You are on page 1of 6

BGas Painting Inspection

Grade 2&3 CW 01
TWI Training and Examination Services
1. Two examples of Hygroscopic salts would be:
(a) Iron Phosphates and Iron Chromates
(b) Iron Chlorates and Iron Oxides
(c) Iron Sulphates and Iron Chlorides
(d) Iron Sulphides and Iron Silicates
2. What is an electrolyte
(a) It is a mixture of salts and water
(b) ! substance which will conduct electricity and cause rusting
(c) Oxidising li"uid which will attac# steel
(d) ! substance which will conduct a current and be bro#en down by it
3. Corrosion is defined as:
(a) $usting of the Cathode by electrophysical means
(b) Oxidation of a metal in contact with water
(c) %egradation of a material by chemical or electrochemical means
(d) &rea#down of the metal by hydrogen
4. Hydrogen is e'ol'ed at:
(a) The !node at all times
(b) The Cathode at all times
(c) The Cathode as a by(product of the corrosion reaction
(d) The !node as corrosion ta#es place
5. The )degradation of material by chemical or electrochemical means* is:
(a) Pic#ling followed by passi'ation
(b) !cid cleaning
(c) Corrosion
(d) !n +lectrolyte
BGas Painting Inspection
Grade 2&3 CW 01
TWI Training and Examination Services
6. The &,as specification for site application of paint systems is
(a) &,C-PS-P!./
(b) &,C-PS-CW0
(c) &,C-PS-P!1
(d) &S 2/23
7. !nother name for the ,al'anic 4ist5 is:
(a) The Corrosion 4ist
(b) +lectro 6egati'e 4ist
(c) +lectrical Corrosi'e Properties Series
(d) +lectromoti'e 7orces Series
8. In the corrosion circuit5 electrons tra'el from:
(a) !node to cathode
(b) Cathode to !node
(c) +lectrolyte to both cathode 8 anode
(d) 6one of the abo'e
9. If 9inc and !luminium were in close contact5 in the presence of electrolyte:
(a) !luminium would corrode
(b) They would corrode e"ually
(c) 9inc would corrode
(d) 6one of the abo'e
10. When the electrolyte is water5 what occurs at the cathode during a corrosion
reaction
(a) $usting of the surface would begin
(b) Oxygen is gi'en off
(c) +lectrons are entering the material
(d) Hydrogen is e'ol'ed
BGas Painting Inspection
Grade 2&3 CW 01
TWI Training and Examination Services
11. :+:;s are also #nown as:
(a) :oisture +nriched :aterials
(b) :etal +ating :icrobes
(c) :aximum +'ol'ed :oistures
(d) :aterial +lectron :obility
12. When chec#ing surface profile using <(Course replica tape:
(a) 0/ micron must be added to the final reading
(b) The a'erage number of readings must be ta#en
(c) 0/ microns must be deducted from the reading
(d) ! minimum of ten readings must be ta#en
13. Which of the following is not a sub atomic particle
(a) Proton
(b) 6eutron
(c) :icron
(d) +lectron
14. Three factors which can affect the rate of corrosion are:
(a) Temperature5 Time5 and Coating system
(b) &i(metallic contact5 Hygroscopic Salts5 and &acteria
(c) Coating system5 Pipe diameter5 and =ltra >iolet light
(d) &lasting ,rades5 $ust ,rades5 and Surface Profile
15. How many !brasi'e &last Cleaning photographs are in &S 2/23 part !
(a) ?
(b) .?
(c) 1
(d) .@
BGas Painting Inspection
Grade 2&3 CW 01
TWI Training and Examination Services
16. The thic#ness of :illscale is approximately:
(a) A0 m to .// m
(b) .// to .0/ m
(c) Bero
(d) %ependant upon the material thic#ness
17. The three compressed oxides which form :illscale are:
(a) Iron oxide5 $ust5 and Iron sulphate
(b) Wustite5 Haematite5 and :agnetite
(c) Iron Sulphate5 Iron Chloride5 and Iron Phosphate
(d) $SC5 $SC5 and $S!
18. When preparing stainless steel5 what abrasi'e should be used
(a) Copper Slag
(b) Steel Shot
(c) !luminium Oxide
(d) !ngular Chilled Iron
19. ! &anana gauge wor#s on which principle
(a) :agnetic resistance
(b) Conducti'e resistance
(c) Tension reluctance
(d) >iscosity relati'ity
20. $ust ,rade ! can be described as
(a) Tightly adhering :illscale5 with e'ident hea'y pitting
(b) Clean white metal
(c) Tightly adhering :illscale5 with no apparent corrosion
(d) :illscale which has begun to fla#e5 or can be scraped away
BGas Painting Inspection
Grade 2&3 CW 01
TWI Training and Examination Services
21. Which &lasting ,rade best describes )Thorough &last cleaning*
(a) Sa A
(b) Sa AD
(c) Sa E
(d) Sa .
22. The two factors to consider when inspecting a surface preparation:
(a) %egree of cleanliness5 and time ta#en
(b) Surface Profile5 and material condition
(c) Surface Profile and degree of cleanliness
(d) %egree of cleanliness5 and surface contamination
23. !brasi'e used on site for &ritish ,as proFects must be:
(a) :ixed with sand5 to reduce cost
(b) Stored correctly prior to use
(c) +xpendable
(d) =sed up to a maximum of three times onlyG
24. Which two materials are commonly used as sacrificial anodes
(a) Copper and Tungsten
(b) !luminium and ,raphite
(c) 9inc and !luminium
(d) 4ead and Tin
25. 6ame a sub atomic particle
(a) !tom
(b) :icron
(c) +lectron
(d) :oron
BGas Painting Inspection
Grade 2&3 CW 01
TWI Training and Examination Services
CW 01 Answers
1. C
2. D
3. C
4. C
5. C
6. A
7. D
8. B
9. C
10. D
11. B
12. C
13. C
14. B
15. B
16. A
17. B
18. C
19. A
20. C
21. A
22. C
23. C
24. C
25. C