You are on page 1of 4

ANDHERI / BORIVALI / DADAR / CHEMBUR / THANE / MULUND/ NERUL / POWAI

TIME: 1 HR TW TEST(Kinematics -2 ) MARKS: 65


SECTI ON-I (Single Choice Questions)
This section contains 10 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A ),(B ),(C ) and
(D ) for its answ er, out w hich ONLY ONE is correct. (+ 3, - 1)

1. Ship A is travelling with a velocity of 5 kmh
1
due east. A second ship is heading 30
o
east of north.
What should be the speed of second ship if it is to remain always due north with respect to the first
ship?
a. 10 kmh
1
b. 9 kmh
1

c. 8 kmh
1
d. 7 kmh
1


2. A car is moving towards east with a speed of 25 kmh
1
. To the driver of the car, a bus appears to
move towards north with a speed of 25 3kmh
1
. What is the actual velocity of the bus?
a. 50 kmh
1
, 30
o
E of N b. 50 kmh
1
, 30
o
N of E
c. 25 kmh
1
, 30
o
E of N c. 25 k mh
1
, 30
o
N of E

3. A man can swim in still water with a speed of 2 ms
1
. If he wants to cross a river of water current
speed 3ms
1
along shortest possible path, then in which direction should he swim?
a. At an angle 120
o
to the water current b. At an angle 150
o
to the water current
c. At an angle 90
o
to the water current d. none of these

4. A particle is moving in a circle of radius r centred at O with constant speed v. What is the change in
velocity in moving from A to B
( )
o
AOB 40 Z = ?
a. 2v sin 20
o
b. 4v sin 40
o
c. 2v sin 40
o
d. v sin 20
o


5. During a projectile motion if the maximum height equals the horizontal range, then the angle of
projection with the horizontal is
a. tan
1
(1) b. tan
1
(2) c. tan
1
(3) d. tan
1
(4)

6. The point from where a ball is projected is taken as the origin of the coordinate axes. The x and y
components of its displacement are given by x =6t and y =8t 5t
2
. What is the velocity of
projection?
a. 6 ms
1
b. 8 ms
1
c. 10 ms
1
d. 14 ms
1


7. A ball is thrown upwards at an angle of 60
o
to the horizontal. It falls on the ground at a distance of
90 m. If the ball is thrown with the same initial velocity at an angle 30
o
, it will fall on the ground at
a distance of
a. 120 m b. 90 m c. 60 m d. 30 m
8. The maximum height reached by projectile is 4 m. The horizontal range is 12 m. The velocity of
projection in ms
1
is (g is acceleration due to gravity )
a. 5 g/ 2 b. 3 g/ 2 c.
1
g/ 2
3
d.
1
g/ 2
5


9. When a particle is thrown horizontally, the resultant velocity of the projectile at any time t is given
by
a. gt b.
2
1
gt
2
c.
2 2 2
u g t + d.
2 2 2
u g t

10. A projectile can have the same range R for two angles of projection. It t
1
and t
2
are the times of
flight in the two cases, then what is the product of two times of flight?
a.
2
1 2
t t R b.
1 2
t t R c.
1 2
1
t t
R
d.
1 2 2
1
t t
R


SECTI ON-I I (Multiple Choice Questions)
This section contains 7 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A ), (B ), (C ) and
(D ) for its answ er, out w hich ONE OR MORE is/are correct. (+ 3, 0)

11. A particle moves in a straight line obeying the relation x =(t - 1) (t - 2). Then:
a. the particle moves in negative x-direction initially
b. the particle moves with constant acceleration
c. the average velocity and speed of the particle may be equal to the instantaneous speed
d. the average speed and average velocity of the particle must be equal

12. A river is flowing towards east with a velocity of 5 ms
1
. The boat velocity is 10 ms
1
. The boat
crosses the river by shortest path, hence,
a. The direction of boats velocity is 30
o
west of north
b. The direction of boats velocity is north-west
c. Resultant velocity is 5 3 ms
1

d. Resultant velocity of boat is 5 2 ms
1


13. A stationary person observes that rain is falling vertically down at 30 kmh
1
. A cyclist is moving up
on an inclined plane making an angle 30
o
with horizontal at 10 kmh
1
. In which direction should
the cyclist hold his umbrella to prevent himself from the rain?
a. At an angle
1
3 3
tan
5

| |
|
|
\ .
with inclined plane. b. At an angle
1
3 3
tan
5

| |
|
|
\ .
with horizontal.
c. At an angle
1
3
tan
7

| |
|
|
\ .
with inclined plane. d. At an angle
1
3
tan
7

| |
|
|
\ .
with vertical.


14. Two cities A and B are connected by a regular bus services with buses plying in either direction
every T seconds. The speed of each bus is uniform and equal to V
b
. A cyclist cycles from A to B
with a uniform speed of V
c
. A bus goes past the cyclist in T
1
second in the direction A to B and
every T
2
second in the direction B to A. Then
a.
b
1
b c
V T
T
V V
=
+
b.
b
2
b c
V T
T
V V
=

c.
b
1
b c
V T
T
V V
=

d.
b
2
b c
V T
T
V V
=
+

15. A particle is moving in xy-plane with y =x/2 and v
x
=4 2t. Choose the correct options.
a. Initial velocities in x and y directions are negative.
b. Initial velocities in x and y directions are positive.
c. Motion is first retarded, then accelerated.
d. Motion is first accelerated, then retarded.
16. A body is projected with velocity u at an angle of projection u with the horizontal. The direction of
velocity of the body makes angle 30
o
with the horizontal at t =2 s and then after 1 s it reaches the
maximum height. Then
a.
1
u 20 3ms

= b.
o
60 u = c.
o
30 u = d.
1
u 10 3ms

=


17. A particle moves in a circle of radius 20 cm. Its linear speed is given by v =2t where t is in seconds
and v in ms
1
. Then
a. The radial acceleration at t =2 s is 80 ms
2

b. Tangential acceleration at t =2 s is 2 ms
2

c. Net acceleration at t =2 is greater than 80 ms
2

d. Tangential acceleration remains constant in magnitude

SECTI ON-I I I (Paragraph Type)
This section contains 2 groups of questions. Each question has 4 choices (A ), (B ), (C ) and (D ) for its
answ er, out of w hich ONLY ONE is correct. (+ 3, -1)

A car is moving towards south with a speed of 20 ms
1
. A motorcyclist is moving towards east with
a speed of 15 ms
1
. At a certain instant, the motorcyclist is due south of the car and is at a distance of 50 m
from the car.
18. The shortest distance between the motorcyclist and the car is
a. 10 m b. 20 m c. 30 m d. 40 m
19. The time after which they are closest to each other
a. 1/3 s b. 8/3 s c. 1/5 s d. 8/5 s


SECTI ON-I V (I nteger Answer Type)
This section contains 2 questions. The answ er to each of the questions is a single digit integer,
ranging from 0 to 9. The correct digit below the question num ber in the O RS is be bubbled. (+ 4, 0)

20. A particle is projected from the ground at an angle 30
o
with the horizontal with an initial speed 20
ms
1
. At what time after which velocity vector of projectile is perpendicular to the initial velocity?
[in second]
21. From the top of tower of height 80 m, two stones are projected horizontally with 20 ms
1
and 30
ms
1
in opposite directions. Find the distance between both the stones on reaching the ground
(in 10
2
m).


ANDHERI / BORIVALI / DADAR / CHEMBUR / THANE / MULUND/ NERUL / POWAI
KINEMATICS II (ANSWERS KEY)

1. a 2. a 3. b 4. a 5. d 6. c 7. b

8. a 9. c 10. b 11. a, b 12. a, c 13. a, d 14. c, d

15. b, c 16. a, b 17. a, b, c, d 18. c 19. d 20. (4) 21. (2)