You are on page 1of 11

BAB II MATERI POKOK

RECOUNT TEXT

A. Indikator keberhasilan
3.3.1. Siswa dapat mengidentifikasi fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan dari
teks recount
3.3.2. Siswa dapat menangkap makna makna dalam teks recount lisan dan tulis sederhana.
3.3.3. Siswa dapat membandingkan perbedaan perbedaan berbagai teks tentang
pengalaman/kejadian/peristiwa yang ada dalam bahasa Inggris, perbedaan teks dalam
bahasa Inggris dengan yang ada dalam bahasa Indonesia.

B. Uraian materi
1. Recount text
Recount
A recount is a piece of text that retells past events, usually in the order in which they
happened.
Listening to a recount is listening about something that has happened in your life,
what you did at the weekend or exciting things.
The purpose of recount is to give a description of what occured and when it occured.

Types of recount
Personal recount
This usually retells an event that the writer was personally involved in.
Biography recount
This usually retells accounts of a persons life.
Factual recount
This records an incidents, e.g. a science experiment, police report, etc.
Imaginative recount
The writer writes an imaginary role and giving details of events in the
recount, e.g. a day in the life of a pirate.
Historical recount
This retells historical events in the past.
Generic structure of a recount
Title
Orientation
(who were involved in the story, when, and where)
Events
(tell what happened in a chronological order)
Re-orientation
(the conclusion of the experience)

Pay attention on
Tense used on recount text is past tense.
Pronouns
Noun phrases
Time connections
Time conjunctions
Capitalisation
Punctuation

C. Latihan soal
Recount Text
Diana was born in 1961 as the third daughter of Edward John Spencer and his wife
Ruth Burke Roche. Diana grew up in a very privileged family that had a long history of
close ties with the royal family. When Dianas paternal grandfather passed away in 1975,
Dianas father became the 8th Earl of Spencer and Diana gained the title of Lady.
In 1969, Dianas parents divorced. Her mothers affair helped court decide to give
custody of the couples four children to Dianas father. Both of her parents eventually
remarried, but the divorce left an emotional scar on Diana.
Diana attended school at West Heath in Kent and spent a short time a finishing
school in Switzerland. Although she was not an excellent student academically, her
determined personality, caring nature, and cheerful outlook helped her through it. After
returning from Switzerland, Diana rented an apartment with two friends, worked with
children at the Young England Kindergarten, and watched movies and visited restaurants
in her free time.
It was about this time that Prince Charles, in his early 30, was under increasing
pressure to choose a wife. Dianas vibrancy, cheerfulness, and good family background
caught the attention of Prince Charles and the two began dating during in mid-1980. It was
a whirlwind romance for on February 24, 1981, Buckingham Palace officially announce
the couples engagement. At the time, Lady Diana and Prince Charles seemed truly in love
and whole world was awed by what seemed like a fairytale romance.

Latihan soal.
1. How did Diana spend her free time when she was still a bachelorette?
a. She watched movies
b. She finished her school
c. She worked in restaurant
d. She returned to Switzerland
e. She visited her friends near the restaurant
Jawaban: ... and watched movies and visited restaurants in her free time.(a)

2. The custody of the couples four children was given to Dianas father because.
a. her outlook was cheerful
b. her mother had an affair
c. she determined her personality
d. she had her very privileged family
e. her paternal grandfather was dead
Jawaban: Her mothers affair helped court decide to give custody of the couples four
children to Dianas father. (b)

3. How was Diana academic achievement?


a. Super c. First rate
d. Admirable d. Exceptional
e. Smart
jawaban: Although she was not an excellent student academically, .... (b)
Pilihan A, C, D, dan E mempunyai makna yg sama

D. Rangkuman
A recount is a piece of text that retells past events, usually in the order in which they
happened.

Generic structure of a recount


Title
Orientation
(who were involved in the story, when, and where)
Events
(tell what happened in a chronological order)
Re-orientation
(the conclusion of the experience)

Pay attention on
Tense used on recount text is past tense.
Pronouns
Noun phrases
Time connections
Time conjunctions
Capitalisation
Punctuation

E. Evaluasi
Text 1
On Saturday night, we went to the Town Hall. It was the last day of the year and a large
crowd of people had gathered under the Town Hall clock. It would strike twelve in twenty
minutes time. Fifteen minutes passed and then, at five to twelve, the clock stopped. The big
minute hand did not move. We waited and waited, but nothing happened. Suddenly someone
shouted,Its two minutes past twelve! The clock has stopped!
I looked at my watch. It was true. The big clock refused to welcome the New Year. At that
moment, everybody began to laugh and sing.
(sumber: detik-detik UN bahasa Inggris; 2005/2006; Intan Pariwara)
Answer this questions!
1. When did the clock stopped?
a. At 5.12 b. At 11.55 c. At 12.00 d. At 12.02 e. At 12.12

2. Why did the people gather under the Town Hall clock?
a. To welcome the New Year b. To see the newly bought clock
c. To strike the laughing people d. To stop people who shouted
e. To welcome the newyork

3. Based on the text, where was the writer?


a. At the center of the town
b. At home
c. AT the beach
d. At the market
e. At the center of the beach

4. When did the event happen?


a. in the middle of the year
b. the end of the year
c. Christmas celebration
d. at the weekend as usual
e. the end of the Christmas celebration

5. Which of the following is not true according to the text?


a. the writer was waiting to celebrate the New Year.
b. the writer brought a watch.
c. the writer was very happy.
d. The writer celebrated the New Year with his family.
e. The writer celebrated the New Year with his best friend.

6. What probably happened when someone shouted that the clock stopped?
a. everybody directly celebrated the New Year
b. everybody sings and laugh.
c. everybody looked for a watch.
d. everybody shouted too.
e. everybody look for a what.

7. What does the first sentence tell you?


a. The problem that the writer met
b. The funny thing in the story
c. The opening of the story
d. The past event
e. The closing of the story

8. It would strike twelve in twenty minutes time.


The underlined word refers to
a. the clock b. authors watch c. the town d. the place d. The city

9. It was the last day of the year and a large crowd of people had gathered under the Town Hall clock.
What is the closest meaning of the underlined word?
a. mass b. Big c. Many c. lots of e. long

10. The big clock refused to welcome the New Year


What is the synonym of the word .
a. reject b. Accept c. Admit d. Hate e. like

Text 2
On Wednesday, my students and I went to Yogyakarta. We stayed at Dirgahayu Hotel which is
not far from Malioboro.

On Thursday, we visited the temples in Prambanan. There are three big temples, the Brahmana,
Syiwa and Wisnu temples. They are really amazing. We visited only Brahmana and Syiwa temples,
because Wisnu temple is being renovated.

On Friday morning we went to Yogya Kraton. We spent about two hours there. We were lucky
because we were led by a smart and friendly guide. Then we continued our journey to Borobudur.
We arrived there at four p.m. At 5 p.m. we heard the announcement that Borobudur gate would be
closed.
In the evening we left for Jakarta by wisata bus.

11. The text above mainly discusses about..

a. the writers trip to Yogyakarta

b. the writers first visit to Prambanan

c. the writers impression about the guide

d. the writers experience at Yogya Kraton

e. the writers impression about Borobudur

12. The text is written in the form of a/an

a. recount

b. narrative

c. report

d. anecdote

e. spoof

13. The purpose of the text is to.

a. tell past events

b. entertain readers

c. describe the smugglers

d. report an event to the police

e. inform readers about events of the day

14. What are the big temples in Prambanan?

a. angkor wat, syiwa, and sudra temples

b. paria, brahmana, and temples

c. brahmana, syiwa, and wisnu temples


d. wisnu, syiwa, and borobudur temples

e. borobudur, syiwa, and brahmana temples

15. When did they go home?

a. On Saturday morning

b. On Friday evening

c. On Thursday evening

d. On Friday afternoon

e. On Saturday evening

16. Why did they only visit Brahmana and Syiwa temples?

a. because there was no wisnu temple

b. because wisnu temple was amazing

c. because wisnu temple was too small

d. because wisnu temple was being repaired

e. because wisnu temple was being destroyed

Text 3

The police thought that two burglars started the robbery at 151 Pattimura street on Sunday
afternoon. The burglars broke into the students room while they were going to a football game. They
never thought that while they were away, burglars would break into their boarding house.

17. The communicative purpose of this text is

a. to retell events for the purpose of informing

b. to present perspective points about an issue

c. to describe the way they are

d. to acknowledge readers about informative events


e. to share an amusing incident

18. The text is in form of a/an

a. description

b. report

c. anecdote

d. recount

e. news item

19. When did the robbery happen?

a. Sunday morning

b. Sunday afternoon

c. Saturday morning

d. Saturday afternoon

e. Monday evening

20. The lexico grammatical features are mostly written in..

a. passive voice

b. direct speech

c. reported speech

d. simple past tense

e. simple present tense

F. Umpan balik dan tindak lanjut

Kamu telah menyelesaikan bab ini dengan memberikan jawaban pada soal evaluasi.
Cocokkan jawabanmu dengan kunci jawaban di akhir modul.
Hitung dengan benar dan gunakan rumus berikut untuk mengetahui tingkat
penguasaanmu terhadap isi bab ini.

Jumlah jawaban siswa yang benar


Tingkat Penguasaan = ____________________________ x 100%
Jumlah soal

Arti tingkat penguasaan:


90 - 100% = baik sekali
80 - 89% = baik
70 - 79% = cukup
< 70% = kurang

Jika tingkat penguasaan anda minimal mencapai skor 80 %, maka anda dapat
melanjutkan pembelajaran ke bab berikutnya. Jika masih belum mencapai angka tersebut
serbaiknya anda mengulang kembali pembelajaran pada bab ini. Pahami indikator
keberhasilan anda. Pelajari kembali rangkuman yang ada dan sesuaikan dengan jawaban yang
anda berikan.
Kunci jawaban
1. B 2. A 3. A 4. B 5. D
6. C 7. C 8. A 9. A 10. A
11. A 12. A 13. A 14. C 15. B
16. D 17. A 18. B 19. B 20. B