You are on page 1of 8

Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice

Centrul Naional de Evaluare i Examinare

Examenul de bacalaureat naional 2015

Proba C
de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional
studiat pe parcursul nvmntului liceal

Proba scris la Limba englez

Toate filierele, profilurile i specializrile/ calificrile

Toate subiectele sunt obligatorii.


Timpul de lucru efectiv este de 120 de minute. Varianta 6

NELEGEREA TEXTULUI CITIT

SUBIECTUL I (40 de puncte)


Read the text below. Are the sentences 1-5 Right (A) or Wrong (B)? If there is not enough
information to answer Right (A) or Wrong (B), choose Doesnt say (C). Mark A, B or C on
your exam sheet.

Martin Luther King dreamt that all inhabitants of the United States would be judged by their
personal qualities and not by the color of their skin. In April 1968 he was murdered by a white
racist. Four years earlier, he had received the Peace Prize for his nonviolent campaign against
racism.

King adhered to Gandhi's philosophy of nonviolence. In 1955 he began his struggle to


persuade the US Government to declare the policy of racial discrimination in the southern states
unlawful. The racists responded with violence to the black people's nonviolent initiatives.
In 1963, 250,000 demonstrators marched to the Lincoln Memorial in Washington, where King gave
his famous "I have a dream" speech. The following year, President Johnson got a law passed
prohibiting all racial discrimination.

But King had powerful opponents. The head of the FBI, John Edgar Hoover, had him
placed under surveillance as a communist, and when King opposed the administration's policy in
Vietnam, he fell into disfavour with the President. It has still not been ascertained whether King's
murderer acted on his own or was part of a conspiracy.

(http://www.nobelprize.org)

1. Martin Luther King dreamt of a country in which people would not be judged by their look.
A. Right B. Wrong C. Doesnt say
2. He was awarded the Peace Prize after his death.
A. Right B. Wrong C. Doesnt say
3. Black peoples protests were held in summer.
A. Right B. Wrong C. Doesnt say
4. The owner of FBI was one of Kings opponents.
A. Right B. Wrong C. Doesnt say
5. It is clear that Kings murderer acted on his own.
A. Right B. Wrong C. Doesnt say

Proba C Limba englez Varianta 6


1
Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Centrul Naional de Evaluare i Examinare

SUBIECTUL al II-lea (60 de puncte)

Read the text below. For questions 1-10, choose the answer (A, B, C or D) which you think
fits best according to the text.

The nineteenth century brought great upheaval to Western societies. Democratic ideals and
the Industrial Revolution swept through Europe and changed the daily lives of citizens at all levels.
Struggles between the old world order and the new were the root causes of conflicts from the
Napoleonic Wars to the American Civil War. From New York, to London, to Vienna, the world was
changing and the consequences can still be felt to this day.
The lives of musicians, composers, and makers of musical instruments were greatly altered
by these social changes. In earlier times, musicians were usually employed by either the church or
the court and were merely servants to aristocratic circles. Composers wrote music for
performances in these venues, and musical instrument makers produced instruments to be played
by wealthy patrons or their servant musicians. With the rise of the middle class, more people
wanted access to music performances and music education.
A new artistic aesthetic, Romanticism, replaced the ideals of order, symmetry, and form
espoused by the classicists of the late eighteenth century. Romantics valued the natural world,
idealized the life of the common man, rebelled against social conventions, and stressed the
importance of the emotional in art. In music, Romanticism, along with new opportunities for earning
a livelihood as a musician or composer, produced two seemingly opposite venues as the primary
places for musical activitythe large theater and the parlor.
One result of the Industrial Revolution was the creation of a middle class. The new
economic strata consisted of a larger number of people with more expendable income and more
leisure time than had ever existed before. Musical extravaganzas that triumphed the musician or
composer gained popularity with the masses of concertgoers. Beginning with Beethoven,
composers began to arrange large concerts in order to introduce their works to the public. As
audiences desired more, composers wrote larger musical works and demanded more of
performers and their instruments.
The "bigger is better" mentality led to new musical forms such as the tone poem and large-scale
symphonic and operatic works. Orchestras grew, including larger string sections with a full complement
of woodwinds, brass, and ever more percussion instruments. New types of orchestral winds [...]
and brass [...] that allowed for greater facility and more accurate playing were introduced.
Composers such as Hector Berlioz, and later Johannes Brahms and Richard Wagner, continually
pushed the limits of the available musical forms, performers, instruments, and performance spaces
throughout the nineteenth century.
(adapted from http://www.metmuseum.org)
1. During the 19th century, Western societies underwent
A. great turmoil.
B. great earthquakes.
C. great hardships.
D. great renovations.

2. During the 19th century, conflicts were basically caused by


A. the desire to preserve the old order.
B. opposing views on the world order.
C. struggles taking root.
D. new struggles with the world.

3. During the 19th century, the musicians status


A. was similar to that of servants to aristocratic circles.
B. was identical to that of servants to aristocratic circles.
C. was changed from that of servants to aristocratic circles.
D. became that of servants to aristocratic circles.

Proba C Limba englez Varianta 6


2
Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Centrul Naional de Evaluare i Examinare

4. The classicists of the late 18th century valued


A. Romanticism.
B. replacing Classicism.
C. order.
D. the natural world.

5. Romantics considered that social conventions


A. were worth upholding.
B. were one of the ideals of the classicists.
C. were something to be preserved.
D. were something to be challenged.

6. The large theatre and the parlor were two venues for musical activity
A. introduced by the Romantics.
B. revitalized by the Romantics.
C. invented by the Romantics.
D. opposed by the Romantics.

7. The middle class had more expendable income and


A. less free time.
B. less working time.
C. more working time.
D. more free time.

8. Large concerts were introduced in order for composers


A. to introduce themselves to the public.
B. to introduce Beethoven to the public.
C. to introduce public to music.
D. to introduce their music to the public.

9. During the 19th century, composers such as Berlioz constantly strived to overcome
A. their limits.
B. the limitations of the public.
C. the limits of the musical forms.
D. the limits of society.

10. Music in the 19th century


A. became available to a larger audience.
B. was performed only in aristocratic circles.
C. didnt reflect the changes in society.
D. was enjoyed only by servants.

PRODUCEREA DE MESAJE SCRISE

SUBIECTUL I (40 de puncte)


You have recently heard about a concert being held in your hometown. The artist is one of your
best friends favorites so you decide to write him/her an email inviting him/her to the concert and
providing him/her with information related to the day and the time, as well as offering to pay for the
tickets. Write your e-mail in 80 100 words.

SUBIECTUL al II-lea (60 de puncte)


You have recently had a class discussion on motivation in peoples lives. Your teacher has asked
you to write an essay, giving your opinion on the following statement: I think it all comes down to
motivation. If you really want to do something, you will work hard for it.
Write your essay in 180-200 words.

Proba C Limba englez Varianta 6


3
Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Centrul Naional de Evaluare i Examinare

Examenul de bacalaureat naional 2015

Proba C
de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional
studiat pe parcursul nvmntului liceal

Proba scris la Limba englez

Toate filierele, profilurile i specializrile/ calificrile

BAREM DE EVALUARE

Varianta 6

Se puncteaz oricare alte modaliti de rezolvare corect a cerinelor.


Nu se acord punctaje intermediare, altele dect cele precizate explicit prin barem.
Nu se acord fraciuni de punct.

NELEGEREA TEXTULUI CITIT

SUBIECTUL I (40 de puncte)

5 rspunsuri x 8 puncte = 40 de puncte

Rspunsuri
1 A; 2 B; 3 C; 4 B; 5 B.

SUBIECTUL al II-lea (60 de puncte)

10 rspunsuri x 6 puncte = 60 de puncte

Rspunsuri
1 A, 2 B, 3 C, 4 C, 5 D, 6 A, 7 D, 8 D, 9 C, 10 A.

Nivelul de competen se va acorda n funcie de punctajul obinut, dup cum urmeaz:

-: 0-10 puncte
A1: 11-30 puncte
A2: 31-60 puncte
B1: 61- 80 puncte
B2: 81- 100 puncte

Proba C Limba englez Varianta 6


Barem de evaluare
1
Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Centrul Naional de Evaluare i Examinare

PRODUCEREA DE MESAJE SCRISE

SUBIECTUL I (40 de puncte)

Coninut 20 de puncte
scrie un text adecvat situaiei / tipului de text propus 4 puncte
respect limita legat de numrul de cuvinte indicat 4 puncte
scrie enunuri simple pe tema propus 4 puncte
exprim n fraze scurte ceea ce simte 4 puncte
explic pe scurt aciunile prezentate / descrise 4 puncte

Organizarea textului 10 puncte


ordoneaz corect cuvintele n enunuri simple 5 puncte
leag enunuri scurte prin conectorii cei mai des folosii, producnd un text simplu i
coerent 5 puncte

Corectitudine gramatical 5 puncte


folosete relativ corect structuri sintactice i forme gramaticale simple, fr a afecta sensul
global al mesajului

Vocabular 5 puncte
folosete corect un repertoriu elementar de cuvinte i expresii adecvate temei propuse

SUBIECTUL al II-lea (60 de puncte)

Coninut 30 de puncte
scrie un text adecvat situaiei / tipului de text propus 10 puncte
respect limita impus de numrul de cuvinte indicat 10 puncte
argumenteaz opiniile prezentate 10 puncte

Organizarea textului 10 puncte


utilizeaz o gam variat de conectori pentru a evidenia relaiile dintre idei 5 puncte
folosete corect paragrafele 5 puncte

Corectitudine gramatical 10 puncte


folosete corect structurile gramaticale 5 puncte
folosete o gam variat de structuri gramaticale 5 puncte

Vocabular 10 puncte
folosete vocabularul n mod corect 5 puncte
folosete un vocabular variat i adecvat temei 5 puncte

Nivelul de competen se va acorda n funcie de punctajul obinut, dup cum urmeaz:

-: 0-10 puncte
A1: 11-30 puncte
A2: 31-60 puncte
B1: 61- 80 puncte
B2: 81- 100 puncte

Proba C Limba englez Varianta 6


Barem de evaluare
2
Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Centrul Naional de Evaluare i Examinare

Examenul de bacalaureat naional 2015

Proba C
de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional
studiat pe parcursul nvmntului liceal

Proba oral la Limba englez

Toate filierele, profilurile i specializrile/calificrile

23 iunie 2015

Biletul nr. 1

1. Answer the following question: How did you meet your best friend(s)?

2. Speak about how air pollution affects the environment.

3. Give your opinion on the following statement: A warm smile is the universal language of
kindness. Use relevant arguments and examples to support your ideas.

Proba C Limba englez


Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Centrul Naional de Evaluare i Examinare

Examenul de bacalaureat naional 2015

Proba C
de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional
studiat pe parcursul nvmntului liceal

Proba oral la Limba englez

Toate filierele, profilurile i specializrile/calificrile

BAREM DE EVALUARE

Producerea de mesaje orale (100 de puncte)

Subiectul I 20 de puncte
62

formuleaz un rspuns scurt, adecvat subiectului, folosind expresii/fraze simple, asigurnd


20

prin relatorii cel mai des folosii legtura ntre acestea 14 puncte
folosete un repertoriu lexical elementar, adecvat temei 2 puncte
-

folosete relativ corect forme i structuri gramaticale foarte simple 2 puncte


ov


as

pronun relativ corect cuvintele folosite 2 puncte


Br

Subiectul al II-lea 30 de puncte


povestete/descrie/expune cu precizie o serie de elemente distincte legate de tema
propus, producnd un discurs destul de clar pentru a putea fi urmrit i exprimndu-se cu
uurin 15 puncte
folosete un repertoriu lexical suficient pentru a se exprima cu ajutorul parafrazelor asupra
temei propuse i dovedete o bun stpnire a vocabularului elementar 5 puncte
dovedete o bun stpnire a structurii frazei simple i a frazelor complexe cel mai des
folosite i are un bun control gramatical, n ciuda unor influene ale limbii materne
5 puncte
pronun clar i se exprim cursiv, dar cu pauze ocazionale 5 puncte

Subiectul al III-lea 50 de puncte


dezvolt o argumentaie clar, susinndu-i punctul de vedere cu argumente i exemple
pertinente 10 puncte
folosete eficient un repertoriu variat de conectori pentru a-i lega frazele ntr-un discurs
bine structurat i coerent 10 puncte
folosete corect un vocabular adecvat temei i suficient de bogat nct s-i permit s
varieze formulrile pentru a evita repetrile dese 10 puncte
folosete corect forme i structuri gramaticale variate, n ciuda unor erori nesistematice i a
unor mici greeli sintactice rare 10 puncte
se exprim fluent, dovedind o pronunie i o intonaie clare i fireti 10 puncte

Nivelul de competen se va acorda n funcie de punctajul obinut, dup cum urmeaz:


-: 0-10 puncte
A1: 11-30 puncte
A2: 31-60 puncte
B1: 61- 80 puncte
B2: 81- 100 puncte

Proba C Limba englez


Barem de evaluare
1
Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Centrul Naional de Evaluare i Examinare

Interaciune oral (Participarea la conversaie) (100 de puncte)

Calitatea interaciunii: 60 de puncte


stabilete un contact social adecvat situaiei de comunicare, folosind formule de adresare
potrivite 10 puncte
face fa dialogului, reacionnd prin rspunsuri adecvate, solicitnd lmuriri, reformulnd o
parte din ceea ce a spus examinatorul pentru a oferi continuitate schimbului verbal, artnd
astfel c urmrete firul discuiei 20 puncte
ofer informaiile solicitate, exprimndu-i sentimentele/justificnd/argumentndu-i punctul
de vedere n legtur cu subiectul discuiei 20 puncte
produce un discurs clar, coerent, subliniind relaiile ntre idei prin folosirea conectorilor
adecvai 10 puncte

Corectitudine gramatical: 15 de puncte


folosete corect forme i structuri gramaticale 5 puncte
folosete forme i structuri gramaticale variate 10 puncte

Vocabular: 15 de puncte
folosete un vocabular variat i adecvat subiectului 10 puncte
folosete vocabularul n mod corect 5 puncte

Pronunie: 10 de puncte
are o pronunie i o intonaie corecte i fireti 5 puncte
se exprim fluent 5 puncte

Nivelul de competen se va acorda n funcie de punctajul obinut, dup cum urmeaz:


-: 0-10 puncte
A1: 11-30 puncte
A2: 31-60 puncte
B1: 61- 80 puncte
B2: 81- 100 puncte

Proba C Limba englez


Barem de evaluare
2