You are on page 1of 5

Govt. Elementary School Chak No. 155 J.B. Teh. Bhowana.

November
Part - A (Objective) Test
Part A = 48 Marks, Part B = 52 Marks, Total = 100 Marks English 8th

For Official use only


Student Name
Total Marks
(In Capital)
MCQs
Roll No. Total Marks
- -
(In Figures) OEQs
Superintendent
------------------------------------- Grand Total
Signature
Part A (Close Ended Questions) Time Allowed: 1 Hour
General Instructions:
1) Thirty-two (32) Multiple Choice Questions (MCQs) are given in this part. Each question carries 1.5 marks.
2) Read carefully and attempt all questions.
3) Encircle the correct option with Blue/Black ink as shown in the example below.
Example: The teacher came ________ the classroom.
a) To b) In
c) Into d) On
4) If no option or more than one option is encircled, no marks will be given.
Q. No. 1. The word menace is a kind of noun.
a) Collective noun b) Material noun
c) Abstract noun d) Proper noun
Q. No. 2. Choose the correct suffix to make a word with lone
a) Less b) Some
c) With d) One
Q. No. 3. The set of rhyming words is:
a) Toys, Boys b) Afraid, Again
c) Much, Bigger d) Would , Never
Q. No. 4. Simile is usually introduced by:
a) By b) Cause
c) Did d) As
Q. No. 5. The correct Present Perfect Continuous sentence is:
a) I collected pictures. b) I shall be collecting pictures.
c) I had been collecting pictures. d) I have been collecting pictures.
Q. No. 6. We are going to have ________ I.D. card tomorrow. Which is the correct article for I.D?
a) An b) A
c) The d) None
Q. No. 7. Synonym of the word content is:
a) Humble b) Ready
c) convert d) deliver
Q. No. 8. The correct active voice of the sentence Nurses are employed by the state. is:
a) The state employs nurses. b) The state will employ nurses.
c) The state employed nurses. d) The state had employed nurses.
Q. No. 9. Choose the suitable phrasal verb to complete the sentence: Hazrat Muhammad (PBUH) was __by his Grand Father
a) Taken b) Brought in
c) Brought out d) Brought up
Q. No. 10. The number of vowels use in a diphthong is:
a) One b) Two
c) Three d) Four
Q. No. 11. I had ____________ friends in Lahore. Which is the correct determiner?
a) No one b) No
c) Few d) Any
Q. No. 12. The hunter was satisfied ___________ this answer. Which the correct preposition to complete the sentence?
a) Into b) From
c) With d) To
Q. No. 13. The correct proverb is:
a) Every cloud has a dark and silver lining. b) Every dark cloud has a dark lining.
c) Every dark and silver cloud has a lining. d) Every dark cloud has a silver lining.
Q. No. 14. I Saw him ---------- did not talk to him. Tick the correct conjunction to complete the sentence.
a) But b) And
c) So d) Because
Q. No. 15. Its raining, lets go inside. The underlined word is a kind of adverb.
a) Adverb of time b) Adverb of place
c) Adverb of frequency d) Adverb of degree
Q. No. 16. Everybody in the class said one thing or the other but one boy sat mum all the time. The underlined word is a kind of pronoun.
a) Reflexive Pronoun b) Distributive Pronoun
c) Demonstrative Pronoun d) Indefinite Pronoun
Q. No. 17. Dont cry mother. It is a ------- kink of sentence.
a) Exclamatory b) Imperative
c) Optative d) Declaratives
Q. No. 18. To convert future indefinite tense to passive voice, which helping verb is used?
a) Is, are, am b) Will, shall
c) Will be, shall be d) Was, were
Read the passage carefully and answer the Q. No. 19, 20, 21, 22, and 23.
The pious old man told the farmer that in case they could not sleep, they could at least stand all night in a small room
such as this. The weather outside was becoming more stormy. Someone was knocking very hard at the door. The pious
old man moved to open the door.
Q. No. 19. The main character of the paragraph is a:
a) Hunter b) Farmer
c) Woman d) Pious man
Q. No. 20. What kind of weather was outside?
a) Stormy b) Snowy
c) Pleasant d) Cold
Q. No. 21. How did they spend all the night in that cottage?
a) By sleeping b) By sitting
c) By standing d) By laying
Q. No. 22. Hard means:
a) Solid b) Steel
c) Soft d) Both a and b
Q. No. 23. Who moved to open the door?
a) Woman b) Farmer
c) Hunter d) Pious old man
Read the passage carefully and answer the Q. No. 24, 25, 26, and 27.
Every day when we go to school, offices or markets we have to use roads and pass through traffic. You must have noticed that
sometimes people violate traffic laws such as over speeding, non-wearing of helmets, seat belts, and passing through red signals. This
makes our roads insecure and unsafe. Majority of victims of road accidents, unfortunately, are young people below 30 years of age.
Q. No. 24. The main topic of this paragraph is about
a) Road using b) Accidents
c) Traffic laws d) Both a and c
Q. No. 25. What age of people cause victim of road accidents mostly?
a) Students b) Old people
c) Young people below 30 years of age d) The people above than 30 years of age
Q. No. 26. How can the roads be secured?
a) By keeping them clean b) By not using the roads
c) By checking the young people on the roads d) By abiding the traffic laws
Q. No. 27. Red signal is used for_________ in traffic laws
a) Stopping b) Moving
c) Getting ready to move d) None of these
Read the passage carefully and answer the Q. No. 28, 29, 30, 31and 32.
He (R.A) received the title of Faruq after he (R.A) embraced Islam. He (R.A) was one of the very few persons in Makkah who could read
and write. He (R.A) was a tall, strong and brave man. He (R.A) was also a very good wrestler, horse-rider and a swordsman.
Q. No. 28. Hazrat Umar (R.A) belonged to:
a) Taif b) Makkah
c) Egypt d) Madina
Q. No. 29. Hazrat Umar (R.A) can read and:
a) Learn b) Write
c) Listen d) Teach
Q. No. 30. Hazrat Umar (R.A) was a horse-rider and
a) Archery b) Painter
c) Swords man d) Poet
Q. No. 31. The words tall, strong, and brave refer to Hazrat Umars ___________.
a) Personality b) Fighting
c) Education d) Wisdom
Q. No. 32. Which title Hazrat Umar (R.A) received after he embraced Islam?
a) The title of a learned man b) The title of fighting
c) The title of bravery d) The title of Faruq
Govt. Elementary School Chak No. 155 J.B. Teh. Bhowana. November
Part - A (Subjective) Test
Part A = 48 Marks, Part B = 52 Marks, Total = 100 Marks English

Student Name
For Official use only
(In Capital)
Q. No. Marks Signature of Examiner
Roll No. 33
- -
(In Figures) 34
35
36
Superintendent
------------------------------------- 37
Signature Total
Part B (Open Ended Questions) Time Allowed: 1 Hour 30 Minutes
General Instructions:
1) Read carefully and attempt all questions.
2) A question can consist of two or more parts.
3) No additional pages will be given for writing.
Q. No.33. Think about the activity which you like best to do daily in your free time, write a paragraph of ten lines
about this job that makes you do it willingly and gives you pleasure while doing it. Use correct punctuation, grammar
and spelling. Marks (10)
Following hints may give you some ideas but you are free to use your own ideas.
You spend most of your leisure time in plants?
Their fragrance makes fresh
Mention necessary deeds of this activity.
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
Q. No.34. Your mother is ill and father does a job in another city. Write a letter to your father about your mothers
ailment. Use correct punctuation, grammar and spelling.
Marks (6)
Following hints may give you some ideas but you are free to use your own ideas.
Description of place and time.
Which kind of disease is she suffering?
Give some assurances of her soon recovery.
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
Q. No.35. Write a story using the following the moral Try Try again. Write a suitable title of the story. Use
Correct punctuation, grammar and spelling.
Marks (10)
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
Q. No.36. Read the following paragraph and answer the Q. No. 1, 2, 3, 4 and 5.
Marks (10)
The boys felt a kind of shudder. They began to shout and call for their father, thinking that he might be playing
some kind of a trick with them. When however, he did not appear for quite some time they really felt
frightened and began to cry bitterly. Then the clever Mirchu said, Do not worry, boys, I know the way home.
All we have to do is to follow the trail of the white stones. Father isnt going to com.
a) Why did the boys begin to shout and call for their father?
_________________________________________________________________________________________________
b) What did the boys think about their father?
_________________________________________________________________________________________________
c) Where were the boys feeling a kind of shudder?
_________________________________________________________________________________________________
d) Why did the father not appear?
_________________________________________________________________________________________________
e) What have all the boys to do to get home?
_________________________________________________________________________________________________
Q. No.37. Part (a). Read the following passages carefully and translate into Urdu.
Marks (6)
a) Bell must have uttered these words into a small transmitter. He must have been heard by his friend
through the receiver. Besides a transmitter and a receiver the telephone has a dial with numerals on it.
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
b) The magician had many boxes, inside each other all tied with a rope. Lo and behold! The rind is in the
innermost box. The whole crowd cheers and clap for the magician.
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
c) Please bring your collections to school next Thursday for the exhibition. Dont forget to invite your parents,
relatives and friends to this exhibition.
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
Q. No.37. Part (b). You have passed your examination of class 7th Write a dialogue of 20 lines between you and
your friend about the examination you have recently attended. Total Marks. (10)
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________
Keys to MCQs
MCQ No. Answer MCQ No. Answer
1 C 17 B
2 B 18 C
3 A 19 D
4 D 20 A
5 D 21 C
6 C 22 A,B
7 A 23 D
8 A 24 D
9 D 25 C
10 B 26 D
11 B 27 A
12 C 28 B
13 D 29 B
14 A 30 C
15 B 31 A
16 D 32 D