You are on page 1of 6

Indian Geography Objective GK Questions

1. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?


(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Kaveri
(D) Tapi
2. With reference to the climate of India, the western disturbances originate over which
one of the following ?
(A) Arabian Sea
(B) Baltic Sea
(C) Caspian Sea
(D) Mediterranean Sea
3. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?
(A) Sikkim
(B) Himachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir
(D) Uttarakhand
4. In India, which of the following are the Southernmost hills ?
(A) Anaimalai hills
(B) Cardamom hills
(C) Nilgiri hills
(D) Javacli hills
5. Where are the coal reserves of India largely concentrated ?
(A) Son valley
(B) Mahanadi valley
(C) Damodar valley
(D) Godavari valley
6. Which of the following Indian island lies between India and Sri Lanka ?
(A) Elephanta
(B) Nicobar
(C) Rameshwaram
(D) Salsette
7. In which state do the Mansoon arrives first ?
(A) Assam
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Kerala
1 / 6
www.ssc-cgl2014.in
w
w
w
.
s
s
c
-
c
g
l
2
0
1
4
.
i
n
Indian Geography Objective GK Questions
8. Which one of the following Indian states leads in the production of rubber ?
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
9. Which one of the following areas of India does not come under the zone of high
seismic intensity ?
(A) Uttarakhand
(B) Karnataka Plateau
(C) Kachchh
(D) Himachal Pradesh
10. Between which ranges does the Kashmir valley in the Himlayas lie ?
(A) Siwalik and Pir Panjal
(B) Pirpanjal and Dhauladhar
(C) Zanskar and Pir Panjal
(D) Dhauladhar and Zanskar
11. Indravati is a tributary of which river ?
(A) Ganga
(B) Godavari
(C) Krishna
(D) Mahanadi
12. Which one of the following Indian rivers forms an estuary ?
(A) Godavari
(B) Kaveri
(C) Tapi
(D) Mahanadi
13. What is the name of the major base of Indian Navy at Karwar ?
(A) INS Kadamba
(B) INS Vikramaditya
(C) INS Harshvardhan
(D) INS Kushan
14. Where is Thattekad Bird Sanctuary located ?
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
2 / 6
www.ssc-cgl2014.in
w
w
w
.
s
s
c
-
c
g
l
2
0
1
4
.
i
n
Indian Geography Objective GK Questions
15. In which one of the following states of India is the Pamayangtse Monastery situated
?
(A) Nagaland
(B) Himachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Arunachal Pradesh
16. What is the median age (approximate) of the Indian population ?
(A) 25 years
(B) 29 years
(C) 32 years
(D) 35 years
17. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) NH 2 Delhi - Kolkata
(B) NH 4 Chennai - Thane
(C) NH 3 Agra - Mumbai
(D) NH 9 Delhi - Mumbai
18. Nagda is well known as a centre of production of
(A) Steel
(B) Automobiles
(C) Viscose staple fibre
(D) Electric motors
19. Where is the college of defence management Located ?
(A) Dehradun
(B) Wellington
(C) Pune
(D) Secunderabad
20. In which state is the hydel power project Nathpa Jhakari located ?
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Jammu and Kashmir
(D) Madhya Pradesh
21. Which one of the following pairs is correctly matched
(A) Haldia : Orissa
(B) Jamnagar : Maharashtra
(C) Numaligarh : Gujarat
(D) Panangudi : Tamil Nadu
3 / 6
www.ssc-cgl2014.in
w
w
w
.
s
s
c
-
c
g
l
2
0
1
4
.
i
n
Indian Geography Objective GK Questions
22. Assertion (A) : The Gangatic plains are among the most beautiful agricultural areas
of the world.
Reason (R) : The Gangetic plains contain predominatly regur soil.
Codes :
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true but R is not the correct explaination of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
23. Which of the following states has the highest production of coffee in India ?
(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
24. The length of the Indian coast line is
(A) 5000 km
(B) 5500 km
(C) 75166 km
(D) 5800 km
25. The Bodo language is spoken in which of the following states ?
(A) Mizoram
(B) Tamil Nadu
(C) Assam
(D) Arunachal Pradesh
26. How many National waterways are there in India ?
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 9
27. Which state of India has the highest population density ?
(A) UP
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Bihar
28. Consider the following statements about Uttar Pradesh
1. Geographical area of UP is about 2,41,000 sq. kms.
2. Sex Ratio in UP as per 2001 census was 933 females per 1000 males.
3. UP has 17 Revenue Divisions.
4. Literacy percentage in UP as per 2001 census was 601.
Which among the following statement is not correct.
(A) 1 and 2
4 / 6
www.ssc-cgl2014.in
w
w
w
.
s
s
c
-
c
g
l
2
0
1
4
.
i
n
Indian Geography Objective GK Questions
(B) 2 and 4
(C) 3 and 2
(D) 4 and 1
29. Who is known as "Father of white Revolution" in India ?
(A) M. S. Swaminathan
(B) V. Kurien
(C) K. N. Bahl
(D) B. P. Pal
30. In the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh states, the joint "Rajghat River Valley
Project" is launched on
(A) Ken River
(B) Son River
(C) Chambal River
(D) Betwa River
31. Consider the following statements and select the correct answer from the code given
below
1. Indias population is characterised by a high growth rate.
2. With the current growth rate it is likely to over take China in the near future.
3. Out of every six persons of the world one is an Indian.
4. About 40% of the India's population is below the poverty line level.
Codes :
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 2, 3 and 4 are correct
(C) 1, 3 and 4 are correct
(D) 1, 2 and 4 are correct
32. Which state in country has the largest number of districts ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
33. Which of the following rivers have almost the same point of emerging ?
(A) Brahmaputra and Ganga
(B) Tapi and Beas
(C) Brahmaputra and Indus
(D) Indus and Ganga
5 / 6
www.ssc-cgl2014.in
w
w
w
.
s
s
c
-
c
g
l
2
0
1
4
.
i
n
Indian Geography Objective GK Questions
34. In which state of India is the maximum area irrigated by tube wells ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh
Answers

1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (C)
6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (C)
11. (B) 12. (C) 13. (A) 14. (A) 15. (C)
16. (C) 17. (D) 18. (C) 19. (D) 20. (A)
21. (D) 22. (C) 23. (A) 24. (C) 25. (C)
26. (D) 27. (C) 28. (B) 29. (B) 30. (D)
31. (A) 32. (D) 33. (C) 34. (D)

6 / 6
www.ssc-cgl2014.in
w
w
w
.
s
s
c
-
c
g
l
2
0
1
4
.
i
n

Related Interests