You are on page 1of 6

Trang 1/5 - Mã đề:

001

SỞ GD-ĐT HÀ TĨNH ĐÊ THI OLYMPIC MÙA XUÂN NĂM 2017


TRƯỜNG THPT CÙ HUY CẬN MÔN TIẾNG ANH LỚP 10
(Đề gồm có 04 trang) Thời gian: 60 phút - không tính thời gian giao đề

MĐ 001
Họ và tên thí sinh:……………………………………………… ….SBD:…………………

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs
from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 1: A. looked B. provided C. washed D. missed
Question 2: A. hopes B. books C. believes D. sits
Question 3: A. watch B. chemistry C. children D. chest

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three
in the position of the primary stress in each of the following questions.
Question 4: A. happen B. police C. machine D. polite
Question 5: A. economics B. engineer C. Vietnamese D. company

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs
correction in each of the following questions.
Question 6: Rabies are a dangerous disease that causes death and strange symptoms.
A B C D
Question 7: She got high results in the exams, that made her parents delighted.
A B C D
Question 8: Unless you finish your homework before going to school, you wouldn’t get high marks.
A B C D
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the
following questions.
Question 9: He loves ____________ some famous English cartoons to relax when he has free time.
A. watched B. watching C. to be watched D. watch
Question 10: The doctor advised Son Tung to____________ up his mind to have more meaningful songs
to the youth.
A. make B. turn C. avoid D. take
Question 11: Almost half of turtles and tortoises are known to be threatened with_________.
A. extinct B. extinctly C. extinction D. extinctive
Question 12: I ____________ books about the wildlife in Africa at the moment.
A. am reading B. was reading C. have read D. read
Trang 2/5 - Mã đề:
001

Question 13: Mary, ____________ sits next to me at class, is very intelligent.


A. whom B. that C. who D. which
Question 14: Whenever my brother travels to Paris, he just wants to buy a ____________ bag.
A. sleeping yellow big B. big sleeping yellow
C. big yellow sleeping D. yellow big sleeping
Question 15: He asked her to drive slowly but she didn’t pay any ___________.
A. notice B. worry C. attention D. expression
Question 16: If Mai ___________ harder, she would have passed the entrance exam with flying colors.
A. has learnt B. had learnt C. learned D. learns
Question 17: Would you like ____________ to the cinema with me tonight?
A. to go B. go C. going D. went
Question 18: I am not interested ____________ violence in any school or any place.
A. in B. under C. for D. of
Question 19: Since he moved to London, we ____________ him and his family.
A. don’t meet B. haven’t met C. won’t meet D. hadn’t met
Question 20: Mountain gorillas spend __________ of their time eating.
A. many B. much C. a number D. a few
Question 21: If she___________ her sister, she would spend more time reading English books.
A. were B. am C. had been D. have been
Question 22: She said that she ____________ visit her grandparents the following Sunday.
A. visit B. will visit C. would visit D. had visited
Question 23: Daisy always ____________ up early to go to school on time.
A. get B. got C. has got D. gets
Question 24: ____________ I put the phone down than it rang again.
A. Lately had B. No sooner had C. Hardly had D. Seldom have

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete
each of the following exchange.
Question 25: Two friends Laura and Anne are talking about the vase which Laura has just broken.
- Laura: “I am terribly sorry. I have broken your favorite vase, Anne!”
- Anne: “ ____________________”
A. It’s stupid B. I don’t like it C. Oh, that’s ok D. I am tired
Question 26: - Jim: “How do you do?” - Mary: “____________”
A. How do you do? B. I am 16 C. No, thanks D. Never mind
Trang 3/5 - Mã đề:
001

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the
underlined word in each of the following questions.
Question 27: Toxic chemicals in the air and land, contaminated water and increased water temperatures
have also made a lot of animals become extinct.
A. fresh B. polluted C. sociable D. purified
Question 28: If petrol price go up any more, I shall have to use a bicycle.
A. ascend B. develop C. increase D. raise

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to
the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 29: The three animals have made an incredible journey to find their owners.
A. believable B. forgettable C. unforgettable D. unbelievable
Question 30: He admitted breaking his mother's vase.
A. agreed B. regretted C. denied D. confessed

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the
correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.
William Shakespeare was one of the greatest writers in the English literature. He was born in 1564
in Stratford-upon-Avon. (31)__________ the age of eighteen he got married to Anne Hathaway, (32)
__________ was eight years older than himself. A few years later he moved to London, where he worked
as an actor and a playwright. Shakespeare (33) __________ 36 plays and 154 sonnets (a kind of poem)
during his life.
His most famous plays are the four great tragedies - Othello, Macbeth, Hamlet, and King Lear.
Shakespeare died in Stratford-upon-Avon on 23 April 1616. His (34) _________ are still very popular
today: they have been translated into a number of different languages, and many of them have been (35)
_________ into films, both in English and in other languages.

Question 31: A. In B. From C. At D. On


Question 32: A. who B. whose C. which D. whom
Question 33: A. write B. written C. writes D. wrote
Question 34: A. films B. plays C. novels D. actors
Question 35: A. worked B. become C. done D. made

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the
correct answer to each of the questions.

For more than six million American children, coming home after school means coming back to an
empty house. Some deal with the situation by watching TV. Some may hide. But all of them have
something in common. They spend part of each day alone. They are called “latchkey children”. They are
children who look after themselves while their parents work. And their bad condition has become a
subject of concern.
Trang 4/5 - Mã đề:
001
Lynette Long was once the principal of an elementary school. She said, “We had a school rule
against wearing jewelry. A lot of kids had chains around their necks with keys attached. I was constantly
telling them to put the keys inside shirts. There were so many keys; it never came to my mind what they
meant”. Slowly, she learned that they were house keys. She and her husband began talking to the children
who had keys. They learned of the effect working couples and single parents were having on their
children. Fear was the biggest problem faced by children at home alone. One in three latchkey children the
Longs talked to reported being frightened.
Many had nightmares and were worried about their own safety. The most common way latchkey
children deal with their fears is by hiding. They may hide in a shower stall, under a bed or in a closet. The
second is TV. They often turn the volume up. It’s hard to get statistics on latchkey children the Longs have
learned. Most parents are slow to admit that they leave their children alone too much.

Question 36: The phrase “an empty house” in the passage mostly means ______.
A. a house with no people inside B. a house with no furniture
C. a house with nothing inside D. a house with too much space
Question 37: One thing that the children in the passage share is that ______.
A. they all watch TV B. they spend part of each day alone
C. they are from single-parent families D. they all wear jewelry
Question 38: The phrase “latchkey children” in the passage means children who ______.
A. close doors with keys and watch TV by themselves
B. like to carry latches and keys with them everywhere
C. are locked inside houses with latches and keys
D. look after themselves while their parents are not at home
Question 39: The main problem of latchkey children is that they ______.
A. are also found in middle-class families
B. watch too much television during the day
C. suffer a lot from being left alone
D. are growing in numbers
Question 40: What is the main idea of the first paragraph?
A. How kids spend free time.
B. Why kids hate going home.
C. Bad condition of latchkey children.
D. Children’s activities at home.
Question 41: Why did a lot of kids have chains around their necks with keys attached?
A. They had to use the keys to open school doors.
B. Schools didn’t allow them to wear jewelry, so they wore keys instead.
C. They were fully grown and had become independent.
D. They would use the keys to enter their houses when they came home.
Question 42: What do latchkey children suffer most from when they are at home alone?
A. Fear.
B. Tiredness.
C. Boredom.
D. Loneliness.
Question 43: Lynette Long learned of latchkey children’s problems by ______.
A. visiting their homes
B. delivering questionnaires
C. interviewing their parents
D. talking to them
Question 44: What is the most common way for latchkey children to deal with fears?
Trang 5/5 - Mã đề:
001
A. Hiding somewhere.
B. Talking to the Longs.
C. Having a shower.
D. Lying under a TV.
Question 45: It’s difficult to find out the number of latchkey children because ______.
A. most parents are reluctant to admit that they leave their children alone
B. they do not give information about themselves for safety reasons
C. they hide themselves in shower stalls or under beds
D. there are too many of them in the whole country
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning
to each of the following questions.
Question 46: They should buy this house for their own family.
A. This house should use for their own family.
B. This house should be bought for their family.
C. They should be bought the house for their family.
D. This house shouldn’t be bought for their family.
Question 47: Nobody can answer the questions.
A. The questions can answer by nobody.
B. The questions can not be answered.
C. The questions cannot be answered by nobody.
D. The questions can be answered.
Question 48: I have never visited Thien Mu pagoda before.
A. This is the first time I have ever visited Thien Mu pagoda.
B. I used to visit Thien Mu pagoda when I was a child.
C. Thien Mu pagoda is the most beautiful one.
D. I have been to Thien Mu pagoda several times.
Question 49: “Let’s go out for a walk, Jenny!” said Tom.
A. Tom asked Jenny if she can go out for a walk.
B. Jane ordered Mary to go out for a walk.
C. Jane suggested Jenny going out for a walk.
D. Jane wondered whether Mary didn’t go out for a walk.
Question 50: They didn’t paid attention to the teacher so they didn’t understand the lesson.
A. Unless they had paid attention to the teacher, they would understand the lesson.
B. In spite of paying attention to the teacher, they didn’t understand the lesson.
C. They understood the lesson because they paid attention to the teacher.
D. If they had paid attention to the teacher, they would have understood it.

__________THE END__________

KEY 001
Trang 6/5 - Mã đề:
001

Câu số Đáp án Câu số Đáp án


1 B 26 A
2 C 27 B
3 B 28 C
4 A 29 A
5 D 30 C
6 A 31 C
7 B 32 A
8 A 33 D
9 B 34 B
10 A 35 D
11 C 36 A
12 A 37 B
13 C 38 D
14 C 39 C
15 C 40 C
16 B 41 D
17 A 42 A
18 A 43 D
19 B 44 A
20 B 45 A
21 A 46 B
22 C 47 B
23 D 48 A
24 B 49 C
25 C 50 D