You are on page 1of 8

NAT 2013-Mock Test 1 Science VI

BEGIN HERE: For item no. 1, study the diagram below.

Refer to the diagram below about the components of the urinary system to answer item nos. 4 to 6.

1. The air that we inhale follows a sequence along the respiratory tract. When a person eats and breathes at the same time, which part of the respiratory tract may cause choking, if it fails to block entry of food into the larynx? A. Pharynx B. Epiglottis C. Trachea D. Bronchi 2. We breathe air during inhaling process. Which statement is true during this process? A. Lungs get smaller. B. Diaphragm moves up. C. Chest region expands. D. Chest region becomes smaller. 3. The following are common diseases that are related to the different body systems, EXCEPT for one that is related to the respiratory system. Which of the following diseases is related to the respiratory system? A. Urinary tract infection B. Hypertension C. Pneumonia D. Typhoid fever

4. Which part of the urinary system removes waste from the blood? A. Kidney B. Ureter C. Bladder D. Urethra 5. What is the function of the kidney? A. It stores urine. B. It carries urine out of the body. C. It removes wastes from the blood. D. It gives signal to the brain to expel the urine from the body. 6. Which organ stores urine before it can be released outside the body? A. Kidney B. Ureter C. Bladder D. Urethra For item no. 7 , study carefully the picture below on the parts of the brain.

I I IV

II I

7. Which part is responsible for higher thought processes? A. I B. II C. III D. IV

NAT 2013-Mock Test 2 Science VI

8. Which of the following activities is controlled by the autonomic nervous system? A. Chewing B. Eating C. Walking D. Beating of the heart 9. Which illustrations show the circulatory system and nervous system?

For item 10: Study the diagram below. The arrows represent the flow of blood.

10. Which sequence traces the path of blood that is rich in oxygen as it comes out from the lungs?
A. R.A. R.V. Other body parts B. Other body parts R.A. R. V. Lungs C. L.A. L.V. Other body parts R.A. R.V. Lungs D. L.V. L. A. Other body parts R.V. R.A.

II

11. Why does our body need oxygen? A. Oxygen releases power. B. Oxygen helps give off body wastes. C. Oxygen helps fight germs in the body. D. Oxygen combines with digested food in the body to release energy

III

IV

A. B. C. D.

I and II B. I and III III and IV II and IV

NAT 2013-Mock Test 3 Science VI

Refer to the illustration of the female reproductive system below to answer item no. 12
2

For item 14, refer to the illustration below:

1
4

12. In normal situation, in which part is the egg cell fertilized by the sperm cell? A. 1 C. 3 B. 2 D. 4

For item no. 13, refer to the illustration of the male reproductive system below.

14. Which of the following adaptations enable the camel to live in the desert? A. The hump(s) store(s) water to help it survive for long periods. B. The long lashes protect the eyes from the sand. C. The thick fur keeps it warm at night. D. The leathery skin on the knees protects it from getting burnt when it kneels on the sand. 15. Some animals like the water beetle and water spider can stay underwater for a long time to hunt and feed because they _________.

13. Which part of the male reproductive organ produces sperm cells and secretes the male sex hormone, testosterone? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

Water beetle

Water spider

A. Have air tubes for breathing. B. Have gills to breathe underwater C. Can trap air with their body parts for breathing D. Can breathe through their special nostrils

NAT 2013-Mock Test 4 Science VI

16. Animals that are domesticated and are taken care of are called pets. Which of the following group of animals are common pets? A. Bird, monkey and cat B. Snake, tarantula and dog C. Lion, fish and cow D. Dog, bird and cat 17. Which group of animals consists of vertebrates only? A. Worm, mollusks, sea urchin B. Jellyfish, spider, squid C. Turtle, snail, lobster D. Fish, dog, snake 18. Which animals have spinyskinned in their body? A. Snails B. Snakes C. Sponges D. Starfishes 19. If chickens have beaks and frogs have long and sticky tongue, what do cats have in getting and eating their food? A. Pincher B. Teeth C. Paws D. Claws 20. Which of the following plant bears seeds?

21. Which plant possesses the characteristics of a gymnosperm?

22. Which characteristic makes a nonflowering plant like fern different from a flowering plant like gumamela? A. Having dark green leaves B. Having naked cones C. Having edible roots D. Having spores 23. Which statement is true about the changes in the two given examples in the box below? I. Melting sugar II. Melting candle

A. Fern

B.

Moss

A. I is physical change, II is chemical change. B. I is chemical change, II is physical change. C. I and II are physical changes. D. I and II are chemical changes.

C. Algae

D. Pine tree

NAT 2013-Mock Test 5 Science VI

24. Some chemical sprays containing CFCs used by humans have caused the thinning and formation of holes in the ozone layer resulting to more ultraviolet (UV) light to reach the Earth. Biologists are alarmed that an increased UV light will harm marine algae. What would happen to the marine animals if this continue? A. Their population would increase. B. Their population would decrease. C. They would not be affected. D. They would reproduce fast. 25. Which of the following show chemical changes in matter?

26. Which of the following can have harmful effect on environment? I

II

III

A. I only B. I and II

C. II only D. II and III

For item nos. 27 and 28 , study the food web below. I II


Deer Lion

Plant

Goat

Grasshopper Frog

Snake

III A. B. C. D. I and II III and IV I , II and IV II only

IV

27. How many food chains are there in the food web? A. 2 B. 3 C. 5 D. 7 28. In the given food web, which organisms are considered as secondary consumers? A. Goat, grasshopper, lion B. Deer, snake, goat C. Lion, frog, snake D. Grasshopper, frog, lion

NAT 2013-Mock Test 6 Science VI

29. Which diagram shows the correct illustration of oxygen-carbon dioxide cycle? A.

Study the table below then answer item nos. 31-32 . STAR
Sun Betelguese Arcturus

DIAMETER COLOR
1390000 402000000 41300000 Yellow Red Orange

TEMP.
5,000 0C 6000 0C Less than 0 3500 C 3500 0C 5000 0C

B.

C.

D.

31. Which is true from the data in the table? A. The Sun is bigger than Betelguese. B. The Sun is bigger than Arcturus. C. Of the three, the Sun is the smallest star. D. Of the three, the Sun is the nearest star to Earth. 32. What conclusion can you make from the above data? A. The brightness of a star depends on its temperature. B. The dimmer stars have higher temperature. C. The brightness of a star depends on its size. D. The smaller is the star, the dimmer it is. 33. The following are some energy conservation tips each one of us should observe EXCEPT: A. Use an electric iron during nighttime. B. For short trips, walk or ride a bicycle. C. Do not keep the refrigerator open for a long time. D. Switch off the TV set when nobody is watching.

2 1 2

For item no. 30, study the diagram. 30. The diagram above illustrates the interdependence of plants and animals for gases. Which pair below represents arrows 1 and 2? A. O2 : NO3 B. CO2 : O2 C. NO3 : O2 D. O2 : CO2

NAT 2013-Mock Test 7 Science VI

34. During thunderstorms when power lines are down, people use flashlights as a source of illumination. Which of the following choices illustrates the CORRECT order of the energy transformation when a flashlight is turned on? A. Chemical ---- electrical --- light B. Chemical ---- light --- electrical C. Electrical --- light ----chemical D. Electrical --- chemical ---- light 35. What makes Planet Earth unique from other planets? A. It has longest time of rotation. B. It has longest time of revolution. C. It has no magnetic field. D. It has oxygen that supports the needs of living things. 36. What happens when the rocks beneath Earths surface undergo stress? A. Rocks change to liquid. B. Rocks change in shape and volume. C. Rocks change into sand particles. D. Rock change in color and weight. 37. Judys motor was fueled with gasoline to start the engine working. After a few seconds, the motor moved to a certain direction. What form of energy is produced ? A. Radiant B. Electrical C. Chemical D. Mechanical

38. When Benz pushed a box alone, the box moved in the direction of the push. However, when Erwin and Benz pushed the box from opposite sides together , the box did not move. Which of the following statements explain(s) why the box did NOT move? A. The force of gravity acting on the box increased when the boys pushed the box. B. The frictional force between the floor and the box increased when the boys pushed the box. C. The force applied by Erwin is equal to the force applied by Benz. A. A only C. C only 39. B. B only D. B and C

How are the different climates in the Philippines classified? A. Altitude of a region B. Presence of bodies of water C. Amount of heat in a region D. Amount of rainfall in a region

40. From your study about stars and galaxies, which of the following can you infer about the universe? A. The universe is a wonderful place. B. The universe is very changeable. C. The universe is very cold. D. The universe is very vast. END OF Prepared by:
DACELYN O. BOTANAS- MT II Tudela Central School, Tudela District LORNA O. QUILO - MT I Sumasap ES, Panaon District GINA O. SISI - MT II Panalsalan ES, Sinacaban District JOSEPHINE O. PACO - MT II ITMIS, Bonifacio District MARIETTA R. FERNANDEZ MT I Clarin Central School, Clarin District

SCIENCE

NAT 2013-Mock Test 8 Science VI

KEY ANSWER NAT 2013- Mock Test Science 6 1. B 2. C 3. C 4. A 5. C 6. C 7. A 8. D 9. B 10.C 11.D 12.B 13.D 14.A 15.C 16.D 17.D 18.D 19.D 20.D 21.B 22.D 23.B 24.B 25.D 26.D 27.C 28.C 29.D 30.B 31.C 32.A 33.A 34.A 35.D 36.B 37.D 38.C 39.D 40.D