You are on page 1of 56

RESONANCE 1

SINGLE CHOICE QUESTIONS


1. A particle is projected from origin O with a velocity (30 i + 40 j) m/s. Then the position vector of the particle 5
seconds later is : (take g = 10 m/s
2
)
(A) 150 i + 200j m (B) 150 i + 75 j m
(C) 30i + 75j m (D) Nothing can be predicted.
2. For a particle moving in a straight line, the displacement of the particle at time t is given by
S = t
3
6t
2
+ 3t + 7
What is the velocity of the particle when its acceleration is zero?
(A) 9 m s
1
(B) 12 m s
1
(C) 3 m s
1
(D) 42 m s
1
3. The velocity of a particle moving on the x-axis is given by v = x
2
+ x where v is in m/s and x is in m. Find its
acceleration in m/s
2
when passing through the point x = 2m
(A) 0 (B) 5 (C) 11 (D) 30
4. A parachutist drops freely from an aeroplane for 10 s before the parachute opens out. Then he descends with
a net retardation of 2.5 ms
2
. If he bails out of the plane at a height of 2495 m and g = 10 ms
2
, his velocity on
reaching the ground will be
(A) 2.5 ms
1
(B) 7.5 ms
1
(C) 5 ms
1
(D) 10 ms
1
5. A particle can travel from point A to B from two different paths 1 and
2, as shown, in same interval of time. Then which of the following is
incorrect?
(A) Average velocity along the two paths must be equal
(B) The particle may travel along both the paths unaccelerated
(C) The direction of instantaneous velocity along the path 1 & 2 can be same for a maximum of two
point on the paths.
(D) The average and instantaneous velocity along path 1 can have same direction.
6. Two trains, which are moving along different tracks in opposite directions, are put on the same track
due to a mistake. Their drivers, on noticing the mistake, start slowing down the trains when the trains
are 300 m apart. Graphs given below show their velocities as function of time as the trains slow down.
The separation between the trains when both have stopped, is :
(A) 120 m (B) 280 m (C) 60 m (D) 20 m.
REVISION TEST - 01
Course : VIJAY (R)
TOPIC : KINEMATICS
(1-D & RELATIVE MOTION)
Time : 3 Hrs. Max. Marks : 133
Instructions :
1. For each correct single choice question 3 marks (with 1 mark negative making).
2. For each correct multiple choice question 4 marks (no negative marking).
3. For each correct answer in comprehension 4 marks (with 1 mark negative marking).
4. For each match the column question 6 marks (no negative marking).
5. For each correct assertion/reason question 3 marks (with 1 mark negative marking).
id338859 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
RESONANCE 2
7. Position (Km) - Time (min.) graph is shown for two cars A and B. Both
collide at time t = 150 minute. Then the distance of position R of accident
from the starting point Q of car A will be. (Initial distance between the two
cars is 500 km) (Position in the graph shows the distance of the two cars
from the point Q) -
(A) 200 km (B) 300 km
(C) 250 km (D) 400 km
8. A particle starts from rest with uniform acceleration and its velocity after n seconds is v. The displacement of
the body in last two seconds is
(A)
n
) 1 n ( v
(B)
n
) 1 n ( v 2
(C)
n
) 1 n ( v 2
(D)
n
) 1 n ( v
9. A boat is rowed across a river at the rate of 4.5 km/hr. The river flows at the rate of 6 km/hr. The velocity
of boat in m/s is:
(A) 3.1 (B) 2.1 (C) 2.9 (D) 5
10. An aeroplane is to go along straight line from A to B, and back again. The relative speed with respect
to wind is V.. The wind blows perpendicular to line AB with speed . The distance between A and B is
l. The total time for the round trip is:
(A)
2 2
V v
2
(B) 2 2
V v
v

2
(C) 2 2
V v
V

2
(D)
2 2
V v
2
11. A man can swim in still water with a speed of 3 m/s. x and y axis are drawn
along and normal to the bank of river flowing to right with a speed of 1 m/s.
The man starts swimming from origin O at t = 0 second. Assume size of
man to be negligible. Find the equation of locus of all the possible points
where man can reach at t = 1 sec.
V =1m/s
river
flow
y
O
river
x
(A) (x 1)
2
+ y
2
= 3 (B) (x 1)
2
+ y
2
= 9
(C) x
2
+ (y 1)
2
= 3 (D) x
2
+ (y 1)
2
= 9
12. P is a point moving with constant speed 10 m/s such that its velocity
vector always maintains an angle 60 with line OP as shown in figure (O is
a fixed point in space). The initial distance between O and P is 100 m.
After what time shall P reach O.
(A) 10 sec. (B) 15 sec. (C) 20 sec. (D) 20
3
sec
13. During a rainy day, rain is falling vertically with a velocity 2m/s. A boy at rest starts his motion with a constant
acceleration of 2m/s
2
along a straight road. Find the rate at which the angle of the axis of umbrella with
vertical should be changed so that the rain always falls parallel to the axis of the umbrella.
(A)
2
t 1
1

(B)
2
t 1
2

(C)
2
t 2
1

(D)
2
t 2 1
1

14. A train is standing on a platform , a man inside a compartment of a train drops a stone . At the same instant
train starts to move with constant acceleration . The path of the particle as seen by the person who drops the
stone is :
(A) parabola
(B) straight line for sometime & parabola for the remaining time
(C) straight line
(D) variable path that cannot be defined
15. Two boats A and B having same speed relative to river are moving in a river. Boat A moves normal to the
river current as observed by an observer moving with velocity of river current. Boat B moves normal to
the river as observed by the observer on the ground.
(A) To a ground observer boat B moves faster than A
(B) To a ground observer boat A moves faster than B
(C) To the given moving observer boat B moves faster than A
(D) To the given moving observer boat A moves faster than B
RESONANCE 3
16. For four particles A, B, C & D, the velocities of one with respect to other are given as
DC V is 20 m/s towards
north,
BC V is 20 m/s towards east and
BA V
is 20 m/s towards south. Then
DA V
is
(A) 20 m/s towards north (B) 20 m/s towards south
(C) 20 m/s towards east (D) 20 m/s towards west
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
17. A particle moves in xy plane in such a way that its distance r from the origin depends upon time t as r = 3t.
The angle made by its position vector with the positive x-axis at any time t is given as ; = 2t. Here r is
in metres, in rad and t in seconds.
(A) The particle moves in circular motion.
(B) At time t = 0.5 s, its speed is 3 2 m/s.
(C) At time t = 0.5 s, its velocity vector makes an angle 45 with its position vector at the same time.
(D) At time t = 0.5 s, its velocity vector makes an angle 30 with its position vector at the same time.
18. Two particles, one with constant velocity 50m/s and the other with uniform acceleration 10m/s
2
, start
moving simultaneously from the same position in the same direction. They will be at a distance of
125m from each other after
(A) 5 sec. (B) 5(1 + 2) sec. (C) 10sec. (D) 10(2 + 1)sec.
19. A man standing on the edge of the terrace of a high rise building throws a stone vertically up with a speed of
20 m/s. Two seconds later an identical stone is thrown vertically downwards with the same speed of 20 m/s.
Then:
(A) the relative velocity between the two stones remain constant till one hits the ground
(B) both will have the same kinetic energy when they hit the ground
(C) the time interval between their hitting the ground is 2 seconds
(D) if the collisions on the ground are perfectly elastic both will rise to the same height above the ground.
20. A cart with a mass M = 1/2 kg is connected by a string to a weight of
mass m = 200 g. At the initial moment the cart moves to the left along
a horizontal plane at a speed V
0
= 7 ms
1
. All the surfaces are smooth
(g = 9.8 ms
2
)
(A) the distance covered by cart in 5 s is zero
(B) after 5 s weight of mass m will be in same position
(C) the distance covered by cart in 5 s is 17.5 m
(D) none of the above
21. A particle moves with an initial velocity v
0
and retardation v, where v is its velocity at any time t ( is
a positive constant).
(A) the particle will cover a total distance of v
0
/
(B) the particle will continue to move for a very long time
(C) the particle will stop shortly
(D) the velocity of particle will become v
0
/2 after time 1/.
22. A particle is moving rectilinearly so that its acceleration is given as a = 3t
2
+1 m/s
2
.Its initial velocity is zero.
(A) The velocity of the particle at t=1 sec will be 2m/s.
(B) The displacement of the particle in 1 sec will be 2m.
(C) The particle will continue to move in positive direction.
(D) The particle will come back to its starting point after some time.
23. A man is standing on a road and observes that rain is falling at angle 45 with the vertical. The man
starts running on the road with constant acceleration 0.5 m/s
2
. After a certain time from the start of the
motion, it appears to him that rain is still falling at angle 45 with the vertical, with speed 2 2 m/s .
Motion of the man is in the same vertical plane in which the rain is falling. Then which of the following
statement(s) are true.
(A) It is not possible
(B) Speed of the rain relative to the ground is 2 m/s.
(C) Speed of the man when he finds rain to be falling at angle 45 with the vertical, is 4m/s.
(D) The man has travelled a distance 16m on the road by the time he again finds rain to be falling at angle 45.
RESONANCE 4
COMPREHENSION
Comprehension - 1
Raindrops are falling with a velocity 10 2 m/s making an angle of 45
0
with the vertical. The drops appear to
be falling vertically to a man running with constant velocity. The velocity of rain drops change such that the
rain drops now appear to be falling vertically with
3
times the velocity it appeared earlier to the same person
running with same velocity.
24. The magnitude of velocity of man with respect to ground is
(A) 10 2 m/s (B) 10 3 m/s (C) 20 m/s (D) 10 m/s
25. After the velocity of rain drops change, the magnitude of velocity of raindrops with respect to ground is
(A) 20 m/s (B) 20 3 m/s (C) 10 m/s (D) 10 3 m/s
26. The angle (in degrees) between the initial and the final velocity vectors of the raindrops with respect to the
ground is
(A) 8 (B) 15 (C) 22.5 (D) 37
Comprehension - 2
A overhead bridge, a subway and a road start from A and again meet at B. The minimum distance
between A and B, which is same as the length of the road AB, is 2 km. The overbridge and the subway
form a semicircular arc above and below the road. A laser sensor is fixed (embedded) in the road.
An Autorickshaw takes the overbridge from A and a taxi takes the subways from B.The laser sensor
gives a beep when the linear distances between point A and the autorickshaw is same as that between
the rickshaw and the laser sensor which also equals the distance of laser source from point A.
27. If the time t, for the laser starts when the autorickshaw just enters the bridge from point A and at t =
240 sec, laser the gives a beep, what is the speed of the autorickshaw ?
(A) 4.36 m/s (B) 1.21 m/s (C) 8.16 m/s (D) 16.32 m/s
28. The autorickshaw takes the overhead bridge from A and on reaching B, immediately takes the subway
to come back to A, while the taxi starts from B travels to and fro from B to A continuously by road. If the
auto and the taxi travel with constant speeds of
2

km/hr and 3 km/hr respectively, how frequently do


they meet at A ?
(A) every 4 hours (B) every
3
n 2
hours, n = 3,6,9,....
(C) every
3
2
hours (D) they never meet
29. Due to heavy rains, the flyover and the roads were blocked and all the vehicles had to take the subway.
The autorickshaw and the taxi started from A and B respectively with the speeds
2

and
3
2
km/hr
respectively. After how much time did they meet ?
(A)
6
7
hours (B)
7
6
hours (C)
3
2
hours (D)
7
6
hours
RESONANCE 5
Comprehension - 3
Mr. Shyam drives his car at uniform speed from bottom of a mountain
to the top in 20 minutes along a helical path as shown.
At the beginning the speedometer of his car shows 8315 km, while
on reaching the top it reads 8335 km.(Take upward as positive y-
axis and positive x-axis towards right)
30. The total distance covered is :
(A) 10 km (B) 20 km (C) 25 km (D) can not be determine
31. His displacement vector during the journey is :
(A) ) j

4 i

3 ( km (B) 3 km (C) 5 km (D) none of these


32. The average velocity during the journey is :
(A) ) j

12 i

9 ( km/hr (B) ) j

3 . 3 i

5 . 2 ( m/s (C) (25/8) m/s (D) None of these


MATCH THE COLUMN
33. Two particles A and B moving in x-y plane are at origin at t = 0 sec. The initial velocity vectors of A and
B are
A
u

= 8
i
m/s and
B
u

= 8 j

m/s. The acceleration of A and B are constant and are


A
a

= 2
i
m/s
2
and
B
a

= 2 j

m/s
2
. Column gives certain statements regarding particle A and B. Column gives
corresponding results. Match the statements in column with corresponding results in Column .
Column I Column II
(A) The time (in seconds) at which velocity (p) 16 2
of A relative to B is zero
(B) The distance (in metres) between A and B (q) 8 2
when their relative velocity is zero.
(C) The time (in seconds) after t = 0 sec, (r) 8
at which A and B are at same position
(D) The magnitude of relative velocity of A and B (s) 4
at the instant they are at same position.
34. A particle is moving along a straight line. Its velocity varies with time as v = kt, where k is a positive constant
and t is the time. Match the graphs in Column with the statements in Column
Column Column
(A) Acceleration versus time curve (p)
(B) Acceleration versus displacement curve (q)
(C) Velocity versus time curve (r)
(D) Displacement versus velocity curve (s)
RESONANCE 6
ASSERTION / REASON
35. Assertion : If acceleration of a particle is decreasing then it is possible that velocity is increasing with time.
Reason : Acceleration is rate of change of velocity.
(A) If both Assertion and Reason are true and the Reason is correct explanation of the Assertion.
(B) If both Assertion and Reason are true, but Reason is not correct explanation of the Assertion.
(C) if Assertion is true, but the Reason is false.
(D) if Assertion is false, but the Reason is true.
36 STATEMENT1 : The equation of distance travelled by a particle moving in a straight line with constant
acceleration in n
th
second is S
n
= u + (2n 1)
2
a
, where letters have usual meaning, is dimensionally
incorrect.
STATEMENT2: For every equation relating physical quantities to be true, it must have dimensional
homogenity.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
37. STATEMENT-1 : The magnitude of velocity of two boats relative to river is same. Both boats start simultaneously
from same point on one bank may reach opposite bank simultaneously moving along different paths.
STATEMENT-2 : For boats to cross the river in same time. The component of their velocity relative to river in
direction normal to flow should be same.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
Answer Key (Revision Test - 01)
1. (B) 2. (A) 3. (D) 4. (C) 5. (B)
6. (D) 7. (B) 8. (C) 9. (B) 10. (A)
11. (B) 12. (C) 13. (A) 14. (C) 15. (B)
16. (D) 17. (B)(C) 18. (A)(B) 19. (A)(B)(C)(D) 20. (B) (C)
21. (A)(B) 22. (A)(C) 23. (C)(D) 24. (D) 25. (A)
26. (B) 27. (A) 28. (D) 29. (B) 30. (B)
31. (A) 32. (A) 33. (A) s (B) p (C) r (D) q
34. (A) p (B) p (C) q (D) r 35. (A) 36 (D) 37. (A)
Solution will be provided with next revision test.
RESONANCE 1
SINGLE CHOICE QUESTIONS
REVISION TEST - 02
COURSE : VIJAY (R)
TOPIC : PROJECTILE MOTION
SUBJECT : PHYSICS
Time : 1 Hrs. Max. Marks : 48
Instructions :
1. For each correct single choice question 3 marks (with 1 mark negative making).
2. For each correct answer in comprehension 4 marks (with 1 mark negative marking).
3. For each match the column question 6 marks (no negative marking).
4. For each correct assertion/reason question 3 marks (with 1 mark negative marking).
1. A particle when projected in vertical plane moves along the fixed smooth surface
with initial velocity 20 m/s at an angle of 60, so that its normal reaction on the
surface remains zero throughout the motion. Then the slope of the tangent to the
surface at height 5 m from the point of projection A will be:
(A) 30 (B) 45 (C) tan
1
2 (D) tan
1
2
2. A particle moves along the parabolic path y = ax
2
in such a way that the y-component of the velocity remains
constant, say c. The x and y coordinates are in meters. Then acceleration of the particle at x =1 m is
(A) ac k

(B) 2ac
2
j

(C)
i

a 4
c
2
2

(D)
i

a 2
c

3. An object is thrown from a point A horizontally from a tower and hits the
ground 3s later at B. The line from A to B makes an angle of 30 with the
horizontal. The initial velocity of the object is : (take g = 10 m/s
2
)
(A)
3 15
m/s (B) 15 m/s
(C) 10
3
m/s (D)
3 / 25
m/s
4. A particle is projected from a point P (2, 0, 0)m with a velocity 10 m/s making an angle 45 with the
horizontal. The plane of projectile motion passes through a horizontal line PQ which makes an angle of
37 with positive x-axis, xy plane is horizontal. The coordinates of the point where the particle will
strike the line PQ is: (Take g = 10 m/s
2
)
(A) (10, 6, 0)m (B) (8, 6, 0)m (C) (10, 8, 0)m (D) (6, 10, 0)m
5. A car starts with constant acceleration a = 2m/s
2
at t = 0. Two coins are released from the car at
t = 3 & t = 4. Each coin takes 1 second to fall on ground. Then the distance between the two coins will be
(Assume coin sticks to the ground)
(A) 9 m (B) 7 m (C) 15 m (D) 2m
6. Velocity of a stone projected, 2 second before it reaches the maximum height, makes angle 53 with the
horizontal then the velocity at highest point will be
(A) 20 m/s (B) 15 m/s (C) 25 m/s (D) 80/3 m/s
7. Two guns are mounted (fixed) on two vertical cliffs that are very high from the
ground as shown in figure. The muzzle velocity of the shell from G
1
is u
1
and
that from G
2
is u
2
. The guns aim exactly towards each other The ratio u
1
: u
2
such that the shells collide with each other in air is (Assume that there is no
resistance of air)
(A) 1 : 2 (B) 1 : 4
(C) will not collide for any ratio (D) will collide for any ratio
8. A stone is projected from level ground such that its horizontal and vertical components of initial velocity are
u
x
= 10 m/s and u
y
= 20 m/s respectively. Then the angle between velocity vector of stone one second before
and one second after it attains maximum height is :
(A) 30 (B) 45 (C) 60 (D) 90
COMPREHENSION
Comprehension
A stone is projected from level ground with speed u and at an angle u with horizontal. Some how the
acceleration due to gravity (g) becomes double (that is 2g) immediately after the stone reaches the
maximum height and remains same thereafter. Assume direction of acceleration due to gravity always
vertically downwards.
id357078 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
RESONANCE 2
9. The total time of flight of particle is :
(A)
g
sin u
2
3 u
(B)
g
sin u u
|
|
.
|

\
|
+
2
1
1
(C)
g
sin u 2 u
(D)
|
|
.
|

\
|
+
u
2
1
2
g
sin u
10. The horizontal range of particle is
(A)
g
2 sin u
4
3
2
u
(B)
|
|
.
|

\
|
+
u
2
1
1
g 2
2 sin u
2
(C)
g
u
2
sin2u (D)
|
|
.
|

\
|
+
u
2
1
2
g 2
2 sin u
2
11. The angle | which the velocity vector of stone makes with horizontal just before hitting the ground is
given by :
(A) tan

| = 2 tan

u (B) tan

| = 2 cot

u (C) tan

| =
2
tan

u (D) tan

| =
2
cot

u
MATCH THE COLUMN
12. Match the following.
The projectile collides perpendicularly with the inclined plane. (Refer the figure)
u
|
o
(a) Maximum height attained by the (P) zero
projectile from the ground
(b) Maximum height attained by (Q) g
the projectile from Inclined plane
(c) Acceleration of the projectile before (R)
o
|
cos g 2
sin u
2 2
striking the inclined plane
(d) Horizontal component of acceleration of the projectile. (S)
g 2
) ( sin u
2 2
| + o
13. Assertion : For a projectile up the incline maximum angle of projection can be
|
.
|

\
| |

t
2 4
where | is angle
made by incline with horizontal.
Reason : Maximum range up the incline is given by
) sin 1 ( g
u
2
| +
where | is angle made by incline with
horizontal..
(A) If both Assertion and Reason are true and the Reason is correct explanation of the Assertion.
(B) If both Assertion and Reason are true, but Reason is not correct explanation of the Assertion.
(C) if Assertion is true, but the Reason is false.
(D) if Assertion is false, but the Reason is true.
14. STATEMENT-1 : Two stones are simultaneously projected from level ground from same point with same
speeds but different angles with horizontal. Both stones move in same vertical plane. Then the two
stones may collide in mid air.
STATEMENT-2 : For two stones projected simultaneously from same point with same speed at different
angles with horizontal, their trajectories may intersect at some point.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
Answer Key (Revision Test - 02)
1. (D) 2. (C) 3. (A) 4. (A) 5. (A) 6. (B) 7. (D)
8. (D) 9. (B) 10. (B) 11. (C) 12. (a) S (b) R (c) Q (d) P
13. (D) 14. (D)
Solution will be provided with next revision test.
RESONANCE 1
SINGLE CHOICE QUESTIONS
Time : 3 Hrs. Max. Marks : 104
Instructions :
1. For each correct single choice question 3 marks (with 1 mark negative making).
2. For each correct multiple choice question 3 marks (with 1 mark negative making).
3. For each correct answer in comprehension 4 marks (with 1 mark negative marking).
4. For each correct assertion/reason question 3 marks (with 1 mark negative marking).
5. For each correct subjective question 6 marks (with no negative marking).
1. Two blocks A & B with mass 4 kg and 6 kg respectively are connected
by a stretched spring of negligible mass as in figure. When the two
blocks are released simultaneously the initial acceleration of B is
1.5 m/s
2
westward. The acceleration of A is :
(A) 1 m/s
2
westward (B) 2.25 m/s
2
eastward
(C) 1 m/s
2
eastward (D) 2.75 m/s
2
westward
2. System shown in figure is in equilibrium. The magnitude of change in
tension in the string just before and just after, when one of the spring is
cut. Mass of both the blocks is same and equal to m and spring
constant of both springs is k. (Neglect any effect of rotation)
(A)
2
g m
(B)
4
g m
(C)
4
g m 3
(D)
2
g m 3
3. In the figure a block A of mass m is attached at one end of a light spring and the
other end of the spring is connected to another block B of mass 2m through a light
string. A is held and B is in static equilibrium. Now A is released. The acceleration
of A just after that instant is a. In the next case, B is held and A is in static
equilibrium. Now when B is released, its acceleration immediately after the release
is 'b'. The value of a/b is : (Pulley, string and the spring are massless)
(A) 0 (B) undefined (C) 2 (D)
2
1
4. In the figure, at the free end of the light string, a force F is applied to keep the
suspended mass of 18 kg at rest. Then the force exerted by the ceiling on the
system (assume that the string segments are vertical and the pulleys are light and
smooth) is: (g= 10 m/s
2
)
(A) 60 N (B) 120 N (C) 180 N
(D) 240 N (E) 200 N
5. Two massless rings slide on a smooth circular loop of the wire whose axis lies in
a horizontal plane. A smooth massless inextensible string passes through the
rings, which carries masses m
1
& m
2
at the two ends and mass m
3
between the
rings. If there is equilibrium when the line connnecting each ring with centre
substends an angle 30
0
with vertical as shown in figure. Then the ratio of masses are
(A) m
1
= 2m
2
= m
3
(B) 2m
1
= m
2
= 2m
3
(C) m
1
= m
2
= m
3
(D) None of these
6. Four identical metal butterflies are hanging from a light string of length 5 at equally
placed points as shown. The ends of the string are attached to a horizontal fixed
support. The middle section of the string is horizontal. The relation between the
angle u
1
and u
2
is given by

u
1
u
2

(A) sinu
1
= 2 sinu
2
(B) 2cosu
1
= sinu
2
(C) tanu
1
= 2 tanu
2
(D) u
2
< u
1
and no other conclusion can be derived.
REVISION TEST - 03
COURSE : VIJAY (R)
TOPIC : NLM & Friction
SUBJECT : PHYSICS
id374296 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
RESONANCE 2
7. A bob is hanging over a pulley inside a car through a string . The
second end of the string is in the hand of a person standing in the car
. The car is moving with constant acceleration 'a' directed horizontally
as shown in figure . Other end of the string is pulled with constant
acceleration '

a

' (relative to car) vertically. The tension in the string is
equal to
(A) m
2 2
a g + (B) m
2 2
a g + ma (C) m
2 2
a g + + ma (D) m(g + a)
8. A wedge of height 'h' is released from rest with a light particle P placed on it as
shown. The wedge slides down an incline which makes an angle u with the
horizontal. All the surfaces are smooth, P will reach the surface of the incline
in time
(A)
u
2
sin g
h 2
(B)
u u cos sin g
h 2
(C)
u tan g
h 2
(D)
u
2
cos g
h 2
9. In the given arrangement, mass of the block is M and the surface on
which the block is placed is smooth. Assuming all pulleys to be
massless and frictionless, strings to be inelastic and light, R
1
, R
2
and
R
3
to be light supporting rods, then acceleration of point P will be
(Ais fixed) :
(A) 0 (B) (C)
m
F 4
(D)
m
F 2
10. In the arrangement shown in the figure mass of the block B and A are 2

m,
,
8

m
respectively. Surface between B and floor is smooth. The block B is connected
to block C by means of a pulley. If the whole system is released then the
minimum value of mass of the block C so that the block A remains stationary
with respect to B is :
(Co-efficient of friction between A and B is and pulley is ideal)
(A)
m

(B)
2
1
m
+
(C)
10
1
m

(D)
1
m 10

11. A plank is held at an angle o to the horizontal (Fig.) on two fixed supports
A and B. The plank can slide against the supports (without friction) because
of its weight Mg. With what acceleration and in what direction, a man of
mass m should move so that the plank does not move.
(A) g sin o
|
.
|

\
|
+
M
m
1
down the incline (B) g sin o
|
.
|

\
|
+
m
M
1
down the incline
(C) g sin o
|
.
|

\
|
+
M
m
1
up the incline (D) g sin o
|
.
|

\
|
+
m
M
1
up the incline
12. A block of mass 20 kg is acted upon by a force F = 30 N at an angle 53 with the
horizontal in downward direction as shown. The coefficient of friction between the
block and the horizontal surface is 0.2. The friction force acting on the block by the
ground is (g = 10 m/s
2
)
F
53
(A) 40.0 N (B) 30.0 N (C) 18.0 N (D) 44.8 N
13. A particle is resting over a smooth horizontal floor. At t = 0, a horizontal force
starts acting on it. Magnitude of the force increases with time according to law
F = ot, where o is a positive constant and t is time. For the figure shown which
of the following statements is/are correct?
(A) Curve 1 shows acceleration against time (B) Curve 2 shows velocity against time
(C) Curve 2 shows velocity against acceleration (D) none of these
RESONANCE 3
14. An insect of mass m, starts moving on a rough inclined surface from
point A. As the surface is very sticky, the coefficient of friction between
the insect and the incline is = 1. Assume that it can move in any
direction ; up the incline or down the incline then
u=37
=1
A
(A) The maximum possible acceleration of the insect can be 14 m/sec
2
(B) The maximum possible acceleration of the insect can be 2 m/sec
2
(C) The insect can move with a constant velocity
(D) The insect can not move with a constant velocity
Comprehension
A block of mass M is kept in elevator (lift) which starts moving upward with constant acceleration 'b' as shown
in figure. Initially elevator at rest. The block is observed by two observers A and B for a time interval t = 0 to
t = T. Observer B is at rest with respect to elevator and observer A is standing on the ground.
15. The observer A finds that the work done by gravity on the block is -
(A)
2
1
Mg
2
T
2
(B)
2
1
Mg
2
T
2
(C)
2
1
Mg

bT
2
(D)
2
1
Mg

bT
2
16. The observer A finds that work done by normal reaction acting on the block is -
(A)
2
1
M(g + b)
2
T
2
(B)
2
1
M(g + b)
2
T
2
(C)
2
1
M(g + b)

bT
2
(D)
2
1
M(g + b)

bT
2
17. According to observer B
(A) The work done by gravity on the block is zero
(B) The work done by normal reaction on the block is zero
(C) The work done by pseudo force on the block is zero
(D) All the above are correct
Q.18 to 23
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 and Statement-2 both are False.
(E) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
18. Assertion (A) : If a body is not in rest position then the net external force acting on it cannot be zero.
Reason (R) : If a body is moving with uniform speed it will continue doing so unless frictional force exceeds
the force of motion.
19. Assertion (A) : Two bodies of mass 50g and 20g are allowed to fall from the same height. If air resistance for
each is same, then both the bodies reach the earth simultaneously.
Reason (R) : Acceleration of both the bodies is same.
20. Assertion (A) : Air is thrown on a sail attached to a boat from an electric fan placed on the boat, because of
which some movement is caused in the boat.
Reason (R) : When the fan pushes the sail by the air, then air also pushes the fan in the opposite direction,
causing motion.
21. Assertion (A) : A bird sitting on the floor of a wire cage and cage is in the hand of a boy. Even when the bird
starts flying in the cage, the boy does not experience any change in the weight of the cage.
Reason (R) : Bird is still in the cage because of which the boy does not experience any change.
RESONANCE 4
22. Assertion (A) : A soda water bottle is falling freely the bubbles of the gas will not rise in water.
Reason (R) : Pressure in the water does not increase with depth.
23. Assertion (A) : When a ball is thrown upwards, its momentum first decreases and then increases.
Reason (R) : Law of conservation of momentum is not followed is this process.
24. Figure shows a moving truck, in which there is a bob 'A' and a block 'B'
attached to a spring kept on the rough floor of truck. With respect to
truck, (g = 10 m/sec
2
) (Assume spring is massless)
(a) If bob A is in equilibrium at u = 30, the spring is in its natural state and the block B
(mass =
3
kg) is also in equilibrium , find the minimum value of the coefficient of static
friction between the block and the floor of truck.
(b) If now the acceleration of truck is changed so that the new angular position of A for which it is
again in equilibrium is 45, find the minimum elongation in spring when block B is in equilibrium
assuming the value of the coefficient of static friction as that calculated in part (a).
25. Collar A starts from rest & moves to the left with a constant acceleration.
Knowing that after 30 s, the relative velocity of collar B w.r.t. collar A is
900 mm/s, determine the accelerations of A and B.
26. In the arrangement shown in Figure mass of blocks A, B and C is 18.5 kg, 8 kg
and 1.5 kg respectively. All the surfaces are smooth. System is released from
rest at t = 0 & pulleys are light & frictionless. Calculate acceleration of block C.
27. Figure shows an ideal pulley block of mass m = 1 kg, resting on a rough ground
with friction coefficient = 1.5. Another block of mass M = 11 kg is hanging as
shown. When system is released it is found that the magnitude of acceleration of
point P on string is a. Find value of 4a in m/s
2
. (Use g = 10 m/s
2
)
28. In which of the following cases the magnitude of acceleration of the block A will be maximum (Neglection
friction, mass of pulley and string)
(i)
A m 2m
(ii)
A m
2mg
(iii)
A
2mg
m
smooth
(iv)
A
B 2m
m
Answer Key (Revision Test - 03)
1. B 2. A 3. C 4. D 5. C 6. C
7. C 8. A 9. C 10. D 11. B 12. C
13. A,B,C 14. A,C 15. D 16. C 17. D 18. D
19. D 20. D 21. D 22. A 23. A
24. (a)
3
1
(b) ( ) 1 3 25. 10mm/s
2
26. (i) 10 ms
2
(ii) 0. 19 joule
27. 13
28. (i) a =
m 3
mg mg 2
=
3
g
(ii) a =
m
mg mg 2
= g (iii) a =
m
mg 2
= 2g (iv) a =
3
g 2
Solution will be provided with next revision test.
RESONANCE 1
REVISION TEST - 04
SUBJECT : PHYSICS
Course : VIJAY (R)
TOPIC : WPE & Circular Motion
Time : 3 Hrs. Max. Marks : 158
Instructions :
1. For each correct single choice question 3 marks (with 1 mark negative marking).
2. For each correct multiple choice question 4 marks (with 1 mark negative marking).
3. For each correct answer in comprehension 4 marks (with 1 mark negative marking).
4. For each correct answer in match the column 6 marks (with no negative marking).
4. For each correct assertion/reason question 3 marks (with 1 mark negative marking).
5. For each correct subjective question 6 marks (with no negative marking).
SINGLE CHOICE QUESTIONS
1. Select the correct alternative.
(A) Work done by kinetic friction on a body always results in a loss of its kinetic energy.
(B) Work done on a body, in the motion of that body over a close loop is zero for every force in nature.
(C) Total mechanical energy of a system is always conserved no matter what type of internal and
external forces on the body are present.
(D) When total work done by a conservative force on the system is positive then the potential energy
associated with this force decreases.
2. A body of mass 1 kg is shifted from A to D on inclined planes by applying a force slowly such that the
block is always is in contact with the plane surfaces. Neglecting the jerk experienced at points C and
B, total work done by the force is :
(A) 90 J (B) 56 J (C) 180 J (D) 0 J
3. The cart starting from rest moves down the incline. When the cart maximally compresses the spring (that
is compression in the spring is maximum) at the bottom of the track, the carts
(A) velocity and acceleration are zero.
(B) velocity is nonzero but its acceleration is zero.
(C) acceleration is nonzero, but its velocity is zero.
(D) velocity and acceleration are both nonzero.
4. A horse drinks water from a cubical container of side 1 m. The level of the stomach
of horse is at 2 m from the ground. Assume that all the water drunk by the horse is
at a level of 2 m from the ground. Then minimum work done by the horse in drinking
the entire water of the container is (Take
water
= 1000 kg/m
3
and g = 10 m/s
2
) :
(A) 10 kJ (B) 15 kJ (C) 20 kJ (D) zero
id389578 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
RESONANCE 2
5. A man places a chain (of mass m and length ) on a table slowly. Initially the lower end of the chain just
touches the table. The man drops the chain when half of the chain is in vertical position. Then work done by
the man in this process is :
(A) mg
2

(B)
4
mg
(C)
8
mg 3
(D)
8
mg
6. In the track shown in figure section AB is a quadrant of a circle of 1 metre radius. A
block is released at A and slides without friction until it reaches B. After B it moves
on a rough horizontal floor and comes to rest at distance 3 metres from B. What is
the coefficient of friction between floor and body ?
(A) 1/3 (B) 2/3 (C) 1/4 (D) 3/8
7. A particle of mass m moving along a straight line experiences force F which
varies with the distance travelled as shown in the figure. If the velocity of the
particle at x
0
is
2
0 0
F x
m
, then velocity at 4

x
0
is:
(A) 2
m
x F 2
0 0
(B) 2
m
x F
0 0
(C)
m
x F
0 0
(D) none of these
8. A block of mass m starts at rest at height h on a frictionless inclined
plane. The block slides down the plane, travels across a rough horizontal
surface with coefficient of kinetic friction , and compresses a spring with
force constant k a distance x before momentarily coming to rest. Then
the spring extends and the block travels back across the rough surface,
sliding up the plane. The block travels a total distance d on rough horizontal
surface. The correct expression for the maximum height h that the block
reaches on its return is:
(A) mgh = mgh mgd (B) mgh = mgh + mgd
(C) mgh = mgh + mgd + kx
2
(D) mgh = mgh mgd kx
2
9. The figure shows a hollow cube of side 'a' of volume V. There is a small chamber of volume
4
V
in the cube as
shown. This chamber is completely filled by m kg of water. Water leaks through a hole H and spreads in the
whole cube. Then the work done by gravity in this process assuming that the complete water finally lies at
the bottom of the cube is :
(A)
2
1
mg a (B)
8
3
mg a (C)
8
5
mga (D)
8
1
mga
10. A particle is moving in a circular path. The acceleration and momentum vectors at an instant of time are
a

= 2 i

+ 3
j

m/s
2
and P

= 6 i

4
j

kgm/s. Then the motion of the particle is


(A) uniform circular motion (B) circular motion with tangential acceleration
(C) circular motion with tangential retardation (D) we cannot say anything from a

and P

given here.
RESONANCE 3
11. A bead of mass m is located on a parabolic wire with its axis vertical and vertex at the origin as shown in
figure and whose equation is x
2
= 4ay. The wire frame is fixed and the bead can slide on it without friction. The
bead is released from the point y = 4a on the wire frame from rest. The tangential acceleration of the bead
when it reaches the position given by y = a is :
(A)
2
g
(B)
2
g 3
(C)
2
g
(D)
5
g
12. TTwo particles tied to different strings are whirled in a horizontal circle as shown in figure. The ratio of
lengths of the strings so that they complete their circular path with equal time period is:
(A)
2
3
(B)
3
2
(C) 1 (D) None of these
13. A smooth and vertical cone-shaped funnel is rotated with an angular velocity e
in such a way that an object on the inner wall of the funnel is at rest w.r.t. the
funnel. If the object is slightly displaced along the slope from this position and
released :
(A) it will be in equilibrium at its new position.
(B) it will execute SHM
(C) it will oscillate but the motion is not SHM
(D) none of these
14. A ring of radius R lies in vertical plane. A bead of mass m can move along the ring
without friction. Initially the bead is at rest at the bottom most point on ring. The
minimum constant horizontal speed v with which the ring must be pulled such that
the bead completes the vertical circle
(A) gR 3 (B) gR 4 (C) gR 5 (D) gR 5 . 5
15. A simple pendulum is oscillating in a vertical plane. If resultant acceleration of bob of mass m at a point A is
in horizontal direction, find the tangential force at this point in terms of tension T and mg.
(A) mg (B)
T
mg
2 2
) mg ( T (C)
T
mg
2 2
T ) mg ( + (D)
mg
T
2 2
T ) mg ( +
16. The member OA rotates about a horizontal axis through O with a constant
counter clockwise velocity e = 3 rad/sec. As it passes the position u = 0, a
small mass m is placed upon it at a radial distance r = 0.5 m. If the mass is
observed to slip at u = 37, the coefficient of friction between the mass & the
member is ______.
(A)
16
3
(B)
16
9
(C)
9
4
(D)
9
5
RESONANCE 4
17. A bob is attached to one end of a string other end of which is fixed at peg A.
The bob is taken to a position where string makes an angle of 30
0
with the
horizontal. On the circular path of the bob in vertical plane there is a peg B at
a symmetrical position with respect to the position of release as shown in the
figure. If V
c
and V
a
be the minimum speeds in clockwise and anticlockwise
directions respectively, given to the bob in order to hit the peg B then ratio
V
c
: V
a
is equal to :
(A) 1 : 1 (B) 1 :
2
(C) 1 : 2 (D) 1 : 4
18. A disc of radius R has a light pole fixed perpendicular to the disc at the
circumference which in turn has a pendulum of length R attached to its other
end as shown in figure. The disc is rotated with a constant angular velocity e.
The string is making an angle 30
0
with the rod. Then the angular velocity e of
disc is:
(A)
2 / 1
R
g 3
|
|
.
|

\
|
(B)
2 / 1
R 2
g 3
|
|
.
|

\
|
(C)
2 / 1
R 3
g
|
|
.
|

\
|
(D)
2 / 1
R 3 3
g 2
|
|
.
|

\
|
19. An automobile enters a turn of radius R. If the road is banked at an angle of 45
0
and the coefficient of
friction is 1, the minimum and maximum speed with which the automobile can negotiate the turn
without skidding is :
(A)
2
rg
and rg (B)
2
rg
and rg (C)
2
rg
and rg 2 (D) 0 and infinite
20. A particle is projected horizontally from the top of a tower with a velocity v
0
. If v be its velocity at any
instant, then the radius of curvature of the path of the particle at the point (where the particle is at that
instant) is directly proportional to :
(A) v
3
(B) v
2
(C) v (D) 1/v
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
21. A double conical pendulum consists of two masses, m and M, connected
by a massless string passing over a frictionless, massless pulley. The
entire apparatus rotates freely at constant angular speed e (rad/s) about
the vertical axis (dashed line) passing through centre of pulley as shown.
After the system comes in steady state, the length of string on either
sides of pulley are small and L. Pick up the correct option(s).
(A)
M
m
cos
cos
=
u
|
(B) cosu =
L
g
2
e
(C) m = ML (D) cos| =

2
g
e
22. One of the forces acting on a particle is conservative then which of the following statement(s) are true
about this conservative force
(A) Its work is zero when the particle moves exactly once around any closed path.
(B) Its work equals the change in the kinetic energy of the particle
(C) Then that particular force must be constant.
(D) Its work depends on the end points of the motion, not on the path between.
23. In the figure, a block rests on the top of a smooth fixed
hemispherical tube of radius R in which it can just fit. Two
springs are connected to the base as shown. The block is
given a small jerk so that it can slide on the hemisphere. The
F-X (F is magnitude of force and x is compression) graph for
the springs is given below. Which of the following may be
possible :
(A) The block will compress both springs by same amount.
(B) The block will compress the springs during its to and fro motion about its original position by
different amounts.
(C) The block will perform to and fro motion along the hemispherical surface about the original position.
(D) The block can never come to the original position.
RESONANCE 5
Comprehension
One end of massless inextensible string of length is fixed and other end is tied to a small ball of mass m.
The ball is performing a circular motion in vertical plane. At the lowest position, speed of ball is g 20 .
Neglect any other forces on the ball except tension force and gravitational force. Acceleration due to gravity
is g.
24. Motion of ball is in nature of
(A) circular motion with constant speed
(B) circular motion with variable speed
(C) circular motion with constant angular acceleration about centre of the circle.
(D) none of these
25. At the highest position of ball, tangential acceleration of ball is -
(A) 0 (B) g (C) 5 g (D) 16 g
26. During circular motion, minimum value of tension in the string -
(A) zero (B) mg (C) 10 mg (D) 15 mg
Comprehension :
A body of mass m is moving along x-axis under the influence of conservative force with a potential energy
given by U(x) =
2 2
a x
cx
+

Where c and a are positive constants. When displaced slightly from stable equilibrium position x = x
0
, it will
experience restoring force proportional to its displacement, the force constant being
0
x x
2
2
dx
U d
=
(
(

27. The magnitude of force is maximum at :


(A) x = 0 (B) x = + a (C) x = a (D) no value of x
28. The body is in stable equilibrium at
(A) x = 0 (B) x = +a (C) x = a (D) both x = a
29. If body is at x = x
0
where (i) x
0
= 2a (ii) x
0
= +a (iii) x
0
= a.
If it is displaced slightly towards right, it will experience restoring force in
(A) all the three cases (B) case (ii) only
(C) case (iii) only (D) cases (i) and (ii) only.
30. Match the statements in Column I with the results in Column II and indicate your answer by darkening
appropriate bubbles in the 4 4 matrix given in the OMR.
Column I Column II
(a) Work done by ideal gas during free expansion (P) zero
(b) A wedge block system is as shown in the fig. (Q) non zero
The wedge lying on horizontal surface is accelerated to
right by a horizontal force F. All surfaces are smooth. Work
done by normal reaction exerted by wedge on block in any
time interval is
(c) Two identical conducting spheres of radius 'a' are separated (R) negative
by a distance 'b' (b>>a). Both spheres carry equal and
opposite charge. Net electrostatic potential energy of
system of both spheres is
(d) A uniform cylinder lies over a rough horizontal platform. The (S) positive
platform is accelerated horizontally as shown with acceleration
a. The cylinder does not slip over the platform.The work done
by the force of friction on the cylinder w.r.t ground in any time interval is
RESONANCE 6
31. A particle is moving with speed v = 2t
2
on the circumference of circle of radius R. Match the quantities
given in column-I with corresponding results in column-II
Column-I Column-II
(A) Magnitude of tangential acceleration of particle (p) decreases with time.
(B) Magnitude of Centripetal acceleration of particle (q) increases with time
(C) Magnitude of angular speed of particle (r) remains constant
with respect to centre of circle
(D) Angle between the total acceleration vector (s) depends on the value of radius R
and centripetal acceleration vector of particle
32. In column-I condition on velocity, force and acceleration of a particle is given. Resultant motion is
described in column-II. u

= initial velocity,
F

= resultant force and v

= instantaneous velocity..
Column-I Column-II
(A) 0 F u =

and
F

= constant (p) path will be circular path


(B) 0 F u =

and
F

= constant (q) speed will increase


(C) 0 F v =

all the time and |


F

| = constant (r) path will be straight line


and the particle always remains in one plane.
(D) j

3 i

2 u =

and acceleration at all time j

9 i

6 a =

(s) path will be parabolic


33. Each situation in column I gives graph of a particle moving in circular path. The variables e,u and t represent
angular speed (at any time t) , angular displacement (in time t) and time respectively. Column II gives certain
resulting interpretation. Match the graphs in column I with statements in column II and indicate your answer
by darkening appropriate bubbles in the 4 4 matrix given in the OMR.
(A) (p) Angular acceleration of particle is uniform
(B)
e
2
e u - graph
2
u
(q) Angular acceleration of particle is non-uniform
(C)
e
e - t graph
t
(r) Angular acceleration of particle is directly proportional to t.
(D)
e
e - t graph
2
t
2
(s) Angular acceleration of particle is directly proportional to u.
RESONANCE 7
34. Net force on a system of particles in ground frame is zero. In each situation of column-I a statement is
given regarding this system. Match the statements in column-I with the results in column-II.
Column-I Column-II
(A) Acceleration of centre of mass of system (p) is constant
from ground frame
(B) Net momentum of system from ground frame. (q) is zero
(C) Net momentum of system from frame of centre (r) may be zero
of mass of system
(D) K.E. of system from frame of centre of mass (s) may be constant
of system
35. STATEMENT-1 : The sum of potential and kinetic energy for a system of moving objects is conserved only
when no net external force acts on the objects
STATEMENT-2 : If no nonconservative force acts on a system of objects, the work done by external forces
on a system of objects is equal to change in potential energy plus change in kinetic energy of the system.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
36. STATEMENT-1 : One end of ideal massless spring is connected to fixed
vertical wall and other end to a block of mass m initially at rest on
smooth horizontal surface. The spring is initially in natural length. Now
a horizontal force F acts on block as shown. Then the maximum
extension in spring is equal to maximum compression in spring.
STATEMENT-2 : To compress and to expand an ideal unstretched spring by equal amount, same work
is to be done on spring.
37. STATEMENT-1 : For a particle moving in a circular path, if direction of angular velocity and angular
acceleration is same, then angle between its velocity vector and acceleration vector increases.
STATEMENT-2 : For a particle moving in a circular path with speed increasing at constant rate, the
centripetal acceleration keeps on increasing
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
38. STATEMENT-1 : A cyclist is cycling on a rough horizontal circular track with increasing speed. Then the net
frictional force on cycle is always directed towards centre of the circular track.
STATEMENT-2 : For a particle moving in a circle, component of its acceleration towards centre, that is,
centripetal acceleration should exist (except when speed is zero instantaneously).
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
SUBJECTIVE QUESTIONS
39. A ring of mass m can slide over a smooth vertical rod. The ring is connected to
a spring of force constant K =
4 mg
R
where 2

R is the natural length of the
spring. The other end of the spring is fixed to the ground at a horizontal distance
2 R from the base of the rod. The mass is released at a height of 1.5 R from
ground.
(a) calculate the work done by the spring.
(b) calculate the velocity of the ring as it reaches the ground.
RESONANCE 8
40. A particle is being acted upon by one dimensional conservative force. In the Fx curve shown, four points A,
B, C, D are marked on the curve. (a) State which type of equilibrium is the particle in at these positions. (b)
Is the particle in equilibrium at all these points?
41. A particle of mass 2kg starts to move at position x = 0 and time t = 0 under the action of force
F= (10 + 4x) N along the x-axis on a frictionless horizontal track. Find the power delivered by the force
in watts at the instant the particle has moved by the distance 5m.
42. A rod AB is moving on a fixed circle of radius R with constant velocity v as shown in figure. P is the point of
intersection of the rod and the circle. At an instant the rod is at a distance x =
5
R 3
from centre of the circle.
The velocity of the rod is perpendicular to the rod and the rod is always parallel to the diameter CD.
(a) Find the speed of point of intersection P.
(b) Find the angular speed of point of intersection P with respect to centre of the circle.
43. The block of mass m initially at x = 0 is acted upon by a horizontal force F = a


bx
2
(where a > mg),

as
shown in the figure. The co-efficient of friction between the surfaces of contact is . The net work done on the
block is zero, if the block travels a distance of ______.
Answer Key (Revision Test - 04)
1. D 2. A 3. C 4. B 5. C 6. A 7. D
8. A 9. C 10. D 11. C 12. B 13. D 14. B
15. B 16. A 17. C 18. D 19. D 20. A 21.A,B,C,D
22. A,D 23. B,C 24. B 25. A 26. D 27. A 28. B
29. D
30. (A) p (B) q,s (C) q,s (D) q,s 31. (A) q (B) q, s (C) q, s (D) p, s
32. (A) r (B) q,s (C) p (D) q,r 33. (A) q,s (B) p (C) p (D) q,r
34. (A) p,q (B) p,r (C) p,q (D) r,s 35. D 36. D 37. D 38. D
39.
mg R
2
, 2
gR
40. (a) Point A No equilibrium
B Unstable equilibrium
C Stable equilibrium
D Neutral equilibrium
(b) No, point A, F = 0 i.e. particle is not in equilibrium
41. 300 42. (a)V
P
=
4
5
V (b) e =
R
V
P
=
R 4
V 5
43. x = [3(a mg)/b]

Solution will be provided with next revision test.


RESONANCE 1
REVISION TEST - 05
Course : VIJAY (R)
TOPIC : CENTER OF MASS
Time : 3 Hrs. Max. Marks : 129
Instructions :
1. For each correct single choice question 3 marks (with 1 mark negative marking).
2. For each correct answer in comprehension 4 marks (with 1 mark negative marking).
3. For each correct answer in match the column 6 marks (with no negative marking).
4. For each correct assertion/reason question 3 marks (with 1 mark negative marking).
5. For each correct subjective question 6 marks (with no negative marking).
SINGLE CHOICE QUESTIONS
1. From the circular disc of radius 4

R two small disc of radius R are cut off. The
centre of mass of the new structure will be : (Centre of lower circular cavity lies
on x-axis and centre of upper circular cavity lies on y-axis)
(A)
5
R
j

5
R
i

+
(B)
5
R
j

5
R
i

+
(C)
5
R
j

5
R
i


(D) ) j

(
14
R 3
+
2. The centre of mass of a non uniform rod of length L whose mass per unit length varies as
=
L
x . k
2
where k is a constant & x is the distance of any point on rod from its one end, is (from the same end)
(A)
4
3
L (B)
4
1
L (C)
L
k
(D)
L
k 3
3. Two semicircular rings of linear mass densities and 2

and of radius R each are joined to form a
complete ring. The distance of the center of the mass of complete ring from its centre is :
(A)
t 8
R 3
(B)
t 3
R 2
(C)
t 4
R 3
(D) none of these
4. Both the blocks shown in the given arrangement are given together a
horizontal velocity towards right. If a
cm
be the subsequent acceleration of
the centre of mass of the system of blocks, then a
cm
equals (before sliding
stops at all surfaces)
(A) 0 m/s
2
(B) 5/3 m/s
2
(C) 7/3 m/s
2
(D) 2 m/s
2
5. Two men A and B are standing on a plank. B is at the middle of the
plank and A is the left end of the plank. System is initially at rest and
masses are as shown in figure. A and B starts moving such that the
position of B remains fixed with respect to ground thenA meets B.
Then the point where A meets B is located at :
(A) the middle of the plank (B) 30 cm from the left end of the plank
(C) the right end of the plank (D) None of these
6. Two balls of same mass are released simultaneously from heights h & 2h from the ground level. The balls
collides with the floor & sticks to it. Then the velocity-time graph of centre of mass of the two balls is best
represented by :
(A) (B) (C) (D)
7. A cannon shell moving along a straight line bursts into two parts. Just after the burst one part moves with
momentum 40 Ns making an angle 30 with the original line of motion. The minimum momentum of the
other part of shell just after the burst is :
(A) 0 Ns (B) 10 Ns (C) 20 Ns (D) 17.32 Ns
8. Particle 'A' moves with speed 10 m/s in a frictionless circular fixed horizontal pipe
of radius 5 m and strikes with 'B' of double mass that of A. Coefficient of restitution
is 1/2 and particle 'A' starts its journey at t = 0. The time at which second collision
occurs is :
(A)
2
t
s (B)
3
2t
s (C)
2
5t
s (D) t 4 s
id411593 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
RESONANCE 2
9. Three identical balls of mass m and radius R are placed on frictionless horizontal x-y plane. Ball A at (0, 0),
Ball B at (4R, 2 R) and ball C at (8R, 2 2 R). Ball A is suddenly given an impulse i

mV 2 P =

. If
collision between balls A and B is perfectly elastic while between B and C is perfectly inelastic, then the
relative velocity of ball A with respect to ball C after a long time will be:
(A)
j

2 2
V
i

2 2
V
+
(B)
j

2 2
V
i

2 2
V

(C)
j

2 2
V 3
i

2 2
V

(D)
j

2 2
V 3
i

2 2
V
+
10. A particle of mass m is moving along the x-axis with speed v when it
collides with a particle of mass 2m initially at rest. After the collision, the
first particle has come to rest, and the second particle has split into two
equal-mass pieces that are shown in the figure. Which of the following
statements correctly describes the speeds of the two pieces ? (u > 0)
(A) Each piece moves with speed v.
(B) Each piece moves with speed v/2.
(C) One of the pieces moves with speed v/2, the other moves with speed greater than v/2
(D) Each piece moves with speed greater than v/2.
11. A trolley filled with sand is moving with a velocity v on a smooth horizontal surface due to inertia. If the sand
falls off at the rate of kg/sec, the velocity of the trolley as a function of time will be best represented by :
(A) (B) (C) (D)
12. In the fig. shown a cart moves on a smooth horizontal surface due to an external
constant force of magnitude F. The initial mass of the cart is M
0
and velocity is
zero. Sand falls on to the cart with negligible velocity at constant rate kg/s and
sticks to the cart. The velocity of the cart at time t is :
(A)
F t
M t
0
+
(B)
F t
M
0
e
t
(C)
F t
M
0
(D)
F t
M t
0
+
e
t
13. In the figure, the block B of mass m starts from rest at the top of a wedge W of
mass M. All surfaces are without friction. W can slide on the ground. B slides
down onto the ground, moves along it with a speed v, has an elastic collision with
the wall, and climbs back onto W.
(A) B will reach the top of W again.
(B) From the beginning, till the collision with the wall, the centre of mass of B plus W is stationary.
(C) After the collision, centre of mass of B plus W moves with the horizontal component of velocity
2mv
m M +
(D) When B reaches its highest position on W, the speed of W is
2mv
m M +
.
Comprehension
Figure shows block A of mass 0.2 kg sliding to the right over a frictionless elevated surface at a speed of 10
m/s. The block undergoes a collision with stationary block B, which is connected to a nondeformed spring
of spring constant 1000 Nm
1
. The coefficient of
restitution between the blocks is 0.5. After the
collision, block B oscillates in SHM with a period
of 0.2 s, and block A slides off the left end of the
elevated surface, landing a distance 'd' from the
base of that surface after falling height 5m. (use
t
2
= 10; g = 10 m/s
2
) Assume that the spring
does not affect the collision.
14. Mass of the block B is
(A) 0.4 kg (B) 0.8 kg (C) 1 kg (D) 1.2 kg
15. Amplitude of the SHM as being executed by block B-spring system, is
(A) 2.5
10
cm (B) 10 cm (C) 3
10
cm (D) 5
10
cm
16. The distance 'd' will be equal to
(A) 2m (B) 2.5 m (C) 4m (D) 6.25 m
RESONANCE 3
Comprehension
Figure shows an irregular wedge of mass m placed on a smooth horizontal surface. Part BC is rough.The
other part of the wedge is smooth.
17. What minimum velocity should be imparted to a small block of same
mass m so that it may reach point B:
(A) gH 2 (B) gH 2 (C) ) h H ( g 2 (D) gh
18. The velocity of wedge when the block comes to rest (w.r.t. wedge) on part BC is :
(A) gH (B) h H ( g (C) gH 2 (D) none of these
19. If the coefficient of friction between the block and wedge is , and the block comes to rest with respect to
wedge at a point D on the rough surface then BD will be
(A)

H
(B)

h H
(C)

h
(D) none of these
Comprehension :
A smooth rope of mass m and length L lies in a heap on a smooth horizontal
floor, with one end attached to a block of mass M. The block is given a
sudden kick and instantaneously acquires a horizontal velocity of
magnitude V
0
as shown in figure 1. As the block moves to right pulling the
rope from heap, the rope being smooth, the heap remains at rest. At the
instant block is at a distance x from point P as shown in figure-2 (P is a
point on the rope which has just started to move at the given instant) ,
choose correct options for next three question.
20. The speed of block of mass M is
(A)
) x
L
m
M (
mV
0
+
(B)
) x
L
m
M (
MV
0
+
(C)
) x
L
m
M ( M
V m
0
2
+
(D)
) x
L
m
M ( m
V M
0
2
+
21. The magnitude of acceleration of block of mass M is
(A)
3
2
0
3
) x
L
m
M (
V
L
m
+
(B)
3
2
0
2
) x
L
m
M (
V
L
mM
+
(C)
3
2
0
4
) x
L
m
M (
V
L M
m
+
(D)
3
2
0
2
) x
L
m
M (
V
L
M
+
22. The tension in rope at point P is
(A)
2
2
0
2
) x
L
m
M (
V
L
mM
+
(B)
2
2
0
2
) x
L
m
M (
V
L
M m
+
(C)
2
2
0
3
) x
L
m
M (
V
L
m
+
(D)
2
2
0
3
) x
L
m
M (
V
L
M
+
23. In each situation of column-I a mass distribution is given and information regarding x and y-coordinate of
centre of mass is given in column-II. Match the figures in column-I with corresponding information of centre
of mass in column-II.
Column-I Column-II
(A) An equilateral triangular wire (p) x
cm
> 0
frame is made using three thin
uniform rods of mass per unit
lengths , 2 and 3 as shown
(B) A square frame is made using (q) y
cm
> 0
four thin uniform rods of mass
per unit length lengths , 2,
3 and 4 as shown
(C) A circular wire frame is made (r) x
cm
< 0
of two uniform semicircular wires
of same radius and of mass per
unit length and 2 as shown
(D) A circular wire frame is made (s) y
cm
< 0
of four uniform quarter circular
wires of same radius and
mass per unit length , 2, 3
and 4 as shown
RESONANCE 4
24. Two identical uniform solid spheres of mass m each approach each other with constant velocities such that
net momentum of system of both spheres is zero. The speed of each sphere before collision is u. Both the
spheres then collide. The condition of collision is given for each situation of column-I. In each situation of
column-II information regarding speed of sphere(s) is given after the collision is over. Match the condition of
collision in column-I with statements in column-II.
Column- Column-
(A) Collision is perfectly elastic and head on (p) speed of both spheres after collision is u
(B) Collision is perfectly elastic and oblique (q) velocity of both spheres after
collision is different
(C) Coefficient of restitution is e =
2
1
and (r) speed of both spheres after collision
collision is head on is same but less than u.
(D) Coefficient of restitution is e =
2
1
and (s) speed of one sphere may be more than u.
collision is oblique
25. STATEMENT-1 : Two spheres undergo a perfectly elastic collision. The kinetic energy of system of both
spheres is always constant. [There is no external force on system of both spheres].
STATEMENT-2 : If net external force on a system is zero, the velocity of centre of mass remains constant.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
26. STATEMENT-1 : Non zero work has to be done on a moving particle to change its momentum.
STATEMENT-2 : To change momentum of a particle a non zero net force should act on it.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
27. STATEMENT-1 : When a body collides elastically and head on with another identical stationary body on a
frictionless surface, it losses all of its kinetic energy (No external forces on the system of the two bodies and
no rotation of the bodies).
STATEMENT-2 : In elastic collisions, only momentum is conserved.
(a) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion
(b) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If assertion is true but reason is false
(d) If assertion is false but reason is true
(A) a (B) b (C) c (D) d
28. From a uniform square plate the shaded portions are removed as shown in figure.
Find the coordinates of centre of mass of the remaining plate. X, Y axes and origin
are shown in figure .
29. In the figure shown two nonconducting blocks of A and B of mass m, 2m and
charges Q, 2Q respectively are attached at the two ends of a light spring of
spring constant k. They are kept on a smooth horizontal surface. A and B are
initially at rest and the spring is unstretched. Now a uniform electric field of intensity
E is switched on pointing towards right. Neglecting the electrostatic interaction
between A and B find the maximum extension of the spring during the motion of
the system. Also find the acceleration of B at the moment of maximum extension
in the spring
30. A coordinate axis system taking x-axis as horizontal smooth floor is shown in
figure. Two small balls of masses m and 3m attached with a string are released
from some heights on y-axis as shown in figure. The balls may collide head on or
obliquely. After a certain time mass m is at (9 cm, 20 cm) while mass 3m is 25 cm
above the x axis and the strings is taut. The balls always remain in x-y plane. Find
the length of string.
31. A particle moving on a smooth horizontal surface strikes a stationary wall.
The angle of strike is equal to the angle of rebound & is equal to 37 and
the coefficient of restitution with wall is e =
5
1
. Find the friction coefficient
between wall and the particle in the form
10
X
and fill value of X.:
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
37
37
Answer Key (Revision Test - 05)
1.D 2. A 3. B 4. D 5. C 6. B 7. C 8. C 9. D 10. D 11. D 12. A 13. C,D
14. C 15. A 16. B 17. A 18. A 19. B 20. B 21. B 22. A 23. (A) q,r (B) p,s (C) p,s (D) p,s
24. (A) p,q (B) p,q (C) q,r (D) q,r 25. D 26. D 27. C 28. |
.
|

\
|
104
a 49
,
104
a 55
29.
k 3
QE 8
30. 13 cm. 31. 5
Solution will be provided with next revision test.
RESONANCE 1
REVISION TEST - 06
SUBJECT : PHYSICS
COURSE : VIJAY (R)
TOPIC : ROTATIONAL MOTION
Time : 3 Hrs. Max. Marks : 170
Instructions :
1. For each correct single choice question 3 marks (with 1 mark negative marking).
2. For each correct multipal choice question 3 marks (with 1 mark negative marking).
3. For each correct answer in comprehension 4 marks (with 1 mark negative marking).
4. For each correct assertion/reason question 3 marks (with 1 mark negative marking).
5. For each correct subjective question 6 marks (with no negative marking).
SINGLE CHOICE QUESTIONS
1. The moment of inertia of a thin sheet of mass M of the given shape about the specified axis is :
(A)
12
7
Ma
2
(B)
12
5
Ma
2
(C)
3
1
Ma
2
(D)
12
1
Ma
2
2. A disc is hinged in a vertical plane about a point on its radius. What will be the distance of the hinge from the
disc centre so that the period of its small oscillations under gravity is minimum?
(A) R (B)
2
R
(C)
2
R
(D)
4
R
3. A uniform ladder of length 5 m and mass 100 kg is in equilibrium between vertical smooth wall and
rough horizontal surface. Find minimum friction co-efficient between floor and ladder for this equilibrium.
(A) 1/2 (B) 3/4 (C) 1/3 (D) 2/3
4. Figure shows an arrangement of masses hanging from a ceiling. In equilibrium, each rod is horizontal, has
negligible mass and extends three times as far to the right of the wire supporting it as to the left. If mass m
4
is 48 kg then mass m
1
is equal to :
m
4
m
3
m
2
m
1
(A) 1 kg (B) 2 kg (C) 3 kg (D) 4 kg
id429906 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
RESONANCE 2
5. A massless stick of length L is hinged at one end and a mass m
attached to its other end. The stick is free to rotate in vertical plane
about an fixed horizontal axis passing through frictionless hinge.
The stick is held in a horizontal position. At what distance x from
the hinge should a second mass M = m be attached to the stick,
so that stick falls as fast as possible when released from rest.
(A) L 2 (B) L 3 (C) L ) 1 2 ( (D) L ) 1 3 (
6. Two identical discs of mass m and radius r are arranged as shown in the figure. If o is the angular
acceleration of the lower disc and a
cm
is acceleration of centre of mass of the lower disc, then relation
between a
cm,
o & r is :
(A) a
cm
=
o
r
(B) a
cm
= 2 o r (C) a
cm
= o

r (D) none of these
7. A uniform rod of length l rotating with an angular velocity e, while its centre
moves with linear velocity v =
e
6
. If the end A of the rod is suddenly fixed, the
angular velocity of the rod will be :
(A)
3
4
e (B)
e
3
(C)
e
2
(D)
2
3
e
8. A uniform disc of mass M and radius R is released from the shown position. PQ is a string, OP is a
horizontal line, O is the centre of the disc and distance OP is R/2. Then tension in the string just after the
disc is released will be :
(A)
2
Mg
(B)
3
Mg
(C)
3
Mg 2
(D) none of these
9. Mass m is connected with an ideal spring of natural length whose other end is fixed on a smooth horizontal
table. Initially spring is in its natural length . Mass m is given a velocity v perpendicular to the spring and
released. The velocity perpendicular to the spring when its length is + x, will be
(A)
x
v 2
+

(B)
x
v 2
2
+

(C)
x
v
+

(D) zero
RESONANCE 3
10. A uniform cubical solid block of side a moving with velocity v on a horizontal smooth plane as shown.
It hits a fixed ridge at point O. The angular speed of the block just after it hits 'O' is
(A)
a 3
v
(B)
a 2
v
(C)
a 2
v 3
(D)
a 4
v 3
11. A uniform circular disc placed on a horizontal rough surface has initially
a velocity v
0
and an angular velocity e
0
as shown in the figure. The disc comes
to rest after moving some distance in the direction of motion. Then v
0
/e
0
is :
(A) r/2 (B) r (C) 3

r/2 (D) 2
12. Determine the acceleration a of the supporting surface required to keep the centre G of the circular
pipe in a fixed position during the motion. No slipping takes place between pipe and its support.
(A) g sin u (B) 2g sin

u (C)
g
2
sin

u (D)
2

g sin

u
13. A solid sphere of mass m and radius r is gently placed on a conveyer belt moving with constant velocity
V. If the coefficient of friction between the belt and sphere is
7
2
, the distance travelled by the centre of
the sphere before it starts pure rolling is
(A)
g 7
V
2
(B)
g 49
V 2
2
(C)
g 5
V 2
2
(D)
g 7
V 2
2
14. A solid homogeneous cylinder of height h and base radius r is kept vertically on a conveyer belt moving
horizontally with an increasing velocity v = a + bt
2
. If the cylinder is not allowed to slip then the time
when the cylinder is about to topple, will be equal to
(A)
bh
rg
(B)
bh
rg 2
(C)
rh
bg 2
(D)
bh 2
rg
15. A ring of mass m and radius R rolls on a horizontal rough surface without slipping due to an applied
force F. The friction force acting on ring is :
(A)
3
F
(B)
3
F 2
(C)
4
F
(D) Zero
RESONANCE 4
16. A uniform disc of mass 2kg and radius 1m is mounted on an axle supported on fixed frictionless bearings. A
light cord is wrapped around the rim of the disc and mass of 1kg is tied to the free end. If it is released from
rest,
(A) the tension in the cord is 5N
(B) in first 4 seconds the angular displacement of the disc is 40 rad.
(C) the work done by the torque on the disc in first 4 sec. is 200J
(D) the increase in the kinetic energy of the disc in the first 4 seconds is 200J.
17. Which of the following statements is/are true
(A) work done by kinetic friction on an object may be positive.
(B) A rigid body rolls up an inclined plane without sliding. The friction force on it will be upwards.
(only contact force and gravitational force is acting)
(C) A rigid body rolls down an inclined plane without sliding. The friction force on it will be upwards.
(only contact force and gravitational force is acting)
(D) A rigid body is left from rest from the top of a rough inclined plane. It moves down the plane with slipping.
The friction force on it will be upwards.
Comprehension # 1
A bicycle has pedal rods of length 16 cm connected to a sprocketed disc of radius 10 cm. The bicycle
wheels are 70 cm in diameter and the chain runs over a gear of radius 4 cm. The speed of the cycle is
constant and the cyclist applies 100 N force that is always perpendicular to the pedal rod, as shown.
Assume tension in the lower part of chain negligible. The cyclist is peddling at a constant rate of two
revolutions per second. Assume that the force applied by other foot is zero when one foot is exerting
100 N force. Negelect friction within cycle parts & the rolling friction.
Chain
upper part
F=100N
16cm
Sprocket Disc
Wheel
r=4cm
R=35cm
Gear
18. The tension in the upper portion of the chain is equal to
(A) 100 N (B) 120 N (C) 160 N (D) 240 N
19. Net torque on the rear wheel of the bicycle is equal to
(A) zero (B) 16 N-m (C) 6.4 N-m (D) 4.8 N-m
20. The power delivered by the cyclist is equal to
(A) 280 W (B) 100 W (C) 64 tW (D) 32 W
21. The speed of the bicycle is :
(A) 6.4 t m/s (B) 3.5 t m/s (C) 2.8 t m/s (D) 5.6 t m/s
22. The net force of the friction on the rear wheel due to the road is :
(A) 100 N (B) 62 N (C) 32.6 N (D) 18.3 N
Comprehension # 2
A square frame of mass m is made of four identical uniform rods of length L each. This frame is placed
on an inclined plane such that one of its diagonals is parallel to the inclined plane as shown in figure,
and is released.
RESONANCE 5
23. The moment of inertia of square frame about the axis of the frame is :
(A)
3
mL
2
(B)
3
mL 2
2
(C)
3
mL 4
2
(D)
12
mL
2
24. The frictional force acting on the frame just after the release of the frame assuming that it does not
slide is :
(A)
3
sin mg u
(B)
7
sin mg 2 u
(C)
5
sin mg 3 u
(D)
5
sin mg 2 u
25. The acceleration of the center of square frame just after the release of the frame assuming that it does
not slide is :
(A)
3
sin g u
(B)
7
sin g 2 u
(C)
5
sin g 3 u
(D)
5
sin g 2 u
Comprehension # 3
A horizontal uniform rod of mass 'm' has its left end hinged to the fixed incline plane, while its right end rests on
the top of a uniform cylinder of mass 'm' which in turn is at rest on the fixed inclined plane as shown. The
coefficient of friction between the cylinder and rod, and between the cylinder and inclined plane, is sufficient to
keep the cylinder at rest.
26. The magnitude of normal reaction exerted by the rod on the cylinder is
(A)
4
mg
(B)
3
mg
(C)
2
mg
(D)
3
mg 2
27. The ratio of magnitude of frictional force on the cylinder due to the rod and the magnitude of frictional force on
the cylinder due to the inclined plane is:
(A) 1 : 1 (B) 3 : 2 (C) 2 : 1 (D) 1 : 2
28. The magnitude of normal reaction exerted by the inclined plane on the cylinder is:
(A) mg (B)
2
mg 3
(C) 2mg (D)
4
mg 5
29. STATEMENT-1 : A disc rolls without slipping on a fixed rough horizontal surface. Then there is no point
on the disc whose velocity is in vertical direction.
STATEMENT-2 : Rolling motion can be taken as combination of translation and rotation. Due to the
translational part of motion a velocity (translational component) exist in horizontal direction for any
point on the disc rolling on a fixed rough horizontal surface.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
30. STATEMENT-1 : A rigid disc rolls without slipping on a fixed rough horizontal surface with uniform
angular velocity. Then the acceleration of lowest point on the disc is zero.
STATEMENT-2 : For a rigid disc rolling without slipping on a fixed rough horizontal surface, the velocity
of the lowest point on the disc is always zero.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
RESONANCE 6
31. STATEMENT-1 : A uniform cubical block(of side a) undergoes translational motion on a smooth horizontal
surface under action of horizontal force F as shown. Under the given condition, the horizontal surface
exerts normal reaction non-uniformly on lower surface of the block.
STATEMENT-2 : For the cubical block given in statement-1, the horizontal force F has tendency to
rotate the cube about its centre in clockwise sense. Hence, the lower right edge of cube presses the
horizontal surface harder in comparision to the force exerted by lower left edge of cube on horizontal
surface.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
32. STATEMENT-1 : A homogeneous rectangular brick lies at rest on a fixed rough inclined plane as shown.
Then the right half of the brick exerts greater force on the inclined plane as compared to left half of the brick.
STATEMENT-2 : For brick in situation of statement-1 to be at rest, the net moment of all forces about its
centre of mass should be zero. Moment of force on brick due to its weight about centre of mass is zero. The
moment of force due to friction on brick about its centre of mass has tendency to rotate the brick in clockwise
sense. Hence the right half of the brick presses the inclined plane more in comparision to the left half of the
brick.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
33. STATEMENT-1 : A body is purely rolling (rolling without slipping). The velocity of point of contact (of
body) must be zero with respect to ground.
STATEMENT-2 : By definition, pure rolling of a body occurs when velocity of its point of contact is zero
relative to the surface on which it rolls.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
34. Find out the moment of inertia of the following structure (written as ) about axis AB made of
thin uniform rods of mass per unit length .
RESONANCE 7
35. A circular hole of radius R/2 is cut from a thin uniform circular plate of radius R as shown (O is the
centre of the circular plate). If the mass of the remaining plate is M, then find the moment of inertia of
the plate about an axis through O perpendicular to plane of the plate ?
36. In figure the uniform gate weighs 300 N and is 3 m wide & 2 m high. It is
supported by a hinge at the bottom left corner and a horizontal cable at the top
left corner, as shown. Find :
(a) the tension in the cableand
(b) the force that the hinge exerts on the gate (magnitude & direction).
37. The arrangement shown in figure consists of two identical uniform solid cylinders, each of mass m, on which
two light threads are wound symmetrically. Find the tension of each thread in the process of motion. The
friction in the axle of the upper cylinder is assumed to be absent.
38. Two steel ball of equal diameter are connected by a rigid bar of negligible weight as shown and are
dropped in the horizontal position from height h above the heavy steel and brass base plates. If the
coefficient of restitution between the ball and steel base is 0.6 and that between the other ball and the
brass base is 0.4. The angular velocity of the bar immediately after rebound is _______. Assume the
two impacts are simultaneous. (g = 10 m/s
2
)
39. A ball of diameter d rolls without slipping along a horizontal smooth table top with constant speed v.
The ball rolls off the edge falling to the floor a vertical distance h below. While in air the ball makes
_______ revolutions.
40. In the figure A & B are two blocks of mass 4 kg & 2 kg respectively attached to the two ends of a light string
passing over a disc C of mass 40 kg and radius 0.1

m. The disc is free to rotate about a fixed horizontal axes,
coinciding with its own axis. The system is released from rest and the string does not slip over the disc. Find:
(i) the linear acceleration of mass B.
(ii) the number of revolutions made by the disc at the end of 10 sec. from the start.
(iii) the tension in the string segment supporting the block A. (g = 10 m/s
2
)
RESONANCE 8
41. A rigid cube ABCDEFGH is in motion. At a certain moment, face ABCD is vertical, and the velocities of
vertices A and D are directed vertically downward and equal to v. At the same moment, the speed of point
H equals 2v. What point of the cube has the maximum speed at that moment ? What is that speed ?
42. A uniform ball of radius R rolls without slipping between two rails such that the horizontal distance is d
between two contact points of the rail to the ball. If R=10cm, d=16cm and the angular velocity is 5rad/s
velocity of centre of mass of the ball equals_____ [Pure rolling]
43. A disk of mass M and radius R has a spring of constant k attached to its centre, the other end of the
spring being fixed to a vertical wall. If the disk rolls without slipping on a level floor, how far to the right
does the centre of mass move, if initially the spring was unstretched and the angular speed of the disk
was e
o
.
ANSWER KEY
1. A 2. B 3. D 4. A 5. C 6. B 7. C
8. C 9. C 10. D 11. A 12. A 13. A 14. A
15. D 16. A,B,C,D 17. A,B,C,D 18. C 19. A 20. C
21. B 22. D 23. A 24. D 25. C 26. C 27. A
28. B 29. B 30. D 31. C 32. A 33. D
34. 13
3
35. 13/24 MR
2
36. (a) T = 225N, (b) F
X
= 225N, F
Y
= 300N
37. T = 1/10 mg 38. 0.28 rad/sec 39.
v
d
h
g t
2
40. (i) 10/13 m/s
2
(ii) 5000/26 p (iii) 480/13 N 41. v
max
=
( )
2 2
L L 2 + e
= L 5 e
42. 0.3 m/sec 43. R
o
3m/2k)
RESONANCE 1
REVISION TEST - 07
Course : VIJAY (R)
TOPIC : ELECTROSTATICS
Time : 3 Hrs. Max. Marks : 170
Instructions :
1. For each correct Single choice question 3 marks (with 1 mark negative marking).
2. For each correct Multiple choice question 4 marks (with 1 mark negative marking).
3. For each correct answer in Comprehension 4 marks (with 1 mark negative marking).
4. For each correct Assertion/Reason question 3 marks (with 1 mark negative marking).
5. For each correct Subjective question 6 marks (with no negative marking).
6. For each correct Match the column question 6 marks (with no negative marking).
SINGLE CHOICE QUESTIONS
1. Five styrofoam balls are suspended from insulating threads. Several experiments are performed on the
balls and the following observations are made :
(i) Ball A repels C and attracts B.
(ii) Ball D attracts B and has no effect on E.
(iii) A negatively charged rod attracts both A and E.
An electrically neutral styrofoam ball gets attracted if placed nearby a charged
body due to induced charge. What are the charges, if any, on each ball ?
A B C
D
E
A B C D E
(A) + + 0 +
(B) + + + 0
(C) + + 0 0
(D) + 0 0
2. Two identical spheres of same mass and specific gravity (which is the ratio of density of a substance and
density of water) 2.4 have different charges of Q and 3Q. They are suspended from two strings of same
length fixed to points at the same horizontal level, but distant from each other. When the entire set up is
transferred inside a liquid of specific gravity 0.8, it is observed that the inclination of each string in equilibrium
remains unchanged. Then the dielectric constant of the liquid is
(A) 2 (B) 3 (C) 1.5 (D) None of these
3. A large sheet carries uniform surface charge density o. A rod of length 2 has a
linear charge density on one half and - on the second half. The rod is hinged at
mid-point O and makes angle u with the normal to the sheet. The electric force
experienced by the rod is &
(A) 0 (B)
u
e
o
sin
2
0
2

(C)
u
e
o
sin
0
2

(D) None of these


4. AB and CD are uniform line charges of infinite length having charge density
1
and
2
and lying along the z
axis and yaxis respectively. The force between them depends on the perpendicular distance between
them, 'r' as,
n
0
2 1
r 2
.
F
c

= , then the value of n is :
(A) 0 (B) 1/2 (C) 1 (D) 2
id440390 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
RESONANCE 2
5. A point charge q is revolving in a circle of radius '

r

' around a fixed infinite line charge with positive charge
per unit length. Now the point charge is shifted and it revolves in a circle of radius '

2

r

'. Then:
(A) work done by all forces is zero (B) work done by electrical force is zero
(C) work done by external force is zero (D) work done by all forces cannot be zero
6. A ring carries a uniform linear charge density on one half and the linear charge density of same magnitude
but opposite sign on the other half.
(A) the component of electric field along the axis at all points on the axis is zero
(B) the electric field along the axis and on the axis is zero only at the centre
(C) the resultant field at the centre is zero
(D) the resultant field at all points on the axis is zero.
7. Two concentric rings, one of radius R and total charge +Q and the second of radius
2R and total charge 8

Q, lie in x-y plane (i.e., z = 0 plane). The common centre
of rings lies at origin and the common axis coincides with z-axis. The charge is
uniformly distributed on both rings. At what distance from origin is the net electric
field on z-axis zero. &
(A)
2
R
(B)
2
R
(C)
2 2
R
(D) R 2
8. If the electric potential of the inner shell is 10 volt & that of the outer shell is 5 volt, then the potential
at the centre will be: (the shells are uniformly charged)
(A) 10 volt (B) 5 volt (C) 15 volt (D) 0
9. Find out work done by electric field in shifting a point charge
27
2 4
C from point P to S which are shown in
the figure :
(A)
3
100
J (B)
3
200
J (C) 100 J (D) 200 J
10. Figure shows three circular arcs, each of radius R and total charge as indicated. The net elecric potential at
the centre of curvature is :

R
+3Q
30
45
+Q
2Q
(A)
R 2
Q
0
tc
(B)
R 4
Q
0
tc
(C)
R
Q 2
0
tc
(D)
R
Q
0
tc
RESONANCE 3
11. Figure shows a solid hemisphere with a charge of 5

nC distributed uniformly through its volume. The
hemisphere lies on a plane and point P is located on the plane, along a radial line from the centre of
curvature at distance 15 cm. The electric potential at point P due to the hemisphere, is :
P
15cm
(A) 150 V (B) 300 V (C) 450 V (D) 600 V
12. A charged particle of charge Q is held fixed and another charged particle of mass m and charge q (of
the same sign) is released from a distance r. The impulse of the force exerted by the external agent on
the fixed charge by the time distance between Q and q becomes 2r is
(A) mr 4 / Qq
0
e t (B) r 4 / Qqm
0
e t
(C) 0 (D) cannot determine
13. A point mass '

m

' and charge '

q

' is projected with a velocity v towards a stationary charge Q
0
from a
distance of 2 m. The closest distance that q can approach is: [ k = 1/4 t e
0
]
(A)
q Q k
Q q k v m
0
0
2
+
(B)
0
2
0
Q q k v m
Q k
+
(C)
0
2
0
Q q k
v m Q k +
(D)
0
2
0
Q q k
v m Q k
14. Two smooth spherical non conducting shells each of radius R having uniformly distributed charge Q &
Q on their surfaces are released on a smooth non-conducting surface when the distance between
their centres is 5 R. The mass of A is m and that of B is 2 m. The speed of A just before A and B collide
is: [Neglect gravitational interaction] (take K =
0
4
1
e t
)
(A)
R m 5
Q k 2
2
(B)
R m 5
Q k 4
2
(C)
R m 5
Q k 8
2
(D)
R m 5
Q k 16
2
15. Four charges are rigidly fixed along the Y axis as shown. A positive charge approaches the system
along the X axis with initial speed just enough to cross the origin. Then its total energy at the origin is
(A) zero (B) positive (C) negative (D) data insufficient
16. Two short dipoles
k

p
&
2
p
k

are located at (0, 0, 0) & (1



m, 0, 2

m) respectively. The resultant electric
field due to the two dipoles at the point (1 m, 0, 0) is :
(A)
9
32
0
p
t e
k

(B)

e
7
32
0
p
t
k

(C)
7
32
0
p
t e
k

(D) none of these


RESONANCE 4
17. Total electric force on an electric dipole placed in an electric field of a point charge is:
(A) always zero
(B) never zero
(C) zero when mid

point of dipole coincides with the point charge
(D) zero when dipole axis is along any electric line of force.
18. A dipole of dipole moment p is kept at the centre of a ring of radius R and charge Q. The dipole moment
has direction along the axis of the ring. The resultant force on the ring due to the dipole is:
(A) zero (B)
3
R
Q P k
(C)
3
R
Q P k 2
(D)
3
R
Q P k
only if the charge is uniformly distributed on the ring
19. For a system of two dipoles
1
P

and
2
P

as shown in the figure (both are at origin


and perpendicular to each other along x and y axes respectively)
(A) Work done in taking electron from P to R on QPR = 0
(B) tan o =
)
2
P
1
P ( 2
)
2
P
1
P (

+
(C) tan o =
) P P ( 2
) P P (
2 1
2 1
+

(D)
}

.d r

=
2
0
2 1
r 2 4
P P
c t
+
(P
1
and P
2
denotes magnitudes of
1
P

and
2
P

and r is quite large in comparison to dimensions of


dipoles, E

is resultant electric field and QPR is a quarter of circle whose centre is at O)


20. Two infinitely large charged planes having uniform surface charge density +o and o are placed along x-y
plane and yz plane respectively as shown in the figure. Then the nature of electric lines of forces in x-z plane
is given by :
z
x
o
+o
(A)
z
x
(B)
z
x
(C)
z
x
(D)
z
x
21. Two equipotential spherical surfaces having potential 20 V and 0 V are as shown in figure. There is no
charge anywhere in space except on the surface of both the spheres. Then which of the following figure
represents the nature of electric field in region between the spherical surfaces by electric lines of forces.
20V
0V
(A) (B) (C) (D)
RESONANCE 5
22. A ring of radius R is placed in the plane with its centre at origin and its axis along the x-axis and having
uniformly distributed positive charge. A ring of radius r (<< R) and coaxial with the larger ring is moving along
the axis with constant velocity then the variation of electrical flux (|) passing through the smaller ring with
position will be best represented by:
(A) (B) (C) (D)
23. Eight point charges (can be assumed as small spheres uniformly charged and their
centres at the corner of the cube) having values q each are fixed at vertices of a cube.
The electric flux through square surface ABCD of the cube is
(A)
0
24
q
e
(B)
0
12
q
e
(C)
0
6
q
e
(D)
0
8
q
e
24. A conducting disc of radius R rotates about its axis with an angular velocity e.Then the potential
difference between the centre of the disc and its edge is (no magnetic field is present) :
(A) zero (B)
e 2
R m
2 2
e
e
(C)
e 3
R m
3
e
e
(D)
2
R m e
2
e
e
25. The negative charge q
2
is fixed while positive charge q
1
as well as the
conducting sphere S is free to move. If the system is released from rest
(A) both S and q
1
move towards left
(B) q
1
moves towards right while S moves towards left
(C) q
1
remains at rest, S moves towards left
(D) both q
1
and S remain at rest
26. A positively charged insulator is brought near (but does not touch) two metallic sphere that are in contact.
The metallic spheres are then separated. The sphere which was initially farthest from the insulator will have
(A) no net charge (B) a negative charge
(C) a positive charge (D) either a negative or a positive charge.
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
27. Two free point charges +q and +4q are placed a distance x apart. A third charge is so placed that all the three
charges are in equilibrium. Then
(A) unknown charge is -4q/9
(B) unknown charge is -9q/4
(C) It should be at (x/3) from smaller charge between them
(D) It should be placed at (2x/3) from smaller charge between them.
28. A wire having a positive uniform linear charge density , is bent in the form of a ring
of radius R. Point A as shown in the figure, is in the plane of the ring but not at the
centre. Two elements of the ring of lengths a
1
and a
2
subtend very small same
angle at the point A. They are at distances r
1
and r
2
from the point A respectively.
a
1
a
2
r
2
r
1
A
(A) The ratio of charge of elements a
1
and a
2
is r
1
/r
2
.
(B) The element a
1
produced greater magnitude of electric field at A than element a
2
.
(C) The elements a
1
and a
2
produce same potential at A.
(D) The direction of net electric field at A is towards element a
2
.
RESONANCE 6
COMPREHENSION
Comprehension
The sketch below shows cross-sections of equipotential surfaces between two charged conductors
that are shown in solid black. Some points on the equipotential surfaces near the conductors are
marked as A,B,C,........ . The arrangement lies in air. (Take e
0
= 8.85 10
12
C
2
/N m
2
]
E
B C
D
Solid
conducting
sphere
0.3m
Large conducting
plate
30V 20V 10V 10V 20V 30V 40V
A
( ) cM+h pkyd ifdk
( ) Bksl pkyd xks yk
29. Surface charge density of the plate is equal to
(A) 8.85 10
10
C/m
2
(B) 8.85 10
10
C/m
2
(C) 17.7 10
10
C/m
2
(D) 17.7 10
10
C/m
2
30. A positive charge is placed at B. When it is released :
(A) no force will be exerted on it. (B) it will move towards A.
(C) it will move towards C. (D) it will move towards E.
31. How much work is required to slowly move a 1C charge from E to D ?
(A) 2 10
5
J (B) 2 10
5
J (C) 4 10
5
J (D) 4 10
5
J
ASSERTION / REASON
32. Statement 1 : A positive charge particle is placed in front of a spherical uncharged conductor. The
number of lines of forces terminating on the sphere will be more than those emerging from it.
Statement 2 : The surface charge density at a point on the sphere nearest to the point charge will be
negative and maximum in magnitude compared to other points on the sphere.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
33. STATEMENT-1 : A point charge q is placed near an arbitary shaped solid conductor as shown in figure. The
potential difference between the points A and B within the conductor remain same irrespective of the magnitude
of charge q.
q
A B
STATEMENT-2 : The electric field inside a solid conductor is zero under electrostatic conditions.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
SUBJECTIVE CHOICE QUESTIONS
34. Calculate the magnitude of electrostatic force on a charge placed at a vertex of a triangular pyramid
(4 vertices, 4 faces), if 4 equal point charges are placed at all four vertices of pyramid of side a.
RESONANCE 7
35. A rigid insulated wire frame in the form of a right angled triangle ABC, is set in a
vertical plane as shown. Two bead of equal masses m each and carrying charges
q
1
& q
2
are connected by a cord of length & slide without friction on the wires .
Considering the case when the beads are stationary, determine.
(a) The angle o .
(b) The tension in the cord &
(c) The normal reaction on the beads . If the cord is now cut, what is the product of the
charges for which the beads continue to remain stationary .
36. A square loop of side having uniform linear charge density is placed in xy
plane as shown in the figure. There is a non uniform electric field
) x (
a
E

+ =
i

where a is a constant. Find the resultant electric force in N on the loop if =10 cm,
a = 2 N/C and charge density = 2C/m.
A D
C B
y
x

37. Two infinitely long line charges having charge density each are parallel to each
other and separated by distance d. A charge particle of mass m and charge q is
placed at mid point between them. This charge is displaced slightly along a line AB
which is perpendicular to the line charges and in the plane of the line charges. Prove
that the motion of the particle will be SHM for small displacement and q > 0. Neglect
gravity. Find the time period.
38. A point charge q revolves around a fixed charge +Q in elliptical orbit. The minimum and maximum distance
of q from Q are r
1
and r
2
respectively. The mass of revolving particle is m. Qq > 0 and assume no gravitational
effects. Find the angular momentum of q about Q .
39. Find the magnitude of uniform electric field E in N/C (direction shown in figure) if an
electron entering with velocity 100m/s making 30 comes out making 60 (see
figure), after a time numerically equal to
e
m
of electron.
40. A solid sphere of radius R is uniformly charged with charge density in its volume. A
spherical cavity of radius
2
R
is made in the sphere as shown in the figure. Find the electric
potential at the centre of the sphere.
41. The arrangement shown consists of three elements
1. a thin rod of charge 3.0 C that forms a full circle of radius 6.0 cm.
2. a second thin rod of charge 2.0 C that forms a circular arc of radius 4.0 cm and concentric with
the full circle, subtending an angle of 90 at the centre of the full circle.
3. an electric dipole with a dipole moment that is perpendicular to a radial line and has magnitude
1.28 10
21
C-m.
Find the net electric potential in volts at the centre.
42. Electric field in a region is given by j

y 6 i

x 4 E + =

. Then find the charge enclosed


in the cube of side 1m oriented as shown in the diagram.
43. A conducting sphere of radius R has two spherical cavities of radius a and b. The cavities have charges q
a
&
q
b
respectively at their centres. A is the centre of the sphere and B is the centre of the cavity of radius b.
Find :
(i) electric field & electrical potential at
(a) r (distance from A)> R,
(b) r (distance from B)< b
(ii) surface charge densities on the surface of radius R, radius a & radius b.
(iii) What is the force on q
a
& q
b
?
RESONANCE 8
MATCH THE COLUMN
44. Column I gives a situation in which point charge(s) are placed at different position with respect to a uncharged
thick conducting spherical shell. Column II gives resulting effect. Match the figures in Column I with the
statements in Column II .
Column Column
(p) charge is induced on
(A)
q
positive point
charge q is
placed at
centre of shell
inner surface of shell and
is distributed uniformly
(q) charge is induced on inner
(B)
q
positive point
charge q is placed
inside gap of shell,
but not at centre
surface of shell and is distributed
non-uniformly
(r) charge is induced on outer
(C)
q
positive point
charge q is
placed outside
the shell
surface of shell and is
distributed uniformly
(s) charge is induced on outer
(D) surface of shell and is distributed
non-uniformly
ANSWERS
1. C 2. C 3. A 4. A 5. A 6. A 7. D
8. A 9. A 10. A 11. B 12. B 13. B 14. A
15. B 16. B 17. B 18. B 19. C 20. C 21. D
22. C 23. C 24. B 25. C 26. C 27. AC 28. ABCD
29. A 30. B 31. D 32. D 33. A
34.
2
0
2
a 4
q 6
e t
35. (a) 60 (b) mg +

2
2 1
q q k

(c) 3 mg , mg . q
1
& q
2
should have unlike charges for the beads to remain
stationary & q
1
q
2
=

k
mg
2

36. 4 37.
q 4
md
2
0
2

e t
t
38.
) r r ( 2
r r m q Q
2 1 0
2 1
+ e t
39. 100 40.
0
2
12
R 5
e

41. 0 42. q = 2 e
0
43. (i) (a) v =
r
) q q ( K
b a
+
; E =
2
b a
r
) q q ( K +
(b) v =
r
Kq
b

b
Kq
b
+
R
) q q ( K
b a
+
; E =
2
b
r
Kq
(ii) o
R
=
2
b a
R 4
q q
t
+
, o
a
=
2
a
a 4
q
t

, o
b
=
2
b
b 4
q
t

(iii) 0
44. (A) p,r (B) q,r (C) s (D) q,s
RESONANCE 1
SINGLE CHOICE QUESTIONS
1. The capacitance of a parallel plate capacitor will increase if:
(A) a battery is connected to it
(B) distance between the plates is increased
(C) one plate is displaced parallel to itself by distance less than its length
(D) none of these.
2. A,B,C,D are large conducting plates kept parallel to each other. A and
D are fixed. Plates B and C, connected to each other by a rigid
conducting rod can slide over frictionless rails as shown. Initially the
distance between plates A and B is same as that between plates C
and D. If now the rod (along with plates B and C) is slightly moved
towards right, the capacitance between the terminals 1 and 2.
(A) remains unchanged (B) increases
(C) decreases (D) nothing can be said
3. The equivalent capacitance between x and y is:
(A)
5
6


F (B)
7
6


F (C)
8
3


F (D) 4

F
4. In the figure initial status of capacitor and their connection is shown. Which of the following
is incorrect about this circuit :

(A) Final charge on each capacitor will be zero
(B) Final total electrical energy of the capacitors will be zero
(C) Total charge flown from A to D is 30C
(D) Total charge flown from A to D is 30C
5. A parallel plate capacitor of capacitance C (without dielectrics) is filled by dielectric slabs as shown in
figure. Then the new capacitance of the capacitor is:
(A) 3.9 C (B) 4 C (C) 2.4 C (D) 3 C
REVISION TEST - 08
Course : VIJAY (R)
TOPIC : CAPACITANCE &
CURRENT ELECTRICITY
Time : 3 Hrs. Max. Marks : 150
Instructions :
1. For each correct Single choice question 3 marks (with 1 mark negative marking).
2. For each correct Multiple choice question 3 marks (with 1 mark negative marking).
3. For each correct answer in Comprehension 4 marks (with 1 mark negative marking).
4. For each correct Assertion/Reason question 3 marks (with 1 mark negative marking).
5. For each correct Subjective question 6 marks (with no negative marking).
6. For each correct Match the column question 6 marks (with no negative marking).
id452921 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
RESONANCE 2
6. In the figure shown P
1
and P
2
are two conducting plates having charges of equal
magnitude and opposite sign. Two dielectrics of dielectric constant K
1
and K
2
fill
the space between the plates as shown in the figure. The ratio of electrical energy
in 1
st
dielectric to that in the 2
nd
dielectric is
(A) 1 : 1 (B) K
1
: K
2
(C) K
2
: K
1
(D) K
2
2
: K
1
2
7. In the circuit shown the capacitor is initially uncharged. The charge passed through an imaginary
circular loop parallel to the plates (also circular) and having the area equal to half of the area of the
plates, in one time constant is:
(A) 0.63 c

C (B) 0.37 c

C (C)
c C
2
(D) zero
8. A graph between current & time during charging of a capacitor by a battery in series
with a resistor is shown. The graphs are drawn for two circuits. R
1
, R
2
, C
1
, C
2
and
V
1
V
2
are the values of resistance, capacitance and EMF of the cell in the two
circuits. If only two parameters (out of resistance, capacitance, EMF) are different
in the two circuits. What is /are the correct option(s)
(A) V
1
= V
2
; R
1
> R
2
, C
1
> C
2
(B) V
1
> V
2
, R
1
> R
2
; C
1
= C
2
(C) V
1
< V
2
, R
1
< R
2
, C
1
= C
2
(D) V
1
< V
2
, C
1
< C
2
, R
1
= R
2
9. In the figure a capacitor of capacitance 2F is connected to a cell of emf 20 volt.
The plates of the capacitor are drawn apart slowly to double the distance between
them. The work done by the external agent on the plates is :
(A) 200 J (B) 200 J
(C) 400 J (D) 400 J
10. The plates S and T of an uncharged parallel plate capacitor are connected across a battery. The battery
is then disconnected and the charged plates are now connected in a system as shown in the figure.
The system shown is in equilibrium. All the strings and spring are insulating and massless. The magnitude
of charge on one of the capacitor plates is: [ Area of plates = A ]
(A)
0
A g m 2 e (B)
k
A g m 4
0
e
(C)
0
A g m e (D)
k
A g m 2
0
e
11. In the capacitor discharge formula q = q
0
e
t/t
the symbol t represents :
(A) the time it takes for C to loose q
0
/e charge.
(B) the time it takes for C to loose charge q
0
|
.
|

\
|

e
1
1
(C) the time it takes for C to loose essentially all of its initial charge.
(D) none of the above.
12. A uniform wire of resistance R is stretched uniformly n times & then cut to form five identical
wires. These wires are arranged as shown in the figure. The effective resistance between A & B
will be:
(A)
5
R n
(B) 2
n 5
R
(C)
5
R n
2
(D)
2
R n
2
RESONANCE 3
13. Which graph best represent the relationship between conductivity and resistivity for a solid ?
(A)
Conductivity
R
e
s
i
s
t
i
v
i
t
y
(B)
Conductivity
R
e
s
i
s
t
i
v
i
t
y
(C)
Conductivity
R
e
s
i
s
t
i
v
i
t
y
(D)
Conductivity
R
e
s
i
s
t
i
v
i
t
y
14. A battery of internal resistance 2 O is connected to a variable resistor whose value can vary from 4 O
to 10 O. The resistance is initially set at 4 O. If the resistance is now increased then
(A) power consumed by it will decrease
(B) power consumed by it will increase
(C) power consumed by it may increase or may decrease
(D) power consumed will first increase then decrease.
15. The resistance of each arm in the circuit shown in figure has same value. (i.e. R
12
=
R
10
= R
13
= R
2O
= R
24
= ..... etc.). The ratio Q
12
/Q
34
of the amounts of heat liberated
per unit time in conductors 1-2 and 3-4 is :
(A) 4 : 1 (B) 8 : 1 (C) 16 : 1 (D) none of these
16. In the circuit shown the variable resistance X is to be adjusted such that
the ideal ammeter reads the same in both the positions of the key, when
connected independently to 1 and then to 2. The reading of the ammeter
is 2A. If E = 10 V, then x is :
(A) 5O. (B) 20 O
(C) 50O (D) cannot be determined
17. In the diagrams, all light bulbs are identical and all emf sources are ideal and identical. In which circuit
(given in options) will each bulb glow with the same brightness as in the circuit shown ?
(A) (B) (C) (D)
18. In the circuit shown in figure, the resistance of voltmeter is 6 KO. The voltmeter
reading will be :
(A) 6V (B) 5V
(C) 4V (D) 3V
19. In a practical wheat stone bridge circuit as shown, when one more resistance of 100 O is connected in
parallel with unknown resistance '

x

', then ratio
1
/
2
become '

2

'.
1
is balance length. AB is a uniform
wire. Then value of '

x

' must be:
G

1

2
E
r
A B
100O x
copper strips
( ) rk cs dh if;k
copper strips
( ) rk cs dh if;k
(A) 50 O (B) 100 O (C) 200 O (D) 400 O
RESONANCE 4
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
20. Charged particles with different charge to mass ratios are projected into the region of space between
the plates of a parallel plate capacitor with velocities directed parallel to the plates. All particles have
received their initial kinetic energy by passing the same potential difference V
0
. The potential difference
across the capacitor plates is V, and the distance between the plates is d. If all the particles are
projected from a point that is exactly in the middle of the distance between the plates and '' is the
distance travelled (along the direction of initial velocity) by any particle before hitting any of the plate,
then is dependent as (neglect the interaction among the particles and effect of induction) :
d
(A)
0
V (B)
m
q
(C)
V
1

(D) d
21. Two capacitors C
1
& C
2
are charged to same potential V, but with opposite polarity as shown in fig.
The switch S
1
& S
2
are then closed.
(A)P.d. across two capacitors are same & is given by
) C C (
V ) C C (
2 1
2 1
+

(B)P.d. across two capacitors are same & is given by


) C C (
V C
2 1
1
+
(C)Ratio of final energy to initial energy of the system is
2
2 1
2 1
) C C (
) C C (
|
|
.
|

\
|
+

(D)Ratio of final energy to initial energy of the system is


|
|
.
|

\
|
+
2
2 1
1
) C C (
) C (
22. The figure shows, a graph of the current in a discharging circuit of a capacitor
through a resistor of resistance 10 O.
(A) The initial potential difference across the capacitor is 100 volt.
(B) The capacitance of the capacitor is
2 n 10
1

F..
(C) The total heat produced in the circuit will be
2 n
500

joules.
(D) The thermal power in the resistor will decrease with a time constant
2 n 2
1

second.
23. In the figure a conductor of nonuniform cross-section is shown. A steady
current I flows in it.
(A) The electric field at A is more than at B.
(B) The electric field at B is more than at A.
(C) The thermal power generated at A is more than at B in an element of small same width.
(D) The thermal power generated at B is more than at A in an element of small same width.
RESONANCE 5
COMPREHENSION
Comprehension
The circuit contains ideal battery E and other elements arranged as shown. The capacitor is initially
uncharged and switch S is closed at t = 0. (use e
2
= 7.4)
24. Time constant of the circuit is
(A) 48 s (B) 28.8 s (C) 72 s (D) 120 s
25. The potential difference across the capacitor in volts, after two time constants, is approximately :
(A) 2 (B) 7.6 (C) 10.4 (D) 12
26. The potential difference across resistor R
1
after two time constants, is approximately :
(A) 1.6 V (B) 7.6 V (C) 10 V (D) 12 V
27. The potential difference across resistor R
2
after two time constants, is :
(A) 2V (B) 7.6V (C) 10V (D) 12 V
Comprehension
In the circuit shown below, the internal resistance of the cell is negligible. The distance of the slider from the
left-hand end of the slide wire is . The graph shows the variation with of the current I in the cell.

100 cm
Slider
100 cm
slider wire
+
6.00 V d.c.
I
Cell Centre zero
milliammeter
R

28. The balance point is at length l that is equal to
(A) 0 cm (B) 20 cm (C) 30 cm (D) 40 cm
29. E.M.F. of the cell is :
(A) 0.98 V (B) 1.20 V (C) 1.86 V (D) 2.00 V
ASSERTION / REASON
30. STATEMENT-1 : A dielectric is inserted between the plates of an isolated fully-charged capacitor. The
dielectric completely fills the space between the plates. The magnitude of electrostatic force on either
metal plate decreases, as it was before the insertion of dielectric medium.
STATEMENT-2 : Due to insertion of dielectric slab in an isolated parallel plate capacitor (the dielectric
completely fills the space between the plates), the electrostatic potential energy of the capacitor
decreases.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
RESONANCE 6
31. STATEMENT-1 : When an external resistor of resistance R (connected across a cell of internal resistance r)
is varied, power consumed by resistance R is maximum when R = r.
STATEMENT-2 : Power consumed by a resistor of constant resistance R is maximum when current through
it is maximum.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
SUBJECTIVE CHOICE QUESTIONS
32. Find the equivalent capacitance between terminals A and B. The letters have their usual meaning.
33. Find the equivalent resistance of the circuit as shown in the figure between the junctions A and B. Each of the
twelve wires have a resistance R ohms .
34. (a) In the circuit shown the resistance R can be varied. Plot the graph of current through R
against R.
(b) In the figure shown R can be varied. Find the value of R so that electric power consumed
by it becomes maximum.
35. Two potentiometer wires w
1
and w
2
of equal length connected to a battery of emf c
P
and internal
resistance '

r

' through two switches s
1
and s
2
. A battery of emf c is balanced on these potentiometer
wires. If potentiometer wire w
1
is of resistance 2r and balancing length is /2 when only s
1
is closed
and s
2
is open. On closing s
2
and opening s
1
the balancing length on w
2
is found to be
|
.
|

\
|
3
2
, then find
the resistance of potentiometer wire w
2
.
RESONANCE 7
MATCH THE COLUMN
36. Column I gives physical quantities of a situation in which a current i passes through two rods I and II of equal
length that are joined in series. The ratio of free electron density (n), resistivity () and cross-section area (A)
of both are in ratio n
1
: n
2
= 2 : 1,
1
:
2
= 2 : 1 and A
1
: A
2
= 1 : 2 respectively. Column II gives corresponding
results. Match the ratios in Column I with the values in Column II.
I II
A
B C
i
Column Column
(A)
II
I
rod in electron free of velocity Drift
rod in electron free of velocity Drift
(p) 0.5
(B)
II
I
rod in field Electric
rod in field Electric
(q) 1
(C)
II
I
rod across difference Potential
rod across difference Potential
(r) 2
(D)
C to B from move to electron free by taken time Average
B to A from move to electron free by taken time Average
(s) 4
37. Match the readings of the voltmeter and ammeter respectively shown in the figures.
Column Column
(a)
7V
24V
3O
4O 12O
(P) 0V
(b)
7V
24V
3O
4O 12O
V
(Q) 20A
(c)
7V
24V
3O
4O 12O (R) 0A
(d)
7V
24V
3O
4O 12O
A
(S) 20 V
RESONANCE 8
38. Column I gives certain situations in which capacitance of a capacitor is changed by different means. Column
II gives resulting effect under different conditions. Match the statements in column I with the corresponding
statements in column II.
Column I Column II
(A) The plates of a plane parallel capacitor are (p) Increases if the capacitor is maintained
slowly pulled apart. Then the magnitude of at constant charge.
electric field intensity inside the capacitor.
(B) The plates of a plane parallel plate capacitor (q) Decreases if the capacitor is
are slowly pulled apart. Then the potential maintained at constant charge
energy stored in the capacitor.
(C) The capacitance of an air filled plane parallel (r) Increases if the capacitor is maintained
plate capacitor on insertion of dielectric at constant potential difference.
(D) A dielectric slab is inserted inside an air (s) Decreases if the capacitor is maintained
filled plane parallel plate capacitor. The at constant potential difference.
potential energy stored in the capacitor.
39. Two identical capacitors are connected in series, and the combination is connected with a battery, as
shown. Some changes in the capacitor 1 are now made independently after the steady state is achieved,
listed in column-I. Some effects which may occur in new steady state due to these changes on the
capacitor 2 are listed in column-II. Match the changes one capacitor 1 in column-I with corresponding
effect on capacitor 2 in column-II.
Cap.1 Cap.2
+
_
Column I Column II
(A) A dielectric slab is inserted. (p) Charge on the capacitor increases.
(B) Separation between plates increased. (q) Charge on the capacitor decreases.
(C) A metal plate is inserted connecting both plates (r) Energy stored in the capacitor increases.
(D) The left plate is grounded. (s) No change is occured.
ANSWERS
1. D 2. A 3. D 4. C 5. A 6. C 7. D
8. C 9. B 10. A 11. B 12. C 13. C 14. A
15. C 16. A 17. C 18. B 19. B 20. ACD 21. AC
22. ABCD 23. AC 24. A 25. C 26. A 27. D 28. B
29. B 30. D 31. B 32.
d
A
10
13
0
e
33. R
eq
=
4
R 2
=
2
R
34. (a) R = 0 , (b) R =
2
r
35. From (1) & (2) R = r 36. (A) q (B) s (C) s (D) q
37. (a) P (b) P (c) R (d) R 38. (A) s (B) p, s (C) p, r (D) q, r 39. (A) p, r (B) q (C) p,r (D) s
RESONANCE 1
SINGLE CHOICE QUESTIONS
1. An electron (charge e, mass '

m

'

) is revolving around a fixed proton in circular path of radius '

r

'. The
magnetic field at the centre due to electron is:
(A) 0 (B)
r m r 8
e
0
2
2
0
e t t

(C)
r m r 8
e
0
0
e t t

(D)
r m r 4
e
0
2
0
e t t

2. A point charge is moving in clockwise direction in a circle with constant speed. Consider the magnetic field
produced by the charge at a point P (not centre of the circle) on the axis of the circle.
(A) it is constant in magnitude only (B) it is constant in direction only
(C) it is constant in direction and magnitude both (D) it is not constant in magnitude and direction both.
3. A particle is moving with velocity j

3 i

v + =

and it produces an electric field at a point given by k

2 E =

.
It will produce magnetic field at that point equal to (all quantities are in S.I. units)
(A)
2
c
j

2 i

6
(B)
2
c
j

2 i

6 +
(C) zero (D) can not be determined from the given data
4. Two observers moving with different velocities see that a point charge produces same magnetic field at
the same point A . Their relative velocity must be parallel to r

, where r

is the position vector of point AA


with respect to point charge. This statement is :
(A) true (B) false (C) nothing can be said
(D) true only if the charge is moving perpendicular to the r
5. A uniformly charged ring of radius R is rotated about its axis with constant linear speed v of each of its
particles. The ratio of electric field to magnetic field at a point P on the axis of the ring distant x = R from
centre of ring is (c is speed of light)
(A)
v
c
2
(B)
c
v
2
(C)
v
c
(D)
c
v
6. If the magnetic field at 'P' can be written as K tan
|
.
|

\
| o
2
then K is :
[Refer to the figure of question no. 8]
(A)
d 4
0
t
I
(B)
d 2
0
t
I
(C)
d
0
t
I
(D)
d
2
0
t
I
REVISION TEST - 09
Course : VIJAY (R)
TOPIC : EMF
Time : 3 Hrs. Max. Marks : 117
Instructions :
1. For each correct Single choice question 3 marks (with 1 mark negative marking).
2. For each correct Multiple choice question 3 marks (with 1 mark negative marking).
3. For each correct answer in Comprehension 4 marks (with 1 mark negative marking).
4. For each correct Assertion/Reason question 3 marks (with 1 mark negative marking).
5. For each correct Subjective question 6 marks (with no negative marking).
6. For each correct Match the column question 6 marks (with no negative marking).
id469718 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
RESONANCE 2
7. The magnetic field at the origin due to the current flowing in the wire is
(A)
) k

(
a 8
0
+
t
I

(B)
) k

(
a 2
0
+
t
I
(C)
) k

(
a 8
0
+
t
I
(D)
) k

(
2 a 4
0

t
I
8. A negative charge is given to a loop and the loop is rotated in the plane of
paper about its centre as shown. The magnetic field produced by the ring
affects a small magnet placed above the ring in the same plane of paper.
(A) the magnet does not rotate
(B) the magnet rotates clockwise as seen by observer from below
(C) the magnet rotates anti-clockwise as seen from below
(D) none of the above.
9. A nonconducting disc having uniform positive charge Q, is rotating about its axis
with uniform angular velocity e. The magnetic field at the center of the disc is.
(A) directed outward (B) having magnitude
R 4
Q
0
t
e
(C) directed inwards (D) having magnitude
R 2
Q
0
t
e
10. A uniform circular loop of radius a and resistance R is pulled at a constant velocity v out of a region of uniform
magnetic field whose magnitude is B. The plane of loop and the velocity are both perpendicular to B

. Then
the electrical power in the circular loop at the instant when the arc (of circular loop) outside the region of
magnetic field subtends an angle
3
t
at centre of the loop is :
(A)
R
v a B
2 2 2
(B)
R
v a B 2
2 2 2
(C)
R 2
v a B
2 2 2
(D) None of these
11. An electron moving with velocity V along the axis approaches a circular current carrying loop as shown
in the figure. The magnitude of magnetic force on electron at this instant is
(A)
2 / 3 2 2
2
0
) R x (
x R i v e
2
+

(B)
0

2 / 3 2 2
2
) R x (
x R i v e
+
(C)
2 / 3 2 2
2
0
) R x (
x R i v e
4
+
t

(D) 0
RESONANCE 3
12. If a charged particle of charge to mass ratio o =
m
q
is entering in a magnetic field of strength B at a
speed v = (2od)(B), then which of the following is correct :
(A) angle subtended by charged particle at the centre of circular path is 2t.
(B) the charge will move on a circular path and will come out from magnetic field at a distance 4d
from the point of insertion.
(C) the time for which particle will be in the magnetic field is
B
2
o
t
.
(D) the charged particle will subtend an angle of 90
0
at the centre of circular path
13. A proton moves in the positive z-direction after being accelerated from rest through a potential difference
V. The proton then passes through a region with a uniform electric field E in the positive x-direction and
a uniform magnetic field B in the positive y-direction, but the proton's trajectory is not affected. If the
experiment were repeated using a potential difference of 2V, the proton would then be
(A) deflected in positive x-direction (B) deflected in negative x-direction
(C) deflected in positive y-direction (D) deflected in negative y-direction
14. In region x > 0, a uniform and constant magnetic field k

B 2 B
0 1
=

exists. Another uniform and constant


magnetic field k

B B
0 2
=

exists in region x < 0. A positively charged particle of mass m and charge q


is crossing origin at time t = 0 with a velocity
i

u u
0
=

. The particle comes back to its initial position


after a time : (B
0
, u
0
are positive constants)
(A)
0
B q
m
2
3 t
(B)
0
B q
m 2t
(C)
0
B q
m 3t
(D) Particle does not come back to its initial position.
15. Figure shows an equilateral triangle ABC of side carrying currents, placed in
uniform magnetic field B. The magnitude of magnetic force on triangle is :
(A) iB (B) 2 iB
(C) 3iB (D) zero
16. Two long wires which are perpendicular to each other carry currents as shown in the figure. They
are free to move. Consider only magnetic interaction
(A) the two wires will come closer transitionally
(B) the two wires will move away transitionally
(C) the t wo wi res wi l l rotat e such that the currents become uni -di recti onal and then come
closer due to attraction
(D) the two wires will rotate such that the currents become anti-parallel and then move far away due
to repulsion.
RESONANCE 4
17. A uniform, constant magnetic field B

is directed at an angle of 45 to the x-axis in the xy-plane, PQRS


is a rigid square wire frame carrying a steady current I
0
, with its centre at the origin O. At time t = 0,
the frame is at rest in the position shown in the figure, with its sides parallel to the x and y axes. Each
side of the frame is of mass M and length L.
The torque

t about O acting on the frame due to the magnetic field will be


(A)

t =
2
L B
2
0
I

( )
+

i j
(B)

t =
2
L B
2
0
I

( ) j

(C)

t =
2
L B
2
0
I

( ) j

+ (D)

t =
2
L B
2
0
I

( ) j


MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
18. A single circular loop of wire with radius 0.02 m carries a current of 8.0 A. It is placed at the centre of a
solenoid that has length 0.65 m, radius 0.080 m and 1300 turns.
Current carrying loop
Solenoid
(A) The value of the current in the solenoid so that the magnetic field at the centre of the loop becomes zero,
is equal to 44 mA.
(B) The value of the current in the solenoid so that the magnetic field at the centre of the loop becomes zero,
is equal to 100 mA.
(C) The magnitude of the total magnetic field at the centre of the loop (due to both the loop and the solenoid)
if the current in the loop is reversed in direction from that needed to make the total field equal to zero tesla,
is 8t x 10
5
T.
(D) The magnitude of the total magnetic field at the centre of the loop (due to both the loop and the solenoid)
if the current in the loop is reversed in direction from that needed to make the total field equal to zero tesla,
is 16t x 10
5
T.
19. A particle of charge q & mass m enters normally (at point P) in a region of
magnetic field with speed v. It comes out normally from Q after time T as shown in
figure. The magnetic field B is present only in the region of radius R and is uniform.
Initial and final velocities are along radial direction and they are perpendicular to
each other. For this to happen, which of the following expression(s) is/are correct :
(A) B =
qR
mv
(B) T =
v 2
R t
(C) T =
qB 2
m t
(D) None of these
20. Figure shows the path of an electron in a region of uniform magnetic field. The
path consists of two straight sections, each between a pair of uniformly charged
plates, and two half circles. The electric field exists only between the plates.
Pair-A
Pair-B
I
II
II
I
(A) Plate I of pair A is at higher potential than plate-II of the same pair.
(B) Plate I of pair B is at higher potential than plate II of the same pair.
(C) Direction of the magnetic field is out of the page [ ].
(D) Direction of the magnetic field in to the page [ ].
RESONANCE 5
COMPREHENSION
Comprehension
As a charged particle q moving with a velocity v

enters a uniform magnetic field B

, it experiences a
force F

= ) ( B v q

. For u = 0 or 180, u being the angle between v

and B

, force experienced is zero and


the particle passes undeflected. For u = 90, the particle moves along a circular arc and the magnetic force
(qvB) provides the necessary centripetal force
|
|
.
|

\
|
r
mv
2
. For other values of u (u = 0, 180, 90), the charged
particle moves along a helical path which is the resultant motion of simultaneous circular and translational
motions.
Suppose a particle, that carries a charge of magnitude q and has a mass 4 10
15
kg, is moving in a region
containing a uniform magnetic field B

= 0.4 k

T. At some instant, velocity of the particle is v

=
)

8 ( k j i + 10
6
m/s and force acting on it has a magnitude 1.6 N.
21. Motion of charged particle will be along a helical path with :
(A) A translational component along x-direction and a circular component in the y-z plane
(B) A translational component along y-direction and a circular component in the x-z plane
(C) A translational component along z-axis and a circular component in the x-y plane
(D) Direction of translational component and plane of circular component are uncertain
22. Angular frequency of rotation of particle, also called the cyclotron frequency is :
(A) 8 10
5
rad/s (B) 12.5 10
4
rad/s (C) 6.2 10
6
rad/s (D) 4 10
7
rad/s
23. If the coordinates of the particle at t = 0 are (2 m, 1 m, 0), coordinates at a time t = 3 T, where T is the time
period of circular component of motion, will be (take t = 3.14) :
(A) (2 m, 1 m, 400 m) (B) (0.142 m, 130 m, 0)
(C) (2 m, 1 m, 1.884 m) (D) (142 m, 130 m, 628 m)
ASSERTION / REASON
24. Statement 1 : A direct uniformly distributed current flows through a solid long metallic cylinder along its
length. It produces magnetic field only outside the cylinder .
Statement 2 : A thin long cylindrical tube carrying uniformly distributed current along its length does not
produce a magnetic field inside it. Moreover, a solid cylinder can be supposed to be made up of many thin
cylindrical tubes.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
25. STATEMENT-1 : A pendulum made of an insulated rigid massless rod of length is attached to a small
sphere of mass m and charge q. The pendulum is undergoing oscillations of small amplitude having time
period T. Now a uniform horizontal magnetic field B

out of plane of page is switched on. As a result of this


change, the time period of oscillations does not change.
STATEMENT-2 : A force acting along the string on the bob of a simple pendulum (such that tension in string
is never zero) does not produce any restoring torque on the bob about the hinge.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
RESONANCE 6
26. STATEMENT1 : No electric current will be present within a region having uniform and constant magnetic
field.
STATEMENT2 : Within a region of uniform and constant magnetic field B

, the path integral of


magnetic field
}


d B
along any closed path is zero. Hence from Ampere circuital law
I
o
d B =
}


(where the given terms have usual meaning), no current can be present within a region having
uniform and constant magnetic field.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
SUBJECTIVE CHOICE QUESTIONS
27. A thin beam of charged particles is incident normally on the boundary of a region containing a uniform
magnetic field as shown. The beam comprise of monoenergetic o and |

particles, each possessing a


kinetic energy T. Neglecting interaction between particles of the beam, find the separation between the o and
| particles when they emerge out of the magnetic field. (express your answer in terms of T, B, e, m
e
& m
o
,
where all terms have their usual meanings.) (T
e
= T
o
)
28. The given fig. shows a coil bent with AB = BC = CD = DE = EF = FG = GH = HA = 1 m and carrying current
1 A. There exists in space a vertical uniform magnetic field of 2 T in the y-direction. Then find out the torque
(in vector form) on the loop.
MATCH THE COLUMN
29. A beam consisting of four types of ions A, B, C and D enters a region that contains a uniform magnetic
field as shown. The field is perpendicular to the plane of the paper, but its precise direction is not given.
All ions in the beam travel with the same speed. The table below gives the masses and charges of the
ions.
Ion beam
r
1
r
2
r
4
r
3
Region containing
Magnetic field
2
1 4 3
r > r = r > r
4 3 2 1
ION MASS CHARGE
A 2m e
B 4m e
C 2m e
D m + e
RESONANCE 7
The ions fall at different positions 1, 2, 3 and 4, as shown. Correctly match the ions with respective
falling positions.
Column Column
(a) A (P) 1
(b) B (Q) 2
(c) C (R) 3
(d) D (S) 4
30. A charged particle having non zero velocity is subjected to certain conditions given in Column I . Column II
gives possible trajectories of the particle. Match the conditions in column with the results in Coulmn II
Column Column
(A) In only uniform electric field (p) the path of the charged particle may
be a straight line
(B) In only uniform magnetic field (q) the path of the charged particle may
be a parabola
(C) In uniform magnetic and uniform electric field (r) the path of the charged particle may
such that both are parallel be a circle
(D) Subjected to a net force of constant magnitude (s) the path of the charged particle may
be a helix with uniform or non uniform pitch
31. A uniform and constant magnetic field exists in whole space as shown by magnetic lines of forces.
Each of the four particles 1, 2, 3 and 4 have charge +q and mass m. Each of the particle is given a
initial velocity of magnitude 'v

'; the angle between initial velocity of each particle and magnetic field is
shown (velocity of particle 2 is along the magnetic field and velocity of particle 4 is perpendicular to
magnetic field). Neglect electrostatic and magnetic force on each charge due to remaining three
charges. Match the statements in column-I with particle(s) they correspond to in column-II.
Column-I Column-II
(A) The magnitude of angle between velocity (p) Particle 1
and magnetic field does not change for
(B) Total distance travelled in time 't' is equal (q) Particle 2
to 'vt

' for
(C) The magnitude of acceleration is (r) Particle 3
non zero and constant for
(D) If a uniform electric field is switched on in (s) Particle 4
direction of existing magnetic field, the
name of the path of trajectory becomes different for
RESONANCE 8
32. A square wire frame ABCD is made of four thin uniform rods of length 'a' each. The charge per unit
length on each of four rods is uniform and . The frame moves in x-y plane (z = 0 plane) with constant
velocity i

v v
0
=

, the centre of frame always lies on x-axis and side BC is parallel to y-axis. At the
instant centre of frame is at origin, match the positions in column-I with respective nature of fields in
column-II.
Column-I Column-II
(A) At point P whose coordinates are (4a, 0, 0) (p) magnitude of magnetic field is zero
(B) At point Q whose coordinates are (0, 4a, 0) (q) magnitude of magnetic field is nonzero
(C) At point R whose coordinates are (0, 0, 4a) (r) magnitude of electrostatic field is zero
(D) At origin (s) magnitude of electrostatic field is nonzero
ANSWERS
1. B 2. A 3. A 4. A 5. A 6. B 7. C
8. B 9. AD 10. A 11. D 12. B 13. B 14. B
15. A 16. C 17. A 18. BD 19. ABC 20. ABC 21. C
22. D 23. C 24. D 25. A 26. A
27.
eB
T 2 2

+
o
e
m
2
m
28. 2 k

units 29. (a) S (b) P (c) Q (d) R


30. (A) p, q ; (B) p, r, s ; (C) p, s ; (D) p, q, r, s 31. (A) p,q,r,s, (b) p,q,r,s, (c) p,r,s (d) s
32. (A) p,s (B) q,s (C) q,s (D) p,r