You are on page 1of 4

VISION IAS www.visioniasonline.

com 1


FOCUS: Answer writing skill development, Structure & presentation
of answer, How to present facts, information & knowledge in the
answer, Understanding actual requirement ( key words , Context &
Content) of the UPSC in the different marks types questions ( 60
Marks , 30 Marks , 20 marks , 15 marks , 10 marks , 4 marks , 2
marks ) and which questions should be attempted for good score
(strategy & approach) , Understanding your current state preparedness
& required action plans and Framing your mind towards actual pattern,
toughness and timing of the actual UPSC Examination.






NOTE:
1. Question Papers of the Mock Test & Answer Booklet will be dispatched
through air mail; it will take 2-3 days to reach its destination.
2. Evaluated Answer Booklet with proper Comments, Feedback &
Guidelines and synopsis / Answer format of Mock Test & next
Question paper of the Mock Test will be sent on scheduled dates of
dispatch respectively.
3. After Registration, We will also send previous Mock test paper & answer
booklet and next Mock Test Paper will be sent on scheduled dates of
dispatch respectively.
4. You are advised to return the answer booklet at the earliest, so that our
expert can evaluate in time. The evaluated answer booklet will be returned
with the successive test.
5. Date of dispatch can be rescheduled on the demand of the candidate.





GENERAL STUDIES (Mains 2010)
TEST (1): Indian Polity & Constitution and Current
Affairs & General Awareness





INSTRUCTIONS

Answer must be written in the medium specified in the
Admission Certificate issued you, which must be state
clearly on the cover of the answer book in the space
provided for the purpose . No Marks will be given for the
answers written in a medium other than that specific in the
Admission Certificate.

Candidates should attempt all questions strictly in
accordance with the instructions given under each question.

The number of marks carried by each question is indicated
at the end of the question.


Vision IAS
www.visionias.cfsites.org
www.visionias.wordpress.com

Time Allowed: Three Hours Maximum Marks: 300
REGISTRATION OPEN!
Module I ( 10 Tests ) : 13 June Module II ( 10 Tests ) : 27 June
Module III ( 8 Tests ) : 11 July Module IV ( 8 Tests ) : 25 July
Module V ( 6 Tests ) : 15 August

By
THE TEAM VISION IAS
Ajay Kr. Singh Niranjan, B.Tech. IIT Roorkee
Co-Founder & Consultant ~ 9650617807 , 09968029039
Email : ajay_uor@yahoo.com


IAS GENERAL STUDIES MAINS TEST SERIES
Expert Guidance, Feedback & Telephonic Discussion

VISION IAS www.visioniasonline.com 2
1. Answer any one of the following questions (in about 250
words each) 30
a). Role of parliament is just not legislation . In this context
discuss the extra constitutional function of parliament.
b). Democratic decentralization or Panchayati Raj aims at
making democracy real by bringing the millions into the
functioning of their representative government at the lowest
level How far it has achieved in present Indian Political
scenario.

2. Answer any one of the following questions (in about 250
words each) 30
a). In India one party rule came to an end after 1967 In this
context discuss the evolution of coalition government till date.
b). Regionalism in present day India is readily used for political
gains by petty politicians and secessionist organizations. In this
context critically examine the role of regional parties in Indian
Politics.

3. Answer any two of the following questions (in about 150
words each) 152=30
a). Discuss the relation and comparison between fundamental
rights and directive principle of state policy.
b). Enumerate the Directive principle outside part IV of
constitution.
c). Draw a comparison between discretionary powers of
President and Governor.

4. Answer any one of the following questions (in about 250
words each) 30
a). What do you mean by Green Development ? Where are the
problems to achieve green development in India.
b). Rio to Copenhagen outcomes regarding global warming.

5. Answer any two of the following questions (in about 150
words) 2x 15=30
a). What would be the socio economic impact of Commonwealth
Games 2010 in India ?
b). Tourism is driving force for poverty alleviation , Job creation
and social harmony. In context of India, give relevance of Eco
tourism specially rural tourism.
c). Assess the importance of infrastructure development in North
Eastern region specially on energy & transport.



VISION IAS www.visioniasonline.com 3
6. Answer the following questions (in about 20 words each)
10 x1= 10
a) Finance Commission
b) Impeachment of judges
c) Shadow cabinet
d) 91
st
constitution Amendment Act
e) Ordinance making Power of President
f) Quo Warranto
g) DPSPs in practice
h) Special Powers of the Rajya Sabha
i) Colourable legislation
j) Zonal Council

7. Answer any one of the following questions (in about 250
words each) 30
a). Judicial review is actually adopted in the Indian
Constitution from the constitution of the United States of
America Discuss various aspects of Judicial review in India.
b). The great contribution of judicial activism in India has been
to provide a safety valve in a democracy and a hope that justice
is not beyond reach. Discuss.


8. Answer any three of the following questions (in about 125
words) 3x 10=30
a). Discuss the role of Joint Forest management ( JFM ) in India.
Also contrast it how this in initiatives mitigate the climate
change?
b). Child Labour is big social problem in India. Suggest some
initiatives to eliminate this problem.
c). PMs National Council on Skill
d). Indo Chinas culture diplomacy in South East Asia.

9. Answer the following questions (in about 40 words each)
6 x5= 30
a). Atithi Devo Bhava Campaign
b). RUDSETI
c). Parambikkulam Wildlife Sanctuary
d). Cyclone Laila
e). Aadhaar
f). Jessica Watson

10. Answer any three of the following questions (in about 150
words) 3x 15=45
a). Critically examine the trends of bargaining and competitive
federalism in India.
b). What role can the Union Government play in setting inter
state water disputes. Elucidate.
c). Discuss the Implication of incorporation of the word socialist
into Preamble.
VISION IAS www.visioniasonline.com 4
d). Critically evaluate the functions of National Development
Council.

11. Answer the following questions (in about 20 words each)
1 x5= 5
a). Uniform Civil Code
b). Pressure Groups
c). Supreme Court Amendment Bill, 2008
d). Article 13
e). Factors disrupting national integration













CONTENT (Test 1)
Indian Polity & Constitution + Current Affairs & General Awareness
Total Marks (Distribution of Marks) : 300 Marks
Traditional Indian Polity & Constitution (Fundamental) : 90 Marks
Current India Polity & Constitution : 90 Marks
Current Affairs & General Awareness :120 Marks
Source: Current Affairs & General Awareness - Yojana, The Hindu,
the Economic Times, World Focus, Economic & Political Weekly,
Frontline, India Year book 2010, Economic Survey 2009-2010, Internet
Knowledge Base
INTERACTIVE MAINS TEST SERIES 2010
Expert Guidance, Feedback & Telephonic Discussion
ANSWER WRITING EVALUTION PROGRAMME
(Module I , II , III , IV & V )

~ GENERAL STUDIES ~
Sociology, Public Administration , Philosophy , Geography
History, Psychology , Political Science , Physics , Hindi