You are on page 1of 20

SULIT

77
Kemahiran
Hidup Bersepadu
Ekonomi Rumah Tangga
Masa:
1 ½ jam

PEPERIKSAAN PERCUBAAN PMR
TAHUN 2009

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU
EKONOMI RUMAH TANGGA

Satu jam tiga puluh minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

Maklumat untuk calon

1. Kertas soalan ini mengandungi 60 soalan.

2. Jawab semua bahagian.

3. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang berhuruf A, B, C
dan D. Bagi tiap-tiap soalan pilih satu jawapan sahaja. Tandakan semua
jawapan anda pada kertas jawapan objektif yang disediakan.

4. Fikir dengan teliti ketika memilih jawapan. Jika anda hendak menukar
sesuatu jawapan, padamkan sehingga bersih tanda yang tidak
dikehendaki itu dan hitamkan jawapan anda yang baru.

Kertas soalan ini mengandungi 20 halaman bercetak

@PKPSM Pahang

SULIT 77

1. Apakah tujuan organisasi bengkel diwujudkan

A Memastikan kelancaran pelaksanaan tugasan
B Memastikan guru dapat mengajar dengan betul
C Memudahkan pergerakan alatan dalam bengkel
D Memastikan setiap pelajar mempunyai tugas masing-masing

2. Mengapakah idea yang banyak diperlukan dalam mereka bentuk projek reka
cipta?

A Mewujudkan peluang yang banyak untuk membuat pertimbangan
B Mewujudkan peluang pemilihan idea terbaik
C Memberi gambaran yang lebih jelas idea-idea lain
D Supaya senang untuk membuat pilihan
.
3. Lukisan projek biasa dilukis dalam bentuk

I Unjuran ortografik
II Lukisan isometrik
III Lukisan oblik
IV Lukisan perspektif

A I, II dan III
B I, II dan IV
C II, III dan IV
D I, II, III dan IV

4. Antara berikut, yang manakah kelebihan utama menyediakan jadual kerja dalam
proses pembinaan projek reka cipta?

A Mengurus penghasilan projek dengan mudah
B Menjimatkan masa membuat projek
C Mengawal pelaksanaan kerja dengan cekap dan teratur
D Menjimatkan kos penggunaan bahan mentah

2 SULIT

7. Apakah faktor utama reka bentuk sesuatu produk? A Harga B Fungsi C Pengikat D Jenis produk 3 SULIT . Maklumat yang disenaraikan di atas sesuai dimasukkan dalam dokumentasi reka cipta dalam bahagian A penerangan projek B latar belakang C bibliografi D lampiran X merupakan pengajian dan pengetahuan dalam usaha manusia mengguna dan mencipta pelbagai barang untuk mengurus kehidupan. X merujuk kepada A Reka cipta B Teknologi C Perancangan D Pengubahsuaian . 6.SULIT 77 Maklumat untuk menjawab soalan 5 • Lukisan projek • Lakaran projek • Data • Katalog 5.

Apakah kegunaan utama alatan tangan yang ditunjukkan dalam rajah 2 ? A Membuat garisan selari dengan tepi kayu B Membuat garisan melengkung C Mengukur panjang kayu projek D Mengukur ketebalan kayu projek 4 SULIT .SULIT 77 Rajah 1 8. Namakan pengikat dalam rajah 1 A Paku panel B Paku kepala rata C Skru kepala bulat D Skru kepala benam Rajah 2 9.

Namakah alatan mesin pada rajah 3 A Cordles skru driver B Mesin gerudi mudah alih C Hot glu gun 5 SULIT . Antara berikut. Pilih padanan yang betul tentang alat tangan dan fungsinya. alatan manakah yang paling sesuai digunakan untuk menguji kerataan permukaan kayu? A C B D 11.SULIT 77 10. Alatan Fungsi A Pemotong perspek Memotong PVC B Rivetter Mencantum kepingan mounting board C Gandin getah Mengetuk kepala pahat D Penebuk pusat Membuat tanda pada logam sebelum digerudi Rajah 3 12.

Susunan yang betul untuk proses menyapu syelek ialah I Pastikan permukaan projek licin. Apakah bahagian pada motor DC yang boleh berputar di antara dua magnet kekal? A Komutator B Berus karbon C Gegelung angker D Rangka utama 6 SULIT . bersih serta tidak berminyak. Berdasarkan rajah 4. II dan IV C II. IV dan III D IV. IV Sapu lapisan syelek kedua . I. III dan IV B I. II dan I Rajah 4 14. II Gosok dengan kertas las gred halus secara perlahan-lahan.SULIT 77 D Sanders 13. III. A I. apakah jenis wayar yang digunakan A Wayar teras tunggal B Wayar lembar tunggal C Kabel tiga teras D Wayar teras kembar 15. III. II. III Sapu projek dengan syelek mengikut ira kayu dan biarkan kering.

manakah merupakan pin bagi litar bersepadu? A I B II C III D IV 7 SULIT . Namakan komponen pada rajah 5 A LED B Diod C Transistor D kapasitor Rajah 6 17. Berdasarkan Rajah 6.SULIT 77 Rajah 5 16.

Berdasarkan rajah 7. pilih jumlah komponen elektronik yang betul? Transistor LED Kapasitor Perintang tetap A 1 2 1 2 B 2 2 2 2 C 2 1 2 1 D 1 1 1 2 Rajah 8 19. Apakah jenis penyambungan yang ditunjukkan dalam rajah 8? A Tee sama B Tee pengecil C Soket sama D Siku 90º sama 8 SULIT .SULIT 77 Rajah 7 18.

Pilih padanan yang salah tentang bahagian paip berikut Bahagian Fungsi A Paip alur masuk tangki simbah Bekalan air dialirkan keluar ke mangkuk tandas B Paip alur keluar Saluran untuk menyimbah mangkuk tandas C Paip limpah Air melebihi aras tertentu melimpah keluar D Injap bebola Mengawal aliran air masuk ke tangki simbah Rajah 9 21. Rajah 10 menunjukkan sebuah objek.SULIT 77 20. Apakah jenis garisan pada rajah 9? A Garisan tersembunyi B Garisan objek C Garisan penengah D Garisan binaan X Rajah 10 22. Antara berikut pandangan yang manakah betul dilihat dari arah X ? A C B D 9 SULIT .

Bahagian manakah dalam rajah 11 yang berfungsi untuk mengawal ketegangan mata jahitan? A P B Q C R D S Rajah 12 24. I.SULIT 77 Rajah 11 23. II dan III B I. Susun mengikut urutan yang betul langkah-langkah menyediakan sarung tangan dalam rajah 12. I. IV dan III 10 SULIT . IV dan IV C II. II. I Sediakan pola II Gunting fabrik mengikut saiz pola III Jahit artikel dengan jahitan mesin IV Susun pola pada fabrik dan sematkan jarum peniti A I. III dan IV D II. IV.

SULIT 77 Puan Anisa bekerja di sebuah pejabat. 25. Dia memilih makanan yang berlainan setiap hari semasa makan tengah hari. Berdasarkan maklumat tersebut faktor yang manakah mempengaruhi Puan Anisa berbuat sedemikian? A Keperluan B Kegemaran C Kepelbagaian D Sumber makanan 26. Sajian hidangan sepinggan lengkap sesuai disaji I Sebagai snek II Sebagai hidangan utama III Untuk sajian minum pagi IV Secara berpek A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 27. Bilik istirahat dan ruang makan merupakan A ruang sosial B ruang kerja C ruang rehat D ruang persendirian 28. Antara yang berikut yang manakah aktiviti pembersihan berkala tempat kediaman ? A menukar langsir B mengemop lantai C menyusun buku D menyapu lantai 11 SULIT .

yang manakah sesuai dibiak menggunakan keratan kayu lembut ? A Ati-ati B Pokok angsana C Bunga raya D Bunga kertas • Memperbaiki saliran dan pengudaraan • Mengurangkan kepadatan medium 30. Faktor perancangan menu yang berkait dengan penyataan ini ialah A keperluan diet B belanjawan keluarga C keseimbangan nutrien D kebersihan diri dan makanan 32. Menu yang dirancang perlu berkhasiat . Antara pokok hiasan berikut. Apakah yang dimaksudkan prinsip memasak ? A Peraturan am yang perlu diikuti semasa memasak makanan B Langkah-langkah memasak yang disusun secara sistematik C Memasak makanan dengan betul supaya makanan tahan lebih lama D Memasak makanan dengan menggunakan haba kering atau haba lembap 12 SULIT .SULIT 77 29. Maklumat di atas menerangkan tentang faedah A Merumput B Menyiram C Membaja D menggembur 31.

Apakah yang perlu diberi perhatian semasa pemilihan hidangan untuk pesakit I Mudah dihadam II TidaK berlemak III Menarik dan membuka selera IV Karbohidrat yang tinggi A I . lll dan lV 13 SULIT . lll dan lV D Il.30/biji Jadual 1 34.86 C RM 2. ll dan lV C I . Jadual 1 menunjukkan bahan untuk menyediakan kek coklat.60/kg Serbuk koko 10 g 10. Padanan yang manakah betul tentang kaedah memasak I Haba kering – menggril II Haba kering – membakar III Haba lembap – menggoreng IV Haba lembap – merendidih A I .SULIT 77 33.96 D RM 2.00/kg Gula kastor 100 g 3.56 B RM 3.00/kg Telur 3 biji 0. ll dan lll B I . ll dan lll B I .36 35. Berapakah kos bahan kek itu ? A RM 5. ll dan lV C I . lll dan lV D Il . lll dan lV Bahan Kuantiti Kos (RM) Marjerin 100 g 15.00kg Tepung gandum 100 g 1.

Antara berikut yang manakah digunakan untuk membungkus kuih tempatan? A Kertas doili B Daun pisang C Daun nipah D Daun pokok ubi keledek 39. Apakah tujuan membiarkan bater selama setengah jam sebelum di masak ? A Melembutkan bijirin-bijirin kanji B Memudahkan bater di masak C Menambahkan rasa dan khasiat D Mengelakkan adunan daripada bergentel 38. Antara makanan berikut yang manakah dimasak menggunakan bater cair ? A Kuih rengas B Kuih lapis C Skon titis D Cucur udang 37. 40. A Kaedah putar B Kaedah enjut C Kaedah mencair D Kaedah gaul dan ramas 14 SULIT .SULIT 77 36. Apakah kaedah membuat kek di atas. Antara berikut yang manakah sumber untuk membuat kuih tempatan A Tepung gandum B Marjerin C Beras pulut D Susu cair Lemak dan tepung di gaul ramas dengan menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.

Kek yang dihasilkan dengan kaedah putar kaya dengan nutrien.. Antara berikut yang manakah dibuat menggunakan kaedah enjut ? A Kek permaisuri B Bahulu lapis C Kek coklat D Ban jem 44.SULIT 77 41. Berikut adalah benar mengenai fabrik linen A Tidak menyerap lembapan dengan baik B Tidak boleh dibasuh dengan air panas C Tahan haba yang tinggi D Tidak mudah terbakar 15 SULIT . A Vitamin dan lemak B Karbohidrat dan protein C Protein dan garam mineral D Lemak dan karbohidrat Campuran gula dan lemak diputar menjadi kembang dan berwarna putih 42. Namakan biskut yang disediakan dengan kaedah tersebut A Biskut serpihan coklat Biskut badam B Biskut cornflakes Biskut kacang C Biskut makmur Biskut coklat D Biskut semperit Tat kelapa 43.

Mengapakah pakaian berwarna di jemur di tempat yang redup ? A Untuk membunuh kuman B Supaya warna tidak mudah luntur C Supaya pakaian tahan rosak D Sensitif pada haba 47. D Cantuman fabrik untuk memberi bentuk dan sebagai hiasan.SULIT 77 45. Antara berikut jahitan berikut yang manakah sesuai untuk mencantum kepingan tampal cantum ? A Sembat B Lilit ubi C Insang Pari D Jelujur halus 16 SULIT . Apakah maksud kelim ? A Cantuman dua kepingan fabrik untuk memberi bentuk pada pakaian B Cantuman dua atau lebih kepingan fabrik untuk memberi bentuk kepada pakaian C Cantuman fabrik untuk menutup belah. Antara jahitan berikut yang manakah dapat digunakan untuk mengemas kelim belah kangkung ? A Jahitan kia B Jahitan jelujur C Jahitan insang pari D Jahitan silang pangkah 48. 49. Pilih proses jahitan yang dijahit untuk merapatkan belah pada pakaian atau artikel A Lisu B Kelim C Kelepet D Kancing 46. memberi bentuk dan sebagai hiasan.

II dan III B I. II dan IV C I.SULIT 77 • Bercorak timbul • Wadding • Fungsi penebat haba atau hiasan • Dihasilkan daripada tiga lapisan fabrik • Fabrik nipis dan sederhana tebal 50. III dan IV D II. Apakah proses jahitan yang tidak sesuai untuk mengemaskan hujung lengan padanan rata ? A Kelepet B Lapik C Kelim D Kun 17 SULIT . III dan IV 52. Apakah proses jahitan hiasan dalam pernyataan di atas ? A Kuilting B Sulaman C Tampal hias D Tampal cantum 51 Antara berikut hiasan manakah sesuai dijahit pada skirt berkasing ? I Smoking II Renda III Jahitan sulam IV Kun A I.

III dan IV D II. II. III dan IV B I. I . Pilih urutan betul langkah-langkah menjahit skirt berkasing dalam rajah 13. II dan III B I. III dan IV C III. III dan II 18 SULIT . A I.renda Rajah 13 54.SULIT 77 53 Antara berikut yang manakah peraturan menggunting fabrik ? I Jangan pindahkan fabrik II Angkat fabrik ketika mengunting III Gunting pola besar dahulu diikuti pola kecil IV Tekan fabrik dengan sebelah tangan ketika menggunting A I.kelepet lll . III dan IV I – susupkan ben elastik II. I dan IV D IV.kelim lV . II dan IV C I. II . II.

Pernyataan yang manakah tidak berkaitan dengan ciri seorang peniaga? A Menjual barangan untuk mendapatkan keuntungan B Sentiasa aktif dalam aktiviti jual beli C Dapat memenuhi keperluan pengguna D Sanggup menghadapi risiko 19 SULIT .70/ buku Jadual 2 55 Jadual 2 menunjukkan kos bahan untuk sehelai blaus. ll .30 D RM 7.50 B RM 5. lll 58.60/ meter Butang 5 biji RM0.5 meter RM3. lV . l . ll . Berapakah jumlah kos tersebut .10 56.50 C RM 6. ll . Belah pada pakaian dibuat bertujuan A untuk memasang zip B agar mudah memakai dan melucutkan pakaian C sebagai hiasan pada pakaian D Untuk menambahkan kerja membuat pakaian 57. ll .SULIT 77 Bahan Kuantiti Kos Seunit Fabrik kapas 1. l D lV . lll . lV B Ill . A RM 4. l C Ill .20/ biji Benang jahit 1 buku RM0. lV . Susun mengikut urutan yang betul langkah-langkah mencantum kepingan tampal cantum I Sediakan kertas lapik II Gunting fabrik bermotif III Lipat basi kelim dan jahit fabrik pada kertas lapik IV Buat plat contoh dengan bod keras A I .

roti canai buah-buahan dan roti canai jem. Beliau telah mempelbagaikan roti canai asasnya kepada roti canai tisu. Akta yang manakah boleh digunakan untuk mengambil tindakan terhadap pengeluar tersebut? A Akta Perihal Dagangan 1972 B Akta Timbang dan Sukat 1972 C Akta Mutu Alam Sekitar 1974 D Akta Label 1980 SOALAN TAMAT 20 SULIT . 59.SULIT 77 Encik Ahmad seorang penjual roti. roti canai kaya. apakah ciri usahawan yang ada pada Encik Ahmad? A Kreatif B Reaktif C Inovatif D Sensitif Maklumat yang disampaikan kepada pengguna adalah palsu 60. Berdasarkan petikan di atas.