You are on page 1of 16

CTHY (10

TH
)
IQ PAPER 2


Time: 1 hrs Maximum Marks: 100

































Enrolment No. :

Name : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Date of Examination : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . CENTRE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .








1. SECTION 1 contains 100 questions of Mental ability.
2. Each question carries +3 mark and there is negative marking ( 1).




Directions: (Questions 1 5) :
(1) At a baseball game, five men, L, M, N, O and P, and five women, S, T, U, V and W occupy a row
of ten seats. The men are in odd numbered seats, starting from the left; each woman sits to the
right of the man she is dating.
(2) O is Vs date.
(3) W is not at the right end of the row and the man she is dating is not at the left end of the row.
(4) N is one seat from the right end of the row.
(5) The man dating W likes T best among the other women and insists on being seated to the right
of T.
(6) M and his date occupy the middle pair of seats.
(7) V sits next to M.

1. Which of the following lists five persons sitting adjacent to one another, from left to right?
(A) U, V, O, M, T (B) M, T, L, W, N
(C) O, V, M, T, W (D) O, V, M, T and either L or P

2. Us date may be
(A) N or L (B) L or P (C) N or P (D) N, L, or P

3. Which of the following cannot be determined on the basis of the information given ?
I. Who occupies the seat farthest to the left
II. Who occupies the seat farthest to the right
III. Which other women are nearest T
(A) I only (B) III only (C) I and II only (D) II and III only

4. Which of the following could be determined exactly if the position of either L or P were given?
(A) the identity of Ls date
(B) the identity of Ps date
(C) the identity of Ls date or Ps date, but not both
(D) which woman is not seated between two men

5. In order to determine the position of T, it is necessary to use how many of the numbered
statements?
(A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6

Space For Rough Work


Directions: (Questions 6 10) : The second figure in the first unit of the problem figures bears a
certain relationship to the first figure. Similarly, one of the figures in the answer figures bears the
same relationship to the first figure in the second unit of the problem figures. You are, therefore, to
locate the figure which would fit the question-mark (?).

Problem Figures Answer Figures
6.


=
=
ll
?

ll ll
ll
ll

(A) (B) (C) (D)


7.


?



(A) (B) (C) (D)


8.


?



(A) (B) (C) (D)

9.


?



(A) (B) (C) (D)

10.


?



(A) (B) (C) (D)


Space For Rough Work



Directions : (Questions 1112) In each of the following questions, you are given a fig. (X) followed
by four alternative figures (A), (B), (C) and (D) such that fig. (X) is embedded in one of them. Trace
out the alternative figure which contains fig. (X) as its part.

11.

(X) A B C D

12.

(X) A B C D

Directions : (Questions 1315) In each of he following problems, a square transparent sheet with a
pattern is given. Figure out from amongst the four alternatives as to how the pattern would appear
when the transparent sheet is folded at the dotted line.

Transparent Sheet Response Figures
13.

A B C D

Transparent Sheet Response Figures
14.

A B C D

Transparent Sheet Response Figures
15.

A B C D

Space For Rough Work


Directions: (Questions1620) : Study the diagram given below and answer the questions that follow:

Qualified Doctors

1
6 5
4
3
2



Experienced Doctors


Doctors working in villages

16. The qualified and experienced doctors working in villages are represented by
(A) 2 (B) 6 (C) 4 (D) 5

17. The qualified and experienced doctors working outside villages are represented by
(A) 5 (B) 4 (C) 6 (D) 5

18. Experienced but not qualified doctors working in villages are represented by which number?
(A) 3 (B) 2 (C) 4 (D) 5

19. Doctors who are neither qualified nor experienced but working in villages are represented by
which number?
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

20. Qualified but not experienced doctors working outside villages are represented by
(A) 3 (B) 4 (C) 6 (D) 1

Directions: (Questions 21 24) : An office manager must assign offices to six staff members. The
available offices, numbered 1-6 consecutively, are arranged in a row, and are separated only by six-
foot-high dividers. Therefore, voices sounds, and cigarette smoke readily pass from each office to
those on either side.

Miss Brauns work requires her to speak on the telephone frequently throughout the day.

Mr. White and Mr. Black often talk to one another in their work, and prefer to have adjacent offices.

Miss Green, the senior employee, is entitled to Office 5, which has the largest window.

Mr. Parker needs silence in the office(s) adjacent to his own.

Mr. Allen, Mr. White, and Mr. Parker all smoke. Miss Green is allergic to tobacco smoke and must
have non-smokers in the office(s) adjacent to her own. Unless otherwise specified, all employees
maintain silence while in their offices.

21. The best location for Mr. White is in Office
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

Space For Rough Work


22. The best employee to occupy the office furthest from Mr. Black would be
(A) Mr. Allen (B) Miss Braun (C) Miss Green (D) Mr. Parker

23. The three employees who smoke should be placed in Offices
(A) 1, 2, and 3 (B) 1, 2, and 4 (C) 1, 2, and 6 (D) 2, 3, and 4

24. Which of the following events, occurring one month after the assignment of offices, would be
most likely to lead to a request for a change in office assignment by one or more employees?
(A) Miss Brauns deciding that she needs silence in the office(s) adjacent to her own
(B) Mr. Blacks contracting laryngitis
(C) Mr. Parkers giving up smoking
(D) Mr. Allens taking over the duties formerly assigned to Miss Braun

25. In a certain code language 738 means fruit and sweet, 329 means water and food and
916 means get me food. What is the code for me in that code language?
(A) 9 (B) 1
(C) 3 (D) Data inadequate

26. In a certain code language who are you is coded as pik tik rik, you may sit is coded as
rik na tok and may I come is coded as na pa da. What is the coded form of I in that code
language?
(A) pik (B) rik
(C) na (D) Data inadequate

27. In a certain code language MEAL is written as $ # , LEAD is written as # @. How is
DEEM written in that code language?
(A) @ $ (B) @ ##$
(C) $ ##@ (D) @ $ $

28. If E =5, HEN =27, PEN =?
(A) 53 (B) 35
(C) 36 (D) 63

29. Pointing towards Simmi, Vinay said that her (Simmis) father is the son of my mothers sister.
What is Vinays relation with Simmi?
(A) Simmi is Vinays sister. (B) Simmi is Vinays aunt.
(C) Simmi is Vinays paternal sister (D) Simmi is Vinays niece.

Space For Rough Work


Directions. (Questions 30 31) : In these question four pairs of words are given one of which is
different from the rest in some respect. Find the one pair that is different.

30. (A) Mother Daughter (B) Father Son
(C) Uncle Aunt (D) Uncle nephew

31. (A) College :Principal (B) Bank : Manager
(C) Post Office: Postman (D) Navy : Commander

Directions. (Questions 32 36) : Each question has a series of figures that follow a pattern in a
series. Find the figure that comes in the series.

32.


?
*


@
@

#


(A)

*
#


(B)



#

(C)

@
#

(D)

@
#


33.


?


(A)


(B)


(C)


(D)



34.




(A)


(B)


(C)


(D)




Space For Rough Work



35.


?

(A)


(B)


(C)


(D)



36.


?


(A)


(B)


(C)


(D)



Directions: (Questions 37 40) : Questions are based on a cube. Each of its face is coloured
differently. The detailed position of each face is as follows. Red face is opposite to the green one:
Blue face is between red and green ones: Yellow face is adjacent to the orange one: the white face is
adjacent to the yellow one and the green face is down.

37. The face opposite to blue is:
(A) Red (B) Yellow (C) White (D) Orange

38. The four colours adjacent to yellow are:
(A) Red, white, blue, orange (B) Green, white, blue, orange
(C) Blue, orange, red, green (D) White, orange, red, green

39. The side facing up is
(A) Blue (B) White (C) Red (D) Orange

40. The face opposite to orange is:
(A) White (B) Green (C) Blue (D) Yellow

Space For Rough Work


Directions: (Questions 41 45) : In these questions, a series is given with one term missing. Choose
the correct alternative from the given ones that will complete the series.

41. 5, 7, 25, 49, 125, ?
(A) 245 (B) 625 (C) 346 (D) 343

42. AL, FQ, J U, ?, OZ
(A) MX (B) MW (C) LX (D) NX

43. B, E, I, L, P, ?
(A) T (B) U (C) S (D) R

44. 138, 161, 185, 210, ?
(A) 240 (B) 236 (C) 272 (D) 229

45. DEF, HIJ , MNO, ?
(A) STU (B) RST (C) RTV (D) SRQ

Directions: (Questions 46 50) : Choose the option figure (A, B, C or D) which should come after
the given problem figures if the sequence were continued.

46.








(A)


(B)


(C)


(D)


47.









(A)


(B)


(C)


(D)



Space For Rough Work



48.








(A)

(B)

(C)

(D)


49.





(A)


(B)


(C)


(D)



50.








(A)


(B)


(C)


(D)



Directions: (Questions 5152) : A story book for children has 8 stories. Each story is told in three
more pages than the previous one. If the total number of pages in the book is 124 then.

51. How many pages has the first story?
(A) 8 (B) 7 (C) 6 (D) 5

52. How many pages has the sixth story?
(A) 18 (B) 20 (C) 24 (D) 32

53. An ice compartment of a refrigerator is 4 cm wide 8 cm deep and 5 cm high. The number of ice
cubes having edge of 2 cm will be there in the compartment.
(A) 80 (B) 40 (C) 20 (D) 16

54. A car goes to 10 kms due south, then it turns west and goes 5 kms. Now it turns back and goes
10 kms due North. Where is the car from starting point?
(A) 5 Kms due East (B) 5 Kms due West (C) 5 Kms due North (D) 5 Kms due South

55. If 5 boys write 5 pages in 5 minutes. In how many minutes can one boy write one page?
(A) 1 (B) 5 (C) 1/5 (D) 25

Space For Rough Work


56. Ram is earning 25% more than Shyam. By what percent is Shyams income less than that of
Ram?
(A) 20 (B) 25 (C) 15 (D) 18

57. A mother tells her daughter, I was of your present age when you were born. If the mothers age
is 48 yrs. now, how old was the daughter three years back?
(A) 24 (B) 21 (C) 26 (D) 27

58. If A means multiplication, B means addition, C means division and D means subtraction then
how 150 can be written as
(A) 15D3A12B6 (B) (15B3)A13B6 (C) (15C3)A30 (D) (15A3)D13

59. What is the least number of coins required to make one rupee from different coins of 1, 5, 10 and
25 paise, so that you have at least one coin of each type?
(A) 4 (B) 7 (C) 11 (D) 12

Directions: (Questions 6064) The six faces of a cube are painted in a manner that no two adjacent
faces have the same colours. The three colour used in the painting are red, blue and green. The cube
is then cut into 64 equal cubical parts. Answer the following questions:

60. How many cubes in all have three sides painted?
(A) 24 (B) 16 (C) 10 (D) 8

61. How many cubes have only two sides painted?
(A) 16 (B) 24 (C) 8 (D) 64

62. How many cubes have one or two sides painted but the third side is not painted?
(A) 28 (B) 24 (C) 48 (D) 64

63. How many cubes are there whose only one side is painted?
(A) 24 (B) 4 (C) 48 (D) 64

64. How many cubes are there which has no sides painted?
(A) 8 (B) 64 (C) 36 (D) 48

Space For Rough Work


Directions :(Questions 6569)
There is a certain relation between two given words on one side of :: and one word is given on
another side of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same
relation with this world as the given pair has. Select the best alternative

65. Breeze : Cyclone : : Drizzle : ?
(A) Earthquake (B) Storm (C) Flood (D) Downpour

66. Errata : Books :: Flaws : ?
(A) Man (B) Metals (C) Speech (D) Charter

67. Scribble : Write :: Stammer : ?
(A) Walk (B) Play (C) Speak (D) Dance

68. Eye : Myopia :: Teeth : ?
(A) Pyorrhoea (B) Cataract (C) Trachoma (D) Eizema

69. Acting : Theatre :: Gambling : ?
(A) Casino (B) Club (C) Bar (D) Gymn

Directions: (Questions7074)

Find the missing term in each of the following:
70. R,U ,X ,A ,D, ?
(A) F (B) G (C) H (D) J

71. A ,G ,L ,P ,S , ?
(A) U (B) W (C) X (D) Y

72. Z, U ,Q , ?, L
(A) I (B) K (C) M (D) N
73. 4 ,7 ,12 ,19 ,28 ?
(A) 30 (B) 36 (C) 39 (D) 49

74. 6 ,17 ,39 ,72 , ?
(A) 83 (B) 94 (C) 116 (D) 127

Space For Rough Work


Directions : (Questions 7579) Read the following caselets and answer the questions that follows
(i) There are five teachers A, B, C, D and E who teach different subjects.
(ii) B teaches psychology and is Ph.D, D teaches Sociology and he is also Ph.D.
(iii) Lady teachers neither teach education nor management
(iv) Teacher who teaches Anthropology is Ph.D. and he is a man.
(v) A and C are not Ph.D and A does not teach Education.

75. Who teaches management ?
(A) E (B) D (C) A (D) none

76. Who teaches Education ?
(A) A (B) B (C) C (D) cant be determined

77. Which of the following statement is true ?
(A) Both ladies are Ph.D
(B) The person who teaches management is Ph.D.
(C) All male members are Ph.D.
(D) None of these

78. Who teaches Anthropology ?
(A) A (B) D (C) E (D) B

79. Who are the male members ?
(A) ABC (B) BCD (C) ACB (D) none of these

80. Vijayan started walking towards South. After walking 15 metres, he turned to the left and walked
15 metres. He again turned to his left and walked 15 metres. How far is he from his original
position and in which direction ?
(A) 15 metres, North (B) 15 metres, South
(C) 30 metres, East (D) None of these

81. Rakesh is standing at a point. He walks 20m towards the East and further 10m towards the
South, then he walks 35 metres towards the West and further 5 metres towards the North, then
he walks 15m towards the East. What is the straight distance in metres between his starting
point and the point where he reached last ?
(A) 0 (B) 5 (C) 10 (D) cant be determined

82. Rahim started from Point X and walked straight 5 km. West, then turned left and walked straight
2 km and again turned left and walked straight 7km. In which direction is he from the point X ?
(A) North-East (B) South-West (C) South-East (D) North-West

Space For Rough Work


83. Ravi travelled 4km straight towards south. He turned left and travelled 6km straight, then turned
right and travelled 4km straight. How far is he from the starting point ?
(A) 8km (B) 10km (C) 12km (D) None of these

84. Mohan started from point A and proceeded 7km. straight towards East, then he turned left and
proceeded straight for a distance of 10km. He then turned left again and proceeded straight for
a distance of 6km., and then turned left again and proceeded straight for another 10km. In which
direction is Mohan from his starting point ?
(A) East (B) West (C) South (D) North

Directions: (Questions 85 90) : Read the following information carefully and answer the questions
based on it.
(i) Test rooms numbered 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 and 10 are situated adjacent to one another in two
different rows. Doors of the rooms of one row open to the doors of the rooms of another row.
(ii) Persons living in different rooms are engaged in different professions M, N, O, P, Q, R, S, T, U
and V but not in this order.
(iii) Rooms with odd numbers are situated opposite to the rooms with even numbers. And no two
rooms with even numbers and no two rooms with odd numbers are adjacent to each other.
(iv) Rooms no.8 is occupied by a person employed in N profession and his room is to the extreme
left of one row.
(v) Room no.4 and 6 are not in the row of room no.8. And any of the rooms numbered 4, 6, 2 is not
in the middle of the row.
(vi) Person engaged in profession T lives in the room no.5 and his room is not situated in the row in
which room no.6 is situated.
(vii) Person related to profession O has odd number room and resides in the row in which person
engaged in profession N resides but both are not adjacent to each other.
(viii) Qs and Rs rooms are adjacent to room no.6. However, Rs room is not adjacent to room no.4.
(ix) Ms and Vs rooms are in the same row.
(x) Ps room is even numbered and is diagonally opposite to room no.1.
(xi) Room no.6 is second left from its own row.
(xii) No room has consecutive number on them and Ss room is neither opposite to Qs room nor just
adjacent to it.

85. What is the number of room of the person related to profession O ?
(A) 10 (B) 7 (C) 2 (D) None of these

86. What is the no. of room in which person engaged in Q resides ?
(A) 7 (B) 8 (C) 9 (D) None of these
87. In which company, person who lives just opposite to room no.5, is employed ?
(A) V (B) M (C) R (D) cant be determined

88. Which room is opposite to room no.2
(A) 4 (B) 9 (C) 1 (D) None of these

89. Which of the following options represents the correct numbers of rooms of any row?
(A) 2,8,10,9,5 (B) 1,3,6,4,9 (C) 6,4,9,8,2 (D) 1,3,9,5,6
Space For Rough Work



90. Which of the following statements is not correct ?
(A) Persons related with V and O are in the same row
(B) Person related with M lives either in room no. 6 or 4
(C) Qs room is adjacent to Vs room
(D) All correct

91. Arrange the given words in alphabetical order and choose the one that comes first.
(A) Wasp (B) Waste (C) War (D) Wrinkle

92. Arrange the given words in alphabetical order and choose the one that comes second.
(A) Plane (B) Plain (C) Plenty (D) Player

93. Arrange the given words in alphabetical order and choose the one that comes last.
(A) Finger (B) Flourish (C) Formal (D) Forget

94. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose
the correct sequence.
1. Wrinkle 2. Wriggle 3. Writhe 4. Wretch 5. Wrath
(A) 4, 5, 1, 2, 3 (B) 5, 4, 2, 1, 3 (C) 4, 2, 5, 1, 3 (D) 5, 2, 1, 3, 4
95. Find out how many such pairs of letters are there in the given word of which has as many letters
between them in the word as in the English alphabet: ADVERTISEMENT
(A) Three (B) Four (C) Five (D) more than five

96. Pointing towards a boy, Veena said, He is the son of only son of my grandfather. How is that
boy related to Veena?
(A) Uncle (B) Brother (C) Cousin (D) Data inadequate

97. Pointing towards Rita, Nikhil said, I am the only son of her mothers son. How is Rita related
to Nikhil ?
(A) Aunt (B) Niece (C) Mother (D) Cousin

98. Pointing to a man on the stage, Rashi said, He is the brother of the daughter of the wife of my
husband. How is the man on the stage related to Rashi ?
(A) Son (B) Husband (C) Cousin (D) Brotherinlaw

Directions : (Questions 99100)
A +B means A is the daughter of B;
A B means A is the son of B;
A B means A is the wife of B.

99. If P Q S, which of the following is true ?
(A) S is wife of Q (B) S is father of P (C) P is daughter of Q (D) Q is father of P

100. If TS B M, which of the following is not true ?
(A) B is mother of S (B) M is husband of B (C) T is wife of S (D) S is daughter of B

Space For Rough Work




IQ PAPER 2



1. D 2. D 3. C 4. C 5. D
6. B 7. D 8. A 9. B 10. C
11. B 12. B 13. C 14. B 15. B
16. D 17. C 18. C 19. B 20. D
21. C 22. D 23. A 24. D 25. D
26. D 27. B 28. B 29. D 30. C
31. B 32. C 33. D 34. A 35. C
36. D 37. B 38. D 39. C 40. A
41. D 42. A 43. C 44. B 45. A
46. C 47. B 48. C 49. D 50. B
51. D 52. B 53. C 54. B 55. B
56. A 57. B 58. C 59. C 60. D
61. B 62. C 63. A 64. A 65. D
66. B 67. C 68. A 69. A 70. B
71. A 72. D 73. C 74. C 75. C
76. C 77. D 78. C 79. D 80 D
81. B 82. C 83. B 84. A 85. B
86. C 87. D 88. D 89. B 90 A
91. C 92. A 93. C 94. B 95. A
96. B 97. A 98. A 99. B 100. D