P. 1
Edit (Teori Erik Erikson)

Edit (Teori Erik Erikson)

|Views: 205|Likes:
出版社:Asyraf Kamal

More info:

Published by: Asyraf Kamal on Apr 04, 2012
著作権:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2013

pdf

text

original

ETD 1123 PENGAJIAN SOSIAL KANAK- KANAK PENDIDIKAN PRASEKOLAH TUGASAN KUMPULAN (K13 G2

)
TAJUK : HURAIAN KONSEP MENGENAI 2 TAHAP PENTING BAGI KANAK-KANAK 3-5 TAHUN & 6-11 TAHUN BERDASARKAN TEORI ERIK ERIKSON SERTA CARA- CARA GURU MEMUPUK ASPEK POSITIF DAN NEGATIF TAHAP –TAHAP PERKEMBANGAN TERSEBUT

0 Definisi 1. Cara Guru Memupuk Aspek Positif 5.3. TEORI PERKEMBANGAN PSIKOSOSIAL ERIK ERIKSON 2.1 Kajian Lalu 1.2 Hasil Kajian 7.1 Definisi aspek negatif 5.1 Definisi 1. Cara Guru Memupuk Aspek Negatif 6. Rumusan Teori Erik Erikson 6. TAHAP 4 (Industry vs Inferiority) (Tekun vs Rasa Rendah Diri) .1 Definisi aspek positif 4. Penghargaan 1. TAHAP 3 (Initiative vs Guilt) (Inisiatif vs Rasa Bersalah) 2.

1 Definisi Teori Erik Erikson dikenali sebagai Teori Perkembangan Psikososial Erik Erikson. kanak-kanak.2 Kajian lalu Erik Erikson berpendapat bahawa kehidupan manusia adalah melalui 8 tahap psikososial yang berkembang dari tahap ke tahap seterusnya dengan mempunyai ciri ciri berlawanan di tahap-tahap tertentu. • 1.kanak. Erikson percaya bahawa setiap tahap mempunyai konflik tertentu yang perlu diatasi. Teori ini menggabungkan 3 faktor yang mempengaruhi perkembangan individu iaitu faktor kendiri . remaja. .3 Hasil Kajian Setiap individu merupakan individu yang dinamik dan bukan statik kerana mempunyai identiti tersendiri. zaman bermain. sekolah. Pada setiap peringkat bayi.1.0 PENGENALAN • 1. • 1. emosi dan sosial kanak . awal dewasa dan tua terdapat konflik sosial yang akan diatasi untuk perkembangan seterusnya.

2.0 TEORI PERKEMBANGAN PSIKOSOSIAL ERIK ERIKSON • 2.1 Definisi Erik Erikson menguraikan manusia dari sudut perkembangannya sejak dari masa 0 tahun hingga usia lanjut. Erikson berpendapat konflik-konflik berpusat pada perkembangan kualiti psikologi atau kegagalan untuk mengembangkan kualiti hidup . .

Ini akan mencetuskan masalah seperti suka bersendirian.Kritikan negatif. tidak bersemangat dan takut untuk mencuba. Pada tahap ini. .KANAK 3. rasa bersalah dalam diri kanak-kanak dan tidak bermotivasi untuk meluaskan potensi dan bakat mereka. perkembangan kognitif kanak-kanak telah mula hukuman dan dendaan menyebabkan timbul meningkat.0 TAHAP 3 (Initiative vs Guilt) (Inisiatif vs Rasa Bersalah) • Terjadi pada usia 3-5 tahun.TAHAP PENTING BAGI KANAK.5 TAHUN DAN 6-11 TAHUN DUA 3.

. membentuk dan membimbing kanak-kanak secara positif.0 TAHAP 4 (Industry vs Inferiority) (Tekun vs Rasa Rendah Diri) • Terjadi pada usia 6-11 tahun. kemarahan dan hukuman diberi tanpa penghargaan terhadap hasil kerja yang ditunjukkan. kanak kanak mulai mengembangkan perasaan bangga terhadap keupayaan dan kemampuan mereka. Kanak-kanak pada tahap ini berminat kepada aktiviti jika bersesuaian dengan potensi dan kecenderungan mereka.4. akan mengakibatkan timbul rasa rendah diri dan kurang yakin kepada kemampuan yang mereka miliki. Melalui interaksi sosial . Guru/ibu bapa berperanan Jika kritikan.

kebolehan.0 Cara Guru Memupuk Aspek Positif 5. . dan pada murid yg kurang berkebolehan melakukan tugasan.1 Definisi aspek positif Melihat personaliti. Mereka mempunyai potensi untuk menjadi seorang yg berjaya.2 Seorang guru perlu menerapkan nilai menghargai akan usaha dan hasil kerja setiap anak muridnya. Percaya dalam diri bahawa mereka tidak dilahirkan untuk mengalami kegagalan. kekurangan seseorang asecara positif. 5. bimbing mereka agar menjadi lebih berusaha untuk pertingkatkan usaha mereka.5. Beri galakan dan dorongan apabila melihat hasil usaha mereka.

. dan memberi kesan atas mereka lebih peka utk melaksanakan yg terbaik untuk setiap tugasan yg diberi pada mereka.1 Definisi aspek negatif Melihat kekurangan yg dimiliki oleh seseorang dan menegur akan kesalahan atau mendendanya dengan tujuan untuk memberi peringatan yg kekal kepada individu.2 Seorang guru perlu bijak dalam mengendalikan muridmuridnya.0 Cara Guru Memupuk Aspek Negatif 6. 6.6. Pembentukan peribadi yg lebih baik. juga kemampuannya dalam mengendalikan tugasan yg diberi boleh dibantu dgn memberi peringatan.

0 Rumusan Teori Erik Erikson penting kerana ia menghasilkan satu panduan atau kayu pengukur yang boleh digunakan untuk menilai pengajaran dan amalan pemeliharaan kanak-kanak dari segi keupayaan untuk memupuk dan meningkatkan perkembangan yang sihat dari segi emosi dan kognitif mereka .7.

You're Reading a Free Preview

ダウンロード
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->