You are on page 1of 5

VIVEKANANDHA EDUCATIONAL INSTITUTIONS

PART 1: VERBAL ABILITY

DIRECTIONS ( 1 35): Each sentence given below contains an idiom/phrase. From the given alternatives, choose the one that
best expresses the meaning of this idiom/phrase.

1. He has the gift of the gab. a) He is gifted b) He is a chatterbox c) He is a good conservationist

2. Parental property has become a bone of contention between the siblings.

a) Unifying factor b) something that causes a quarrel c) a firm view d) none of these

3. Once in a blue moon, we meet each other.

a) Frequently b) hardly eve c) very seldom indeed d) in the light of a blue moon

4. He has been jobless for several months, and it is his wife who keeps the pot boiling.

a) Avoids starvation b) keeps the fire burning c) is angry d) keeps firing

5. In the end he had to eat the humble pie.

a) Apologize humbly b) defend himself vigorously c) adopt an aggressive attitude d) None of these

6. To be a good orator, you dont have to play to the galleries.

a) Offend audiences b) to be prepared c) appease select audience d) to appeal to the lower taste

7. The officer took him to task. a) Rebuked him b) dismissed him c) promoted him d) praised him

8. I cannot understand why she did that, it really doesn't add up.

a) Doesnt calculate b) doesn't make sense c) isn't mathematics d) makes the wrong addition
9. All the students got high marks in the test but Mary stood out.
a) Got a lot of marks b) got very good marks c) got higher marks than someone d) got the most marks of all
10. He has sold his house and has no job and so now he has next to nothing.
a) he is unemployed b) he has a few things c) he has almost no money d) he has nothing at all
11. As a newspaper reporter she always wanted to get information at first hand. a)quickly b) slowly c) easily d) directly
12. I think we can safely say now that we have got our money back, we are home and dry.
a) have not got wet b) have been successful c) have got no water d) have got home dry
13. He is the man who owns all the land and is the big fish around here.
a) the fat man b) the huge man c) the important man d) the enormous man
14. She never stops talking about herself and is full of herself. a)is very fat b) is too fat c) is very full d) is very conceited
15. You will not slip over because the floor is as dry as a bone.
a) completely hard b) extremely flat c) totally dry d) completely cracked
16. He kept saying he didn't do it but in the end he said he had done it. a)at the end b) finally c) at last d) by the end
17. I know you are very sorry that you broke the pot but accidents will happen.
a) things will take place b) things take place often c) things do occur d) things often go wrong
18. Sobhraj could be easily arrested because the police were tipped off in an advance. [TCS]
a) Toppled over b)Bribed c) Given advance information d) Threatened

Centralized Placement Cell Page 1


VIVEKANANDHA EDUCATIONAL INSTITUTIONS
19. I always advise my classmate not to wear his heart on his sleeve. [TCS]
a) to fall for every girl b) to be over friendly c) to expose his innermost feelings to everyone d) to be over talkative
20. I met him after a long time, but he gave me the cold shoulder. [TCS]
a) scolded me b) insulted me c) abused me d) ignored me
21. Last evening I was held up at the meeting.[TCS] a) Stopped b) delayed c) Kept d) Detained
22. He has come up during the last five years.[TCS]
a) Become proud b) Become humble c) Fallen in rank d) Risen in status
23. My plan to have a new car fell through because of the price rise.[TCS]
a) Was postponed b) Failed to materialize c) Was completed d) Was competed with difficulty
24. The poet "drew on his fancy" not his knowledge of nature, when he wrote his poem on birds.
a) used his understanding b) used his imagination c) used his aptitude d) used his skill
25. Very ambitious people do not like to "rest on their laurels.(TECH)
a) be unhappy b) be impatient c) be motivated d) be complacent
26. He's up to his ears in work and cannot possibly see you now.
a) fully occupied with b) very interested in c) not involved with d) concerned with
27. If you give me a hand, then I shall be able to finish more quickly.
a) take my hand b) help me c) take my fingers d) pick me up
28. I prefer to talk to people face to face rather than to talk on the phone.
a) in person b) facing them c) looking at them d) seeing them
29. The manager dismissed the new proposal out of hand and said that it was not at all practical.
a)quickly b) utterly c) directly d) simply
30. As she is new to the job I would ask you to keep an eye on her for the time being. a)look at b) consider c) check d) observe
31. The opposition in parliament accused the government of playing games and refusing to accept the seriousness of the
situation. a) being light hearted b) being heavy hearted c) being down hearted d) being faint hearted
32. He accused her of talking through her hat and refused to accept a word of what she said.
a) talking sense b) talking straight c) talking nonsense d) talking tough
33. The police advised them to go down to the cellar in order to be out of harm's way.
a) away from the noise b) inside the area c) into safety d) away from danger
34. I'd give my right arm if I could get tickets for that concert.
a) do absolutely anything b) do something stupid c) do something dangerous d) do what you want
35. You can always rely on Fred to put his foot in it and come out with a remark like that.
a) tread on somebody b) say something embarrassing c) fall over d) put on the wrong shoe
PART 2: LOGICAL REASONING

DIRECTIONS (36 39): Find The Missing Number.


36. 240, ?, 120, 40, 10, 2 . a) 240 b) 120 c) 180 d) 200
37. 0.5, 1, 2.5, 5, ? a)7.5 b) 6.5 c) 8.5 d) 9.5
38. 4, 7, 3, 6, 2, 5, ? a) 8 b) 1 c) 4 d) 3
39. B, D, G, I, L, ? a) M b) N c) O d) P

40. Find the odd one: a) adp b) qtx c) hkr d) ste. [CTS]

Exp:adp -- 1,4,16 {1+4+16= 21},qtx -- 17,20,24 {17+20+24= 61}


hkr -- 8,11,18 {8+11+18=37},ste -- 19,20,5 {19+20+5 = 44}
except "ste" ,other words give ODD numbers.So ans : ste

41. Find the odd one: a) C5H b) E6L c) M4Q d) T3W.[CTS]

C5H --> C=3, H=8 --> 8-3 = 5 [Middle number],E6L --> E=5, L=12 -> 12-5 = 7
M4Q --> M=13,Q=17--> 17-13 = 4 [Middle number],T3W --> T=20,W=23--> 23-20 = 3 [Middle
Number]
So Except "E6L", others produce the correct difference as the middle number.

42. If in a certain language, REMOTE is coded as ROTEME, which word would be coded as PNIICC?

Centralized Placement Cell Page 2


VIVEKANANDHA EDUCATIONAL INSTITUTIONS
a) PICINIC b) PICCIN c) NPIICC d) PICNIC
43. If in a certain code, SWITCH is written as TVJSDG, which word would be written as CQFZE?
a)BRAED b) BRADE c) BRDAE d) BREAD
44. If in a certain language, GRASP is coded as BMVNK, which word would be coded as CRANE?
a) FUDQH b) HWFSJ c) GVERI d) XMVIZ
45. If in a certain language, UTENSIL is coded as WVGPUKN, which word would be coded as DMSFXG?
a) BKQDWE b) BKQDWF c) BKQDVF d) BKQDVE
46. CHAIR = HCARI; SHAME = ? a)HSAEM b) SANHM c) AEHMS d) SMHEA.[CTS]

CHAIR 1 2 345

CHAIR = HCARI (21354) SHAME = HSAEM

47. Statements: All monkeys are prisoners. No prisoners are educated [INFOSYS]
Conclusion: All prisoners are educated. No monkey is educated.
a) Only (1) conclusion follows b) Only (2) conclusion follows c) Either (1) or (2) follows
d) Neither (1) nor (2) follows e) Both (1) and (2) follow
48. Statement: Some children are adults. Some adults are not old. [INFOSYS]
Conclusion: Some children are not old. Some children are old.
a) Only (1) conclusion follows b) Only (2) conclusion follow c) Either (1) or (2) follows
d) Neither (1) nor (2) follows e) Both (1) and (2) follow
49. Statement: All birds are tail. Some tall are hens. [INFOSYS]
Conclusion: some birds are hens. Some hens are tall.
a) Only (1) conclusion follows b) Only (2) conclusion follows c) Either (1) or (2) follows
d) Neither (1) nor (2) follows e) Both (1) and (2) follow
50. There are seven persons up on the ladder. 'A' is further up than 'E' but is lower than C, 'B' is in the middle. 'G' is between 'A'
and B. 'E' is between 'B' and F. If 'F' is between 'B' and D, then the person on the top of the ladder will be?
a) B b) F c) D d) E
51. A family consists of six members P, Q, R, X, Y and Z. Q is the son of R but R is not mother of Q. P and R are a married
couple. Y is the brother of R. X is the daughter of P. Z is the brother of P.How many children does P have? a) 1b) 2 c) 3d) 4
52. A family consists of six members P, Q, R, S, T and U. There are two married couples. Q is a doctor and the father of T. U is
grandfather of R and is a contractor. S is grandmother of T and is a housewife. There is one doctor, one contractor, one nurse,
one housewife and two students in the family. What is the profession of P?a) Nurse b) doctor c) contractor d) housewife
53. Six identical cards are placed on a table. Each card has number 1 marked on one side and number 2 marked on its other
side. All the six cards are placed in such a manner that the number 1 so on the upper side. In one try, exactly four (neither
more nor less) cards are turned upside down. In how many least number of tires can the cards be turned upside done such that
all the six cards show number 2 on the upper side? a)3b) 5 c) 7d) this is cannot be achieved
DIRECTIONS (54 - 56): Manu and Badrus car are black. The others have red ones. Badru and Chike have a white stripe on the
side of their cars; Jamila has a blue stripe on the side of her car. Fadil and Manu have silver stripes on the sides of their cars.
Jamila and Fadil have blue upholstery, the others have white. [INFOSYS-BPO]
54. Who has a car with blue upholstery and a silver stripe? a) Badru b) Jamila c) Chike d) Fadil e) Manu [INFOSYS]
55. Who has a car with silver stripe and white upholstery? a) Badru b) Jamila c) Chike d) Fadil e)Manu [INFOSYS]
56. Who has a red car with a blue stripe and matching upholstery? a) Badru b)Jamila c) Chike d) Fadil e) anu[INFOSYS]
DIRECTIONS (57 - 58): Don, Rob and Frank all take a holiday by the seaside, whilst Sammy, Joan and Tony go hiking into the
mountains. Frank, Sammy and Joan travel by air. Joan, Rob and Tony do not enjoy their holiday. [INFOSYS]
57. Who goes to the seaside and does not enjoy their holiday? a) Don b) Rob c) Frank d) Sammy e) Joan f) Tony
58. Who does not travel by air and goes hiking? a) Don b) Rob c) Frank d) Sammy e) Joan f) Tony
59. There are two sets of figures shown below. The first set is called problem figures and the second set is called response
figures. Find out the correct figure from the response figures A, B, C, D and E for the blanks. [INFOSYS]

s
60. There are two sets of figures shown below. The first set is called problem figures and the second set is called response
figures. Find out the correct figure from the response figures A, B, C, D and E for the blanks. [INFOSYS]

Centralized Placement Cell Page 3


VIVEKANANDHA EDUCATIONAL INSTITUTIONS

PART 3: ANALYTICAL REASONING


61. A,B invested Rs.20,000/- and Rs.25,000/- respectively in a business. The 20% of profits goes to charities. The rest being divided in
proportion to their capitals out of a total profit of Rs.9000/-. The As share is: a)3200 b)4000 c)4500 d)5000
A = Rs.20,000/- & B = Rs.25,000/- ==> A : B = 20 : 25
==> 4 : 5 Total profit = Rs.9000/-
20 % of prifit goes to charities ===> Rs.9000/- - Rs.1800/- = Rs.7200/-
remaining amount = Rs.7200/- Total parts = 9
9 parts -----> Rs.7200/- 1 part ------> Rs.800/-
A's share ===> Rs.800/- * 4 parts = Rs.3200/-
62. A Man income is twice his expenditure. His expenditure is thrice is his savings His savings are half his tax payments. What is
his income?
a) Twice his taxes b) 200 % more than his taxes c) 300 % more than his taxes d) Eight times his savings
Exp :let tax be x and income be 12x,x of what%=12 x,x*(y/100)=12xy=1200:. income is 200% of tax.
63. A and B invested in a business in the ratio 2:3 and the ratio of their period of investment is 4:5.Then their profit ratio is: a) 10:12 b)15:8
c)8:15 d)12:10 share's ratio = A : B = 2 : 3 Time ratio == A : B = 4 : 5 =profit ratio = A : B = 8 : 15
64. If Mini downloads three more songs in her mobile she will have songs worth 512 MB in her mobile If on an average each song is 4 MB
how many songs did she initially have in her phone before downloading?a) 125 b) 128 c) 120 d) 137
65. The mean weight of a group of seven boys is 56 kg. The individual weights (in kg) of six of them are 52, 57, 55, 60, 59 and 55. Find the
weight of the seventh boy a) 60kg b)54 kg c)65kg d)70kg

Mean weight of 7 boys = 56 kg. Total weight of 7 boys = (56 7) kg = 392 kg. Total weight of 6 boys = (52 + 57 + 55 + 60 + 59 + 55) kg

= 338 kg. Weight of the 7th boy = (total weight of 7 boys) - (total weight of 6 boys) = (392 - 338) kg = 54 kg. Hence, the weight of the
seventh boy is 54 kg.

66. The mean of five numbers is 28. If one of the numbers is excluded, the mean gets reduced by 2. Find the excluded number.

Mean of 5 numbers = 28. a)36 b)40 c)45 d)50

Sum of these 5 numbers = (28 x 5) = 140. Mean of the remaining 4 numbers = (28 - 2) =26. Sum of these remaining 4 numbers = (26 4)
= 104. Excluded number = (sum of the given 5 numbers) - (sum of the remaining 4 numbers) = (140 - 104) = 36.
Hence, the excluded number is 36.

67. The mean of 16 items was found to be 30. On rechecking, it was found that two items were wrongly taken as 22 and 18 instead of 32 and
28 respectively. Find the correct mean a)31.25 b)30 c)35 d)40

Calculated mean of 16 items = 30. Incorrect sum of these 16 items = (30 16) = 480.

Correct sum of these 16 items = (incorrect sum) - (sum of incorrect items) + (sum of actual items) = [480 - (22 + 18) + (32 + 28)]

= 500. Therefore, correct mean = 500/16 = 31.25. Hence, the correct mean is 31.25.

68. Mary bought a purse for $10.95 and a pair of shoes for $18.95. What total amount did she pay if a 7.5% sales tax was added to the price of
the items? a) 32.14 b) 40 c)45 d)42 exp:$l0.95 + $l8.95 = $29.90,7.5/100 x 29.90/1 = 224.25/100 = $2.24 Sales Tax

$29.90 + $2.24 = $32.14 Total Paid

69. Janet bought a coat which usually sells for $98.00 at 25% off. What did she pay for the coat? a)73.50 b)80 c)85 d)90

Exp:25/100 x $98.00 = 1/4 x 98.00 = $24.50,$98.00 $24.50 =$73.50,Janet paid $73.50 for the coat.

Centralized Placement Cell Page 4


VIVEKANANDHA EDUCATIONAL INSTITUTIONS
70. A blouse marked $10.00 was on sale for $6.00. a)40% b)45% c)50% d)55%

Exp:$10.00 $6.00 = $4.00,4/10 x 100/1 = 400/10 = 40%,The rate of discount is 40%.

71. Find the simple interest on $540 at 6% per year for 2 years.

Exp:Principal = $540 Rate = 6/100 Time 2 years,Interest = $540/1 x 6/100 x 2/1 = $6480/100,Interest = $64.80

72. Find the simple interest on $980 at 12% per year for 10 months.a)98 b)100 c)95 d)90

Exp:Principal = $980 Rate = 12/100 Time = 10/12 yr.Interest = $980/1 x 12/100 x 10/12,=980 /1 x 1/10 x 1/1= 980/10 = $98.00

73. Steve borrowed $1200 at 14% per year simple interest for 8 months. What was the total amount due when he repaid the loan?

a)1312 b)2000 c)1500 d)1300 Exp:Principal = $1200 Rate of Interest = 14/100,Time = 8/12 year,Interest = $1200/1 x 14/100 x 8/12 =
$112.00,Amount Due = $1200 + $112 = $1312.

74. The ratio between the speeds of two trains is 7: 8. If the second train runs 440 kms in 4 hours, then the speed of the first train is:
a)96.25 b)80 c)85 d)96
Let the speed of two trains be 7x and 8x km/hr.Then, 8x = (440/4) = 110,x = (110/8) = 13.75
Hence, speed of first train = (7 x 13.75) km/hr = 96.25 km/hr.
75. If 10Cx = 1, then what is the value of x it x not equal to 0
a)1 b)5 c) 10 d) 15

Centralized Placement Cell Page 5