You are on page 1of 9

Chapter 3 - Data Description

  • 1. Which of the following is the properly rounded mean for the given data? 7, 8, 13, 9, 10, 11

A)

10

B)

9.7

C) 9.67

 

D)

9

Ans: B

 

Difficulty: Easy

 

Section: 3.1

  • 2. What is the median of the following set of values? 9, 7, 4, 2, 13

A)

4

B)

6

C)

7

D)

8

Ans: C

Difficulty: Easy

 

Section: 3.1

  • 3. Find the mode for the following data? 5, 4, 3, 4, 5, 6, 5, 5, 3, 4

A)

3

B)

4

C)

5

D)

6

Ans: C

Difficulty:

Easy

 

Section: 3.1

  • 4. What is the midrange of the following data set? 1, 7, 6, 8, 0, 8, 14, 14, 14

A)

7

B)

8

C)

1

D)

14

 

Ans: A

Difficulty: Moderate

Section: 3.1

  • 5. Find the mean of the following data set? 9, 4, 7, 2, 13

A)

4.0

B)

6.0

C)

7.0

D)

8.0

Ans: C

 

Difficulty:

Easy

 

Section: 3.1

  • 6. What is the median of the following data set? 2, 5, 9, 10, 14

A)

8

B)

9

C)

10

D)

12

Ans: B

Difficulty: Easy

 

Section: 3.1

  • 7. The number of police officers in selected city districts is listed below. Find the mode. 24, 26, 24, 30, 23, 28, 19, 31, 24, 26, 19

A)

23

B)

24

C)

26

D)

28

Ans: B

 

Difficulty: Easy

 

Section: 3.1

  • 8. Find the mean, mode, median, and midrange for the following data set. 12, 15, 18, 18, 15, 22, 15, 30, 12 Ans: mean = 17.4 mode = 15 median = 15 midrange = 21.0 Difficulty: Moderate

Section: 3.1

Page 28

Chapter 3

9. Find the mean of the following set of values. 3, 10, 8, 6, 8 Ans: 7.0

Difficulty: Easy

Section: 3.1

  • 10. Find the median of the following data set. 6, 13, 10, 9, 6

Ans:

9

Difficulty: Easy

Section: 3.1

 
  • 11. Find the median for the following data.

 

6,

7,

4,

5,

3,

7,

4

A)

3

B)

4

C)

5

D)

7

Ans: C

Difficulty:

Moderate

Section: 3.1

  • 12. For the data set 1, 8, 7, 2, 9, 15, 18, the properly rounded mean is 9.

Ans: False

Difficulty: Moderate

Section: 3.1

  • 13. What is the mean of the following data set? 3, 7, 10, 11, 12

A)

6.0

B)

8.6

C)

10.0

D)

13.4

Ans: B

Difficulty: Moderate

Section: 3.1

  • 14. What is the median of the following set of values? 6, 20, 18, 14, 18, 13, 14, 18

A)

12

B)

16

C)

14

D)

18

Ans: B

Difficulty: Moderate

Section: 3.1

  • 15. What is the mode of the following data set? 2, 16, 14, 10, 14, 12, 9

 

A)

8

B)

12

C)

10

D)

14

Ans: D

Difficulty: Moderate

Section: 3.1

  • 16. Find the mean of the following data set. 8, 10, 10, 10, 8, 14 Ans: 10.0 Difficulty: Moderate

Section: 3.1

  • 17. Find the median of the following data set. 7, 9, 9, 9, 7, 13 Ans:

9

Difficulty: Moderate

Section: 3.1

Page 29

Chapter 3

  • 18. If a distribution is negatively skewed as shown in the figure below, the mean will fall to the right of the median and the mode will fall to the left of the median.

Chapter 3 18. If a distribution is negatively skewed as shown in the figure below, the

Ans: False Difficulty: Difficult Section: 3.1

  • 19. In a unimodal, symmetrical distribution as shown in the figure below,

Chapter 3 18. If a distribution is negatively skewed as shown in the figure below, the
  • A) the mean is the same as the median, but the mode can be different.

  • B) the mean, the median, and the mode are the same.

  • C) the median and the mode are the same, but the mean can be different.

  • D) the mean, the median, and the mode are different.

Ans: B

Difficulty: Moderate

Section: 3.1

  • 20. Find the weighted mean for a particular student's scores on three exams if the first one was worth 75 points and the student received a score of 70%, the second was worth 50 points and the student received a score of 80%, and the third was worth 30 points and the student received a score of 95%? Ans: 78.1 Difficulty: Difficult Section: 3.1

Page 30

Chapter 3

  • 21. A student received the following grades last semester. Find the student's semester grade point average.

 

Course

Credits

Grade/Points

Statistics

4

A / 4.0

Physics

5

B / 3.0

Sociology

3

B / 3.0

 

Literature

2

B / 3.0

 

Tennis

1

D / 1.0

 

A)

3.00

B) 3.47

C) 3.24

D) 3.12

Ans: B

Difficulty: Difficult

Section: 3.1

 
  • 22. A characteristic or measure obtained by using all the data values for a specific population is called a ___________.

 

A)

variable

B) mode

C) statistic

D) parameter

Ans: D Difficulty: Easy Section: 3.1

  • 23. A weighted mean is used when the values of the data set are not all equally represented. Ans: True Difficulty: Easy Section: 3.1

  • 24. The median can be a more appropriate measure of central tendency if the distribution of the data is extremely skewed. Ans: True Difficulty: Moderate Section: 3.1

  • 25. A

______________

is the midpoint in a data array.

Ans: median Difficulty: Moderate Section: 3.1

  • 26. The

________________

is the mode for grouped data.

Ans: modal class Difficulty: Moderate Section: 3.1

  • 27. The variance of a data set is the square root of the standard deviation. Ans: False Difficulty: Easy Section: 3.2

  • 28. The range of a data set is the difference between the highest value and the lowest value. Ans: True Difficulty: Easy Section: 3.2

  • 29. Chebyshev's theorem can be used to find the minimum percentage of the values in a data set that will fall within a certain distance of the mean. Ans: True Difficulty: Moderate Section: 3.2

Page 31

Chapter 3

  • 30. The coefficient of variation for a data set is the mean divided by the standard deviation, expressed as a percentage. Ans: False Difficulty: Easy Section: 3.2

  • 31. The _______________

and

are two measures of variation used to

______________

describe the spread of the data in a data set. Ans: Choose two of the following three: variance, standard deviation, and range.

Difficulty: Easy Section: 3.2

  • 32. identifies a minimum percentage of the data points that fall within a

_______________ certain distance of the mean, and it applies to any distribution regardless of its shape.

Ans: Chebyshev's theorem Difficulty: Easy Section: 3.2

  • 33. A distribution in which approximately 68% of the data values fall within one standard deviation of the mean behaves according to

A)

the empirical rule.

B)

a symmetrical distribution.

Ans: A

Difficulty: Easy

Section: 3.2

C)

D)

a boxplot. differential statistics.

  • 34. The mean. Ans: variance Difficulty: Moderate

______________

is the average of the squares of the distance each value is from the

Section: 3.2

  • 35. Determine the range for the following data set. 4, 7, 3, 16, 5, 22, 8

  • A) 4

B)

3

C)

14

D)

19

Ans: D

Difficulty: Easy

Section: 3.2

  • 36. Determine the range for the following data set. 7, 13, 11, 9, 21 A)

7

B)

11

C)

14

D)

Ans: C

Difficulty: Easy

21

Section: 3.2

  • 37. What is the range of the set of values 5, 8, 3, 9, and 17.

  • A) 5

B)

8

C)

20

D)

14

Ans: D

Difficulty: Easy

 

Section: 3.2

  • 38. Find the range of the set of values 6, 15, 3, 10, and 5.

  • A) 3

B)

15

C)

9

D)

12

Ans: D

Difficulty: Easy

 

Section: 3.2

Page 32

Chapter 3

  • 39. The range of the following data set is _______.

6, 2, 11, 21, 9

 

Ans:

19

 

Difficulty: Easy

Section: 3.2

 
  • 40. The grades for the trigonometry exam are listed below. Find the range.

85,

76,

93,

82,

84,

90,

75

A)

76

B)

9

C)

11

D)

18

Ans: D

Difficulty: Easy

 

Section: 3.2

  • 41. Given that the variance for a data set is 1.20, what is the standard deviation?

A)

1.10

B)

1.44

C)

1.20

D) 0.60

Ans: A

Difficulty: Easy

 

Section: 3.2

  • 42. If a set of data has 49 values with a variance of 4.4, then the standard deviation is _________.

A)

0.6

B)

0.3

C)

0.1

D)

2.1

Ans: D

Difficulty: Easy

 

Section: 3.2

  • 43. If a data set has 16 values and a standard deviation 8.4, then the variance is ________.

A)

70.6

B)

2.1

C)

17.6

D) 33.6

Ans: A Difficulty: Easy

 

Section: 3.2

  • 44. If a set of data has mean 24 and variance 16, then it's coefficient of variation is ________. Ans: 6 Difficulty: Moderate Section: 3.2

  • 45. Given that the mean of a set of data is 25 and the standard deviation is 3, what is the coefficient of variation?

A)

0.12

B)

12%

C) 8.33

D) 833%

Ans: B Difficulty: Easy Section: 3.2

  • 46. For a set of data with a mean of 24 and a variance of 36, approximately 68% of the values will fall between 18 to 30.

Ans: True

Difficulty: Moderate

Section: 3.2

  • 47. According to Chebyshev's theorem, the maximum proportion of data values from a data set that are more than 2 standard deviations from the mean is _________.

A)

0.50

B) 0.13

C)

1.00

D) 0.25

Ans: D

Difficulty: Difficult

 

Section: 3.2

  • 48. The interquartile range IQR is found by subtracting the mean from the maximum value of a data set. Ans: False Difficulty: Easy Section: 3.3

Page 33

Chapter 3

  • 49. The percentile corresponding to a given data value X is computed by adding the 0.5 to number of values less than X then dividing by the total number of values in the data set. Ans: True Difficulty: Easy Section: 3.3

  • 50. divide a distribution into four groups, and __________

______________

divide a

distribution into ten groups.

Ans: Quartiles; deciles

Difficulty: Easy Section: 3.3

  • 51. are either extremely high or extremely low data values compared with

______________

the rest of the data.

Ans: Outliers

Difficulty: Easy Section: 3.3

  • 52. Which of the following is true?

A)

D

= P = Q

555

B)

D

50

= P

5

= Q

25

C)

Ans: C

Difficulty: Easy

Section: 3.3

DPQ

5

=

50

=

2

D)

D

= P

= Q

5052

  • 53. If a student scored 82 points on a test where the mean score was 78.2 and the standard deviation was 3.7. The student's z score is _______. A) 21.14 Ans: D

B) 22.16

C) 0.28

D)

1.03

Difficulty: Moderate

Section: 3.3

  • 54. Indicate which student has the higher z score.

Art Major

X = 46

Theater Major X = 70

X = 50.5

X = 75.1

s = 5.2

s = 7.3

A)

B)

C)

D)

The art major has a higher score than the theater major.

The theater major has a higher score than the art major.

Both students have the same score.

Neither student received a positive score; therefore, the higher score cannot be

determined.

Ans: B

Difficulty: Moderate

Section: 3.3

  • 55. A baseball player has a batting average of 0.325 each week of the season, with a standard deviation of 0.065. What is the z score when he bats 0.410 one week? A) 1.308 Ans: A

B) 0.410

C) 0.325

D) 1.275

Difficulty: Moderate

Section: 3.3

  • 56. If a student scored 75 points on a test where the mean score was 78.5 and the standard deviation was 5.1. The student's z score is ________. A) 15.39 Ans: D

B) 0.13

C) –0.13

Difficulty: Moderate

D) –0.69

Section: 3.3

Page 34

Chapter 3

  • 57. Using the table below, what grade would a student who ranked in the 50th percentile

receive. Grade Class Boundaries Frequency A 89.5–99.5 4 B 79.5–89.5 7 C 69.5–79.5 11 D 59.5–69.5
receive.
Grade
Class Boundaries
Frequency
A
89.5–99.5
4
B
79.5–89.5
7
C
69.5–79.5
11
D
59.5–69.5
3
F
49.5–59.5
3
A)
B
B)
C
C)
D
D)
F
Ans: B
Difficulty: Moderate
Section: 3.3
58.
Given the following data set, find the approximate value that corresponds to the 75th
percentile.
10, 44, 15, 23, 14, 18, 72, 56
Ans: 50
Difficulty: Difficult Section: 3.3
59.
Check the following data set for outliers.
73, 82, 84, 84, 86, 87, 89, 91
Ans: 73 is an outlier.
Q
= 83,
Q
= 88,
IRQ = 5,
lowerlimit = 78,
upperlimit=93
1
3
Difficulty: Difficult Section: 3.3
60.
Identify the five-number summary of the following data set.
7, 11, 21, 28, 32, 33, 37, 43.
A)
7, 16, 30, 35, 43
C)
7, 11, 28, 33, 43
B)
7, 21, 30, 33, 43
D)
7, 21, 26.5, 33, 43
Ans: A
Difficulty: Moderate
Section: 3.4
61.
A five-number summary of a data set consists of the minimum,
Q , the median,
Q
, and
1
3
the maximum.
Ans: True
Difficulty: Moderate
Section: 3.4

Page 35

Chapter 3

  • 62. Make a boxplot for the following data set. 24, 15, 34, 92, 68, 34, 78, 45, 53, 67, 83, 46 Ans:

(15, 34, 49.5, 73, 92)

Chapter 3 62. Make a boxplot for the following data set. 24, 15, 34, 92, 68,

Difficulty: Difficult Section: 3.4

  • 63. The size of the box in a boxplot shows the

of the data set.

____________________

  • A) difference between the mean and the median

  • B) variance

  • C) skewness

  • D) interquartile range

Ans: D

Difficulty: Moderate

Section: 3.4

  • 64. Given the following boxplot where m is the median value, what statement could be made about the distribution of the data?

Chapter 3 62. Make a boxplot for the following data set. 24, 15, 34, 92, 68,
  • A) The distribution is approximately symmetric.

  • B) The distribution is positively skewed.

  • C) The distribution is negatively skewed.

  • D) The data are nominal and consequently can not be identified as symmetric or skewed.

Ans: A

Difficulty: Moderate

Section: 3.4

Page 36