You are on page 1of 6

Agape Review Center

Mock Test
Chemical and Environmental Review
Name___________________________________
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
1) A consistent explanation of known observations is called
A) a prediction.
B) a theory.
C) an experiment.
D) a hypothesis.
2) Which of the following volumes is equal to 10 mL?
A) 0.10 L
B) 0.00010 kL

C) 10 dm3

D) 10 cm3

3) Which of the following numbers has the greatest number of significant figures?
A) 0.201
B) 6.02 1024
C) 418000
D) 0.5070
4) Which element has the chemical symbol, Au?
A) gold
B) silver

C) argon

D) aluminum

6) The horizontal rows of the periodic table are called


A) triads.
B) elements.

C) groups.

D) periods.

7) Most elements in the periodic table are


A) semi-metals.
B) noble gases.

C) metals.

D) non-metals.

5) Mendeleev arranged the elements according to


A) atomic weight and chemical reactivity.
B) atomic number and atomic weight.
C) electron configuration and atomic weight.
D) physical state and relative abundance.

8) Which of the following statements does not describe a physical property of chlorine?
A) The color of chlorine gas is green.
B) Chlorine combines with sodium to form table salt.
C) The density of chlorine gas at standard temperature and pressure is 3.17 g/L.
D) The freezing point of chlorine is -101C.
9) All of the following elements are nonmetals except
A) carbon.
B) antimony.

C) hydrogen.

D) oxygen.

10) The existence of electrons in atoms of all elements was demonstrated by


A) Millikan's oil drop experiment.
B) Rutherford's gold foil experiment.
C) Thomson's cathode ray tube experiment.
D) None of the above.
11) Which of the following two atoms are isotopes?
A)
C)

12
6

35
17

Cl

and
and

13
6

C
80
35

B)

Cl

40
18

Ar
D)

and
24
12

40
20

Mg

Ar
and

12
6

12) What are the possible values of l if n = 5?


A) -5, -4, -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3, +4, or +5
C) 0, 1, 2, 3, or 4

B) 5
D) -4, -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3, or +4

13) The solid compound, Na2CO3, contains


A) Na+ ions and CO32-ions.

B) Na2+ and CO32- ions.

C) Na2CO3 molecules.

D) Na+, C4+, and O2- ions.

14) Covalent bonding is a


A) sharing of electrons.
C) transfer of electrons.

B) gain of electrons.
D) loss of electrons.

15) A chlorine atom in Cl2 should have a


A) partial charge -.
C) charge of 1-.

B) charge of 0.
D) partial charge +.

16) The formula for dinitrogen trioxide is


C) (NO3)2.
A) N2O3. B) N(OH)3.

D) N3O2.

17) Consider a molecule with the following connections:

When a valid electron dot structure is written, how many double bonds will the molecule contain?
A) 0

B) 1

C) 4

D) 2

18) What is the sum of the coefficients when the following equation is balanced using the lowest, whole numbered
coefficients?
___ PH3(g) + ___ O2(g) ___ P4O10(s) + ___ H2O(g)
A) 12

B) 22

C) 19

19) What is the molar mass of Co(NO3)2?


A) 121 g/mol

B) 183 g/mol

C) 90 g/mol

D) 10

D) 152 g/mol

20) How many moles of CuO can be produced from 0.450 mol of Cu2O in the following reaction?
2 Cu2O(s) + O2(g) 4 CuO(s)
A) 0.450 mol

B) 0.225 mol

C) 1.80 mol

D) 0.900 mol

21) When silver nitrate reacts with barium chloride, silver chloride and barium nitrate are formed. How many grams of
silver chloride are formed when 10.0 g of silver nitrate reacts with 15.0 g of barium chloride?
A) 8.44 g

B) 18.8 g

C) 11.9 g

22) Which of the following is not a type of energy or energy transfer?


A) chemical energy
B) pressure

D) 9.40 g

C) work

D) heat

23) The first law of thermodynamics


A) is a statement of conservation of energy.
B) defines chemical energy.
C) provides a criterion for the spontaneity of a reaction.
D) defines entropy.
24) Which of the following instruments directly measures the pressure of a gas?
A) spectrometer
B) gas chromatograph
C) manometer
D) polarimeter
25) The SI unit for pressure is the
A) pascal.

B) newton.

C) MM Hg.

D) atmosphere.

26) Which of the following equations represents "Boyle's law"?


A) PV = k
B) V = nk
C) P/V = k
D) V/T = k
27) "Equal volumes of different gases at the same temperature and pressure contain the same molar amounts" is another
way of stating
A) Avogadro's law.
C) Boyle's law.

B) Charles' law.
D) Graham's law.

28) If the number of moles of gas is doubled at constant temperature and volume, the pressure of the gas 28) ______
A) is doubled.
C) is halved.

B) remains the same.


D) is quadrupled.

29) What is the density of fluorine gas at STP?


A) 1.55 g/L
B) 1.70 g/L

C) 0.848 g/L

D) 0.590 g/L

30) At STP how many grams of Mg are required to produce 35 mL of H2 in the reaction shown below?
Mg(s) + 2 HCl(aq) H2(g) + MgCl2(aq)
A) 0.035 g

B) 26 g

C) 29 g

D) 0.038 g

31) The mixing of different gases by random molecular motion with frequent collisions is called
A) compressibility.
B) effusion.
C) diffusion.
D) Avogadro's law.
32) Which is not a solution?
A) wine
C) hydrochloric acid

B) fog
D) brass

33) Which of the following mixtures have components which can be separated by filtration?
A) colloids
B) suspensions
C) solutions
D) all of the above
34) Molarity is defined as moles of solute per
A) total moles present.
B) kilogram of solvent.
C) mole of solvent.
D) liter of solution.

35) What is the mole fraction of ethanol in a solution made by dissolving 14.6 g of ethanol, C2H5OH, in 53.6 g of water?
A) 0.272

B) 0.214

C) 0.106

D) 0.0964

36) What is the molality of ethanol in a solution made by dissolving 14.6 g of ethanol, C2H5OH, in 53.6 g of water?
A) 5.91 m

B) 272 m

C) 0.00591 m

D) 0.272 m

37) What volume of 0.716 M KBr solution is needed to provide 10.5 g of KBr?
A) 63.2 mL B) 14.7 mL
C) 123 mL
D) 7.52 mL
38) What is the molality of a glucose solution prepared by dissolving 18.0 g of glucose, C6H12O6, in 125.9 g of water?
A) 0.143 m
B) 0.695 m
C) 7.94 10-4 m D) 0.794 m
39) A 1.30 M solution of CaCl2 in water has a density of 1.11 g/mL. What is the molality?
A) 1.44 m CaCl2 B) 1.17 m CaCl2

C) 1.35 m CaCl2

D) 1.25 m CaCl2

40) An aqueous CsCl solution is 8.00 mass % CsCl and has a density of 1.0643 g/mL at 20C. What is the boiling point of
this solution? Kb = 0.51C/m for water.
A) 100.53C

B) 103.8C

C) 104.3C

D) 100.27C

41) The Stockholm Convention is a global treaty that aims to protect the environmental and human health from this
hazards.
A)greenhouse gases

B) heavy metals

C) hexavalent chroimium

D) Persistent organic pollutants

42) When was the Clean Air Act signed?


A) July 27, 2000

B) July 27, 1998

C) July 24, 1999

D) January 24, 1999

C) RA 9003

D) RA 8879

43) The Phillipine Clean Air Act of 1999 is also known as:
A) RA 1655

B) RA 8749

44) The affectivity of banning f incineration all over the country will start/started on:
A) 1999

B) 2020

C) 2003

D) 2002

C) RA 3620

D) RA 3820

45) The Food, Drugs and Cosmetics Act is


A) RA 3180

B) RA 3720

46) Define as the burning of municipal, bio-medical and hazardous wastes, which process emits poisonous and toxic
flame.
A) Eco-file

B) Incineration

C) Segregation

D) Composting

47) Philippine Clean Water Act of 2004 is also known as


A) RA 9275

B) RA 2346

C) RA 6789

D) RA 6798

48) It means the application of an integrated, preventive environmental strategy to processes, products, services to
increase efficiency.
A) ISO

B) Cleaner Production

C) Continuous Improvement

D) 5S

49) Ecological Solid Waste Management Act of 2000 is also known as


A) RA 9001

B) RA 9002

C) RA 9003

D) 9005

50) This refer to controlled decomposition of organic matter by micro-organism mainly bacteria.
A) kaingin

B) dumping

C) degrading

D) composting

Answer Key
1) B
2) D
3) D
4) A
5) A
6) D
7) C
8) B
9) B
10) C
11) A
12) C
13) A
14) A
15) B
16) A
17) D
18) C
19) B
20) D
21) A
22) B
23) A
24) C
25) A
26) A
27) A
28) A
29) B
30) D
31) C
32) B
33) B
34) D
35) D
36) A
37) C
38) D
39) C
40) A
41) D
42) C
43) D
44) C
45) B
46) B
47) A
48) B
49) C
50) D