You are on page 1of 14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

Searchthissite

Home
SupportusbyclickingonthefollowingGoogle+button.

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolved
PaperI

StartDownload

StayUpdatedwithUGCNETGuide

ConvertAnyFiletoaPDF.GettheFreeFromDoctoPdf
Toolbar!

1.CSSstandsfor
Section1:UGCNETExamination:About
CBSEUGCNETJune2015Notification
Subjects&SyllabusofCBSEUGCNETJune2015
CBSEUGCNETTestCentres/CoordinatingInstitutes
HowtoPrepareforUGCNETExamination
UGCNETSuccessStories
AboutUGCNETGuideWebsite

Section2:UGCNETExamination:SolvedPaperI

(A)CascadingStyleSheets
(B)CollectingStyleSheets
(C)ComparativeStyleSheets
(D)ComprehensiveStyleSheets
Answer:(A)

2006JuneUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2006DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2007JuneUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2007DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2008JuneUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2008DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2009JuneUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2009DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2010JuneUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2010DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2011JuneUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2011DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2012JuneUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2012DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2013JuneUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2013SeptemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2013DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2014JuneUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI
2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperI

AdsbyGoogle

(C)110101

SolvedPaper
ExamPaper
SamplePaper

(D)101011

Section3:UGCSET/SLETExamination:SolvedPaper
1

2.MOOCstandsfor
(A)MediaOnlineOpenCourse
(B)MassachusettsOpenOnlineCourse
(C)MassiveOpenOnlineCourse
(D)MyrindOpenOnlineCourse
Answer:(C)

3.Binaryequivalentofdecimalnumber35is
(A)100011
(B)110001

Answer:(A)

4.gif,jpg,bmp,pngareusedasextensionsforfileswhichstore

2012APSETPreviousYearsSolvedPaperI
2013SeptemberAPSETPreviousYearsSolvedPaperI

(A)Audiodata

2013DecemberCGSETPreviousYearsSolvedPaperI
2013DecemberGSETPreviousYearsSolvedPaperI

(B)Imagedata

2013DecemberKSETPreviousYearsSolvedPaperI
2013FebruaryMSETPreviousYearsSolvedPaperI
2013DecemberWBSETPreviousYearsSolvedPaperI

(C)Videodata

Section4:UGCNETExamination:SolvedPaperIIand
III

Answer:(B)

UGCNETSolvedQuestionPapersinAdultEducation
UGCNETSolvedQuestionPapersinAnthropology
UGCNETSolvedQuestionPapersinArabCulture

(D)Textdata

5.SymbolsAFareusedinwhichoneofthefollowing?

UGCNETSolvedQuestionPapersinArchaeology

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

1/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

UGCNETSolvedQuestionPapersinCommerce

(A)Binarynumbersystem

UGCNETSolvedQuestionPapersinComparativeLiterature
UGCNETSolvedQuestionPapersinComparativeStudy

(B)Decimalnumbersystem

UGCNETSolvedQuestionPapersinComputerScience
UGCNETSolvedQuestionPapersinCriminology
UGCNETSolvedQuestionPapersinDefence
UGCNETSolvedQuestionPapersinEconomics
UGCNETSolvedQuestionPapersinEducation
UGCNETSolvedQuestionPapersinElectronicScience
UGCNETSolvedQuestionPapersinEnglish
UGCNETSolvedQuestionPapersinEnvironmentalSciences
UGCNETSolvedQuestionPapersinFolkLiterature
UGCNETSolvedQuestionPapersinForensicScience
UGCNETSolvedQuestionPapersinGeography
UGCNETSolvedQuestionPapersinHistory
UGCNETSolvedQuestionPapersinHomeScience
UGCNETSolvedQuestionPapersinHumanRights&Duties
UGCNETSolvedQuestionPapersinIndianCulture
UGCNETSolvedQuestionPapersinInternationalStudies

(C)Hexadecimalnumbersystem
(D)Octalnumbersystem
Answer:(C)

6.Whichoneofthefollowingisnotasearchengine?
(A)Google
(B)Chrome
(C)Yahoo
(D)Bing

UGCNETSolvedQuestionPapersinLabourWelfare
UGCNETSolvedQuestionPapersinLaw

Answer:(B)

UGCNETSolvedQuestionPapersinLibraryScience
UGCNETSolvedQuestionPapersinLinguistics
UGCNETSolvedQuestionPapersinManagement

UGCNETSolvedQuestionPapersinMassCommunication
UGCNETSolvedQuestionPapersinMuseology
UGCNETSolvedQuestionPapersinMusic
UGCNETSolvedQuestionPapersinPublicAdministration

7.IntermsoftotalCO2emissionsfromacountry,identitythecorrectsequence:
(A)U.S.A.>China>India>Russia
(B)China>U.S.A.>India>Russia

UGCNETSolvedQuestionPapersinPerformingArts
UGCNETSolvedQuestionPapersinPhilosophy
UGCNETSolvedQuestionPapersinPhysicalEducation
UGCNETSolvedQuestionPapersinPoliticalScience
UGCNETSolvedQuestionPapersinPopulationStudies

(C)China>U.S.A.>Russia>India

UGCNETSolvedQuestionPapersinPsychology
UGCNETSolvedQuestionPapersinSocialMedicine
UGCNETSolvedQuestionPapersinSocialWork
UGCNETSolvedQuestionPapersinSociology
UGCNETSolvedQuestionPapersinTourismAdministration

UGCNETSolvedQuestionPapersinTribal
UGCNETSolvedQuestionPapersinVisualArts
UGCNETSolvedQuestionPapersinWomenStudies

Section5:UGCNETExamination:Syllabus
UGCNET/SET/SLETSyllabusforPaperI
UGCNETSyllabusforAdultEducation
UGCNETSyllabusforAnthropology
UGCNETSyllabusforArabCultureandIslamicStudies
UGCNETSyllabusforArchaeology
UGCNETSyllabusforCommerce
UGCNETSyllabusforComparativeLiterature
UGCNETSyllabusforComparativeStudyofReligions
UGCNETSyllabusforComputerScienceandApplications

(D)U.S.A.>China>Russia>India
Answer:(B)

8.MatchListIandListIIandidentifythecorrectcode:
a.WorldHealthDayi.16thSeptember
b.WorldPopulationDayii.1stDecember
c.WorldOzoneDayiii.11thJuly
d.WorldAIDSDayiv.7thApril
Codes:
abcd
(A)iiiiiiiv
(B)iviiiiii

UGCNETSyllabusforCriminology
UGCNETSyllabusforDefenceandStrategicStudies
UGCNETSyllabusforEconomics
UGCNETSyllabusforEducation
UGCNETSyllabusforElectronicScience

(C)iiiiiivi

UGCNETSyllabusforEnglish
UGCNETSyllabusforEnvironmentalSciences
UGCNETSyllabusforFolkLiterature
UGCNETSyllabusforForensicScience
UGCNETSyllabusforGeography

UGCNETSyllabusforHistory
UGCNETSyllabusforHomeScience
UGCNETSyllabusforHumanRightsandDuties
UGCNETSyllabusforIndianCulture
UGCNETSyllabusforInternationalandAreaStudies

(A)Agriculture

(D)iiiiviii
Answer:(B)

9. Which of the anthropogenic activity accounts for more than 2/3rd of global
waterconsumption?

(B)Hydropowergeneration
(C)Industry

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

2/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

UGCNETSyllabusforLabourWelfare
UGCNETSyllabusforLaw
UGCNETSyllabusforLibraryandInformationScience
UGCNETSyllabusforLinguistics
UGCNETSyllabusforManagement
UGCNETSyllabusforMassCommunicationandJournalism
UGCNETSyllabusforMuseologyandConservation
UGCNETSyllabusforMusic
UGCNETSyllabusforPerformingArts
UGCNETSyllabusforPhilosophy
UGCNETSyllabusforPhysicalEducation
UGCNETSyllabusforPoliticalScience
UGCNETSyllabusforPopulationStudies
UGCNETSyllabusforPsychology
UGCNETSyllabusforPublicAdministration
UGCNETSyllabusforSocialMedicineandCommunityHealth
UGCNETSyllabusforSocialWork
UGCNETSyllabusforSociology
UGCNETSyllabusforTourismAdministration

(D)DomesticandMunicipalusage
Answer:(A)

10.Oneoftheanthropogenicsourcesofgaseouspollutantschlorofluorocarbons
(CFCs)inairis
(A)CementIndustry
(B)Fertiliserindustry
(C)Foamindustry
(D)Pesticideindustry
Answer:(C)

UGCNETSyllabusforTribalandRegionalLanguage
UGCNETSyllabusforVisualArts
UGCNETSyllabusforWomenStudies

Section6:UGCNETExamination:SamplePaper
UGCNETPaperISampleQuestions
UGCNETPaperIISampleQuestions
UGCNETPaperIIISampleQuestions
MultipleChoiceTypeQuestionsandAnswers150
MultipleChoiceTypeQuestionsandAnswers51100
MultipleChoiceTypeQuestionsandAnswers101150
MultipleChoiceTypeQuestionsandAnswers151200
MultipleChoiceTypeQuestionsandAnswers201250
AdsbyGoogle

11.Themaximumnumberoffakeinstitutions/universitiesasidentifiedbythe
UGCintheyear2014areintheState/Unionterritoryof
(A)Bihar
(B)UttarPradesh
(C)TamilNadu
(D)Delhi
Answer:(B)

ExamPaper
SamplePaper
PaperModel

Section7:UGCNETinLibraryandInformation
SciencePaperII&III:SolvedPapers

1.AuniversityestablishedbyanActofParliament.

2004JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2005JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2006JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2006DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperII
2007JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2007DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperII
2008JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2008DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperII
2009JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2009DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperII
2010JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2010DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperII
2011JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2011DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperII
2012JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2012DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperII
2013JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2013SeptemberUGCNETinLibrarySciencePaperII
2013DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperII
2014JuneUGCNETinLibrarySciencePaperII
2012JuneUGCNETinLibrarySciencePaperIII
2012DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperIII
2013JuneUGCNETinLibrarySciencePaperIII
2013SeptemberUGCNETinLibrarySciencePaperIII
2013DecemberUGCNETinLibrarySciencePaperIII
2014JuneUGCNETinLibrarySciencePaperIII

12.Whichofthefollowinginstitutionsareempoweredtoconferorgrantdegrees
undertheUGCAct,1956?

2.AuniversityestablishedbyanActofLegislature.
3.Auniversity/institutionestablishedbyalinguisticminority.
4.Aninstitutionwhichisadeemedtobeuniversity.
Selectthecorrectanswersfromthecodesgivenbelow:
(A)1and2
(B)1,2and3
(C)1,2and4
(D)1,2,3and4
Answer:(C)

13.Whichofthefollowingarethetoolsofgoodgovernance?
1.SocialAudit
2.SeparationofPowers
3.CitizensCharter
4.RighttoInformation
Selectthecorrectanswerfromthecodesgivenbelow:

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

3/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

Section8:UGCSET/SLETinLibraryandInformation
SciencePaperII&III:SolvedPapers
2013DecemberKSETinLibrarySciencePaperII

(A)1,3and4
(B)2,3and4

2013FebruaryMSETinLibrarySciencePaperII
2013DecemberWBSETinLibrarySciencePaperII
2013DecemberKSETinLibrarySciencePaperIII
2013FebruaryMSETinLibrarySciencePaperIII
2013DecemberWBSETinLibrarySciencePaperIII

(C)1and4

Section9:UGCNET/SET/SLETinLibraryand
InformationSciencePaperIIandIIIWriteup

AbstractingPeriodicals
AcademicLibrary
AcademicStatusofaLibrarian
AccessioningWork
AdministrationVsManagement
AdvantagesandDisadvantagesofComputers
Archives
AreasofComputerApplicationinLibrary

14.ThecycloneHudhudhitthecoastofwhichState?

ArrayandChain
AssamLibraryAssociation
AssociationforInformationManagement(ASLIB)
BasicPrinciplesofLibraryBuildingDesign
BengalLibraryAssociation
BibliographicControl
Bibliography
Blog
BookOrder
BookSelectionTheories
BritishLibrarysAutomatedInformationSErvice(BLAISE)
Budgeting
CirculatingLibrary
CitationAnalysis
CloudComputing
CollectionDevelopment
CommonCommunicationFormat(CCF)
Communication
CommunicationofInformation
ComponentsofaComputer
ComponentsofInformationSystem
Computer
ComputerStorage
ConceptsRelatedtoSoftwarePackages
ContentManagementSystem(CMS)
CopyrightLibrary
CouncilofScientificandIndustrialResearch(CSIR)
Consortium
CriteriaforSelectionandEvaluationofLibrarySoftware
Packages
CriticalPathMethod(CPM)
DataMining
DataWarehouses
Data,Information,KnowledgeandWisdom
Database
Databases
DecisionMaking
DefenceScientificInformationandDocumentationCentre
(DESIDOC)
DelegationofAuthority
DevelopingLibraryNetwork(DELNET)
DevelopmentofKnowledge
DigitalLibrary
DigitalMediaPreservationandConservationTechniques
DigitalMillenniumCopyrightAct(DMCA)
DiscussionForum
DiscussionGroups
DocumentDeliveryService(DDS)
DublineCoreMetadataElementsSet

(D)1,2,3,and4
Answer:(D)

(A)AndhraPradesh
(B)Karnataka
(C)Kerala
(D)Gujarat
Answer:(A)

15.Whichofthefollowingisnotarenewablenaturalresource?
(A)Cleanair
(B)Freshwater
(C)Fertilesoil
(D)Salt
Answer:(D)

16.RighttoprivacyasaFundamentalRightisimpliedin
(A)RighttoFreedom
(B)RighttoLifeandPersonalLiberty
(C)RighttoEquality
(D)RightagainstExploitation
Answer:(B)

17. Which of the following organizations deals with capacity building


programeonEducationalPlanning?
(A)NCERT
(B)UGC
(C)NAAC
(D)NUEPA
Answer:(D)

18.Whichofthefollowingpowers,thePresidenthasinrelationtoLokSabha?
1.Summoning
2Adjournmentsinedie
3.Prorogation

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

4/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

DutiesandResponsibilitiesoftheLibrarian
EJournal
EDocument
Edocuments
Editor/Compiler/Author/OwnerCorner
ElectronicMail(Email)
EnvironmentalInformationSystem(ENVIS)

4.Dissolution

EvaluationofReferenceSources
Finance
FormationofSubject
FreeBooks
FunctionofManagement
GenerationsofComputers
GuwahatiLibraryAssociation(GLA)
HistoryofaComputer
HumanResourceManagement
Hypotheses

(C)1,3and4

IdentificationofMaterialforSelection
IndexingandAbstractingService
IndexingPeriodical/Journal
IndianAssociationofSpecialLibrariesandInformationCentres
(IASLIC)
IndianLibraryAssociation(ILA)
IndianNationalDigitalLibraryinEngineeringSciencesand
Technology(INDEST)Consortium
Induction,OrientationandPlacement
INFormationandLIBraryNETwork(INFLIBNET)
InformationasaResource/Commodity
InformationExchangeGroups
InformationExplosion
InformationNeeds
InformationSociety
InformationSystem
InformationTechnology(IT)
InformationTransferCycle
InstitutionalRepositorySoftwarePackages
IntegratedServiceDigitalNetwork(ISDN)
IntellectualPropertyRights(IPR)
InternationalArticleNumber[EuropeanArticleNumber](EAN)
InternationalbibliographicInformationSystemforthe
AGRiculturalSciencesandtechnology(AGRIS)
InternationalCoalitionofLibraryConsortia(ICOLC)
InternationalFederationforInformationandDocumentation
(FID)
InternationalLibraryAssociations
InternationalNuclearInformationSystem(INIS)
InternationalStandardBibliographicDescription(ISBD)
Internet
InternetBrowsingandSearching
InvisibleCollege
JobAnalysis
JobDescription
JointAcademicNetwork(JANET)
KnowledgeManagement(KM)
FiveLawsofLibraryScience
Leadership
LearningManagementSystem(LMS)
Librametric,Bibliometric,Scientometrics,Informetrics
LibrariansinDifferentTypesofLibraries
LibrariansDay
Library
LibraryandInformationPolicyattheNationalLevel
LibraryandInformationScience
LibraryandInformationScienceasaProfession
LibraryandInformationScienceEducationinIndia
LibraryasaComplexOpenSystem
LibraryasaSocialInstitution
LibraryAssociation

Selectthecorrectanswerfromthecodesgivenbelow:
(A)1and4
(B)1,2and3

(D)1,2,3and4
Answer:(B)

19.Theintervalbetweentwosessionsofparliamentmustnotexceed
(A)3months
(B)6months
(C)4months
(D)100days
Answer:(B)

20.Maximumparticipationofstudentsduringteachingispossiblethrough
(A)Lecturemethod
(B)Demonstrationmethod
(C)Inductivemethod
(D)Textbookmethod
Answer:(C)

21.Diagnosticevaluationascertains
(A)Studentsperformanceatthebeginningofinstructions.
(B)Learningprogressandfailuresduringinstructions.
(C)Degreeofachievementsofinstructionsattheend.
(D)Causesandremediesofpersistentlearningproblemsduringinstructions.
Answer:(D)

22.Instructionalaidesareusedbytheteacherto
(A)Glorifytheclass
(B)Attractthestudents
(C)Clarifytheconcepts
(D)Ensurediscipline
Answer:(C)

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

5/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

LibraryAssociation(LA)
LibraryAutomation
LibraryBuildingandEquipments
LibraryCataloguing
LibraryClassification
LibraryCommittee
LibraryConsortia

23.Attitudeoftheteacherthataffectsteachingpertainsto

LibraryExtensionServices
LibraryFurnitureandFittings
LibraryGovernanceandAuthority
LibraryLegislationinIndia
LibraryManagementSoftwarePackages
LibraryMovementinIndia
LibraryNetwork
LibraryofCongress
LibraryCooperation
LibraryRulesandItsComponents
LibraryStandards

(D)Psychomotordomain

LibrarySystemAnalyst
LinkageofLibraryandInformationSciencewithOther
Disciplines
LocalAreaNetwork(LAN)
LocalLibraryAssociations
LongAnswerType
MachineReadableCataloguing(MARC)
MachineReadableCataloguing21(MARC21)
MaintenanceService
Management
ManagementSchoolofThought
ManagingResearchWork
ManpowerPlanning
MarketingofLibraryandInformationSourcesandServices
MEDicalLiteratureAnalysisandRetrievalSystem(MEDLARS)
MelvilleDewey
Metadata
MotivationofPersonnel
NationalInformationSystemforScienceandTechnology
(NISSAT)
NationalInstituteofScienceCommunicationandInformation
Resources(NISCAIR)
NationalKnowledgeNetwork(NKN)
NationalLibrary
NationalLibraryandInformationServicesInfrastructurefor
ScholarlyContent(NLIST)

(A)Affectivedomain
(B)Cognitivedomain
(C)Connativedomain

Answer:(A)

24.Educationisthemanifestationofperfectionalreadyinmanwasstatedby
(A)M.K.Gandhi
(B)R.N.Tagore
(C)SwamiVivekanand
(D)SriAurobindo
Answer:(C)

25.Whichofthefollowingisnotaprescribedlevelofteaching?
(A)Memory
(B)Understanding
(C)Reflective
(D)Differentiation
Answer:(D)

26.Thecoreelementsofdissertationare
(A) Introduction Data Collection Data Analysis Conclusions and
Recommendations
(B) Executive Summary Literature review Data gathered Conclusions
Bibliography

NationalLibraryAssociations
NationalLibraryCatalogue

(C)ResearchPlanResearchDataAnalysisReferences

NationalLibraryDay/NationalLibraryWeek
NationalMissiononEducationthroughInformationand
CommunicationTechnology(NMEICT)
NationalProgrammeonTechnologyEnhancedLearning
(NPTEL)
NationalSocialScienceDocumentationCentre(NASSDOC)

(D)IntroductionLiteratureReviewResearchMethodologyResultsDiscussion
andConclusion

NeedandPurposeofLibraryAutomation
Networking
Newsletter
NKNVsNMEICT
NonDocumentarySourcesofInformation
OnlineChat
OnlineComputerLibraryCentre(OCLC)

Answer:(D)

27.WhatisaResearchDesign?
(A)Awayofconductingresearchthatisnotgroundedintheory.
(B)Thechoicebetweenusingqualitativeorquantitativemethods.
(C)Thestyleinwhichyoupresentyourresearchfindingse.g.agraph.

OnlinePublicAccessCatalog(OPAC)
OnlineService

(D)Aframeworkforeverystageofthecollectionandanalysisofdata.

OpenSystemsInterconnection(OSI)Model
Personal/PrivateLibrary

Answer:(D)

Plagiarism

PlanningaLibraryandInformationScienceCentre/Library
PresentationofData

28.SamplingCasesmeans

PreservationandConservationofLibraryMaterials
PrinciplesofManagement

(A)Samplingusingasamplingframe

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

6/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

PrintMaterialPreservationandConservationTechniques
ProcessingofBooks
Profession
ProgramEvaluationandReviewTechnique(PERT)
PropertiesofInformation
PublicService
RajaRammohanRoyLibraryFoundation(RRRLF)
ReallySimpleSyndication(RSS)
Recruitment,SelectionandTest

(B)Identifyingpeoplewhoaresuitableforresearch
(C)Literallytheresearchersbriefcase
(D)Samplingofpeople,newspapers,televisionprogrammesetc.
Answer:(D)

ReferenceandInformationService
ReferenceSources

29.Thefrequencydistributionofaresearchdatawhichissymmetricalinshape
similartoanormaldistributionbutcenterpeakismuchhigher,is

References
Research

(A)Skewed

ResearchDesign
ResearchMethodsinLibraryandInformationScienceand
Services
ResearchReport

(B)Mesokurtic

ResearchSupervisors/MonitoringandEvaluation

(D)Platykurtic

ResourceDescriptionandAccess(RDA)
RetrospectiveConversion

Answer:(C)

RoleofInformation
SamplingTechnique

SchoolLibrary
ScientificMethod

30.Whenplanningtodoasocialresearch,itisbetterto

SearchEngines
SelectionofVendor

(A)Approachthetopicwithanopenmind

ShiyaliRamamritaRanganathan
ShortAnswerType
SocialNetwork

(C)Leptokurtic

(B)Doapilotstudybeforegettingstuckintoit
(C)Befamiliarwithliteratureonthetopic

SourcesofDocumentaryInformation
SpecialLibrary

(D)Forgetabouttheorybecausethisisaverypractical

StaffingPatternoftheLibrary
StandardBibliographicFormat

Answer:(A)

StandardCitationStyles
StateLibraryAssociations
StatisticalInference
StatisticalMethod
Statistics
StepsinCompilationofaSubjectBibliography

31. When academicians are called to deliver lecture or presentations to an


audienceoncertaintopicsorasetoftopicsofeducationalnature,itiscalled
(A)TrainingProgram

StepsintheSelectionofHardware

(B)Seminar

StructureofSubjects
SubjectBibliography

(C)Workshop

System
SystemApproach(SystemProcedure)

(D)Symposium

SystemDevelopmentLifeCycle(SDLC)
TechnologicalGatekeepers

Answer:(B)

InternationalFederationofLibraryAssociationsandInstitutions
(IFLA)
UnitedNationsEducational,ScientificandCultural
Organization(UNESCO)
TheoriesofInformation
Thesaurus
ToolsandTechniquesofDataAnalysis
ToolsandTechniquesofDataorInformationCollection
TotalQualityManagement(TQM)
TrainingandDevelopment
TypesofComputers
TypesofLibrarySoftwarePackages
TypesofReferenceandInformationService
TypesofResearch
UGCInfonetEjournalConsortium
UGCNETPreviousYearsQuestionPapersI,IIandIII
UnionCatalogues

32.Mediaisknownas
(A)FirstEstate
(B)SecondEstate
(C)ThirdEstate
(D)FourthEstate
Answer:(D)

33. The mode of communication that involves a single source transmitting


informationtoalargenumberofreceiverssimultaneously,iscalled

UNISIST

(A)GroupCommunication

UniversalMachineReadableCatalogue(UNIMARC)
UsesofComputers

(B)MassCommunication

VerificationofBibliographicDetails

(C)IntrapersonalCommunication

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

7/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

VirtualLibrary
Web2.0
WebDirectories
WebResourcesandFilmPreservation
Wiki
AmericanLibraryAssociation(ALA)
AssociationforInformationManagement(ASLIB)
CurrentAwarenessService(CAS)
FiveLawsofLibraryScience
IFLA/UNESCO
PublicLibraryManifesto
1994
InformationLiteracy
InformationNeeds
InformationSeekingBehaviour
InformationTransferCycle
InternationalFederationofLibraryAssociationsandInstitutions
(IFLA)
LibraryAssociation
LibraryCooperation
LibraryConsortia
LibraryStatistics

(D)InterpersonalCommunication
Answer:(B)

34.Asmartclassroomisateachingspacewhichhas
(i)Smartportionwithatouchpanelcontrolsystem.
(ii)PC/LaptopconnectionandDVD/VCRplayer.
(iii)Documentcameraandspecializedsoftware
(iv)Projectorandscreen
Selectthecorrectanswerfromthecodesgivenbelow:
(A)(i)and(ii)only
(B)(ii)and(iv)only
(C)(i),(ii)and(iii)only

LibraryUserEducation
SelectiveDisseminationofInformation(SDI)Service

(D)(i),(ii),(iii)and(iv)

UnitedNationsEducational,ScientificandCultural
Organization(UNESCO)

Answer:(D)

UserStudies

35.ThetermYellowJournalismrefersto

ThisworkislicensedunderaCreativeCommonsAttribution
4.0InternationalLicense.

(A)Sensationalnewsaboutterrorismandviolence
(B)Sensationalismandexaggerationtoattractreaders/viewers.
(C)Sensationalnewsaboutartsandculture.
(D)Sensationalnewsprintsinyellowpaper.
Answer:(B)

36. In the classroom, the teacher sends the message either as words or images.
Thestudentsarereally
(A)Encoders
(B)Decoders
(C)Agitators
(D)Propagators
Answer:(B)

37.Thenexttermintheseries:AB,ED,IH,NM,is
(A)TS
(B)ST
(C)TU
(D)SU
Answer:(A)

38. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be


codedas

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

8/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

(A)MQPYLCDFD
(B)MPQYLDCFD
(C)PMYQLDFCD
(D)YMQPLDDFC
Answer:(B)

39.AisbrotherofB.BisthebrotherofC.CisthehusbandofD.Eisthefather
ofA.DisrelatedtoEas
(A)Daughter
(B)Daughterinlaw
(C)Sisterinlaw
(D)Sister
Answer:(B)

40.Twonumbersareintheration3:5.If9issubtractedfromthenumbers,the
ratiobecomes12:23.Thenumbersare
(A)30,50
(B)36,60
(C)33,55
(D)42,70
Answer:(C)

41.Themeanoftheagesoffatherandhissonis27years.After18years,father
willbetwiceasoldashisson.Theirpresentagesare
(A)42,12
(B)40,14
(C)30,24
(D)36,18
Answer:(A)

42.DigitalEmpowermentmeans
(i)Universaldigitliteracy
(ii)Universalaccesstoalldigitalresources
(iii)Collaborativedigitalplatformforparticipativegovernance.
(iv)Probabilityofallentitlementsforindividualsthroughcloud.
Choosethecorrectanswerfromthecodesgivenbelow:
(A)(i)and(ii)only
(B)(ii)and(iii)only
(C)(i),(ii)and(iii)only
(D)(i),(ii),(iii)and(iv)
http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

9/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

Answer:(D)

43.Thenexttermintheseries:2,7,28,63,126,is
(A)215
(B)245
(C)276
(D)296
Answer:(A)

Readthefollowingpassagecarefullyandanswerquestions44to48:
The literary distaste for politics, however, seems to be focused not so
much on the largely murky practice of politics in itself as a subject of literary
representationbutrathermoreonhowitisoftendepictedinliterature,i.e.,onthe
very politics of such representation. A political novel often turns out to be not
merelyanovelaboutpoliticsbutanovelwithapoliticsofitsown,foritseeks
not merely to show us how things are but has fairly definite ideas about how
things should be, and precisely what one should think and do in order to make
thingsmoveinthatdesireddirection.Inshort,itseekstoconvertandenlistthe
readertoaparticularcauseorideologyitoftenis(inanonlytoofamiliarphrase)
not literature but propaganda. This is said to violate the very spirit of literature
which is to broaden our understanding of the world and the range of our
sympathies rather than to narrow them down through partisan commitment. As
JohnKeatssaid,Wehatepoetrythathasapalpabledesignuponus.
Anotherreasonwhypoliticsdoesnotseemamenabletothehighestkind
of literary representation seems to arise from the fact that politics by its very
nature is constituted of ideas and ideologies. If political situations do not lend
themselves to happy literary treatment, political ideas present perhaps an even
greaterprobleminthisregard.Literature,itisargued,isabouthumanexperiences
rather than about intellectual abstractions it deals in what is called the felt
realityofhumanfleshandblood,andinsapandsavour.(rasa)ratherthaninand
lifelessideas.InanextensivediscussionofthematterinherbookIdeasandthe
Novel,theAmericannovelistMaryMcCarthyobservedthatideasarestilltoday
felttobeunsightlyinthenovelthoughthatwasnotsoinformerdays,i.e.,in
the 18th and 19th centuries. Her formulation of the precise nature of the
incompatibilitybetweenideasontheonehandandthenovelontheotherbetrays
perhaps a divided conscience in the matter and a sense of dilemma shared by
manywritersandreaders:Anideacannothavelooseends,butanovel,Ialmost
think,needsthem.Nevertheless,thereisenoughincommonforthenoveliststo
feel the attraction of ideas while taking up arms against them most often
withweaponsofmockery.

44.Theconstructsofpoliticsbyitsnatureis
(A)Prevalentpoliticalsituation
(B)IdeasandIdeologies
(C)Politicalpropaganda
(D)Understandingofhumannature
Answer:(C)

45.Literaturedealswith
(A)Humanexperiencesinpolitics
http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

10/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

(B)Intellectualabstractions
(C)Dryandemptyideas
(D)Feltrealityofhumanlife
Answer:(D)

46.Theobservationofthenovelist,MayMcCarthyreveals
(A)Unseenfeltideasoftodayinthenovel
(B)Dichotomyofconscienceonpoliticalideasandnovels
(C)Compatibilitybetweenideaandnovel
(D)Endlessideaandnovels
Answer:(B)

47.Accordingtothepassage,apoliticalnoveloftenturnsouttobea
(A)Literarydistasteforpolitics
(B)Literaryrepresentationofpolitics
(C)Novelswithitsownpolitics
(D)Depictionofmurkypracticeofpolitics
Answer:(C)

48.Apoliticalnovelreveals
(A)Realityofthetings
(B)Writersperception
(C)Particularideologyofthereaders
(D)Thespiritofliterature
Answer:(B)

49. Warrior is related to sword, carpenter is related to saw, farmer is related to


plough.Inthesameway,theauthorisrelatedto
(A)Book
(B)Fame
(C)Reader
(D)Pen
Answer:(D)

50. Given below is a diagram of three circles A, B and C overlapping each


other?ThecircleArepresentstheclassofhonestpeople,thecircleBrepresent
theclassofsincerepeopleandcircleCrepresentstheclassofpoliticians.p,q,r,
s,U,X,Yrepresentdifferentregions.Selectthecodethatrepresentstheregion
indicatingtheclassofhonestpoliticianswhoarenotsincere.

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

11/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

(A)X
(B)q
(C)p
(D)s
Answer:(D)

51.Amanoughtnomoretovaluehimselfforbeingwiserthanawomanifhe
oweshisadvantagetoabettereducation,thanheoughttoboastofhiscouragefor
beatingamanwhenhishandsweretied.Theabovepassageisaninstanceof
(A)Deductiveargument
(B)Hypotheticalargument
(C)Analogicalargument
(D)Factualargument
Answer:(C)

52.Bywhichofthefollowingproposition,thepropositionwisemenarehardly
afraidofdeathiscontradicted?
(A)Somewisemenareafraidofdeath.
(B)Allwisemenareafraidofdeath.
(C)Nowisemenisafraidofdeath.
(D)Somewisemenarenotafraidofdeath.
Answer:(B)

53.Wheninagroupofpropositions,onepropositionisclaimedtofollowfrom
theothers,thatgroupofpropositionsiscalled
(A)Anargument
(B)Avalidargument
(C)Anexplanation
(D)Aninvalidargument
Answer:(A)

54.NamitaandSamitaarebrilliantandstudious.Anitaandkarabiareobedient
andirregular.BabitaandNamitaareirregularbutbrilliant.SamitaandKabitaare
regular and obedient. Who among them is/are brilliant, obedient, regular and
studious?
(A)Samitaalone
http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

12/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

(B)NamitaandSamita
(C)Kabitaalone
(D)Anitaalone
Answer:(A)

ForacountyCO2 emissions(millionmetrictons)fromvarioussectorsaregiven
inthefollowingtable.Answerthequestions(55to60)baseonthedatagiven

55.Bywhatpercentage(%),thetotalemissionsofCO2haveincreasedfrom2005
to2009?
(A)~89.32%
(B)~57.62%
(C)~40.32%
(D)~113.12%
Answer:(A)

56.WhatistheaverageannualgrowthrateofCO2emissioninpowersector?
(A)~12.57%
(B)~16.87%
(C)~30.81%
(D)~50.25%
Answer:(A)

57.WhatisthepercentagecontributionofpowersectortototalCO2 emissionin
theyear2008?
(A)~30.82%
(B)~41.18%
(C)~51.38%
(D)~60.25%
Answer:(B)

58.Inwhichyear,thecontribution(%)ofindustrytototalsectoralCO2emission
wasminimum?
(A)2005
(B)2006
(C)2007
(D)2008
Answer:(A)

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

13/14

6/27/2015

2014DecemberUGCNETPreviousYearsSolvedPaperIFreeOnlineCBSEUGCNETGuideBookJune2015

59.Whatisthepercentage(%)growthofCO2emissionfrompowersectorduring
2005to2009?
(A)60
(B)50
(C)40
(D)80
Answer:(A)

60.WhichsectorhasrecordedmaximumgrowthinCO2emissionduring2005to
2009?
(A)Power
(B)Industry
(C)Commercial
(D)Agriculture
Answer:(D)
AdsbyGoogle

SolvedExamPaper

UGCNetSyllabus

ExaminationPaper

Comments
Youdonothavepermissiontoaddcomments.

ReportAbuse | PoweredBy GoogleSites

http://www.netugc.com/2014decemberugcnetpreviousyearssolvedpaperI

14/14