You are on page 1of 22

They are considered to be the first regional planners.

a. Egyptians
b. Greeks
c. Romans
d. Chinese

Who directs by the code to protect the environment and impose penalties for acts which endanger
the environment?
A. Mayor
B. Local sangunian
C. Congresman
D. People

Why is a mass housing project in the watershed area unsound and environmentally dangerous?

A. Because trees to capture precipitation, not housing and impervous structures, are the priority in a
catchment reserve.
B. Because domestic solid wastes and leaches from septic tanks can contaminate water supply.
C. Because a declared watershed is a protected area and not for allienable and disposable.
D. All of the above

He shall contribute time and information to the professional development of new professionals and
other colleagues, including students of the profession, " is what section of code of ethics for envi
planners in the phil?
A. SECTION 7
B. SECTION 8
C. SECTION 9

Based on National Statistics Office's definition , women of this age range are presumed to be fertile
and child bearing.
a. 12 yrs and 42 yrs
b. 14 yrs and 44yrs
c. 15yrs and 49yrs
d. 16yrs to 36yrs
e. 17yrs to 37yrs

He is the Father of American Zoning.


a. Edward Merray Basset
b. William Levit
c. Thomas Adams
d. Robert Moses

Accdg to RA 7160 Sec 453. After it shall have met the minimum requirements prescribed in the
immediate preceding section, Who will declare a city as Highly urbanized within 30 days?

A. Municipal Mayor
B. Vice President
C. President
D. HUDCC
How many administrative regions do the Phils. have?
a. 12
b. 13
c. 15
d. 17

What are the 4 category of land use.


I. Protected areas
II. Settlement areas
Ill. Infrastructure areas
IV. Production Areas
V. Coastal areas
A. I,ll,lV,V
B. I,ll,lll,lV
C. I,ll,lll,V

Repost.from Ar.Enp Raison Bassig

Q: If your municipal Mayor wants to file a leave of absence, who shall approve it?
a. President of the Philippines
b. Governor
c. Vice-Governor
d. Sangguniang Panlunsod

According to RA 7160 Sec 461, a province should have population of at least 250,000 and minimum
territory of_____?
A. 2000 sq.km
B. 2500 sq.km
C. 1000 sq.km
D. 1500 sq.km

EIS - Environmental Impact Statement

He shall commit himself to the highest degree of professionalism, excellence, intelligence,skill and
integrity in the practice of his profession is what section of code of ethics for environmental
planners?
a. section 2
b. section 3
c. section 4

Where can you classify both irrigated and irrigable rice land and coconut lands ?
A. Production areas
B. Protected areas
C. Settlement areas
D. None of the above

What is mandated to prepare by each city or.municipaity under local government code ?
A. Clup
B. Cdp
C. Zoning
Morbidity refers to :
a. Deaths per 1,000 person
b. Deaths per 10,000 person
c. Deaths due to disease
d. Incidence of disease

How many commissioners comprise the National Commission on Indigenous peoples.


a. five
b. seven
c. nine
d. eleven
e. four

Except one: the following are the steps in designing and implementing in project morning scheme ; I.
Develop the monitoring objectives
II. Percentage distribution of LGU expenditures
III. Develop monitoring plan
IV. Gather information
V. Analyze information
VI. Provide support intervention

A. V
B. II
C. VI
D. IV

According to PD 1096 National Building Code of 1977 sec 1003 , projection such as balconies or
appendages of a dwelling units should have this vertical distance between the established
street/sidewalk grade and the lowest undersurface of balcony.
a. 4 m
b. 2 m
c. 3.5 m
d 3m

He introduced the "superblock"

a. Henry Wright
b. Frank Loyd Wright
c. Lewis Mumford
d. Clarence Perry

The four typical economic cycle are recession, _________, recovery and boom.
a. slump
b. deflation
c. inflation
d. sustainable growth

Which essential elements of LogFrame or ZAPP are used for plan monotoring and evaluation.
a. Targets and quotas
b. milestones and signposts
c. gauges and benchmarks
d. indicator and means of verification (MOV)

By Philippine Standards,minimum total area for a tertiary-level general hospital with 300 beds.
a. 4.5 hectares
b. 3.5 hectares
c. 2.5 hectares
d. 1.5 hectares

According to BP 220 , if the minimum distance between 2 two storey houses is 4 m, the minimum
horizontal clearance between their respective roof eaves or overhang is 1.50 m ,what would be the
horizontal length of each building's overhang from exterior wall up to the edge of the roof.
a. 0.50 m
b. 1.75 m
c. 0.25 m
d. 1.50 m

In the absence of an operational Local Housing Board, which units ought to prepare the local shelter
plan of an LGU.
a. Planning and Development Office
b. Local Development Council
c. Subdivision Homeowners Association
d. Association of Barangay Captains

If the sidewalk is 3 m in width , what should be the minimum distance of building exterior wall from
the curb of street.
a. 5 m
b. 6 m
c. 7 m
d. 8m

"He shall contribute time and information to the professional development of new professionals and
other colleagues, including students of the profession, " is what section of code of ethics for envi
planners in the phil?

A. SECTION 7
B. SECTION 8
C. SECTION 9

"The primary obligation of the Environmental Planner is to serve the country and in so doing
safeguard public interest", is what section of the code of ethics of envi planners in the phil?

a. Section 9
b. section 10
c. section 11

There are 2 major steps involved in the Investment Phase of the Project Development Cycle. One is
the coming up with the Detailed Engineering and Design, and the other is _______?
A. Project Concept/Identification
B. Project Definition/Preparation
C. Project Feasibility Design
D. Project Approval/Financing
E. Project Implementation

According to BP 220, at what scale or minimum number of family dwelling units would it be
appropriate to allocate space for an elementary school as part of a socialized housing project.
a. 4000-5000
b. 3000-2500
c. 2000-2499
d. 1500-1999

LGC provides LGUs with powerful resource mobilization tools of potential revenue sources: these
are?

I. Land-based tools
II.Community Activity-based tools
III. Credit-based tools
IV. Revenue sharing tools
V. Infrastructure-based tools

a) I, II, III, V
b) I, III, IV, V
c) II, III, IV, V
d) I, II, IV, V

What law that mandates the DPWH to construct water wells and rainwater collectors,
develop springs and rehabilitate existing waterwells in all barangays in the
Philippines.
A. RA 9275
B. RA 6716
C. PD 1067
D. PD 856

This book spelled out the causes of failure in countries like Haiti, Egypt, the
Philippines to make their economies work.
A. Failure of Economies
B. Economic Faux Pas
C. The Mystery of Capital
D. Dillemas in Economic Planning

Questions of equity and social justice and gender sensitivity are also addressed by
this sectoral development plan.
A. Gender Development Plan
B. Institutional Development Pĺan
C. Economic Development Plan
D. Social Development Plan

CLUPs have been updated to comply with the landmark national laws. What are
these laws ?
I. RA 7160
II. RA 9184
III. RA 10121
IV. RA 9729
A. I, II, III, IV
B. I, II, III
C. I, II
D. III, IV

Area 1. Environmental History, Theories, Concepts and Principles.


Coined many terms such as social capital", "mixed primary uses", and "eyes on the
street", which were adopted professionally in urban design, sociology, and other
fields.
a. Henry Wright
b. Jane Jacobs
c. Frank Lloyd Wright
d. Clarence Stein

June 2017 EnP Board Question


Area 2. Free immunization of infants is a health service of a
A. Barangay health center
B. Municipal health center
C. City health center
D. Provinciaĺ heath center

According to a Peruvian economist the failure of Philippine economy is attributed to


A. Poor land administration
B. Unstable political leadership
C. Blatant cultural differences
D. Unstrategic geographical setting

What agency is mandated to formulate the operational guidelines on local


government pĺanning?
A. Local Development Council
B. HLURB
C. NEDA
D. DILG

Area 2. Planning Process, Methods and Strategies


2017 EnP Board Question.
This refers to the percentage of pupils/students who leave school during the year for
any reason as well as those who complete the previous grade/year level but failed to
enroll in the next grade/year level the following school year to the total number of
pupils/students enrolled during the previous school year.
A. Transferee rate
B. Failed students rate
C. Repeater rate
D. Drop out rate

June 2017 EnP Board Question.


Area 1. What is the significant event in the history of planning in the Phiĺippines that
took place in 1983 ?
A. The creation of the National Urban Planning Commission
B. The adoption of the Integrated Reorganization Plan as P.D. 1
C. The creation of the National Land Use Committee
D. The enactment of Local Government Code.

2017 Enp Board Question, Area 3.


What are the territorial and political subdivions of the Republic of the Philippines ?
I. Barangay
Il. Municipality
III. City
IV. Province
V. Other territorial and political subdivisions as may be created by law.
A. I, II, III, IV, V
B. I, II, III, IV
C. I, II, III
D. I, V

A noted Peruvian economist who valued the dead capital in the Philippines at US $
132.9 Billion or approximately Php 5.855 trilĺion in 2000.
A. Fernando Hernando
B. Michael Todaro
C. Corrado Gini
D. Hernando de Sotto

2017 EnP Board Exam (Contributed by EnP Jeffy Baluran)


In Kevin Lynch Image of the City, how do you classify the Philippine Post Office ?
a. Ńode
b. Path
c. District
d. Landmark.
Answer by Engr/EnP Maria Ana M. Pulido:
... More

Q. They are inveterate optimists who believe that "necessity is the mother of
invention" and hence they assert that all environmental problems can be solved by
ever-advancing science and technology, and limitless human knowledge.
a. Utopians
b. Cornucopians
c. Dystopians
d. Soroptomists

2017 EnP Board Exam (Contributed by EnP Jeffy Baluran)


In Kevin Lynch Image of the City, how do you classify the Philippine Post Office ?
a. Ńode
b. Path
c. District
d. Landmark.

17. In Homer Hoyt's model (1939), where would the elite class place their high-end
subdivisions?
A. Section 'A'
B. Section 'B1'
C. Section 'C'
D. Section 'D'
18. 'Leapfrog development' and 'sprawl' commonly results from what Pierce F. Lewis calls
A. Circumferential City
B. Multi-cellular City
C. Stellar City
D. Galactic City
19. The 'multiple nuclei' model of Harris and Ullmann (1945) posits that
A. Cities have varied natural resources that stimulate progress in different locations
B. Diversified economic functions of cities cluster around several points of growth
C. Zoning of cities closely follows the flow or circuits of capital
D. Air transport, sea transport, land transport facilities are the logical growth zones of cities
20. In classical theories of industrial location by Weber, Losch, and lsard, what are the three
factors that firms are most concerned about?
A. Minerals, electricity, water
B. Costs of money, taxes, stock exchange growth
C. Location of raw materials, location of market, transport
D. Product image, promotion & advertising, public relations
21. The most profitable utilization of property based on what is physically possible,
ecologically sound, legally permissible, and financially viable, thus resulting in the optimal
value of the property, is called
A. Maximum Sustainable Yield
B. Feasibility
C. Highest & Best Use
D. Cost-efficiency
22. According to R. Hurd, since land value depends on economic rent, and rent on location,
and location on convenience, and convenience on nearness, we may eliminate the
intermediate steps and say that land value depends on nearness."
A. Social connection
B. Proximity and access
C. Ease of movement
D. Free play of market forces
23. In the conventional land economics by Raleigh Barlowe (1958), what are the three
determinants of land value?
A. Farm harvest, wild growth, usufruct
B. Scarcity, utility, desirability
C. Sale, lease, rent
D. Location, permanence, transferability
24. Why do land values at the center of an overpopulated city fall drastically?
A. Pollution, land degradation, disease
B. Urban blight, decay, and criminality
C. Congestion, overcrowding, traffic
D. Deteriorating quality of life
E. All of the choices
25. The highest and best use of a 30 sq.km freshwater lake based on computation of both
monetary and non-monetary values, is best illustrated in the following combination:
A. Five-star resort hotel that caters to foreign tourists, with boating, wakeboarding, jetski and
other sports facilities;
B. Five-star resort hotel plus high-end Retirement Haven that contributes substantial
revenues to the LGU;
C. Manufacturing park with 20 locators and ready facilities for industrial cooling and dumping
of factory wastewater;
D. Ecotourism plus fisheries, ferry transport, sports, wellness centers, floodholding area,
aquatic parks and sanctuaries
26. Which is not one of Natures ecosystemic services and functions as adopted by the
United Nations?
A. Climate regulation
B. Food and fiber
C. Nutrient cycling
D. Soil formation
E. Physical aberrations and anomalies
F. Biological treatment of water and storm runoff
27. "Conservation" from the perspective of environmental economics' would include all but
one of the following
A. Society's savings from strict preserves
B. Elimination of social and economic waste
C. Orderly and efficient resource use
D. Maximization of social net returns over time
28. "Environmental Economics" by Randall and Howe calculates the value in use of natural
resources by creating them as
A. Stock resources, flow resources, reproducing resources
B. Renewable, replenishable, replicable
C. Extant, extinct, exhaustible
D. Inputs, throughputs, outputs
29. In "Ecological Economics" by Daly and Costanza, non-use of ENR has economic value
because it can result in greater "environmental protection and security"
A. Existence value
B. Insurance value
C. Bequest value
D. Vicarious value
E. All cf the above
30. 'Republic Act that provides for conservation and protection of wildlife resources and their
habitats is numbered as
A. RA 9147
B. RA 9714
C. RA 4791
D. RA 1479
17. D
18. D
19. A
20. C
21. C
22. B
23. C
24. E
25. D
26. E
27. C
28. D
29. E
30. A

11. In the equation, Disaster = (Hazard)x (Exposure/Preparedness) x (Vulnerability/Coping


Capacity), Disaster can be reduced by
A. Decreasing vulnerability by eliminating hazard
B. Training people to cope and cope unceasingly
C. Preparing people to anticipate and to equip themselves constantly
D. Changing the equation of exposure by creating a risk-free world
12. The logical equation to describe "Risk" would be
A. Risk = Susceptibility x Vulnerability diveded by Adaptive/Coping capacity
B. Risk = Exposure x Duration x Extent x Frequency
C. Risk = Hazard x Population Density + Income
D. Risk = Exposure x Probability x Coincidence
13. Which factor increases a population's 'vulnerability' to disaster?
A. Young-age and old-age dependency
B. Lack of resources to change physical location
C. Crowding & congestion
D. Lack of information
E. Illness and disability
F. All of the choices
14. Which of the following will not reduce vulnerability to hazards
A. Maintaining 'healthy' natural systems
B. Restricting development in hazardous areas
C. Stockpiling emergency goods and disaster relief
D. Requiring safer building standards
15. In William Alonso's Bid-Rent Theory (1960), the most appropriate use of the innermost
circle in the diagram is
A. Farming of the most expensive crops
B. Terminal for commuters, central rail station
C. Central park
D. Shopping & retail services
16. In Ernest Burgess' concentric model (1925), factories and workshopswould most likely
locate in
A. The innermost circle
B. The outermost circle
C. The second circle from the center
D. The third circle from the center
11.B
12.A
13.F
14.C
15.D
16.C

PRACTICE QUIZ. Good luck


1.In planning public facilities and utilities, 'population density' should be rationally
matched with
A. Materials and Machines
B.Nuts and bolts
C. Service capacity infrastructure
D.Investments of government
2. In water supply planning, what classification of water should a residential
consumer get from a faucet?
A.Class AA
B.Class B
C.Class C
D.Class D
E. Class E
3. A water system composed of a source, reservoir, distribution system, and
communal faucets. Usually, one faucet serves 4 to 6 households, generally suitable
for rural and urban-fringe areas where houses are clustered densely to justify a
simple piped-system.
A. Level I
B. Level II
C. Level III
D. Level IV
4. Under PD198 dated May 25, 1973, if a 'water district' can be created for at least
one municipality or cluster of municipalities, what would be the minimum population
to be serviced within a water district?
A. 15,000
B. 25,000
C. 35,000
D. 45,000
E. 55,000
5. Since the permitted width of four-wheel vehicle is 2.5 meters and the minimum
clearance between two parallel vehicles is 0.50 meters, what should be the ideal
width of a two-lane farm-to-market road also called barangay road?
A. 3 meters
B. 6 meters
C. 9 meters
D. 12 meters
6.Which law exempts, in Section 20, cremation, siga, bonfires, traditional cultural
practices, etcetera from the total ban on incineration?
A.RA 8749
B. RA 9003
C. RA 6969
D. RA 9275
7. According to RA 9367 Renewable Energy Act of 2006, what are the additives to
gasoline that are harmful to both people and nature?
A. Methyl tertiary butyl ether
B. Isooctane and heptane
C. Molybdenum oxide
D. Tetraethyl
8. Which of the following is least effective for controlling soil erosion caused by wind
and water?
A. planting windbreaks
B. Planting cover crops
C. Removing crop stubble from surface
D. Using conservation tillage
9. The following factors combine to cause flashfloods and large-scale flooding,
except
A. Amount of rainfall
B. Winds and gusts
C. Loss of tree cover causing erosion & siltation
D. waterways clogged with household wastes
E. Impervious concrete surfaces
F. Natural topography
10. The shifts in perspective from victim as receiver to victim as actor, 'from doleout
of goods to capacity building and institution-building,' 'from individual aid to
restoration of the social system,' 'from outside response to community initiatives' -all
form part of the paradigm of
A. Quick emergency response
B. Disaster risk reduction
C. Disaster recovery management
D. Search, rescue & rehab
1. C
2. A
3. A
4. B
5. B
6. B
7. A
8. B
9. B
10. B

Question on Part 1. This refers to a strategy in research methodology that is


answerable by yes or no.
a. SWOT Analysis
b. Fishbone analysis
c. Cost benefit analysis
d. Guttman scale

The local government units shaĺl in conformity with existing laws, continue to prepare
their respective Comprehensive Land Use plans enacted through Zoning
Ordinances. What type of bases are Zoning
Ordinances for the future use of land resources ?
I. Primary
II. Controlling
III. Dominant
IV. Significant
A. I only
B. I, II
C. I, III
D. I, II, III, IV

The physical planning issues and concerns are grouped into (4) four categories namely:
I. Food security
II. Level of production & Productivity
III. Industrialization
IV.Environmental impact
V.Development and management
a. I,II,III,IV b. II,III,IV,V c. III,IV,V d I,III,IV,V
This Administrative Order shall be known as the Guidelines for the Transfer and
Implementation of DENR Functions Devolved to the Local Government Units,
Pursuant to RA 7160, otherwise known as the Local Government Code of 1991, and
Executive Orders Nos. 192 and 503, defining the mandates, organization and
functions of the DENR and the rules and regulations implementing the transfer to
concerned LGU of personnel, assets, and records pertaining to the devolved
functions of national government agencies.
a. DEPARTMENT AND ADMINISTRATIVE ORDER No. 26 Series of 2008
b. DEPARTMENT AND ADMINISTRATIVE ORDER No. 25 Series of 1992
c. DEPARTMENT AND ADMINISTRATIVE ORDER No. 30 Series of 1992
d. DEPARTMENT AND ADMINISTRATIVE ORDER No. 10 Series of 2004

Focuses on the spatial distribution of shelter ,infrastructure and networks and services
a. Production land use
b. Protection land use
c. Settlement development
d. Infrastructure development

The two pillars of resource and now use as the prevailing philosophy of natural
resource planning and management found in 1987 Constitution are as follows:
I. Sustainability
II. promotion of social justice and equity
III. Equality
IV. Transparency
V. Eco Friendly
A. I, ÏI
B. II, III
C. III, IV
D. IV, V

From Jeff’s post (contribution from EnP Mohaimen Lagoyo):


Per RA 7160 or the Local Government Code, LGUs are vested with two Powers.
One is the power over territorial jurisdiction, how to manage it through the
formulation of the Comprehensive Land Use Plan (CLUP). What is the other one
which refers to the Comprehensive Development Plan (CDP)?
I. Police Power
II. Power of Taxation
III. Corporate Power
IV. Escheat
a. I, II, III
b. I, II
c. III only
d. I, III, IV
e. II, III
Let me rephrase the question for greater clarity:
Per RA 7160 otherwise known as the Local Government Code, LGUs are vested
with two powers. The first one is the power to manage its territorial jurisdiction for
and on behalf of the national government as well as share with the national
government the responsibility in the management and maintenance of ecological
balance in their respective territorial jurisdiction through the Comprehensive Land
Use Plan. What is the other power of the LGU which promotes the general welfare of
its inhabitants through the Comprehensive Development Plan?
Answer:
Applying one of the many test-taking strategies, i.e., comprehensive reading skills, I
wont be bothered in case a question such as the above pops-up - ‘What is the other
power of the LGU which promotes the general welfare of its inhabitants through the
Comprehensive Development Plan?’ Isn’t it noticeable it’s asking for a singular
answer only? In this case the answer is obviously c. III only (Corporate Power).
Some Readings to support the Answer: (Corporate Power)
(From Professor Serote’s RATIONALIZED LOCAL PLANNING SYSTEM OF THE
PHILIPPINES)
Dual Role of Local Governments
The planning function of local governments is embedded in the dual status of local
government units (LGU) as a political unit and as a corporate body.
As a body politic the LGU is a political subdivision of the national government. It is
endowed with powers to manage its territorial jurisdiction for and on behalf of the
national government. Being a subdivision of the national State, moreover, local
governments are envisioned to become effective partners of the national government
in the attainment of national goals. To carry out this mandate, LGUs exercise their
inherent powers such as police power, as well as share with the national government
the responsibility in the management and maintenance of ecological balance in their
respective territorial jurisdiction (RA 7160, Sections 2a, 15, and 3i).
As a body corporate the LGU represents its residents, the inhabitants within its
territory. It is likewise endowed with powers and resources necessary for its efficient
and effective governance and to deliver basic services and facilities to enable its
inhabitants to develop fully into self-reliant communities. Being a corporate body,
every LGU is mandated to promote the general welfare among the inhabitants within
its territorial jurisdiction (RA 7160, Sections 2a, 15, 16 and 17).
Upon this dual personality and role of LGUs the local planning system is established.
The components of the local planning system include:
1) The organizational structure for planning and its functions;
2) The plan or plans that the planning structure is mandated to produce;
3) The processes that the planning structure will follow to produce the desired plan
outputs; and
4) The authority levers or tools with which the LGU implements its plans and
programs.
The Comprehensive Land Use Plan (CLUP) is the long-term guide for the physical
development of the local area, the framework for the management and co-
management of the local territory. At the city and municipal levels, the CLUP serves
more than a framework plan. It is at this level where the CLUP is enacted into a
zoning ordinance (RA 7160, Sec. 20c) hence, it becomes a statutory plan whose
provisions are not merely indicative but are legally enforceable.
The Comprehensive Development Plan (CDP) is the plan with which the LGU
promotes the general welfare of its inhabitants in its capacity as a corporate body.
The responsibility for the CDP is given to the LDC (RA 7160, Sec. 106 and 109). It
must cover all the development sectors to be comprehensive. Its time frame may be
multi-year but a short-term slice must be taken off which is coterminous with the term
of the elective local officials so that it can serve as an input to their executive-
legislative agenda (ELA).
The CDP consolidates the programs and projects necessary to carry out the
objectives of the different development sectors. Some of these programs and
projects are incorporated in the local development investment program (LDIP) and
are implemented through the annual investment program (AIP) and the annual
budget. Other programs may be picked up by the national government and still
others by the private sector for implementation.
The CDP, moreover, is the plan that the LGU prepares in its capacity as a corporate
body. By their involvement in the CDP process the inhabitants seek to exercise
autonomy as self-reliant communities. Therefore there should be no more need for
higher authorities to review or approve the CDP. National Agencies with sectoral
responsibilities should not impose their requirements on LGUs as though the latter
were their subordinates or clients. There should be an end to the prevailing attitude
of NGAs which has been developed from decades of dependency relationships
wherein LGUs were on the receiving end of national government’s generosity or lack
of it. Only by enabling them to become self-reliant will LGUs become effective
partners in national development.

Part 2. What is the first school of planning ?


A. Liverpool University
B. Harvard University
C. New York University
D. Oregon School of Planning
Answer :
Part 3. Who is the Chairman of the Local School Board in the City?
A. City Mayor
B. City School Superintendent
C. City School Principal
D. CHED City Director

Part 1. The serote's broad concepts of land refer to....


I. NATURAL RESOURCE
II. ECONOMIC GOOD
III. PROPERTY
IV. TERRITORY
V. LAND USE
A. I.II.III.IV.V
B. I.II.III.IV
C.I, II.III.V
D. III.IV.V

Part 3 Question. As a planner, if somebody will ask you what is the devolved function in
mining that is delegated to LGU.
a) Large-scale mining
b) small-scale mining
c) ISAG (industrial sand and gravel)
d) none of the above

Part 3. This refers to any place where studies of specific ethnolinguistics groups are
undertaken, the properties of which are of value to our cultural heritage.
A. Antique
B. Archives
C. Anthropological area
D. Archaelogical area

Part 1 Question. Which of the following are the key indicators of social planning ?
1. Urban renewal or redevelopment schemes for inner city areas
2. Cultural preservation and enrichment
3. Social justice and equity
4. Employment, unemployment, underemployment
A. I, II, III, IV
B. I, II, III
C. II, III
D. III, IV

The following are the key indicators of economic planning:


I. Commerce
II. Industry
III. Tourism
IV. Agriculture.
A. I only
B. I, ÏI
C. I, IÏ, IIÏ
D. I, II, III, IV

Part 3. The following are international conventions affecting the environment:


I. Montreal Protocol
II. Rio Declaration
III. Paris Agreement
IV. Geneva Convention
A. I only
B. I, II
C. I, II, III
D. I, II, III, IV

Part 2. In Kevin Lynch Image of the City, how do you classify the Philippine Post Office ?
a. Ńode
b. Path
c. District
d. Landmark.

Part 1. In Stanley Stevens data analysis, which of the following is a nominal variable ?
a. Gender
b. Income
c. Age
d. Weight.

Part 2. In Homer Hoyt's Sector Theory, what sector is the middle class residential located ?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Part 2. Le Corbusier's New Urbanism covers the following key issues:


1. Safe road
2. Green building
3. Historic preservation
4. Readjustment of brownfield.
A. I, II, III, IV
B. I, II, III
C. II, III, IV
D. III, IV

Part 2 Question : Which of the following are the functions of the local government
land use planning program of F. Stuart Chapin, Jr.
I. Intelligence
II. Advance Planning
III. Problem Solving
IV. Development Management
A. I only
B. I, II
C. I, ÏI, III
D. I, II, III, IV

Question in Part 1. In a remote village of Sitio Maganda, a waterfall with pristine waters
became the source of water for drinking for the villagers despite the fact that the water is
untested.
What is the classification of the water from the waterfalls ?
a. Class A
b. Class B
c. Class C
d. Class D.

Part 1. All except one are the goal elements of the Phil. Agenda 21.
I.Poverty Reduction
II.Social Equity
III.Empowerment and Good Governance
IV. Peace and Solidarity
V. Ecological Integrity
a. I,II,III,
b.II,III,IV
c.I,II,III,IV
d. I,II,III,IV,V

Part 3. This environmental law is usually violated by a househelper.


a. RA 6969
b. RA 9003
c. RA 8749
d. RA 9275

Sample question in Part III, Legal Administration and


Plan Implementation. A city can collect all of these, except:
a. Real property tax
b. Community tax
c. Professional tax
d. Documentary stamp tax.

This is an actual question in the just concluded EnP board exam.


What is the first law that regulates the practice of Environmental Planning in the
Phiĺippines ?
a. RA 10587
b. PD 1308
c. RA 7160
d. E.O. 220.

From EnP Rltr Jay Fee's question:


What is the first law that regulates the practice of Environmental Planning in the
Philippines?
a. RA 10587
b. PD 1308
c. RA 7160
d. E.O. 220.
Spot keywords/key phrases:
• first law
• regulates the practice of environmental planning (this is crazy because the question
as a whole thing comprises the keywords, sorry this happens!)
To answer, we can readily eliminate RA 7160 since it’s not particular of the practice
of Environmental Planning. It’s the Local Government Code and who doesn’t know
about this? We can also eliminate EO 220 - Creating a Cordillera Administrative
Region (CAR). Hang on, I know what’s running in your minds, I’m quite sure only few
of you may remember what’s EO 220, right? So if this looks unfamiliar, skip it
meantime and proceed to RA 10587 and PD 1308. And again, who doesn’t know
about these two laws which point out particularly to the practice of Environmental
Planning? Ok, granting you only know RA 10587 and you were mentally blocked due
to nervousness taking the exam so you can’t remember PD 1308, fine. But you know
very well which law came earlier between this PD and RA, and going back to the
keywords ‘first law’, the answer can’t be RA 10587 since this is the current law on
regulating the practice of environmental law. As I have always advised, it’s important
when taking the EnP board exam to know predecessor legislation of any new
law/policy or ‘which law had amended what’ sort of thing.
Finalizing the answer between PD 1308 and EO 220, have you ever thought RA
10587 can be preceded by an Executive Order? Well, it should have been preceded
by a similar act of Congress and not from a delegated legislation such as the EO and
also since an RA can only be repealed by a similar act of Congress as well.
Now we have the final answer - b. PD 1308. Best is to remember PD 1308 as the
predecessor law of RA 10587. On my side, I think it’s worth taking patience providing
you discussions like this so you can apply same line of reasoning especially for
tougher questions later in your board exam.
Part 2. In Philippine Planning History, what was established in 1983 ?
a. National Planning Commíssion
b. Human Settlements Commission
c. National Economic Deveĺopment Authority
d. National Land Use Committee.

Per RA 7160 or the Local Government Code, LGUs are vested with two Powers.
One is the power over territorial jurisdiction, how to manage it by through the
formulation of the Comprehensive Land Use Plan (CLUP). What is the other one
which refer to the Comprehensive Development Plan (CDP)?
I. Police Power
II. Power of Taxation
III. Corporate Power
IV. Escheat
a. I, II, III
b. I, II
c. III only
d. I,III, IV
e. II, III

REPUBLIC ACT 6957 OTHERWISE KNOWN AS THE BUILT- OPERATE-


TRANSFER LAW IS "AN ACT AUTHORIZING THE FINANCING, CONSTRUCTION,
OPERATION AND MAINTENANCE OF INFRASTRUCTURE PROJECTS BY THE
PRIVATE SECTOR AND FOR OTHER PURPOSES", AS AMENDED BY R.A. NO.
7718
The Build-Operate-Transfer (BOT) Law allowed LGUs to enter into contractual
arrangements with the private sector to implement infrastructure projects through two
variants:
1) Build-Operate-Transfer (BOT)
2) Build-Transfer-Operate (BTO)
RA 7718 acknowledged the authority of State Universities and Colleges (SUCs),
Government-Owned and Controlled Corporations (GOCCs) and Government
Financial Institutions (GFIs) to enter into contracts, as allowed by their respective
charters.

Part 1 Question. The followïng are classifications of maps.


I. Thematic map
II. Analytical map
III. Base map
IV. Hazard map
a. I, II, III, IV
b. I, II, III
c. I, II
d. I only
sample question in Part II, History, Concepts and Principles.
Which of the following is true about the Urban Stereotype called "The Ring"?
I. Circulation is through a series of donuts
II. No single dominant center but has several specialized centers
III. Strong vïsual image but rïgid and inflexible
IV. Circulation is mainly by prïvate vehicles.
a. I only
b. I, II
c. I, II, III
d. I, II, III, IV

Part 3. Which of the following is not a mandatory position in the municipality?


a. Municipal Engineer
b. Municipal Planning Dev't Offïcer
c. Municipal Environmental Officer
d. Municipal Civïl Registrar

AIR QUALITY INDEX


The air quality index, or AQI, measures the concentration level of six pollutants
(carbon monoxide, ozone, lead, sulfur dioxide, nitrogen dioxide, and particulate
matter) within various air quality control regions. Although a separate rating is
available for each pollutant, ratings for every pollutant are combined into single rating
for overall air quality.
These rating include the following:
• Good, 0-50: little or no health risk.
• Moderate, 51- 100: moderate health risks for those with respiratory problems.
• Unhealthy for certain groups, 101- 150: Harmful for people with respiratory
problems but little risk for the most of the population.
• Unhealthy, 151- 200: moderate health risks for everyone.
• Very unhealthy, 201- 300: Serious health risks for everyone.
• Hazardous, 300 plus: emergency health risks for everyone.
Sources of air pollution:
Air pollution comes primarily from mobile sources (such as cars, engines, lawn
mowers and other mobile equipment) and stationary sources (such as plants,
factories, and other immobile equipment). Stationary sources also include biogenic
sources. Like trees and gas seeps.
The level of air pollution within a metropolitan area is influenced greatly by traffic
congestion and stationary sources. Urban planners can reduce air pollution by
incorporating the following urban development characteristics, which seek to shorten
driving distances and facilitate public use of alternate transportation modes:
• Neighborhoods and developments that incorporate different land uses.
• Dense neighborhoods, developments, and regions.
• Designs that facilitate walking rather than driving.
• Public transit systems located near densely populated areas.
• Activities that are centered or clustered within metropolitan areas and located near
public transit systems.
Planners can also reduce air pollution by reserving certain areas for plant and forest
planting.
Source: AICP Exam SECRETS Study Guide
Question on Part 1. This refers to a strategy in research methodology that is
answerable by yes or no.
a. SWOT Analysis
b. Fishbone analysis
c. Cost benefit analysis
d. Guttman scale

The local government units shaĺl in conformity with existing laws, continue to prepare
their respective Comprehensive Land Use plans enacted through Zoning
Ordinances. What type of bases are Zoning
Ordinances for the future use of land resources ?
I. Primary
II. Controlling
III. Dominant
IV. Significant
A. I only
B. I, II
C. I, III
D. I, II, III, IV

The physical planning issues and concerns are grouped into (4) four categories namely:
I. Food security
II. Level of production & Productivity
III. Industrialization
IV.Environmental impact
V.Development and management
a. I,II,III,IV
b. II,III,IV,V
c. III,IV,V
d I,III,IV,V

This Administrative Order shall be known as the Guidelines for the Transfer and
Implementation of DENR Functions Devolved to the Local Government Units,
Pursuant to RA 7160, otherwise known as the Local Government Code of 1991, and
Executive Orders Nos. 192 and 503, defining the mandates, organization and
functions of the DENR and the rules and regulations implementing the transfer to
concerned LGU of personnel, assets, and records pertaining to the devolved
functions of national government agencies.
a. DEPARTMENT AND ADMINISTRATIVE ORDER No. 26 Series of 2008
b. DEPARTMENT AND ADMINISTRATIVE ORDER No. 25 Series of 1992
c. DEPARTMENT AND ADMINISTRATIVE ORDER No. 30 Series of 1992
d. DEPARTMENT AND ADMINISTRATIVE ORDER No. 10 Series of 2004

Focuses on the spatial distribution of shelter ,infrastructure and networks and services
a. Production land use
b. Protection land use
c. Settlement development
d. Infrastructure development
The two pillars of resource and now use as the prevailing philosophy of natural
resource planning and management found in 1987 Constitution are as follows:
I. Sustainability
II. promotion of social justice and equity
III. Equality
IV. Transparency
V. Eco Friendly
A. I, ÏI
B. II, III
C. III, IV
D. IV, V

Part 2. What is the first school of planning?


A. Liverpool University
B. Harvard University
C. New York University
D. Oregon School of Planning
Answer :
Part 3. Who is the Chairman of the Local School Board in the City?
A. City Mayor
B. City School Superintendent
C. City School Principal
D. CHED City Director

Part 1. The serote's broad concepts of land refer to....


I. NATURAL RESOURCE
II. ECONOMIC GOOD
III. PROPERTY
IV. TERRITORY
V. LAND USE
A. I.II.III.IV.V
B. I.II.III.IV
C.I, II.III.V
D. III.IV.V

part 3 Question. As a planner, if somebody will ask you what is the devolved function in
mining that is delegated to LGU.
a) Large-scale mining
b) small-scale mining
c) ISAG (industrial sand and gravel)
d) none of the above