You are on page 1of 183

Class XII Chapter 7 Integrals Maths

______________________________________________________________________________

Book Name: Selina Concise


EXERCISE- 7.1

Question 1:
Find an anti-derivative (or integral) of the following functions by the method of inspection. sin
2x
Solution 1:
The anti-derivative of sin 2x is a function of x whose derivative is sin 2x. It is known that,
d
cos 2 x 2sin 2 x
dx
1 d
sin 2 x cos 2 x
2 dx
d 1
sin 2 x cos 2 x
dx 2
1
Therefore, the anti-derivative of sin 2x is cos 2 x
2

Question 2:
Find an anti-derivative (or integral) of the following functions by the method of inspection.
cos 3x
Solution 2:
The anti-derivative of cos 3x is a function of x whose derivative is cos 3x.
It is known that,
d
sin 3x 3cos 3 x
dx
1 d
cos 3 x sin 3 x
3 dx
d 1
cos 3 x sin 3 x
dx 3
1
Therefore, the anti - derivative of cos3x is sin 3 x
3

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 3:
Find an anti-derivative (or integral) of the following functions by the method of inspection. e2x
Solution 3:
The anti derivative of e2x is the function of x whose derivative is e2x
It is known that,
d 2x
dx
e 2e 2 x

e2 x
1 d 2x
2 dx
e
d 1
e2 x e2 x
dx 2
1
Therefore, the anti-derivative of e 2 x is e 2 x
2

Question 4:
Find an anti-derivative (or integral) of the following functions by the method of inspection.
(ax + b)2
Solution 4:
The anti-derivative of (ax + b)2 is the function of x whose derivative is (ax + b)2.
It is known that,
d
ax+b 3a ax+b
3 2

dx
1 d
ax+b ax+b
2 3

3a dx
d 1 3
ax+b ax+b
2

dx 3a
1
Therefore, the anti derivative of ax+b is ax+b
2 3

3a

Question 5:
Find an anti-derivative (or integral) of the following functions by the method of inspection.
sin 2x 4e3x
Solution 5:
The anti-derivative of sin 2x 4e3x is the function of x whose derivative is sin2x 4e3x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

It is known that,
d 1 4 3x
cos 2 x e sin 2 x 4e
3x

dx 2 3
1 4
Therefore, the anti derivative of sin 2 x 4e3 x is cos 2 x e3 x
2 3

Question 6:
4e 1dx
3x

Solution 6:
4e 1dx
3x

4 e 3x
dx 1dx
e3 x
4 xC
3
4
e3 x x C
3

Question 7:
1
x 1 2 dx
2

x
Solution 7:
1
x 1 2 dx
2

x
x 2 1 dx

x 2 dx 1dx
x3
xC
3

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 8:
ax bx c dx
2

Solution 8:
ax bx c dx
2

a x dx b xdx c 1.dx
2

x3 x 2
a b cx C
3 2
ax3 bx 2
cx C
3 2

Question 9:
2x e x dx
2

Solution 9:
2 x e dx
2 x

2 x dx e dx
2 x

x3
2 ex C
3
2
x3 e x C
3

Question 10:
2
1
x x dx
Solution 10:
2
1
x x dx
1
x 2 dx
x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
xdx dx 2 1.dx
x
x2
log x 2 x C
2

Question 11:
x3 5 x 2 4
x2 dx
Solution 11:
x3 5 x 2 4
x2 dx
x 5 4 x 2 dx

xdx 5 1.dx 4 x 2 dx

x2 x 1
5x 4 C
2 1
x2 4
5x C
2 x

Question 12:
x3 3x 4
x
dx

Solution 12:
x3 3x 4
x
dx

5 1

1
x 2 3 x 2 4 x 2 dx

3 1
3 x 2 4 x 2
7

C
2
x
7 3 1
2 2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

2 72 3 1
x 2 x 2 8x 2 C
7
2 7 3
x 2 2x 2 8 x C
7

Question 13:
x3 x 2 x 1
x 1 dx
Solution 13:
x3 x 2 x 1
x 1 dx
On dividing, we obtain
x 2 1 dx

x 2 dx 1dx
x3
xC
3

Question 14:
1 x xdx
Solution 14:
1 x xdx
3

x x 2 dx

1 3
x dx x dx
2 2

3 5
x2 x2
C
3 5
2 2
2 2 2 52
3
x x C
3 5

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 15:
x 3x 2 2 x 3 dx
Solution 15:
x 3x 2 2 x 3 dx

5 3 1

3 2 x 2 2 x 2 3 x 2

5 3 1
3 x 2 dx 2 x 2 dx 3 x 2 dx

3
7 5 x2
x2 x2
3 2 5 3 3 C
7

2 2 2
6 72 4 52 3
x x 2x 2 C
7 5

Question 16:
2 x 3cos x e dx
x

Solution 16:
2 x 3cos x e dx
x

2 xdx 3 cos xdx e dx x

2x2
3 sin x e x C
2
x 2 3sin x e x C

Question 17:
2x 3sin x 5 x dx
2

Solution 17:
2x 3sin x 5 x dx
2

1
2 x 2 dx 3 sin xdx 5 x 2 dx

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

3
2x 3
x2
3 cos x 5 C
3 3

2
2 3 10 3
x 3cos x x 2 C
3 3

Question 18:
sec x sec x tan x dx
Solution 18:
sec x sec x tan x dx
sec x sec x tan x dx
2

sec xdx sec x tan xdx


2

tan x sec x C

Question 19:
sec 2 x
cos ec 2 x dx
Solution 19:
sec 2 x
cos ec 2 x dx
1
2
cos x dx
1
sin 2 x
sin 2 x
dx
cos 2 x
tan 2 xdx

sec2 x 1 dx
sec 2 xdx 1dx
tan x x C

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 20:
2 3sin x
cos 2 x
dx

Solution 20:
2 3sin x
cos 2 x
dx

2 3sin x
dx
cos x cos x
2 2

2sec 2 xdx 3 tan x sec xdx


2 tan x 3sec x C

Question 21:
1
The anti derivative of x equals
x
1 1 2
1 3 2 3 1 2
A x 2x 2 C B x x C
3 3 2
2 32 1 3
3 2 1 12
C x 2x 2 C D x x C
3 2 2
Solution 21:
1
x
x
1 1

x dx x dx
2 2

3 1
2 2
x x
C
3 1
2 2
2 32 1
x 2x 2 C
3
Hence, the correct Answer is C.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 22:
d 3
If f x 4 x 3 4 such that f(2) = 0, then f(x) is
dx x
1 129 1 129
A x 4 3 B x3 4
x 8 x 8
1 129 1 129
C x4 3 D x3 4
x 8 x 8
Solution 22:
d 3
It is given that, f x 4 x3 4
dx x
3
Anti-derivative of 4x 3 4 f x
x
3
f x 4 x 3 4 dx
x
f x 4 x 3 dx 3 x 4 dx

x 4 x 3
f x 4 3 C
4 3
1
f x x4 3 C
x
Also,
f (2) = 0
1
f 2 2 C 0
4

2
3

1
16 C 0
8
1
C 16
8
129
C
8
1 129
f x x4
x3 8
Hence, the correct Answer is A.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

EXERCISE- 7.2

Question 1:
2x
1 x2
Solution 1:
Let 1 x 2 = t
2x dx = dt
2x 1
dx dt
1 x 2
t
log t C
log 1 x 2 C
log 1 x 2 C

Question 2:
log x
2

x
Solution 2:
Let log |x| = t
1
dx dt
x
log x dx
2

t dt
2

x
t3
C
3
log x
3

C
3

Question 3:
1
x x log x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Solution 3:
1 1
=
x x log x x 1 log x
Let 1 + log x = t
1
dx dt
x
1 1
dx dt
x 1 log x t
log t C
log 1 log x C

Question 4:
Sin x . sin (cos x)
Solution 4:
Sin x . sin (cos x)
Let cos x = t
sin x dx = dt
sin x.sin cos x dx sin tdt
cos t C
cos t C
cos cos x C

Question 5:
Sin (ax + b) cos (ax + b)
Solution 5:
2sin ax b cos ax b sin 2 ax b
Sin (ax + b) cos (ax + b) =
2 2
Let 2 (ax + b) = t
2adx = dt
sin 2 ax b 1 sin t dt

2 2a
dx
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
cos t C
4a
1
cos 2 ax b C
4a

Question 6:
ax b
Solution 6:
Let ax + b = t
adx = dt
1
dx dt
a
1
1 12
ax b 2 dx
a
t dt

1
1 t2
C
a 3
2
3
2
ax b 2 C
3a

Question 7:
x x2
Solution 7:
Let x + 2 = t
dx = dt
x x 2 t 2 tdt
3 1

t 2 2t 2 dt

3 1
t 2 dt 2 t 2 dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

5 3
t 2 t2
2 C
5 3

2 2
2 5 4 3
t2 t2 C
5 3
5 3
2 4
x 22 x 22 C
5 3

Question 8:
x 1 2x2
Solution 8:
Let 1 + 2x2= t
4xdx = dt
tdt
x 1 2 x 2 dx
4
1 12
4
t dt

3
1 t2
C
4 3
2
3
1 2 x 2 2 C
1
6

Question 9:
4x 2 x2 x 1
Solution 9:
Let x2 + x + 1 = t
(2x +1)dx = dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

4x 2 x 2 x 1 dx

2 tdt

2 tdt
3
t2
2 C
3

2
3

4 2
3
x x 1 2 C

Question 10:
1
x x
Solution 10:
1 1

=
x x x x 1

Let x 1 = t
1
dx dt
2 x
1 2
dx dt
x x 1
t

2 log t C
2 log x 1 C

Question 11:
x
,x 0
x4
Solution 11:
Let x + 4 = t
dx = dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x t 4 dt
x4
dx
t
4
t dt
t
1
3
t t2
2
4 C
3 1

2 2
3 1
2
t 2 8 t 2 C
3
2 1 1
t . t 2 8t 2 C
3
2 1
t 2 t 12 C
3
1
2
x 4 2 x 4 12 C
3
2
x 4 x 8 C
3

Question 12:
1

x 3
1 3 x5
Solution 12:
Let x3 1 = t
3x 2 dx dt
1 1
x3 1 3 x5 dx x3 1 3 x3 .x 2 dx
1
dt
t 3
t 1
3
1
4 1
t 3 t 3 dt
3
7 4
1 t 3 t 3
C
3 7 4
3 3

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 3 3 3 3
7 4
t t C
3 7 4
7 4

7

1 3
x 1 3 x3 1 3 C
1
4

Question 13:
x2
2 3x 3 3

Solution 13:
Let 2 + 3x3 = t
9x2 dx = dt
x2 1 dt

9 t 3
dx
2 3x 3 3

1 t 2
C
9 2
1 1
C
18 t 2
1
C
18 2 3x3
2

Question 14:
1
,x 0
x log x
m

Solution 14:
Let log x = t
1
dx dt
x
1 dt
dx m
x log x t
m

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

t m 1
C
1 m
log x
1 m

C
1 m

Question 15:
x
9 4x2
Solution 15:
Let 9 4x2 = t
8x dx = dt
x 1 1

8 t
dx dt
9 4x 2

1
log t C
8
1
log 9 4 x 2 C
8

Question 16:
e 2 x 3
Solution 16:
Let 2x + 3 = t
2dx = dt
1 t
e 2 x 3 dx
2
e dt


2
e C
1 t

1 2 x 3
e C
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 17:
x
2
ex
Solution 17:
Let x2 = t
2xdx = dt
x 1 1
x2 dx t dt
e 2 e
1
e t dt
2
1 et
C
2 1
1 2
e x C
2
1
x2 C
2e

Question 18:
1
e tan x
1 x2
Solution 18:
Let tan 1 x t
1
dx dt
1 x2
1
e tan x
dx et dt
1 x 2

e C
t

1
e tan x
C

Question 19:
e2 x 1
e2 x 1

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Solution 19:
e2 x 1
e2 x 1
Dividing numerator and denominator by ex, we obtain
e 2x
1
e x e x e x

e 2x
1 e x e x
ex
Let e x e x = t
e x
e x dx dt
e2 x 1 e x e x
dx e x e x dx
e2 x 1
dt

t
log t C
log e x e x C

Question 20:
e2 x e2 x
e2 x e2 x
Solution 20:
Let e2 x e2 x t
2e2 x 2e2 x dx dt
2 e 2 x e 2 x dx dt
e 2 x e 2 x dt
2 x 2 x dx
e e 2t
1 1
dt
2 t
1
log t C
2
1
log e 2 x e 2 x C
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 21:
tan 2 2 x 3
Solution 21:
tan 2 2 x 3 sec 2 2 x 3 1
Let 2x 3 = t
2dx = dt
tan 2 2 x 3dx sec2 2 x 3 1dx


1
2
sec2 t dt 1dx
1
sec 2 tdt 1dx
2
1
tan t x C
2
1
tan 2 x 3 x C
2

Question 22:
sec 2 7 4x
Solution 22:
Let 7 4x = t
4dx = dt
1
sec 2 7 4 x dx sec 2 tdt
4
1
tan t C
4
1
tan 7 4 x C
4

Question 23:
sin 1 x
1 x2
Solution 23:
Let sin 1 x = t

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
dx dt
1 x2
sin 1 x
dx t dt
1 x2
t2
C
2
sin x 1 2

C
2

Question 24:
2 cos x 3sin x
6 cos x 4 sin x
Solution 24:
2cos x 3sin x 2cos x 3sin x

6cos x 4sin x 2 3cos x 2sin x
Let 3cos x 2sin x t
3sin x 2 cos x dx dt
2 cos x 3sin x dt
6 cos x 4sin xdx 2t
1 1
2t
dt

1
log t C
2
1
log 2 sin x 3cos x C
2

Question 25:
1
cos x 1 tan x
2 2

Solution 25:
1 sec2

cos2 x 1 tan x 1 tan x
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Let 1 tan x t
sec2 xdx dt
sec2 dt
dx 2
1 tan x
2
t

t 2 dt
1
C
t
1
C
1 tan x

Question 26:
cos x
x
Solution 26:
Let x t
1
dx dt
2 x
cos x
dx 2 cos tdt
x
2sin t C
2sin x C

Question 27:
sin 2 x cos 2 x
Solution 27:
Let sin 2x = t
So, 2cos 2x dx = dt
1
sin 2 x cos 2 xdx
2
tdt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

3
1 t2
C
2 3
2
1 3
t2 C
3
3
1
sin 2 x 2 C
3

Question 28:
cos x
1 sin x
Solution 28:
Let 1 + sin x = t
cos x dx = dt
cos x dt
dx
1 sin x t
1
t2
C
1
2
2 t C
2 1 sin x C

Question 29:
cot x log sin x
Solution 29:
Let log sin x =t
1
.cos xdx dt
sinx
cot xdx dt
cot x log sin xdx tdt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

t2
C
2
1
log sin x C
2

Question 30:
sin x
1 cos x
Solution 30:
Let 1 + cos x = t
sin x dx = dt
sin x dt
dx
1 cos x t
log t C
log 1 cos x C

Question 31:
sin x
1 cos x
2

Solution 31:
Let 1 + cos x = t
sin x dx = dt
sin x dt
dx 2
1 cos x
2
t

t 2 dt
1
C
t
1
C
1 cos x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 32:
1
1 cos x
Solution 32:
1
Let I dx
1 cos x
1
dx
cos x
1
sin x
sin x
dx
sin x cos x
1 2 sin x
dx
2 sin x cos x
1 sin x cos x sin x cos x
dx
2 sin x cos x
1 1 sin x cos x
1dx dx
2 2 sin x cos x
1 1 sin x cos x
x dx
2 2 sin x cos x
Let sin x + cos x = t (cos x sin x) dx = dt
x 1 dt
I
2 2 t
x 1
log t C
2 2
x 1
log sin x cos x C
2 2

Question 33:
1
1 tan x
Solution 33:
1
Let I dx
1 tan x
1
dx
sin x
1
cos x
cos x
dx
cos x sin x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 2 cos x

2 cos x sin x
dx

1 cos x sin x cos x sin x


2
dx
cos x sin x
1 1 cos x sin x

2 1dx
2 cos x sin x
dx

x 1 cos x sin x
dx
2 2 cos x sin x
Put cos x sin x = t (sin x cos x) dx = dt
x 1 dt
2 2 t
I

x 1
log t C
2 2
x 1
log cos x sin x C
2 2

Question 34:
tan x
sin x cos x
Solution 34:
tan x
Let I dx
sin x cos x
tan x cos x
dx
sin x cos x cos x
tan x
dx
tan x cos 2 x
sec2 xdx

tan x
Let tanx=1 sec 2 xdx dt
dt
I
t
2 t C
2 tan x C

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 35:
1 log x
2

x
Solution 35:
Let 1 + log x = t
1
dx dt
x
1 log x
2

dx t 2 dt
x
t3
C
3
1 log x
3

C
3

Question 36:
x 1 x log x
2

x
Solution 36:
x 1 x log x
2
x 1 1
x log 1 x log x
2 2

x x x
Let x log x t
1
1 dx dt
x
1
1 x log x dx t 2 dt
2

x
t3
C
3
1
x log x C
3

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 37:
x3 sin tan 1 x 4
1 x8
Solution 37:
Let x4 = t
4x3 dx = dt
x3 sin tan 1 x 4 1 sin tan t
1

dx dt ... 1
1 x8 4 1 t2
Let tan 1 t u
1
dt du
1 t2
From (1), we obtain
x3 sin tan 1 x 4 dx 1
1 x 8

4
sin udu

1
cos u C
4

cos tan 1 t C
1
4
1
cos tan 1 x 4 C
4

Question 38:
10 x9 10 x log e 10
x10 10 x dx equals

A 10x x10 C B 10x x10 C


10 x10 C log 10 x x10 C
1
C x
D
Solution 38:
Let x10 10 x t
10 x 9 10 x log e 10 dx
dt
t
10 x9 10 x log e 10 dt
dx
x 10 x
10
t

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

log t C
log 10 x x10 C
Hence, the correct Answer is D.

Question 39:
dx
sin 2
x cos 2 x
equals

A tan x cot x C B tan x cot x C


C tan x cot x C D tan x cot 2 x C
Solution 39:
dx
Let I 2
sin x cos 2 x
1
dx
sin x cos 2 x
2

sin 2 x cos 2 x
dx
sin 2 x cos 2 x
sin 2 x cos 2 x
dx sin 2 x cos2 xdx
sin 2 x cos 2 x
sec 2 xdx cos ec 2 dx
tan x cot x C
Hence, the correct Answer is B.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

EXERCISE- 7.3

Question 1:
Sin2(2x + 5)
Solution 1:
1 cos 2 2 x 5 1 cos 4 x 10
sin 2 2 x 5
2 2
1 cos 4 x 10
sin 2 2 x 5 dx dx
2
1 1
1dx cos 4 x 10 dx
2 2
1 1 sin 4 x 10
x C `
2 2 4
1 1
x sin 4 x 10 c
2 8

Question 2:
sin3x.cos4x
Solution 2:
It is known that, sin A cos B
1
2
sin A B sin A B
sin 3 x cos 4 xdx
1
2
sin 3 x 4 x sin 3 x 4 x dx
sin 7 x sin x dx
1
2
1
sin 7 x sin x dx
2
1 1
sin 7 xdx sin xdx
2 2
1 cos 7 x 1
cos x C
2 7 2
cos 7 x cos x
C
14 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 3:
cos 2x cos 4x cos 6x
Solution 3:
It is known that, cos A cos B
1
2
cos A B cos( A B
1
cos 2 x cos 4 x cos 6 x dx cos 2 x cos 4 x 6 x cos 4 x 6 x dx
2


1
2
cos 2 x cos10 x cos 2 x cos 2 x dx
cos 2 x cos10 x cos 2 2 x dx
1
2
1 1 1 cos 4 x
cos 2 x 10 x cos 2 x 10 x dx
2 2 2
1
cos12 x cos8 x 1 cos 4 x dx
4

1 sin12 x sin 8 x sin 4 x


x C
4 12 8 4

Question 4:
sin 3 2 x 1
Solution 4:
Let I sin 3 2 x 1
sin 3 2 x 1dx sin 2 2 x 1 .sin 2 x 1 dx

1 cos 2 2 x 1 sin 2 x 1 dx
Let cos 2 x 1 t
2sin 2 x 1 dx dt
dt
sin 2 x 1 dx
2
1
I
2
1 t 2 dt
1 t 3
t
2 3

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 cos3 2 x 1
cos 2 x 1
2 3
cos 2 x 1 cos3 2 x 1
C
2 6

Question 5:
sin 3 x cos3 x
Solution 5:
Let I sin 3 x cos3 x.dx

cos3 x.sin 2 x.sin x.dx

cos3 x 1 cos 2 x sin x.dx


Let cosx = t
-sinx.dx dt
I t 3 1 t 2 dt

t 3 t 5 dt
t4 t6
C
4 6
cos 4 x cos 6 x
C
4 6
cos6 x cos 4 x
C
6 4

Question 6:
sin x sin 2x sin 3x
Solution 6:
It is known that, sin A sin B
1
2
cos A B cos A B

sin x sin 2 x sin 3xdx sin x. cos 2 x 3x cos 2 x 3 x dx
1
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
2
sin x cos x sin x cos 5 x dx
1
sin cos x sin x cos 5 x dx
2
1 sin 2 x 1
dx sin x cos 5 xdx
2 2 2
1 cos 2 x 1 1
sin x 5 sin x 5 x dx
4 2 2 2
cos 2 x 1
sin 6 x sin 4 x dx
8 4
cos 2 x 1 cos 6 x cos 4 x
C
8 4 3 4
cos 2 x 1 cos 6 x cos 4 x
C
8 8 3 4
1 cos 6 x cos 4 x
cos 2 x C
8 3 4

Question 7:
sin 4 x sin8x
Solution 7:
1
It is known that, sin A sin B cos A B cos A B
2
1
sin 4 x sin 8 xdx cos 4 x 8 x cos 4 x 8 x dx
2


1
2
cos 4 x cos12 x dx
1
cos 4 x cos12 x dx
2
1 sin 4 x sin12 x

2 4 12

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 8:
1 cos x
1 cos x
Solution 8:
x
2sin 2
1 cos x 2 2 x 2 x
2sin 2 1 cos x and 2 cos 2 =1+cosx
1 cos x 2 cos 2 x
2
x
tan 2
2
x
sec 2 1
2
1 cos x x
dx sec 2 1dx
1 cos x 2
x
tan 2
x C
1

2
x
2 tan x C
2

Question 9:
cos x
1 cos x
Solution 9:
x x
cos 2 sin 2
cos x 2 2 2 x 2 x 2 x
cos x cos 2 sin 2 and cos x 2cos 2 1
1 cos x 2cos 2 x

2
1 x
1 tan 2
2 2
cos x 1 x
dx 1 tan 2 dx
1 cos x 2 2
1 2 x

2
1 sec 1 dx
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 2 x

2
2 sec dx
2
x
tan
1 2 C
2 x
2 1

2
x
x tan C
2

Question 10:
sin 4 x
Solution 10:
sin 4 x sin 2 x sin 2 x
1 cos 2 x 1 cos 2 x

2 2
1
1 cos 2 x
2

4
1
1 cos 2 2 x 2 cos 2 x
4
1 1 cos 4 x
1 2cos 2 x
4 2
1 1 1
1 cos 4 x 2 cos 2 x
4 2 2
1 3 1
cos 4 x 2 cos 2 x
4 2 2
1 3 1
sin 4 xdx cos 4 x 2 cos 2 x dx
4 2 2
1 3 1 sin 4 x 2sin 2 x
x C
4 2 2 4 2
1 sin 4 x
3 x 2sin 2 x C
8 4
3x 1 1
sin 2 x sin 4 x C
8 4 32

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 11:
cos 4 2x
Solution 11:
cos4 2 x cos2 2 x
2

1 cos 4 x
2


2
1
1 cos 2 4 x 2 cos 4 x
4
1 1 cos8 x
1 2cos 4 x
4 2
1 1 cos8 x
1 2 cos 4 x
4 2 2
1 3 cos8 x
2 cos 4 x
4 2 2
3 cos8 x cos 4 x
cos 4 2 xdx dx
8 8 2
3 sin 8 x sin 4 x
x C
8 64 8

Question 12:
sin 2 x
1 cos x
Solution 12:
2
x x
2sin cos

2

sin x 2 2 x x 2 x
sin x 2sin cos ;cos x 2 cos 1
1 cos x 2 cos 2
x 2 2 2
2
x x
4sin 2 cos 2
2 2
2 x
2 cos
2
x
2sin 2
2
1 cos x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

sin 2 x
dx 1 cos x dx
1 cos x
x sin x C

Question 13:
cos 2 x cos 2
cos x cos
Solution 13:
2 x 2 2 x 2a
2sin sin
cos 2 x cos 2 2 2 CD C D
cos C cos D 2sin 2 sin 2
cos x cos x x
2sin sin
2 2
sin x sin x

x x
sin sin
2 2
x x x x
2sin 2 cos 2 2sin 2 cos 2


x x
sin sin
2 2
x x
4 cos cos
2 2
x x x x
2 cos cos
2 2 2 2
2 cos x cos
2 cos x 2 cos
cos 2 x cos 2
dx 2 cos x 2 cos
cos x cos
2 sin x x cos C

Question 14:
cos x sin x
1 sin 2 x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Solution 14:
cos x sin x cos x sin x

1 sin 2 x sin 2 x cos2 x 2sin x cos x
sin 2 x cos2 x 1;sin 2 x 2sin x cos x
cos x sin x

sin x cos x
2

Let sin x cos x t


cos x sin x dx dt
cos x sin x cos x sin x
dx dx
1 sin 2 x sin x cos x
2

dt

t2
t 2 dt
t 1 C
1
C
t
1
C
sin x cos x

Question 15:
tan 3 2 x sec 2 x
Solution 15:
tan 3 2 x sec 2 x tan 2 2 x tan 2 x sec 2 x
sec 2 2 x 1 tan 2 x sec 2 x
sec 2 2 x.tan 2 x sec 2 x tan 2 x sec 2 x
tan 3 2 x sec 2 x dx sec 2 2 x.tan 2 x sec 2 x dx tan 2 x sec 2 xdx
sec 2 x
sec 2 2 x.tan 2 x sec 2 x dx C
2
Let sec 2 x t
2sec 2 x tan 2 xdx dt
1 sec 2 x
tan 3 2 x sec 2 xdx t 2 dt C
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

t 3 sec 2 x
C
6 2
sec 2 x
3
sec 2 x
C
6 2

Question 16:
tan 4 x
Solution 16:
tan 4 x
tan 2 x.tan 2 x
sec 2 x 1 tan 2 x

sec 2 x tan 2 x tan 2 x


sec 2 x tan 2 x sec 2 x 1
sec 2 x tan 2 x sec 2 x 1
tan 4 xdx sec2 x tan 2 xdx sec2 xdx 1.dx

sec2 x tan 2 xdx tan x x C ... 1

Consider sec2 x tan 2 xdx


Let tan x 1 sec2 xdx dt
t 3 tan 3 x
sec2 x tan 2 xdx t 2 dt
3 3
From equation (1), we obtain
1
tan xdx 3 tan x tan x x C
4 3

Question 17:
sin 3 x cos3 x
sin 2 x cos 2 x
Solution 17:
sin 3 x cos3 x sin 3 x cos3 x

sin 2 x cos 2 x sin 2 x cos 2 x sin 2 x cos 2 x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

sin x cos x

2
cos x sin 2 x
tan x sec x cot x cos ecx
sin 3 x cos3 x
dx tan x sec x cot x cos ecx dx
sin 2 x cos 2 x
sec x cos ecx C

Question 18:
cos 2 x 2sin 2 x
cos 2 x
Solution 18:
cos 2 x 2sin 2 x
cos 2 x
cos 2 x 1 cos 2 x
cos 2 x 1 2sin 2 x
cos 2 x
1

cos 2 x
sec 2 x
cos 2 x 2sin 2 x
2
dx sec2 xdx tan x C
cos x

Question 19:
1
sin x cos 3 x
Solution 19:
1 sin 2 x cos 2 x

sin x cos3 x sin x cos3 x
sin x 1
3

cos x sin x cos x
1cos 2 x
tan x sec x
2
sin x cos x
cos 2 x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

sec2 x
tan x sec2 x
tan x
1 sec2 x
dx tan x sec 2
xdx tan x dx
sin x cos3 x
Let tan x 1 sec2 xdx dt
1 1
3
dx tdt dt
sin x cos x t
2
t
log t C
2
1
tan 2 x log tan x C
2

Question 20:
cos 2 x
cos x sin x
2

Solution 20:
cos 2 x cos 2 x cos 2 x

cos x sin x cos x sin x 2sin x cos x 1 sin 2 x
2 2 2

cos 2 x cos 2 x
dx dx
cos x sin x
2
1 sin 2 x
Let 1 sin 2 x t
2cos 2 xdx dt
cos 2 x 1 1
dx dt
cos x sin x
2
2 t
1
log t C
2
1
log 1 sin 2 x C
2
1
log sin x cos x C
2

2
log sin x cos x C

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 21:
sin 1 cos x
Solution 21:
sin 1 cos x
Let cos x t
Then, sin x 1 t 2
sin x dx dt
dt
dx
sin x
dt
dx
1 t2
dt
sin 1 cos x dx sin 1 t
1 t
2

sin 1 t

1 t2
Let sin 1 t u
1
dt du
1 t2
sin 1 cos x dx 4du
u2
C
2
sin1 t
2

C
2
sin 1 cos x
2

C ... 1
2
It is known that,

sin -1 x cos 1 x
2

sin -1 cos x
cos 1 cos x x
2 2
Substituting in equation (1), we obtain

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


x
2
sin cos x dx 2 C
-1

12
x2 x C
2 2
2 x2 1
xC
8 2 2
x x2 2
C
2 2 8
x x2
C1
2 2

Question 22:
1
cos x a cos x b
Solution 22:
1 1 sin a b

cos x a cos x b sin a b cos x a cos x b

1 sin x b x a

sin a b cos x a cos x b

1 sin x b cos x a cos x b sin x a



sin a b cos x a cos x b
1
tan x b tan x a
sin a b
1 1
tan x b tan x a dx
sin a b
dx
cos x a cos x b
1
log cos x b log cos x a
sin a b

1 cos x a
log C
sin a b cos x b

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 23:
sin 2 x cos 2 x
sin 2 x cos2 x dx is equal to
(A)tan x + cot x + C (B) tan x + cosec x + C
(C) -tan x + cot x + C (D) tan x + sec x + C
Solution 23:
sin 2 x cos 2 x sin 2 x cos 2 x
sin 2 x cos2 x dx sin 2 x cos 2 x sin 2 x cos 2 x dx
sec2 x cos ec 2 x dx
tan x cot x C
Hence, the correct Answer is A.

Question 24:
e x 1 x
cos e x dx equals
2 x

(A) cot (exx) + C (B) tan (xex) + C


(C) tan (ex) + C (D) cot (ex) + C
Solution 24:
e x 1 x
cos e x dx
2 x

Let exx = t
e x .x e x .1 dx dt
e x x 1 dx dt
e x 1 x dt
dx
cos e x
2 x
cos 2 t

sec 2 tdt
tan t C
tan e x .x C
Hence, the correct Answer is B.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

EXERCISE- 7.4

Question 1:
3x 2
x6 1
Solution 1:
Let x3 = t
3x2 dx = dt
3x 2 dt
dx 2
x 1
6
t 1
tan 1 t C
tan 1 t x 3 C

Question 2:
1
1 4x 2
Solution 2:
Let 2x = t
2dx = dt
1 1 dt
dx
1 4x2 2 1 t2
1
log t t 2 1 C
1
2 dt log x x 2 a 2
2
x a
2

1
log 2 x 4 x 2 1 C
2

Question 3:
1
2 x 1
2

Solution 3:
Let 2 x = t

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

dx = dt
1 1
dx dt
2 x 1 t 1
2 2

1
log t t 2 1 C 2 dt log x x 2 a 2
x a
2

log 2 x 2 x 1 C
2

1
log C
2 x x2 4x 5

Question 4:
1
9 25x 2
Solution 4:
Let 5x = t
5dx = dt
1 1 1
dx dt
9 25 x 2 5 9 t2
1 1
dt
5 3 t2
2

1 t
sin 1 C
5 3
1 5x
sin 1 C
5 3

Question 5:
3x
1 2x4
Solution 5:
Let 2x2 t
2 2 xdx dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

3x 3 dt
dx
1 2x 4
2 2 1 t
2

3
tan 1 t C
2 2


3
2 2

tan 1 2 x 2 C

Question 6:
x2
1 x6
Solution 6:
Let x3 = t
3x2 dx = dt
x2 1 dt
dx
1 x 6
3 1 t2
1 1 1 t
log C
3 2 1 t
1 1 x3
log C
6 1 x3

Question 7:
x 1
x2 1
Solution 7:
x 1 x 1
dx dx dx ... 1
x2 1 x2 1 x2 1
x
For x 1
2
dx, let x 2 1 t 2 xdx dt

x 1 dt
dx
x2 1 2 t

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 12
2
t dt

1 1
2t 2
2
t
x2 1
From (1), we obtain
x 1 x 1 x
x2 1
dx
x2 1
dx
x2 1
dx 2
x a
2
dt log x x 2 a 2

x2 1 log x x 2 1 C

Question 8:
x2
x6 a6
Solution 8:
Let x3 = t
3x2 dx = dt
x2 1 dt
dx
x6 a6
3 t 2 a3 2

1
log t t 6 a 6 C
3
1
log x 3 x 6 a 6 C
3

Question 9:
sec 2 x
tan 2 x 4
Solution 9:
Let tan x = t
sec2 x dx = dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

sec2 x dt
dx
tan 2 x 4 t 2 22
log t t 2 4 C

log tan x tan 2 x 4 C

Question 10:
1
x 2x 2
2

Solution 10:
1 1
dx dx
x 2x 2 x 1 1
2 2 2

Let x+1=t
dx=dt
1 1
dx dt
x 2x 2
2
t 1
2

log t t 2 1 C

log x 1 x 1
2
1 C

log x 1 x2 2 x 2 C

Question 11:
1
9x2 6 x 5
Solution 11:
1 1
9 x2 6 x 5
dx
3x 1 2
2 2
dx

Let 3 x 1 t
3dx dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 1 1
dx dt
3x 1 2 3 t 22
2 2 2

1 1 t
tan 1 C
3 2 2
1 3x 1
tan 1 C
6 2

Question 12:
1
7 6x x 2
Solution 12:
7 6x x 3 can be written as 7 x 2 6 x 9 9
Therefore,
7 x2 6 x 9 9

16 x 2 6 x 9

16 x 3
2

4 x 3
2 2

1 1
dx dx
7 6x x 4 x 3
2 2 2

Let x 3 1
dx dt
1 1
dx dt
4 x 3 4 t
2 2 2 2

t
sin 1 C
4
x3
sin 1 C
4

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 13:
1
x 1 x 2
Solution 13:
(x 1) (x 2) can be written as x 2 3 x 2 .
Therefore,
x 2 3x 2
9 9
x 2 3x 2
4 4
2
3 1
x
2 4
2 2
3 1
x
2 2
1 1
dx dx
x 1 x 2
2
3 1
2

x
2 2
3
Let x t
2
dx dt
1 1
dx dt
2 2 2
3 1 1
x t2
2 2 2
2
1
log t t 2 C
2

3
log x x 2 3x 2 C
2

Question 14:
1
8 3x x 2
Solution 14:
9 9
8 3x x 2 can be written as 8 x 2 3 x
4 4

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Therefore,
9 9
8 x 2 3x
4 4
2
41 3
x
4 2
1 1
dx dx
8 3x x 2
41 3
2

x
4 2
3
Let x t
2
dx dt
1 1
dx dt
2 2
41 3 41
x t
2

4 2
4

t
sin 1 C
41

2
3
x
sin 1 2 C
41

2
2x 3
sin 1 C
41

Question 15:
1
x a x b
Solution 15:
x a x b can be written as x 2 a b x ab .
Therefore,
x 2 a b x ab

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

a b a b
2 2

x a b
2
x ab
4 4
a b a b
2 2

x
2 4
1 1
dx dx
x a x b 2
a b a b
2

x
2 2
ab
Let x t
2
dx dt
1 1
dx dt
ab
2 2
a b a b
2

x t2
2 2 2

ab
2

log t t
2
C
2

a b
log x x a x b +C
2

Question 16:
4x 1
2 x2 x 3
Solution 16:
Let 4 x 1 A
d
dx
2 x 2 x 3 B

4 x 1 A 4 x 1 B
4 x 1 4 Ax A B
Equating the coefficients of x and constant term on both sides, we obtain
4A = 4 A = 1
A+B=1B=0
Let 2x2 + x 3 = t
(4x + 1) dx = dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

4x 1 1
dx dt
2x x 3
2
t
2 t C
2 2 x2 x 3 C

Question 17:
x2
x2 1
Solution 17:
Let x + 2 = A
d 2
dx
x 1 B ... 1

x 2 A 2x B
Equating the coefficients of x and constant term on both sides, we obtain
1
2A 1 A
2
B2
From (1), we obtain
1
x 2 2x 2
2
1
x2 2x 2
Then, dx 2 dx
x2 1 x2 1
1 2x 2
dx dx ... 2
2 x2 1 x2 1
1 2x
In
2 x 1
2
dx let x 2 1 t 2 xdx dt

1 2x 1 dt
2 x2 1
dx =
2 t
1
2 t
2
t
x2 1
2 1
Then, x 1
2
dx 2
x 1
2
dx 2 log x x 2 1

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

From equation (2), we obtain


x2
x 2 1dx x 1 2 log x x 1 C
2 2

Question 18:
5x 2
1 2 x 3x 2
Solution 18:
Let 5x 2 = A
d
dx
1 2 x 3x 2 B

5x 2 A 2 6 x B
Equating the coefficient of x and constant term on both sides, we obtain
5
5 6A A
6
11
2 A B 2 B
3
5 11
5x 2 2 6 x
6 3
5 11
5x 2 2 6x
dx 6 3 dx
1 2 x 3x 2
1 2 x 3x 2

5 2 6x 11 1
dx dx
6 1 2 x 3x 2
3 1 2 x 3x 2
2 6x 1
Let I1 dx and I 2 dx
1 2 x 3x 2
1 2 x 3x 2
5x 2 5 11
dx I1 I 2 ... 1
1 2 x 3x 2
6 3
2 6x
I1 dx
1 2 x 3x 2
Let 1 2 x 3x 2 t
2 6x dx dt
dt
I1
t
I1 log t
I1 log 1 2 x 3x 2 ... 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
I2 dx
1 2 x 3x 2
2
1 2 x 3x 2 can be written as 1+3 x 2 x
3
Therefore,
2
1+3 x 2 x
3
2 1 1
1 3 x2 x
3 9 9
2
1 1
1 3 x
3 3
2
2 1
3 x
3 3
1 2
2

3 x
3 9
1 2
2 2

3 x
3 3

1 1
I2 dx
3 2

2

x
1 2

3 3

1
x
1 1
tan 1 3
3 2 2
3
3
1 3 3x 1
tan 1
3 2 2
1 3x 1
tan 1 ... 3
2 2
Substituting equations (2) and (3) in equation (1), we obtain
5x 2 5 11 1 1 3 x 1
1 2 x 3x 2 dx 6 log 1 2 x 3x 3 2 tan 2 C
2

5 11 3x 1
log 1 2 x 3 x 2 tan 1 C
6 3 2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 19:
6x 7
x 5 x 4
Solution 19:
6x 7 6x 7

x 5 x 4 x 2 9 x 20

Let 6 x 7 = A
d 2
dx
x 9 x 20 B
6x 7 A 2x 9 B
Equating the coefficients of x and constant term, we obtain
2A = 6 A = 3
9A + B = 7 B = 34
6x + 7 = 3 (2x 9) + 34
6x 7 3 2 x 9 34
x2 9 x 20 x2 9 x 20 dx

2x 9 1
3 dx 34 dx
x 9 x 20
2
x 9 x 20
2

2x 9 1
Let I1 dx and I 2 dx
x 9 x 20
2
x 9 x 20
2

6x 7
3I1 34 I 2 1
x 9 x 20
2

Then,
2x 9
I1 dx
x 9 x 20
2

Let x 2 9 x 20 t
2 x 9 dx dt
dt
I1
t
I1 2 t
I1 2 x 2 9 x 20 ... 2
1
and I 2 dx
x 2 9 x 20
81 81
x 2 9 x 20 can be written as x 2 9 x 20 .
4 4

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Therefore,
81 81
x 2 9 x 20
4 4
2
9 1
x
2 4
2 2
9 1
x
2 2
1
I2 2 2
dx
9 1
x
2 2
9
I 2 log x x 2 9 x 20 ... 3
2
Substituting equations (2) and (3) in (1), we obtain
6x 7 9
dx 3 2 x 2 9 x 20 34log x x 2 9 x 20 +C
x 2 9 x 20 2
9
6 x 2 9 x 20 34log x x 2 9 x 20 C
2

Question 20:
x2
4 x x2
Solution 20:
Let x + 2 = A
d
dx
4x x2 B
x 2 A 4 2x B
Equating the coefficients of x and constant term on both sides, we obtain
1
2 A 1 A
2
4A B 2 B 4
1
x 2 4 2x 4
2
1
4 2x 4
x2
dx 2 dx
4x x 2
4x x2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 4 2x 1
2
4x x 2
dx 4
4x x2
dx

4 2x 1
Let I1 dx and I 2 dx
4x x 2
4x x2
x2 1
dx I1 and 4 I 2 ... 1
4x x 2 2
4 2x
Then, I1 dx
4 x x2
Let 4 x x 2 t
4 2 x dx dt
dt
I1 2 t 2 4x x2 ... 2
t
1
I2 dx
4x x2
4 x x 2 4 x x 2
4 x x 2 4 4

4 x 2
2

2 x 2
2 2

1 x2
I2 dx sin 1 ... 3
2 x 2 2
2 2

Using equations (2) and (3) in (1), we obtain


x2 1

1 x 2
4x x2 dx 2 2 4x x 4sin 2 C
2

x2
4 x x 2 4sin 1 C
2

Question 21:
x2
x2 2 x 3
Solution 21:
x2 1 2 x 2
x2 2x 3
dx
2 x2 2x 3
dx

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 2x 4

2 x 2x 3
2
dx

1 2x 2 1 2
dx dx
2 x 2x 3
2 2 x 2x 3
2

1 2x 2 1
dx dx
2 x 2x 3
2
x 2x 3
2

2x 2 1
Let I1 dx and I 2 dx
x 2x 3
2
x 2x 3
2

x2 1
dx I1 I 2 ... 1
x 2x 3
2 2
2x 2
Then, I1 dx
x2 2x 3
Let x2 + 2x +3 = t
(2x + 2) dx =dt
dt
I1 2 t 2 x2 2x 3 ... 2
t
1
I2 dx
x 2x 3
2

x 2 2 x 3 x 2 2 x 1 2 x 1 2
2 2

1
I2 dx log x 1 x 2 2 x 3 ... 3
x 1 2
2

2

Using equations (2) and (3) in (1), we obtain


x2 1
x 2 2 x 3 dx 2 2 x 2 x 3 log x 1 x 2 x 3 C
2 2

x2 2 x 3 log x 1 x 2 2 x 3 C

Question 22:
x3
x 2x 5
2

Solution 22:
Let x 3 A
d 2
dx
x 2 x 5 B
x 3 A 2 x 2 B

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Equating the coefficients of x and constant term on both sides, we obtain


1
2A 1 A
2
2 A B 3 B 4
1
( x 3) 2 x 2 4
2
1
x3 2x 2 4
2 dx 22 dx
x 2x 5 x 2x 5
1 2x 2 1
2 dx 4 2 dx
2 x 2x 5 x 2x 5
2x 2 1
Let I1 2 dx and I 2 2 dx
x 2x 5 x 2x 5
x3 1
2 dx I1 4 I 2 ... 1
x 2x 5 2
2x 2
Then, I1 2 dx
x 2x 5
Let x 2 2 x 5 = t
2 x 2 dx dt
dt
I1 log t log x 2 2 x 5 ... 2
t
1
I2 2 dx
x 2x 5
1
2 dx

x 2x 1 6
1
dx
x 1 6
2

2

1 x 1 6
log ... 3
2 6 x 1 6
Substituting (2) and (3) in (1), we obtain
x3 1 4 x 1 6
x 2
2x 5
dx log x 2 2 x 5
2 2 6
log
x 1 6
C

1 2 x 1 6
log x 2 2 x 5 log C
2 6 x 1 6

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 23:
5x 3
x 2 4 x 10
Solution 23:
Let 5 x 3 A
d 2
dx
x 4 x 10 B
5x 3 A 2 x 4 B
Equating the coefficients of x and constant term, we obtain
5
2A 5 A
2
4 A B 3 B 7
5
5x 3 2x 4 7
2
5
5x 3 2x 4 7
dx 2 dx
x 2 4 x 10 x 2 4 x 10
5 2x 4 1
dx 7 dx
2 x 2 4 x 10 x 2 4 x 10
2x 4 1
Let I1 dx and I 2 dx
x 2 4 x 10 x 2 4 x 10
5x 3 5
dx I1 7 I 2 .(1)
x 2 4 x 10 2
2x 4
Then, I1 dx
x 2 4 x 10
Let x 2 4 x 10 = t
2 x 4 dx dt
dt
I1 2 t 2 x 2 4 x 10 ... 2
t
1
I2 dx
x 2 4 x 10
1
dx
x 2
4 x 4 6
1
dx
x 2
2

2
6

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

log x 2 x 2 4 x 10 ... 3
Using equations (2) and (3) in (1), we obtain
5x 3 5
x 2 4 x 10 dx 2 2 x 4 x 10 7 log x 2 x 4 x 10 C
2 2

5 x2 4 x 10 7 log x 2 x 2 4 x 10 C

Question 24:
dx
x 2x 2
2
equals

(A) x tan-1 (x + 1) + C (B) tan-1 (x + 1) + C


(C) (x + 1) tan-1 x + C (D) tan-1x + C
Solution 24:
dx dx
x 2
2x 2
2
x 2 x 1 1
1
dx
x 1 1
2 2

tan 1 x 1 C
Hence, the correct Answer is B.

Question 25:
dx
9 x 4 x2
equals

1 1 9 x 8 1 1 8 x 9
(A) sin C (B) sin C
9 8 2 9
1 1 9 x 8 1 1 9 x 8
(C) sin C (D) sin C
3 8 2 9
Solution 25:
dx
9 x 4 x2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
dx
9
4 x 2 x
4
1
dx
9 81 81
4 x 2 x
4 64 64
1
dx
9 9
2 2

4 x
8 8
1 1
2 2
dx
2 9 9
x
8 8
9
x
1 1 dy y
sin 8 C
sin 1 C
2 9 a2 y2 a

8
1 8x 9
sin 1 C
2 9
Hence, the correct Answer is B.

EXERCISE- 7.5

Question 1:
x
x 1 x 2
Solution 1:
x A B
Let
x 1 x 2 x 1 x 2
x A x 2 B x 1
Equating the coefficients of x and constant term, we obtain
A+B=1
2A + B = 0
On solving, we obtain

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

A = 1 and B = 2
x 1 2

x 1 x 2 x 1 x 2
x 1 2
dx dx
x 1 x 2 x 1 x 2
log x 1 2 log x 2 C
log x 2 log x 1 C
2

x 2
2

log C
x 1

Question 2:
1
x 9
2

Solution 2:
1 A B
Let
x 3 x 3 x 3 x 3
1 A x 3 B x 3
Equating the coefficients of x and constant term, we obtain
A+B=0
3A + 3B = 1
On solving, we obtain
1 1
A and B
6 6
1 1 1

x 3 x 3 6 x 3 6 x 3
1 1 1
dx 6 x 3 6 x 3 dx

( x 2 9)
1 1
log x 3 log x 3 C
6 6
1 x 3
log C
6 x 3

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 3:
3x 1
x 1 x 2 x 3
Solution 3:
3x 1 A B C
Let
x 1 x 2 x 3 x 1 x 2 x 3
3 x 1 A x 2 x 3 B x 1 x 3 C x 1 x 2 ... 1
Equating the coefficients of x2, x and constant term, we obtain
A+B+C=0
5A 4B 3C = 3
6A + 3B + 2C = 1
Solving these equations, we obtain
A = 1, B = 5, and C = 4
3x 1 1 5 4

x 1 x 2 x 3 x 1 x 2 x 3
3x 1 1 5 4
dx dx
x 1 x 2 x 3 x 1 x 2 x 3
log x 1 5log x 2 4 log x 3 C

Question 4:
x
x 1 x 2 x 3
Solution 4:
x A B C
Let
x 1 x 2 x 3 x 1 x 2 x 3
x A x 2 x 3 B x 1 x 3 C x 1 x 2 ... 1
Equating the coefficients of x2, x and constant term, we obtain
A+B+C=0
5A 4B 3C = 1
6A + 4B + 2C = 0
Solving these equations, we obtain
1 3
A , B 2 and C
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x 1 2 3

x 1 x 2 x 3 2 x 1 x 2 2 x 3
x 1 2 3
dx dx
x 1 x 2 x 3 2 x 1 x 2 2 x 3
1 3
log x 1 2 log x 2 log x 3 C
2 2

Question 5:
2x
x 3x 2
2

Solution 5:
2x A B
Let
x 3x 2 x 1 x 2
2

2 x A x 2 B x 1 ... 1
Equating the coefficients of x2, x and constant term, we obtain
A+B=2
2A + B = 0
Solving these equations, we obtain
A = 2 and B = 4
2x 2 4

x 1 x 2 x 1 x 2
2x 4 2
dx dx
x 1 x 2 x 2 x 1
4 log x 2 2 log x 1 C

Question 6:
1 x2
x 1 2 x
Solution 6:
It can be seen that the given integrand is not a proper fraction.
Therefore, on dividing (1 x2) by x(1 2x), we obtain

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 x2 1 1 2 x

x 1 2 x 2 2 x 1 2 x
2 x A B
Let
x 1 2 x x 1 2 x
2 x A 1 2 x Bx ... 1
Equating the coefficients of x2, x and constant term, we obtain
2A + B = 1
And A = 2
Solving these equations, we obtain
A = 2 and B = 3
2 x 2 3

x 1 2 x x 1 2 x
Substituting in equation (1), we obtain
1 x2 1 1 2 3

x 1 2 2 2 x 1 2 x

1 x2 1 1 2 3
dx dx
x 1 2 2 2 x 1 2 x
x 3
log x log 1 2 x C
2 2 2
x 3
log x log 1 2 x C
2 4

Question 7:
x
x 1 x 1
2

Solution 7:
x Ax B C
Let 2
x 1 x 1 x 1 x 1
2

x Ax B x 1 C x 2 1
x Ax 2 Ax Bx B Cx 2 C
Equating the coefficients of x2, x, and constant term, we obtain
A+C=0

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

A + B = 1
B + C = 0
On solving these equations, we obtain
1 1 1
A , B , and C
2 2 2
From equation (1), we obtain
1 1 1
x
2 2
x 2 2
2
x 1 x 1 x 1 x 1
x 1 x 1 1 1 1
2 dx 2 dx dx
x 1 x 1 2 x 1 2 x 1 2 x 1
2

1 2x 1 1

4 x 1
2
dx tan 1 x log x 1 C
2 2

Consider 2 dx, let x 2 1 t 2 xdx dt


2x
x 1
2x dt
2 dx log t log x 2 1
x 1 t
x 1 1 1
2 log x 2 1 tan 1 x log x 1 C

x 1 x 1 4 2 2
1 1 1
log x 1 log x 2 1 tan 1 x C
2 4 2

Question 8:
x
x 1 x 2
2

Solution 8:
x A B C
Let
x 1 x 2
2
x 1 x 1 x 2
2

x A x 1 x 2 B x 2 C x 1
2

Substituting x = 1, we obtain
Equating the coefficients of x2, x and constant term, we obtain
A+C=0
A + B 2C = 1
2A + 2B + C = 0

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

On solving, we obtain
2 2
A and C
9 9
1
B
3
x 2 1 2

x 1 x 2 9 x 1 3 x 1 9 x 2
2 2

x 2 1 1 1 2 1
dx dx dx dx
x 1 x 2
2
9 x 1 3 x 1 2
9 x 2
2 1 1 2
log x 1 log x 2 C
9 3 x 1 9
2 x 1 1
log C
9 x 2 3 x 1

Question 9:
3x 5
x x2 x 1
3

Solution 9:
3x 5 3x 5

x x x 1 x 12 x 1
32

3x 5 A B C
Let
x 1 x 1
2
x 1 x 1 x 1
2

3x 5 A x 1 x 1 B x 1 x 1
2

3x 5 A x 1 B x 1 C x 2 1 2 x ... 1
2

Equating the coefficients of x2, x and constant term, we obtain


A+C=0
B 2C = 3
A+B+C=5
On solving, we obtain
B=4
1 1
A and C
2 2
3x 5 1 4 1

x 1 x 1 2 x 1 x 1 2 x 1
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

3x 5 1 1 1 1 1
dx dx 4 dx dx
x 1 x 1
2
2 x 1 x 1
2
2 x 1
1 1 1
log x 1 4 log x 1 C
2 x 1 2
1 x 1 4
log C
2 x 1 x 1

Question 10:
2x 3
x 1 2 x 3
2

Solution 10:
2x 3 2x 3

x 1 2 x 3 x 1 x 1 2 x 3
2

2x 3 A B C
Let
x 1 x 1 2 x 3 x 1 x 1 2 x 3
2 x 3 A x 1 2 x 3 B x 1 2 x 3 C x 1 x 1
2 x 3 A 2 x 2 x 3 B 2 x 2 5 x 3 C x 2 1
2 x 3 2 A 2 B C x 2 ( A 5 B ) x 3 A 3 B C
Equating the coefficients of x2, x and constant, we obtain
2A + 2B + C = 0
A + 5B = 2
3A + 3B C = 3
On solving, we obtain
1 5 24
B , A , and C=-
10 2 5
2x 3 5 1 24

x 1 x 1 2 x 3 2 x 1 10 x 1 5 2 x 3
2x 3 5 1 1 1 24 1
dx dx dx dx
x 1 2 x 3 2 x 1 10 x 1 5 2 x 3
2

5 1 24
log x 1 log x 1 log 2 x 3
2 10 5 2
5 1 12
log x 1 log x 1 log 2 x 3 C
2 10 5

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 11:
5x
x 1 x 2 4
Solution 11:
5x 5x

x 1 x 4 x 1 x 2 x 2
2

5x A B C
Let
x 1 x 2 x 2 x 1 x 2 x 2
5 x A x 2 x 2 B x 1 x 2 C x 1 x 2 ... 1
Equating the coefficients of x2, x and constant, we obtain
A+B+C=0
B + 3C = 5 and
4A 2B + 2C = 0
On solving, we obtain
5 5 5
A , B , and C
3 2 6
5x 5 5 5

x 1 x 2 x 2 3 x 1 2 x 2 6 x 2
5x 5 1 5 1 5 1
dx dx dx dx
x 1 x 4
2
3 x 1 2 x 2 6 x 2
5 5 5
log x 1 log x 2 log x 2 C
3 2 6

Question 12:
x3 x 1
x2 1
Solution 12:
It can be seen that the given integrand is not a proper fraction.
Therefore, on dividing (x3 + x + 1) by x2 1, we obtain
x3 x 1 2x 1
x 2
x 1
2
x 1
2x 1 A B
Let 2
x 1 x 1 x 1

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

2 x 1 A x 1 B x 1 ... 1
Equating the coefficients of x and constant, we obtain
A+B=2
A+B=1
On solving, we obtain
1 3
A and B
2 2
x3 x 1 1 3
x
x 1
2
2 x 1 2 x 1
x3 x 1 1 1 3 1
2 dx xdx dx dx
x 1 2 x 1 2 x 1
x2 3
log x 1 log x 1 C
2 2

Question 13:
2
1 x 1 x 2
Solution 13:
2 A Bx C
Let
1 x 1 x 2
1 x 1 x 2
2 A 1 x 2 Bx C 1 x
2 A Ax 2 Bx Bx 2 C Cx
Equating the coefficient of x2, x, and constant term, we obtain
AB=0
BC=0
A+C=2
On solving these equations, we obtain
A = 1, B = 1, and C = 1
2 1 x 1

1 x 1 x 1 x 1 x 2
2

2 1 x 1
dx dx dx dx
1 x 1 x
2
1 x 1 x 2
1 x2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 1 2x 1
dx dx dx
1 x 2 1 x 2
1 x2
1
log x 1 log 1 x 2 tan 1 x C
2

Question 14:
3x 1
x 2
2

Solution 14:
3x 1 A B
Let
x 2
2
x 2 x 2 2
3x 1 A x 2 B
Equating the coefficient of x and constant term, we obtain
A=3
2A + B = 1 B = 7
3x 1 3 7

x 2 x 2 x 2
2 2

3x 1 1 x
dx 3 dx 7 dx
x 2
2
x 2 x 2
2

1
3log x 2 7 C
x 2
7
3log x 2 C
x 2

Question 15:
1
x 1
4

Solution 15:
1 1 1
2
x 1 x 1 x 1 x 1 x 1 1 x 2
4 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 A B Cx D
Let 2
x 1 x 1 1 x x 1 x 1 x 1
2

1 A x 1 1 x 2 B x 1 1 x 2 Cx D x 2 1
1 A x3 x x 2 1 B x3 x x 2 1 Cx3 Dx 2 Cx D
1 A B C x3 A B D x 2 A B C x A B D
Equating the coefficient of x3, x2, x, and constant term, we obtain
A B C 0
A B D 0
A B C 0
A B D 1
1 1 1
A , B , C 0, and D
4 4 2
1 1 1 1
4
x 1 4 x 1 4 x 1 2 x2 1
1 1 1 1
dx log x 1 log x 1 tan1 x C
x 1 4
4 4 2
1 x 1 1 1
log tan x C
4 x 1 2

Question 16:
1
x x n 1
[Hint: multiply numerator and denominator by xn-1 and put xn = t]
Solution 16:
1
x x n 1
Multiplying numerator and denominator by xn-1, we obtain
1 x n 1 x n 1

x x n 1 x n 1 x x n 1 x n x n 1
Let x n t x n 1dx dt
1 x n1 1 1
dx dx dt
x x 1
n
x x 1
n n
n t t 1

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 A B
Let
t t 1 t t 1
1 A 1 t Bt ... 1
Equating the coefficients of t and constant, we obtain
A = 1 and B = 1
1 1 1

t t 1 t 1 t
1 1 1 1

n t 1 t
dx dx
x x n 1
1
log t log t 1 C
n
1
log x n log x n 1 C
n
1 xn
log n C
n x 1

Question 17:
cos x
[Hint: Put sin x = t]
1 sin x 2 sin x
Solution 17:
cos x
1 sin x 2 sin x
Let sin x t cos xdx dt
cos x dt
dx
1 sin x 2 sin x 1 t 2 t
1 A B
Let
1 t 2 t 1 t 2 t
1 A 2 t B 1 t ... 1
Equating the coefficients of t and constant, we obtain
2A B = 0 and
2A + B = 1
On solving, we obtain
A = 1 and B = -1

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 1 1

1 t 2 t 1 t 2 t
cos x 1 1
dx dt
1 sin x 2 sin x 1 t 2 t
log 1 t log 2 t C
2t
log C
1 t
2 sin x
log C
1 sin x

Question 18:
x 2
1 x 2 2
x 2
3 x 2 4
Solution 18:
x 2
1 x 2 2

4x 2
10
x 2
3 x 2 4 x 2
3 x 2 4

Let
4x 2
10

Ax B Cx D

x 2
3 x 4 2
x 2 3 x 2 4
4 x 2 10 Ax B x 2 4 Cx D x 2 3
4 x 2 10 Ax3 4 Ax Bx 2 4 B Cx 3 3Cx Dx 2 3D
4 x 2 10 A C x 3 B D x 2 4 A 3C x 4 B 3D
Equating the coefficients of x3, x2, x and constant term, we obtain
A+C=0
B+D=4
4A + 3C = 0
4B + 3D = 10
On solving these equations, we obtain
A = 0, B = 2, C = 0, and D = 6

4x 2
10

2
2
6
x 2
3 x 4 2
x 3 x 4
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x 2
1 x 2 2

2

6

x 2
3 x 2 4 x 2 3 x 2 4


x 2
1 x 2 2 2 6
x 2
3 x 2 4
dx x2 3 x2 4 dx
1


2 6
1 2
x 22
2
x2 3

1 x 1 1 x
x 2 tan 1 6 2 tan 2 C
3 3
2 x x
x tan 1 3 tan 1 C
3 3 2

Question 19:
2x
x 1 x2 3
2

Solution 19:
2x
x 1 x2 3
2

Let x2 = t 2x dx = dt
2x dt
2 dx ... 1
x 1 x 3
2
t 1 t 3
1 A B
Let
t 1 t 3 t 1 t 3
1 A t 3 B t 1 ... 2
Equating the coefficients of t and constant, we obtain
A + B = 0 and 3A + B = 1
On solving, we obtain
1 1
A and B
2 2
1 1 1

t 1 t 3 2 t 1 2 t 3

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

2x 1 1

x2 1 x2 3 2 t 1 2 t 3
dx dt

1 1
log t 1 log t 3 C
2 2
1 t 1
log C
2 t 3
1 x2 1
log 2 C
2 x 3

Question 20:
1
x x 4 1
Solution 20:
1
x x 4 1
Multiplying numerator and denominator by x3, we obtain
1 x3

x x 4 1 x 4 x 4 1
1 x3
dx dx
x x 4 1 x 4 x 4 1
Let x4 = t 4x3 dx = dt
1 1 dt
dx
x x 1
4
4 t t 1
1 A B
Let
t t 1 t t 1
1 A t 1 Bt ... 1
Equating the coefficients of t and constant, we obtain
A = 1 and B = 1
1 1 1

t t 1 t t 1
1 1 1 1
dx dt
x x 1
4
4 t t 1

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
log t log t 1 C
4
1 t 1
log C
4 t
1 x4 1
log C
4 x4

Question 21:
1
[Hint: Put ex = t]
e 1
x

Solution 21:
1
e 1
x

Let ex = t ex dx = dt
1 1 dt 1
x dx dt
e 1 t 1 t t t 1
1 A B
Let
t t 1 t t 1
1 A t 1 Bt ... 1
Equating the coefficients of t and constant, we obtain
A = 1 and B = 1
1 1 1

t t 1 t t 1
1 t 1
dt log C
t t 1 t
ex 1
log x C
e

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 22:
xdx
x 1 x 2 equals

x-1
2

A. log C
x2

x-2
2

B. log C
x 1

x 1
2

C. log C
x2
D. log x-1 x 2 C
Solution 22:
x A B
Let
x 1 x 2 x 1 x 2
x A x 2 B x 1 ... 1
Equating the coefficients of x and constant, we obtain
A = 1 and B = 2
x 1 2

x 1 x 2 x 1 x 2
x 1 2
dx dx
x 1 x 2 x 1 x 2
log x 1 2log x 2 C

x 2
2

log C
x 1
Hence, the correct Answer is B.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 23:
dx
xx 2
1
equals

A. log x log x 2 1 C
1
2
B. log x log x 2 1 C
1
2
C. -log x log x 2 1 C
1
2
D. log x log x 2 1 C
1
2
Solution 23:
1 A Bx C
Let 2
x x 1 x x 1
2

1 A x 2 1 Bx C x
Equating the coefficients of x2, x, and constant term, we obtain
A+B=0
C=0
A=1
On solving these equations, we obtain
A = 1, B = 1, and C = 0
1 1 x
2
x x 1 x x 1
2

1 1 x
dx 2 dx
x x 1
2
x x 1
1
log x log x 2 1 C
2
Hence, the correct Answer is A.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

EXERCISE- 7.6

Question 1:
x sin x
Solution 1:
Let I = x sin xdx
Taking x as first function and sin x as second function and integrating by parts, we obtain
d
I x sin xdx x sin xdx dx
dx
x cos x 1. cos x dx
x cos x sin x C

Question 2:
x sin 3x
Solution 2:
Let I = x sin 3xdx
Taking x as first function and sin 3x as second function and integrating by parts, we obtain
d
I x sin 3xdx x sin 3xdx
dx

cos 3 x cos 3 x
x 1. dx
3 3
x cos 3 x 1
cos 3 xdx
3 3
x cos 3 x 1
sin 3 x C
3 9

Question 3:
x 2e x
Solution 3:
Let I x 2e x dx
Taking x2 as first function and ex as second function and integrating by parts, we obtain

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

d
I x 2 e x dx x 2 e x dx dx
dx
x e 2 x e dx
2 x x

x 2e x 2 x.e x dx
Again integrating by parts, we obtain
d
x 2 e x 2 x. e x dx x 2 e x dx dx
dx
x 2e x 2 xe x e x dx

x 2e x 2 xe x e x
x 2 e x 2 xe x 2e x C
ex x2 2x 2 C

Question 4:
x log x
Solution 4:
Let I x log xdx
Taking log x as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
d
I log x xdx log x xdx dx
dx
x2 1 x2
log x. . dx
2 x 2
2
x log x x
. dx
2 2
2
x log x x 2
C
2 4

Question 5:
X log 2x
Solution 5:
Let I x log 2 xdx
Taking log 2x as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

d
I log 2 x xdx 2log x xdx dx
dx
2 2
x 2 x
log 2 x. . dx
2 2x 2
2
x log 2 x x
dx
2 2
2 2
x log 2 x x
C
2 4

Question 6:
x 2 log x
Solution 6:
Let I x 2 log xdx
Taking log x as first function and x2 as second function and integrating by parts, we obtain
d
I log x x 2 dx log x x 2 dx dx
dx
x3 1 x3
log x. . dx
3 x 3
x3 log x x2
dx
3 3
x3 log x x 3
C
3 9

Question 7:
x sin 1 x
Solution 7:
Let I x sin 1 xdx
Taking sin-1 x as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
d
I sin 1 x x dx sin 1 x x dx dx
dx

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x2 1 x2
sin 1 x . dx
2 1 x2 2
x 2 sin 1 x 1 x2
dx
2 2 1 x2
x 2 sin 1 x 1 1 x 2 1
dx
2 2 1 x2 1 x2
x 2 sin 1 x 1 1
1 x2 dx
2 2 1 x2
x 2 sin 1 x 1 1
1 x 2 dx dx
2 2 1 x2
x 2 sin 1 x 1 x 1
1 x 2 sin 1 x sin 1 x C
2 2 2 2
x 2 sin 1 x x 1 1
1 x 2 sin 1 x sin 1 x C
2 4 4 2
2 x 2 1 in 1 x
1 x
1 x2 C
4 4

Question 8:
x tan 1 x
Solution 8:
Let I x tan 1 x dx
Taking tan-1 x as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
d
I tan 1 x x dx tan 1 x x dx dx
dx
x2 1 x2
tan x
1
. dx
2 1 x 2
2

x 2 tan 1 x 1 x2
dx
2 2 1 x2
x 2 tan 1 x 1 x 2 1 1
dx
2 2 1 x 1 x2
2

x 2 tan 1 x 1 1
1 dx
2 2 1 x2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x 2 tan 1 x 1
x tan 1 x C
2 2
x2 x 1
tan 1 x tan 1 x C
2 2 2

Question 9:
x cos 1 x
Solution 9:
Let I x cos 1 xdx
Taking cos-1 x as first function and x as second function and integrating by parts,
we obtain
d
I cos 1 x xdx cos 1 x xdx dx
dx
x2 1 x 2
cos 1 x . dx
2 1 x2 2
x 2 cos 1 x 1 1 x 2 1
dx
2 2 1 x2
x 2 cos 1 x 1 1
1 x2 dx
2 2 1 x
2

x 2 cos 1 x 1 1 1
1 x 2 dx dx
2 2 2 1 x2
x 2 cos 1 x 1 1
I1 cos 1 x ... 1
2 2 2
Where, I1 1 x2 dx
d
I1 x 1 x 2 1 x 2 xdx
dx
x2
I1 x 1 x 2 dx
1 x2
1 x2 1
I1 x 1 x 2
dx
1 x2
dx
I1 x 1 x 2 1 x 2 dx
1 x2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

I1 x 1 x2 I1 cos1 x

2I1 x 1 x2 cos1 x
x 1
I1 1 x 2 cos 1 x
2 2
Substituting in (1), we obtain
x cos 1 x 1 x 1 1
I 1 x 2 cos 1 x cos 1 x
2 2 2 2 2


2x 2
1
cos 1 x
x
1 x2 C
4 4

Question 10:
sin x
1 2

Solution 10:
Let I sin 1 x .1dx
2

Taking (sin-1 x)2 as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
d
I sin 1 x . 1dx sin 1 x . 1.dx dx
2

dx
2sin 1 x
sin 1 x .x
2
.xdx
1 x2
2 x
x sin 1 x sin 1 x.
2
dx
1 x
2

2 x d 2 x
x sin 1 x sin 1 x dx sin 1 x
2
dx dx
1 x2 dx 1 x 2

x sin 1 x sin 1 x.2 1 x 2
2 1
.2 1 x 2 dx
1 x2
x sin 1 x 2 1 x2 sin 1 x 2dx
2

x sin 1 x 2 1 x2 sin 1 x 2 x C
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 11:
x cos 1 x
1 x2
Solution 11:
x cos 1 x
Let I dx
1 x2
1 2 x
2
I .cos 1 xdx
1 x 2

2 x
Taking cos-1 x as first function and as second function and integrating by parts, we
1 x
2

obtain
1 1 2 x d 2 x
I cos x dx cos 1 x dx dx
2 1 x2 dx 1 x 2
1 1 1
cos x.2 1 x .2 1 x 2 dx
2

2 1 x2
1
2 1 x 2 cos 1 x 2dx
2
1
2 1 x 2 cos 1 x 2 x C
2
1 x 2 cos 1 x x C

Question 12:
x sec 2 x
Solution 12:
Let I x sec2 xdx
Taking x as first function and sec2 x as second function and integrating by parts, we obtain
d
I x sec2 xdx x sec2 xdx dx
dx
x tan x 1.tan xdx
x tan x log cos x C

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 13:
tan 1 x
Solution 13:
1
Let I 1.tan xdx
Taking tan-1 x as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
d
I tan 1 x 1dx tan 1 x 1.dx dx
dx
1
tan 1 x.x .xdx
1 x2
1 2x
x tan 1 x dx
2 1 x2
1
x tan 1 x log 1 x 2 C
2
x tan 1 x log 1 x 2 C
1
2

Question 14:
x log x dx
2

Solution 14:
I x log x dx
2

Taking (log x)2 as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
d
2

I log xdx log x xdx dx
2

dx
x2 1 x2
log x 2 log x. . dx
2

2 x 2
x2
log x x log xdx
2

2
Again integrating by parts, we obtain
x2 d
I log x log x xdx log x xdx dx
2

2 dx
x2 x2 1 x2
log x log x . dx
2

2 2 x 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x2 x2 1
log x xdx
2
log x
2 2 2
x2 x2 x2
log x log x C
2

2 2 4

Question 15:
x 2
1 log x
Solution 15:
Let I x 2 1 log xdx x 2 log xdx log xdx
Let I = I1 + I2 (1)
Where, I1 x 2 log xdx and I2 log xdx

I1 x 2 log xdx
Taking log x as first function and x2 as second function and integrating by parts, we obtain
d
I1 log x x 2 dx log x x 2 dx dx
dx
x3 1 x3
log x. . dx
3 x 3
x3
log x
3
1
3
x dx
2

x3 x3
log x C1 ... 2
3 9
I2 log xdx
Taking log x as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
d
I 2 log x 1.dx log x 1.dx
dx
1
log x.x .xdx
x
x log x 1dx
x log x x C2 ... 3
Using equations (2) and (3) in (1), we obtain
x3 x3
I log x C1 x log x x C2
3 9

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x3 x3
log x x log x x C1 C2
3 9
x 3
x3
x log x x C
3 9

Question 16:
e x sin x cos x
Solution 16:
Let I e x sin x cos x dx
Let f (x) = sin x
f ' x cos x
I e x f x f ' x dx
It is known that, e x f x f ' x dx e x f x C
I e x sin x C

Question 17:
xe x
1 x
2

Solution 17:
xe x x
x
Let I dx 1 x 2 dx
e
1 x
2

1 x 1
ex 2
dx
1 x
1 1
ex 2
dx
1 x 1 x
1 1
Let f x f ' x
1 x 1 x
2

xe x
dx e x f x f ' x dx
1 x
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

It is known that, e x f x f ' x dx e x f x C


xe x ex
dx C
1 x 1 x
2

Question 18:
1 sin x
ex
1 cos x
Solution 18:
1 sin x
ex
1 cos x
2x x x x
sin cos 2 2sin cos
ex 2 2 2 2
x
2 cos 2
2
2
x x
e x sin cos

2 2
x
2 cos 2
2
2
x x
sin cos
1 2 2
ex .
2 x
cos
2
2
1 x
e x tan 1
2 2
2
1 x
e x 1 tan
2 2
1 x x x
e 1 tan 2 2 tan
2 2 2
1 x 2 x x
e sec 2 tan
2 2 2
e x 1 sin x dx 1 x x
e x sec 2 tan ... 1
1 cos x 2 2 2
x 1 x
Let tan f x so f ' x sec 2
2 2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

It is known that, ex f x f ' x dx e x f x C


From equation (1), we obtain
e x 1 sin x x
1 cos x dx e x tan
2
C

Question 19:
1 1
ex 2
x x
Solution 19:
1 1
Let I e x 2 dx
x x
1 1
Also, let f x f ' x
x x2
It is known that, ex f x f ' x dx e x f x C
ex
I C
x

Question 20:
x 3 e x
x 1
3

Solution 20:

x x3

x x 1 2
x 13 x 13 dx
e dx e

1 2
ex 3
dx
x 1 x 1
2

1 2
Let f x f ' x
x 1 x 1
2 3

It is known that, ex f x f ' x dx e x f x C

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x 3 ex
ex dx C
x 1 x 1
2 2

Question 21:
e 2 x sin x
Solution 21:
... 1
2x
Let I e sin xdx
Integrating by parts, we obtain
d
I sin x e2 x dx sin x e2 x dx dx
dx
e2 x e2 x
I sin x. cos x. dx
2 2
e2 x sin x 1 2 x
I e cos xdx
2 2
Again integrating by parts, we obtain
e 2 x sin x 1 d
I cos x e 2 x dx cos x e 2 x dx dx
2 2 dx
e 2 x sin x 1 e2 x e2 x
I cos x. sin x dx
2 2 2 2
e 2 x sin x 1 e 2 x cos x 1 2 x
I e sin xdx
2 2 2 2
e2 x sin x e2 x cos x 1
I I From 1
2 4 4
2x 2x
1 e sin x e cos x
I I
4 2 4
2x 2x
5 e sin x e cos x
I
4 2 4
4 e sin x e cos x
2x 2x
I C
5 2 4
e2 x
I 2sin x cos x C
5

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 22:
2x
sin 1 2
1 x
Solution 22:
Let x tan dx sec2 d
2x 2 tan
sin 1 sin 1 sin sin 2 2
1
2
1 x 1 tan
2

2x
sin dx 2 .sec 2 d 2 .sec 2 d
1
2
1 x
Integrating by parts, we obtain
d
2 . sec 2 d sec 2 d d
d
2 .tan tan d

2 tan log cos C
1
2 x tan 1 x log C
1 x 2
1
2 x tan x 2 log 1 x
1

2 2
C
1
2 x tan 1 x 2 log 1 x 2 C
2
2 x tan 1 x log 1 x 2 C

Question 23:
x e
2 x3
dx equals
1 x3 1 x2
A e C B e C
3 3
1 x3 1 x2
C e C D e C
2 3
Solution 23:
Let I x 2 e x dx
3

Also, let x 3 = t so 3x 2 dx dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 t
3
I e dt


3
e C
1 t

1 3
ex C
3
Hence, the correct Answer is A.

Question 24:
e
x
sec x 1 tan x dx equals

A e x cos x C B e x sec x C
C e x sin x C D e x tan x C
Solution 24:
e
x
sec x 1 tan x dx

Let I e x sec x 1 tan x dx e x sec x sec x tan x dx


Also, let sec x f x sec x tan x f ' x
It is known that, ex f x f ' x dx e x f x C
I e x sec x C
Hence, the correct Answer is B.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

EXERCISE- 7.7

Question 1:
4 x2
Solution 1:
Let I 4 x 2 dx 2 x
2 2
dx
x 2 a2 x
It is known that, a 2 x 2 dx a x2 sin 1 C
2 2 a
x 4 x
I 4 x 2 sin 1 C
2 2 2
x x
4 x 2 2sin 1 C
2 2

Question 2:
1 4x 2
Solution 2:
Let I 1 4 x 2 dx 1 2 x
2 2
dx
Let 2x t 2dx dt
1
I 1 t
2 2

2
x 2 a2 x
It is known that, a 2 x 2 dx a x2 sin 1 C
2 2 a
1t 1
I 1 t 2 sin 1 t C
2 2 2
t 1
1 t 2 sin 1 t C
4 4
2x 1
1 4 x 2 sin 1 2 x C
4 4
x 1
1 4 x 2 sin 1 2 x C
2 4

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 3:
x2 4 x 6
Solution 3:
Let I x2 4 x 6dx

x 2 4 x 4 2dx

x 2
4 x 4 2dx

x 2 2 dx
2

2

x 2 a2
It is known that, x 2 a 2 dx x a2 log x x 2 a 2 C
2 2

I
x 2 2
x 2 4 x 6 log x 2 x 2 4 x 6 C
2 2


x 2 x 2 4 x 6 log x 2 x 2 4 x 6 C
2

Question 4:
x2 4x 1
Solution 4:
Let I x2 4 x 1dx

x 2
4 x 4 3dx

x 2 3 dx
2

2

2
x 2 2 a
It is known that, x a dx
2 2
x a log x x 2 a 2 C
2 2

I
x 2 3
x 2 4 x 1 log x 2 x 2 4 x 1 C
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 5:
1 4x x 2
Solution 5:
Let I 1 4 x x 2 dx

1 x 2 4 x 4 4 dx

1 4 x 2 dx
2

5 x 2 dx
2

2

x 2 a2 x
It is known that, a 2 x 2 dx a x2 sin 1 C
2 2 a

I
x 2 5 x2
1 4 x x 2 sin 1 C
2 2 5

Question 6:
x2 4x 5
Solution 6:
Let I x2 4 x 5dx

x 2
4 x 4 9dx

x 2 3
2 2
dx
x 2 a2
It is known that, x 2 a 2 dx
2
x a 2 log x x 2 a 2 C
2

I
x 2 9
x 2 4 x 5 log x 2 x 2 4 x 5 C
2 2

Question 7:
1 3x x 2
Solution 7:
Let I 1 3x x2 dx

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

9 9
1 x 2 3x dx
4 4
2
9 3
1 x dx
4 2
2
13 3
2

x dx
2 2

x 2 a2 x
a 2 x 2 dx sin 1 C
2
It is known that, a x
2 2 a
3 3
x x
2 1 3x x 2 13 2 C
I sin 1
2 4 2 13

2
2x 3 13 2x 3
1 3x x 2 sin 1 C
4 8 13

Question 8:
x 2 3x
Solution 8:
Let I x2 3x dx

9 9
x 2 3x dx
4 4
2 2
3 3
x dx
4 2
x 2 a2
It is known that, x 2 a 2 dx x a 2 log x x 2 a 2 C
2 2
3 9
x
2 2 3
I x 3x 4 log x x 2 3x C
2 2 2
2 x 3 2 9 3
x 3x log x x 2 3x C
4 8 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 9:
x2
1
9
Solution 9:
x2 1 1
Let I 1 dx 9 x 2 dx 3 x 2 dx
2

9 3 3
x 2 a2
It is known that, x a dx
2 2
x a log x x 2 a 2 C
2

2 2
1x 2 9
I x 9 log x x 2 9 C
3 2 2
x 3
x 2 9 log x x 2 9 C
6 2

Question 10:
1 x2 is equal to
x 1
A. 1 x 2 log x 1 x 2 C
2 2
2
B. 1 x C
2 2 3

3
2
C. x 1 x 2 3 C
2
3
x3 1
D. 1 x 2 x 2 log x 1 x 2 C
2 2
Solution 10:
x 2 a2
It is known that, a 2 x 2 dx a x2 log x x 2 a 2 C
2 2
x 1
1 x 2 dx 1 x 2 log x 1 x 2 C
2 2
Hence, the correct Answer is A.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 11:
x2 8x 7dx is equal to
1
A. x 4 x 2 8 x 7 9log x 4 x 2 8 x 7 C
2
1
B. x 4 x 2 8 x 7 9log x 4 x 2 8 x 7 C
2
1
C. x 4 x 2 8 x 7 3 2 log x 4 x 2 8 x 7 C
2
1 9
D. x 4 x 2 8 x 7 log x 4 x 2 8 x 7 C
2 2
Solution 11:
Let I x2 8x 7dx

x 2
8 x 16 9dx

x 4 3
2 2
dx

x 2 a2
It is known that, x 2 a 2 dx x a 2 log x x 2 a 2 C
2 2
x 4 9
I x 2 8 x 7 log x 4 x 2 8 x 7 C
2 2
Hence, the correct Answer is D.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

EXERCISE- 7.8

Question 1:
b
a
xdx
Solution 1:
It is known that,

f x dx b a lim n f a f a h ... f a n 1 h where h = n


b 1 b-a
a n

Here, a a, b b, and f x x
1
xdx b a lim a a h ... a 2h ...a n 1 h
b

a n n

n n
ntimes
b a lim a a a ... a h 2h 3h ... n 1 h
1

b a lim na h 1 2 3 ... n 1
1
n n

1 n 1 n
b a lim na h
n n
2
1 n n 1 h
b a lim na
n n
2
n
b a lim a
n 1 h
n n

2

b a lim a
n 1 h
n

2

b a lim a
n 1 b a
n

2n
1
1 b a
b a lim a
n

n
2


b a a
b a

2
2a b a
b a
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


b a b a
2
b a2
1 2
2

Question 2:
x 1 dx
b

Solution 2:
x 1 dx
b
Let I =
0

It is known that,

f x dx b a lim n f a f a h ... f a n 1 h , where h = n


b 1 b-a
a n

Here, a 0, b 5, and f x x 1
50 5
h
n n
1 5 5
x 1dx 5 0 lim f 0 f ... f n 1
5

0 n n
n n
1 5 5 n 1
5 lim 1 1 ... 1
n n
n n
1
5
5 5 5
5lim 1 1 1...1 2. 3. ... n 1
n n
n times
n n n n
1
5 lim n 1 2 3... n 1
5
n n
n
1 5 n 1 n
5 lim n .
n n
n 2
1 5 n 1
5 lim n
n n
2
1 5 1
5lim 1 1
n n
2 n
5
5 1
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

7
5
2
35

2

Question 3:
3
2
x 2 dx
Solution 3:
It is known that,
1 b-a
f x dx b a lim n f a f a h f a 2h ... f {a n 1 h} , where h = n
b

a n

Here, a 2, b 3, and f x x 2
3 2 1
h
n n
1 1 2 1
x 2 dx 3 2 lim f 2 2 n 1
3
f 2 f 2 ... f
2 n n
n n n

1 2 n 1
2

2 2
1 2
lim 2 2 2 ... 2
n n
n n n

1 2 2 1 1 2 n 1 n 1
2 2

lim 2 2 2.2. ... 2


2.2.
n n
n n n2 n

1 2

1 2 2 2 n 1 1 2 3 n 1
2

lim 2 ... 2 ...


2
2.2. ...
n n
n times
n n n n n n n
1
n n
n
2 4
n

lim 4n 2 12 22 32... n 1 1 2 ... n 1
1

1 1 n n 1 2n 1 4 n n 1
lim 4n 2
n n
n 6 n 2
1 1
n 1 2
n 4n 4
lim 4n
1 n

n n
6 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 1 1 2
lim 4 1 2 2
n
6 n n n
2
4 2
6
19

3

Question 4:
x x dx
4
2
1

Solution 4:

4
Let I x 2 x dx
1
4 4
x 2 dx xdx
1 1

... 1
4 4
Let I I1 I 2 , where I1 x 2 dx and I 2 xdx
1 1

It is known that,

f x dx b a lim n f a f a h f a n 1 h , where h = n
b 1 b-a
a n

4
For, I1 x 2 dx,
1

a= 1, b = 4, and f (x) = x2
4 1 3
h
n n

I1 x 2 dx 4 1 lim f 1 f 1 h ... f 1 n 1 h
4 1
1 n n

1 n 1 3
2 2 2
3 3
3lim 12 1 1 2. ... 1
n n
n n n

1 2
n 1 3 2. n 1 .3
2 2
3 3
3lim 1 1 2. ... 1
2 2

n n

n n n 2

1 2


2
3 2
3lim 1 ... 1 1 22 ... n 1 2. 1 2 ... n 1
2 2 3
n n
ntimes
n n

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 9 n 1 n 2n 1 6 n 1 n
3lim n 2
n n
n 6 n 2
1 9n 1 1 6n 6
3lim n 1 2
n n
6 n n 2
9 1 1 3
3lim 1 1 2 3
n
6 n n n
3 1 3 3
37
I1 21 ... 2
4
For I 2 xdx,
1

a 1, b 4, and f x x
4 1 3
h
n n
f 1 f 1 h ... f a n 1 h
1
I 2 4 1 lim
n n

1 1 h ... 1 n 1 h
1
3lim
n n

1 3 3
3lim 1 1 ... 1 n 1
n n
n n
1
n n

n times
3
n
3lim 1 1 ... 1 1 2 ... n 1

1 3 n 1 n
3lim n
n n
n 2
1 3 1
3lim 1 1
n n
2 n
3
3 1
2
5
3
2
15
I2 ... 3
2
From equations (2) and (3), we obtain
15 27
I I1 I 2 21
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 5:
1
1
e x dx
Solution 5:
... 1
1
Let I e x dx
1
It is known that,

f x dx b a lim n f a f a h ... f a n 1 h where h = n


b 1 b-a
a n

Here, a 1, b 1, and f x e x
11 2
h
n n
1 2 2
I 1 1 lim f 1 f 1 f 1 2. ... f 1
n 1 2

n n
n n n
1 1 1 n 1 2. n 1 n 1
2 2 2

2 lim e e e ...e n

n n

1 n 1
2 4 6 2
2 lim e1 1 e n e n e n e n
n n

2 n 1
e1 e n
2 lim
n n 2 1
e n

1 1 e 2 1
e 2 lim
n n 2
1
en
e 1 2 e 2 1

2 1
en
lim 2
2 2
n
0

n
2 e2 1 eh 1
e1 lim 1
2 h 0
h

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

e2 1

e
1
e
e

Question 6:
x e dx
4
2x
0

Solution 6:
It is known that,

f x dx b a lim n f a f a h ... f a n 1 h where h = n


b 1 b-a
a n

Here, a 0, b 4, and f x x e 2 x
40 4
h
n n
x e2 x dx 4 0 lim f 0 f h f 2h ... f n 1 h
4 1
0 n n

1
n n

4 lim 0 e0 h e2 h 2h e2.2 h ... n 1 h e
2 n 1 h

1
n n

4 lim 1 h e 2 h 2h e 4 h ... n 1 h e
2 n 1 h

1
n n

4 lim h 2h 3h ... n 1 h 1 e 2 h e 4 h ... e
2 n 1 h

1 e2 hn 1
4 lim h 1 2 ... n 1 2 h
n n
e 1
1 h n 1 n e 2 hn 1
4 lim 2h
n n
2 e 1

1 4 n 1 n e8 1
4 lim . 8
n n n 2 n
e 1

4 2 4 lim
e8
1
n 8
e n 1
8 8

n

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

4. e8 1 ex 1
8 x 0
lim 1
8 x
e8 1
8
2
15 e8

2

EXERCISE- 7.9

Question 1:
x 1 dx
1

Solution 1:
x 1 dx
1
Let I
1

x2
x 1 dx
2
x F x

By second fundamental theorem of calculus, we obtain


I F 1 F 1
1 1
1 1
2 2
1 1
1 1
2 2
2

Question 2:
3 1
2 x
dx

Solution 2:
3 1
Let I dx
2 x
1
x dx log x F x
By second fundamental theorem of calculus, we obtain

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

I F 3 F 2
3
log 3 log 2 log
2

Question 3:
4x 5 x 2 6 x 9 dx
2
3
1

Solution 3:

2
Let I 4 x3 5 x 2 6 x 9 dx
1

x 4 x3 x 2
5 6 9 x
3 2
4 x 5 x 6 x 9 dx 4
4 3 2
5 x3
x4 3x 2 9 x F x
3
By second fundamental theorem of calculus, we obtain
I = F (2) F (1)
4 5. 2 3 4 5 13
I 2 3 2 9 2 1 3 1 9 1
2 2

3 3
40 5
16 12 18 1 3 9
3 3
40 5
16 12 18 1 3 9
3 3
35
33
3
99 35

3
64

Question 4:
x

0
4
sin 2 xdx

Solution 4:

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x
Let I 4 sin 2 xdx
0

cos 2 x
sin 2 xdx F x
2
By second fundamental theorem of calculus, we obtain

I F F 0
4
1
cos 2 cos 0
2 4
1
cos cos 0
2 2
1
0 1
2
1

2

Question 5:

0
2
cos 2xdx

Solution 5:

Let I 2 cos 2 xdx
0

sin 2 x
cos 2 xdx F x
2
By second fundamental theorem of calculus, we obtain

I F F 0
2
1
sin 2 sin 0
2 2
1
sin sin 0
2
1
0 0 0
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 6:
5
4
e x dx
Solution 6:
5
Let I e x dx
4

e dx e
x x
F x
By second fundamental theorem of calculus, we obtain
I = F (5) F (4)
e5 e 4
e 4 e 1

Question 7:

0
4
tan xdx

Solution 7:

Let I 4 tan xdx
0

tan xdx log cos x F x


By second fundamental theorem of calculus, we obtain

I F F 0
4

log cos log cos 0
4
1
log log 1
2
1
log 2

2

1
log 2
2

Question 8:

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

cos ecxdx
4

Solution 8:

Let I 4 cos ecxdx
6

cos ecxdx log cos ecx cot x F x


By second fundamental theorem of calculus, we obtain

I F F
4 6

log cos ec cot log cos ec cot
4 4 6 6
log 2 1 log 2 3

2 1
log
2 3

Question 9:
1 dx
0
1 x2
Solution 9:
1 dx
Let I
0
1 x2
dx
sin 1 x F x
1 x 2

By second fundamental theorem of calculus, we obtain


I = F (1) F (0)
sin 1 1 sin 1 0

0
2


2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 10:
1 dx
1 x
0 2

Solution 10:
1 dx
Let I
0 1 x2

dx
1 x 2
tan 1 F x

By second fundamental theorem of calculus, we obtain


I = F (1) F (0)
tan 1 1 tan 1 0


4

Question 11:
3 dx
2 x 12

Solution 11:
dx 3
Let I
2 x 1 2

dx 1 x 1
x 2 1 2 log x 1 F x
By second fundamental theorem of calculus, we obtain
I =F (3) -F (2)
1 3 1 2 1
log log
2 3 1 2 1
1 2 1
log log
2 4 3
1 1 1
log log
2 2 3
1 3
log
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 12:

0
2
cos 2 xdx

Solution 12:

Let I 2 cos 2 xdx
0

1 cos 2 x x sin 2 x 1 sin 2 x


cosxdx dx x F x
2

2 2 4 2 2
By second fundamental theorem of calculus, we obtain

I F F 0
2
1 sin sin 0
0
2 2 2 2
1
0 0 0
22


4

Question 13:
3 xdx
2 x2 1
Solution 13:
x 3
Let I dx
2 x 1 2

x 2 1 dx 2 x 2 1 dx 2 log 1 x F x
x 1 2x 1 2

By second fundamental theorem of calculus, we obtain


I = F (3) F (2)
1

log 1 3 log 1 2
2
2
2


1
log 10 log 5
2
1 10 1
log log 2
2 5 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 14:
2x 3
1
0 5x2 1
dx

Solution 14:
1 2x 3
Let I dx
0 5x2 1

2x 3 1 5 2 x 3
5x2
1
dx
5 5x2 1
dx

1 10 x 15
dx
5 5x2 1
1 10 x 1
2 dx 3 2 dx
5 5x 1 5x 1
1 10 x 1
2 dx 3 dx
5 5x 1 2 1
5 x
5

log 5 x 2 1 .
1 3 1 x
tan 1
5 5 1 1
5 5

log 5 x 2 1
1
5
3
5

tan 1 5 x

F x
By second fundamental theorem of calculus, we obtain
I = F (1) F (0)
1
log 5 1
5
3
5
tan 1 5 15 log 5 1 3
5

tan 1 0

1 3
log 6 tan 1 5
5 5

Question 15:
1

2
xe x dx
0

Solution 15:
1
Let I xe x dx
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Put x 2 t 2 xdx dt
As x 0, t 0 and as x 1, t 1,
1 1 t
2 0
I e dt

1 t 1
e dt et F t
2 2
By second fundamental theorem of calculus, we obtain
I = F (1) F (0)
1 1
e e0
2 2
1
e 1
2

Question 16:
1 5x2
0 x2 4 x 3
Solution 16:
5x2
2
Let I dx
1 x2 4 x 3

Dividing 5x 2 by x 2 4 x 3 , we obtain
20 x 15
2
I 5 2 dx
1 x 4 x 3
20 x 15
2 2
5dx 2 dx
1 1
x 4 x 3
20 x 15
2
5 x 1
2
dx
1
x2 4 x 3
20 x 15
2
I 5 I1 , where I dx ... 1
1
x2 4 x 3
20 x 15
2
Consider I1 dx
1 x 4x 8
2

Let 20 x 15 A x 2 4 x 3 B
d
dx
2 Ax 4 A B
Equating the coefficients of x and constant term, we obtain
A = 10 and B = 25
Let x 2 4 x 3 = t

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

2 x 4 dx dt
dt dx
I1 10 25
x 2 12
2
t
1 x 2 1
10log t 25 log
2 x 2 1
2
1 x 1
10log x 4 x 3 25 log
2
2

1
2 x 3 1
1 3 1 2
10 log15 10 log 8 25 log log
2 5 2 4
25
10log 5 3 10log 4 2 log 3 log 5 log 2 log 4
2
25
10log 5 10log 3 10log 4 10log 2 log 3 log 5 log 2 log 4
2
25 25 25 25
10 log 5 10 log 4 10 log 3 10 log2
2 2 2 2
45 45 5 5
log 5 log 4 log 3 log 2
2 2 2 2
45 5 5 3
log log
2 4 2 2
Substituting the value of I1 in (1), we obtain
45 5 5 3
I 5 log log
2 4 2 2
5 5 3
5 9 log log
2 4 2

Question 17:

2sec x x3 2 dx
4 2
0

Solution 17:

Let I 4 2sec 2 x x3 2 dx
0

x4
2sec x x 2 dx 2 tan x 4 2 x F x
2 3

By second fundamental theorem of calculus, we obtain



I F F 0
4

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
2

2 tan 2 2 tan 0 0 0
4 4 4 4

4
2 tan 5

4 4 2
4
2
2 1024

Question 18:
2x 2 x
0 sin cos dx
2 2
Solution 18:
x x
Let I sin 2 cos 2 dx
0
2 2
x x
cos 2 sin 2 dx
0
2 2

cos xdx
0

cos xdx sin x F x


By second fundamental theorem of calculus, we obtain
I F F 0
sin sin 0
0

Question 19:
2 6x 3
0 x2 4
dx

Solution 19:
6x 3 2
Let I dx
x2 4 0

6x 3 2x 1
x 2 4 dx 3 x 2 4dx
2x 1
3 2 dx 3 2 dx
x 4 x 4
3log x 2 4 tan 1 F 2
3 x
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

By second fundamental theorem of calculus, we obtain


I F 2 F 0
2 0
3log 22 4 tan 1 3log 0 4 tan 1
3 3
2 2 2 2
3 3
3log 8 tan 1 3log 4 tan 1 0
2 2
3
3log 8 3log 4 0
2 4
8 3
3log
4 8
3
3log 2
8

Question 20:
1 x
xe sin
x
dx
0 4
Solution 20:
1 x
Let I xe x sin dx
0
4
x
cos
1 x x d
0 xe sin 4 dx x e dx dx x e dx dx 4
x x


4
4 x
xe x e x dx cos
4
4 x
xe x e x cos
4
F x
By second fundamental theorem of calculus, we obtain
I = F (1) F (0)
4 4
1.e1 e1 cos 0.e0 e0 cos 0
4
4 1 4
ee 1
2
4 2 2
1

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 21:
3 dx

1 1 x2

A.
3
2
B.
3

C.
6

D. equals
12
Solution 21:
dx
1 x 2
tan 1 x F x

By second fundamental theorem of calculus, we obtain


3 dx
1 1 x 2 F 3 F 1
tan 1 3 tan 1 1


3 4


12
Hence, the correct Answer is D.

Question 22:
2
dx
0
3
4 9x2

A.
6

B.
12

C.
24

D. equals
4
Solution 22:

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

dx dx
4 9x 2

2 3x
2 2

Put 3x=t 3dx=dt


dx 1 dt

2 3x 3 2 t 2
2 2 2

1 1 t
tan 1
3 2 2
1 3x
tan 1
6 2
F x
By second fundamental theorem of calculus, we obtain
2 dx 2
3 4 9 x 2 F 3 F (0)
0

1 3 2 1
tan 1 . tan 1 0
6 2 3 6
1
tan 1 1 0
6
1

6 4


24
Hence, the correct Answer is C.

EXERCISE- 7.10

Question 1:
1 x

0 x 1
2
dx

Solution 1:
x
1

0x 1
dx
2

Let x 2 1 t 2 xdx dt
When x = 0, t = 1 and when x = 1, t = 2
1 x 1 2 dt
2 dx
0 x 1 2 1 t

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 2
log t 1
2
1
log 2 log1
2
1
log 2
2

Question 2:

0
2
sin cos5 d

Solution 2:

Let I 2
sin cos d 2 sin cos 4 d
5
0 0

Also, let sin t cos d dt



When 0, t 0 and when ,t 1
2
t 1 t 2 dt
1
I
0
1
t 1 t 4 2t 2 dt
1
2
0

12 92
1
5

t t 2t 2 dt

0

1
3 11 7
t 2 t 2 2t 2

3 11 7

2 2 2 0
2 2 4

3 11 7
154 42 132

231
64

231

Question 3:

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 2x
sin
1
2
dx
0
1 x
Solution 3:
1 2x
Let I sin 1 2
dx
0
1 x
Also, let x = tan dx = sec2 d

When x = 0, = 0 and when x = 1,
4

2 tan 2
I 4 sin 1 sec d
1 tan
0 2


4 sin 1 sin 2 sec2 d
0

4 2 .sec2 d
0

2 4 .sec2 d
0

Taking as first function and sec2 as second function and integrating by parts,
we obtain

d 4
I 2 sec2 d sec2 d d
dx 0

2 tan tan d 4
0

2 tan log cos 04


2 tan log cos log cos 0
4 4 4
1
2 log log1
4 2
1
2 log 2
4 2

log 2
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 4:
x x 2 Put x+2=t 2
2
0

Solution 4:
2
0
x x 2 dx
Let x + 2 = t2 dx = 2tdt
When x = 0, t 2 and when x = 2, t = 2
t 2 t 2 2dt
2 2
x x 2dx 2
0 2

t 2 t 2 dt
2
2 2
2

2 t 2t 2 dt
2
2
2
2
t 5 2t 3
2
5 3 2

32 16 4 2 4 2
2
5 3 5 3
96 80 12 2 20 2
2
15
16 8 2
2
15



16 2 2
15


16 2 2 1
15

Question 5:

sin x
0
2
1 cos 2 x
dx

Solution 5:

sin x
0
2
1 cos 2 x
dx

Let cos x = t sinx dx = dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


When x = 0, t = 1 and when x ,t 0
2

sin x 0 dt
2 dx
0 1 cos x
2 1 1 t2

0
tan 1 t
1

tan 0 tan 1 1
1



4


4

Question 6:
2 dx
0 x 4 x2
Solution 6:
2 dx 2 dx
0 x4 x 2
0
x x 4
2

2 dx

0 1 1
x2 x 4
4 4
2 dx

0 1 17
2

x
2 4
2 dx
2
17
0
1
2

x
2 2
1
Let x- t so dx=dt
2
1 3
when x=0, t=- and when x=2, t=
2 2
3
2 dx dt
2
21 2
0
17 1
2
2 17
x t
2

2 2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

3
2
17
t

1 2
log
17 17
2 t
2 2 1
2

17 3 17 1

1
log
log 2 2 2 2
17 17 3 17 1
log
2 2 2 2
1 17 3 17 1
log log
17 17 3 17 1
1 17 3 17 1
log
17 17 3 17 1
1 17 3 4 17
log
17 17 3 4 17

1 20 4 17
log
17 20 4 17
1 5 17
log
17 5 17


1
log

5 17 5 17


17 25 17

1 25 17 10 17
log
17 8
1 42 10 17
log
17 8
1 21 5 17
log
17 4

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 7:
1 dx
1 x 2x 5
2

Solution 7:
1 dx 1 dx 1 dx
1 x 2 x 5
2

1 2

x 2 x 1 4 1 x 12 22
Let x + 1 = t dx = dt
When x = 1, t = 0 and when x = 1, t = 2
1 dx 2 dt
1 x 12 2 2 0 t 2 22
2
1 t
tan 1
2 2 0
1 1
tan 1 1 tan 1 0
2 2
1

2 4 8

Question 8:
2 1 1 2x
1 2 e dx
x 2x
Solution 8:
12 1

1 2 e 2 x dx
x 2x
Let 2x = t 2dx = dt
When x = 1, t = 2 and when x = 2, t = 4
2 1 1 1 1 2 2
2 e 2 x dx 2 et dt
1
x 2x 2 2 t t
1 1 1
2 e x dt

2 t t
1
Let f t
t
1
Then,f ' t
t2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 1 1
2 e x dt et f t f ' t dt
1


2 t t 2

et f t
4

2
4
2
et .
t 2
4
et

t 2
e4 e2

4 2
e2 e2 2

4

Question 9:
1

1 x x 3 3

The value of the integral


1
3 x4
dx is

A. 6
B. 0
C. 3
D. 4
Solution 9:
1

1x x
3 3

Let I 1 dx
3 x4
Also, let x = sin dx = cos d
1 1
When x , sin 1 and when x=1, =
3 3 2
1

(sin sin ) 3 3
I 2 1 1 cos d
sin
3
sin 4
1

sin 3 1 sin 2 3
1

2 1 1 cos d
sin
3
sin 4

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 2

2 1 1
sin 3 cos 3 cos d
sin
3
sin 4
1 2

2 1 1
sin 3 cos 3 cos d
sin
3
sin 2 sin 2
5

2 1 1
cos 3 cos ec2 d
5
sin 3
sin
3

5
2 1 1 cot 3 cos ec 2 d
sin
3

Let cot = t cosec2 d= dt


1
When sin 1 , t 2 2 and when = , t 0
3 2
5
t 3 dt
0
I
2 2
0
3 8
t 3
8 2 2
0
3

8

2 2 3
8 2 2

3

8

8 3
8
3 4

8 3
8
3
16
8
3 2
6
Hence, the correct Answer is A.

Question 10:
If f x t sin tdt , then f ' x is
x

A. cos x + x sin x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

B. x sin x
C. x cos x
D. sin x + x cos x
Solution 10:
f x t sin tdt
x

Integrating by parts, we obtain


x d
f x t sin tdt t sin tdt dt
x

0 0
dt
t cos t 0 cot t dt
x x

t cos t sin t 0
x

x cos x sin x
f ' x x sin x cos x cos x
x sin x cos x cos x
x sin x
Hence, the correct Answer is B.

EXERCISE- 7.11

Question 1:

0
2
cos 2 xdx
Solution 1:

I 2 cos 2 xdx ... 1
0




f x dx f a x dx
0 0
I 2 cos2 x dx
0
2 0 0


I 2 sin 2 xdx ... 2
0
Adding (1) and (2), we obtain

2 I 2 sin 2 x cos 2 x dx
0

2 I 2 1.dx
0

2 I x 02

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


2I
2

I
4

Question 2:

sin x
0
2

sin x cos x
dx

Solution 2:

sin x
0
2

sin x cos x
dx


sin x
Let I 2 dx ... 1
0
sin x cos x

sin x


2
f x dx f a x dx
a a
I 2 dx
0
0 0
sin x cos x
2 2

cos
I 2 dx ... 2
0
cos sin x
Adding (1) and (2), we obtain

sin x cos x
2I 2 dx
0
sin x cos x

2 I 2 1.dx
0

2 I x 02

2I
2

I
4

Question 3:

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

3

sin 2 xdx
0
2
3 3
dx
sin x cos x
2 2

Solution 3:
3
2
sin xdx
Let I 2 3 3
dx ... 1
0
sin x cos x
2 2


3
sin 2 x


I 2 2 dx
a
f x dx f a x dx
a

0 3

3
0 0
sin 2 x cos 2 x
2 2
3

cos 2 x
I 2 3 3
dx ... 2
0
sin x cos x 2 2

Adding (1) and (2), we obtain


3 3

sin cos x 2 2
2I 2 3 3
dx
0
sin x cos x
2 2


2 I 2 1.dx
0

2I x 02

2I
2

I
4

Question 4:

cos5 xdx
0
2
sin 5 x cos5 x
dx

Solution 4:

cos5 xdx
Let I 2 dx ... 1
0 sin 5 x cos5 x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


cos5 x


I 2 2 dx
a
f x dx f a x dx
a

0 5 0 0
sin x cos x
5

2 2

sin 5 x
I 2 dx ... 2
0 sin 5 x cos5 x

Adding (1) and (2), we obtain



sin 5 x cos5 x
2I 2 dx
0 sin 5 x cos5 x

2 I 2 1.dx
0

2I x 02

2I
2

I
4

Question 5:
5
5
x 2 dx
Solution 5:
5
Let I x 2 dx
5

It can be seen that (x + 2) 0 on [5, 2] and (x + 2) 0 on [2, 5].


2
x 2 dx
5
5

2
x 2 dx a
b
f x f x f x
c

a
b

c
2 5
x2 x2
I 2x 2x
2 5 2 2
2 2 5
2
5 2 2
2

2 2 2 5 2 5 2 2
2 2 2 2
25 25
2 4 10 10 2 4
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

25 25
2 4 10 10 2 4
2 2
29

Question 6:
8
2
x 5 dx
Solution 6:
8
Let I x 5 dx
2

It can be seen that (x 5) 0 on [2, 5] and (x 5) 0 on [5, 8].


I x 5 dx x 5 dx
5

2
8

2 a
b
f x f x f x
c

a
b

c
5 8
x2 x2
5x 5x
2 2 2 5
25 25
25 2 10 32 40 25
2 2
9

Question 7:
x 1 x
1 n
dx
0

Solution 7:
Let I x 1 x dx
1 n
0

I 1 x 1 1 x dx
1 n

1 x x dx
1 n
0

x n x n 1 dx
1


1
x n 1 x n 2
f x dx f a x dx
a a

n 1 n 2 0 1 0

1 1

n 1 n 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


n 2 n 1
n 1 n 2
1

n 1 n 2

Question 8:

4
log 1 tan x dx
0

Solution 8:

Let I 4 log 1 tan x dx ... 1
0




f x dx f a x dx
a a
I 4 log 1 tan x dx
0
4 0 0


tan tan x
I 4 log 1 4
dx
1 tan tan x
0

4

1 tan x
I 4 log 1 dx
0
1 tan x

2
I 4 log dx
0
1 tan x

I log 2dx 4 log 1 tan x dx
4
0 0

I 4 log 2dx I From 1
0

2 I x log 204

2I log 2
4

I log 2
8

Question 9:

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

2
0
x 2 xdx
Solution 9:
2
Let I x 2 xdx
0

I 2 x xdx
2

0
0
a
f x dx f a x dx
a

0
2
1 3
2x 2 x 2 dx

0

2
3 5
x2 x2
2 5
3
2 2 0
2
4 3 2 5
x2 x2
3 5 0
3 5
4 2
2 2 22
3 5
4 2 2 2
4 2
3 5
8 2 8 2

3 5
40 2 24 2

15
16 2

15

Question 10:

2 log sin x log sin 2 x dx


0
2

Solution 10:

Let I 2 2 log sin x log sin 2 x dx
0

I 2 2 log sin x log 2sin x cos x dx
0

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


I 2 2 log sin x log sin x log cos x log 2dx
0

I 2 log sin x log cos x log 2 dx ... 1
0

It is known that, 0
a
f x dx f a x dx
a

0

I 2 log cos x log sin x log 2 dx ... 2
0
Adding (1) and (2), we obtain

2 I 2 log 2 log 2 dx
0

2 I 2 log 2 2 1.dx
0


I log 2
2

I log 2
2

1
I log
2 2
1
I log
2 2

Question 11:

sin
2 2
xdx
2

Solution 11:

Let I 2 sin 2 xdx
2

As sin (x) = (sin (x))2 = (sin x)2 = sin2 x, therefore, sin2 x is an even function.
2

f x dx 2 f x dx
a a
It is known that if f(x) is an even function, then a 0

I 2 2 sin 2 xdx
0

1 cos 2 x
2 2 dx
0 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


2 1 cos 2x dx
0

sin 2 x 2
x
2 0


2

Question 12:
xdx
0 1 sin x
Solution 12:
xdx
Let I ... 1
0 1 sin x

0
x
1 sin x x
dx
0
a
f x dx f a x dx
a

0
I
x dx
... 2
1 sin x 0

Adding (1) and (2), we obtain



2I dx
0 1 sin x

2I
1 sin x dx

0 1 sin x 1 sin x

1 sin x
2I dx
0 cos 2 x
2 I sec2 x tan x sec xdx

2 I 2
I

Question 13:

sin
2 7
xdx

2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Solution 13:

Let I 2 sin 7 xdx ... 1

2

As sin7 (x) = (sin (x))7 = (sin x)7 = sin7 x, therefore, sin2 x is an odd function.
f x dx 0
a
It is known that, if f(x) is an odd function, then
a

I 2 sin 7 xdx 0

2

Question 14:
2
0
cos5 xdx
Solution 14:
2
Let I cos5 xdx ... 1
0

cos5 2 x cos5 x
It is known that,
f x dx 2 f x dx, if f 2a x f x
2a a
0 0

0 if f 2a x f x
2
I 2 cos5 xdx
0

I 2 0 0 cos5 x cos5 x

Question 15:

sin x cos x
0
2
1 sin x cos x
dx

Solution 15:

sin x cos x
Let I 2 dx ... 1
0 1 sin x cos x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


sin x cos x


I 2 2 2 dx a
f x dx f a x dx
a

0 0 0
1 sin x cos x
2 2

cos x sin x
I 2 dx ... 2
0 1 sin x cos x

Adding (1) and (2), we obtain



0
2I 2 dx
0 1 sin x cos x
I 0

Question 16:

log 1 cos x dx
0

Solution 16:

Let I log 1 cos x dx ... 1
0

I log 1 cos x dx
0

0
a
f x dx f a x dx
0
a


I log 1 cos x dx ... 2
0

Adding (1) and (2), we obtain


log 1 cos x log 1 cos x dx

2I
0

2 I log 1 cos 2 x dx

0

2 I log sin 2 xdx
0

2 I 2 log sin xdx
0

I log sin xdx ... 3
0

sin ( x) = sin x

I 2 log sin xdx ... 4
0


I 2 2 log sin x dx 2 2 log cos xdx ... 5
0
2 0

Adding (4) and (5), we obtain

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


2 I 2 log sin x log cos x dx
0

I 2 log sin x log cos x log 2 log 2 dx
0

I 2 log 2sin x cos x log 2 dx
0

I 2 log sin 2 xdx 2 log 2dx
0 0

Let 2x = t 2dx = dt
When x = 0, t = 0
1 a
I
2 0
log sin tdt log 2
2
1
I log 2
2 2
I
log 2
2 2
I log 2

Question 17:
a x
0
x ax
dx

Solution 17:
x
... 1
a
Let I dx
0
x ax
It is known that, 0
a
f x dx f a x dx
a

0
ax
... 2
a
I dx
0
ax x
Adding (1) and (2), we obtain
a x ax
2I dx
0
x ax
a
2 I 1.dx
0

2 I x 0
a

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

2I a
a
I
2

Question 18:
4
0
x 1 dx
Solution 18:
4
I x 1 dx
0

It can be seen that, (x 1) 0 when 0 x 1 and (x 1) 0 when 1 x 4


1
I x 1 dx x 1 dx
0
4

1 a
b
f x f x f x
c

a
b

c
I x 1 dx x 1 dx
1 4

0 0
1 4
x2 x2
x x
2 0 2 1
1 4
2
1
1 4 1
2 2 2
1 1
1 8 4 1
2 2
5

Question 19:
f x g x dx 2 f x dx , if f and g are defined as f (x) = f (a x) and g (x) + g
a a
Show that
0 0

(a x) = 4
Solution 19:
f x g x dx ... 1
a
Let
0

f a x g a x dx
a

0
0
a
f x dx f a x dx
a

0
f x g a x dx ... 2
a

Adding (1) and (2), we obtain

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

f x g x f x g a x dx
a
2I
0

2 I f x g x g a x dx
a

2 I f x 4dx g x g a x 4
a

I 2 f x dx
a

Question 20:

x x cos x tan 5 x 1 dx is
2 3
The value of

2

A. 0
B. 2
C.
D. 1
Solution 20:

x x cos x tan 5 x 1 dx
2 3
Let

2

I x dx cos xdx tan xdx 2 1.dx
2 3 2 2 5

2 2 2 2

f x dx 2 f x dx
a a
It is known that if f ( x ) is an even function, then a 0

f x dx 0
a
if f ( x ) is an odd function, then
a

and

I 0 0 0 2 2 1.dx
a

2 x 2
0

2

0

Hence, the correct Answer is C.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 21:

4 3sin x
The value of 0
2
dx is
4 3cos x
A. 2
3
B.
4
C. 0
D. -2
Solution 21:

4 3sin x
Let I =
0
2
dx
4 3cos x
(1)


4 3sin 2 x


I 2 dx a
f x dx f a x dx
a

0
4 3cos x 0 0


2

4 3cos x
I 2 log dx ... 2
0
4 3sin x
Adding (1) and (2), we obtain

4 3sin x 4 3cos x
2 I 2 log log dx
0
4 3cos x 4 3sin x

4 3sin x 4 3cos x
2I 2 dx
0
4 3cos x 4 3sin x

2 I 2 log1dx
0

2 I 2 0dx
0

I 0
Hence, the correct Answer is C.

Miscellaneous Exercise

Question 1:

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
x x3
Solution 1:
1 1 1

xx x 1 x x 1 x 1 x
3 2

1 A B C
Let ... 1
x 1 x 1 x x 1 x 1 x
1 A 1 x 2 Bx 1 x Cx 1 x
1 A Ax 2 Bx Bx 2 Cx Cx 2
Equating the coefficients of x2, x, and constant term, we obtain
A + B C = 0
B+C=0
A=1
On solving these equations, we obtain
1 1
A 1, B , and C
2 2
From equation (1), we obtain
1 1 1 1

x 1 x 1 x x 2 1 x 2 1 x
1 1 1 1 1 1
dx dx dx dx
x 1 x 1 x x 2 1 x 2 1 x
1 1
log x log 1 x log 1 x
2 2
1 1
log x log 1 x 2 log 1 x 2

x
log 1 1
C
1 x 1 x
2 2

1
x2 2
log 2
C
1 x

1 x2
log C
2 1 x2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 2:
1
xa x b
Solution 2:
1 1 xa xb

xa x b xa xb xa xb

xa xb

x a x b


xa xb
a b

xa
1
x b
dx
1
a b

x a x b dx

3 3
1 x a2 x b2

a b 3 3

2 2

2 C
3 3
2
x a
2 x b
3 a b

Question 3:
1 a
Hint: x= t
x ax x 2
Solution 3:
1
x ax x 2
a a
Let x dx 2 dh
t t
1 1 a
dx 2 dt
x ax x 2 a a t
2
a
a.
t t t
1 1
. dt
at 1 1

t t2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 1

a t 2
t2
dt

t t2
1 1
dt
a t 1
1
2 t 1 C
a
1 a
2 1 C
a x
2 ax
C
a x
2 ax
C
a x

Question 4:
1
3
x 2 x 4 1 4
Solution 4:
1
3
x 2 x 4 1 4
Multiplying and dividing by x 3 , we obtain
3

x 3 x 3 x 4 1 4

3
x 2 x 3
x .x2 3
x 4
1 4


x4 1 4
3
x5 . x 4

4

3

1 x4 1 4
5 4
x x
3

1 1 4
5 1 4
x x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 4 1 dt
Let 4
t 5 dx dt 5 dx
x x x 4
3

1 1 1 4
dx 5 1 4 dx
3
x x
x 2
x 4
1 4

3
1

4
1 t 4 dt

1
1 1 t 4
C
4 1
4
1
1 4
1 4

1 x
C
4 1
4
1
1 4
1 4 C
x

Question 5:


1 Hint: 1 1
1
Put x = t 6
1 1 1 1
1

x x
2 3
x 2 x 3 x 3 1 x 6

Solution 5:
1 1

1 1
1 1

x x
2 3
x 1 x 6
3


Let x t 6 dx 6t 5dt
1 1
dx dx
1 1 1
1

x x2 3
x 1 x 6
3


6t 5
dt
t 2 1 t

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

t3
6 dt
1 t
On dividing, we obtain
2 1
1 1 dx 6 t t 1 1 t dt
1

x2 x3
t 3 t 2
6 t log 1 t
3 2
1 1 1
1

2 x 3 x 6 x 6 log 1 x 6 C
2 3 6


1 1
1

2 x 3 x 6 x 6 log 1 x 6 C
3 6

Question 6:
5x
x 1 x 2 9
Solution 6:
5x A Bx C
Let 2 ... 1
x 1 x 9 x 1 x 9
2

5 x A x 2 9 Bx C x 1
5 x Ax 2 9 A Bx 2 Bx Cx C
Equating the coefficients of x2, x, and constant term, we obtain
A+B=0
B+C=5
9A + C = 0
On solving these equations, we obtain
1 1 9
A , B , and C
2 2 2
From equation (1), we obtain
x 9

5x 1 2 2


x 1 x 2 9 2 x 1 x 2 9

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

5x 1 x 9 dx
x 1 x2 9 2 x 1 2 x 2 9
dx

1 1 x 9 1
log
2
x 1
2 x 9
2
dx 2
2 x 9
dx

1 1 2x 9 1
log x 1 2 dx 2 dx
2 4 x 9 2 x 9
1 1 9 1 x
log x 1 log x 2 9 . tan 1
2 4 2 3 3
1
log
2
1
3 x
x 1 log x 2 9 tan 1 C
4 2 3

Question 7:
sin x
sin x a
Solution 7:
sin x
sin x a
Let x a = t dx = dt
sin x sin t a
sin x a sin t dt
dx

sin t cos a cos t sin a


dt
sin t
cos a cot t sin a dt
t cos a sin a log sin t C1
x a cos a sin a log sin x a C1
x cos a sin a log sin x a a cos a C1
sin a log sin x a x cos a C

Question 8:
e5log x e 4log x
e3log x e 2log x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Solution 8:
e5log x e 4log x e

4log x
elog x 1
e3log x e 2log x e 2log x elog x 1
e 2log x
elog x
2

x2
e5log x e4log x x3
3log x 2log x dx x 2 dx C
e e 3

Question 9:
cos x
4 sin 2 x
Solution 9:
cos x
4 sin 2 x
Let sin x = t cos x dx = dt
cos x dt
dx
4 sin x 2 t
2 2 2

t
sin 1 C
2
sin x
sin 1 C
2

Question 10:
sin 8 x cos8 x
1 2sin 2 x cos 2 x
Solution 10:
sin 8 x cos8 x

sin 4 x cos 4 x sin 4 x cos 4 x
1 2sin 2 x cos 2 x sin 2 x cos 2 x sin 2 x cos 2 x sin 2 x cos 2 x


sin x cos x sin x cos x sin x cos x
4 4 2 2 2 2

sin x sin x cos x cos x sin x cos x


2 2 2 2 2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


sin 4
x cos 4 x sin 2 x cos 2 x
sin 2 x 1 cos 2 x cos 2 x 1 sin 2 x

sin 4 x cos 4 x cos 2 x sin 2 x



sin 4
x cos 4 x
cos 2 x
sin 8 x cos8 x sin 2 x
dx cos 2 xdx C
1 2sin x cos x
2 2
2

Question 11:
1
cos x a cos x b
Solution 11:
1
cos x a cos x b
Multiplying and dividing by sin (a b), we obtain.
1 sin a b

sin a b cos x a cos x b

1 sin x a x b

sin a b cos x a cos x b

1 sin x a .cos x b cos x a sin x b



sin a b cos x a cos x b
1 sin x a sin x b

sin a b cos x a cos x b
1
tan x a tan x b
sin a b
1 1
cos x a cos x b dx sin a b tan x a tan x b dx
1
log cos x a log cos x b C
sin a b
1 cos x b
log C
sin a b cos x a

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 12:
x3
1 x8
Solution 12:
x3
1 x8
Let x4 = t 4x3 dx = dt
x3 1 dt
dx
1 x 8 4 1 t2
1
sin 1 t C
4
sin 1 x 4 C
1
4

Question 13:
ex
1 e 2 e
x x

Solution 13:
ex
1 e 2 e
x x

Let ex = t ex dx = dt
ex dt
dx
1 e 2 e
x x
t 1 t 2
1 1
dt
t 1 t 2
log t 1 log t 2 C
t 1
log C
t2
1 ex
log C
2 ex

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 14:
1
x 2
1 x 2 4
Solution 14:
1 Ax B Cx D

x 2
1 x 4
2
x2 1 x2 4
1 Ax B x 2 4 Cx D x 2 1
1 Ax3 4 Ax Bx 2 4 B Cx3 Cx Dx 2 D
Equating the coefficients of x3, x2, x, and constant term, we obtain
A+C=0
B+D=0
4A + C = 0
4B + D = 1
On solving these equations, we obtain
1 1
A 0, B , C 0 and D=-
3 3
From equation (1), we obtain
1 1 1


x 1 x 4
2 2

3 x 1 3 x 4
2 2

1 1 1 1 1
x 2
1 x 4
2
dx
3 x 1
2
dx 2
3 x 4
dx

1 1 1 x
tan 1 x . tan 1 C
3 3 2 2
1 1 x
tan 1 x tan 1 C
3 6 2

Question 15:
cos3 xelogsin x
Solution 15:
cos3 xelogsin x = cos3 x sin x
Let cos x = t sin x dx = dt
cos3 xelogsin x dx cos3 x sin xdx
t.dt

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

t4
C
4
cos 4 x
C
4

Question 16:
e3log x x4 1
1

Solution 16:
x3
e3log x x 4 1 elog x x 4 1
1 3 1

x4 1
Let x 4 1 t 4 x3dx dt
x3
e3log x x 4 1 dx
1
dx
x4 1
1 dt
4 t

1
log t C
4
1
log x 4 1 C
4
log x 4 1 C
1
4

Question 17:
f ' ax b f ax b
n

Solution 17:
f ' ax b f ax b
n

Let f ax b t a f ' ax b dx dt
1 n
f ' ax b f ax b dx
a
n
t dt

1 t n 1

a n 1

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1
f ax b C
n 1

a n 1

Question 18:
1
sin 3 x sin x
Solution 18:
1 1

sin x sin x
3
sin x sin x cos cos x sin
3

1

sin 4 x cos sin 3 x cos x sin
1

sin 2 x cos cot x sin
cos ec 2 x

cos cot x sin


Let cos cot x sin t cos ec 2 x sin dx dt
1 cos ec 2 x
dx dx.
sin 3 x sin x cos cot x sin
1 dt

sin t
1 2 t C

sin
1 2 cos cot x sin C

sin
2 cos x sin
cos C
sin sin x
2 sin x cos cos x sin
C
sin sin x
2 sin x
C
sin sin x

Question 19:

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

sin 1 x cos 1 x
, x 0,1
sin 1 x cos1 x
Solution 19:
sin 1 x cos 1 x
Let I dx
sin 1 x cos 1 x

It is known that, sin 1 x cos 1 x
2
1
cos x cos 1 x
I
2
dx

2
2

1
2 cos x dx
2
2 4
. 1.dx cos 1 xdx
2
4
x cos 1 xdx ... 1

Let I1 cos 1 xdx
Also. let x t dx 2t dt
I1 2 cos 1t.t dt
t2 1 t 2
2 cos 1 t. . dt
2 1 t 2 2

2
t
t 2 cos 1 t dt
1 t2
1 t 2 1
t 2 cos 1 t dt
1 t2
1
t 2 cos 1 t 1 t 2 dt dt
1 t2
1 1
t 2 cos 1 t 1 t 2 sin 1 t sin 1 t
2 2
1 1
t 2 cos 1 t 1 t 2 sin 1 t
2 2
From equation (1), we obtain
4 t 1
I x t 2 cos 1 t 1 t 2 sin 1 t
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

4 1 x 1
x x cos x 1 x sin 1 x
2 2
4 1 x x2
x x sin x sin 1 x
2 2 2
4x 2 2
x 2 x sin 1 x x x 2 sin 1 x

2 2
x 2 x 1 sin 1 x x x2 C

2 2 x 1 1 2
sin x x x2 x C

Question 20:
1 x
1 x
Solution 20:
1 x
I dx
1 x
Let x cos2 dx 2sin cos d
1 cos
I 2sin cos d
1 cos

2sin 2
2 sin 2 d
2
2 cos
2

tan .2sin cos d
2

sin
2 2 2sin cos cos d

cos 2 2
2

4 sin 2 cos d
2

4 sin 2 . 2 cos 2 1 d
2 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


4 2sin 2 cos 2 sin 2 d
2 2 2

8 sin 2 .cos 2d 4 sin 2 d
2 2 2

2 sin 2 d 4 sin 2 d
2 2
1 cos 2 1 cos
2 d 4 d
2 2
sin 2 sin
2 4 C
2 4 2 2
sin 2
2 2sin C
2
sin 2
2sin C
2
2 sin cos
2 sin C
2
1 cos 2 .cos 2 1 cos 2 C
cos 1 x 1 x . x 2 1 x C
2 1 x cos 1 x x 1 x C

2 1 x cos 1 x x x 2 C

Question 21:
2 sin 2 x x
e
1 cos 2 x
Solution 21:
2 sin 2 x x
I e
1 cos 2 x
2 2sin x cos x x
e
2 cos 2 x
1 sin x cos x x
e
cos 2 x
sec2 x tan x e x
Let f x tan x f ' x sec2 x
I f x f ' x e x dx

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

ex f x C
e x tan x C

Question 22:
x2 x 1
x 1 x 2
2

Solution 22:
x2 x 1 A B C
Let ... 1
x 1 x 2
2
x 1 x 1 x 2
2

x 2 x 1 A x 1 x 2 B x 2 C x 2 2 x 1
x 2 x 1 A x 2 3x 2 B x 2 C x 2 2 x 1
x 2 x 1 A C x 2 3 A B 2C x 2 A 2 B C
Equating the coefficients of x2, x and constant term, we obtain
A+C=1
3A + B + 2C = 1
2A + 2B + C = 1
On solving these equations, we obtain
A = 2, B = 1, and C = 3
From equation (1), we obtain
x2 x 1 2 3 1

x 1 x 2
2
x 1 x 2 x 12
x2 x 1 1 1 1
x 1 x 2 dx 2 x 1 dx 3 x 2 dx x 1 dx
2 2

1
2log x 1 3log x 2 C
x 1

Question 23:
1 x
tan 1
1 x
Solution 23:

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 x
I= tan 1 dx
1 x
Let x cos dx sin d
1 cos
I tan 1 sin d
1 cos

2sin 2
tan 1 2 sin d
2
2 cos
2

tan 1 tan .sin d
2
1
.sin d
2
1
. cos 1. cos d
2
1
cos sin
2
1 1
cos sin
2 2
1 1
cos 1 x.x 1 x2 C
2 2
x 1
cos 1 1 x2 C
2 2
1

x cos 1 x 1 x 2 C
2

Question 24:
x 2 1 log x 2 1 2log x
x4
Solution 24:
x 2 1 log x 2 1 2log x x2 1
log x 2 1 log x 2
x4 x4

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

x2 1 x2 1
log
x4 x2
x2 1 1
log 1 2
x
4
x
1 x2 1 1
log 1 2
x3 x
2
x
1 1 1
1 2 log 1 2
x
3
x x
1 2
Let 1 2 t 3 dx dt
x x
1 1 1
I 1 2 log 1 2 dx
x
3
x x
1
2
t log tdt

1 12
2
t .log tdt

Integrating by parts, we obtain


1 1
d
1

I log t. t 2 .dt log t t 2 dt dt
2 dt
3 3
1 t2 1 t2
log t. . dt
2 3 t 3
2 2
1 2 2
3
2 12
t log t t dt
2 3 3
1 2 32 4 32
t log t t
2 3 9
1 3 2 3
t 2 log t t 2
3 9
1 3
2
t 2 log t
3 3
3
1 1 2 1 2
1 2 log 1 2 C
3 x x 3

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 25:
1 sin x
e
x
dx
2 1 cos x
Solution 25:
1 sin x
I e x dx
2 1 cos x
x x
1 2sin cos
e x 2 2 dx

x
2 2sin 2
2
x

cos ec 2
2 cot dx
x

2 2 2

x
Let f x cot
2
1 x 1 x
f ' x cos ec 2 cos ec 2
2 2 2 2
I e x f x f ' x dx

2

e . f x dx
x

2

x
e x .cot
2
2


e x cot e 2 cot
2 4


e 0 e 2 1


e2

Question 26:

sin x cos x
0
4
cos 4 x sin 4 x
dx

Solution 26:

sin x cos x
Let I 4 dx
0 cos 4 x sin 4 x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

(sin x cos x)

I 4 cos 4 x dx
0
cos x sin 4 x
4

cos 4 x

tan x sec2 x
I 4 dx
1 tan 4 x
Let tan x t 2 tan x sec 2 xdx dt
2


When x = 0, t = 0 and when x ,t 1
4
1 4 dt
2 0 1 t 2
I .

1 1
tan 1 t
2 0

1
tan 1 tan 1 0
2
1

24


8

Question 27:

cos 2 xdx
0
2
cos 2 x 4sin 2 x
Solution 27:

cos 2 x
Let I 2 dx
0 cos 2 x 4sin 2 x


cos2 x
I 2 dx
0
cos2 x 4 1 cos2 x

cos 2 x
I 2 dx
0 cos 2 x 4 4cos 2 x
1 2 4 3cos 2 x
3 0 cos 2 x 4 4 cos 2 x
I dx

1 2 4 3cos 2 x 1 2 4
I
3 0 4 3cos x 2
dx
3 0 4 3cos 2 x
dx

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 2 1 2 4sec2 x
3 0 3 0 4sec2 x 3
I 1dx dx

1 1 4sec2 x
I x 02 2 dx
3 3 0 4 1 tan 2 x 3

2 2 2sec2 x
... 1
3 0 1 4 tan 2 x
I dx
6

2sec2 x
Consider, 1 4 tan 2 x dx
0
2

Let 2 tanx = t 2sec2xdx = dt



When x = 0, t = 0 and when x = ,t=
2

2sec 2 x dt
2 dx
0 1 4 tan x
2 0 1 t2


tan 1 t
0

tan 1 tan 1 0


2
Therefore, from (1), we obtain
2
I
6 32 3 6 6

Question 28:

sin x cos x

6
3

sin 2 x
dx

Solution 28:

sin x cos x
Let I 3 dx
6 sin 2 x

I 3

sin x cos x dx
6 sin 2 x

sin x cos x
I 3 dx
6 1 1 2sin cos x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

I 3

sin x cos x dx
6 1 sin 2 x cos 2 x 2sin x cos x

I 3
sin x cos x dx

1 sin x cos x
2
6

Let sin x cos x t sin x cos x dx dt


1 3 3 1
when x , t and when x = , t
6 2 3 2
3 1
dt
I 1 23
2 1 t2
3 1
dt
I 2
1 3

2
1 t2
1 1 1
As , therefore, is an even function.
1 t 1 t 1 t2
2 2

f x dx 2 f x dx
a a
-a 0

It is known that if f(x) is an even function, then


3 1
dt
I 2 2
0
1 t2
3 1
2sin 1 t 2
0

3 1
2sin 1
2

Question 29:
1 dx
0
1 x x
Solution 29:
1 dx
Let I
0
1 x x

I
1 1
1 x x dx
0
1 x x 1 x x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________


1 1 x x dx
0 1 x x
1 1
1 xdx xdx
0 0
1 1
2 2
2 3

1 x 3 x 2
3 0 3 0
2 2 2
2 3 1 1
3 3
2
2
23
3
2.2 2

3
4 2

3

Question 30:

sin x cos x
0
4
9 16sin 2 x
dx

Solution 30:

sin x cos x
Let I = 4
9 16sin 2 x
0
dx

Also let sin x cos x = t (cos x + sinx) dx = dt



When x = 0, t = - 1 and when x = , t = 0
4
sin x cos x t 2
2

sin 2 cos 2 2sin x cos x t 2


1 sin 2 x t 2
sin 2 x 1 t 2
0 dt
I
1
9 16 1 t 2
0 dt

1 9 16 16t 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

0 dt 0 dt
1 52 4t 2
1 25 16t 2

0
1 1 5 4t
log
4 2 5 5 4t 1
1 1
log 1 log
40 9
1
log 9
40

Question 31:

2
sin 2 x tan 1 sin x dx
0

Solution 31:

Let I sin 2 x tan
0
2 1
sin x dx 02 2sin x cos x tan 1 sin x dx
Also, let sin x = t cos x dx =dt

When x = 0, t = 0 and when x = ,t=1
2
I t tan 1 t dt ... 1
1

d
Consider t.tan 1 tdt tan 1 t. tdt tan 1 t tdt dt
dt
2 2
t 1 t
tan 1 t. . dt
2 1 t2 2
t 2 tan 1 t 1 t 2 1 1
dt
2 2 1 t2
t 2 tan 1 t 1 1 1
1.dt dt
2 2 2 1 t2
t 2 tan 1 t 1 1
.t tan 1 t
2 2 2
1
1 t 2 tan 1 t t 1
t.tan tdt 1
tan 1 t
0
2 2 2 0
1
1
24 4
1 1
1
22 4 2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

From equation (1), we obtain


1
I 2 1
2 2 2

Question 32:
x tan x
0 sec x tan x
dx

Solution 32:
x tan x
Let dx ... 1
0 sec x tan x

I
0
x tan x
dx
sec x tan x


0
a
f x dx f a x dx
a

0
x tan x
I dx
0

sec x tan x

I
x tan xdx ... 2
sec x tan x
0

Adding (1) and (2), we obtain


tan x
2I dx
0 sec x tan x

sin x

2I cos x dx
0 1 sin x

cos x cos x
sin x 1 1
2I dx
0 1 sin x
1
2 I 1.dx dx
0 0 1 sin x

1 sin x
2 I x 0

dx
0 cos 2 x

2 I 2 sec2 x tan x sec x dx


2 I 2 tan x sec x 0

2 I 2 tan sec tan 0 sec 0

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

2 I 2 0 1 0 1
2 I 2 2
2 I 2

I 2
2

Question 33:
4
1
x 1 x 2 x 3 dx
Solution 33:
4
Let I = x 1 x 2 x 3 dx
1
4 4 4
I x 1 dx x 2 dx x 3 dx
1 1 1

I I1 I 2 I 3 ... 1
4 4 4
where, I1 x 1 dx, I 2 x 2 dx, and I 3 x 3 dx
1 1 1
4
I1 x 1 dx
1

x 1 0 for 1 x 4
I1 x 1 dx
4

1
4
x2
I1 x
x 1
1 9
I1 8 4 1 ... 2
2 2
4
I 2 x 2 dx
1

x 2 0 for 2 x 4 and x 2 0 for 1 x 2


I 2 2 x dx x 2 dx
2 4

1 2
2 4
x2 x2
I 2 2 x 2 x
2 1 2 2
1
I 2 4 2 2 8 8 2 4
2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 5
I2 2 ... 3
2 2
4
I 3 x 3 dx
1

x 3 0 for 3 x 4 and x 3 0 for 1 x 3


I 3 3 x dx x 3 dx
3 4

1 3
3 4
x x2 2
I 3 3 3 x
2 1 2 3
9 1 9
I 3 9 3 8 12 9
2 2 2
1 5
I 3 6 4 ... 4
2 2
From equations (1), (2), (3), and (4), we obtain
9 5 5 19
I
2 2 2 2

Question 34:
3 dx 2 2
1 2
log
x x 1 3 3
Solution 34:
3 dx
Let I = 1 x x 1
2

1 A B C
Also, let 2
x x 1
2
x x x 1

1 Ax x 1 B x 1 C x 2
1 Ax 2 Ax Bx B Cx 2
Equating the coefficients of x2, x, and constant term, we obtain
A+C=0
A+B=0
B=1
On solving these equations, we obtain
A = 1, C = 1, and B = 1
1 1 1 1
2 2
x x 1 x x x 1

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

3
1 1 1
I 2 dx
1

x x x 1
3
1
log x log x 1
x 1
3
x 1 1
log
x x 1
4 1 2
log log 1
3 3 1
2
log 4 log 3 log 2
3
2
log 2 log 3
3
2 2
log
3 3
Hence, the given result is proved.

Question 35:
4
0
xe x dx 1
Solution 35:
4
Let I = 0
xe x dx
Integrating by parts, we obtain
1 d
I x e x dx x e x dx dx
4

0 0
dx
1
xe x e x dx
1

0 0

x 1 1
xe e x
0 0

e e 1
1
Hence, the given result is proved.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 36:
1
1
x17 cos 4 xdx 0
Solution 36:
1
Let I x17 cos 4 xdx
1

Also, let f x x17 cos 4 x


f x x cos 4 x x17 cos 4 x f x
17

Therefore, f (x) is an odd function.


It is known that if f(x) is an odd function, then f x dx 0
a

a
1
I x17 cos 4 xdx 0
1

Hence, the given result is proved.

Question 37:

2
0
2
sin 3 xdx
3
Solution 37:

Let I 2 sin 3 xdx
0

I 2 sin 2 x.sin xdx
0

2 1 cos 2 x sin xdx
0

sin xdx 2 cos 2 x.sin xdx
2
0 0

cos3 x 2

cos x 02
3 0
1 1 2
1 1 1
3 3 3
Hence, the given result is proved.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 38:

0
4
2 tan 3 xdx 1 log 2

Solution 38:

Let I 4 2 tan 3 xdx
0

I 4 2 tan 2 x tan xdx 2 4 sec 2 x 1 tan xdx
0 0

2 4 sec2 x tan xdx 2 4 tan xdx
0 0

tan 2 x 4
2 2 log cos x 04
2 0

1 2 log cos log cos 0
4
1
1 2 log log1
2
1 log 2 log1 1 log 2
Hence, the given result is proved.

Question 39:
1
sin
1
xdx 1
0 2
Solution 39:
1
sin
1
Let xdx
0
1
I sin 1 x.1.dx
0

Integrating by parts, we obtain


1 1
I sin 1 x.x
1
.xdx
0 0
1 x2
1 1 2 x
2 0 1 x 2
1
x sin 1 x dx
0

Let 1 x2 = t 2x dx = dt
When x = 0, t = 1 and when x = 1, t = 0

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 1 dt
I x sin 1 x
1

0 2 0 t
1 0
x sin 1 x 2 t
1

0 2 1

sin 1 1 1

1
2
Hence, the given result is proved.

Question 40:
1
e
2 3 x
Evaluate dx as a limit of a sum.
0

Solution 40:
1
e
2 3 x
Let I = dx
0

It is known that,

f x dx b a lim n f a f a h ... f a n 1 h
b 1
a n

ba
where, h
n
Here, a =0, b=1, and f x e 23 x
1 0 1
h
n n
f 0 f 0 h ... f 0 n 1 h
1
e 23 x dx 1 0 lim
1

0 n n
1 2
e e 23 x ... e
2 3 n 1 h
lim
n
n
1

lim e 2 1 e 3h e 6 h e 9 h ... e
n n
3 n 1 h

1 2 1 e
3 h n

lim e
n n
1 e3h

n
3
1 2 1 e n
lim e 3
n n
1 e n

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 e 1 e
2 3

lim
n n
3

1 e n

1 1
e 2 e 3 1 lim 3
n n
e n 1
3

1 n
e e 1 lim 3
2 3
n
3 n
e 1

3
e 2 e 3 1 n
lim 3
3 n
e n 1

e 2 e 3 1 x
1 lim
n e 1
x
3
1
e e 2

3
1 1
e2
3 e

Question 41:
dx
e x
e x
is equal to

A.tan -1 e x C
B.tan -1 e x C
C.log e x e x C
D.log e x e x C
Solution 41:
dx ex
Let I dx e2 x 1 dx
e x e x
Also, let e x t e x dx dt
dt
I
1 t2

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

tan 1 t C
tan 1 e x C
Hence, the correct Answer is A.

Question 42:
cos 2 x
sin x cos x 2
dx is

-1
A. C
sin x cos x
B.log sinx+cosx C
C.log sinx-cosx C
1
D. C equal to
sin x cos x
2

Solution 42:
cos 2 x
Let I dx
sin x cos x
2

cos2 x sin 2 x
I dx
sin x cos x
2


co s x sin x cos x sin x dx
sin x cos x
2

cos x sin x
dx
cos x sin x
Let cos x sin x t cos x sin x dx dt
dt
I
t
log t C
log cos x sin x C
Hence, the correct Answer is B.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

Question 43:
xf x dx is equal to
b
If f (a + b x) = f (x), then a

ab b
f b x dx
2 a
A.

ab b
f b x dx
2 a
B.

ba b
f x dx
2 a
C.

ab b
f x dx
2 a
D.

Solution 43:
xf x dx
b
Let I = a
(1)

I a b x f a b x dx
a
b
a
b
f x dx f a b x dx
b

a
I a b x f x dx
b

I a b f x dx I using 1
b

I I a b f x dx
b

2 I a b f x dx
b

ab
f x dx
b
I
2 a
Hence, the correct Answer is D.

Question 44:
1 2x 1
The value of 0
tan 1 2
1 x x
dx is

A. 1
B. 0
C. 1

D.
4
Solution 44:
1 2x 1
Let I tan 1 2
dx
0
1 x x

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.
Class XII Chapter 7 Integrals Maths
______________________________________________________________________________

1 x (1 x
I tan 1 dx
1 x 1 x
0

I tan 1 x tan 1 1 x dx ... 1


1

I tan 1 1 x tan 1 1 1 x dx
1

I tan 1 1 x tan 1 x dx
1

I tan 1 1 x tan 1 x dx ... 2


1

Adding (1) and (2), we obtain


2 I tan 1 x tan 1 1 x tan 1 1 x tan 1 x dx
1

2I 0
I 0
Hence, the correct Answer is B.

Printed from Vedantu.com. Register now to book a Free LIVE Online trial session with a
Top tutor.