P. 1
Edit (Teori Erik Erikson)

Edit (Teori Erik Erikson)

|Views: 205|Likes:
出版社:Asyraf Kamal

More info:

Published by: Asyraf Kamal on Apr 04, 2012
著作権:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2015

pdf

text

original

ETD 1123 PENGAJIAN SOSIAL KANAK- KANAK PENDIDIKAN PRASEKOLAH TUGASAN KUMPULAN (K13 G2

)
TAJUK : HURAIAN KONSEP MENGENAI 2 TAHAP PENTING BAGI KANAK-KANAK 3-5 TAHUN & 6-11 TAHUN BERDASARKAN TEORI ERIK ERIKSON SERTA CARA- CARA GURU MEMUPUK ASPEK POSITIF DAN NEGATIF TAHAP –TAHAP PERKEMBANGAN TERSEBUT

Rumusan Teori Erik Erikson 6.1 Definisi aspek positif 4.3.0 Definisi 1. Cara Guru Memupuk Aspek Positif 5.2 Hasil Kajian 7.1 Definisi aspek negatif 5.1 Definisi 1. Cara Guru Memupuk Aspek Negatif 6. TEORI PERKEMBANGAN PSIKOSOSIAL ERIK ERIKSON 2. Penghargaan 1.1 Kajian Lalu 1. TAHAP 4 (Industry vs Inferiority) (Tekun vs Rasa Rendah Diri) . TAHAP 3 (Initiative vs Guilt) (Inisiatif vs Rasa Bersalah) 2.

3 Hasil Kajian Setiap individu merupakan individu yang dinamik dan bukan statik kerana mempunyai identiti tersendiri. remaja.1.0 PENGENALAN • 1. • 1. . zaman bermain. Pada setiap peringkat bayi.2 Kajian lalu Erik Erikson berpendapat bahawa kehidupan manusia adalah melalui 8 tahap psikososial yang berkembang dari tahap ke tahap seterusnya dengan mempunyai ciri ciri berlawanan di tahap-tahap tertentu.1 Definisi Teori Erik Erikson dikenali sebagai Teori Perkembangan Psikososial Erik Erikson. emosi dan sosial kanak . kanak-kanak.kanak. awal dewasa dan tua terdapat konflik sosial yang akan diatasi untuk perkembangan seterusnya. Erikson percaya bahawa setiap tahap mempunyai konflik tertentu yang perlu diatasi. • 1. Teori ini menggabungkan 3 faktor yang mempengaruhi perkembangan individu iaitu faktor kendiri . sekolah.

1 Definisi Erik Erikson menguraikan manusia dari sudut perkembangannya sejak dari masa 0 tahun hingga usia lanjut. .0 TEORI PERKEMBANGAN PSIKOSOSIAL ERIK ERIKSON • 2.2. Erikson berpendapat konflik-konflik berpusat pada perkembangan kualiti psikologi atau kegagalan untuk mengembangkan kualiti hidup .

Kritikan negatif.TAHAP PENTING BAGI KANAK. rasa bersalah dalam diri kanak-kanak dan tidak bermotivasi untuk meluaskan potensi dan bakat mereka. Ini akan mencetuskan masalah seperti suka bersendirian. perkembangan kognitif kanak-kanak telah mula hukuman dan dendaan menyebabkan timbul meningkat. . Pada tahap ini.KANAK 3.5 TAHUN DAN 6-11 TAHUN DUA 3. tidak bersemangat dan takut untuk mencuba.0 TAHAP 3 (Initiative vs Guilt) (Inisiatif vs Rasa Bersalah) • Terjadi pada usia 3-5 tahun.

Melalui interaksi sosial . Kanak-kanak pada tahap ini berminat kepada aktiviti jika bersesuaian dengan potensi dan kecenderungan mereka. Guru/ibu bapa berperanan Jika kritikan. kanak kanak mulai mengembangkan perasaan bangga terhadap keupayaan dan kemampuan mereka. akan mengakibatkan timbul rasa rendah diri dan kurang yakin kepada kemampuan yang mereka miliki. .0 TAHAP 4 (Industry vs Inferiority) (Tekun vs Rasa Rendah Diri) • Terjadi pada usia 6-11 tahun. membentuk dan membimbing kanak-kanak secara positif.4. kemarahan dan hukuman diberi tanpa penghargaan terhadap hasil kerja yang ditunjukkan.

.5. Beri galakan dan dorongan apabila melihat hasil usaha mereka. Mereka mempunyai potensi untuk menjadi seorang yg berjaya. kebolehan. 5.1 Definisi aspek positif Melihat personaliti. bimbing mereka agar menjadi lebih berusaha untuk pertingkatkan usaha mereka.0 Cara Guru Memupuk Aspek Positif 5. dan pada murid yg kurang berkebolehan melakukan tugasan. kekurangan seseorang asecara positif.2 Seorang guru perlu menerapkan nilai menghargai akan usaha dan hasil kerja setiap anak muridnya. Percaya dalam diri bahawa mereka tidak dilahirkan untuk mengalami kegagalan.

Pembentukan peribadi yg lebih baik. juga kemampuannya dalam mengendalikan tugasan yg diberi boleh dibantu dgn memberi peringatan. 6.2 Seorang guru perlu bijak dalam mengendalikan muridmuridnya. dan memberi kesan atas mereka lebih peka utk melaksanakan yg terbaik untuk setiap tugasan yg diberi pada mereka.1 Definisi aspek negatif Melihat kekurangan yg dimiliki oleh seseorang dan menegur akan kesalahan atau mendendanya dengan tujuan untuk memberi peringatan yg kekal kepada individu.0 Cara Guru Memupuk Aspek Negatif 6. .6.

7.0 Rumusan Teori Erik Erikson penting kerana ia menghasilkan satu panduan atau kayu pengukur yang boleh digunakan untuk menilai pengajaran dan amalan pemeliharaan kanak-kanak dari segi keupayaan untuk memupuk dan meningkatkan perkembangan yang sihat dari segi emosi dan kognitif mereka .

You're Reading a Free Preview

ダウンロード
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->