You are on page 1of 6

11/25/2014

RAILWAYSSCPSC

Krupasindhu
Sarangi
EditProfile
NewsFeed
Messages
Events

Saved

GROUPS

RAILWAYSSCPSC
KNOWLEDGEHUB
CAGBHILWARA

Joined

Share

Notifications

12
4

RAILWAYSSCPSC

Members

Events

Photos

Files

Searchthisgroup

FRIENDSFOREVE 7
CivilEngineers201 1
RAILWAYGROU 20+
KnowlegekaADD

RRBEngineersRe 14
RRBSeniorSecti 20+
UPSCQUIZ/Gk/C 20+
CIVILCONTRAC 20+
ShareQuestionsfo 2
GATECIVIL

20+

LargestFacebook 20+

DeepakGondane
November19at9:28pm

75)(CentreandStateRelations)
1.TheCentralGovernment'sexclusivepowersareenumeratedinthe
(a)ConcurrentList(b)StateList
(c)UnionList(d)FederalList
2.WhichofthefollowingisregardedasanessentialfunctionoftheState
(CentralExcise,1994)
(a)Torunschoolsforeducation
(b)Toprovidedefenceagainstexternalattacks
(c)Topreventdiseases

IOFchargeman/ 20+

202members

ABOUT

ClosedGroup
CENTRALISEDEMPLOYMENTNOTICE
No.02/2014
JuniorEngineer,DepotMaterial
Superintendent,Chemica...SeeMore
202members (111new)InvitebyEmail
AddPeopletoGroup
CREATENEWGROUPS

Groupsmakeiteasierthaneverto
sharewithfriends,familyand

(d)Tomaintaingoodroads
teammates.
3.InadditiontothepowersgivenintheUnionandConcurrentList,the
ManageYourGro
CreateGroup
UnionGovernmenthasthe
CreateGroup
(a)Residuarypowers
FindNewGroups
(b)Federalpowers
SeeAll
SUGGESTEDGROUPS
(c)PowertolegistateinStateList
APPS
PSCPrelims
(d)Noneofthese
15,992members
Games
20+
4.WhichofthefollowingistrueinrespecttoCentreStatefinancial
Join
Pokes
1
relations?
IndianRailwaySSEandJE
FarmVille2
Krupasindhu
Home
3
RAILWAYSSCPSC (a)AmountgivenbyCentreistheonlysourceofincometostates.
aspirants
(b)StatescanbypassCenterwhiletakingforeignloans.
GamesFeed
20+
ShasankSekharMallickandAtul
(c)Statescannotlevyincometax.
ChaudharyCharorajoined
FRIENDS
(d)Statescanclaim100%shareinexcisedutyongoodsproducedinthe
Join
State.
CloseFriends
9
INTERESTS

PagesandPublic 20+
EVENTS

ThinkLiteratureSc
CreateEvent
PAGES

PagesFeed
LikePages
CreatePage
DEVELOPER

Insights

20+

5.WhichofthefollowingtaxesisleviedbytheStateGovernmentonly?
(a)EntertainmentTax(b)WealthTax(c)IncomeTax(d)CorporationTax
6.SarkariaCommissionhasbeenappointedbytheGovernmentofIndia
toreporton(r.r.b.91)
(a)CentreStaterelations(b)Electoralreforms(d)InterStateconflicts
(d)Tribaldevelopment
7.TheStateGovernment'sresponsibilityforeducationalplanningis
sharedbythe
(a)MinistryofProgrammeImplementation
(b)MinistryofHumanResourceDevelopment
(c)MinistryofPlanning
(d)MinistryofHomeAffairs
8.planninginIndiaderiveitsobjectivesfrom
(a)FundamentalRights(b)DirectivePrinciples(c)
FundamentalDuties(d)Noneofthese
9.Whichofthefollowingfeaturesdoesnotbelongtoafederalgovern

ment?(Assistant'sGrade,94)
(a)Thegovernmenthastwodistinctlevels.StateGovernmentandCentral
Government.
(b)StateGovernmentsareagentsoftheCentralGovernment.
(c)BothCentralandStateGovernmentsderivepowersfromthe
Constitution.

https://www.facebook.com/groups/343410662496573/permalink/364592527045053/

RRBSSE/JEPreparation
CEN02/2014
ViratNagarajanandCivilEngg
GateBookjoined
Join
LOCOPILOTIndianRailway
ViratNagarajanandShashi
Bhusanjoined
Join
BasicEnglishSkillsSSC
IBPSCATIASGA...
16,062members
Join

PEOPLEYOUMAYKNOW

SeeAll

RituparnaRout(Onenonly
piece)
2mutualfriends
AddFriend

1/6

11/25/2014

RAILWAYSSCPSC
(d)BothCentralandStateGovernmentshavecoordinatestatus.
10.Whichofthefollowingtaxesisexclusivelyandtotallyassignedtothe
CentralGovernmentbytheConstitution?(CD.S.1992)
(a)EstateDuty(b)SalesTax
(c)CorporationTax(d)TaxesonRailwayfaresandfreight

LaurenAnny
AddFriend
LuveMeplz

11.WhichofthefollowingsubjectsisincludedintheUnionList?
(a)Gasandgasworks(b)Marriageanddivorce
(c)Agriculture(d)Extradition
12.Theresiduarypowersmeanthe
(a)PowerssharedbetweentheUnionandStateGovernments
(b)Powersrelatedtocountry'sinternalaffairs
(c)Powersrelatedtocountry'sexternalaffairs
(d)PowersnotincludedinanyofthethreeLists
13.undertheConstitution,theresiduarypowersvestwiththe(Delhi
Police,1994)
(a)President(b)SupremeCourt
(c)UnionGovernment(d)StateGovernments
14.WhichofthefollowingisnotintheStateListundertheConstitutionof
Chat(27)
India?
(a)Fisheries(b)Agriculture
(c)Insurance(a)Gambling
15.TheCentreStatefinancialdistributiontakesplaceontherecom

mendationbythe
(a)FinanceMinister(b)PlanningCommission
(c)FinanceCommission(d)SarkariaCommission
16.Innormaltimes,theUnionParliament
(a)CanlegislateonanyitemintheStateListifthePresidentsodesires.
(b)CanlegislateonanyitemintheStateListiftheLokSabhapassesa
resolutiontothateffectby(2/3rd)majority.
(c)CanlegislateonanyitemintheStateListiftheRajyaSabhapassesa
resolutiontothateffectby2/3rdmajority
(d)CannotlegislateonanyitemintheStateList

AddFriend

SPONSORED

CreateAd

BestoffersateBay.in
ebay.in
BuyL'OrealProfessionalXtensoCareStraight
Shampoo...oneBay.
3,259,815peoplelikethis

English(US)PrivacyTermsCookiesMore
Facebook2014

17.Grantsinaidofrevenuetothestatesisrecommendedbythe(C.D.S.
1993)
(a)InterStateCouncil(b)PlanningCommission
(c)FinanceCommission(d)NationalDevelopmentCouncil
18.Railwaysisasubjectonthe(Teacher'sExam,1994)
(a)Concurrentlist(b)Unionlist
(c)Statelist(d)Residuallist
19.MatchtheLists:
A.Taxesonincomeotherthanagriculturalincome
B.Estatedutyinrespectofagriculturalland
C.Interplanetaryouterspacetravel
D.Acquisitionand
20.WhichofthefollowingisintheConcurrentListintheConstitutionof
(I.A.S.1993?)
(a)Populationcontrolandfamilyplanning
(b)Publichealthandsanitation
(c)Capitationtaxes
(d)Treasuretrove
21.WhichsubjectwastransferredfromStateListtoConcurrentListbythe
42ndamendmentoftheConstitution?
(a)Agriculture(b)Education
(c)Irrigation(d)LocalSelfGovernment
22.WhichofthefollowingiscontainedintheConcurrentList?
(a)Forests(b)Education
(c)Police(d)Agriculture
23.'Grantsinaid'isprovidedtothestatesfor(M.B.A.1993)
(a)ImprovingtheCentreStaterelationship
(b)Reducingtheregionalimbalance
(c)Improvingthedevelopmentofruralarea
(d)Implementingvariousdevelopmentprogrammesandrehabilitation
24.WhohastheConstitutionalauthoritytodecidetaxshareofstates?
(a)FinanceMinister(b)FinanceCommission
(c)PlanningCommission(d)Unioncabinet
25.TheideaofincorporationoftheConcurrentListintheIndian

https://www.facebook.com/groups/343410662496573/permalink/364592527045053/

2/6

11/25/2014

RAILWAYSSCPSC
ConstitutionhasbeenborrowedfromtheConstitutionof
(a)Ireland(b)Britain
(c)Australia(d)Canada
26.Governmentimposestaxesto(I.Tax,1989)
(a)Runthemachineryofthestate
(b)Checkaccumulationofwealthamongtherich
(c)Upliftweakersections
(d)Noneofthese
27.TheSarkariaCommissiondealingwiththeCentrestaterelationship
hasnotlaiddownwhichofthefollowingregardingtheappointmentof
Governors?
(a)ApoliticianfromtherulingpartyattheCentreshouldnotbeappointed
toaStaterunbysomeotherparty
(b)Thepersonshouldnotbetoocloselyconnectedwiththepoliticsofthe
statewhereheistobeposted
(c)HeshouldhavetravelledextensivelyinandoutofIndia
(d)Heshouldbeeminentinsomewalkoflife.
28.Alawpassedbyastateonaconcurrentsubjectgetsprecedenceover
theCentrallawif.
(a)ItwaspassedearlierthantheCentrallaw
(b)ItwaspassedbytheStateLegislatureandapprovedbythePresident
(c)TheSupremeCourtsodecides
(d)ThemajorityoftheStateLegislaturesodecides
29.TheStateaccordingtotheConstitutionincludesthe
(a)Executive(b)Legislature
(c)LocalBodies(d)Alloftheabove
30.TheIndianParliamentcaninvadetheStateListif(I.ES.1994)
I.AsubjectintheStateListassumesNationalimportance
II.AproclamationofemergencyhasbeenissuedbythePresidentofIndia
III.TheSupremeCourtofIndiaauthorizestheParliamenttodosoWhich
ofthefollowingarecorrect?
(a)IIandIII(b)1andII
(c)IIalone(d)IIIalone
31.'SocialSecurityandSocialInsurance'isasubjectincludedinthe
(a)ConcurrentList(b)Residuarypowers
(c)StateList(d)UnionList
32.Lotteriesorganizedbythegovernmentofastatecomeunder(Indian
ForestService1993)
(a)UnionList
(b)StateList
(c)ConcurrentList
(d)NolistmentionedintheSeventhSchedule
33.Whichofthefollowingtaxesisexclusivelyandtotallyassignedtothe
CentralGovernmentbytheConstitution?(C.D.S.1992)
(a)EstateDuty
(b)SalesTax
(c)TaxesonRailwayfaresandfreight(d)CorporationTax
34.VarioustypesoftaxesarecollectedbytheCentralGovernmentwhich
arealsotobesharedwithStateGovernments.Whohastheconstitutional
authoritytodecidetaxshareofstates?
(a)FinanceMinister(b)FinanceCommission(c)PlanningCommission(d)
UnionCabinet
35.InIndiabothdirectandindirecttaxesareleviedbytheCentraland
StateGovernments.WhichofthefollowingisleviedbytheState
Governments?(RailwayApprentice'sExam,1993)
(a)Excisedutyonliquour(b)Capitalgainstax(c)Customsduty(d)
CorporationTax
36.InwhichrespecthavetheCentreStaterelationsbeenspecifically
termedas'municipalrelations'?(I.A.S.1994)
(a)Centre'scontroloftheStateinthelegislativesphere
(b)Centre'scontroloftheStateinfinancialmatters
(c)Centre'scontroloftheStateinadministrativesector
(d)Centre'scontroloftheStateinplanningprocess
37.LotteriesorganizedbytheGovernmentofastatecomeunder(I.K.S.
1993)
(a)TheUnionList

https://www.facebook.com/groups/343410662496573/permalink/364592527045053/

3/6

11/25/2014

RAILWAYSSCPSC
(b)TheStateList
(c)TheConcurrentList
(d)NolistmentionedintheSeventhScheduleoftheConstitutionofIndia.
38.Thelargestcontributiontothetotalcombinedannualtaxrevenueof
theCentre,StatesandUnionTerritoriesinIndiaismadeby
(a)Salestax(b)Income&CorporationTax
(c)Customduties(d)UnionExciseduties
39.TheZonalCouncilsdiscussmattersrelatingto
(a)InterStatetransport
(b)Borderdisputes
(c)EconomicandSocialPlanning
(d)Alltheabovematters
40.TheInterStateCouncilhasbeensetupunder
(a)An263(b)Art283(c)Art292(d)Art352
41.ThePresidentcanassignanyofthefunctionsoftheUnion
GovernmenttotheStateGovernment
(a)Inhisdiscretion
(b)InconsultationwiththeChiefJusticeofIndia
(c)InconsultationwiththeGovernmentoftheState
(d)InconsultationwiththeStateGovernor
42.TheprovisionsregardingdivisionoftaxesbetweenUnionandthe
States
(a)CanbesuspendedduringNationalEmergency
(b)CanbesuspendedduringFinancialEmergency
(c)CanbesuspendedonlywiththeconsentofthemajorityofState
Legislatures
(d)Cannotbesuspendedunderanycircumstances
43.Corporationtax(I.A.S.1995)
(a)IsleviedbytheUnionandcollectedandappropriatedbythestates.
(b)IsleviedbytheUnionandbelongstoitexclusively.
(c)IsleviedandappropriatedbytheStates.
(d)IsleviedbytheUnionandsharedbytheUnionandthestates.
44.TheCentralGovernmentcangivedirectionstothe
StateGovernmentswithregardtosubjectsin
(a)TheUnionist(b)TheStateList
(c)TheConcurrentList(d)Allthelists
45.ThejurisdictionoftheFinanceCommissiondoesnotextendto
(a)RecommendationofthedistributionbetweentheUnionandtheStates
ofthenetproceedsoftaxes.
(b)Recommendationoftheallocationtothestatesoftherespective
sharesofsuchtaxproceeds.
(c)Recommendationoftheallocationoffundsamongthevariousheads
ofexpenditureintheUnionandStatebudgets.
(d)RecommendationoftheprincipleswhichgoverntheGrantsinaidof
therevenueofthestatesoutoftheConsolidatedFundofIndia.
46.WhatcanthePresidentdoifthestatesfailtocomplywiththe
DirectivesofCentralGovernment?
(a)HecandissolveStateLegislatureandorderfreshelections.
(b)HecansendreservepolicetotheStatetosecurecompliance.
(c)Hecandeclarethebreakdownofconstitutionalmachineryinthestate
andassumeresponsibilityforthegovernanceoftheState.
(d)Anyoftheabove
47.TheParliamentcanmakealawonasubjectintheStateListwhen
1.Aproclamationofemergencyisinforce.
2.TwoormorestatesmakearequesttotheParliamenttomakealawon
asubject.
3.RajyaSabhapassesaresolutionthatsuchsubjectshaveacquired
nationalimportance,
(a)1only(c)1and3(b)1and2(d)1,2and3
48.EducationwhichwasoriginallyaStateSubjectwas
transferredtotheConcurrentListbywhichofthefollowingamendments?
(a)24th(b)42nd
(c)44th(d)52nd
49.Asregardsfinances,theConstitutionhas
(a)LeftthedistributiontoFinanceCommission,
(b)MadeadistributionfavourabletotheCentre.
(c)MadeadistributionfavourablefortheStates.

https://www.facebook.com/groups/343410662496573/permalink/364592527045053/

4/6

11/25/2014

RAILWAYSSCPSC
(d)MadeanequitabledistributionbetweenCentreandSlates.
50.AgriculturalincometaxisassignedtotheStategovernmentsby
(a)TheConstitutionofIndia
(b)TheNationalDevelopmentCouncil
(c)TheFinanceCommission
(d)TheInterStateCouncil
ANSWERS
1.
(c)
2(b)
3.
(a)
4.(c)
3.(a)
6.(a)
7.(b)
8(b)
9(d)
10.(d)
11
(d)
12.(d)
13.
(c)
14.(c)
15.(a)
16(c)
17.(c)
18.(b)
19.(b)
20.a)
21
(b)
22.(b)
23.
(d)
24.(b)
25.(c)
26.(a)
27.(c)
28.(b)
29.(d)
30.b)
31.
(a)
32.(b)
33.
(d)
34.(b)
35.(a)
36.(d)
37.(b)
38.(d)
39.(d)
40.a)
41.(c)42.(c)43.(b)44.(d)45.(c)46.(c)47.(d)48.(d)49.(b)50.(a)
LikeComment
2peoplelikethis.

Seenby126

DeepakGondaneSisterShanyaSingh
November19at9:30pmLike 1
ShanyaSinghThnxxbhai
November19at10:07pmLike

Writeacomment...

https://www.facebook.com/groups/343410662496573/permalink/364592527045053/

5/6

11/25/2014

RAILWAYSSCPSC

https://www.facebook.com/groups/343410662496573/permalink/364592527045053/

6/6