You are on page 1of 12

MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

Home

Engineering Multiple Choice Questions and Answers

Engineering Interview Questions

Online Tests

HomeCurrentElectricityObjectiveQuizquestionsandAnswers118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsand
Answers

118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoice
QuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList
1.TheS.I.unitofpoweris
(a)Henry
(b)coulomb
(c)watt
(d)watthour
Ans:c

Labels

A.C.Fundamentals

A.C.Fundamentalsandcircu
OnlineQuizQuestions

ACFundamentalsandCircui
OnlineQuizQuestions

AirportEngineeringObjectiv
andAnswers

AirportEngineeringOnlineQ
Questions

AppliedMechanicsandGrap
ObjectiveQuestionsandAns

AppliedMechanicsandGrap
OnlineQuizQuestions

BuildingMaterialsandConst
ObjectiveQuestionsandAns

CablesOnlineQuizQuestion

2.Electricpressureisalsocalled
(a)resistance
(b)power
(c)voltage
(d)energy
Ans:c
3.Thesubstanceswhichhavealargenumberoffreeelectronsandofferalowresistancearecalled
(a)insulators
(b)inductors
(c)semiconductors
(d)conductors
Ans:d
4.Outofthefollowingwhichisnotapoorconductor?
(a)Castiron
(b)Copper
(c)Carbon
(d)Tungsten
Ans:b
5.Outofthefollowingwhichisaninsulatingmaterial?
(a)Copper
(b)Gold
(c)Silver
(d)Paper
Ans:d
6.Thepropertyofaconductorduetowhichitpassescurrentiscalled
(a)resistance
(b)reluctance
(c)conductance
(d)inductance
Ans:c
7.Conductanceisreciprocalof
(a)resistance
(b)inductance
(c)reluctance
(d)capacitance
Ans:a
8.Theresistanceofaconductorvariesinverselyas
(a)length
(6)areaofcrosssection
(c)temperature
(d)resistivity
Ans:b

CablesOnlineQuizQuestion
Answers

ChemicalEngineeringMultip
QuestionsandAnswers

CIRCUITTHEORYANDELEC
NETWORKSQuestionsandA

CircuitsandCircuitTheoryQ
QuestionsandAnswers

CivilEngineeringInterviewQ
andAnswerspdfdownloadf

competitiveandentranceex
Compressors

ConcreteTechnologyandDe
ConcreteStructuresObjectiv
Questions

ConstructionPlanningandM
ObjectivequestionsandAns

ConstructionPlanningandM
OnlineQuizQuestions

ControlSystemsQuizQuest
Answers

CSECourseQuestionsandA

CurrentElectricityObjective
questionsandAnswers

CurrentElectricityOnlineQu
Questions

D.C.GeneratorsQuizQuesti
Answers

D.C.MotorsQuizQuestions
Answers

DCGeneratorsOnlineQuizQ

DCMotorsOnlineQuizQues

DesignofMasonryStructure
QuestionsandAnswers

DesignofSteelStructuresO
Questions

DesignofSteelStructuresO
Questions

DocksandHarborEngineerin
QuestionsandAnswers

ECEObjectivetypeQuestion
Answers

ECEQuestionsandGateand
CompetitiveQuestionsandA

EconomicsofPowerGenerat
QuizQuestions

EconomicsofPowerGenerat
QuestionsandAnswers

ElectricTractionQuizQuesti
Answers

9.Withriseintemperaturetheresistanceofpuremetals
(a)increases
(b)decreases
(c)firstincreasesandthendecreases
(d)remainsconstant
Ans:a

ElectricalCablesQuizQuesti
Answers

10.Withriseintemperaturetheresistanceofsemiconductors
(a)decreases
(b)increases
(c)firstincreasesandthendecreases
(d)remainsconstant
Ans:a

ElectricalMachineDesignQu
QuestionsandAnswers

11.Theresistanceofacopperwire200mlongis21Q.Ifitsthickness(diameter)is0.44mm,itsspecificresistanceis
around
(a)1.2x10~8Qm
(b)1.4x10~8Qm
(c)1.6x10""8Qm
(d)1.8x10"8Qm
Ans:c
12.Threeresistancesof10ohms,15ohmsand30ohmsareconnectedinparallel.
Thetotalresistanceofthecombinationis
(a)5ohms
(b)10ohms
(c)15ohms
(d)55ohms
Ans:

ElectricalEngineeringMateri
Questions

ElectricalEngineeringMateri
QuestionsandAnswers
ElectricalEngineeringMCQs

ElectricalMechineonlineQu

ElectricalMechineOnlineQu

ELECTRICALOBJECTIVEQUE
WITHANSWERS

ElectrolysisandStorageofB
OnlineQuizquestions

ElectrolysisandStorageofB
QuizQuestionsandAnswers

ElectromagneticInductionO
Questions

ElectromagneticInductionQ
QuestionsandAnswers

ElectromagneticObjectivety
questionsandanswers

ElectrostaticsOnlineQuizQu

ElectrostaticsQuizQuestions
Answers

EngineeringMaterialModelO
papers

EngineeringMaterialOnline
QuestionsandAnswers

EngineeringMaterialOnline

13.Aninstrumentwhichdetectselectriccurrentisknownas
(a)voltmeter
(b)rheostat
(c)wattmeter
(d)galvanometer
Ans:d
14.Inacircuita33Qresistorcarriesacurrentof2A.Thevoltageacrossthe
resistoris
(a)33V
(b)66v
(c)80V
(d)132V
Ans:b
15.Alightbulbdraws300mAwhenthevoltageacrossitis240V.Theresistanceofthelightbulbis
(a)400Q
(b)600Q
(c)800Q
(d)1000Q
Ans:c
16.Theresistanceofaparallelcircuitconsistingoftwobranchesis12ohms.Iftheresistanceofonebranchis18ohms,
whatistheresistanceoftheother?
(a)18Q
(b)36Q
(c)48Q
(d)64Q
Ans:b
17.Fourwiresofsamematerial,thesamecrosssectionalareaandthesamelengthwhenconnectedinparallelgivea
resistanceof0.25Q.Ifthesamefourwiresareconnectedisseriestheeffectiveresistancewillbe
(a)1Q
(b)2Q
(c)3Q
(d)4Q
Ans:d
18.Acurrentof16amperesdividesbetweentwobranchesinparallelofresistances8ohmsand12ohms
respectively.Thecurrentineachbranchis
(a)6.4A,6.9A
(b)6.4A,9.6A
(c)4.6A,6.9A
(d)4.6A,9.6A
Ans:b
19.Currentvelocitythroughacopperconductoris
(a)thesameaspropagationvelocityofelectricenergy
(b)independentofcurrentstrength
(c)oftheorderofafew^.s/m
(d)nearly3x108m/s

EngineeringMaterialsObject
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanicsObje
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanicsOnlin
Tests

EngineeringMechanicsOnlin
Questions

EngineeringMechanicsQuiz
andAnswers
Engines

EnvironmentalEngineeringO
typeQuestionsandAnswers

EnvironmentalEngineeringO
Questions

FluidMechanicsInterviewQ

FluidMechanicsObjectivety
QuestionsandAnswers

FluidMechanicsOnlineQuiz

FluidMechanicsProblemsQu
choicequestionsdownloadf

GasTurbinesandJetEngine
paper1

GasTurbinesandJetEngine
typeQuestionsandAnswers

GasTurbinesandJetEngine
OnlinePracticetests

GasTurbinesandJetEngine

GatePreparationquestionsf

HeatTransferObjectivetype
andAnswers
HeatTransferOnlineTest

HeatingandWeldingOnline
Questions

HeatingandWeldingQuizQ
andAnswers

HighwayengineeringObject
questionsandanswers

HighwayEngineeringOnline
Questions

HydraulicMachinesObjectiv
QuestionsandAnswers

HydraulicsandFluidMechan
ObjectiveQuestionsandAns

HydraulicsandFluidMechan
Quizquestions

HydrolicMechinesEngineerin
Questions
HydrolicMechinesTest1
Questions

I.C.EnginesObjectivetype
andAnswers
IEEnginesQuizQuestions

Ans:c

IndustrialDrivesElectrical
mcqs

20.Whichofthefollowingmaterialhasnearlyzerotemperaturecoefficientofresistance?
(a)Manganin
(b)Porcelain
(c)Carbon
(d)Copper
Ans:a

IndustrialDrivesQuizQuest
Answers

21.Youhavetoreplace1500Qresistorinradio.Youhaveno1500Qresistorbuthaveseveral1000Qoneswhichyouwould
connect
(a)twoinparallel
(b)twoinparallelandoneinseries
(c)threeinparallel
(d)threeinseries
Ans:b

MachineDesignOnlineQuiz

22.Tworesistorsaresaidtobeconnectedinserieswhen
(a)samecurrentpassesinturnthroughboth
(b)bothcarrythesamevalueofcurrent
(c)totalcurrentequalsthesumofbranchcurrents
(d)sumofIRdropsequalstheappliede.m.f.
Ans:a
23.WhichofthefollowingstatementistruebothforaseriesandaparallelD.C.circuit?
(a)Elementshaveindividualcurrents
(b)Currentsareadditive
(c)Voltagesareadditive
(d)Powerareadditive
Ans:d

IndustrialEngineeringObjec
QuestionsandAnswers
Irrigation

MachineDesignObjectiveTy
QuestionsandAnswers

MachineDesignQuizQuestio
Answers

MagnaticCircuitOnlineQuiz

MagneticCircuitOnlineQuiz

MagneticCircuitQuizQuesti
Answers

MagnetismandElectromagn
OnlineQuizQuestions

MagnetismandElectromagn
QuestionsandAnswers

MeasurementandInstrumen
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineeringObje
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineeringOnli
Exams

MechanicalEngineeringOnli
Exams

NetworkTheoremsOnlineQ
Questions

NetworkTheoremsQuizQue
Answers

24.Whichofthefollowingmaterialshasanegativetemperaturecoefficientofresistance?
(a)Copper
(b)Aluminum
(c)Carbon
(d)Brass
Ans:c

NozzlesandTurbinesObject
Questions

25.Ohm'slawisnotapplicableto
(a)vacuumtubes
(b)carbonresistors
(c)highvoltagecircuits
(d)circuitswithlowcurrentdensities
Ans:a

PolyphaseInductionMotors
Questions

26.Whichisthebestconductorofelectricity?
(a)Iron
(b)Silver
(c)Copper
(d)Carbon
Ans:b

ProcessInstrumentandCon
QuizQuestions

27.Forwhichofthefollowing'amperesecond'couldbetheunit?
(a)Reluctance
(b)Charge
(c)Power
(d)Energy
Ans:b
28.Allofthefollowingareequivalenttowattexcept
(a)(amperes)ohm
(b)joules/sec.
(c)amperesxvolts
(d)amperes/volt
Ans:d
29.Aresistancehavingrating10ohms,10Wislikelytobea
(a)metallicresistor
(b)carbonresistor
(c)wirewoundresistor
(d)variableresistor
Ans:c
30.Whichoneofthefollowingdoesnothavenegativetemperaturecoefficient?
(a)Aluminium
(b)Paper
(c)Rubber
(d)Mica
Ans:a
31.Varistorsare

NuclearPowerPlantsObject
questionsandanswers

NuclearPowerPlantsOnline
Questions
Onlinetestsforinterview

PolyphaseInductionMotors
QuestionsandAnswers

PowerPlantEngineeringOnl
Questions

PowerPlantEngineeringQui
andAnswers

Productionmanagementand
EngineeringOnlineQuizQue

ProductionTechnologyObjec
QuestionsandAnswers

RailwayEngineeringOnlineQ
Questions

RailwaysCivilEngineering
andAnswers

RectifiersandConvertersQu
QuestionsandAnswers

RefregirationandairConditi
OnlinePracticeTest

RefrigerationandAirConditi
ObjectivetypeQuestionsan

SinglePhaseInductionMoto
QuestionsandAnswers

SoilMechanicsandFoundati
EngineeringObjectiveQuest
Answers

SoilMechanicsandFoundati
EngineeringOnlineQuizQue
SteamBoilers

SteamBoilersandTurbines
practiceQuestions

SteamBoilersandTurbines
Questions

StrengthofMaterialsObject
QuestionsandAnswers

StrengthofMaterialsOnline
Questions

StrengthofMaterialsQuesti
Answers

StrengthsofMeterialsOnline
Questions

StructuralAnalysisObjective
andAnswers

(a)insulators
(6)nonlinearresistors
(c)carbonresistors
(d)resistorswithzerotemperaturecoefficient
Ans:b

StructuralAnalysisOnlineQ
Questions

32.Insulatingmaterialshavethefunctionof
(a)preventingashortcircuitbetweenconductingwires
(b)preventinganopencircuitbetweenthevoltagesourceandtheload
(c)conductingverylargecurrents
(d)storingveryhighcurrents
Ans:b

SwitchgearProtectionsQuiz
andAnswers

33.Theratingofafusewireisalwaysexpressedin
(a)amperehours
(b)amperevolts
(c)kWh
(d)amperes
Ans:d
34.Theminimumchargeonanionis
(a)equaltotheatomicnumberoftheatom
(b)equaltothechargeofanelectron
(c)equaltothechargeofthenumberofelectronsinanatom(#)zero
Ans:b
35.Inaseriescircuitwithunequalresistances
(a)thehighestresistancehasthemostofthecurrentthroughit
(b)thelowestresistancehasthehighestvoltagedrop
(c)thelowestresistancehasthehighestcurrent
(d)thehighestresistancehasthehighestvoltagedrop
Ans:d
36.Thefilamentofanelectricbulbismadeof
(a)carbon
(b)aluminium
(c)tungsten
(d)nickel
Ans:c
37.A3Qresistorhaving2Acurrentwilldissipatethepowerof
(a)2watts
(b)4watts
(c)6watts
(d)8watts
Ans:c
38.Whichofthefollowingstatementistrue?
(a)Agalvanometerwithlowresistanceinparallelisavoltmeter
(b)Agalvanometerwithhighresistanceinparallelisavoltmeter
(c)Agalvanometerwithlowresistanceinseriesisanammeter
(d)Agalvanometerwithhighresistanceinseriesisanammeter
Ans:c
39.Theresistanceofafewmetersofwireconductorinclosedelectricalcircuitis
(a)practicallyzero
(b)low
(c)high
(d)veryhigh
Ans:a
40.Ifaparallelcircuitisopenedinthemainline,thecurrent
(a)increasesinthebranchofthelowestresistance
(b)increasesineachbranch
(c)iszeroinallbranches
(d)iszerointhehighestresistivebranch
Ans:c
41.Ifawireconductorof0.2ohmresistanceisdoubledinlength,itsresistancebecomes
(a)0.4ohm
(b)0.6ohm
(c)0.8ohm
(d)1.0ohm
Ans:a
42.Three60Wbulbsareinparallelacrossthe60Vpowerline.Ifonebulbburnsopen
(a)therewillbeheavycurrentinthemainline
(b)restofthetwobulbswillnotlight
(c)allthreebulbswilllight
(d)theothertwobulbswilllight
Ans:d

SurveyingOnlineQuizQuest

SurveyingProblemsQuizqu

SwitchgearProtectionsOnlin
Questions

SynchronousMotorsOnline
Questions

SynchronousMotorsQuizQu
Answers

TheoryofMachinesObjectiv
QuestionsandAnswers

TheoryofMachinesOnlineQ
Quesions

TheoryofMachinesOnlineQ
Questions

ThermodynamicsModelExam

ThermodynamicsObjectiveT
QuestionsandAnswers

ThermodynamicsOnlineElec
MechanicalEngineeringTes

ThermodynamicsOnlineElec
4MechanicalEngineeringT

ThermodynamicsOnlineMod

ThermodynamicsOnlineQui
AndAnswers

ThermodynamicsSampleMo

TOPCivilEngineeringMultip
QuestionsandAnswers

TransformersOnlineQuiztes

TransformersQuizQuestions
Answers

TransmissionandDistributio
QuestionsandAnswers

TransmissionandDistributio
Questions

TunnelEngineeringObjective
QuestionsandAnswers

WaterResourcesandIrrigat
Engineering

WaterResourcesEngineering
HydrologyOnlineQuizQues

43.Thefourbulbsof40Weachareconnectedinseriesswiftabatteryacrossthem,whichofthefollowingstatementistrue
?
(a)Thecurrentthrougheachbulbinsame
(b)Thevoltageacrosseachbulbisnotsame
(c)Thepowerdissipationineachbulbisnotsame
(d)Noneoftheabove
Ans:a
44.TworesistancesRlandRiareconnectedinseriesacrossthevoltagesourcewhereRl>Ri.Thelargestdropwillbeacross
(a)Rl
(b)Ri
(c)eitherRlorRi
(d)noneofthem
Ans:a
45.Whatwillbeenergyusedbythebatteryifthebatteryhastodrive6.28x1018electronswithpotentialdifferenceof20V
acrosstheterminal?
(a)5joules
(b)10joules
(c)15joules
(d)20joules
Ans:
46.Aclosedswitchhasaresistanceof
(a)zero
(b)about50ohms
(c)about500ohms
(d)infinity
Ans:a
47.Thehotresistanceofthebulb'sfilamentishigherthanitscoldresistancebecausethetemperaturecoefficientofthe
filamentis
(a)zero
(b)negative
(c)positive
(d)about2ohmsperdegree
Ans:c
48.Heatinaconductorisproducedonthepassageofelectriccurrentdueto
(a)reactance
(b)capacitance
(c)impedance
(d)resistance
Ans:
49.Theinsulationonacurrentcarryingconductorisprovided
(a)topreventleakageofcurrent
(b)topreventshock
(c)bothofabovefactors
(d)noneofabovefactors
Ans:c
50.Thethicknessofinsulationprovidedontheconductordependson
(a)themagnitudeofvoltageontheconductor
(b)themagnitudeofcurrentflowingthroughit
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:a
51.Whichofthefollowingquantitiesremainthesameinallpartsofaseriescircuit?
(a)Voltage
(b)Current
(c)Power
(d)Resistance
Ans:b
52.A40Wbulbisconnectedinserieswitharoomheater.Ifnow40Wbulbisreplacedby100Wbulb,theheateroutputwill
(a)decrease
(b)increase
(c)remainsame
(d)heaterwillburnout
Ans:b
53.Inanelectrickettlewaterboilsin10mminutes.Itisrequiredtoboiltheboilerin15minutes,usingsamesupplymains
(a)lengthofheatingelementshouldbedecreased
(b)lengthofheatingelementshouldbeincreased
(c)lengthofheatingelementhasnoeffectonheatingifwater
(d)noneoftheabove
Ans:a

54.Anelectricfilamentbulbcanbeworkedfrom
(a)D.C.supplyonly
(b)A.C.supplyonly
(c)Batterysupplyonly
(d)Allabove
Ans:d
55.Resistanceofatungstenlampasappliedvoltageincreases
(a)decreases
(b)increases
(c)remainssame
(d)noneoftheabove
Ans:b
56.Electriccurrentpassingthroughthecircuitproduces
(a)magneticeffect
(b)luminouseffect
(c)thermaleffect
(d)chemicaleffect
(e)allaboveeffects
Ans:c
57.Resistanceofamaterialalwaysdecreasesif
(a)temperatureofmaterialisdecreased
(6)temperatureofmaterialisincreased
(c)numberoffreeelectronsavailablebecomemore
(d)noneoftheaboveiscorrect
Ans:c
58.Iftheefficiencyofamachineistobehigh,whatshouldbelow?
(a)Inputpower
(b)Losses
(c)Truecomponentofpower
(d)kWhconsumed
(e)Ratioofoutputtoinput
Ans:b
59.Whenelectriccurrentpassesthroughametallicconductor,itstemperaturerises.Thisisdueto
(a)collisionsbetweenconductionelectronsandatoms
(b)thereleaseofconductionelectronsfromparentatoms
(c)mutualcollisionsbetweenmetalatoms
(d)mutualcollisionsbetweenconductingelectrons
Ans:a
60.Twobulbsof500Wand200Wratedat250Vwillhaveresistanceratioas
(a)4:25
(b)25:4
(c)2:5
(d)5:2
Ans:c
61.Aglassrodwhenrubbedwithsilkclothischargedbecause
(a)ittakesinproton
(b)itsatomsareremoved
(c)itgivesawayelectrons
(d)itgivesawaypositivecharge
Ans:c
62.WhethercircuitmaybeAC.orD.C.one,followingismosteffectiveinreducingthemagnitudeofthecurrent.
(a)Reactor
(b)Capacitor
(c)Inductor
(d)Resistor
Ans:d
63.Itbecomesmoredifficulttoremove
(a)anyelectronfromtheorbit
(6)firstelectronfromtheorbit
(c)secondelectronfromtheorbit
(d)thirdelectronfromtheorbit
Ans:d
64.Whenonelegofparallelcircuitisopenedoutthetotalcurrentwill
(a)reduce
(b)increase
(c)decrease
(d)becomezero
Ans:c
65.Inalamploadwhenmorethanonelampareswitchedonthetotalresistanceoftheload
(a)increases

(b)decreases
(c)remainssame
(d)noneoftheabove
Ans:b
66.Twolamps100Wand40Wareconnectedinseriesacross230V(alternating).
Whichofthefollowingstatementiscorrect?
(a)100Wlampwillglowbrighter
(b)40Wlampwillglowbrighter
(c)Bothlampswillglowequallybright
(d)40Wlampwillfuse
Ans:b
67.Resistanceof220V,100Wlampwillbe
(a)4.84Q
(b)48.4Q
(c)484ft
(d)4840Q
Ans:c
68.Inthecaseofdirectcurrent
(a)magnitudeanddirectionofcurrentremainsconstant
(b)magnitudeanddirectionofcurrentchangeswithtime
(c)magnitudeofcurrentchangeswithtime
(d)magnitudeofcurrentremainsconstant
Ans:a
69.Whenelectriccurrentpassesthroughabucketfullofwater,lotofbubblingisobserved.Thissuggeststhatthetypeof
supplyis
(a)A.C.
(b)D.C.
(c)anyofabovetwo
(d)noneoftheabove
Ans:b
70.Resistanceofcarbonfilamentlampastheappliedvoltageincreases.
(a)increases
(b)decreases
(c)remainssame
(d)noneoftheabove
Ans:b
71.Bulbsinstreetlightingareallconnectedin
(a)parallel
(b)series
(c)seriesparallel
(d)endtoend
Ans:a
72.Fortestingappliances,thewattageoftestlampshouldbe
(a)verylow
(b)low
(c)high
(d)anyvalue
Ans:c
73.Switchingofalampinhouseproducesnoiseintheradio.Thisisbecauseswitchingoperationproduces
(a)arcsacrossseparatingcontacts
(b)mechanicalnoiseofhighintensity
(c)bothmechanicalnoiseandarcbetweencontacts
(d)noneoftheabove
Ans:a
74.Sparkingoccurswhenaloadisswitchedoffbecausethecircuithashigh
(a)resistance
(b)inductance
(c)capacitance
(d)impedance
Ans:b
75.Copperwireofcertainlengthandresistanceisdrawnouttothreetimesitslengthwithoutchangeinvolume,thenew
resistanceofwirebecomes
(a)1/9times
(b)3times
(e)9times
(d)unchanged
Ans:c
76.Whenresistanceelementofaheaterfusesandthenwereconnectitafterremovingaportionofit,thepowerofthe
heaterwill
(a)decrease

(b)increase
(c)remainconstant
(d)noneoftheabove
Ans:b
77.Afieldofforcecanexistonlybetween
(a)twomolecules
(b)twoions
(c)twoatoms
(d)twometalparticles
Ans:b
78.Asubstancewhosemoleculesconsistofdissimilaratomsiscalled
(a)semiconductor
(b)superconducto
(c)compound
(d)insulator
Ans:c
79.Internationalohmisdefinedintermsoftheresistanceof
(a)acolumnofmercury
(b)acubeofcarbon
(c)acubeofcopper
(d)theunitlengthofwire
Ans:a
80.Threeidenticalresistorsarefirstconnectedinparallelandtheninseries.
Theresultantresistanceofthefirstcombinationtothesecondwillbe
(a)9times
(b)1/9times
(c)1/3times
(d)3times
Ans:b
91.Whichmethodcanbeusedforabsolutemeasurementofresistances?
(a)Lorentzmethod
(b)Releighmethod
(c)Ohm'slawmethod
(d)Wheatstonebridgemethod
Ans:d
92.Three6ohmresistorsareconnectedtoformatriangle.Whatistheresistancebetweenanytwocorners?
(a)3/2Q
(b6Q
(c)4Q
(d)8/3Q
Ans:c
93.Ohm'slawisnotapplicableto
(a)semiconductors
(b)D.C.circuits
(c)smallresistors
(d)highcurrents
Ans:a
94.Twocopperconductorshaveequallength.Thecrosssectionalareaofoneconductorisfourtimesthatoftheother.Ifthe
conductorhavingsmallercrosssectionalareahasaresistanceof40ohmstheresistanceofotherconductorwillbe
(a)160ohms
(b)80ohms
(c)20ohms
(d)10ohms
Ans:d
95.Anichromewireusedasaheatercoilhastheresistanceof22/m.Foraheaterof1kWat200V,thelengthofwire
requiredwillbe
(a)80m
(b)60m
(c)40m
(d)20m
Ans:a
96.Temperaturecoefficientofresistanceisexpressedintermsof
(a)ohms/C
(b)mhos/ohmC
(e)ohms/ohmC
(d)mhos/C
Ans:c
97.Whichofthefollowingmaterialshastheleastresistivity?
(a)Zinc
(b)Lead

(c)Mercury
(d)Copper
Ans:
98.Whencurrentflowsthroughheatercoilitglowsbutsupplywiringdoesnotglowbecause
(a)currentthroughsupplylineflowsatslowerspeed
(b)supplywiringiscoveredwithinsulationlayer
(c)resistanceofheatercoilismorethanthesupplywires
(d)supplywiresaremadeofsuperiormaterial
Ans:c
99.TheconditionforthevalidityunderOhm'slawisthat
(a)resistancemustbeuniform
(b)currentshouldbeproportionaltothesizeoftheresistance
(c)resistancemustbewirewoundtype
(d)temperatureatpositiveendshouldbemorethanthetemperatureatnegativeend
Ans:a
100.Whichofthefollowingstatementiscorrect?
(a)Asemiconductorisamaterialwhoseconductivityissameasbetweenthatofaconductorandaninsulator
(b)Asemiconductorisamaterialwhichhasconductivityhavingaveragevalueofconductivityofmetalandinsulator
(c)Asemiconductorisonewhichconductsonlyhalfoftheappliedvoltage
(d)Asemiconductorisamaterialmadeofalternatelayersofconductingmaterialandinsulator
Ans:a
101.Arheostatdiffersfrompotentiometerintherespectthatit
(a)haslowerwattagerating
(b)hashigherwattagerating
(c)haslargenumberofturns
(d)offerslargenumberoftapping
Ans:b
102.Theweightofanaluminiumconductorascomparedtoacopperconductorofidenticalcrosssection,forthesame
electricalresistance,is
(a)50%
(b)60%
(c)100%
(d)150%
Ans:a
103.Anopenresistor,whencheckedwithanohmmeterreads
(a)zero
(b)infinite
(c)highbutwithintolerance
(d)lowbutnotzero
Ans:b
104.arethematerialshavingelectricalconductivitymuchlessthanmostofthemetalsbutmuchgreaterthanthatoftypical
insulators.
(a)Varistors
(b)Thermistor
(c)Semiconductors
(d)Variableresistors
Ans:c
105.Allgoodconductorshavehigh
(a)conductance
(b)resistance
(c)reluctance
(d)thermalconductivity
Ans:a
106.Voltagedependentresistorsareusuallymadefrom
(a)charcoal
(b)siliconcarbide
(c)nichrome
(d)graphite
Ans:c
107.Voltagedependentresistorsareused
(a)forinductivecircuits
(6)tosupresssurges
(c)asheatingelements
(d)ascurrentstabilizers
Ans:b
108.Theratioofmassofprotontothatofelectronisnearly
(a)1840
(b)1840
(c)30
(d)4

Ans:a
109.Thenumberofelectronsintheoutermostorbitofcarbonatomis
(a)3
(b)4
(c)6
(d)7
Ans:b
110.Withthreeresistancesconnectedinparallel,ifeachdissipates20Wthetotalpowersuppliedbythevoltagesource
equals
(a)10W
(b)20W
(c)40W
(d)60W
Ans:d
111.Athermistorhas
(a)positivetemperaturecoefficient
(b)negativetemperaturecoefficient
(c)zerotemperaturecoefficient
(d)variabletemperaturecoefficient
Ans:c
112.If/,Randtarethecurrent,resistanceandtimerespectively,thenaccordingtoJoule'slawheatproducedwillbe
proportionalto
(a)I2Rt
(b)I2Rf
(c)I2R2t
(d)I2R2t*
Ans:a
113.Nichromewireisanalloyof
(a)leadandzinc
(b)chromiumandvanadium
(c)nickelandchromium
(d)copperandsilver
Ans:c
114.Whenavoltageofonevoltisapplied,acircuitallowsonemicroamperecurrenttoflowthroughit.Theconductanceof
thecircuitis
(a)1nmho
(b)106mho
(c)1millimho
(d)noneoftheabove
Ans:a
115.Whichofthefollowingcanhavenegativetemperaturecoefficient?
(a)Compoundsofsilver
(6)Liquidmetals
(c)Metallicalloys
(d)Electrolytes
Ans:d
116.Conductance:mho::
(a)resistance:ohm
(b)capacitance:henry
(c)inductance:farad
(d)lumen:steradian
Ans:a
117.1angstromisequalto
(a)108mm
(6)10"6cm
(c)10"10m
(d)10~14m
Ans:c
118.Onenewtonmeterissameas
(a)onewatt
(b)onejoule
(c)fivejoules
(d)onejoulesecond
Ans:b

+3 Recommend this on Google


Labels:CurrentElectricityObjectiveQuizquestionsandAnswers

8comments:

RudraRevannavar 17April2015at22:07
sir,Iamnotabletocopythesequestionanswers,pleasehelpme..
thankyou..
Reply
Replies
VipinkumarTiwari 18February2016at13:11
Please"rightclick"onscreenofdesktopandthenclickon"saveas"soyoucaneasilycopythequestion.

VipinkumarTiwari 18February2016at13:17
Please"rightclick"onscreenofdesktopandthenclickon"saveas"soyoucaneasilycopythequestion.
Reply

PakprepPakprep 22June2015at22:10
Pakprep.comisanonlinesolutionforentrytestpreparationandaptitudetestpreparationinPakistan.PakPrepwasdevelopedwith
amissiontoprovideSimple,InnovativeandAffordableEntryTestPreparationforAll.
Reply

ShridharShri 7February2016at06:45
sir,
canyouprovidetoallinformationinpdfformat??
Reply

TusharKadwe 18April2016at10:10
Whatistemperaturecoefficientofthermistor?
Reply

ChitranjanSoni 23April2016at18:22
q37>answershouldbe12watts
Reply

KumarGaurav 21July2016at23:09
Q37.answerwillbe12watts.
P=I2*R
Reply

Enteryourcomment...

Commentas:

Publish

Hussam(Google)

Signout

Notifyme

Preview

NewerPost

Home

OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

PopularPosts

ElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
HereyoucanfindobjectivetypeElectricalEngineeringquestionsandanswersforinterviewandentranceexamination.ElectricalEngineeri...
MechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
MechanicalEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampl...
152TOPThermodynamicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
ThermodynamicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Whichofthefollowingvariablescontrolsthephysicalpropertiesofaperfect...

135TOPTransformersElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransformersInterviewQuestionsandAnswersList1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?(a)Current(b...
CivilEngineeringQuestionsandAnswers
CivilEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampleswi...
250TOPFluidMechanicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
LatestFluidMechanicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Fluidisasubstancethat(a)cannotbesubjectedtoshearforces...
109TOPMeasurementandInstrumentationElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestMeasurementandInstrumentationQuestionsandAnswersList1.Theuseof_____instrumentsismerelyconfinedwithinlaboratories...
118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList1.TheS.I.unitofpoweris(a)Henry(b)coulomb(c)watt(d)watthourA...
250TOPI.C.EnginesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
I.C.EnginesQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Theworkingcycleincaseoffourstrokeengineiscompletedinfollowingnumber...
102TOPTransmissionandDistributionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransmissionandDistributionQuestionsandAnswersList1.Bywhichofthefollowingsystemselectricpowermaybetransmitted?...

PoweredbyBlogger.