You are on page 1of 8

GENERAL MAINTENANCE TEST

Circle the correct answer(s) on the answer sheet provided. Questions may have more than one (1) correct answer. Do NOT write on this test. 1. What are two (2) uses for caulking? A. Sealing seams B. Around bathtubs C. Weatherproofing windows D. Decoration 2. Five to ten gallons of water should be drained from the water heater spigot: A. Monthly B. Yearly C. Never D. Quarterly 3. All of the following are part of the Maintenance Department's unit turnover procedure, except? A. Exterminating B. Cleaning C. Painting D. Showing the apartment to a prospect E. Final inspections 4. When moving around on the property, you should not take time to pick up trash, etc. A. True B. False 5. A wax seal is used on the: A. Kitchen sink trap B. Tub "P" trap C. Bathroom stool D. All of the above 6. When taking resident service requests, it is best to: A. Write them down on any available piece of paper B. Trust them to your memory C. Use the S.O.S. form designed for taking service requests D. Stop what you are doing and take care of them immediately so they are not forgotten

General Maintenance Test

Page 1 of 8

Revised 1/05

GENERAL MAINTENANCE TEST


7. The "heat anticipator" is located in the: A. Refrigerator B. Washer C. Dryer D. Thermostat E. Air Conditioner 8. Using a 30 amp fuse in a 15 amp circuit will have no ill effect A. True B. False 9. Improper grouting or missing grouting around the bathtub could cause: A. Damage to drywall B. Water leakage damage C. Mildew and odors D. All of the above 10. Why should you know the location of all water shutoffs? A. To perform necessary service B. To clean out drains C. In case of an emergency D. For watering grass 11. What is "Routine Maintenance"? A. Daily work orders B. Grounds keeping C. Unit turnover D. Record keeping E. Going to supply house 12. Can 110 volt fan motor be used in a 220 volt electric furnace? A. Yes B. No 13. When patching a hole in an asphalt parking area, you should: A. Pour tar over the hole B. Dig out the hole and fill it with asphalt patch mix and pack down firmly C. Call a contractor D. Fill with cement and cover with sealer

General Maintenance Test

Page 2 of 8

Revised 1/05

GENERAL MAINTENANCE TEST


14. What are the best safety rules that should be strictly obeyed when working with electricity? A. Wear a rubber suit B. Turn off power C. Use insulated tools D. Stand on an aluminum ladder 15. What is the optimum pH level for pools? A. 6.8 - 7.0 B. 7.2 - 7.4 C. 7.5 - 7.7 16. What is "Preventative Maintenance"? A. Servicing items to prevent future failure B. Semi-annual scheduling of services C. Cleaning apartments D. Shoveling snow 17. Excessive hot water temperatures will deteriorate faucet washers quickly. A. Yes B. No 18. Fatal chlorine gas can be formed by mixing: A. Bleach and cleanser B. Bleach and ammonia C. Ammonia and oven cleaner D. Ammonia and muriatic acid 19. When a circuit breaker trips or a fuse blows, it is usually for the following reason(s): A. Bad breaker B. Defective appliance C. Overload D. Short circuit 20. When making a service call in a resident's apartment, the following guidelines should be observed: A. If the request cannot be handled in 24 hours time, the resident should be informed and given an indication of when service will be done B. Make sure the resident is present when the job is being done C. Clean the work area after the service call

General Maintenance Test

Page 3 of 8

Revised 1/05

GENERAL MAINTENANCE TEST


21. The major function(s) of air conditioning and central heating systems are: A. Heating B. Cooling C. Cleaning the air D. Humidity control E. All of the above 22. An anti-freeze hydrant will never freeze A. True B. False 23. What is the function of the condenser in the air-cooling system? A. Remove the humidity form the air by condensing it on coils B. To remove the heat from the coolant C. It is an electrical control that prevents the compressor from overheating D. None of the above 24. What test instruments are required to troubleshoot electric water heaters? A. Leak detector B. Millivolt meter C. Pilot stat D. Thermometer 25. What is "Deferred Maintenance"? A. Work that can be done next week B. Work orders that are not completed C. Work not performed allowing minor problems to become major problems 26. Which of the following are necessary when soldering copper pipes? A. Cleaning the ends of OD of the pipe and the ID of the fitting B. Cutting the edges C. Apply heat to the pipe four (4) inches away from the fitting D. Solder E. Taping the joint 27. The purpose of the compressor in an air-cooling system is to force the coolant through the system A. True B. False

General Maintenance Test

Page 4 of 8

Revised 1/05

GENERAL MAINTENANCE TEST


28. The purpose of gutters and downspouts on a building are to: A. Take water from the roof away from the foundation B. Protect the side of the structure C. Runaway for built up dirt and rocks on the roof D. Prevent ponding on roofs 29. What is the speed of the fan motor in most electric furnaces? A. 950 RPM B. 1075 RPM C. 1550 RPM D. None of the above 30. Name the major components of a domestic refrigerator system: A. Compressor B. Thermostat C. Condenser D. Relay E. Evaporator 31. Backwashing the pool is: A. Changing the direction of the skimmers B. Reversing the flow of water through the filters C. Up drafter on the pump 32. A continuity tester is used to measure voltage. A. True B. False 33. Which of the following statements about the "ground fault current interrupter" (GFCI) are true? A. It detects accidental groundings in an appliance or tool B. If a ground occurs, the GFCI will disconnect the circuit in 25/1000 seconds C. The National Electrical Code (NEC) requires the GFCI on all 15 and 20 amp outdoor receptacles and on all bathroom receptacles D. In 1978, NEC required all GFCI on all receptacles 34. What is the correct temperature setting for domestic hot water tanks? A. 190 degrees Fahrenheit B. 212 degrees Fahrenheit C. 110 degrees Fahrenheit D. 140 degrees Fahrenheit
General Maintenance Test Page 5 of 8 Revised 1/05

GENERAL MAINTENANCE TEST


35. The growth of algae on the side and bottom of a pool can be corrected by using: A. Diatomaceous earth B. Muriatic acid C. Super chlorination D. Limonitrogean oxide 36. When a small leak is reported, you should: A. Immediately call a plumber B. Check into it when you have some free time C. Investigate it immediately D. Immediately shut off the main valve to prevent the leak from doing any damage 37. A sequencer can be found in the: A. Air-conditioning unit B. Refrigerator C. Furnace D. Thermostat 38. The most common refrigerant used in household refrigerators is: A. R-12 B. R-22 C. R-502 D. None of the above

General Maintenance Test

Page 6 of 8

Revised 1/05

GENERAL MAINTENANCE TEST ANSWER SHEET


Name: Address: Daytime Phone: Circle the correct answer(s) on this answer sheet. Questions may have more than one (1) correct answer. Do NOT write on the test sheet. Total Points 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. A A A A A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B B B B B C C D D C C C C D E D D C C C D D D E C C C D D D E C C C D D D E Total Points 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. A A A A A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C D D D D D D
Revised 1/05

Date:

C C D E

C C C C C C C C C

D D D D D D D D E E

Total Points Earned:

GENERAL MAINTENANCE TEST CORRECTION SHEET

Answers 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. Any two A or D D B C C D B D A&C A,B,C,D A B B&C B A&B A B or D C&D Total

Points 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 4 3 2 4 2 4 2 2 4 48 100 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38.

Answers A&C E B B B&D C A&D A A,B,D B A,C,E B B A,B,C D C C C A Total

Points 2 4 2 3 3 4 2 3 3 3 3 2 2 3 2 2 3 3 3 52

Total Points Available:

Job Title Grounds Maintenance Maintenance Lead Supervisor

Point Range 30 - 45 46 - 60 61 - 75 76 - 100

Revised 1/05