You are on page 1of 8

Name________________________

Date________________________


Fitness Development Test
Ch 7, 10, 11, 12


1. Strength refers to:

a. the amount of exercise completed

b. the amount of force a muscle can exert

c. the strain a muscle can bear


d. the amount of overload


2. Muscular endurance is the:

a. muscles ability to work for long periods without tiring

b. same as cardiovascular fitness

c. amount of force a muscle can exert

d. same as body strength


3. Which of the following is NOT a benefit of muscular endurance exercise?

a. increased resting heart rate

b. decreased body fat

c. ability to work longer without tiring

d. stronger bones







Name________________________

Date________________________
4. Muscular endurance exercises should be done

a. 1-2 days per week

b. 3-6 days per week

c. 6-7 days per week

d. less than once per week


5. Jumping drills done to improve power are examples of:

a. pioneering

b. ergogenic aids

c. periodization

d. plyometrics


6. The cardiovascular system includes the:

a. heart, lungs, bones, and muscles

b. heart, lungs, blood, and blood vessels

c. brain, heart, and lungs

d. heart, muscles, blood, and blood vessels


7. Sports that BEST build cardiovascular fitness require:

a. many specialized skills

b. bursts of activity and periods of rest

c. continuous activity

d. lots of rest to restore oxygen levels


Name________________________

Date________________________
8. National guidelines state that teenagers should engage in vigorous activity for:

a. 20 minutes, once a week

b. 60 minutes, daily

c. 60 minutes, 1 or 2 times per week

d. 20 minutes, 3 or more times per week




9. The BEST balanced exercise program includes:

a. strength exercises of overstretched muscle

b. strength exercises only

c. strength and flexibility exercise

d. flexibility exercise only


10. Static stretching is

a. quick, gentle bouncing or bobbing motions

b. the amount of movement a joint can make

c. slow stretching without pain, for several seconds

d. not recommended for athletes



11. In general, to build flexibility you should stretch until:

a. 1 minute passes

b. the muscle feels loose

c. the muscle feels a little uncomfortable

d. it feels painful

Name________________________

Date________________________
12. Imagine you are a personal trainer and your client doesnt know a thing about
fitness. Make up a fitness plan for them describing what they are doing on what day.
Make sure you are following the FIT principles for each domain.









































Name________________________

Date________________________


Fitness Development Test Answers
Ch 7, 10, 11, 12


1. Strength refers to:

a. the amount of exercise completed

b. the amount of force a muscle can exert

c. the strain a muscle can bear


d. the amount of overload


2. Muscular endurance is the:

a. muscles ability to work for long periods without tiring

b. same as cardiovascular fitness

c. amount of force a muscle can exert

d. same as body strength


3. Static stretching is

a. quick, gentle bouncing or bobbing motions

b. the amount of movement a joint can make

c. slow stretching without pain, for several seconds

d. not recommended for athletes







Name________________________

Date________________________

4. Muscular endurance exercises should be done

a. 1-2 days per week

b. 3-6 days per week

c. 6-7 days per week

d. less than once per week


5. Jumping drills done to improve power are examples of:

a. pioneering

b. ergogenic aids

c. periodization

d. plyometrics


6. The cardiovascular system includes the:

a. heart, lungs, bones, and muscles

b. heart, lungs, blood, and blood vessels

c. brain, heart, and lungs

d. heart, muscles, blood, and blood vessels


7. Sports that BEST build cardiovascular fitness require:

a. many specialized skills

b. bursts of activity and periods of rest

c. continuous activity

d. lots of rest to restore oxygen levels

Name________________________

Date________________________

8. National guidelines state that teenagers should engage in vigorous activity for:

a. 20 minutes, once a week

b. 60 minutes, daily

c. 60 minutes, 1 or 2 times per week

d. 20 minutes, 3 or more times per week




9. The BEST balanced exercise program includes:

a. strength exercises of overstretched muscle

b. strength exercises only

c. strength and flexibility exercise

d. flexibility exercise only


10. Which of the following is NOT a benefit of muscular endurance exercise?

a. increased resting heart rate

b. decreased body fat

c. ability to work longer without tiring

d. stronger bones



11. In general, to build flexibility you should stretch until:

a. 1 minute passes

b. the muscle feels loose

c. the muscle feels a little uncomfortable

Name________________________

Date________________________

d. it feels painful
1. B
2. A
3. C
4. B
5. D
6. B
7. C
8. D
9. C
10. A
11. C