You are on page 1of 17

www.ibpsguide.

com

Set of 50 Practice Reasoning Questions for SBI PO Preliminary Exam 2015- Part-III

Directions (Questions.01-05): Study the information and answer the given questions:
Seven people, P, Q, R, S, T, U and V live on separate floors of a 7- floor building.
Ground floor is numbered 1; first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is
numbered 7. Each one of these is travelling to a different city, viz Delhi, Mumbai, Patna,
Chennai, Kolkata, Bangalore and Lucknow but not necessarily in the same order. Only three
people live above the floor on which P lives. Only one person lives between P and the one
travelling to Bangalore. U lives immediately below the one travelling to Mumbai. The one
travelling to Mumbai lives on an even numbered floor. Only three people live between the ones
travelling to Bangalore and Patna. T lives immediately above R. T is not travelling to Patna.
Only two people live between Q and the one travelling to Kolkata. The one travelling to Kolkata
lives below the floor on which Q lives. The one travelling to Delhi does not live immediately
above or immediately below Q. S does not live immediately above or immediately below P. V
does not travel to Chennai.
1).Which of the following is true with respect to V as per the given information?
a) The one who lives immediately below V is travelling to Mumbai
b) V is travelling to Bangalore
c) V lives on floor no.7
d) V lives on the immediately below T
e) V lives on the lowermost floor
2).Who among the following lives on floor no.3?
a) R
b) The one travelling to Kolkata
c) The one travelling to Chennai
d) T
e) V

For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 1

www.ibpsguide.com
3) Who lives on the floor immediately above T?
a) S
b) V
c) P
d) Q
e) U
4).To which of the following cites is S travelling?
a) Kolkata
b) Patna
c) Mumbai
d) Bangalore
e) Chennai
5).How many people live between the floors on which S and the one travelling to Mumbai live?
a) One
b) Two
c) Three
d) More than one
e) None of these
Directions (Questions.06-10): Study the following information carefully to answer the given
questions.
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table. Each of them
belongs to a different profession, viz Doctor, Banker, Engineer, Lawyer, Businessman,
Teacher, Pharmacist and Writer, but not necessarily in the same order. Four of the persons
are facing towards the centre while the remaining four are facing away from the centre.
S is the third to the right of W. The one who is a Businessman is on the immediate left
of S, who is not a Pharmacist. V is fourth to the left of U. Neither V nor U is an immediate
neighbor of S. P is a writer and sits third to the left of the Businessman. The person who is a
Banker sits second to the left of the person who is a Writer. The person who is a Doctor sits
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 2

www.ibpsguide.com
second to the right of S. R is an Engineer and sits exactly between P and U. The person who
is a Teacher sits second to the right of the person who is an Engineer. T sits third to the left of
P. R is facing the centre and is to the right of both P and U.
6).The person who sits between T and Q belongs to which of the following professions?
a) Teacher
b) Pharmacist
c) Businessman
d) Lawyer
e) None of these
7).Who is a Banker?
a) Q
b) V
c) R
d) T
e) None of these
8).U is a (n)
a) Doctor
b) Engineer
c) Writer
d) Pharmacist
e) None of these
9).Who is a Pharmacist?
a) V
b) Q
c) S
d) W
e) None of these

For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 3

www.ibpsguide.com
10).Which of the following combination is correct?
a) S-Pharmacist
b) P-Engineer
c) Q-Writer
d) R-Businessman
e) Q-Teacher
Answers:
1). a) 2). b) 3). e) 4). e) 5). b) 6). d) 7). b) 8). a) 9). d) 10). e)
Directions (Questions.11-12): In this question is given a statement followed by two
assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted.
You have to consider the statement and the following assumption and decide which of those
is/are implicit in the persons statement.
11).Statement: Send Employee XYZ for training in UK to gain more insight into the project
which he is handling at present.
I. Some similar training programmes are available in the employees own country as well.
II. With the present skill sets, Employee XYZ is incapable of handling the project.
a) Bothe I and II are implicit
b) Only II is implicit
c) Either I or II is implicit
d) Only I is implicit
e) Neither I nor II is implicit
12).Statement: Minute traces of nitrate sometimes present in cattle fodder B may be
responsible for the poor health of the cattle; therefore use fodder G to ensure that your cattle
remain healthy.
I. Cattle fodder G does not contain nitrate.
II. Nitrate is toxic to all living beings.
a) Only I is Implicit
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 4

www.ibpsguide.com
b) Neither I nor II is implicit
c) Both I and II are implicit
d) Only II is implicit
e) Either I or II is implicit
Directions (Questions.13-15): Study the following information and answer the given
questions.
M is the mother of B. A is the husband of M. N is the only brother of B. C is married to B. Q
is the only child of C. N does not have any sister. J is the father of A.
13).If A does not have any grandson, then how is Q related to B?
a) Nephew
b) Cannot be determined
c) Sister-in-law
d) Niece
e) Daughter-in-law
14).How is A related to C?
a) Brother-in-law
b) Uncle
c) Father-in-law
d) Nephew
e) Cannot be determined
15).How is B related to J?
a) Brother
b) Father
c) Nephew
d) Brother-in-law
e) Grandson
Directions (Questions.16-20): Read the given information and answer the given questions.
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 5

www.ibpsguide.com
Eight people R, Q, R, S, T, U, V and W live on separate floors of an eight-floor building.
Ground floor is numbered I, first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is
numbered 8.

P lives on the floor numbered five. Only two people live between P and Q. Q lives above P.

V lives immediately above S. T lives immediately above R.

Only one person lives between T and W.

T lives above W. U lives on an odd-numbered floor.


16).How many people live between the floors on which S and R live?
a) three
b) one
c) two
d) four
e) more than four
17).Who lives on the floor immediately above P?
a) U
b) W
c) S
d) R
e) Other than these given as options
18).Which of the following is true with respect to the given information?
a) V lives on the topmost floor.
b) U lives on floor No. 1.
c) P lives immediately above W.
d) Only one person lives between W and U.
e) Only two people live between T and S
19).Who among the following lives on floor No. 2?
a) V
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 6

www.ibpsguide.com
b) R
c) W
d) S
e) T
20).Which of the following lives between R and U?
a) T
b) P
c) V
d) W
e) No one
Answers:
11). e) 12). a) 13). d) 14). c) 15). e) 16). c) 17). c) 18). b) 19). c) 20). d)
Directions (Questions.21-25): Study the following information and answer the questions that
follow.
Seven institutes P, Q, R, S, T, U and V provide coaching for seven different competitive
exams, viz Engineering, NET, CAT, SSC, Banking, Medical and TED, but not necessarily in
the same order. There is one day weekly, off in each institute from Monday to Sunday but not
necessarily in the same order. No two institutes have the same weekly off day.

Institute R provides coaching for NET and is no closed either on Friday or on Wednesday.

Institute S provides coaching for Engineering, and Thursday is its weekly off day.

Institute T and U do not provide coaching for Banking and neither of these has Wednesday as
weekly off day.

Institute Q provides coaching for SSC and remains closed on Sunday.

The one which provides coaching for Medical has Tuesday as weekly off day.

Institute V provides coaching for TET and remains closed on Monday

Institute T does not provide coaching for CAT


21).Institute R remains closed on which of the following days?
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 7

www.ibpsguide.com
a) Tuesday
b) Monday
c) Sunday
d) Saturday
e) None of these
22).Which of the following institutes provides coaching for Banking?
a) P
b) T or U
c) T
d) U
e) None of these
23).Which of the following combinations is correct?
a) Thursday S - Medical
b) Wednesday Q - Banking
c) Friday U - CAT
d) Wednesday Q SSC
e) None of these
24).Which institute provides coaching for Medical?
a) S
b) U
c) T
d) P
e) None of these
25).On which of the following days does Institute U remains closed?
a) Sunday
b) Wednesday
c) Tuesday
d) Cant be determine
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 8

www.ibpsguide.com
e) None of these
Directions (Questions.26-30): Study the information carefully and answer the following
questions.
In a certain code language notification of the Indian government is written as doo see mo
nee ti, government notification published is written as see jo mo, published by authority is
written as jo pi ga, and notification of authority is written as pi see ti.
26).Which of the following represents the code for government notification by authority?
a) See ga pi mo
b) Jo mo pi ga
c) Ga pi mo ti
d) Mo pi see nee
e) None of these
27).Which of the following could be a code for government declares authority notification?
a) Ga see mo jo
b) Alu pi ga see
c) Pi qa see mo
d) Alu pta ga see
e) None of these
28).Which of the following is the code for Indian?
a) mo
b) doo
c) nee
d) Cant say
e) None of these
29).What does nee stand for?
a) the
b) of
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 9

www.ibpsguide.com
c) Either Indian or the
d) Indian
e) None of these
30).What does ga stand for?
a) by
b) authority
c) published
d) Cant say
e) None of these
Answers:
21). d) 22). a) 23). c) 24). c) 25). e) 26). a) 27). c) 28). d) 29). c) 30). a)
Direction (Questions.31-35): Study the given information and answer the following questions:
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and
numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input
and its rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)
Input: hearing 18 integrity 50 xenon 89 glow 33 century 81 23 goal
Step I: glow hearing 18 integrity 50 xenon 33 century 81 23 goal 89
Step II: glow goal hearing 18 integrity 50 xenon 33 century 23 81 89
Step III: glow goal xenon hearing 18 integrity 33 century 23 50 81 89
Step IV: glow goal xenon century hearing 18 integrity 23 33 50 81 89
Step V: glow goal xenon century hearing integrity 18 23 33 50 81 89
Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input: 19 numerology 48 global 88 xylem 25 telling 79 59 fabricate torcher.
31).Which step number would be the following output? Xylem global telling torcher 19
numerology 25 fabricate 48 59 79 88
a) Step V
b) Step IV
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 10

www.ibpsguide.com
c) Step III
d) There will be no such step.
e) None of these
32).Which of the following would be the last step of the rearrangement?
a) VII
b) V
c) VI
d) IV
e) None of these
33).If in the last step all the words get rearranged in alphabetical order, which of the following
words would retain its original position?
a) fabricate
b) telling
c) global
d) xylem
e) None of these
34).Which of the following would be at the 7th position from the left in Step III?
a) 25
b) telling
c) fabricate
d) 48
e) None of these
35).In Step IV if xylem is related to 88 and global is related to79 then 19 is related to
which of the following, if the same pattern in followed?
a) 25
b) 59
c) fabricate
d) 48
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 11

www.ibpsguide.com
e) None of these
Directions (Questions.36-40): Study the following information and answer the questions
given below:
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are playing a game of musical chairs. The chairs
placed around a circular table face away from the table. Each person knows a different
language Marathi, Telugu, Kannada, Punjabi, Bengali, Tamil, Hindi and English but not
necessarily in the same order. When all of them are sitting in the chairs during the game, the
following conditions were fulfilled.

C is a Hindi speaker and sits third to the left of E

The Tamil and the Punjab speaker are immediate neighbors of each other. Neither of either E
of C.

The Telugu and the English speaker are immediate neighbors of each other.

The one who speaks Punjabi sits to the left of B, who speaks Kannada.

A speaks Telugu and is not an immediate neighbor of the Hindi speaker.

Only F sits between the Punjabi and the Marathi speaker.

G sits third to the left of the person who speaks English


36).Which of the following pairs represents the immediate neighbors of the Marathi speaker?
a) Kannada and Tamil
b) Telugu and Bengali
c) English and Punjabi
d) Punjabi and Bengali
e) None of these
37).Who among the following speaks English?
a) F
b) H
c) G
d) E
e) None of these
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 12

www.ibpsguide.com
38).How many persons sit between the Hindi speaker and D when counted in clockwise
direction from the Hindi speaker?
a) Four
b) Two
c) One
d) Three
e) None of these
39).E speaks which of the following language?
a) Punjabi
b) Bengali
c) Tamil
d) Marathi
e) None of these
40).Who among the following sits exactly between B and H?
a) Marathi speaker
b) Punjabi speaker
c) Tamil speaker
d) Telugu speaker
e) Hindi speaker
Answers:
31). b) 32). c) 33). a) 34). a) 35). c) 36). e) 37). b) 38). d) 39). b) 40). e)

Direction (Questions.41-44): Study the following information and answer the questions that
follow:
The planet is warming, from North Pole to South Pole, and everywhere in between.
Globally, the mercury is already up by more than 1 degree Fahrenheit (0.8 degree Celsius) or
even more in sensitive Polar Regions. The effects of rising temperature are waiting for some
far flung future. Theyre happening right now. Signs are appearing all over, and some of them
For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 13

www.ibpsguide.com
are surprising. The extreme weather events, the historic drought conditions over large parts of
the world, the fast melting of Greenlands ice surface and the intensity of Hurricane Sandy are
examples of the changes to global weather patterns that can be expected from an overall rise
in Earths surface temperature.
41).Which of the following would be the ill effect(s) of the increasing global warming on the
earth?
i.

Increase in sea level on the earth

ii.

Management forests will get submerged under water.

iii.

Lowlying areas of the world would be under water.

iv.

Floods and droughts would become more common.

a) Only I, II, III


b) Only I and II
c) Only I
d) Only I, III and IV
e) All of these
42).Which of the following is/are the main cause of increasing global warming in the world?
a) Increasing pollution in the world
b) Increasing world population
c) Ozone layer depletion
d) Increasing deforestation in the world
e) Cant be inferred from the passage
43).What course(s) of action should people take to reduce global warming?
i.

Increase afforestation in the world

ii.

Increase the use of recyclable products rather than disposable products

iii.

Less use of CFC-producing products

iv.

Increase mining activities


a) Only III
b) Only I

For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 14

www.ibpsguide.com
c) Only I, II & III
d) Only I and II
e) Only II, III & IV
44).Which of the following conclusions can be drawn from the above passage?
a) Man-made reasons are responsible for ill-effect of global warming.
b) Extreme climatic condition on earth is the ill-effect of global warming.
c) The effects of global warming are very slow.
d) Developed countries of the world should contribute to reducing global warming in the
world.
e) Global warming is a phenomenon which cant be stopped
Directions (Questions.45-46): Study the given information and answer the questions that
follow.
India is renowned as the land of tiger, elephant and many other wildlife creatures. But
sadly, the equation that existed between people and wildlife centuries ago has vanished, and
out protected areas, which comprise mere 4% of Indias landscape, are themselves in an
alarming condition for the government
45).Which of the following is the main threat to wildlife in India at present?
i.

Increasing number of illegal poaching of animals

ii.

Poor quality of forest administration

iii.

Reckless development in the forest area

iv.

Lack of political will

a) Only I and III


b) Only III
c) Only II
d) Only I
e) All of these
46).What course(s) of action should the government take to promote wildlife conservation?
i.

Increase awareness for the protection of wildlife.

For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 15

www.ibpsguide.com
ii.

Provision of severe punishment for the poachers

iii.

Launch more wildlife conservation projects and programmes

iv.

More scientific research should be conducted.

a) Only I and IV
b) Only III
c) Only II
d) Only I and II
e) All of these
Direction (Questions.47-50): Study the following information carefully and answer the
questions.
Indias financial woes are rapidly approaching a critical stage. The rupee has depreciated
by 44% in the past two years and hit a record low against the US dollar in August 2013. The
stock market is plunging, bond yield are very low and capital is flooding out of the country.
There are ways of looking at Indias present economic woes marked by a rapid fall in the value
of the rupee caused by persistent inflation of the past few years and the high current account
deficit (CAD) of about $ 85 billion (4.5 per cent of GDP).
47).Which of the following is/are the main cause of the economic crisis in India?
i.

Heavy subsides

ii.

Heavy taxation in corporate sectors

iii.

Corruption

iv.

Heavy expenditures of the government

a) Only II and III


b) Only II
c) Only I
d) Only II and III
e) Only I and IV
48).What course(s) of action should government take to get out of the economic crisis?
i.
ii.

The government should promote foreign investment.


The government should cut down imports.

For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 16

www.ibpsguide.com
iii.

The government should work to promote exports.

iv.

The government should borrow money from the World Bank

a) Only II
b) Only I
c) Only III
d) Only I, II and III
e) All of these
49).Which of the following conclusions can be drawn from the above passage?
a) Continuous devaluation of dollar led to the economic crisis in India
b) The share of foreign shareholders is allowing the money to flow out of the country.
c) The excess supply of money in the Indian market is degrading the value of Indian rupee
d) Heavy imports by the government are increasing the economic woes of India.
e) None of these
50).Which of the following assumptions is/are implicit in the above statement?
i.

Foreign investors are losing faith in the market.

ii.

There is excess supply of commodities in the Indian market.

iii.

Current account deficit of the country has increased.

iv.

There is lack of effective communication between the government and the central
bank of the country.

a) Only II
b) Only I and II
c) Only I
d) Only III
e) All of these
Answers:
41). d) 42). e) 43). c) 44). b) 45). e) 46). e) 47). e) 48). d) 49). d) 50). d)

For More SBI PO Study Materials Visit: www.ibpsguide.com

Page 17