You are on page 1of 3

1.

Perform the calculation below. How should the result of this calculation be expressed, taking into account the appropriate use of significant figures? a) b) c) d) e) 0.5 0.47 0.467 0.4673 0.46734
27.92 879.33 14.3 592.1

8.

Which of the following compounds is named incorrectly? a) CaF2 calcium difluoride b) Al2O3 aluminum oxide c) CCl4 carbon tetrachloride d) SF4 sulfur tetrafluoride e) N2O4 dinitrogen tetroxide Which of the following compounds is molecular? a) Fe2O3 b) NaCl c) CuCl2 d) K2O e) BrF5

9.

2.

Perform the calculation below. How should the result of this calculation be expressed, taking into account the appropriate use of significant figures? 6.93 x 105 + 2.7 x 108 + 8.992 x 105 a) 1.6 x 104 b) 1.59 x 104 c) 1.592 x 104 d) 1.5925 x 104 e) 1.59247 x 104 Convert 0.0921 nm to pm. a) b) c) d) e) 9.21 x 10-23 pm 92.1 pm 9.21 x 10-4 pm 9.21 x 10-5 pm 921 pm

3.

10. What is the mass number of an isotope of 80Hg that has 122 neutrons? a) 80 b) 122 c) 200.59 d) 202 e) 160 11. What is the product formed when calcium combines with nitrogen? a) CaN b) Ca2N c) Ca5N2 d) Ca2N3 e) Ca3N2 12. What is the formula for aluminum dichromate? a) AlCr2O7 b) Al2Cr2O7 c) Al3Cr2O7 d) Al2(Cr2O7)3 e) Al3(Cr2O7)2 13. What is the formula for lead(IV) oxide? a) PbO2 b) Pb2O c) PbO4 d) Pb4O e) Pb2O4 14. The bromate ion has the formula BrO3-. Which one of the following is bromous acid? a) HBrO3 b) HBrO2 c) HBrO4 d) HBrO e) HBr 15. An aqueous solution of which of the following is hydroselenic acid? a) HSe b) HSe2 c) H2Se d) H2SeO4 e) H2SeO3

4.

The density of air at ordinary atmospheric pressure and 25C is 1.19 g/L. Convert this value to units of lb/ft3. a) b) c) d) e) 74.3 lb/ft3 8.00 x 10-5 lb/ft3 0.182 lb/ft3 0.0877 lb/ft3 0.0743 lb/ft3

5.

Convert 75.0 mi/hr to m/s. (1 mi = 1.6093 km) a) b) c) d) e) 33.5 m/s 12.9 m/s 43.6 m/s 121 m/s 335 m/s

6.

Which of the symbol/name combinations below is incorrect? a) b) c) d) e) W, tungsten P, potassium Na, sodium Sn, tin Au, gold

7.

A particle that has 34 protons, 36 electrons, and 44 neutrons would have the symbol a) 36Se b) 78Se2c) 34Kr d) 81Se2+ e) 81Se

2
16. Write the balanced equation for the complete combustion of acetic acid, HC2H3O2. What is the coefficient on oxygen when this equation is balanced using the smallest whole-number coefficients? a) b) c) d) e) 1 2 3 4 6 22. Combustion of a certain unknown hydrocarbon yields 40.2 mg of carbon dioxide and 16.4 mg of water. What is the empirical formula of the unknown compound? a) b) c) d) e) CH2 CH3 CH4 C2H CH

17. The density of ethanol, C2H6O, is 0.789 g/mL. How many ethanol molecules are in 25.0 mL of ethanol? a) b) c) d) e) 1.19 x 1025 4.14 x 1023 1.91 x 1025 8.79 x 1026 2.58 x 1023

23. Consider the unbalanced reaction shown below: PCl5(l) + H2O(l) H3PO4(aq) + HCl(aq) unbalanced

How much water will react completely with 25.0 g of PCl5? (Given these molar masses: PCl5, 208.22 g/mol; H2O, 18.02 g/mol) a) b) c) d) e) 2.16 g 8.65 g 4.33 g 1.08 g 10.8 g

18. How many carbon atoms are present in 10.0 g of glucose, C6H12O6? a) b) c) d) e) 3.34 x 1022 3.61 x 1025 2.01 x 1023 1.09 x 1027 6.51 x 1027

24. Consider the unbalanced reaction shown below: Mg3N2(s) + HCl(aq) MgCl2(aq) + NH4Cl(aq)unbalanced What is the maximum amount of MgCl2 that could be formed by the reaction of 10.0 g of Mg3N2 with 10.0 g of HCl? (Given these molar masses: Mg3N2--101.0 g/mol; HCl--36.46 g/mol; MgCl2--95.21 g/mol) a) b) c) d) e) 9.42 g 9.79 g 18.8 g 3.14 g 12.6 g

19. What is the percent composition by mass of oxygen in ammonium phosphate? a) b) c) d) e) 10.7% 36.1% 42.9% 48.8% 56.6%

20. How many oxide ions are in 15.0 g of iron(III) oxide? a) b) c) d) e) 5.66 x 1022 1.70 x 1023 9.05 x 1022 1.26 x 1023 4.53 x 1022

21. What is the molar mass of calcium nitrite? a) b) c) d) e) 100.1 102.1 164.1 86.1 132.1

25. When magnesium carbonate is heated, it produces magnesium oxide and carbon dioxide. If 15.0 g of magnesium carbonate is heated and only 3.65 g of magnesium oxide is formed, what is the percent yield? (Given these molar masses: MgCO3--84.32 g/mol; MgO--40.31 g/mol) MgCO3(s) MgO(s) + CO2(g) a) b) c) d) e) 46.6% 91.5% 50.9% 24.3% 30.9% balanced

3
Answers 1. B 2. C 3. B 4. E 5. A 6. B 7. B 8. A 9. E 10. D 11. E 12. D 13. A 14. B 15. C 16. B 17. E 18. C 19. C 20. B 21. E 22. A 23. B 24. B 25. C