You are on page 1of 7

Внеклассное

мероприятие,

посвященное

«Дню

Святого

Валентина»

было

проведено в 5 классe, в форме игрового конкурса, (с участием 6-классников).

Данная форма проведения мероприятия

  • - является благоприятным условием для реализации личностных качеств и интеллектуальных возможностей в совместной деятельности;

  • - соответствует возрастным особенностям учащихся;

  • - способствует способности критически мыслить;

  • - развивает логическое мышление учащихся. Сюжетная преемственность материала позволяет учащимся чувствовать себя комфортно, работая с современными УМК, создавая ситуацию успеха.

ПРОВЕДЕНИЕ ДАННОГО ВНЕКЛАССНОГО МЕРОПРИЯТИЯ, ПРЕСЛЕДУЕТ ОПРЕДЕЛЕННЫЕ ЦЕЛИ:

Воспитательные цели:

формирование у учащегося уважения и интереса к культуре и истории страны

изучаемого языка; формирование познавательной активности и потребности к самообразованию и

практическому использованию иностранного языка в различных сферах деятельности воспитание культуры общения;

поддержание интереса к общению.

Развивающие цели:

развитие языковых, интеллектуальных и познавательных способностей, ценностных ориентаций, чувств и эмоций учащихся,

формирование готовности к коммуникации, что обеспечивает в целом гуманитарное и гуманистическое развитие личности ученика.

Образовательная цель:

расширить эрудицию учащихся;

расширить лингвистический, филологический и общий кругозор учащихся.

Оснащение:

1.

Компьютер.

2.

Мультимедийный проектор.

3.

Открытки-валентинки, стенгазеты для украшения зала.

4.

Призы: воздушные шарики в виде сердец и открытки-валентинки.

5.

Презентация.

6.

Картонные разрезные сердца для игры “Mend a Broken Heart”.

7.

жетоны в виде сердец

8.

бумага и фломастеры для конкурсов

Комментарии:

Перед проведением данного мероприятия учитель организует конкурс на лучшую открытку-валентинку. К празднику работы детей оформляются как стенгазеты. В качестве ведущего выступает учитель, кроме первой части презентации об истории празднования Дня святого Валентина, которую представляют несколько 6-классников.

Ход мероприятия:

Teacher:

  • - Dear children, dear guests, I’m glad to see you at St. Valentine’s games. First of all, I want to ask you,

  • - Do you like holidays?

  • - I like them too.

  • - What holidays do you know?

  • - What holiday shall we celebrate in February?

  • - You are right! On the 14 th of February people celebrate a beautiful holiday, which is

loved by adults and children. It’s

St. Valentine day. There are a lot of traditions,

customs, games and puzzles on this holiday. Let’s listen to History of Valentine’s Day.

Pupil1: There are many holidays in Britain, on which different traditions are observed. One of such holidays is St. Valentine’s Day. It is a happy festival for young people. But it is celebrated among persons all ages. [slide 4-5]

Pupil 2: St. Valentine’s Day is celebrated on February 14 th . It is a religious holiday which is celebrated in Great Britain, in many European countries and in the USA. This holiday has roots in several legends. Did you know that, according to legend, Valentine’s Day was started to Saint Valentine, a Roman saint who was executed on February 14 th , A.D.? [slide 6]

Pupil 3: Valentine was a Christian Priest in Roman empire three hundred years after the death of Jesus Christ. He had been thrown in prison for his teaching. On the 14 th of February Valentine was beheaded, not only because he performed a miracle – he cured the jailers daughter from her blindness. The night before he was executed – but he wrote a letter to the girl, singing it “From your Valentine”. [slide 7]

Pupil 4: Another Valentine was an Italian bishop who lived at about the same time. He was imprisoned because he secretly married couples, contrary to lows of the Roman emperor. [slide 8]

Pupil 1: The 14 th of February was a Roman holiday, held in honour of the Goddess of love. Young men by lottery chose the name of young girl to escort to the festivals. The custom choosing a sweetheart on this date has continued to our day. People still believe that birds pick their mates on the 14 th of February. [slide 9]

Pupil 2: The symbols of this holiday are Hearts, Roses and Cupid. [slide 10] HEARTS Along time ago, people believed that all the emotions were found in the heart. In later years, they thought only the emotion of love was connected with the heart. The heart is still a symbol of love, and it is also a symbol of Valentine’s Day. [slide 11]

Pupil 3:

ROSES The rose was the Flower of Venus, the Roman god of love. Red is a colour that stands for strong feeling. That is why the red rose is a flower of love. [slide 12]

MEANING OF DIFFERENT COLOURS OF ROSES [slide 13] RED ROSE – love and passion YELLOW ROSES – Friendship WHITE ROSES – True love and purity of the mind ORANGE ROSES – Enthusiasm and desire PINK ROSES – Friendship or Sweetheart BLACK ROSES – Farewell

mischievous little angel called Cupid traces its origin from the Roman mythology

as the son of Venus – the Goddess of Love. It is believed that Cupid had a bow

with

arrows and anyone hit by his arrow fell in love.

In Greek mythology, Cupid is known by the name of Eros and as son of Aphrodite-

the Greek Goddess of Love. [slide 14]

Pupil 1:

The Custom of Sending Valentine Cards St. Valentine’s Day is not an official holiday but people in many countries celebrate it in a very special manner. They send a greeting cards to the people they love. Such cards are called “Valentines”. The custom of sending Valentines started in the middle

ages. The oldest one we know was made in 1445.

[slide 15]

Pupil 2: These cards have the magical power to melt the stony hearts and fill the with love and the people who have already fallen for someone; valentine' cards can do wonders in touching the deepest emotions of their darling's heart. [slide 16]

Look at the next slide. It is example of Valentine card.

[slide 17]

Teacher: Thank you very much, children. Be our guests, please. We continue our party with Small Valentine poems and messages. [ slides 19-25] (дети поочередно читают и переводят «валентинки») [slide 18-23]

Here is a valentine, And this is what it’s for To say that every day You are loved more and more!

February the 14th day It’s Valentine they say. I choose you from among the rest The reason is I love you best!!!

My love is like the cabbage Divided into two, The leaves I give to others But love I give to you!!!

The rose is red, The violet is blue, The honey is sweet And so are you!!!

Remember M Remember E Put them together Remember ME.

A friend like you ... Is a dream come true.

Love, love me do, You know I love you, I’ll always be true,

So please, love me do.

The birds won’t sing, The stars won’t shine, If you won’t be My Valentine!

Not only when St. Valentine’s Day But always, all year through You’re thought about with words of love And wishes much gladness, too!

Valentine Massages:

My love is endless.

You are at the top of my list.

I’m crazy about you!

You stole my heart!

My love is filled with love for you!

My love is the key to happiness!

Teacher: Today, a valentine card is usually accompanied by the more elaborate gifts of candy, flowers and perfume. Presents are packed in red heart-shaped boxes. [slide 24]

Now, children, I want you to divide into to teams to make some interesting tasks.

/Учащиеся делятся на две команды “Roses “ и “Hearts”, и по ходу проведения конкурсов получают жетоны-сердечки в соответствии с количеством правильных ответов, по завершении последнего конкурса жетоны-сердечки подсчитываются для определения победителя; в помощь учителю желательно организовать жюри/.

Конкурс 1.

Teacher: Before we start our party game we respect some words. [slide 25] . Can you translate these words? Check yourself, please. (каждой команде поровну)

Cupid (…)

Love

Chocolate

Roses

Flowers

Sweet

Heart

Hugs

Kisses

Saint

Sentimental

Romantic

Arrow

Friends

Forever

Friendship

Valentine’s cards

Sweetheart

Конкурс 2. Teacher: The next task is called “Jumbled words” («Разбитые слова») [slide 26] (каждая команда выполняет задание на листе бумаги, оценивается

правильность и быстрота)

  • 1. Thear – heart

  • 2. Ryfebrua – February

  • 3. Chotecola – chocolate

  • 4. Hodayli – holiday

  • 5. Orse – rose

  • 6. Velo – love

Конкурс 3.

Teacher: Now I want you to mach the famous couples. [slide 27] (каждая команда выполняет задание на листе бумаги, оценивается правильность и быстрота)

Father frost – Snegurochka Mickey Mouse – Minnie Ruslan – Lyudmila Winnie-the-Pooh – Piglet Tom – Jerry Ivan – Princess Frog Romeo – Juliet Cheburashka – Crocodile Gena Kay – Gerda

Конкурс 4. Teacher: Well done. I see you know fairytales very well. Let’s do test, then. [slide 28] (каждая команда выполняет задание на листе бумаги, записывая соответствие цифры и буквы)

  • 1. Valentine’s day is celebrated in ...

a)

January;

b) February;

c) March

  • 2. One of the symbols is ...

a)

Santa Claus;

b) Jack-o’-lantern;

c) Cupid

  • 3. On Valentine’s Day people usually say ...

 

a) I love you;

b) Merry Christmas;

c) Treat or Trick

  • 4. People send ...

a)

Christmas cards; b) valentines; c) letters

  • 5. holiday.

It’s a

...

a)

national; b) religious; c) romantic

 
  • 6. Tradition was born in ...

a)

Italy; b) Russia; c) the USA

 
  • 7. People present ...

a)

apples; b) chocolate; c) books

 
  • 8. People congratulate who they ...

a)

laugh at; b) hate; c) love

  • 9. Traditional colours are ...

a)

white and green; b) blue and yellow; c) pink and red

10.

10. a) heart; b) head; c) hear Keys: 1-b, 2-c, 3-a, 4-b, 5-b, 6-a, 7-b, 8-c,

a) heart;

b) head;

c) hear

Keys:

1-b, 2-c, 3-a, 4-b, 5-b, 6-a, 7-b, 8-c, 9-c, 10-a

Конкурс 5. Teacher: The next task is called “The holiday sentences” («Праздничные предложения») Please fill in the right word in the gaps. And complete the sentences. [slide 29]

  • 1. St. Valentine’s day is on the 14 th of … . (February)

  • 2. You don’t sign your … in the valentine-card. (name)

  • 3. We give our … pretty Valentine-cards. (sweetheart)

  • 4. … is symbol of … . (rose, love)

  • 5. The Valentine-cards should be in the form of … . (heart) (каждая команда выполняет задание на листе бумаги, оценивается правильность и быстрота)

Конкурс 6.

Teacher: The next task is a “Holiday Crossword”( «Праздничный кроссворд»). You can find 16 words. [slide 30] (каждая команда выполняет задание на листе бумаги, оценивается количество слов, правильность и быстрота) Keys: rose, valentine, hugs, red, love, heart, flower, sweetheart, Cupid, kiss, saint, arrow, friendship, chocolate, card, dear.

Конкурс 7. GAME “Valentine Post Office”

Teacher: OK. Do you like to plаy games? All children like to play games. Let’s play then.

Играющие усаживаются в круг, один человек – в центре круга, и один человек – за кругом. Ученик за кругом – почтальон Postman, который произносит: “I have a valentine from … to …”, называя имена двух участников игры. Эти два игрока должны быстро поменяться местами, в то время, как игрок в центре пытается занять место одного из них. Если ему это удается, то тот, кто остался без места, усаживается в центр круга. ( жетоны на усмотрение жюри)

Конкурс 8. GAME “Mend a Broken Heart” Участники из противоположных команд играют парами. Необходимо заранее Разрезать сердце на две части так, чтобы разрез был неровный. Одна половинка прикрепляется к доске, другую надо повесить с закрытыми глазами так, чтобы получилось одно целое. ( Из каждой пары один участник получает жетон).

Конкурс 9. “RED THINGS GAME” Красный цвет – цвет праздника Святого Валентина. По сигналу за 3 минуты каждая команда на листе бумаги должна записать как можно больше названий предметов красного цвета. Побеждает команда, чей список окажется самым длинным.

ПОДВЕДЕНИЕ ИТОГОВ:

Teacher: So, it is time to finish our competition. Let’s listen a poem about love in Russian.

(Ученица читает стихотворение Булата Окуджавы «Давайте восклицать…» [slide 31]

Давайте восклицать, друг другом восхищаться. Высокопарных слов не стоит опасаться. Давайте говорить друг другу комплименты – Ведь это всё любви счастливые моменты. Давайте горевать и плакать откровенно – То вместе, то поврозь, а то попеременно. Не нужно придавать значение злословью, Поскольку грусть всегда соседствует с любовью. Давайте понимать друг друга с полуслова, Чтоб, ошибившись раз, не ошибаться снова. Давайте жить, во всем друг другу потакая, Тем более что жизнь короткая такая. Булат Окуджава

Teacher: Now I want you to listen your results. (Жюри подводит итоги конкурса).

Участники команд получают в подарок «валентинки» и воздушные шары.