You are on page 1of 8

HENCHION + REUTER ARCHITECTS

www.henchionreuter.com

1999 - 2001

Carraignamweel House

The existence of a natural spring has


meant that there has been a succession of
houses on this site since at least 1847. The
remains of many of these were scattered
across the site.
A new wing has been added to the
renovated existing house, which forms
a protected courtyard with the steep
embankment to the south completing
the enclosure. The walls to the new wing
are constructed exclusively with stones
gathered from the site. Particular care was
taken to frame views of the landscape with
window joinery made of oiled Iroko. These
windows are protected by a series of the
zinc-clad canopies.
The house is entered directly into a day
room which has large sliding doors onto

Co Wicklow, Ireland

the courtyard to the south, and to a covered timber deck to the northwest. In this
way the activities of the day can capitalize
on the available sunlight.
The existing cottage contains an evening
room which focuses on the chimneybreast and the kitchen. Here the ceiling
is clad in painted T&G boarding. The
accommodation is completed by three
bedrooms and a study with a concealed
and protected timber-decked garden to the
west. A stone floor is common throughout
the house. Unpainted render completes the
palate of external materials. The courtyard has a gravel floor and a wild-flower
meadow has been planted on the rest of
the site.

DUBLIN + BERLIN

HENCHION + REUTER ARCHITECTS


www.henchion-reuter.com

2003 - 2004

Ailesbury Road House (Extension)

Like many late nineteen century houses,


this house on Ailesbury Road was organised with the main reception rooms
of the house facing the road. The brief
for the new extension was to open the
house to the rear, draw in afternoon
and evening light and thereby allow for
greater enjoyment of the extensive rear
garden.
To maximise afternoon light a glass
room projects into the garden to create a long west facing side faade. An
external stainless steel skeleton with
a louvered canopy roof and electronic
external vertical blinds addressed three
particular concerns of the client with
the initial glass box proposal: they wanted to deny the view from upper floor

vi
ew

view

t
ligh
ning
mor

Dublin 4, Ireland

windows of the flat roof, they wanted


to control excessive glare & solar gain,
and they want some control of potential
overlooking from the
neighbouring house. The external frame
also expands the scale of the modest
room programme to respond to the scale
of the garden.
The back wall of the new room has a
pronounced thickness. Clad in glazed
bricks; this thickness is manipulated to
edit views and morning light, as well as
containing the storage requirements of
the space.
The internal floor is completed in terrazzo. External polished paving slabs were
custom made with matching aggregate.

DUBLIN + BERLIN

HENCHION + REUTER ARCHITECTS


www.henchion-reuter.com

2007-2009

Atrium House I

The River Avoca is a fast flowing river


that crosses Southern Wicklow, where the
sheltered climate along its valley supports
some exceptional gardens.
This site, west of Ballinaclash town, has
a wonderful southern aspect to the river
as well as extensive overgrown mill and
millrace ruins. The house HRA designed
for the site is situated to enjoy a
cantilevered view of the river and the mill.
The prefabricated building is organised
on a square grid of fine steel columns at
four metre centres. Walls and floor plates
are also to be installed as storey-height

Ballinclash, Co Wicklow, Ireland

prefabricated units.
The one-storey house has an intensively
planted roof to reduce the visual impact
to the adjacent road which is level with
the roof.
Three bedrooms are arranged to the back
of the house while the living dining areas
enjoy 270 degree views of the river as it
sweeps past. Three small atriums provide
solar gain and controlled ventilation to
the plan as well as offering further spatial
connections and short cuts between living
functions.

grid

balconies

atrium gardens

roof garden

site plan
ground floor plan

DUBLIN + BERLIN

HENCHION + REUTER ARCHITECTS


www.henchion-reuter.com

2006 - 2008

Wall House

DUBLIN + BERLIN

Abtnaundorf, Leipzig, Germany


B

Terrasse

19,0 m 2

P a tio

Hof

T e rra s s e

B
A

ground floor paln

upper floor paln

This private house has been developed


within the precinct of the nearby 18th
century castle in Abtnaundorf, to the
northeast of Leipzig.
A white rendered wall, continuous around
the whole castle estate has been
interrupted to create the new site. The
design of the house stretches this rendered wall onto the site: where it is folded
to generate the spaces within the house.

r
ndorfe
Abtnau

This folding allows a small


caretakers suite at the ground floor to
interlock with the main house, share the
southern aspect but without
compromising the privacy requested
by the client for the main south facing
garden.
The new building enjoys carefully
orchestrated views of the castle and
adjoining woodlands.

S tra e

Schloss

H eite

Schlosspark

ks
rblic
tra
e

Wognau

G as s
ndorfer

site plan

section A-A

cross section C-C

cross section B-B

cross section D-D

HENCHION + REUTER ARCHITECTS


www.henchion-reuter.com

2007 - 2010

Atrium House II

DUBLIN + BERLIN

Sandyford, Co Dublin

roof plan

This house enjoys an elevated site on a


north-facing slope in the Dublin Mountains to the south of the city centre. It was
built as a second generation house on the
site of an existing family home, thereby
intensifying the ribbon
development along this suburban road.
The house has been designed to resolve
the conflicting agendas of a north facing
panoramic view, with the wish to optimise
light and solar gain from the south on a
site that suffers a shortened day due to
the mountains to the south and west.
The house is entered from the east on a
split level.

site plan

At the centre of the square plan is a


two-storey atrium that brings sunlight to
the main rooms, which are arranged to
face the northern view. This atrium also
provides controlled ventilation by stack
effect to all the main rooms and generates
complex diagonal views across the plan
and section. A discrete roof terrace has
been cut into the mono-pitch roof to provide an elevated view to the north, without
overlooking
neighbouring gardens to the south. The
building engages with its garden by
means of three stone patios on three
different levels and with three different
orientations. The external finishes extend
a traditional rural black and white colour
palate, with white pigmented rendered
walls and an anthracite coated Zinc
standing-seam roof.

upper floor plan

lower floor plan

HENCHION + REUTER ARCHITECTS


www.henchion-reuter.com

north elevation

DUBLIN + BERLIN

section A-A

south elevation
section B-B

west elevation

section C-C

east elevation
section D-D

HENCHION + REUTER ARCHITECTS


www.henchion-reuter.com

2007-2009

House at Ardattin

Ballynoe, Co. Carlow

site plan

This house is planned for the grounds of


Ballynoe House, a protected structure
dating from 1775, which includes a
substantial Georgian house, a stable
complex and a walled garden, at Ardattin,
Co Carlow.
The new residence is tailored for an older
couple and their five draughthorses.
On a gentle slope to the south of the existing house, the new building is predominantly one-storey in scale, with a portion
of two-storey accommodation to the
northern side.

ground floor plan

The house is entered under a first floor


bridge into a courtyard shared between
the house and the stables for the horses.
The kitchen and dining room looks directly
across to the stable doors. Further living rooms to the south have extensive
panoramic views enjoyed through floor to
ceiling glazing. The master-bedroom suite
is located at ground floor facing east and
with three further bedrooms at first floor.
The upper floor bridges over the main
house entrance and is connected to a
caretakers duplex apartment to the north.

first floor plan

DUBLIN + BERLIN

HENCHION + REUTER ARCHITECTS


www.henchion-reuter.com

2008 - 2011

Brick House

DUBLIN + BERLIN

Ballsbridge, Dublin 4

first floor plan

site plan

This replacement house has been designed for an established residential suburb on the periphery of the UCD Belfield
Campus. The cul-de-sac was developed in
the 50s as a series of grant-sized houses
finished in brick and render. In recent
years, a number of the original houses
on the road have been demolished and
replaced with larger houses.
This house extends to 600 m in a split
level arrangement. Ground floor
accommodation includes an entrance hall,
reception room, combined kitchen/din-

ing room, garden living room and a home


office with a central winter-garden to
provide passive ventilation and maximise
solar gain.
At the lower level is a den, games room,
laundry and storage. At first floor there are
four bedrooms and associated bathrooms.
The intention is to achieve a rating of A1
as set out in the BER table.
The house will be completed in brick with
a thin pigmented slurry render and bronze
windows.

ground floor plan

section

front elevation

side elevation