You are on page 1of 141

Collected from CAMTECH 1

Question Bank on Diesel Locomotive


AIR BRAKE SYSTEM
1. Which pressure is adjusted by limiting valve
A. F-1 pressure
B. BP pressure
C. FP pressure
D. Synchronization pressure
2. When emergency brake application is done through A-9 in
flasher light modified loco the condition of loco will be
A. Loco comes to idle and nothing else happens
B. Loco comes to idle, flasher light is on
C. Loco comes to idle, flasher light is on & buzzer
blows
D. Loco does not come to idle, flasher light is on &
buzzer blows
3. PATB buzzer blows when
A. AFI needle is above 60
B. AFI needle is below 60
C. AFI needle is above 80
D. AFI needle is above 70
4. Unit of Air Flow Indicator (AFI) is

A. Kg/cm2
B. Pound / inch
C. Wagon reading
D. Km/h

Collected from CAMTECH 2
Question Bank on Diesel Locomotive
5. Function of Air vacuum proportionate valve is in Diesel
locos for
A. Acceleration
B. Loco comes to idle
C. For starting of loco
D. For synchronization of brake
6. How many position setting of C3 W distributor valve has
A. Two position setting
B. One position setting
C. Three position setting
D. No different setting
7. On operating D-1 emergency which pressure drops
A. MR
B. BP
C. HS-4
D. No air supply
8. How many braking position of A-9 valve have..
A. 05 breaking position
B. 04 breaking position
C. 03 breaking position
D. 01 breaking position
9. How many braking position of SA-9 valve have..
A. 03 position
B. 02 position
C. 05 position
D. 01 position

Collected from CAMTECH 3
Question Bank on Diesel Locomotive
10. Air supply for horn is from..
A. MR-1 tank
B. MR-2 tank
C. J filter
D. HS-4
11. Permissible leakage of vacuum in train pipe is
A. 0 cm
B. Up to 10 cm
C. Up to 20 cm
D. Up to 30 cm
12. Overcharging (In air brake system) feature is applied by
which air brake valve
A. C3 W distributor valve
B. VA-1B control valve
C. C2-W relay valve
D. VA-1 release valve
13. HB-5 relay valve is fitted in which type of brake system
A. Air Brake loco
B. Duel Brake loco
C. In any type of loco
D. None
14. In 28 VB control valve the vacuum of train pipe comes at
A. Above big diaphragm
B. Below big diaphragm
C. Above small diaphragm
D. Below small diaphragm

Collected from CAMTECH 4
Question Bank on Diesel Locomotive
15. Above C2- relay diaphragm air pressure comes from
A. A-9 valve
B. SA-9 valve
C. MR pressure
D. Synchronization on pressure
16. Duplex check valve operates when MR pressure reaches at
pressure (kg/cm2)
A. 5 kg/cm2
B. 6kg/cm2
C. Always open
D. 10 kg/cm2
17. Max. Permissible time for loco brake release in seconds is.
The loco fitted with chock in C2 relay valve.
A. 50 sec
B. 40 sec
C. 24 sec
D. 30 sec
18. H-5 valves operates when BP pressure drops upto (kg/cm2)
A. 1.8 kg/cm2
B. 2.0kg/cm2
C. Kg/cm2
D. Kg/cm2
19. When H5 or HB-5 valve operates which air supply goes to
PCS
A. MR pressure
B. HS-4 pressure

Collected from CAMTECH 5
Question Bank on Diesel Locomotive
C. FP pressure
D. BP pressure
20. When big diaphragm of VA-1B control valve gets punctured,
what action will happen?
A. Vacuum will drop to zero
B. Vacuum will not drop down
C. Vacuum will drop partially
D. None
21. R-6 relay valve is fitted in loco for
A. Quick MR charging
B. Quick working of AFMV valve
C. Quick vacuum building
D. By passing AFMV
22. In automatic switching on flasher light modification of locos
the TDR (time delay relay) is set at...
A. 40 sec
B. 15 sec
C. 60 sec
D. 120 sec
23. The standard Colour of humidity indicator in air dryer is
A. Orange
B. Purple
C. Blue
D. White
24. Air dryer starts functioning, when MR pressure reaches to
(PSI)

Collected from CAMTECH 6
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 100 PSI
B. 200 PSI
C. 150 PSI
D. Immediately as loco start
25. Thread diameter of BP & FP angle cocks (in inch) is...
A. 1
B. 3
C. 2
D. 1
26. MR safety valve is set at pressure (in kg/cm
2
)
A. 10.0 kg/cm
2

B. 6.0 kg/cm
2

C. Above 10.5 kg/cm
2

D. Below 6.0 kg/cm
2

27. When 7.5-mm dia hole palm end is fitted in BP pipe, the
change in BP pressure is
A. Should remain same in one minute
B. Should fall below 4.0 kg/cm
2
in one minute
C. Should not fall below 4.0 kg/cm
2
in one minute
D. Should come down to 3 cm in one minute
28. In duel brake loco, if combined strainer cock is kept in close
position, action will be noticed
A. Vacuum will not be shown in gauge
B. MR pressure will drop
C. Synchronization in loco will be cut off
D. BP will drop

Collected from CAMTECH 7
Question Bank on Diesel Locomotive
29. By increasing HS-4 pressure (vacuum/air) action will happen
A. Vacuum will drop
B. Vacuum will increase
C. BP will drop
D. BP will increase
30. Auto drain valve blows during
A. Loading of compressor
B. Unloading of compressor
C. When MR safety valve blow
D. MR pressure is above 10.5 kg/cm2
31. Feed valve is charged from
A. MR-1 tank
B. MR-2 tank
C. J filter
D. BP pipe
32. When vacuum is dropping by applying A-9 valve, air enters
in train pipe by which valve/filter
A. From SA-9 valve
B. From SA-9 valve
C. From GD-80D filter
D. From GD 80 E filter
33. GD-80 E filter is fitted between
A. VA-1B control valve and VA 1 release valve
B. Train pipe and VA-1 release valve
C. VA-1B control valve and other end open to
atmosphere

Collected from CAMTECH 8
Question Bank on Diesel Locomotive
D. A-9 valve and SA-9 valve
34. In case of pure air brake loco with load at the time of train
parting, which safety valve is operates and brings the loco to
idle
A. H-5 relay valve
B. HB-5 relay valve
C. Airflow measuring valve
D. F1 selector valve
35. When driver is working from right control stand and A-9 is
applied from left control stand in emergency position, what
will happen?
A. Loco will come to idle
B. Loco will not come to idle
C. Loco will shutdown
D. Only BP will drop and nothing else will happen
36. 28 LV brake system is functional in.............
A. Air brake loco
B. Duel brake loco
C. Vacuum brake loco
D. None
37. 28 LAV1 brake system is functional in............
A. Air brake loco
B. Duel brake loco
C. Vacuum brake loco
D. None

Collected from CAMTECH 9
Question Bank on Diesel Locomotive
38. In minimum reduction position of A-9 brake valve BP should
drop upto (PSI)...
A. 0 to3 PSI
B. 4 to 7 PSI
C. 8 to 11 PSI
D. 12 to 15 PSI
39. Additional C-2 relay valve is used in air brake system for
A. MR pipe charging
B. BP pipe charging
C. Vacuum train pipe charging
D. Feed pipe charging
40. How many numbers of positions MU2B valve have
A. One position
B. Two positions
C. Three positions
D. Four positions
41. How many O rings are fitted in spool valve of VA-1B control
valve
A. 02 Nos
B. 03 Nos
C. 04 Nos
D. 05 Nos
42. In WDP-2 locos, how many horns are fitted on its hood
A. 02 nos.
B. 04 nos.
C. 06 nos.

Collected from CAMTECH 10
Question Bank on Diesel Locomotive
D. 08 nos.
43. In WDM
2
locos, how many horns are fitted?
A. 02 nos.
B. 04 nos.
C. 06 nos.
D. 08 nos.
44. Calibration of Air Flow measuring valve is adjusted at which
at reading
A. 80 wagon reading
B. 90 wagon reading
C. 100 wagon reading
D. 110 wagon reading
45. Vacuum test plate hole dia is (in mm)
A. 6.5 mm
B. 7.0 mm
C. 9.5 mm
D. 8.0 mm
46. When does auto drain check valve operates
A. At the time of loading of compressor
B. At the time of loading of compressor
C. In above both cases
D. When loading/unloading of compressor is defective
47. Palm gauges (Orifice test gauge) has the hole size of (in
mm)
A. 9.0 mm
B. 7.5 mm

Collected from CAMTECH 11
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 8.0 mm
D. 8.5 mm
48. MR pressure outlet pipe of air flow measuring valve goes to..
A. C-2 relay valve
B. Add. C-2 relay valve
C. A-9 brake valve
D. SA-9 brake valve
49. In case BP pressure is fluctuating the possible defect is in
which valve
A. C-2 relay valve defective
B. Add C2 relay valve is defective
C. SA-9 is defective
D. C3W distributor valve is defective
50. Exhaust choke size of C-2 relay valve is (in mm)....
A. 5.0 mm
B. 6.0 mm
C. 7.0 mm
D. 8.0 mm
51. Exhaust choke size of additional C-2 relay valve is (in
mm).....
A. 5.0 mm
B. 5.5 mm
C. 6.0 mm
D. 6.5 mm
52. In full service position of A-9 auto brake valve pressure
reduction is between (PSI)......

Collected from CAMTECH 12
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 18 to 21 psi
B. 23 to 26 psi
C. 30 to 33 psi
D. 35 to 38 psi
53. In over reduction position of A-9 auto brake valve pressure
reduction is between (PSI)......
A. 27 to 30 psi
B. 34 to 46 psi
C. 50 to 62 psi
D. 65 to 77 psi
54. When drying capacity of air dryer is reduced the colour of
humidity indicator changes to
A. Pink
B. White
C. Green
D. Black
55. In case of WDP1 loco if horn strainer is choked trouble will
occur
A. Vacuum will disturb
B. MR supply will be cut off to EP Gov
C. MR will drop
D. BP will drop
56. Air supply to power contractor is from
A. MR-1
B. MR-2
C. BP pressure

Collected from CAMTECH 13
Question Bank on Diesel Locomotive
D. HS-4 valve
57. Wiper gets the air supply from......
A. MR-1
B. MR-2
C. BP pressure
D. HS-4 valve
58. BP pressure remains on which port of VA-1B control valve
A. Port No.1
B. Port No.2
C. Port No.3
D. Port No.6
59. In 28- LAV, system at the time of quick release by SA-9
valve which ports of SA-9 valve get connected.
A. No.1& 7
B. No.2 & 13
C. No.3 & 20
D. No.2 & 10
60. In lead position of MU2B valve which ports dose not connect
with each other
A. 3 & 13
B. 2 & 20
C. 53 & 63
D. 13 & 30
61. On applying brake through A-9 valve, which port of F-1
selector valve connect with each other in synchronization
braking

Collected from CAMTECH 14
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 4 & 16
B. 12 & 14
C. 30 & 15
D. 15& 20
62. In which position of A-9 brake valve its vent valve operates
A. Minimum reduction position
B. Full service position
C. Over reduction position
D. Emergency position
63. In multiple unit locos to open VA-1 release valve, air
pressure comes from which valve
A. From A-9 valve
B. From F-1 selector valve
C. From A-1 differential pilot valve
D. From SA-9 valve
64. In creation of vacuum which valve comes into function
A. SA-9 brake valve
B. H-5 relay valve
C. C-3 W distributor valve
D. VA-1B control valve
65. The governor of air compressor get supply from.......
A. MR-1 pressure
B. MR-2 pressure
C. BP pressure
D. B.C. pressure
67. To operate sander valve the air supply is received from

Collected from CAMTECH 15
Question Bank on Diesel Locomotive
A. MR-1 pressure
B. MR-2 pressure
C. BP pressure
D. Brake cylinder pressure


Collected from CAMTECH 16
Question Bank on Diesel Locomotive
SPEEDOMETER
1. Wheel dia. of hasler (upgraded) recording and indicating
system is set through
(A) Recorder
(B) Indicator
(C) Pulse generator
(D) Signal converter
2. Code disc of hasler speed sensor contains how many holes
A. 100
B. 200
C. 300
D. 400
3. Length of graph roll (in metre) is ...........
A. 14 metre
B. 17 metre
C. 19 metre
D. 21 metre
4. How many sensors are required to run both recorder &
Indication in Laxven system of Pulse Generator?
A. One
B. Two
C. Three
D. No sensor is required
5. In Hasler (SP-90) recorder and indicating system wheel dia
is set through..............
A. SP-90

Collected from CAMTECH 17
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Recorder
C. Both Rec. & SP-90
D. Pulse Generator
6. In modified pulse generator (MedhaT-813) speed signals
generated through
A. Sensor & disc assembly
B. Coil & Rotor assembly
C. Junction box
D. Coil only
7. Which of these are not find in Medha Recording & indicating
system
A. Recorder
B. Pulse generator
C. Indicator
D. Signal converter
8. Maximum time for which graph lasts (in days) is
A. One day
B. Seven days
C. Fifteen days
D. Forty five day
9. Which of these is a paper less recording & indicating
system
A. Medha
B. Memotel
C. Hasler upgraded
D. Laxven

Collected from CAMTECH 18
Question Bank on Diesel Locomotive
10. Pulse generator is always mounted at.................
A. Loco R-1/2 Axle box cover plate
B. Loco L-1/2 Axle box cover plate
C. Driven cabin
D. Expansion Tank
11. Wheel dia setting in Medha Recorder & indicating system is
done in ..............
A. Recorder only
B. Indicator only
C. Recorder Electronic box only
D. All three
12. SP-90 stores memory of ....................
A. Last three hours
B. Last 24 hours
C. Last 45 days
D. Last 45 days
13. Memotel stores memory of ....................
A. Last three hours
B. Last 24 hours
C. Last 45 days
D. Last 45 days
14. Clock key winding is required (in Medha Recording System)
after ..................
A. Every 24 hours
B. Every 12 hours
C. Once in a week

Collected from CAMTECH 19
Question Bank on Diesel Locomotive
D. Not required
15. TS13 speed sensor is a part of which recording & indicating
system
A. Medha
B. Laxven
C. Hasler
D. Memotel
16. Laxven Recording & Indicating system HHT stands for
SP-90 stores memory of ....................
A. Hello Hello Telephone
B. Hand Held terminal
C. Hasler hand trophy
D. None
17. The setting of wheel dia, time, date etc. on Laxven system
is by
A. Thumb wheel
B. HHT
C. Laptop Computer
D. None of these
18. Speedometer plate dowel is broken on line, what will be the
result
A. Recorder & Indicator will not work
B. Recorder & Indicating both will work
C. Only recorder will function
D. Only indicator will function
19. In Hasler recorder clock key winding is done after..........

Collected from CAMTECH 20
Question Bank on Diesel Locomotive
A. Once every 24 hours
B. Once in a week
C. Once in a month
D. Not required
20. In which recording & indicating system there is no display of
date
A. Medha
B. Laxven
C. Medha
D. Hasler (SP-90)
21. The power supply of Hasler speed Recorder is cut off, it will
record
A. Time & Speed both
B. Time only
C. Speed only
D. Neither time or speed
22. Wheel dia in Laxven recording system can be set with the
accuracy of (in mm)
A. 1mm
B. 10mm
C. 5mm
D. 15mm
23. During service, speed sensor to junction box cable of
medha system is broken, graph obtain after this will have
the marking of................
A. Time only

Collected from CAMTECH 21
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Speed only
C. Both time & speed
D. Neither time nor speed
24. Clock of medha speed recorder is energized by..................
A. 72V supply
B. Winding the clock key
C. A battery inside the recorder
D. Solar energy
25. Over speed indication in Hasler recording system is
provided in...................
A. Recorder only
B. Indicator only
C. Signal converter only
D. None of these
26. Over speed indication in Medha system is indicated by
A. Blinking red light only
B. Beep sound only
C. Blinking red light & Beep sound
D. No such indication is provided
27. Graph paper has exhausted in Medha recorder indication
will be given by
A. Red light from recorder indicating paper end
B. Pointer of indicator
C. Watch of recorder
D. Beep sound from recorder
28. Which of these is not common on both recorder & indicator

Collected from CAMTECH 22
Question Bank on Diesel Locomotive
A. Dial indicator
B. Over speed indication
C. Paper end indication
D. All three

Collected from CAMTECH 23
Question Bank on Diesel Locomotive
ENGINE (POWER PACK)
1. During which stroke inlets valves opens
A. Suction
B. Compression
C. Power
D. Exhaust
2. During which stroke both valves closed
A. Suction
B. Compression
C. Power
D. Exhaust
3. In WDP-2 locos, how many Main Bearing journals are in
one crankshaft?
A. 7 Nos.
B. 6 Nos.
C. 8 Nos.
D. 9 Nos.
4. In WDP-2c locomotive, how many crank pins are on
crankshaft?
A. 6 Nos.
B. 7 Nos.
C. 8 Nos.
D. 9 Nos.
5. In WDP-2 loco, how many thrust bearing are used
A. 2 Nos
B. 1 Nos

Collected from CAMTECH 24
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 3 Nos
D. None
6. In WDP-1 locos, how many thrust bearing are used?
A. 1 Nos.
B. 2 Nos.
C. None
D. 3 Nos.
7. The size of Engine Crank Pin is (in inch)
A. 5
B. 8.5
C. 6.0
D. 7.5
8. Clearance between crankshaft journal & bearing is (in
inch)......
A. .001 to .005
B. .005 to .010
C. .002 to .006
D. .004 to .008
9. How many cam segments are fitted in WDM-2c loco
A. 6 Nos
B. 7 Nos
C. 8 Nos
D. 10 Nos
10. Size of Main Bearing journals is (in inch).................
A. 6
B. 8.5

Collected from CAMTECH 25
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 10.0
D. 9.0
11. How many cam shaft bushes are fitted in one 16 cylinder
block
A. 14
B. 16
C. 18
D. 20
12. What is minimum dia clearance between cam shaft & cam
bush
A. .002
B. .004
C. .005
D. .010
13. How many teeth are in split gear
A. 28
B. 30
C. 34
D. 36
14. During setting of cam gear timing which piston is kept at
TDC
A. R-1
B. L-1
C. R-8
D. L-8
15. How many cam segments are fitted in WDP-1 loco

Collected from CAMTECH 26
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 4
B. 6
C. 5
D. 8
16. In WDM-2c loco, how many counter weights are on one
crankshaft?
A. 2 Nos
B. 3 Nos
C. 8 Nos
D. 4 Nos
17. In WDP-2 loco, which type of lubrication system in used?
A. Splash Type
B. Forced feed
C. Self lubricated
D. None of these
18. Main crankshaft vibration damper is fitted near which main
bearings (in WDM-2) locos
A. No-5
B. No-7
C. No-9
D. No-1
19. In WDP-2 loco split gear is mounted on crankshaft near
main bearing
A. No-1
B. No-5
C. No-7

Collected from CAMTECH 27
Question Bank on Diesel Locomotive
D. No-9
20. Crankshaft vibration damper is fitted with crankshaft with
the help of ................
A. Key
B. Dowel
C. Nuts & Bolts
D. None of these
21. How many cam lobs are in one cam segment
A. 3
B. 4
C. 6
D. 9
22. What is the condemning size of liner?
A. 228.68 mm
B. 220.70 mm`
C. 230.72 mm
D. 231.74 mm
23. In Alco loco, single exhaust manifolds have following no. of
pieces
A. 6
B. 7
C. 8
D. 5
24. In WDP-1 loco having four entry TSC, one exhaust manifold
connects with how many cylinder Heads
A. One
B. Two

Collected from CAMTECH 28
Question Bank on Diesel Locomotive
C. Three
D. Four
25. What should be minimum run out of extension shaft?
A. .005
B. .003
C. .001
D. .0000
26. Water pump is driven from............................
A. Split gear
B. Cam gear
C. Extension shaft gear
D. Main generator gear
27. Lube oil pump is driven from............................
A. Split gear
B. Cam gear
C. Extension shaft
D. Main generator gear
28. In WDP-1 locos, main bearing elongation is ....................
A. .010
B. .015
C. .040
D. .050
29. What is the BHP of WDM-2 loco?
A. 2300
B. 2400
C. 2600

Collected from CAMTECH 29
Question Bank on Diesel Locomotive
D. 3100
30. What is the BHP of WDP-1 loco?
A. 2300
B. 2000
C. 2600
D. 2400

31. What is the IHP of WDM-2C loco?
A. 2750
B. 3100
C. 2600
D. 2800
32. What is the BHP of WDP-2 loco?
A. 2750
B. 3100
C. 2600
D. 3300
33. In WDM-2C loco thrust bearing is fitted at location
A. No.1 Upper
B. No.4 Upper
C. No.5 Lower
D. No.9 Upper
34. Honey combing is related with ..
A. Cylinder Head
B. Piston
C. Liner

Collected from CAMTECH 30
Question Bank on Diesel Locomotive
D. Connecting rod
35. What is the maximum allowed deflection of main generator
A. .0005
B. .001
C. .015
D. .0008
36. In ALCO TSC, Rotor side, what is the material of oil seal
A. Aluminum
B. Rubber Seal
C. Brass Seal
D. Carbon Seal
37. Universal shaft is used to drive radiator fan because
A. It is rigid
B. It is strong
C. It is self align
D. It is weak
38. GE Governor is operated.
A. Mechanically
B. Hydraulically
C. Pneumatically
D. None of these
39. TSC surging on higher notches is due to ..
A. Excess fuel rack
B. Chocked air maize
C. Less area of nozzle ring
D. Any of the above

Collected from CAMTECH 31
Question Bank on Diesel Locomotive
40. Hammering sound is coming from engine is due
to
A. Exhaust valve bend
B. Fuel cam worn out
C. X-head roller worn out
D. Any of the above
41. Smoke is coming from SMOKE hole of cylinder Head
indicates.
A. Injector seal is not proper
B. Over torquing
C. Injector crack
D. Injector not fitted
42. Engine air inlet elbow bolt torquing is done at
A. 150 ft. lbs
B. 40 ft. lbs
C. 30 ft. lbs
D. 75 ft. lbs
43. Expresser foundation bolts is torqued at value (ft. lbs.)
A. 300 ft. lbs
B. 450 ft. lbs
C. 800 ft. lbs
D. 750 ft. lbs
44. TSP treatment is done for..
A. To remove scaling
B. To decrease the cooling efficiency
C. To avoid any chemical reaction

Collected from CAMTECH 32
Question Bank on Diesel Locomotive
D. To improve chloride value
45. When hot engine alarm is operated, the condition of loco
comes to
A. Idle
B. Run on same speed
C. Shut down
D. None of above
46. What is the unit of S.F.C. (Specific Fuel consumption)
A. gm/hp/hr.
B. Liters/Kwhr/minutes
C. Kg/Newton/hr
D. None
47. In yearly loco, pre priming break in filters are used
A. To arrest the foreign material
B. To increase the pressure
C. To maintain the pressure
D. To avoid water contamination
48. The temperature difference between the two consecutive
main bearings should not exceed by
A. 5C
B. 2C
C. 10C
D. 20C
49. CCE motor giving thick black smoke is due to
A. Increase liner wear
B. Valve guide clearance more

Collected from CAMTECH 33
Question Bank on Diesel Locomotive
C. TSC rotor defective
D. Fuel motor defective
50. Fuel test cock pressure is used for checking ..
A. Lube oil pressure dropping
B. Booster pressure dropping
C. Fuel pressure dropping
D. Air pressure dropping
51. Exhaust gas temperature at ABB TSC inlet is
A. 700C
B. 600C
C. 450C
D. 750C
52. Exhaust gas temperature at ALCO TSC inlet is
A. 300C
B. 590C
C. 400C
D. 800C
53. Which item is increases the copper content in lube oil
A. Piston wear
B. Liner wear
C. X-head floating bush wear
D. Silicon
54. In WDP-2, how many nos. of cam bushes fitted are in block
A. 10 nos.
B. 18 nos.

Collected from CAMTECH 34
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 15 nos.
D. 20 nos.
55. In WDP-1 (Chetak) the angle of firing order from L to R is
A. 60C
B. 75C
C. 30C
D. 22-1/2C
56. Split gear bolt torquing is done at ..
A. 500 ft. lbs.
B. 400 ft. lbs
C. 200 ft. lbs
D. 300 ft. lbs
57. Engine crank case vacuum is not building up due to
A. Linear chrome plating worn out
B. Fuel motor not working
C. Dust blower not working
D. Engine RPM less
58. Which of the following is the reason of hot engine
A. ETS setting defective
B. Radiator fan not working
C. Radiator fins chocked
D. Any of above
59. Engine giving blueish smoke indicates.
A. Water mix in fuel oil
B. Injector hole chocked partially
C. Cylinder head valve guide clearance more

Collected from CAMTECH 35
Question Bank on Diesel Locomotive
D. FIP delivery less
60. White smoke given by engine is due to ..
A. FIP not responding
B. Tappet phasing disturbs
C. Cylinder head crack internally
D. X-head having abnormal sound
61. For the same HP and bore size, which engine will be
heavier
A. Petrol engine
B. Diesel engine
C. Jet engine
D. None of the above
62. What is compression ratio of WDM2-2
A. 12.0:1
B. 11.5: 1
C. 12.5:1
D. 13.0: 1
63. Minimum RPM of engine with low idle feature is
A. 390
B. 410
C. 350
D. 370
64. Which of the following is not the safety item of locomotive
A. OST
B. LWS
C. Governor

Collected from CAMTECH 36
Question Bank on Diesel Locomotive
D. ACP
65. BAP is not building up due to .
A. TSC rotor jam
B. Gov. defective
C. Air Intel gasket burst
D. Any one of above
66. Which of the following is not the reason of low BAP
A. Unmodified FIP
B. Unmodified after cooler
C. Radiators fins chocked
D. None of these
67. Which of the following is not item of fuel efficient loco
A. Steel cap piston
B. Modified FIP
C. ALCO TSC
D. Large After Cooler
68. Which of the following statement is not true
A. Comp. Ratio in diesel engine is more then Petrol
engine.
B. For high HP diesel engine are used.
C. Ignition in diesel engines takes place by comp. of
air.
D. For the same HP diesel Engine are lighter as
compare to Petrol engine.
69. What are the possible causes of injector not responding
A. Injector nozzle hole chocked

Collected from CAMTECH 37
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Phasing on up position
C. Fuel cam lob damage
D. Any of the above
70. What is the delivery of unmodified FIP on test bench at full
rack position
A. 400 CC
B. 350 CC
C. 425CC
D. 500 CC
71. What is the delivery of modified FIP on test bench at full
rack position
A. 400 CC
B. 350 CC
C. 425CC
D. 450 CC
72. Which of the following is prime mover
A. Engine
B. Traction Generator
C. Traction Motor
D. None of the above
73. High viscosity indicates
A. Mixing of water in lube oil
B. Mixing of fuel in lube oil
C. Mixing of carbon contents
D. None of these
74. What is the cause of increase silicon in lube oil

Collected from CAMTECH 38
Question Bank on Diesel Locomotive
(A) Linear wear
(B) X-head wear
(C) Dust
(D) Water leakage
75. Cyl. Head hydraulic testing is done at
A. 5.0 kg/cm2
B. 10.0 kg/cm2
C. Kg/cm2
D. 2.5
76. Extension shaft clearance limit is
A. .006
B. .020
C. .015
D. .060
77. In scavenging period burnt gases are pushed out by
A. Fresh air
B. By burnt gases
C. By TSC
D. Nothing of these
78. During over lapping period inlet and exhaust valve remain in
A. Closed position
B. Open position
C. Open & close position
D. Nothing of these
79. Engine hunting is due to
A. Rake movement not free

Collected from CAMTECH 39
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Excess fuel pressure
C. Low fuel pressure
D. Nothing of these
80. Low phasing means
A. After burning of fuel
B. Correct burning of fuel
C. Without burning of fuel
D. Nothing of these
81. Engine given thick black smoke due to
A. Low BAP
B. Less fuel oil level
C. Defective CCE motor
D. Defective manifold
82. Crank pin condemning limit is
A. 152.40 mm
B. 152.60 mm
C. 152.30 mm
D. 152.34 mm
83. Main bearing general surface finish is
A. 25 RMS
B. 40 RMS
C. 50RMS
D. 60 RMS
84. Crank shaft is supported at journal nos.
A. 2 &7
B. 9 &1

Collected from CAMTECH 40
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 4 & 8
D. 3 & 6
85. Crankshaft is lifted from crank pin nos. (In WDM
2
)
A. 8 & 4
B. 2 & 7
C. 9 & 1
D. 3 & 7
86. Bucklnsh of cum gear is
A. .006 to .012
B. .030 to .040
C. .034 to .045
D. .020 to .039
87. The torquing value of foundation bolt of engine block is
A. 1400 ft. labs.
B. 1000 ft. labs.
C. 850 ft.lbs
D. 950 ft. lbs.
88. Cam shaft thrust is
A. .006 to .012
B. .030 to .040
C. .050 to .060
D. .025 to .045
89. Crank shaft thrust is
A. .010 to .017
B. .040 to .050
C. .035 to .040

Collected from CAMTECH 41
Question Bank on Diesel Locomotive
D. .060 to .070
90. In fuel injection pump (FIP) meaning of No Fuel Position
is
A. Helix of plunger is to be in front of spill port
B. Helix of plunger is to be separated from split port
C. Either or above
D. None of these
91. Torquing of injector is done at
A. 50 ft. lbs.
B. 80 ft. lbs.
C. 30 ft.lbs
D. 60 ft. lbs.
92. At what degree the spray hole in injector nozzle is made
A. 60
B. 40
C. 50
D. 30

93. Out of which safety device, engine comes to idle
A. OST
B. LWS
C. ACP
D. Low lube oil indication
94. Which item increases the sodium (Na) contains in lube oil
A. Mixing of fuel oil in lube oil
B. Mixing of Water in lube oil

Collected from CAMTECH 42
Question Bank on Diesel Locomotive
C. Mixing of Lube oil in fuel oil
D. None of these


Collected from CAMTECH 43
Question Bank on Diesel Locomotive
UNDER TRUCK
1. Which type of bogie is used in WDM
2
loco
A. Bi-mount
B. Tri mount
C. Uni mount
D. None of above
2. Centre pivot of bogie of WDM2 is located between
A. Leading axles and middle axles
B. Trailing axles and middle axles
C. On the middle axle
D. On the trailing axle
3. How much percentage of load does center pivot of WDM2
bogie carries
A. 40%
B. 50%
C. 60%
D. 70%
4. Which type of suspension in WDM2 loco bogie has
A. Single stage
B. Double stage
C. Multi stage
D. None of the above
5. The main advantage of single stage suspension is
A. To raise the center of gravity
B. To lower the center of gravity
C. To improve bogie speed

Collected from CAMTECH 44
Question Bank on Diesel Locomotive
D. To reduce bogie maintenance
6. The device used to transmit loco speed from wheels to the
speedometer is called
A. Techogenerator
B. Auxiliary generator
C. Axle generator
D. Main Generator
7. Traction motor load of is transferred on bogie frame through
A. Main journal
B. Suspension nose
C. Axle box
D. Helical coil spring
8. Height of side buffer should be maintained between
A. 1105 mm to 1030 mm
B. 1150 mm to 1000 mm
C. 1150 mm to 900 mm
D. 1105 mm to 800 mm
9. Buffer height can be adjusted by
A. Adding shims to load pads & side bearers
B. Adding shims to spring seat
C. Both A & B
D. None of the above
10. Amount of shims that could be added to centre pivot & side
bearers to adjust side buffer height
A. 50 mm
B. 21 mm

Collected from CAMTECH 45
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 12 mm
D. 35 mm
11. Amount of shims that could be added to spring seat to
adjust side buffer height
A. 6 mm
B. 12 mm
C. 30 mm
D. 35 mm
12. Minimum distance between brake block & wheel in release
position should be
A. 5 mm
B. 10 mm
C. 15 mm
D. 20 mm
13. Brake piston travel adjustment in WDM
2
is recommended
between
A. 20mm to 30mm
B. 10mm to15 mm
C. 67 to 100 mm
D. 50mm to200 mm
14. Gear case bolts of WDM
2
bogies is torque at
A. 600-700 ft. labs.
B. 1000-1200 ft. labs.
C. 1400-1600 ft.lbs
D. 350-500 ft. lbs.

Collected from CAMTECH 46
Question Bank on Diesel Locomotive
15. The wheel dia variation of WDM
2
loco on same bogie is
permitted upto
A. 2 mm
B. 4 mm
C. 6 mm
D. 8 mm
16. The wheel dia variation of WDM2 on same axle is permitted
upto
A. 2 mm
B. 3 mm
C. 4 mm
D. 0.5 mm
17. The wheel dia variation of WDM2 on some loco is permitted
upto
A. 10 mm
B. 15 mm
C. 20 mm
D. 25 mm
18. Service limit of wheel dia. of diesel locomotive (In goods
service) is
A. 1010 mm
B. 1040 mm
C. 1030 mm
D. 1020 mm
19. Torquing of axle cap bolt is done at
A. 40 m-kg

Collected from CAMTECH 47
Question Bank on Diesel Locomotive
B. 50 m-kg
C. 60 m-kg
D. 75 m-kg
20. Gauge width of broad gauge loco should be
A. 1596+- 0.5 mm
B. 1596+- 0.7 mm
C. 1596+- 0.8 mm
D. 1596+- 0.9 mm
21. The diameter of new axle of WDM
2
bogie at the location of
suspension bearing should be
A. 7.250+- 0.002
B. 9.000+- 0.002
C. 9.005+- 0.002
D. 9.050+- 0.002
22. In Co- Co bogie, traction motor cap bolts is torque at
A. 700-800 ft. lbs.
B. 750-800 ft. lbs.
C. 759-810 ft. lbs.
D. 775-825 ft. lbs.
23. While inspecting the nose suspension wear plate of a Co-
Co bogie maximum clearance permitted on motor lugs is
A. 5 mm
B. 10 mm
C. 15 mm
D. 20 mm
24. Cranks in the axle are detected by

Collected from CAMTECH 48
Question Bank on Diesel Locomotive
A. Magna flux test
B. Ultrasonic test
C. Zyglo test
D. Chemical test
25. Nos. of pinion teeth in GE- 752 TM is
A. 15
B. 16
C. 17
D. 18
26. Nos. of teeth of bull gear of WDM
2
bogie is
A. 62
B. 65
C. 68
D. 70
27. Free height of outer coil spring of WDM
2
loco is
A. 450+-8 mm
B. 451+- 8 mm
C. 452 +- 8 mm
D. 455+- 8 mm
28. Free height of inner coil spring with nominal coil dia 130 mm
of the bogie of WDM2 loco is
A. 423 mm
B. 423+- 6mm
C. 423+- 8mm
D. 423+- 2mm
29. Axle load of WDP
2
loco is

Collected from CAMTECH 49
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 17.5 Tones
B. 18.5 Tones
C. 19.5 Tones
D. 20.5 Tones
30. Weight of complete bogie of WDP
2
loco is
A. 24.12 Tones
B. 24.13 Tones
C. 24.14 Tones
D. 24.15 Tones
31. Length of WDP2 loco over buffer is
A. 19000 mm
B. 19128 mm
C. 19182 mm
D. 19185 mm
32. No. of primary helical coil springs per bogie in WDP
2
loco is
A. 10
B. 12
C. 14
D. 16
33. No. of primary helical coil springs in WDP
2
loco is
A. 24
B. 25
C. 26
D. 27


Collected from CAMTECH 50
Question Bank on Diesel Locomotive
34. No. of secondary helical coil springs per bogie in WDP
2
loco
is
A. 6
B. 8
C. 10
D. 12
35. No. of secondary helical coil springs in WDP
2
loco is
A. 10
B. 12
C. 14
D. 16
36. Free height of primary helical coil springs of WDP
2
loco is
A. 387.8 mm
B. 378.8 mm
C. 475 mm
D. 457 mm
37. Free height of secondary helical coil springs of WDP
2
loco
is
A. 387.8 mm
B. 378.8 mm
C. 475 mm
D. 457 mm
38. No. of primary vertical dampers per bogie in WDP
2
loco is
A. 4
B. 5
C. 6

Collected from CAMTECH 51
Question Bank on Diesel Locomotive
D. 8
39. No. of primary vertical dampers per loco in WDP
2
loco bogie
A. 4
B. 6
C. 8
D. 10
40. No. of secondary vertical damper per bogie in WDP
2
loco is
A. 4
B. 6
C. 8
D. None
41. No. of secondary vertical damper per loco in WDP
2
loco
bogie is
A. 4
B. 6
C. 8
D. None
42. No. of secondary lateral damper per bogie in WDP
2
loco is
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
43. No. of secondary lateral damper per loco in WDP
2
loco
bogie is
A. 2
B. 3

Collected from CAMTECH 52
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 4
D. 5
44. Vertical clearance between bolster & bogie frame in WDP
2

loco should be
A. 20 mm
B. 25 mm
C. 30 mm
D. 35 mm
45. Vertical clearance between under frame & bolster of WDP
2

loco should be
A. 5 mm
B. 10 mm
C. 15 mm
D. 20 mm
46. Lateral clearance between bolster & bogie frame (on each
side) in WDP
2
loco is
A. 28 mm
B. 30 mm
C. 32 mm
D. 34 mm
47. Longitudinal clearance between bolster & bogie frame (on
each side) in WDP
2
loco is
A. 10 mm
B. 15 mm
C. 7 mm
D. 20 mm

Collected from CAMTECH 53
Question Bank on Diesel Locomotive
48. No. of friction snubber in WDP
2
bogie is
A. 2
B. 4
C. 8
D. None of these
49. Bogie of WDP
2
loco is designated as
A. Flexi-coil Mk-2
B. Flexi-coil Mk-5
C. Flexi-coil Mk-7
D. Flexi-coil Mk-10
50. Total no. of guide links per bogie in WDP
2
loco is
A. 8
B. 10
C. 12
D. 14
51. Total no. of guide links in WDP
2
loco is
A. 12
B. 16
C. 18
D. 20
52. No. of traction bars per bogie in WDP
2
loco is
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
53. No. of traction bars in WDP
2
loco is

Collected from CAMTECH 54
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
54. To transfer traction & breaking forces between bogie frame
& bolster WDP
2
loco bogie is provided with
A. Guide link
B. Traction bar
C. Damper
D. Axle boxes
55. End axles of WDP
2
bogie are
A. Plane type
B. Special type
C. Wing type
D. Equalizer type
56. Suspension of flexi coil MK-5 bogie is
A. Double stage
B. Single stage
C. Three stage
D. Multi stage
57. For testing of bogie spring, the magnitude of load is
A. 3050 kg
B. 3562 kg
C. 3864kg
D. 3965 kg

Collected from CAMTECH 55
Question Bank on Diesel Locomotive
58. The shape of Bo- Bo bogie frame resembles to English
alphabet
A. A
B. C
C. E
D. H
59. Expanded from of TBU is
A. Truck brake unit
B. Tread brake unit
C. Terminal brake unit
D. Thread brake unit
60. The thickness of metal washer used in MSU of WDP
2
loco
is
A. 10.000 mm
B. 11.000 mm
C. 12.000 mm
D. 13.000 mm
61. In WDP
2
loco bogie the torquing value of M-36 bolts that
connects the suspension tube with magnet frame should be
A. 1100-1200 ft. lbs.
B. 1186- 1420 ft. lbs.
C. 1320-1440 ft.lbs
D. 1423-1560 ft. lbs.
62. The adjustment washer used in MSU of WDP
2
loco bogie is
fitted in
A. One piece

Collected from CAMTECH 56
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Two pieces
C. Three pieces
D. Four pieces
63. The adjustment washer pieces used in MSU of WDP
2
loco
bogie is welded as it may cause
A. Failure of bearing due to electric arc of welding
B. Loss of lateral play
C. Both (A) & (B)
D. None of the above
64. The thickness of horizontal centre pivot liner of WDP
2
loco
in bogie is
A. 6 mm
B. 8 mm
C. 10 mm
D. 12 mm
65. The clearance between new centre pivot & vertical liners of
WDP
2
loco bogie is
A. 3.0 mm
B. 1.2 mm
C. 2.0 mm
D. 2.5 mm
66. The service limit of clearance between centre pivot &
vertical liners of WDP
2
loco bogie is
A. 1 mm
B. 2 mm
C. 6 mm

Collected from CAMTECH 57
Question Bank on Diesel Locomotive
D. 10 mm
67. Silent block flexible bearings are used in
A. Traction bar
B. Guide link
C. Traction motor
D. Suspension tube
68. The traction force taken by each traction bar in WDP2 loco
is
A. 8000 kg
B. 10,000 kg
C. 12,000 kg
D. 15,000 kg
69. Shape of bolster used in WDP2 loco resembles with English
alphabet
A. A
B. C
C. E
D. H

70. While inspecting the nose suspension wears plate in WDP
2

loco bogie, the clearance permitted on motor lugs is
A. 4mm
B. 8 mm
C. 12 mm
D. No clearance
71. Slack adjuster is initially set to provide a safe release of

Collected from CAMTECH 58
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 6 mm
B. 8 mm
C. 10 mm
D. 12 mm
72. With new wheels & brake shoes the initial setting of safe
release is 10 mm. At this position the piston travel will be
A. 50 mm
B. 57 mm
C. 67 mm
D. 77 mm
73. The limit of flat spot on wheel is
A. 30 mm
B. 40 mm
C. 50 mm
D. 60 mm
74. If flat spot on wheel is exceeds 50 mm, then
A. Wheel set to be sent for re disking
B. Wheel set should be connected
C. Dressing is done before turning
D. None of the above

Collected from CAMTECH 59
Question Bank on Diesel Locomotive
ELECTRICAL
1. Fan blade thickness in modified fan of Traction Alternator is
A. 6 mm
B. 2 mm
C. 10 mm
D. 20 mm
2. The total no. of carbon brushes used in Traction Alternator
are
A. 10
B. 6
C. 4
D. 8
3. FTTM (No Power take of Unit) type PT 70 AZ is not used in
A. WDP
2

B. WDP
1

C. WDM
2C

D. WDM
2

4. In WDP
2
locomotive output of Traction Alternator at 400 rpm
is
A. 120 HP
B. 160 HP
C. 140 HP
D. 200 HP
5. The carbon brush grade used in Traction Alternator type
10102 DW is
A. HM6

Collected from CAMTECH 60
Question Bank on Diesel Locomotive
B. EGO
C. EG14D
D. EG225
6. Bearing used in Front Track Traction Motor (PTC) type 70
AZ are
A. NU314, 6314
B. NU310, 6313
C. NU320, 6313
D. NU330, 6314
7. The Auxiliary Machine type 3101 AY and 3101 AY1 are
A. Interchangeable
B. Non interchangeable
C. Fitted in WDM4
D. Fitted in WDS4
8. No. of main poles in Auxiliary Generator type 3101 AY1 are
A. 4 pole
B. 6 pole
C. 2 pole
D. 8 pole
9. The direction of rotation of Auxiliary M/Cs type 3101 AY1 is
A. CCW from commutator end
B. CW from commutator end
C. CCW from pinion end
D. CW from pinion end
10. The continuous rating of Auxiliary M/C type 3101 AY used
as (V,A, rpm) exciter is

Collected from CAMTECH 61
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 75V, 250 A, 2380 rpm
B. 70V, 250 A, 2380 rpm
C. 75V, 200 A, 2380 rpm
D. 75V, 250 A, 2280 rpm
11. The continuous rating of Auxiliary M/C type 3101 AY used
as a Aux. Gen. (V,A, RPM) is
A. 75V, 160 A, 920 to 2380 rpm
B. 70V, 150 A, 920 to 2380 rpm
C. 75V, 170 A, 920 to 2380 rpm
D. 75V, 180 A, 920 to 2280 rpm
12. The total nos. of main pole in Auxiliary Machine type AG-51
are
A. 8
B. 2
C. 6
D. 4
13. The brush grade used in Auxiliary Machine type 3101 AY is
A. EG 251
B. EG14D
C. HM6
D. EGO
14. Gear ratio of Eddy current clutch gear unit (Right angle gear
box) is
A. 1:1.312
B. 1:1.321
C. 1:1.231

Collected from CAMTECH 62
Question Bank on Diesel Locomotive
D. 1:1.213
15. The continues rating of ECC (Eddy current clutch) is (KW,
RPM)
A. 60KW, 1000 rpm
B. 60KW, 1200 rpm
C. 80KW, 1000 rpm
D. 80KW, 1200 rpm
16. The nominal air gap between inner and outer drum of ECC
(Eddy current clutch) is
A. 0.8 to 1.2mm
B. 1.9mm to 2 mm
C. 2mm to 3 mm
D. 9mm to 4mm
17. In ECC (Eddy current clutch), clutching of inner and outer
drum is through
A. Mech. Clutch
B. Electrical clutch
C. Magnetic clutch
D. By pulley arrangement
18. The brush grade used in ECC (Eddy current clutch) is
A. EG 55
B. EG225
C. EG14D
D. EGO
19. The Auxiliary Generator has total numbers of magnetic
poles

Collected from CAMTECH 63
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 40
B. 80
C. 10
D. 20
20. Type of the bearings used in the vertical shaft of the ECC is
A. K639/K632
B. K635/K632
C. K636/K632
D. K655/K632
21. Type of the bearings used in the horizontal shaft of the ECC
is
A. K45290/K45220
B. K45291/K45220
C. K45280/K45220
D. K45285/K45220
22. Breaking blower (BKBL) motor have total numbers of
interpole
A. 4
B. 6
C. 8
D. 10
23. ETS-2 is set at temp. Degree centigrade
A. 64
0
C
B. 68
0
C
C. 90
0
C
D. 86
0
C

Collected from CAMTECH 64
Question Bank on Diesel Locomotive
24. Clearance between brush holder and slip ring of Traction
Alternator type 10106 AZ is
A. 2 to 3 mm
B. 3 to 4 mm
C. 4 to 5 mm
D. 1 to 2 mm
25. The bearing used in rotor of Traction Alternator type 10106
AZ is
A. NU 330
B. NH 330
C. NU314
D. NH 300 EM/C4
26. Gearbox oil capacity of Traction Alternator type 10106 AZ
(In WDP1 loco) is
A. 1 Lts.
B. 2.6 Lts.
C. 4 Lts.
D. 5 lts.
27. Total numbers of carbon brushes used in BKBL/Grid blower
motors are
A. 12
B. 24
C. 8
D. 6
28. The brush grade used in T/M type 5002 AZ is
A. EG14D

Collected from CAMTECH 65
Question Bank on Diesel Locomotive
B. EG15D
C. EG225
D. EG55
29. How many poles are in rotor winding of traction Alternator
type 10106 AZ
A. 10 poles
B. 8 poles
C. 12 poles
D. 6 pole
30. The stator winding of Traction Alternator type 10106 AZ (In
WDP1 loco) is connected as
A. Star connected
B. Delta Connected
C. Star connected with two parallel path per phase
D. Delta connected with two parallel path per phase
31. Tacho-generator have total numbers of magnetic poles
A. 4
B. 2
C. 6
D. 8
32. The brush grade used in Traction Alternator type 10106 AZ
is
A. EG15
B. EG55
C. HM6
D. EGO

Collected from CAMTECH 66
Question Bank on Diesel Locomotive
33. Traction Alternator type 10106 AZ is used in which type of
loco
A. WDP1
B. WDM2
C. WDP2
D. WDP4
34. Total number of brush holder assembly fitted in Traction
Alternator are
A. 4
B. 6
C. 9
D. 2
35. Traction Alternator type 10106 AZ (WDP1) is used up to
(RPM, HP)
A. 1000rpm, 2000 HP
B. 1000rpm, 1800 HP
C. 1000rpm, 2300 HP
D. 1050 rpm, 3150 HP
36. Total numbers of interlopes fitted in Traction Generator GE
type are
A. 10
B. 6
C. 12
D. 8
37. Tacho generator output voltage is
A. A/C single phase

Collected from CAMTECH 67
Question Bank on Diesel Locomotive
B. DC
C. A/C three phase
D. Pulsating DC
38. Brush size of Traction Gen. GE type is
A. 3/4x 11/4x 2-1/2 inch
B. 3/4x 4/11x 2-1/2 inch
C. 4/3x 11/4x 2-1/2 inch
D. 4/3x 11/4x 2-1/2 inch
39. Condemning size of brush for Traction Gen. GE type is.
A. 13/16 inch
B. 12/16 inch
C. 13/15 inch
D. 13/18 inch
40. Brush holder to commutator clearance of GE type Traction
Gen. is
A. 3/32 to1/8 inch
B. 3/32 to1/25 inch
C. 32/3 to 1/40 inch
D. 3/32 to 1/60 inch
41. Run out of commutator of Traction Gen. After reconditioning
is
A. 0.002
B. 0.005
C. 0.006
D. 0.007
42. Oscillator card is also known as.

Collected from CAMTECH 68
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 188 card
B. 187 card
C. 253 card
D. 254 card
43. Traction motor-165 is a .
A. D.C. Series Motor
B. A.C. Series Motor
C. D.C. Shunt Motor
D. Induction Motor
44. Main field resistance of TM-165 at 25
o
C in m- ohms
A. 10 m ohm
B. 6.5 m ohm
C. 20 m ohm
D. 30 m ohm
45. Weight of complete TM-165 with pinion & axle caps is.
A. 3500 kg
B. 2800 kg
C. 3340 kg
D. 3600 kg
46. Nominal new diameter of Commutator for TM-165 in mm is
A. 422 mm
B. 200 mm
C. 550 mm
D. 500 mm
47. In bearing NU-300 EM/C4 ; C4 stands for
A. Class of Radial clearance

Collected from CAMTECH 69
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Bearing with extra load carrying capacity
C. Machined brass cage
D. Angle ring
48. Inner diameter of bearing NH 320EM /C4 is
A. 400 mm
B. 200 mm
C. 300 mm
D. 100 mm
49. TM-165 brush Holder assembly Spring pressure is.
A. 2 kg
B. 4.5 kg
C. 10 kg
D. 12 kg
50. Which class of insulation is used in TM-165M
A. A
B. B
C. C
D. H
51. HP of TM type 165M is
A. 600HP
B. 800HP
C. 333HP
D. 700HP
52. How many numbers of compoles are fitted in TM-165M
A. 4
B. 5

Collected from CAMTECH 70
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 6
D. 7
53. What is the condemning dia. size of comm. of Traction
Motor type 165M is (diameter in mm)
A. 420 mm
B. 430 mm
C. 390 mm
D. 500 mm
54. K value of 18 teeth Traction Motor pinion in mm is
A. Max. 88.72 mm to Min.86.99 mm
B. Max. 89.74 mm to Min.87.02 mm
C. Max. 90 mm to Min.88 mm
D. Max. 84.02 mm to Min.82.02 mm
55. Max. rpm of Traction Motor type 165M is
A. 2275 rpm
B. 2375 rpm
C. 2175 RPM
D. 2475 RPM
56. At which temperature Traction Motor type -165M pinion is
mounted on shaft (in degree centigrade)
A. 170C above ambient temperature
B. 140C above ambient temperature
C. 200C above ambient temperature
D. 500C above ambient temperature
57. Traction Motor type -165M pinion never be heated above
A. 100C

Collected from CAMTECH 71
Question Bank on Diesel Locomotive
B. 150C
C. 220C
D. 300C
58. Which type of bearing fitted in pinion end of Traction Motor
type -165
A. NU320
B. NU330
C. NU328
D. NU326
59. Which type of bearing fitted in comm. End of Traction Motor
type -165
A. NU320
B. NU330
C. NH320
D. NI350
60. Gap between holder assembly and Comm. of Traction
Motor type -165M (in mm) is
A. 10mm to 11mm
B. 7mm to 8 mm
C. 1.6 mm to 2.4 mm
D. 4.5 mm to 6.5 mm
61. New commutator diameter of Traction Motor type 7362 CGL
make (in mm) is...
A. 300mm
B. 490mm
C. 380mm

Collected from CAMTECH 72
Question Bank on Diesel Locomotive
D. 600mm
62. Minimum usable diameter of Comm. of Traction Motor type
7362 in mm is.
A. 400mm
B. 600mm
C. 360mm
D. 500mm
63. What is the brush spring pressure of Traction Motor type
7362 Brush holder
A. 3.0 kg to 3.6 kg
B. 8.0 kg to 9.0 kg
C. 9.0 kg to 10.0 kg
D. 10.0 kg to 11.0 kg
64. Reference mixer card is also known as ..
A. 253 card
B. 186 card
C. 188 card
D. 187 card
65. Which coil are fitted in pilot valve of EDC GE Gov.
A. Coil + clutch coil
B. Stabilizing coil + clutch coil
C. Speed coil + Stabilizing coil
D. Speed coil only
66. Speed coil balancing current of GE Gov. is
A. 500MA
B. 400 MA

Collected from CAMTECH 73
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 150MA
D. 475 MA
67. Which component of GE Governor shut down the
locomotive when LWS operated
A. Speed coil
B. Stabilizing coil
C. Clutch coil
D. LCR
68. In running condition (without load) the LCR position in GE
Gov. is at O clock
A. 1 Hours
B. 10 Hours
C. 11 Hours
D. 5 Hours
69. LCR position on Idle condition in WW Gov. is at O clock
A. 11 Hours
B. 12 Hours
C. 17 Hours, 30 minute
D. 15 Hours
70. LCR position of WW Governor (Clock) on full load HP is
A. 11 Hours
B. 12 Hours
C. 08 Hours
D. 15 Hours
71. Which solenoids are operate on idle condition in WW Gov.
A. A Solenoid

Collected from CAMTECH 74
Question Bank on Diesel Locomotive
B. B Solenoid
C. A Solenoid
D. None
72. Which solenoid operated when LWS worked in WW Gov. is
A. C Solenoid
B. B Solenoid
C. D Solenoid
D. None
73. Low lube oil shut down pressure setting in WW governor
fitted locomotive.
A. 2.0 Kg/cm
2

B. 1.3 Kg/cm
2

C. 2.5 Kg/cm
2

D. 3.0 Kg/cm
2

74. On 3
rd
notch solenoid operated in WW governor
A. D Solenoid
B. A Solenoid
C. C Solenoid
D. A-C Solenoids
75. In WW Governor which solenoid operated on operation of
Low Lube oil plunger.
A. C Solenoid
B. CD Solenoids
C. AD Solenoids
D. None

Collected from CAMTECH 75
Question Bank on Diesel Locomotive
76. Traction Motor (make-CGL-Q7362) has total numbers of
interpole
A. 6
B. 10
C. 4
D. 8
77. Current rating of MB1 circuit breaker in WDM
2
DC/DC loco
is
A. 100 Amp
B. 150 Amp
C. 200 Amp
D. 250 Amp
78. Cardex is the system used for.
A. Maintenance procedure
B. Maintenance record keeping
C. Overhauling of cards
D. Used a term of electrical troubleshooting
79. Current rating of MB2 circuit breaker in WDM
2
, DC/DC loco
is
A. 100 Amp
B. 250 Amp
C. 200 Amp
D. 150 Amp
80. The higher temperature of the electrolyte in the battery
caused life of battery to..
A. Increased

Collected from CAMTECH 76
Question Bank on Diesel Locomotive
B. No effect on life of battery
C. Decreased
D. Excess temp. is must for good life
81. Blowing air pressure in TG/TA is recommended between
A. 0.2 Kg/cm
2

B. 2 to 4 Kg/cm
2

C. 8 to 10Kg/cm
2

D. Pressure of the blowing air is not specified
82. Which type of Traction Alternator used in WDP
1
loco is ..
A. TG10931AZ
B. TA10102 CW
C. TA10102 DW
D. TA10106AZ
83. The function of slip rings in Traction Alternator is
A. Work as commutator
B. Work as a current collector
C. Work for balancing of Tr. Alt. rotor
D. None of the above
84. The full form of SAR is a
A. Speed adjusting relay
B. Speed adjusting resistance
C. Safety auxiliary relay
D. None of the above
85. Generator field cover load relay operating current limit is..
A. 50 Amp
B. 100 Amp

Collected from CAMTECH 77
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 280 Amp
D. 400 Amp
86. Front light bulb is rated at voltage
A. 32 volt
B. 24 volt
C. 12 volt
D. 72 Volt
87. Which safety is provided for diesel engine
A. Cattle Guard
B. Heat light
C. LWS
D. F/Light
88. The function of Field Control Penal in diesel Electric
locomotive is.
A. To control the head light voltage
B. To control the battery charging voltage
C. To control the exciter field voltage
D. To control the Techo Generator voltage
89. The voltage limit of Traction Generator 10931 AZ is at.
A. 685V
B. 800V
C. 770V
D. 1100V
90. Total nos. of capacitors used in power rectifier panel of
AC/DC locos are.
A. 06

Collected from CAMTECH 78
Question Bank on Diesel Locomotive
B. 08
C. 12
D. 04
91. In AC/DC loco time delay relay (TDR) is provided for time
delay of
A. 4 seconds
B. 8 seconds
C. 1.8 seconds
D. 12 seconds
92. The generator used on WDM
2
diesel locomotive is
A. Shunt Generator
B. Separately excited generator
C. Compound generator
D. None of the above
93. If a supply of wire no.0 or 8 nos. breaks up, what will
happen
A. Loco will not move to any direction
B. Loco will move only one direction
C. Loco will move in both direction
D. Loco will move in both direction
94. The lubrication of roller bearings in Traction Alternator/
Traction Generator is done by
A. Through greasing externally
B. No lubrication is required
C. Through gear of Aux. Gen. Exciter & idler gear

Collected from CAMTECH 79
Question Bank on Diesel Locomotive
D. Once lubrication done during overhauling is
sufficient
95. Ovality of Tr. Alternator slip rings is allowed up to
A. 0.010
B. .002
C. .005
D. .006
96. Current rating of a single diode used in power rectifier AR
5400 A in Amps
A. 1000 Amp
B. 5000 Amp
C. None of these
D. 2500 Amp
97. Resistance found defective while checking power reduction
through WSR relay is
A. BHER
B. EFR
C. WR 8,9,10
D. LAR
98. Reserve control diode fitted in diesel loco is for ..
A. Blocking the reserve flow of current to Tr. Gen.
B. Blocking the reserve flow of current to Aux. Gen.
C. Blocking the reserve flow of current to Techo Gen.
D. Blocking the reserve flow of current to fuel motors
99. Which relay has lowest value of coil resistance..
A. ERR

Collected from CAMTECH 80
Question Bank on Diesel Locomotive
B. GR
C. ERR
D. ESR-1
100. On which type of loco thyrite resistor is fitted
A. WDM
2

B. WDM
3

C. WDS
6

D. YDM
4

101. GFLOR relay is provided in AC/DC locos for safety of
A. Phase to Phase shorting of Tr. Alt.
B. Flash over between GF contacts
C. Earthing of Tr. Alternator
D. GF Contactor
102. If SAR relay is not energized what will happen
A. Engine will over speed
B. Engine will start
C. Engine will start normally but GF will not P/up
D. Engine will start normally but could not be notched
up
103. OST RPM is adjusted by which SAR of ECP
A. SAR-1
B. SAR-2
C. SAR-3
D. SAR-4
104. Welding of FS contactor tips will give the indication of
A. Ground relay operating

Collected from CAMTECH 81
Question Bank on Diesel Locomotive
B. EP contactor fluctuating
C. Wheel slip on Ist notch onwards
D. GF not picking up
105. If the reference voltage is more than 24.4 volts, the defects
in
A. LCP
B. SP
C. GCR
D. Pilot valve
106. In MU operation both the loco can be shut down through
A. Stop Button
B. OST
C. MUSD
D. Lube oil plunger
107. The wires connected on PCS by pass switch are
A. 30K-46
B. 18A-4
C. 6H-4
D. 30K-4
108. The combination of Tr. Motors across WSR-1 in parallel is
A. 1,5
B. 2,4
C. 3,4
D. 2,3
109. The combination of Tr. Motors across WSR-3 in parallel is
A. 3,6

Collected from CAMTECH 82
Question Bank on Diesel Locomotive
B. 2,5
C. 3,4
D. 4,6
110. No load voltage is checked on wire No.
A. 34G-36
B. 34-36
C. GK-2-GA
D. 34E-36
111. GCR resistance is a part of ..
A. ECP
B. VRP
C. TRP
D. EXCP
112. The gap between ECC slip rings & brush holder is to be
kept
A. 5mm
B. 8mm
C. 2mm
D. 15mm
113. Reverser Contactor used on diesel loco is
A. To change the direction of field
B. To use the Dynamic braking
C. To pass the power supply to T/Motors
D. None of the above
114. MCOS is used in WDP1 loco in case of trouble
A. Power Ground

Collected from CAMTECH 83
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Wheel Slip
C. EP Contactor fluctuates
D. Power ground or wheel slip operates
115. What is minimum length of split brush of Traction Motor
type165-M when brush becomes inoperative (in mm)
A. 60 mm
B. 20 mm
C. 27.8 mm
D. 50.0 mm



Collected from CAMTECH 84
Question Bank on Diesel Locomotive
GM LOCOMOTIVE

1. What is the hours power of WDP
4
& WDG
4
locomotive

A. 3000 HP
B. 3500 HP
C. 4000 HP
D. 4500 HP

2. What is the model designation of WDG
4
locomotive

A. GT46 MAC
B. GT46
C. GT46PAK
D. ALCO 251

3. What is the model designation of WDP
4
locomotive

A. GT46 MAC
B. GT46
C. GT46PAK
D. ALCO 251

4. Which type of diesel engine model is fitted in GM
locomotive

A. ALCO-251


B. GT46
C. 710 G3B
D. GT 46MAC

5. Which type of diesel engine is fitted in GM locomotive

A. Four stroke
B. Three stroke

Collected from CAMTECH 85
Question Bank on Diesel Locomotive
C. One stroke
D. Two stroke

6. What is the compression ratio of the GM locomotive

A. 16:1
B. 14:1
C. 13:1
D. 15:1

7. What is the full speed RPM of the GM locomotive
engine

A. 1000 RPM
B. 904 RPM
C. 900 RPM
D. 950 RPM

8. How much the minimum speed of the GM locomotive
engine without LIR (low idle relay)

A. 200 RPM
B. 250 RPM
C. 269 RPM
D. 249 RPM

9. How much the minimum speed of the GM locomotive
engine with LIR

A. 200 RPM
B. 250 RPM
C. 269 RPM
D. 249 RPM

10. What is the lube oil capacity in system of GM loco?

Collected from CAMTECH 86
Question Bank on Diesel Locomotive

A. 1000 Liters
B. 1100 Liters

C. 950 Liters
D. 910 Liters

11. What is the fuel tank capacity in the GM locomotive

A. 5000 Liters
B. 6000 Liters
C. 4000 Liters
D. 7000 Liters

12. What is the coolent water capacity in the GM
locomotive

A. 1200 Liters
B. 1100 Liters
C. 1045 Liters
D. 1145 Liters

13. Capacity of sand box in the WDP
4
& WDG
4
locomotive

A. 12 Ft3/ box
B. 15 Ft3/ box
C. 14 Ft3/ box
D. 18 Ft3/ box

14. What is the minimum continues speed of the WDG
4

locomotive

A. 21.5 Kmph
B. 22.5 Kmph
C. 20.5 Kmph

Collected from CAMTECH 87
Question Bank on Diesel Locomotive
D. 23.5 Kmph

15. What is the maximum speed of the WDG
4
locomotive

A. 150 Kmph
B. 140 Kmph
C. 120 Kmph
D. 110 Kmph
16. Which type of bogie fitted in the GM locomotive

A. Single suspension
B. Double suspension
C. Triple suspension
D. None of these

17. In the fuel oil system which type of injectors provided in
the GM locomotive

A. Unit injectors
B. Injectors with HP line
C. Injector with cam
D. None of these

18. In the two stroke engine the cylinder head of the
engine equipped with

A. Inlet & Exhaust valves
B. Only Inlet valves
C. Only Exhaust valves
D. None of these

19. In the GM locomotive the Turbo charger is driven by

A. Exhaust Gas
B. Gear Train

Collected from CAMTECH 88
Question Bank on Diesel Locomotive
C. Gear Train & Exhaust gas
D. None of these

20. In the WDP 4 & WDG4 locomotive engine how much
lube oil pumps used

A. One
B. Two
C. Three
D. Four
21. In the GM locomotive the air compressor is ........

A. Air cooled
B. Water cooled
C. Oil cooled
D. None of these

22. In the WDP
4
& WDG
4
locomotive the coolant used in
compressor is

A. Engine coolant
B. Compressor coolant
C. Raw water
D. None of these

23. Air compressor the lube oil sump capacity is

A. 10 Liters
B. 12 Liters
C. 15 Liters
D. 23 Liters

24. Air compressor in the GM locomotive is

A. Single stage

Collected from CAMTECH 89
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Two stage
C. Three stage
D. Four stage

25. How many brake cylinders are used per bogie

A. 06 Nos
B. 04 Nos
C. 02 Nos
D. 05 Nos

26. Which type of bogie is used in GM locomotive
A. Fabricated bogie
B. Cast steel
C. High tensile cast steel
D. None of these

27. In GM locomotive Air brake is controlled by

A. Mechanically
B. Electrically
C. Computer
D. None of these

28. Air brake system in WDP
4
&WDG
4
loco is

A. 28LAV-1
B. 28LV-1
C. CCB-KNORR
D. None of these

29. In GM locomotive the first schedule carried out after

A. One month
B. Three month

Collected from CAMTECH 90
Question Bank on Diesel Locomotive
C. Four month
D. 15 Days

30. Maximum speed of WDP
4
locomotive is

A. 120 Kmph
B. 160 Kmph
C. 150 Kmph
D. 180 Kmph

31. TM pinion and bull gear ratio in WDG
4
loco is
A. 17:90
B. 17:77
C. 65:18
D. 90:35

32. TM pinion and bull gear ratio in WDP
4
loco is
A. 17:90
B. 17:77
C. 18:65
D. 35:90

33. Total weight of WDG
4
loco is

A. 140 Tones
B. 129 Tones
C. 160 Tones
D. None of these

34. Total weight of WDP
4
loco is

A. 115.8 Tones
B. 119.8 Tones
C. 121.8 Tones
D. None of these


Collected from CAMTECH 91
Question Bank on Diesel Locomotive
AIR BRAKE SYSTEM
Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER Q.No. ANSWER
1. D 23. C 45. D
2. A 24. A 46. B
3. C 25. D 47. B
4. C 26. C 48. B
5. D 27. C 49. B
6. A 28. C 50. A
7. B 29. A 51. C
8. B 30. B 52. B
9. A 31. A 53. B
10. A 32. C 54. B
11. B 33. B 55. B
12. C 34. A 56. A
13. B 35. A 57. A
14. A 36. C 58. C
15. A 37. B 59. A
16. A 38. B 60. D
17. C 39. B 61. A
18. A 40. B 62. D
19. A 41. C 63. C
20. B 42. D 64. D
21. B 43. B 65. A
22. C 44. C 66. A


Collected from CAMTECH 92
Question Bank on Diesel Locomotive
SPEEDOMETER
Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER Q.No. ANSWER
1. D 11. D 21. B
2. B 12. A 22. A
3. B 13. D 23. A
4. B 14. D 24. C
5. A 15. A 25. D
6. A 16. B 26. C
7. D 17. B 27. A
8. C 18. A 28. C
9. B 19. A
10. B 20. C


Collected from CAMTECH 93
Question Bank on Diesel Locomotive
ENGINE
Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER
1. A 26. C 51. C
2. B 27. C 52. B
3. D 28. C 53. C
4. D 29. B 54. B
5. B 30. B 55. B
6. A 31. B 56. D
7. C 32. A 57. A
8. B 33. D 58. D
9. C 34. C 59. C
10. B 35. D 60. C
11. C 36. C 61. B
12. C 37. C 62. C
13. D 38. B 63. C
14. A 39. D 64. C
15. B 40. D 65. D
16. C 41. A 66. D
17. B 42. D 67. C
18. D 43. B 68. D
19. D 44. A 69. D
20. C 45. B 70. B
21. C 46. A 71. A
22. B 47. A 72. A
23. B 48. C 73. C
24. C 49. A 74. C
25. D 50. C 75. A


Collected from CAMTECH 94
Question Bank on Diesel Locomotive
ENGINE
Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER
76. A 83. A 90. A
77. A 84. A 91. A
78. B 85. B 92. B
79. A 86. A 93. C
80. A 87. A 94. B
81. A 88. A
82. C 89. A


Collected from CAMTECH 95
Question Bank on Diesel Locomotive
UNDER TRUCK
Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER
1. B 26. B 51. B
2. A 27. B 52. B
3. C 28. B 53. D
4. A 29. C 54. B
5. B 30. B 55. C
6. C 31. C 56. A
7. B 32. B 57. C
8. A 33. A 58. D
9. C 34. B 59. B
10. C 35. D 60. B
11. B 36. A 61. B
12. B 37. C 62. B
13. C 38. A 63. C
14. B 39. B 64. C
15. A 40. A 65. B
16. D 41. C 66. C
17. D 42. A 67. B
18. A 43. C 68. B
19. B 44. D 69. D
20. A 45. B 70. C
21. B 46. C 71. C
22. C 47. C 72. C
23. B 48. D 73. C
24. B 49. B 74. C
25. D 50. A

Collected from CAMTECH 96
Question Bank on Diesel Locomotive
ELECTRICAL
Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER
1. A 26. A 51. C
2. C 27. C 52. A
3. D 28. A 53. C
4. A 29. B 54. A
5. A 30. C 55. A
6. A 31. C 56. A
7. A 32. C 57. C
8. B 33. A 58. B
9. A 34. D 59. C
10. A 35. A 60. C
11. A 36. C 61. C
12. D 37. C 62. C
13. A 38. A 63. A
14. A 39. A 64. B
15. A 40. A 65. C
16. A 41. A 66. D
17. C 42. C 67. C
18. D 43. A 68. A
19. A 44. C 69. C
20. A 45. C 70. D
21. A 46. A 71. D
22. A 47. A 72. C
23. B 48. D 73. B
24. A 49. B 74. C
25. A 50. D 75. D


Collected from CAMTECH 97
Question Bank on Diesel Locomotive
ELECTRICAL
Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER
76. C 90. A 104. C
77. C 91. C 105. A
78. B 92. B 106. C
79. D 93. B 107. D
80. C 94. C 108. A
81. B 95. B 109. D
82. D 96. C 110. B
83. B 97. C 111. A
84. C 98. B 112. C
85. C 99. B 113. A
86. B 100. B 114. D
87. C 101. A 115. C
88. C 102. A
89. C 103. C


Collected from CAMTECH 98
Question Bank on Diesel Locomotive
GM LOCOMOTIVE
Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER Q. No. ANSWER
1. C 13. B 25. B
2. A 14. B 26. C
3. C 15. C 27. C
4. C 16. B 28. C
5. D 17. A 29. B
6. A 18. C 30. B
7. B 19. C 31. A
8. C 20. D 32. B
9. A 21. B 33. B
10. C 22. A 34. A
11. B 23. A 35. A
12. C 24. B



Collected from CAMTECH 99
Question Bank on Diesel Locomotive
TRANSITION SYSTEM

1. Transition is a condition where the electrical circuits
between the generator and transition motor are
automatically changed as load speed changes:

A. To provide more efficient transmission of
electrical power
B. To match the capacity of the diesel engine
C. To prevent overloading the engine
D. None of the above

2. The purpose of transition is

A. To insure that the Traction Generator demand
matches the capacity of engine
B. To obtain higher speed for the loco and still
utilize the HP output of engine.
C. To hold engine at constant speed
D. None of the above

3. The type of transition panel fitted on BG DSL
locomotive is of ............

A. B 405
B. E 307
C. TP-307
D. E 306

4. A steel fabricated housing of transition panel contains
04 plug in cards numbered as

A. 210-1, 210-2, 210-3, 207
B. 210-1, 210-2, 210-3, 210-4
C. 207-1, 207-2, 207-3, 210

Collected from CAMTECH 100
Question Bank on Diesel Locomotive
D. 207, 2211m, 212, 213

5. The card numbered as 210 each card contains

A. Transition circuit and P1 or P2 Relay
B. A rectifier bridge circuit with P1 or P2
C. Potentiometer P1 & P2 both
D. All of the above

6. The transition circuit is fed by axle alternator i.e.

A. Single phase alternator
B. 3 - alternator
C. Double phase alternator
D. None of the above

7. The DC signal to fed several circuits consisting of
potentiometer in series, is received from

A. A half wave rectifier
B. Half wave Rectifier with Reactor & Capacitor
C. A full wave Rectifier with Reactor & Capacitor
D. None of the above

8. For setting the speed at which each transition takes
place the potentiometer are used to

A. One for pickup & other for dropout
B. One for pickup & drop out both
C. Single potentiometer for pickup & drop out
D. None of the above

9. In transition circuit transistors are provided for
actuating-


Collected from CAMTECH 101
Question Bank on Diesel Locomotive
A. Saturating Transformer
B. Sensitive relays TSRS
C. Field shunting relay
D. None of the above

10. In Transition circuit a Zener diode, various resistor &
diode are provided for protecting the transistor for

A. Negative voltage spikes
B. Positive voltage spikes
C. Negative & Positive both
D. None of the above

11. In Transition circuit a Capacitor is provided for
protecting the transistor for

A. Positive spikes protection
B. Negative voltage spikes
C. Negative & Positive voltage both
D. None of the above

12. In Transition circuit the voltage across the brush arm of
potentiometer and negative side circuits of secondary
winding of saturating transformer is

A. Directly prepositional to Axle generator speed
B. Inversely prepositional to axle Generator speed
C. Double of Axle Generator
D. Not related

13. The potentiometer provided in transition circuit is set
such type that the voltage at the brush arm & which is
required to turn ON transistor through zener diode
will be


Collected from CAMTECH 102
Question Bank on Diesel Locomotive
A. Equal the breakdown voltage of zener diode
B. Double of the breakdown voltage of zener diode
C. Equal to voltage fed by secondary of saturating
transformer
D. Equal to voltage generator by axle generator

14. A voltage divider network (made of TCR-2) provide 25
volts (approx.) across each the transistor between
positive of the loco battery circuit and common
connection with the transistor emitter is provided to

A. To protect the transistor from operating at less
than their normal working voltage
B. To boost the voltage at the brush arm of
potentiometer
C. To protect the transistor from operating at more
than their normal working voltage
D. None of the above

15. The setting of transitions pickup and dropout with
portable test meter is done during

A. M4 schedule
B. M2 schedule
C. T1 schedule
D. T2 schedule

16. The inspection & repair of transition panels/cards is
done during-

A. M24 schedule
B. M12 schedule
C. M8 schedule
D. M4schedule


Collected from CAMTECH 103
Question Bank on Diesel Locomotive
17. Transition panel is use to initiate transition events-

A. By field weakening & regrouping of Tr. motors
B. By strengthing field & regrouping of Tr. motors
C. By regrouping of the field of Tr. motors
D. By regrouping field of Traction Generator

18. Transition control panel is fitted in locomotive at-

A. Lower portion of control compartment
B. Upper portion of front control compartment
C. Back control compartment
D. Control stand

19. During testing the transition panel, if all events fail to
occur, the defect is in;

A. Card 210
B. Card 207
C. In both cards
D. In transition relay

20. During testing the transition panel, if the failure is
confined to only one event, the trouble is in;

A. All 210 cards
B. Card 207
C. Card 210 which indicates that event
D. Transition relay

Collected from CAMTECH 104
Question Bank on Diesel Locomotive
VOLTAGE CONTROL PANEL

1. Ist maintenance schedule of VRP i.e. checking &
adjustment of voltage is done in,

A. M2 schedule
B. T2 schedule
C. T1 schedule
D. M4 schedule

2. Overhauling maintenance schedule of VRP i.e.
inspection & repairing of panel/cards is done in;

A. M12 schedule
B. M8 schedule
C. M24 schedule
D. M4 schedule

3. Voltage control panel regulates the output of

A. Auxiliary generator
B. Exciter
C. Battery
D. Generator

4. Voltage control panel is located/fitted in

A. Lower portion of front control compartment
B. Upper portion of front control compartment
C. Back control compartment
D. Control stand

5. Voltage control panel consists of two cards namely

A. Power card (BN) & control card (BX)

Collected from CAMTECH 105
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Control card (BN) & power card (BX)
C. Voltage card (VC) & current card (CC)
D. None of the above

6. Voltage regulator Card regulates the auxiliary
generator voltage at;

A. 72 1 volts
B. 75 1 volts
C. 70 1 volts
D. None of the above

7. The current flow to the generator field which control the
generator output, is regulated by

A. Control card
B. Both cards
C. Power card
D. None of the above

8. The generator voltage & current output is monitored
by;

A. Control card
B. Power card
C. Regulator card & power card
D. None of the above

9. To compensate and correct the generator output X-
card various the operation of the Y card

A. X= Card= Control card
Y= Card= Power card
B. X= Card= Power card
Y= Card= Control card

Collected from CAMTECH 106
Question Bank on Diesel Locomotive
C. X& Y card = Power card
D. X &Y card = Control card

10. The pulses necessary to Turn ON the silicon
controlled rectifier VSCR-1 are supplied by

A. Power card (BX)
B. Control card (BN)
C. Regulator card & power card
D. Control card & power card both

11. The pulses necessary to Turn OFF the VSCR-1 are
supplied by

A. Regulator card (BN)
B. Control card (BN)
C. Power card (BX)
D. Both cards

12. SCR1, SCR2 & SCR3 are fitted in;

A. Power card (BX)
B. Control card (BN)
C. Both card (BX & BN)
D. Auxiliary card

13. A current limit circuit delay the firing of the pulse circuit;

A. If load current exceeds as predetermined value
B. If load current decreases as predetermined
value
C. When generator voltage reaches 75V
D. None of the above


Collected from CAMTECH 107
Question Bank on Diesel Locomotive
14. Which circuit is required to twin on VSCR-1 while the
generator has built up voltage to about 40 volts

A. Current limit etc.
B. Commutating circuit
C. Voltage builds up etc.
D. Pulse generator circuit

15. On idle speed, if the voltage output is high during
trouble shooting on loco, while be connect a voltmeter
across +ve P in C of control card & -ve of TBIG, meter
shows zero, it shows

A. Relay RL-1 is operating correctly
B. Relay RL-1 is non operating
C. Defective fuse
D. None of the above

16. If voltage out put is high ..trouble shooting on loco
on idle speed, while we connect a voltmeter across
(+ve) pin C of control card & -ve of TBIG meter
indicate same reading it shows-

A. RL-1 contact is OK, no need to change
B. RL-1 contact defective
C. Defective in auxiliary generator
D. None of the above

17. If voltage output is zero during trouble on loco on idle
with fuse OK, while we connect a multimeter across
+ve G of control card ..terminal of
control card acceptable, if meter indicates infinite
resistance it shows-

A. Loose connection

Collected from CAMTECH 108
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Shorted or broken wire
C. Auxiliary generator defective
D. Contact RL-1 may be open

18. Voltage regulation of the auxiliary generator is
obtained by controlling the current flow through;

A. Auxiliary generator field
B. VRCLS
C. Transistors
D. Relay

19. While reverse polarity is applied to VSCR-1to prevent
flow of gate current in reverse direction, the diodes are
connected;

A. In gate current of VSCR1
B. In gate circuit of VSCR2 & VSCR3
C. In gate current of VSCR1-2,3
D. AcrossVCR-1

20. To limit the gate circuit to a self value, the following
items are connected across the gate circuit of SCRs

A. VC-2& VRDs
B. Diode VRD-5 & capacitor VC-6
C. VLR-1
D. Zener diodes

21. .

A. Capacitor VC2
B. Diodes
C. Zener diodes
D. Capacitor VC-6

Collected from CAMTECH 109
Question Bank on Diesel Locomotive

22. In transition circuit it is provided to protect from
inductive Kick of relay VLR-1

A. Diode VRD-5& V-6
B. VC-2
C. Diode VRD-5 only
D. VC-6 only

Collected from CAMTECH 110
Question Bank on Diesel Locomotive
TRACTION ALTERNATOR

1. Traction alternator fitted onWDM
2C
WDG-2/WDP
2
is of

A. TA10102W type
B. TA3101 AY-1
C. TA 5002 AZ type
D. TA1404 AZ/M

2. Traction alternator fitted onWDM
2C
WDG-2/WDP
2
is a

A. 3 ,6 pole magnet a.c. machine
B. 1 permanent magnet a.c. machine
C. 10 pole 3 star connected separately excited
machine
D. 3 , 6 pole a.c. machine

3. In TA, the circular yoke is fabricated from rolled steel
plates and ribs are welded to field

A. Winding
B. Coils
C. To core
D. None of the above

4. In TA, the stator winding housed in open slots is a

A. 10 pole 3,double layer star connected wave
winding within 2 parallel circuits per phase
B. 10 pole 3,double layer star connected wave
winding within 2 single circuits per phase
C. 10 pole 3, single layer star connected wave
winding within 2 parallel circuits per phase
D. None of the above


Collected from CAMTECH 111
Question Bank on Diesel Locomotive
5. TA10102 CW, is

A. HV: 1100V,1760 Amps,1050 RPM,
LV: 525 V,3700 Amps,1050 RPM
B. HV: 1050V,1700 Amps,1050 RPM
LV: 500 V,3400 Amps,1050 RPM
C. HV: 1150V,1800 Amps,1100 RPM
LV: 550V,3600 Amps,1100 RPM
D. None of the above

6. The minimum worn out diameter of slip ring fitted on
traction alternator is

A. 520 mm
B. 510 mm
C. 490 mm
D. 530 mm

7. The minimum permissible radial clearance of rotor
when assembled in machine is

A. 0.051 mm
B. 0.048 mm
C. 0.065 mm
D. 0.051 mm

8. The condemning size of brushes of traction alternator
is

A. 30 mm
B. 40 mm
C. 35 mm
D. 28 mm

9. The overhauling of the traction alternator is done in

Collected from CAMTECH 112
Question Bank on Diesel Locomotive

A. M-96 Schedule
B. M-72 Schedule
C. M-48 Schedule
D. M-24 Schedule

10. The IR value of rotor and stator of traction alternator
should not be less than

A. mega ohm
B. 5-mega ohm
C. 500 ohm
D. 1 to 2 mega ohm

11. Before providing a brisk coat of air cure type polyester
varnish on fully assembled rotor with fluid &
connections, for improving electrical properties, is kept

A. To vacuum pressure impregnation in a solvent
less polyester varnish
B. In oven for heating
C. To prolonged drying at low temperature 100
degree to 110 degree
D. In same condition

12. The clearance between brush holder &slip ring of T.A.
should be

A. 4 to 5.00 mm
B. To 2.00 mm
C. 2.00 to 3.00 mm
D. More than3.00 mm

13. The ovality of the slip ring, which should not be more
than 0.1 mm, is measured during;

Collected from CAMTECH 113
Question Bank on Diesel Locomotive

A. M-08 Schedule
B. M-12 Schedule
C. M-4 Schedule
D. M-2 Schedule


14. The cleaning and refilling of lube oil in gear case of
traction alternator is done during schedule

A. M-12 Schedule
B. M-08 Schedule
C. M-4 Schedule
D. M-28 Schedule

15. Cleaning material for insulation used in traction
alternator should be;

A. ..
B. Non oil quick drying cleans
C. Kerosene oil only
D. None of the above

16. Cleaning of metallic components of TA with jet spray
should be done by;

A. Orion 510 diluted with kerosene inratio1:6
B. Petrol
C. Kerosene oil only
D. None of the above

17. During overhauling of TA of bearing & bearing
components the bearing should be scrapped if found;

A. Sever scoring

Collected from CAMTECH 114
Question Bank on Diesel Locomotive
B. Corrosive pitting
C. Brinelling, break or crack
D. Any one of the above

18. The AC connections which are terminated on
alternator through terminal box for connecting rectifier
are named as

A. X,Y,Z
B. R,B,Y
C. R,Y,B
D. A,B,C


19. During maintenance schedule examination of the inter
race of the bearing fitted TA, rejects the bearing if
found;

A. Flaking or cracks in the roller path
B. Heavy electrical pitting
C. Molted distributed patterns of dirt denting
D. Any one of these

20. During maintenance schedule examination of the outer
race of the bearing fitted on TA, rejects/replace the
bearing if found;

A. Burn evidence of spinning in the house
B. Roller drags around the race
C. Any one of A or B
D. None of the above

21. During maintenance schedule examination of the
cages of the bearing fitted in TA, if found dents on
roller;


Collected from CAMTECH 115
Question Bank on Diesel Locomotive
A. Reject the bearing
B. Remove the dents
C. Allow same condition
D. Change the cage

Collected from CAMTECH 116
Question Bank on Diesel Locomotive

TRACTION GENERATOR

1. Traction generator (GT 586) fitted on WDM2
locomotive

A. 12 pole, commutating pole, shunt wound D.C.
generator
B. 4 pole, commutating pole, shunt wound D.C.
generator
C. 12 pole, commutating pole, series wound D.C.
generator
D. 10 pole, compound wound D.C. generator

2. The condemning length carbon brushes for traction
generator is

A. 1-1/4
B. 1-5/16
C. 1-1/8
D. 1-7/16

3. The brush holder clearance to commutator of TG
should be

A. 5/32 to 1/4"
B. 1/4" to 1/2
C. 1/16
D. 3/32to 1/8

4. The checking of commutator, grinding MICA under cut
& chamfer commutator bars of TG is done during

A. M-12 Schedule

Collected from CAMTECH 117
Question Bank on Diesel Locomotive
B. M-8 Schedule
C. M-18 Schedule
D. M-24 Schedule

5. The removal dismantle & reconditioning of T.G. is done
during;

A. M-48 Schedule
B. M-72 Schedule
C. M-24 Schedule
D. M-96 Schedule

6. Before overhauling the traction generator during bar to
bar resistance if voltage drop between adjacent
commutator bar varies more than 5% it indicates;

A. Defective or short circuited oil
B. Coil is OK
C. Defective in commutator
D. Commutator & coil both are OK

7. While inspecting the armature during overhaul should
be checked for

A. Damaged bands, wedges coils insulation &
commutator
B. Loose armature bands & core wedges & bands
with thrown solder
C. , flaked or cracked coil insulation varnish
D. All these

8. Balancing of armature of TG. Should be done after

A. Repairing or rewinding armature coil
B. Repairing of commutator

Collected from CAMTECH 118
Question Bank on Diesel Locomotive
C. Rebanding/dipping/baking of armature
D. In all above cases

9. Bearing of the TG. Should be scraped if found;

A. Severe smearing caused by inadequate
lubricating
B. Corrosive pitting & distorted or soft part
C. Brinelling, Breakup/cracks
D. In all cases

10. Before overhauling the TG

A. Insulation test
B. Light running bar test
C. High potential test
D. All above

11. Sanding of commutator of traction generator is done if
commutator is;

A. Dirty, blackened & slightly rough
B. Mild flashover grooving burning
C. Badly worn, burned or scra.
D. In all cases

12. The resurfacing of commutator is done if;

A. Commutator has undergone mild flashover,
grooved or burning
B. Commutator is dirty, blackened or slightly rough
C. Commutator surface is badly worn, burned or
D. Commutator is OK.

13. Painting of brush holder supports, insulators
commutator starting band & accessible surfaces of

Collected from CAMTECH 119
Question Bank on Diesel Locomotive
armature & field coil of TG with approved enamel is
done during

A. M-12 Schedule
B. M-18 Schedule
C. M-24 Schedule
D. M-8 Schedule

14. The TG model (TG 10931A2/ M) fitted on DSL
locomotive is a

A. 10 pole, differential compound separately
excited D.C. generator
B. 12 pole, commutating pole, shunt wound D.C.
generator
C. 4 pole, commutating pole, shunt wound D.C.
generator
D. 12 pole, commutating pole, series wound D.C.
generator

15. The continuous rating of TG model TG 10931AZ/ M is

A. LV: 525 V,3200 Amps,1000 RPM, 2250/1680
HP/KW HV: 750V,2250 Amps,1050 RPM
B. LV: 525 V,3700 Amps,1100 RPM HV:
1100V,1760 Amps,1100 RPM
C. LV: 500 V,3000 Amps,1000 RPM HV:
250V,2250 Amps,1000 RPM
D. LV: 525 V,3700 Amps,1050 RPM HV:
750V,2100 Amps,1000 RPM

16. The high voltage test of TG on old insulation at
overhauled after leaning armature & field system is
done


Collected from CAMTECH 120
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 1500V for 20 sec
B. 1300V for 15 sec
C. 1600V for 15 sec
D. 1450 for 20 sec

17. The high voltage of TG on old insulation before the
partial repair is done

A. 1600V for 15 sec
B. 1800V for 20 sec
C. 2000V for 10 sec
D. 2000 for 15 sec

18. The high voltage of TG on old insulation before the
partial repair & re varnishing is done

A. 1500V for 20 sec
B. 2000V for 15 sec
C. 1450V for 15 sec
D. 2000 for 10 sec

19. The high voltage test of TG on a new machine or when
rewinding completely between commutator bar before
winding is done old insulation before the partial repair
is done

A. 500V - flash
B. 750V for flash
C. 1000V -flash
D. 250 V flash

20. The high voltage test on a new machine (TG) or when
rewinding completely is done all commutator bars to
earth before winding


Collected from CAMTECH 121
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 3000V for 20 sec
B. 2500V for 30 sec
C. 3500 for 30 sec
D. 4000V for 15 sec

21. The high voltage test on a new machine (TG) is done
on complete machine (Machine hot after test)

A. 2500V for 15 sec
B. 2000V for 50 sec
C. 4000V for 40 sec
D. 3000 for 30 sec

22. POH schedule of TG is done after

A. 48months
B. 72 months
C. 24 months
D. 96 months

23. The depth of mica under cut should be

A. 1.80 to 2.25 mm
B. 1.25 to 1.75 mm
C. 1.00 mm to 1.20 mm
D. 1.80 to 2.25 mm

24. The minimum radial clearance when armature
.is assembled in machine TG is

A. 0.15 mm
B. 0.50 mm
C. 0.05 mm
D. 5.00 mm

Collected from CAMTECH 122
Question Bank on Diesel Locomotive
TRATION MOTOR


1. The traction motor which are supported by the
suspension nose supports & axle bearing on the axle
are mounted

A. The traction generator
B. The locomotive trucks
C. The TG gearbox
D. Crankshaft

2. The traction motor fitted on BG DSL locomotive work
as generator while;

A. Using dynamic breaking on .........................
B. Running at a smooth speed
C. Starting to run
D. Moving to height

3. The traction motor convert electrical power of TG into
mechanical energy to drive the wheels through

A. A super pinion on armature shaft
B. A driver gear .............on extension shaft
meshes with pinion on ........shaft
C. A gear on armature shaft with pinion fitted on
axle
D. A pinion .on extension shaft & a gear fitted
on

4. In BG DSL locomotives traction motors fitted are of

A. 8 nos.
B. 4 nos.

Collected from CAMTECH 123
Question Bank on Diesel Locomotive
C. 6 nos.
D. 10 nos.

5. Traction motor fitted on BG DSL are locomotive

A. 4 pole commutating pole series wound d. c.
motor
B. 2 pole compound wound dc motor
C. 4 pole dc compound wound, dc motor
D. 4pole, commutating pole shunt wound dc motor

6. A gear case bolted to the traction motor is employed

A. To surround the pinion gear
B. TO exclude direct moisture
C. To carry gear lubricant
D. All above

7. In normal practice renewal & reconditioning of traction
motor is done in

A. M24 - Schedule
B. M48 - Schedule
C. M96 - Schedule
D. M72 Schedule

8. During M -12 schedule of traction motor test & check

A. Test IR
B. Check brush holder & tension of brush springs
C. Check up for solder run out
D. All above

9. Traction motor armature bearing

A. M4 - Schedule

Collected from CAMTECH 124
Question Bank on Diesel Locomotive
B. M12 - Schedule
C. M48 Schedule
D.

10. The condemning size of traction motor carbon brushes
is

A. 32 mm
B. 28 mm
C. 36 mm
D. 40 mm

11. In traction motor fitted on BG DSL locomotive on
commutator side at pinion side bearing are fitted;

A. NU 330 type, NU 320 type
B. NU 320 type, NU 330 type
C. NU 320 type both
D. NU 330 type both

12. The continuous rating of traction motor type TM 5002
AZ is

A. 300V, 900 Amp, 444 RPM
B. 350V, 925 Amp, 444 RPM, 282 KW
C. 350V, 850 Amp, 440 RPM, 282 KW
D. 325V, 850 Amp, 440 RPM, 280 KW

13. The depth of mica undercut of commutator should be

A. 0.25 to .75 mm
B. 0.75 to 1.25 mm
C. 1.30 mm to 1.50 mm
D. More than 1.25 mm


Collected from CAMTECH 125
Question Bank on Diesel Locomotive
14. The clearance between brush holder & commutator
should be

A. To 1.5 mm
B. 1.6 to 2.5 mm
C. 2.6 to 3.0 mm
D. More than 3.0 mm
15. The maximum permissible brush to brush box
clearance in T/M is;

A. .60 mm
B. .5 mm
C. .25 mm
D. 0.80 mm

16. Min. permissible radial clearance at pinion end when
TM assembled, should be;

A. 0.02 to .09 mm
B. 0.1 to .17 mm
C. 0.18 to .20 mm
D. More than 0.20 mm

17. Min. permissible radial clearance at commutator end
when TM assembled should be;

A. 0.06 to 0.1 mm
B. 0.02 to 0.05 mm
C. mm to 0.3 mm
D. More than 0.3 mm

18. While assembling the TM, torque specified for tighten
the brush holder in magnet frame is

A. 24-25Kg-m

Collected from CAMTECH 126
Question Bank on Diesel Locomotive
B. 40-42 Kg-m
C. 15-16 Kg-m
D. 25- 30 Kg-m

19. While assembling the TM, torque specified for tighten
the frame head bolts end should (PE & CE) M24 bolts
is

A. 40-42 Kg-m
B. 15-16 Kg-m
C. 22-24 Kg-m
D. 25- 30 Kg-m

20. The specified torque for tighten the bearing locking
plate at CE-M24 should be;

A. 15-16 Kg-m
B. 40-42Kg-m
C. 24-25 Kg-m
D. 20- 22 Kg-m

21. The specified torque for tighten outer bearing cap of
CE& PE of M24 bolt should be

A. 15-16 Kg-m
B. 40-42Kg-m
C. 24-25 Kg-m
D. 20- 22 Kg-m

22. In case of new insulation during high voltage test for
complete machine (TM) to earth should be done

A. 1450 V for 150 sec
B. 3250V for 60 sec
C. 3000 V for 1minute

Collected from CAMTECH 127
Question Bank on Diesel Locomotive
D. 2500V for 90 sec

23. In case of old insulation during high voltage test after
repair of machine to earth after repairing m/c (TM)
should be done at;

A. 3250 V for 60 sec
B. 1800 V for 180 sec
C. 1450 V for 150 sec
D. 3000 V for 1minute
24. In case of old insulation HV test for brush holder
support bars (of TM) should be done at

A. 1450 V for 60 sec
B. 1450V for 150 sec
C. 3000 V for 90 sec
D. 3000V for 1 minute

25. During high current test of main pole, the supply and
duration should be;

A. 700 Amp for 2 minutes
B. 700Amp for 4 minutes
C. 1000 Amp for 1 minutes
D. 800 Amps for 4 minutes

26. During varnish treatment, armature after coating Ist
coat of varnish, bake the armature in an oven for 07to
18 hrs at a temperature;

A. 120 to 150
B. 100 degree to 115
C. 90 to 100
D. More than 150


Collected from CAMTECH 128
Question Bank on Diesel Locomotive
27. During examination of the inner race of the bearing,
bearing should be rejected if

A. Flaking or cracks in the roller
B. Heavy electrical fitting
C. Mottled dirt .
D. Any one evidence of above

28. During examining the bearing, bearing should be reject
if found;

A. Severe smearing caused by inadequate
lubrication
B. Corrosive pitting distorted or soft parts
C. .
D. Any one of the above or all


Collected from CAMTECH 129
Question Bank on Diesel Locomotive
TACHO GENERATOR


1. Tacho generator model No.1404AZ/M fitted on BG
DSL locomotive is a;

A. 3, 6 pole, shunt excited AC machine
B. 3, 6 pole, permanent magnet AC machine
C. 1, 40 pole, permanent AC machine
D. 1, 10 pole, series wound DC machine

2. The Tacho generator which is gear driven by diesel
engine is provided in

A. Engine Room
B. Generator compartment
C. Control compartment
D. Expressor compartment

3. The electrical signals which are supplied by Tacho
generator are;

A. Double of engine speed
B. Proportional to engine speed
C. Inversely proportional to engine .
D. Square of engine speed

4. The signal supplied by Tacho generator are used for
maintaining engine speed at required values for;

A. Notch separation & to control HP limit
B. Transition only
C. Getting 4
th
notch speed
D. Battery charging


Collected from CAMTECH 130
Question Bank on Diesel Locomotive
5. The assembly which is mounted on a tapered shaft
extension from the engine is;
A. Rotor assembly of Tacho generator
B. Stator assembly of Tacho generator
C. Both assemblies
D. None of these

6. The assembly which is bolted to engine timing gear
housing is

A. Rotor assembly of Tacho generator
B. Both assemblies
C. Stator of Tacho generator
D. None of these

7. The gear ratio of Tacho generator to engine gear is

A. 1: 2834
B. 1:2384
C. 1:2483
D. 1: 2348

8. The stator winding assistance between two line
terminals of Tacho generator at 25 degree should be

A. To 20.00 ohm
B. 12.5to 16.5 ohm
C. To 12.20 ohm
D. More than 20.00 ohm



Collected from CAMTECH 131
Question Bank on Diesel Locomotive
AXLE GENERATOR

1. The axle generator model No. AG903AZ/M is fitted on ;

A. R-2 axle of locomotive
B. L-2 axle of locomotive
C. R-1 Axle
D. L-1 Axle

2. The axle generator supplies speed dependent
electrical signal for

A. Initiating the transition
B. Maintaining speed at required value for notch
separation
C. Controlling HP limits
D. Battery charging

3. The axle generator model No. AG903AZ/M is fitted on ;

A. Speedometer & Transition panel
B. Transition panel only
C. Speedometer only
D. Auxiliary panel

4. The output of axle generator is fed to

A. 3, 6 pole, shunt wound exited AC machine
B. 3, 10 pole, permanent magnet AC machine
C. 1, 10 pole, series wound DC machine
D. 1, 40 pole, permanent magnet AC machine

5. The stator coil resistance of axle generator is done
during


Collected from CAMTECH 132
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 68 to 91ohms
B. 92 to 96 ohms
C. 60 to 65 ohm
D. More than 96 ohm

6. The inspection & greasing of axle generator is done
during

A. M-8 Schedule
B. M-12 Schedule
C. M-4 Schedule
D. M-18 Schedule



Collected from CAMTECH 133
Question Bank on Diesel Locomotive
AUXILIARY GENERATOR


1. Auxiliary generator type AG51 is removed &
reconditional/ overhauled during

A. M-48 Schedule
B. M-24 Schedule
C. M-36 Schedule
D. M-12 Schedule

2. Auxiliary generator model AG2702/3101 is removed &
overhauled during

A. M-48 Schedule
B. M-24 Schedule
C. M-36 Schedule
D. M-12 Schedule

3. During M-2 schedule of auxiliary generator inspect;

A. Brush holder for any damage
B. Commutator condition, surface & V ring
C. Tightness & cleaning
D. All above

4. Auxiliary generator fitted on BG DSL locomotive for
supplier current for

A. Battery charging
B. Control equipment
C. Lighting
D. All above

5. Auxiliary generator model No. AG 3101AY-1 is a

Collected from CAMTECH 134
Question Bank on Diesel Locomotive

A. 6 pole, shunt exited wave wound DC machine
B. 4 pole commutating pole shunt wound DC
machine
C. 10 pole, series wound DC machine
D. 12 pole, commutating pole shunt wound DC
machine

6. Auxiliary generator model No. 5 GY 27 E1 7 F1 is a

A. 4 pole, commutating pole, shunt wound, DC
generator
B. 6 pole, shunt excited wave wound, DC
generator
C. 10 pole, series wound, DC machine
D. 4 pole, commutating pole, shunt wound, DC
machine

7. Auxiliary generator is fitted on;

A. Engine gear
B. Traction generator gear box
C. Locomotive trucks
D. L-2 axle

8. Auxiliary generator is driven by

A. Exciter
B. The Bull gear will meshing with pinion on it
C. Gear of engine
D. Battery

9. The continuous rating of auxiliary generator model AG
3101 AY-1 as auxiliary generator is


Collected from CAMTECH 135
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 75 V, 250 Amp, 2380 RPM
B. 72 V, 120 Amp, 860 RPM
C. 75 V, 160 Amp, 950 to 2380 RPM
D. 75 V, 200 Amp, 760 RPM

10. Mica under cut depth of auxiliary generator should be

A. .25 mm to .70 mm
B. 0.75 mm to1.25 mm
C. 1.30 mm 1.50 mm
D. More than 1.50 mm

11. Condemning length of carbon grade EG 251 Morgans
of auxiliary generator is

A. 15 mm
B. 18 mm
C. 20 mm
D. 12 mm

12. The clearance between brush holder &commutator of
auxiliary generator model 3101 AY-1 should be;

A. 3.5mm to 4.50 mm
B. To 1.8 mm
C. 2.0 to 3.0 mm
D. More than 4.5 mm

13. The ovality of commutator should be kept within;

A. 0.03 mm
B. 0.06 mm
C. 0.30 mm
D. 0.075 mm to 0.9 mm


Collected from CAMTECH 136
Question Bank on Diesel Locomotive
14. The run out of commutator of auxiliary generator
should not be more than;

A. 0.04 mm
B. 0.06 mm
C. 0.03 mm
D. 0.05 mm
15. The brush holder pressure of auxiliary generator
should be;

A. To 1.25 kg
B. 1.30 kg to 1.50 kg
C. 0.03 mm
D. 0.05 mm




Collected from CAMTECH 137
Question Bank on Diesel Locomotive

DYNAMIC BREAKING BLOWER MOTOR

1. The blower motor model No. DY 3423 M on BG DSL
locomotive is a

A. 2 pole, compound wound, self ventilated
machine
B. 4 pole, series wound, self ventilated machine
C. 4 pole, series wound, self ventilated motor
D. 4 pole, commutated pole, shunt wound,
machine

2. The continuous rating of dynamic breaking blower
motor model DY 3423 IS

A. 300V, 190 Amp, 3300 RPM, 52.5 W
B. 325V, 175 Amp, 3500 RPM, 52.5 KW
C. 250V, 175 Amp, 3000 RPM, 55.2 W
D. 350V, 225 Amp, 3500 RPM, 52.5 KW

3. Axial flow fan on each of the shaft end of BG blower
motor supplies cooling air to the

A. Dynamic breaking resistors
B. Traction motors
C. Engine block
D. To air gallery

4. Breaking blower motor is mounted on

A. Resilient block in nose compartment
B. Control compartment
C. Extension shaft
D. NCE extension

Collected from CAMTECH 138
Question Bank on Diesel Locomotive

5. The speed of BKBL is

A. Directly proportional to loco speed
B. Directly proportional to engine speed
C. Directly proportional to breaking current in
resistor
D. Constant

6. Removal & overhauling of blower motor is done during

A. M-24 Schedule
B. M-48 Schedule
C. M-36 Schedule
D. M-12 Schedule

7. During M-24 schedule of dynamic breaking blower
motor should be done;

A. Lean & lubrial bearing
B. Check B holder & tension of springs
C. IR checking, ..air commutator
D. All above

8. The first maintenance schedule of breaking blower
motor is

A. T1
B. T2
C. M2
D. M4

9. The clearance between brush holder & commutator of
breaking blower motor should be adjusted from


Collected from CAMTECH 139
Question Bank on Diesel Locomotive
A. 0.8 to 2.5 mm
B. 0.2 mm to .6 mm
C. 2.6 to 3.0 mm
D. More than 3.00 mm

10. The minimum length at which brush becomes
inoperative is;

A. 28 mm
B. 20 mm
C. 23 mm
D. 18 mm

11. During high voltage test of complete machine (blower
motor) should be done on;

A. 1.5 KV for 60 sec
B. 3.2 KW for 60 sec
C. 3.5 KW for 60 sec
D. Lamp test


Collected from CAMTECH 140
Question Bank on Diesel Locomotive
EDDY CURRENT CLUTCH GEAR LIMIT

1. Eddy current clutch is removed, dismantled &
overheated during

A. M-48 Schedule
B. M-96 Schedule
C. M-24 Schedule
D. M-12 Schedule

2. During M-2 schedule of ECC, check & inspect;

A. Length& condition of brushes
B. Condition & wear of slip rings
C. Cleaning of brush holder etc.
D. All above

3. Eddy current clutch controls the

A. Radiator fan speed
B. Dynamic breaking blower speed
C. RTTM speed
D. .speed

4. The gear ratio between ECC & gear box is

A. 1:1.312
B. 1: 2384
C. 1:2834
D. 1:1.132

5. ECC controls the radiator fan speed while gear box
provides;
A. ................ coupling between clutch & fan
B. Flexible coupling expressor .

Collected from CAMTECH 141
Question Bank on Diesel Locomotive
C. Fast coupling
D. .


B. 2107, 210-2, 210-3, 207
C. 210-1, 210-2, 210-3, 210-4
D. 207-1, 207-2, 207-3, 210