You are on page 1of 6

Betulkan ayat-ayat yang salah.

1. Kami terpaksa menangguhkan jalan kerana hari hendak hujan.
2. Adik ke sekolah dengan jalan kaki pada setiap hari.
3. Pokok bunga ibu yang ditanam di halaman rumah itu buruk kerana tidak disiram air.
4. Kerusi kayu itu telah buruk kerana dimakan anai-anai.
5. Puan Tan terlalu sayang-menyayangi akan anak-anaknya.
6. Ayah menonton perlawanan bola sepak sejak larut malam.
7. Soon Kiet belajar bersungguh-sungguh untuk mengubah nasib keluarga mereka.
8. Susu segar ini diperah oleh ayah dari lembu ternakannya.
9. Semua murid-murid wajib menyertai aktiviti kokurikulum.
10. Kakak sedang kemas buku-buku di rak bukunya.
11. Ibu berasa kemas apabila melihat darah keluar daripada luka di tangannya.
12. Pihak kerajaan tidak berat untuk melaksanakan projek itu.
13. “Urusan itu berat fikiran saya,” kata Hock Keong kepada Mei Mei.
14. Budaya membaca harus disemai sejak kecil-kecil lagi.
15. Eng Hock membelikan nasi lemak di kantin sekolah pada waktu rehat.
16. Wai Meng berjanji bukan akan mengulangi kesilapan itu lagi.
Find or register as a tutor, tuition centre, college, university, enrichment classes and pre-school at
http://www.joyfunlearn.com
Get more free notes and exercises at http://www.joyfunlearn.com

enrichment classes and pre-school at http://www. Pokok duit itu menjalar pada sebatang pokok cempedak. university. 30. 27. Anak patung beruang yang comel itu bagi Siti. 33.17. 31. Pemandangan di puncak gunung itu nian indah. Seni bina bangunan di Putrajaya sangat unik tetapi menarik. 24. 21. 23. 28. Makanan berkarbohidrat bekal tenaga kepada manusia. Susi tergelincir setelah menaiki pentas untuk menerima hadiah. Find or register as a tutor. 26. Manis itu dibuat oleh kakak Kumari sempena Hari Deepavali. 19.com Get more free notes and exercises at http://www. Ibu menyuruh Mei Li panas lauk pada pagi tadi. Cuaca pada hari ini tidaklah panas semalam.joyfunlearn. 18. college. Kita dapat melihat pelbagai binatang-binatang di Zoo Taiping. 20. Puan Tan suka menambah gula dalam minumannya kerana dia seorang manis. Pengambilan makanan minyak perlu kita hindari. 25. 29.joyfunlearn. 22.com . Kereta yang rosak itu dihantar ke bengkel supaya dibaiki. 32. Semua para guru sedang bermesyuarat di bilik guru. Abang tidak duit untuk membeli kot yang mahal itu. Suzi membantu ibunya rapi dapur yang berselerak itu. tuition centre. Jason menggunakan rapi rambut supaya sentiasa berkilat.

41. Find or register as a tutor. 38. 46. Sayur-sayuran di kebun Encik Muthu dibaja oleh baja organik. 39. Abang akan kuat radio apabila lagu Siti Nurhaliza didendangkan. 42. tuition centre.com . Johan melayari halaman web untuk mencari maklumat. 49. 35. 40. 36. Lucy menjerit kuat hatinya apabila beg tangannya diragut. Abang menghadiahi ibu selingkar jam tangan. Pokok durian itu mati akibat memanah petir. 45. Pokok kelapa yang tinggi itu telah menebang oleh ayah. Dia bangun dari tidur apabila ada orang mengetuk pintu biliknya. 37.com Get more free notes and exercises at http://www. Peserta pertandingan nyanyian itu berasal daripada Sabah. Jenny menerima padan setelah terlibat dalam pergaduhan itu. 43.joyfunlearn.joyfunlearn.34. Sam beratur di halaman Peter ketika di tapak perhimpunan. Para penyelidik mengkaji terlebih dahulu tapak bangun yang akan dibina itu. 47. Semua murid terdiam bila terdengar suara Cikgu Wong. university. Petronas akan ditubuhkan pada 17 Ogos 1974. Daun-daun pokok itu digugurkan apabila ditiup angin. college. Bas ekspress itu padan dengan penumpang. enrichment classes and pre-school at http://www. 44. 48.

Para tetamu dipersilakan masuk dalam dewan.joyfunlearn. tuition centre.com Get more free notes and exercises at http://www.com . Fatimah menaiki mini bas untuk ke pasar malam. Mata ibu merah kerana dia kesakitan mata. 54. Pendapat bulanan pengurus bank itu amat tinggi.joyfunlearn. enrichment classes and pre-school at http://www. 53. 52. university.50. college. Find or register as a tutor. 51. Pendengar nenek kurang jelas kerana dia sudah tua.

college. 8. Semua guru sedang bermesyuarat di bilik guru. Adik ke sekolah dengan ber jalan kaki pada setiap hari. Pihak kerajaan tidak keberatan untuk melaksanakan projek itu. 19. Pokok bunga ibu yang ditanam di halaman rumah itu layu kerana tidak disiram air. 23. 10. 2.Jawapan 1. 6. 25. Ibu menyuruh Mei Li memanaskan lauk pada pagi tadi. 16. “Urusan itu memberatkan fikiran saya. Semua murid wajib menyertai aktiviti kokurikulum.” kata Hock Keong kepada Mei Mei. 9. 13. Soon Kiet belajar bersungguh-sungguh untuk mengubah nasib keluarganya. 12. Kami terpaksa menangguhkan per jalanan kerana hari hendak hujan. Kerusi kayu itu telah reput kerana dimakan anai-anai. Puan Tan terlalu sayang akan anak-anaknya. 5. Ayah menonton perlawanan bola sepak hingga larut malam. Kereta yang rosak itu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Ibu berasa cemas apabila melihat darah keluar daripada luka di tangannya. Makanan berkarbohidrat membekalkan tenaga kepada manusia. tuition centre. Wai Meng berjanji tidak akan mengulangi kesilapan itu lagi. 14. Cuaca pada hari ini tidaklah sepanas semalam. 24. 20. 3. 7. university.com . Budaya membaca harus disemai sejak kecil lagi.joyfunlearn. 17. Pemandangan di puncak gunung itu indah nian. Pengambilan makanan ber minyak perlu kita hindari. Find or register as a tutor. enrichment classes and pre-school at http://www. 11. Susi tergelincir semasa menaiki pentas untuk menerima hadiah.com Get more free notes and exercises at http://www. Eng Hock membeli nasi lemak di kantin sekolah pada waktu rehat. 22. 18. 21. Abang tidak berduit untuk membeli kot yang mahal itu. Susu segar ini diperah oleh ayah daripada lembu ternakannya. 4. 15.joyfunlearn. 26. Kakak sedang mengemas buku-buku di rak bukunya. Pokok duit-duit itu menjalar pada sebatang pokok cempedak.

42. Para penyelidik mengkaji terlebih dahulu tapak bangunan yang akan dibina itu. Fatimah menaiki bas mini untuk ke pasar malam. 50. 51. 46. Petronas telah ditubuhkan pada 17 Ogos 1974. Lucy menjerit sekuat hatinya apabila beg tangannya diragut. Kita dapat melihat pelbagai binatang di Zoo Taiping. Sam beratur di hadapan Peter ketika di tapak perhimpunan. Seni bina bangunan di Putrajaya sangat unik dani menarik. 30. 28. Daun-daun pokok itu berguguran apabila ditiup angin. university. 38. 31. Dia terbangun dari tidur apabila ada orang mengetuk pintu biliknya.27. Suzi membantu ibunya merapikan dapur yang berselerak itu. Find or register as a tutor. 35. Bas ekspress itu padat dengan penumpang.com . 34. Manisan itu dibuat oleh kakak Kumari sempena Hari Deepavali. Jenny menerima padah setelah terlibat dalam pergaduhan itu. 49. Puan Tan suka menambah gula dalam minumannya kerana dia seorang pemanis. 45. Sayur-sayuran di kebun Encik Muthu dibaja dengan baja organik. 47. college. 53. Jason menggunakan perapi rambut supaya sentiasa berkilat. Pokok kelapa yang tinggi itu telah ditebang oleh ayah. Mata ibu merah kerana dia sakit mata. 43. Pendengaran nenek kurang jelas kerana dia sudah tua. tuition centre. Abang menghadiahkan ibu selingkar jam tangan. Pokok durian itu tumbang akibat dipanah petir. 29. Johan melayari laman web untuk mencari maklumat. Anak patung beruang yang comel itu untuk Siti. Abang akan menguatkan radio apabila lagu Siti Nurhaliza didendangkan. 32. 52.com Get more free notes and exercises at http://www. 37. 41. 36. 48. Para tetamu dipersilakan masuk ke dalam dewan.joyfunlearn. 40.joyfunlearn. Semua murid terdiam apabila terdengar suara Cikgu Wong. 54. 44. 33. Peserta pertandingan nyanyian itu berasal dari Sabah. enrichment classes and pre-school at http://www. 39. Pendapatan bulanan pengurus bank itu amat tinggi.