You are on page 1of 56

18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

GeneralStudies(Prelims)
Paper1999

GeneralStudies(Prelims)Paper1999

October4,2014

Q1OneconsistentfeaturefoundinthehistoryofsouthernIndiawas
thegrowthofsmallregionalkingdomsratherthanlargeempires
becauseof
(a)theabsenceofmineralslikeiron
(b)toomanydivisionsinthesocialstructure
(c)theabsenceofvastareasoffertileland
(d)thescarcityofmanpower

Q2Fromthebalancesheetofacompany,itispossibleto
(a)judgetheextentofprofitabilityofthecompany
(b)assesstheprofitabilityandsizeofthecompany
(c)determinethesizeandcompositionoftheassetsandliabilitiesof
thecompany
(d)determinethemarketshare,debtsandassetsofthecompany

Q3Ifitis10.00a.m.I.S.T.,thenwhatwouldbethelocaltimeat
Shillongon92Elongitude?

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 1/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(a)9.38a.m.
(b)10.38a.m.
(c)10.22a.m.
(d)9.22a.m.

Q4TheConstitutionofIndiarecognises
(a)onlyreligiousminorities
(b)onlylinguisticminorities
(c)religiousandlinguisticminorities
(d)religious,linguisticandethnicminorities

Q5Thekingwasfreedfromhispeopleandtheyfromtheirking.On
whosedeathdidBadaunicommentthus?
(a)Balban
(b)AlauddinKhalji
(c)MuhammadbinTughlak
(d)FerozeShahTughlak

Q6InthenewPanchayatiRajBillenactedin1993,thereareseveral
freshprovisionsdeviatingfromthepast.Whichoneofthefollowing
isnotonesuchprovision?
(a)Anumberofaddedresponsibilitiesintheareaofagriculture,
ruraldevelopment,primaryeducationandsocialforestryamong
others.
(b)Electionsbeingmademandatoryforallpostsatthetimetheyare
due.
(c)Astatutoryrepresentationforwomeninthepanchayats,uptoa
thirdofthestrength.
(d)Regularremunerationtothepanchayatmembers,soasto
ensuretheirpunctualityandaccountability.
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 2/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q7AshipsailingfromtheeasternextremityoftheAleutianIslands
toDutchharbourcrosses180meridianat23.30hrsonJanuary1,
1999.Whattimeanddatewillberecordedbythecaptainoftheship
inhisdiaryafteronehourjourneyfromthepointofcrossingofthe
meridian?
(a)January1,0030hrs
(b)January2,0030hrs
(c)January3,0030hrs
(d)January4,0030hrs

Q8Considerthefollowingstatements:
AnamendmentoftheConstitutionofIndiacanbeinitiatedbythe
I.LokSabha.
II.RajyaSabha.
III.StateLegislatures.
IV.President.
Whichoftheabovestatementsis/arecorrect?
(a)Ialone
(b)I,IIandIII
(c)II,IIIandIV
(d)IandII

Q9ThefirstventureofGandhiinallIndiapoliticswasthe
(a)NonCooperationMovement
(b)RowlattSatyagraha
(c)ChamparanMovement
(d)DandiMarch

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 3/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q10PersonsbelowthepovertylineinIndiaareclassifiedassuch
basedonwhether
(a)theyareentitledtoaminimumprescribedfoodbasket
(b)theygetworkforaprescribedminimumnumberofdaysinayear
(c)theybelongtoagriculturallabourerhouseholdandthescheduled
caste/tribesocialgroup
(d)theirdailywagesfallbelowtheprescribedminimumwages

Q11ThetermAryandenotes
(a)anethnicgroup
(b)anomadicpeople
(c)aspeechgroup
(d)asuperiorrace

Q12Considerthefollowingstatements:
RegionaldisparitiesinIndiaarehighandhavebeenrisinginrecent
yearsbecause
I.thereispersistentinvestmentovertimeonlyinselectlocales.
II.someareasareagroclimaticallylessconducivetodevelopment.
III.someareascontinuetofacelittleornoagrariantransformation
andtheconsequentlackofsocialandeconomicopportunities.
IV.someareashavefacedcontinuouspoliticalinstability.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)I,IIandIII
(b)I,IIandIV
(c)I,IIIandIV
(d)II,IIIandIV

Q13MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 4/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

ListI ListII
(VolcanicMountain) (Country)
I.Mt.Rainier (A)Italy
II.Etna (B)Mexico
III.Paricutin (C)Philippines
IV.Taal (D)USA

Codes:
(a)ID,IIB,IIIA,IVC
(b)ID,IIA,IIIB,IVC
(c)IB,IIA,IIID,IVC
(d)ID,IIC,IIIB,IVA

Q14Considerthefollowingstatementsabouttherecent
amendmentstotheElectionLawbytheRepresentationofthe
People(Amendment)Act,1996:
I.AnyconvictionfortheoffenceofinsultingtheIndianNationalflag
ortheConstitutionofIndiashallentaildisqualificationforcontesting
electionstoParliamentandStateLegislaturesforsixyearsfromthe
dateofconviction.
II.Thereisanincreaseinthesecuritydepositwhichacandidatehas
tomaketocontesttheelectiontotheLokSabha.
III.Acandidatecannotnowstandforelectionfrommorethanone
Parliamentaryconstituency.
IV.Noelectionwillnowbecountermandedonthedeathofa
contestingcandidate.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)IIandIII
(b)I,IIandIV
(c)IandIII
(d)I,II,IIIandIV
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 5/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q15Considerthefollowingstatements:
ThestrikingfeatureoftheJamaMasjidinKashmircompletedby
ZainulAbidininclude(s)
I.turret.
II.similaritywithBuddhistpagodas.
III.Persianstyle.
Whichoftheabovestatementsis/arecorrect?
(a)Ialone
(b)I,IIandIII
(c)IIandIII
(d)IandIII

Q16TheRavvaoffshoreblock,withgreatpotentialforoil,islocated
in
(a)KrishnaGodavaribasin
(b)Cauverybasin
(c)Mahanadibasin
(d)PalarPennarbasin

Q17Inthegivenmap,whichoneofthefollowingpairsofocean
currentsisshown?

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 6/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(a)BenguelaandFalkland
(b)CanaryandHumboldt
(c)AgulhasandGuinea
(d)BenguelaandGuinea

Q18Whichoneofthefollowingstatementsregardingthelevying,
collectinganddistributionofIncomeTaxiscorrect?
(a)TheUnionlevies,collectsanddistributestheproceedsof
incometaxbetweenitselfandtheStates
(b)TheUnionlevies,collectsandkeepsalltheproceedsofincome
taxtoitself
(c)TheUnionleviesandcollectsthetaxbutalltheproceedsare
distributedamongtheStates
(d)Onlythesurchargeleviedonincometaxissharedbetweenthe
UnionandtheStates

Q19TheCongresspolicyofprayandpetitionultimatelycametoan
endundertheguidanceof
(a)AurobindoGhosh
(b)BalGangadharTilak
(c)LalaLajpatRai
(d)MahatmaGandhi

Q20Considerthefollowingstatements:
IndustrialdevelopmentinIndia,toanextent,isconstrainedby
I.lackofadequateentrepreneurshipandleadershipinbusiness.
II.lackofsavingstoinvest.
III.lackoftechnology,skillsandinfrastructure.
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 7/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

IV.limitedpurchasingpoweramongthelargermasses.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)I,IIandIII
(b)I,IIIandIV
(c)II,IIIandIV
(d)I,IIandIV

Q21Atwhichoneofthefollowingpositionsshowninthediagram
willtheheightoftheoceantidebemaximum?

(a)M1
(b)M2
(c)M3
(d)M4

Q22Amongwhichoneofthefollowingsetsofsocial/religious
groupsistheextentofpovertythehighest,asperGovernment
statisticsforthenineties?
(a)MuslimsinKerala,GujaratandA.P.
(b)TribalsinBihar,Orissa,M.P.andMaharashtra
(c)ScheduledCastesinPunjab,WesternUP,northernRajasthan
andTamilNadu
(d)ChristiansinGujarat,MaharashtraandAssam

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 8/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q23WhichoneofthefollowingportshandledthenorthIndiantrade
duringtheGuptaperiod?
(a)Tamralipti
(b)Broach
(c)Kalyan
(d)Cambray

Q24TourismindustryinIndiaisquitesmallcomparedtomanyother
countriesintermsofIndiaspotentialandsize.Whichoneofthe
followingstatementsiscorrectinthisregard?
(a)DistancesinIndiaaretoofarapartanditsluxuryhotelsaretoo
expensiveforwesterntourists
(b)FormostofthemonthsIndiaistoohotforwesterntouriststofeel
comfortable
(c)MostofthepicturesqueresortsinIndiasuchasintheNorthEast
andKashmirare,forallpracticalpurposes,outofbounds
(d)InIndia,theinfrastructurerequiredforattractingtouristsis
inadequate

Q25WhichoneoftheareasmarkedasA,B,CandDinthegiven
figureofthecyclone,witnessesheavytorrentialshortduration
rainfallaccompaniedbythunderstorms?

(a)A
(b)B
(c)C
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 9/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(d)D

Q26Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)KacchativuandTinBighawereterritoriesacquiredbytheIndian
RepublicfromtheFrench
(b)KacchativuandTinBighaareterritorieshandedovertoSri
LankanandBangladeshisovereigntyrespectivelybythe
GovernmentofIndia
(c)KacchativuandTinBighaareareasthatwereannexedbythe
Chineseinthe1962SinoIndianWar
(d)KacchativuandTinBighaareenclaveswhichweretransferredto
IndiabyleasearrangementswithSriLankaandPakistan
respectively

Q27Whichoneofthefollowingpairsiscorrectlymatched?
(a)Jahangir:WilliamHawkins
(b)Akbar:SirThomasRoe
(c)Shahjahan:Travernier
(d)Aurangzeb:Manucci

Q28TheEmploymentAssuranceSchemeenvisagesfinancial
assistancetoruralareasforguaranteeingemploymenttoatleast
(a)50percentofthemenandwomenseekingjobsinruralareas
(b)50percentofthemenseekingjobsinruralareas
(c)onemanandonewomaninaruralfamilylivingbelowthe
povertyline
(d)Noneoftheabove

Q29Considerthefollowingtemperatureandrainfalldata:
Month Temperature Rainfall
C cm
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 10/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

January 6.7 14.0


February 6.7 13.2
March 7.2 11.4
April 8.9 9.4
May 11.1 8.1
June 13.9 8.1
July 15.0 9.6
August 15.0 12.2
September 13.9 10.4
October 11.1 14.4
November 8.9 14.0
December 7.8 16.8

Theclimatetowhichthisdatapertainsis
(a)St.Lawrencetype
(b)Chinatype
(c)WestEuropeantype
(d)Mediterraneantype

Q30MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Persons) (Journals)
I.ShyamjiKrishnaVarma (A)BandeMataram
II.MadameBhikajiCama (B)IndianSociologist
III.AnnieBesant (C)TheTalwar
IV.AurobindoGhosh (D)Commonweal

Codes:
(a)IB,IIC,IIID,IVA
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 11/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(b)IC,IIB,IIIA,IVD
(c)IB,IIC,IIIA,IVD
(d)IC,IIB,IIID,IVA

Q31ABritishcitizenstayinginIndiacannotclaimRightto
(a)Freedomoftradeandprofession
(b)EqualitybeforetheLaw
(c)Protectionoflifeandpersonalliberty
(d)Freedomofreligion

Q32MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Timber) (Country)
I.Cedar (A)Myanmar
II.DouglasFir (B)Canada
III.Mahogany (C)Mexico
IV.Teak (D)Honduras

Codes:
(a)IC,IIB,IIIA,IVD
(b)IC,IIB,IIID,IVA
(c)IB,IIC,IIID,IVA
(d)IB,IIC,IIIA,IVD

Q33ThefirstwritertouseUrduasthemediumofpoeticexpression
was
(a)AmirKhusru
(b)MirzaGhalib
(c)BahadurShahZafar
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 12/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(d)Faiz

Q34ConsiderthefollowingstatementsregardingtheNational
HumanRightsCommissionofIndia:
I.ItsChairmanmustbearetiredChiefJusticeofIndia.
II.IthasformationsineachstateasStateHumanRights
Commission.
III.Itspowersareonlyrecommendatoryinnature.
IV.Itismandatorytoappointawomanasamemberofthe
Commission.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)I,II,IIIandIV
(b)IIandIV
(c)IIandIII
(d)IandIII

Q35MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
I.Cotton (A)Rainfall10001500mmTemperature4060C
II.Flax (B)Rainfall15002000mmTemperature2535C
III.Sugarbeet (C)Rainfall600800mmTemperature518C
IV.Jute (D)Rainfall5001000mmTemperature1822C
(E)Rainfall500600mmTemperature1822C

Codes:
(a)IA,IIC,IIID,IVB
(b)IB,IIC,IIIE,IVD
(c)ID,IIE,IIIB,IVA
(d)ID,IIC,IIIE,IVB
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 13/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q36Theminimumlandarearecommendedforforestcoverto
maintainproperecologicalbalanceinIndiais
(a)25%
(b)33%
(c)43%
(d)53%

Q37ThepaintingsofAbanindranathTagoreareclassifiedas
(a)realistic
(b)socialistic
(c)revivalistic
(d)impressionistic

Q38FromthethirdcenturyADwhentheHuninvasionendedthe
RomanEmpire,theIndianmerchantsreliedmoreandmoreonthe
(a)Africantrade
(b)WestEuropeantrade
(c)SouthEastAsiantrade
(d)MiddleEasterntrade

Q39TheplanningprocessintheindustrialsectorinIndiahas
assumedarelativelylessimportantpositionintheninetiesas
comparedtothatintheearlierperiod.Whichoneofthefollowingis
trueinthisregard?
(a)Withtheadventofliberalisation,industrial
investments/developmenthavelargelybeenplacedwithinthe
domainofprivateandmultinationalsectors
(b)Withmarketsassumingacentralplace,theroleofcentral
planninginmanysectorshasbeenrenderedredundant
(c)Thefocusofplanninghasshiftedtosectorslikehumanresource
development,infrastructure,populationcontrolandwelfare
(d)Thenationsprioritieshaveshiftedawayfromindustrial
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 14/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

developmenttoruraldevelopment

Q40WhichoneofthefollowingportcitiesinVenezuelahasbeen
developedasanoilport?
(a)Caracas
(b)Maracaibo
(c)Maracay
(d)Carupano

Q41MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
I.PanditVishnu (A)IntroducedtheschemeofRaga
DigamberPaluskar classificationofIndianmusic
II.Venkatamahi (B)ProponentofCarnaticmusic
III.ShyamaShastri (C)ProponentoftheKhayalformof
Hindustanimusic
IV.AmirKhusru (D)WrotethemusicforthesongVande
Mataram

Codes:
(a)ID,IIA,IIIC,IVB
(b)ID,IIA,IIIB,IVC
(c)IA,IID,IIIC,IVB
(d)IA,IID,IIIB,IVC

Q42TherewasnoindependentdevelopmentofindustriesinIndia
duringBritishrulebecauseofthe
(a)absenceofheavyindustries
(b)scarcityofforeigncapital
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 15/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(c)scarcityofnaturalresources
(d)preferenceoftherichtoinvestinland

Q43Considerthefollowingstatements:Smallscaleindustriesare,
inmostcases,notasefficientandcompetitiveasthelargescale
ones.YettheGovernmentprovidespreferentialtreatmentand
reservationsinarangeofproductstothesmallfirmsbecausesmall
scaleindustries
I.providehigheremploymentonaperunitcapitaldeploymentbasis.
II.promotearegionaldispersionofindustriesandeconomic
activities.
III.haveperformedbetterinexportofmanufacturedproductsthan
thelargescaleones.
IV.providejobstolowskillworkers,whootherwisemaynotfind
employmentavenueselsewhere.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)IandIV
(b)IandII
(c)IIandIII
(d)IIIandIV

Q44MatchthecitieslabelledasA,B,CandDinthegivenmapwith
thenamesofcitiesandselectthecorrectanswerusingthecodes
givenbelowthenamesofcities:

NamesofCities:
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 16/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

1.Darwin
2.KualaLumpur
3.Lagos
4.Nairobi
5.Singapore
Codes:
(a)A1,B2,C4,D3
(b)A2,B1,C4,D3
(c)A1,B4,C5,D2
(d)A4,B3,C5,D2

Q45Thefirstfeaturefilm(talkie)tobeproducedinIndiawas
(a)Hatimtai
(b)AlamAra
(c)Pundalik
(d)RajaHarishchandra

Q46Theeconomiccrisisinthelatterhalfof1990smostseriously
affectedIndonesia,Thailand,MalaysiaandSouthKorea.Thecause
ofthecrisiswas
(a)mismanagementofthefinancialresourcesandfinancialsector,
ingeneral
(b)theprolongedovervaluationoflocalcurrenciesvisavisthe
westerncurrencies
(c)thedownswingandrecessioninthewesterneconomieswhich
earlierprovidedexportmarkettotheseexportorientedcountries
(d)Noneoftheabove

Q47ApersonofmixedEuropeanandIndianbloodinLatinAmerica
iscalleda
(a)Mulatto
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 17/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(b)Mestizo
(c)Meiji
(d)MauMau

Q48MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Libraries) (Locations)
I.SaraswatiMahalLibrary (A)Patna
II.LibraryofTibetanWorkandArchives (B)Dharamsala
III.RazaLibrary (C)Thanjavur
IV.KhudaBakshOrientalPublicLibrary (D)Rampur

Codes:
(a)IC,IIB,IIID,IVA
(b)IC,IIB,IIIA,IVD
(c)IB,IIC,IIIA,IVD
(d)IB,IIC,IIID,IVA

Q49ThefollowingpersonscametoIndiaatonetimeoranother:
I.FaHien
II.ITsing
III.Megasthenese
IV.HieunTsang
Thecorrectchronologicalsequenceoftheirvisitsis:
(a)III,I,II,IV
(b)III,I,IV,II
(c)I,III,II,IV
(d)I,III,IV,II

Q50Thefarmersareprovidedcreditfromanumberofsourcesfor
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 18/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

theirshortandlongtermneeds.Themainsourcesofcredittothe
farmersinclude
(a)thePrimaryAgriculturalCooperativeSocieties,commercial
banks,RRBsandprivatemoneylenders
(b)theNABARD,RBI,commercialbanksandprivatemoneylenders
(c)theDistrictCentralCooperativeBanks(DCCB),theleadbanks,
IRDPandJRY
(d)theLargeScaleMultipurposeAdivasisProgramme,DCCB,
IFFCOanccommercialbanks

Q51Whichoneofthecountrieslabelledas1,2,3and4onthe
givenmapwasgranteemembershipofG15initsVIISummitat
KualaLumpur?

(a)1
(b)2
(c)3
(d)4

Q52Transchartisthe
(a)charteringwingoftheMinistryofSurfaceTransport
(b)containerserviceestablishedbyIndianRailways
(c)traininginstituteofmaritimestudiesandresearch
(d)passengerinsuranceschemeofIndianRailways

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 19/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q53TowhichLodiSultandoesthegivenmaprelateandwhattown
doesthesitemarkedAonthemaprepresent?

(a)BehlolLodi,Jaunpur
(b)SikandarLodi,Aligarh
(c)IbrahimLodi,Jaunpur
(d)IbrahimLodi,Aligarh

Q54IndiahasthelargestpopulationoftheAsianX.Today,there
arejustabout20,000to25,000Xintheirnaturalhabitatspreading
acrosstheevergreenforests,drythornforests,swampsand
grasslands.Theirprimehabitatsare,however,themoistdeciduous
forests.TheXpopulationinIndiarangesfromNorthWestIndia
wheretheyarefoundintheforestdivisionsofDehradun,Bijnorand
NainitaldistrictsofUPtotheWesternGhatsinthestatesof
KarnatakaandKeralaandinTamilNadu.
InCentralIndia,theirpopulationisdistributedinsouthernBiharand
Orissa.IntheEast,theyareseeninNorthBengal,Assamandafew
otherstates.
TheanimalXreferredtointhisquotationis
(a)Lion
(b)Elephant
(c)Tiger
(d)Onehornedrhinoceros

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 20/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q55WhichoneofthefollowingstatementsisnottrueoftheKonkan
Railway?
(a)Thetotallengthisabout760km
(b)ItrunsthroughthestatesofKarnataka,Goa,Maharashtraand
Kerala
(c)ItistheonlyrailroutethatcutsacrosstheWesternGhats
(d)TheKonkanRailwayConstructionCompanywhichcameinto
beingraisedmoneythroughPublicIssues

Q56Theproductlifecyclefrominceptiontodemiseisshowninthe
graph.MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusing
thecodesgivenbelowtheLists:
ListI
(Stage)
I.ProductDevelopment
II.Maturity
III.Growth
IV.Introduction
ListII
(Zone)

Codes:
(a)IA,IID,IIIB,IVC
(b)IA,IID,IIIC,IVB

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 21/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(c)ID,IIA,IIIB,IVC
(d)ID,IIA,IIIC,IVB

Q57Thephysicalregionsmarkedas1,2,3and4onthegivenmap
arerespectively

(a)Andes,BrazilianShield,GuyanaHighlandsandAmazonBasin
(b)Andes,GuyanaHighlands,BrazilianShieldandAmazonBasin
(c)AmazonBasin,GuyanaHighlands,BrazilianShieldandAndes
(d)GuyanaHighlands,BrazilianShield,AndesandAmazonBasin

Q58ThegivenfigureshowsaportionofSouthernIndia.The
proposedsite(Koodankulam)fortheconstructionoftwo1000MW
nuclearpowerplantshasbeenlabelledinthemapas

(a)A
(b)B
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 22/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(c)C
(d)D

Q59AbinavaBharatasecretsocietyofrevolutionarieswas
organisedby
(a)KhudiramBose
(b)V.D.Savarkar
(c)PrafullaChaki
(d)BhagatSingh

Q60WhichoneofthefollowingistheobjectiveofNationalRenewal
Fund?
(a)Tosafeguardtheinterestsofworkerswhomaybeaffectedby
technologicalupgradationofindustryorclosureofsickunits
(b)ITOdevelopthecoresectoroftheeconomy
(c)Forthedevelopmentofinfrastructuresuchasenergy,transport,
communicationsandirrigation
(d)Forhumanresourcedevelopmentsuchasfullliteracy,
employment,populationcontrol,housinganddrinkingwater

Q61MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Resorts) (States)
I.Chakrata (A)Assam
II.Haflong (B)WestBengal
III.Kalimpong (C)UttarPradesh
IV.Kufri (D)HimachalPradesh

Codes:
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 23/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(a)IA,IIC,IIIB,IVD
(b)IC,IIA,IIID,IVB
(c)IC,IIA,IIIB,IVD
(d)IA,IIC,IIID,IVB

Q62ConsiderthefollowingstatementsabouttheEuropeanUnion:
I.TheEuropeanUnionwasknownearlierastheEuropean
Community.
II.TheSingleEuropeanAct(1986)andtheMaastrichtTreatywere
milestonesinitsformation.
III.CitizensofEuropeanUnioncountriesenjoydualcitizenship.
IV.SwitzerlandisamemberoftheEuropeanUnion.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)IIandIV
(b)IandIII
(c)IIIandIV
(d)I,IIandIII

Q63Whichoneofthefollowingwasinitiallythemostpowerfulcity
stateofIndiainthe6thcenturyB.C.?
(a)Gandhar
(b)Kamboj
(c)Kashi
(d)Magadh

Q64Inthegivenfigure,thesiteoftheTehridamhasbeenlabelled
as

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 24/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(a)A
(b)B
(c)C
(d)D

Q65Inwhichoneofthefollowingareasinthegivenmapwasthere
arecentdiscoveryofcopperdepositsbytheAtomicMinerals
DivisionofDepartmentofAtomicEnergy?

(a)1
(b)2
(c)3
(d)4

Q66Whichoneofthefollowingstatementsisnotcorrect?
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 25/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Dinar/Newdinaristhecurrencyof
(a)Sudan
(b)Yugoslavia
(c)UAE
(d)Tunisia

Q67Whichoneofthefollowingpairsiscorrectlymatched?
(a)JimLaker:HighestnumberofwicketsinaCricketTestmatch
(b)BrianLara:HighestscoreinaninningsinTestCricket
(c)SanathJayasurya&RoshanMahanama:Highestpartnershipin
aninningsinTestCricket
(d)SunilM.Gavaskar:HighestaggregateofrunsinTestCricket

Q68ThemostshortlivedofallofBritainsconstitutional
experimentsinIndiawasthe
(a)IndianCouncilsActof1861
(b)IndianCouncilsActof1892
(c)IndianCouncilsActof1909
(d)GovernmentofIndiaActof1919

Q69MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Industries) (IndustrialCentres)
I.Pearlfishing (A)Pune
II.Automobiles (B)Tuticorin
III.Shipbuilding (C)Pinjore
IV.Engineeringgoods (D)Marmagao

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 26/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Codes:
(a)IB,IIA,IIID,IVC
(b)IB,IIA,IIIC,IVD
(c)IA,IIB,IIID,IVC
(d)IA,IIB,IIIC,IVD

Q70Thelanguagespokenbythelargestnumberofpeopleinthe
worldis
(a)Hindi
(b)English
(c)Mandarin
(d)Spanish

Q71ItmadeitsproposalsinMay.ItstillwantedaunitedIndia.
TherewastobeaFederalUnioncomposedofBritishprovinces.
Theabovequotationisrelatedto
(a)SimonCommission
(b)GandhiIrwinPact
(c)CrippsMission
(d)CabinetMission

Q72TheGovernorGeneralwhofollowedaspiritedForwardpolicy
towardsAfghanistanwas
(a)Minto
(b)Dufferin
(c)Elgin
(d)Lytton

Q73ThefirstmarinesanctuaryinIndia,havingwithinitsbounds
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 27/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

coralreefs,mollusca,dolphins,tortoisesandvariouskindsofsea
birds,hasbeenestablishedin
(a)Sundarbans
(b)ChilkaLake
(c)GulfofKachch
(d)Lakshadweep

Q74Whichoneofthefollowingpairsoffolkdanceformsandstates
isnotcorrectlymatched?
(a)Korku:Maharashtra
(b)Jhummar:Haryana
(c)Thali:HimachalPradesh
(d)Mukna:Manipur

Q75ThepopulationgrowthrateinKeralaisthelowestamongmajor
Indianstates.Whichoneofthefollowingisthemostwidely
acceptedreasonforthis?
(a)Keralahasmadethehighestinvestmentinfamilyplanning
(b)KeralahasthehighestliteracyrateinIndia
(c)Keralahasinvestedheavilyinpromotingliteracyandpublic
healthandplacedhighpriorityonsocialpolicies
(d)ThepopulationpyramidinKeralahasrelativelyfewerwomenin
thereproductiveagegroup

Q76InordertowintheGrandSlaminTennis,aplayermustwin
whichoneofthefollowinggroupsoftournaments?
(a)AustralianOpen,Wimbledon,FrenchOpen,USOpen
(b)Wimbledon,FrenchOpen,USOpen
(c)Wimbledon,FrenchOpen,PaegasCzechOpen,USOpen
(d)DavisCup,Wimbledon,FrenchOpen
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 28/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q77Whichoneofthefollowinglegislationsdoesnotdealwiththe
protectionofenvironment?
(a)TheWater(Cess)Act,1977
(b)TheForest(Conservation)Act,1980
(c)ThePublicLiabilityInsuranceAct,1991
(d)ThePortLawsAmendmentAct,1997

Q78TheIndoGreekkingdomsetupinnorthAfghanistaninthe
beginningofthesecondcenturyBCwas
(a)Bactria
(b)Scythia
(c)Zedrasia
(d)Aria

Q79MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
I.WTO (A)Providesloanstoaddressshorttermbalanceofpayment
problems
II.IDA (B)Multilateraltradenegotiationbody
III.IMF (C)Sanctionofsoftloans
IV. (D)Facilitatinglendingsandborrowingsforreconstructionand
IBRD development

Codes:
(a)IB,IIC,IIID,IVA
(b)IB,IIC,IIIA,IVD
(c)IC,IIB,IIID,IVA

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 29/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(d)IC,IIB,IIIA,IVD

Q80AtatimewhenempiresinEuropewerecrumblingbeforethe
mightofNapoleonwhichoneofthefollowingGovernorsGeneral
kepttheBritishflagflyinghighinIndia?
(a)WarrenHastings
(b)LordCornwallis
(c)LordWellesley
(d)LordHastings

Q81MatchtheareasshownasA,B,CandDonthegivenmap
showingwiththelargestreligiousminorities.Selectthecorrect
answerusingthecodesgivenbelowthelistofminorities.

LargestReligiousMinorities
1.Buddhists
2.Christians
3.Jains
4.Muslims
5.Sikhs
Codes:
(a)A5,B1,C3,D2
(b)A4,B3,C2,D1

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 30/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(c)A5,B3,C1,D2
(d)A4,B2,C1,D3

Q82Whichoneofthefollowingpairsofstatesandtribesisnot
correctlymatched?
(a)Assam:Miri
(b)Nagaland:Konyak
(c)AranachalPradesh:Apatani
(d)MadhyaPradesh:Lambada

Q83WhichIndiannationalistleaderlookeduponawarbetween
GermanyandBritainasagodsentopportunitywhichwouldenable
Indianstoexploitthesituationtotheiradvantage?
(a)C.Rajagopalachari
(b)M.A.Jinnah
(c)SubhasChandraBose
(d)JawaharlalNehru

Q84Asper1991Census,whichoneofthefollowinggroupsof
UnionTerritorieshadthehighestliteracyrate?
(a)ChandigarhandDadra&NagarHaveli
(b)DelhiandAndaman&NicobarIslands
(c)Andaman&NicobarIslandsandPondicherry
(d)PondicherryandDelhi

Q85IntheroughoutlinemapofapartofJammuandKashmir
showninthefigure,placesmarkedA,B,CandDrepresent
respectively

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 31/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(a)Anantnag,Baramula,SrinagarandKargil
(b)Baramula,Srinagar,KargilandAnantnag
(c)Baramula,Srinagar,AnantnagandKargil
(d)Srinagar,Baramula,KargilandAnantnag

Q86WhichoneofthefollowingleadersoftheCongresswastotally
infavourofCabinetMissionPlan?
(a)MahatmaGandhi
(b)JawaharlalNehru
(c)SardarPatel
(d)MaulanaAbulKalamAzad

Q87IntheNovember1998CompositeDialogueProcessbetween
IndiaandPakistan,threecontentiousissueslistedbelowas1,2and
3werediscussed.
ContentiousIssues
1.Disengagementoftroops
2.Settlementofboundarydispute
3.Sharingriverwater

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 32/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

MatchtheissueswiththeareasmarkedinthemapasA,BandC
andselectthecorrectanswerusingthecodesgivebelow:
Codes:
(a)A2,B1,C3
(b)A2,B3,C1
(c)A1,B3,C2
(d)A3,B2,C1

Q88Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)NeelDarpanwasaplaybasedontheexploitationoftheindigo
farmers
(b)TheauthoroftheplayGhashiramKotwalisVijayTendulkar
(c)TheplayNavannabyNabinChandraDaswasbasedonthe
famineofBengal
(d)UrdutheatreusedtodependheavilyonParsitheatre

Q89WhichoneofthefollowingIndianleaderswasdismissedbythe
BritishfromtheIndianCivilService?
(a)SatyendranathTagore
(b)SurendranathBanerji
(c)R.C.Dutt
(d)SubhashChandraBose

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 33/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q90MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Writers) (Books)
I.SashiTharoor (A)ClearLightofDay
II.AmitavGhosh (B)CircleofReason
III.AnitaDesai (C)LoveandLonginginBombay
IV.VikramChandra (D)ShowBusiness

Codes:
(a)ID,IIB,IIIA,IVC
(b)ID,IIB,IIIC,IVA
(c)IB,IID,IIIA,IVC
(d)IB,IID,IIIC,IVA

Q91MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Rivers) (Dams)
I.Cauvery (A)Alamatti
II.Krishna (B)Mettur
III.Narmada (C)GandhiSagar
IV.Chambal (D)SardarSarovar

Codes:
(a)IA,IID,IIIB,IVC
(b)IB,IIA,IIID,IVC
(c)IB,IIA,IIIC,IVD
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 34/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(d)IA,IIC,IIID,IVB

Q92MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Books) (Authors)
I.TheFirstIndianWarofIndependence (A)RabindranathTagore
II.AnandMath (B)SriAurobindo
III.LifeDivine (C)BankimChandraChatterji
IV.Sadhana VinayakDamodarSavarkar

Codes:
(a)ID,IIC,IIIB,IVA
(b)IC,IID,IIIA,IVB
(c)ID,IIC,IIIA,IVB
(d)IC,IID,IIIB,IVA

Q93Considerthefollowingevents:
I.IndigoRevolt
II.SanthalRebellion
III.DeccanRiot
IV.MutinyoftheSepoys
Thecorrectchronologicalsequenceoftheseeventsis:
(a)IV,II,I,III
(b)IV,II,III,I
(c)II,IV,III,I
(d)II,IV,I,III

Q94MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusingthe
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 35/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Year) (Event)
I.1775 (A)FirstAngloBurmeseWar
II.1780 (B)FirstAngloAfghanWar
III.1824 (C)FirstAngloMarathaWar
IV.1838 (D)SecondAngloMysoreWar

Codes:
(a)ID,IIC,IIIB,IVA
(b)ID,IIC,IIIA,IVB
(c)IC,IID,IIIA,IVB
(d)IC,IID,IIIB,IVA

Q95.Since1980,theshareofthetertiarysectorinthetotalGDPof
Indiahas
(a)shownanincreasingtrend
(b)shownadecreasingtrend
(c)remainedconstant
(d)beenfluctuating

Q96Thetermimperialpreferencewasappliedtothe
(a)specialprivilegesonBritishimportsinIndia
(b)racialdiscriminationbytheBritishers
(c)subordinationofIndianinteresttothatoftheBritish
(d)preferencegiventoBritishpoliticalagentsoverIndianPrinces

Q97Assertion(A):
DuringthetimeofAkbar,foreverytencavalrymen,themansabdars
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 36/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

hadtomaintaintwentyhorses.
Reason(R):
Horseshadtoberestedwhileonmarchandreplacementswere
necessaryintimesofwar.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

Q98Assertion(A):
LordLinlithgowdescribedtheAugustMovementof1942asthe
mostseriousrebellionsinceSepoyMutiny.
Reason(R):
Therewasmassiveupsurgeofthepeasantryincertainareas.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

Q99Assertion(A):
Devaluationofacurrencymaypromoteexport.
Reason(R):
Priceofthecountrysproductsintheinternationalmarketmayfall
duetodevaluation.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

Q100Assertion(A):
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 37/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Fiscaldeficitisgreaterthanbudgetarydeficit.
Reason(R):
FiscaldeficitistheborrowingsfromtheReserveBankofIndiaplus
otherliabilitiesoftheGovernmenttomeetitsexpenditure.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

Q101Assertion(A):
Accordingtostatistics,morefemalechildren,areborneachyear
thanmalechildreninIndia.
Reason(R):
InIndia,thedeathrateofamalechildishigherthanthatofthe
femalechild.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

Q102Assertion(A):
Informationtechnologyisfastbecomingaveryimportantfieldof
activityinIndia.
Reason(R):
SoftwareisoneofthemajorexportsofthecountryandIndiahasa
verystrongbaseinhardware.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 38/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q103Assertion(A):
Chilecontinuestobeanimportantproducerofcopperintheworld.
Reason(R):
Chileisendowedwiththeworldslargestdepositofporphyry
copper.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

Q104Ineyedonation,whichoneofthefollowingpartsofdonors
eyeisutilised?
(a)Iris
(b)Lens
(c)Cornea
(d)Retina

Q105Considerthefollowingstatements:
Anordinarylightbulbhasarathershortlifebecausethe
I.filamentwireisnotuniform.
II.bulbcannotbeevacuatedcompletely.
III.wiressupportingthefilamentmeltathightemperatures.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)IandIII
(b)IIandIII
(c)IandII
(d)I,IIandIII

Q106MatchthehormonesinListIwithitemsinListIIandselectthe
correctanswerusingthecodesgivenbelowtheLists:
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 39/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

ListI ListII
I.Adrenaline (A)Anger,fear,danger
II.Estrogen (B)Attractingpartnersthroughsenseofsmell
III.Insulin (C)Females
IV.Pheromones (D)Glucose

Codes:
(a)IC,IIA,IIID,IVB
(b)IA,IIC,IIIB,IVD
(c)IA,IIC,IIID,IVB
(d)IC,IIA,IIIB,IVD

Q107Neemtreehasacquiredindustrialimportanceasasourceof
(a)biopesticideandantifertilitycompound
(b)antifertilitycompound,biofertilizerandanticancerdrug
(c)biofertilizer,biopesticideandantifertilitycompound
(d)anticancerdrug,biopesticideandbiofertilizer

Q108MatchListI(Drugs/Chemicals)withListII(Theiruses)and
selectthecorrectanswerusingthecodesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
I.Atropine (A)Localanaesthesia
II.Ether (B)Hearttrouble
III.Nitroglycerine (C)Dilationofpupil
IV.Pyrethrin (D)Mosquitocontrol

Codes:
(a)IA,IIC,IIIB,IVD
(b)IA,IIC,IIID,IVB

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 40/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(c)IC,IIA,IIID,IVB
(d)IC,IIA,IIIB,IVD

Q109MatchListI(Naturallyoccurringsubstances)withListII
(Elements)andselectthecorrectanswerusingthecodesgiven
belowtheLists:
ListI ListII
I.Diamond (A)Calcium
II.Marble (B)Silicon
III.Sand (C)Aluminium
IV.Ruby (D)Carbon

Codes:
(a)IC,IIA,IIIB,IVD
(b)ID,IIB,IIIA,IVC
(c)IB,IIA,IIIC,IVD
(d)ID,IIA,IIIB,IVC

Q110Whichoneofthefollowingscholarssuggeststheearthsorigin
fromgasesanddustparticles?
(a)JamesJeans
(b)H.Alfven
(c)F.Hoyle
(d)O.Schmidt

Q111Indianfarmersareunhappyovertheintroductionof
TerminatorSeedTechnologybecausetheseedsproducedbythis
technologyareexpectedto
(a)showpoorgermination

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 41/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(b)formlowyieldingplantsdespitethehighquality
(c)giverisetosexuallysterileplants
(d)giverisetoplantsincapableofformingviableseeds

Q112Considerthefollowingstatementsregardingamotorcar
battery:
I.Thevoltageisusually12V.
II.Electrolyteusedishydrochloricacid.
III.Electrodesareleadandcopper.
IV.Capacityisexpressedinamperehour.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)IandII
(b)IIandIII
(c)IIIandIV
(d)IandIV

Q113MatchListI(Quantity)withListII(Units)andselectthecorrect
answerusingthecodesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
I.Highspeed (A)Mach
II.Wavelength (B)Angstrom
III.Pressure (C)Pascal
IV.Energy (D)Joule

Codes:
(a)IB,IIA,IIIC,IVD
(b)IA,IIB,IIID,IVC
(c)IA,IIB,IIIC,IVD
(d)IB,IIA,IIID,IVC

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 42/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q114Whichoneofthefollowinggeneticdiseasesissexlinked?
(a)Royalhaemophilia
(b)TaySachsdisease
(c)Cysticfibrosis
(d)Hypertension

Q115Forwhichoneofthefollowingiscapillaritynottheonlyreason
?
(a)Blottingofink
(b)Risingofundergroundwater
(c)Spreadofwaterdroponacottoncloth
(d)Risingofwaterfromtherootsofaplanttoitsfoliage

Q116Considerthefollowingstatements:
I.Ifapersonlooksatacoinwhichisinabucketofwater,thecoin
willappeartobecloserthanitreallyis.
II.Ifapersonunderwaterlooksatacoinabovethewatersurface,
thecoinwillappeartobeatahigherlevelthanitreallyit.
Whichoftheabovestatementsis/arecorrect?
(a)IandII
(b)Ialone
(c)IIalone
(d)NeitherInorII

Q117Lathyrismiscausedbyexcessiveconsumptionof
(a)Kesaridal
(b)Mustardoil
(c)Polishedrice
(d)Mushrooms
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 43/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q118Bariuminasuitableformisadministeredtopatientsbeforean
Xrayexaminationofthestomach,because
(a)bariumallowsXraystopassthroughthestomachonaccountof
itstransparencytoXrays
(b)bariumcompound,likemagnesiumsulphatehelpsincleaning
thestomachbeforeXrayexamination
(c)bariumisagoodabsorberofXraysandthishelpsthestomach
toappearclearlyincontrastwiththeotherregionsinthepicture
(d)bariumsaltsarewhiteincolourandthishelpsthestomachto
appearclearlyincontrastwithotherregionsinthepicture

Q119Endoscopy,atechniqueusedtoexplorethestomachorother
innerpartsofthebodyisbasedonthephenomenonof
(a)totalinternalreflection
(b)interference
(c)diffraction
(d)polarisation

Q120StripsoftwometalsAandBarefirmlyjoinedtogetheras
showninthefigure.

Onheating,AexpandsmorethanBdoes.Ifthisjoinedstripis
heated,thenitwillappearas

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 44/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q121Whichoneofthefollowingagriculturalpracticesisecofriendly
?
(a)Organicfarming
(b)Shiftingcultivation
(c)Cultivationofhighyieldingvarieties
(d)Growingplantsinglasshouses

Q122Whenantsbite,theyinject
(a)glacialaceticacid
(b)methanol
(c)formicacid
(d)stearicacid

Q123Whichoneofthefollowingisausefulfunctionalassociation
betweenfungiandtherootsofhigherplants?
(a)Biofertilizer
(b)Coralloidroot
(c)Lichen
(d)Mycorrhiza

Q124Whichoneofthefollowingtypesofcoalcontainsahigher

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 45/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

percentageofcarbonthantherest?
(a)Bituminouscoal
(b)Lignite
(c)Peat
(d)Anthracite

Q125Cobalt60iscommonlyusedinradiationtherapybecauseit
emits
(a)alpharays.
(b)betarays.
(c)gammarays.
(d)Xrays.

Q126Lowtemperatures(Cryogenics)findapplicationin
(a)spacetravel,surgeryandmagneticlevitation
(b)surgery,magneticlevitationandtelemetry
(c)spacetravel,surgeryandtelemetry
(d)spacetravel,magneticlevitationandtelemetry

Q127Considerthefollowingstatements:
Glasscanbeetchedorscratchedby
I.diamond.
II.hydrofluoricacid.
III.aquaregia.
IV.cone,sulphuricacid.
Whichofthesestatementsarecorrect?
(a)IandIV
(b)IIandIII
(c)IandII
(d)IIandIV
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 46/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q128Assertion(A):
Todilutesulphuricacid,acidisaddedtowaterandnotwatertoacid.
Reason(R):
Specificheatofwaterisquitelarge.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

Q129Assertion(A):
InsectresistanttransgeniccottonhasbeenproducedbyinsertingBt
gene.
Reason(R):
TheBtgeneisderivedfromabacterium.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

Q130Assertion(A):
Dollywasthefirstclonedmammal.
Reason(R):
Dollywasproducedbyinvitrofertilization.
(a)BothAandRaretrue,andRisthecorrectexplanationofA
(b)BothAandRaretrue,butRisnotacorrectexplanationofA
(c)Aistrue,butRisfalse
(d)Aisfalse,butRistrue

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 47/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q131Inthesequenceofnumbers
5,8,13,X,34,55,89,..........
thevalueofXis
(a)20
(b)21
(c)23
(d)29

Q132Onanotherplanet,thelocalterminologyforearth,water,light,
airandsky,aresky,light,air,waterandearthrespectively.If
someoneisthirstythere,whatwouldhedrink?
(a)Sky
(b)Water
(c)Air
(d)Light

Q133Inabusinessconcern,therearefourfunctions,namely,
Production(PR),Finance(FN),Personnel(PS)andMarketing(MK).
TheCustomer(C)mayalsoplayaroleintheprosperityofthe
concern.MatchListIwithListIIandselectthecorrectanswerusing
thecodesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
Pie Statement
Diagram
I. (A)Customeristhecontrollingfactor

II. (B)Marketingisanintegratingfactorwhilecustomeristhe
controllingfactor

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 48/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

III. (C)Marketingisthecontrollingfactor

IV. (D)Marketingismoreimportantthanothers

(E)Marketingisasequalafunctionastheothers

Codes:
(a)ID,IIC,IIIA,IVB
(b)IE,IID,IIIA,IVB
(c)ID,IIC,IIIB,IVE
(d)IE,IID,IIIB,IVA

Q134Theaveragespeedofatrainintheonwardjourneyis25%
morethanthatofthereturnjourney.Thetrainhaltsforonehouron
reachingthedestination.Thetotaltimetakenforthecompleteto
andfrojourneyis17hourscoveringadistanceof800km.The
speedofthetrainintheonwardjourneyis
(a)45kmperhour
(b)47.06kmperhour
(c)50.00kmperhour
(d)56.25kmperhour

Q135Inatown25%familiesownaphoneand15%ownacar.65%
familiesownneitheraphonenoracar.2000familiesownbothacar

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 49/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

andaphone.
Considerthefollowingstatementsinthisregard:
I.10%familiesownbothacarandaphone.
II.35%familiesowneitheracaroraphone.
III.40,000familiesliveinthetown.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)IandII
(b)IandIII
(c)IIandIII
(d)I,IIandIII

Q136Theyieldversusfertilizerinputisshowninthegraph.

Considerthefollowingstatementsbasedonthisgraph:
I.YieldrateiszeroatBandC.
II.Thereisnoyieldwithnofertilizerinput.
III.TheyieldisminimumatD.
IV.TheyieldisneitherminimumnormaximumatC.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)I,IIandIV
(b)IIIandIV
(c)IIandIII
(d)I,IIIandIV

Q137Inacodelanguage,SOLIDiswrittenasWPSLPIMFHA.
WhatdoesthecodewordATEXXQIBVOreferto?
(a)EAGER

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 50/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(b)WAFER
(c)WAGER
(d)WATER

Q138Acompanymanufacturingairconditionershassetamonthly
target.Thetargetandrealisedvaluesareshowninthebarchart.

Considerthefollowingstatementsbasedonthechart:
I.Thetargetedsalesonamonthlybasishavebeenachieved.
II.Theoveralltargetvaluehasbeenexceededby7.5%.
III.TheSalesDepartmentdeservesapatontheback.
Whichoftheabovestatementsis/arecorrect?
(a)Ialone
(b)IIalone
(c)IandII
(d)IIandIII

Q139InagroupoffivepeopleK,LandMareambitiousM,Nand
RarehonestL,MandNareintelligentandK,NandRare
industrious.Amongthese,neitherindustriousnorambitious
person(s)wouldinclude
(a)Kalone
(b)LandR
(c)MandN
(d)Noneinthegroup

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 51/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

Q140Amanisstandingonthe8mlongshadowofa6mlongpole.
Ifthelengthofhisshadowis2.4m,whatistheheightoftheman?
(a)1.4m
(b)1.6m
(c)1.8m
(d)2.0m

Q141Iftheanglesofatriangleareintheratioof4:3:2,thenthe
triangle
(a)isobtuse
(b)hasoneanglegreaterthan80
(c)isarighttriangle
(d)isacute

Q142Thesurfaceareaofasphericaldomeshapedroofofa
cylindricalwatertankshowninthefigureis

(a)60pm2
(b)109pm2
(c)120pm2
(d)300pm2

Q143IfX+2Y=2X+Y,thenX2/Y2isequalto
(a)0
(b)1

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 52/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

(c)2
(d)4

Q144Ahemisphericalbowlisfilledtothebrimwithabeverage.The
contentsofabowlaretransferredintoacylindricalvesselwhose
radiusis50%morethanitsheight.Ifthediameterissameforboth
bowlandcylinder,thenthevolumeofthebeverageinthe,cylindrical
vesselwillbe
(a)66(2/3)%
(b)78%
(c)100%
(d)morethan100%(thatis,someliquidwillstillbeleftinthebowl)

Q145Ahunteraimshisgunatapointbetweentheeyebrowsofa
monkeysittingonabranchofatree.Justashefires,themonkey
jumpsdown.Thebulletwill
(a)hitthemonkeyatthepointaimed
(b)hitthemonkeybelowthepointaimed
(c)hitthemonkeyabovethepointaimed
(d)missthemonkeyaltogether

Q146Inanoffice,thedistributionofworkhoursisasshowninthe
followingtable:
No.ofStaffMembers No.ofhoursworked
5 019
12 2024
25 2529
40 3034
15 3539
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 53/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

8 4045

Considerthefollowinginferencesdrawnfromthetable:
I.Theaveragenumberofhoursworkedbyastaffmemberisabout
30.
II.Thepercentageofthosewhoworked35ormorehoursisless
than25.
III.Atleast5staffmembersworkedmorethan44hours.
Whichoftheseinferencesis/arevalid?
(a)Ialone
(b)IIalone
(c)IandII
(d)I,IIandIII

Q147Inafactory,qualityassurancetestisconductedonvarious
samplesforaspecificcharacteristicvalueoftheproduct.Thevalues
andthenumberofsamplesareasgiveninthefollowingtable:
Characteristicvalue,X No.ofSamples

Considerthefollowingstatementsbasedonthetable:
I.TheprobabilitythatX=15is0.64.
II.Theprobabilitythat13<X=17isgreaterthan0.64.
III.TheprobabilitythatX=15islessthan0.22.
Whichoftheabovestatementsis/arenottrue?
(a)Ialone
(b)IandII
(c)IIandIII
(d)I,IIandIII

Q148Atagiventime,twoplayersarestandingonaplayfield.The
cartesiancoordinatesoftheirlocationsare(20,60)and(40,20)
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 54/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

units.Whatisthedistancebetweentheplayers?
(a)60units
(b)80units
(c)100units
(d)140units

Q149Theareaofanellipseistwicethatofacircle.Themajor
diameteroftheellipseistwicethatoftheminordiameter.Theradius
ofthecircleis
(a)50%ofminordiameteroftheellipse
(b)50%ofmajordiameteroftheellipse
(c)minordiameteroftheellipse
(d)majordiameteroftheellipse

Q150Amar,AkbarandAnthonyarefriends,beinglookedafterbya
matronFarah.Amarweighs50%morethanAkbarandAnthony
weighs25%lessthanAmar.Farahweighsathirdofthecombined
weightofthethreeboys.Allfourtogetherweigh232kg.Thecorrect
arrangementofthepersonsintheascendingorderoftheirweights
is
(a)Anthony,Akbar,Farah,Amar
(b)Anthony,Akbar,Amar,Farah
(c)Akbar,Anthony,Amar,Farah
(d)Akbar,Anthony,Farah,Amar

Answers1999UPSCCivilServices/IASPreliminaryGeneral
Studies
1.B 2.C 3.B 4.C 5.C 6.D 7.A 8.D 9.A 10.A
11.D 12.A 13.B 14.B 15.D 16.A 17.D 18.A 19.B 20.C
21.B 22.B 23.A 24.D 25.C 26.B 27.B 28.D 29.C 30.A

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 55/56
18/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper1999

31.A 32.B 33.A 34.C 35.D 36.B 37.C 38.C 39.B 40.B
41.B 42.D 43.B 44.A 45.B 46.A 47.B 48.A 49.B 50.A
51.D 52.A 53.C 54.B 55.D 56.B 57.A 58.B 59.B 60.A
61.C 62.D 63.D 64.C 65.C 66.C 67.D 68.C 69.A 70.C
71.D 72.D 73.B 74.A 75.C 76.A 77.A 78.A 79.B 80.C
81.C 82.D 83.C 84.D 85.C 86.B 87.D 88.D 89.B 90.D
91.B 92.A 93.D 94.C 95.A 96.A 97.A 98.A 99.A 100.
A
101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110.
D C A C B C A D D C
111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120.
D D C A D B A C A B
121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130.
A C D D C A C A A C
131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140.
B D B D C B D D D C
141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150.
D B B C A C C C A D

Links

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 56/56