You are on page 1of 5

1

ENGINEERING MANAGEMENT & LABOUR RELATIONS (ENCH4ML)


Test 1 (2012)
Date: 7
th
March 2012 Time: 1 hour Total marks: 60


INSTRUCTIONS

This is a multiple choice question paper. Use only the computer answer sheet provided,
filling in the answers with an HB pencil.

In answering these questions, choose the MOST APPROPRIATE ANSWER The
answers will be marked by computer. It is essential to fully shade in the spaces
representing the correct solution. If a space is partially shaded in, it is possible that
the computer will not read that answer correctly!

It is also important to fill in your SURNAME and Initials as well as your STUDENT
NUMBER clearly, both at the top, as well as on the multiple choice grid, so that the
marks are correctly allocated to you.
Total no. of pages: 4
Marking scheme: 2 marks for correct answer, -1 for incorrect answer, 0 for
blank.

No Question Options
1 Good decision making
begins with:
A. not knowing what is required
B. having control
C. a clear vision of the problem
D. a feasible solution
E. a knowledge of company policy
2 A managers
effectiveness is solely
determined by:
A. how much money his department makes
B. by the consequences of his decisions
C. how much his company pays him
D. the lack of accidents in his factory
E. his concern for the environment
3 The essence of
Effective
Management is NOT
about:
A. achievement of goals
B. the quest for excellence
C. achieving a balanced lifestyle
D. maintaining good relationships
E. being popular
4 Evaluating a project
from a social
perspective means:
A. what profit is generated by it
B. how many new jobs would be created
C. what skills are needed for the project
D. what infrastructure is required for the project
E. how the end-product will be marketed
5 The management
function can be
described by:
A. controlling money
B. giving orders to people
C. using ones time wisely
D. manipulating inputs to achieve desired outputs
E. setting up a good administrative system
6 Management
decisions differ from
A. engineering decisions only involve numbers, and management
decisions only people
2

engineering decisions
by the fact that:
B. engineering decisions do not involve personal judgment whereas
management decisions do
C. engineering decisions are always exact whereas management
decisions are often vague
D. the person making engineering decisions usually knows what he
is doing whereas the person making management decisions often
does not
E. the range of uncertainty is usually less with engineering decisions
than with management decisions
7 Keeping a balanced
perspective is important
to a manager. One way
he can achieve that is
by:
A. studying his products sales figures regularly
B. spending at least an hour in the gym every day
C. playing golf four times a week
D. reading articles on a wide range of topics
E. making sure he gets at least 8 hours sleep every night
8 Effectiveness in
management is
demonstrated by:
A. Ensuring everyone knows the rules and policies of the company
B. beating the oppositions sales figures
C. the employees being committed to continuous improvement
D. clever advertising
E. a good HIV Aids policy
9 The role of beliefs in
decision-making is:
A. to persuade others concerning your objectives
B. to examine fundamental principles underlying the decision
C. totally irrelevant to the decision
D. to conceal the fact that you are dogmatic
E. to convince others that you are right
10 In decision-making
ones WANTS should
be :
A. without limit
B. focused on what is to your advantage alone
C. always be in line with what your superior wants
D. to take the rights and needs of others into consideration
E. be in line with what the media say you are entitled to have
11 The following is NOT
part of the planning
process:
A. definition of the problem
B. formulation of objectives
C. proposing alternative solutions
D. monitoring the impact of the chosen alternative
E. choosing the obvious solution without wasting time on evaluating
different alternatives
12 Having authority is
NOT:
A. the same as deserving respect for your actions
B. linked to responsibility
C. a product of experience
D. the same as having to make decisions
E. being accountable for ones decisions
13 Authority of knowledge
is indicated by:
A. someone being accepted by his peers on account of his ethical
behaviour
B. someone demonstrating the competence to successfully solve
work-related problems
C. someone giving instructions and others following these without
questioning
D. someone being followed because of his ability to present
persuasive arguments
E. someone being totally transparent about the reasons for decisions
14 The following is NOT A. what I believe about the world
3

an important aspect of
how your beliefs affect
your decisions:
B. what I believe about corporate governance
C. what I believe about myself
D. what I believe about what is right
E. what I believe about how my colleagues should utilize their time
15 A vision statement is
important to a company
because it helps to:
A. Sell its products
B. Give clarity on customer care
C. Promote understanding of where the company is heading in the
future
D. Define quality policies
E. Define the products it produces
16 The following is NOT
recognized as a task
performed by managers
A. planning
B. investing the profits of the business
C. mentoring subordinates
D. quality evaluation
E. resolving conflict
17 The internal
environment in which a
manager performs his
functions involve,
amongst others:
A. The status of the economy
B. The countrys laws
C. The export exchange controls
D. The cultural background of the people in the company
E. The tax payable by the company on gross profit
18 The external
environment that
impacts on the
decisions made by the
CEO of a company
includes:
A. The air quality in the work place
B. The range of race groups employed by the company
C. The documented production procedures
D. The level of skills of his workforce
E. The countrys laws
19 Exercising control by a
manger is done
through:
A. Writing project reports
B. Attending courses on management techniques
C. Regular checking that production targets are met
D. Attending management meetings
E. Drawing up a budget
20 The organizing function
of a manager excludes:
A. Discussing investment opportunities with senior managers
B. Ensuring employees get paid regularly at the end of each month
C. Arranging that transport is available to deliver products to
customers
D. Allocating workers to the different shifts
E. Drawing up a table of which employees take their leave at
different times of the year
21 It is important to have a
strategic plan in order
to:
A. Satisfy the laws of the country
B. Pay employees what their work is worth
C. Improve customer relations
D. Accomplish the organizations mission
E. Establish a vision
22 Formulating strategy
involves
A. Ensuring all the senior managers are present
B. Coming up with a set of long-term objectives on which senior
management has reached consensus
C. Going away to a comfortable location for a number of days
D. Ensuring all the senior managers are fully aware of the tax rules
for companies
E. Disseminating the companys employment policy
4

23 A mission statement
expresses
A. The remuneration policy of the company
B. The expected financial return of the company over the next 5
years
C. Where the company intends to be in the future
D. The companys position in relation to its competitors
E. What product or service the company will offer
24 A formulated strategy
must answer the
question how to deal
with
A. Accounting requirements
B. Safety regulations
C. Increasing pressure from competitors
D. Packaging requirements
E. Reporting financial results to the receiver of revenue
25 The three elements of
strategic management
are:
A. Efficiency, quality and equity
B. Implementation of plan, maintaining good relationships and
measuring performance
C. Safety, security and loss control
D. Profits, environmental compliance and growth
E. Financial discipline, ethical performance, and maintaining quality
standards
26 Self-directed work
teams (SDWT) are
organizational
structures often adopted
for professional
projects. A SDWT
leader:
A. Tends to be authoritarian
B. Delegates to someone on the team to specialize in customer
communication
C. Leaves the mentoring role to others
D. Acts as a coach to other team members
E. Employs specialists to do the business analysis
27 Emotionality is a
personality
characteristic that
determines:
A. Whether a person is easily frustrated when things dont work out
B. Whether a person is friendly or not
C. Whether a person spends a lot of time with people of the opposite
sex
D. How deeply a person feels about ethical issues
E. Whether a person is good at expressing his/her thoughts in
writing
28 To become better at
managing your time it
helps to:
A. Tell others what they have to do
B. Concentrate on one task at a time
C. Read books on strategic planning
D. Always do what you feel like doing at that moment
E. See a doctor about your biorhythm
29 One of Myers &
Briggs temperament
types is the idealist.
This person
A. Always asks questions
B. Insists on being logical in his decision-making
C. Likes to make others laugh
D. Often takes on a counseling role
E. Is often a techno freak (very good with IT)
30 Your personality
influences the way in
which you make
decisions. This is
illustrated by:
A. Whether you are argumentative or not
B. Whether you are an only child or grew up in a large family
C. Whether you make decisions based on logical reasoning, or
depend significantly on intuition
D. Whether you easily make friends or not
E. Whether you understand the importance of strategy


5

ENCH4ML Test 1 (2012)
SOLUTIONS

1. C
2. B
3. E
4. B
5. D
6. E
7. D
8. C
9. B
10. D
11. E
12. A
13. B
14. E
15. C
16. B
17. D
18. E
19. C
20. A
21. D
22. B
23. E
24. C
25. B
26. D
27. A
28. B
29. D
30. C