You are on page 1of 16

Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December 6, 2005

December 6, 2005

C-1/1
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December 6, 2005

.
1
2
3
4
5 B
6
7 A
8
9
10
11 B
12 A
13

14
15 A
16 B
17 B
18 A
19 A
20
21 A
22
23
24 A
25

C-2/1
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

50

1. 1 i

1A
2A

2A
2A P

Q
3A i
4A
( 1)

A. 7A Q P
B. 7A P Q
C. 8A Q P
D. 8A P Q

Answer: D. 8 A. The calculations use the 1st Kirchhoffs law that the sum of inward currents at a
node must be equal to the sum of outward currents at each node in the circuit (A, B, C, D, E).

2. 40 8.4 15

?
A. 2.0
B. 4.4
C. 3.8
D. 2.6

C-3/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

Answer: D. 2.6 m.
Mg ag = F = ms as as = (mg/ms) ag
agt2 + ast2 = 15 = agt2 (1 + mg/ms) = sg (1 + mg/ms)
sg = 15 m/(1 + mg/ms) = 15 m (1 + 40/8.4) = 2.6 m.

3. 2.0 x x Fx 2

( 2)
x = 2.0 3.0 / x = 8.0 ?
A. 7.2 /
B. 6.2 /
C. 5.2 /
D. 4.2 /

Answer: C. 5.2 m/s.


The work done by the force from x = 2.0 meter to x = 8.0 meter is 18.0 J. The work is equal to the


change of the kinetic energy of the body = 1.0 v82 9 kgm2/s2. Then the answer follows by

direct calculation, v8 = 27.0 m/s.

C-4/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

4.
R12R14R15R1 6R1
5.2
A. 2 1
B. 4 1
C. 5 2
D.. 5 4

Answer: C. Planet 5 and planet 2.

Newtons 2nd law : Fcentripetal = Fgrav


m2R = GmM / R2
(2/T)2 = GM / R3 T 2 R 3 = constant (Kepler 3rd law)
2
TA 3 R
or = A 5.2 2 3 = 27 1 3 = 3 .
TB RB

5.
A.
B.
C.
D.

Answer: B. Because water has a higher specific heat capacity and is more transparent than sand.
It means that water needs more heat than sand to reach the same temperature.

C-5/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

6. 3

A. (a) (c)
B. (a), (b), (d)
C. (b), (c)
D. (a), (c), (d)

(a) (b) (c) (d)

( 3)
Answer : C. (b), (c).

7. 4 ?

C-6/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

A B

C D
.

( 4)
Answer: A.

C-7/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

8. 9.8 / 2
20 /( 5)

A. .
B. 20 / t 9.8t /
C. 20 / t -9.8t /.
D. t (20+9.8t)/

( 5)

Answer: C. the marble will have a horizontal velocity of 20 m/s and a vertical velocity of (
9.8t) m/s in t second after firing, since the observer inside the rocket feels a gravitational
acceleration of 9.8 m/s2 downward.

9. 100% 40 mega()
500

A. 100 /
B. 90 /
C. 80 /
D. 70 /

C-8/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

Answer: C. 80 km/l. If all 40 million joules of energy in 1 liter were used to do the work
overcoming the air drag and overall frictional forces on the car, the distance would be 40,000,000
J/500 N = 80 km/l.

10.

A.
B.
C.
D.

Answer: D. The voltage across the capacitor increases, since Q = CV is constant while C
decreases as the distance between the plates of the capacitor increases.

C-9/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

11. CO2
A. CaCO3
B. Ca(HCO3)2
C. CaO
D. Ca(OH)2
Answer: B

CO2 (g) + H2O H2CO3(aq)

CaCO3(s) + H2CO3(aq) Ca2+(aq) + 2HCO3(aq) calcium bicarbonate

12. 1.00 10-8 / HCl pH


A. 7.00
B. 7.00 8.00
C. 7.00
D. 8.00
Answer: A

The solute is a strong acid, our first thought is that the solution should be acidic.
HCl + H2O H3O+ + Cl
H3O+] = 1.0 108 M
The HCl(aq) is so dilute that the self-ionization of water produces more H 3O+ than that produced by
a strong acid. Still, the total H3O+] from the two source is somewhat greater than 1.0 107 M.
The pH is somewhat less than 7.00, the solution is acidic.

13. NaN3
A. NO
B. O2
C. H2

C-10/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

D. N2
Answer: D

2 NaN3(s) 2 Na(s) + 3 N2(g)

14. NH4Cl
A.
B.
C.
D.
Answer: C

NH4Cl NH4+ + Cl-


NH4+ + H2O NH3 + H3O+ acidic solution.

15. 398 Torr(1 atm =


760 Torr) 2.00 L 5.15
atm()
A. 0.20
B. 0.40
C. 1.00
D. 20.00
Answer: A

The initial pressure (398 Torr) is about 0.5 atm. An increase in pressure to 5.15 atm represent
about tenfold increase. As a result, the volume should drop to about one tenth of its initial value
of 2.00 L. A final volume of 0.20 L seems to be the most reasonable estimate (the calculated
value is 0.203 L).

C-11/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

16. ?
A.
B.
C.
D.
Answer: B

The highest atoms are in the bottom left corner of the periodic table

17. 0.244 0.100 / NaOH 20.0


(/)
A. 61
B. 122
C. 244
D. 488

Answer: B
HA + NaOH NaA + H2O
mmol NaOH = 20.0 x 0.100 = 2 mmol
mmol HA = mmol NaOH = 2 mmol
Molecular mass of HA = 0.244 g / 2 mmol = 0.244/2.10-3 g/mol = 122 g/mol.

18.



A.
B.
C.
D.

C-12/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

Answer: A
Geographical isolation: The separation of two populations originally of the same species from
each other by a physical barrier such as mountains, oceans, river, etc. Eventually this may
lead to such differences evolving in one or both of the isolated population that they are
unable to interbreed and a new species is formed.

19.


1.
I. a.

II. 2. b.
III. 3. c.
IV. 4. d.

A. I1b
B. II2c
C. III3a
D. IV4d
Answer: A
Each mechanoreceptor is modified dendrite of a sensory neuron. Most receptors in the inner layer
of the skin (dermis) are encapsulated by one or more layer of connective tissue. Those in the
outer skin layers (epidermis) and touch receptors at the base of hairs are mammals such as cat
and many rodents are extremely sensitive and enable the animal to detect nearby object in the
dark. The hair cell is a common type of mechanoreceptor that detect motion.

C-13/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

20. A B O
A
A. O = 0%A = 50%
B. O = 50%A = 50%
C. O = 50%A = 0%
D. O = 25%A = 25%
Answer: D
Genotype of the heterozygote A-blood group is Aa and genotype of the heterozygote B-blood
group is Bb. The probability they having a child with A blood group is 25%, B is 25%, AB is
25%, O 25%.

21.

A.
B.
C.
D.
Answer: A.
Chemical digestion of carbohydrates, a main source of chemical energy, begins in the oral cavity.
Saliva contain salivary amylase, an enzyme that hydrolyzes starch

22.

I.
II.
III.
A. I
B. II
C. II III
D. I III

C-14/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

Answer: C
Both flowering plant and tree losing their leaves during the fall are controlled by the amount of
light of darkness. Many plant flower when the period of darkness is longer or shorter than a
certain critical time. Decreasing light causes the production of ethylene gas that stimulates
the growth of a layer of cells (abscission layer) at the base of the petiole of leaves. Later,
enzymes destroy the abscission layer and the leaves are easily knocked from the tree by wind
or rain. The tilt of the earth and position of the earths orbit will control flowering and leaves
falling from tree.

23. AIDS HIV


HIV

A. B
B.
C. T
D.

Answer: C
In HIV infection helper T-cell die because infected with the virus

C-15/10
Test Competition, The 2nd IJSO, Yogyakarta-Indonesia, December
6, 2005

24.

A.
B.
C.
D.
Answer: A

25. I ~ IV

II
I
III
IV

II
A.
B.
C.
D.

Answer : D

C-16/10