You are on page 1of 85

COMPETENCY BASED LEARNING MATERIAL

Sector : Industrial Arts


Qualification Title : Electronics Products Assembly
and Surviving NCII (EPAS NCII)
Unit of Competency : Maintain And Repair Electronically-
Controlled Domestic Appliances
Module Title : Maintain And Repair Electronically-
Controlled Domestic Appliances
Cavite Economic Zone.

DTS Program

Be a world class employee through DUAL Training Systems

Trainers Methodology
By: Developer SJBFTC. Inc.
September 17, 2015,
Module 1

Plan Training Session


Plan Training Session

Data Gathering Instrument for Trainee’s Characteristics


Please answer the following instrument according to the characteristics
described below. Encircle the letter of your choice that best describes you
as a learner. Blank spaces are provided for some data that need your
response.
Characteristics of learners

Language, Average grade in: Average grade in:


literacy and
numeracy (LL&N) English Math

a. 95 and above a. 95 and above


b. 90 to 94 b. 90 to 94
c. 85 to 89 c. 85 to 89
d. 80 to 84 d. 80 to 84
a. 75 to 79 e. 75 to 79

Cultural and Ethnicity/culture:


language a. Ifugao
background
b. Igorot
c. Ibanag
d. Gaddang
e. Muslim
f. Ibaloy
g. Others( please specify)_____________

Education & Highest Educational Attainment:


general a. High School Level
knowledge
b. High School Graduate
c. College Level
d. College Graduate
e. with units in Master’s degree
f. Masteral Graduate
g. With units in Doctoral Level
h. Doctoral Graduate
Sex a. Male

Electronic Products Date Developed: Document


Issued by: No.
September 17,2015
Assembly Assemble and
Servicing NC-II SJBFTC Page 1
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Characteristics of learners

b. Female
Age Your age: _____

Physical ability 1. Disabilities(if any)_____________________


2. Existing Health Conditions (Existing illness if
any)
a. None
b. Asthma
c. Heart disease
d. Anemia
e. Hypertension
f. Diabetes
g. Others(please specify) ___________________
Basic Electronics and Electricity
Previous
a. Seminar
experience with
the topic b. Previous/Current Work
c. Special Training
d. Research
Number of years as a competency trainer ______
List down trainings related to EPAS
Previous learning
___________________________
experience
___________________________
___________________________
NC 2 EPAS level
Training Level
___________________________
completed
___________________________
Other courses related to EPAS
Special courses
a. Units in education
b. Master’s degree units in education
c. Others(please specify)
_________________________
Learning styles a. Visual - The visual learner takes mental
pictures of information given, so in order for
this kind of learner to retain information, oral
or written, presentations of new information
must contain diagrams and drawings,
preferably in color. The visual learner can't
concentrate with a lot of activity around him
and will focus better and learn faster in a
quiet study environment.
b. Kinesthetic - described as the students in the
Electronic Products Date Developed: Document
Issued by: No.
September 17,2015
Assembly Assemble and
Servicing NC-II SJBFTC Page 2
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Characteristics of learners

classroom, who have problems sitting still and


who often bounce their legs while tapping
their fingers on the desks. They are often
referred to as hyperactive students with
concentration issues.
c. Auditory- a learner who has the ability to
remember speeches and lectures in detail
but has a hard time with written text. Having
to read long texts is pointless and will not be
retained by the auditory learner unless it is
read aloud.
d. Activist - Learns by having a go
e. Reflector - Learns most from activities where
they can watch, listen and then review what
has happened.
f. Theorist - Learns most when ideas are linked
to existing theories and concepts.
g. Pragmatist - Learns most from learning
activities that are directly relevant to their
situation.
a. Financially challenged
Other needs
b. Working student
c. Solo parent
d. Others(please specify)
___________________________

Electronic Products Date Developed: Document


Issued by: No.
September 17,2015
Assembly Assemble and
Servicing NC-II SJBFTC Page 3
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

TOPIC TO BE DISCUSS IN EPAS

1. POWER SUPPLY:

* Familiarization of all the components oand its terminals

* know the positive and negative terminals

* testing the voltages, resistance and current

* knowledge of how to trace the current

* knowledge in interpretation of the circuit

* actual pcb design

* general check up and testing and trouble shooting

* final exam

2. SENSOR ( light and sound )

* familiarization of all the components and functions of the sensor circuits\

* know the positive and negative terminals

* testing the voltages, resistance, and current

* knowledge of how to trace the current

* knowledge in interpretation of the circuit

* actual pcb design

* general check up and testing and trouble shooting

* final exam

3. DOMESTIC HOME APPLIANCES (WASHING MACHINE and TV RECIEVER)

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 4
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

* familiarization of the parts of the appliances and functions

* disassembly and assembly

* reading and interpreting the diagram

* general check up, testing and trouble shooting

* final exam

4. CLOSED-CIRCUIT TELEVESION (CCTV)

* brief history

* familiarization of all the parts and module of CCTV and functions

* familiarization of all the terminals of the CCTV

* study the exact connection of all the part of CCTV

* knowledge in interpretation jof the circuit diagram

* general check up, testing and troubleshooting

* final exam

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 5
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

MODULE CONTENT

UNIT OF COMPETENCY: Power supply and other electronics circuit

MODULE TITLE : Power supply and other electronics circuit

MODULE DESCRIPTOR: This unit covers the knowledge, skills and attitudes
required to Power supply and other electronics circuit. Including diagnosing faults,
reassembling, testing and preparing reports.

LEARNING OUTCOMES:
At the end of this module you MUST be able to:
1. Prepare unit, tools, equipment and workplace for maintenance/repair.
2. Diagnose faults of electronically-controlled domestic appliances in Focus with
Power Supply.
3. Maintain/Repair Power Supply.
4. Reassemble and test repaired Power supply and other electronics circuit.

ASSESSMENT CRITERIA:

1.1 circuit analyzation


1.1-1 familiarization of all the components and its terminals
1.1-2 know the positive and negative terminals
1.1-3 study the functions of every component
1.1-4 tester reading (VOM) and study how to read the voltage, resistance and current
1.1-5 actual resistance reading of every component
1.1-6 PCB design and assembling of the power supply
1.1-7 knowledge in how to trace the current in the circuit
1.1-8 actual testing the voltages and current
1.1-9 knowledge in how to interpret the circuit and analyze
1.2-0 general check -up and testing and trouble shooting
1.2-1 final exam

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 6
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

LEARNING OUTCOME NO 1. 1
Supply and other electronics circuit

Contents:

To discuss about Prepare unit, tools, equipment and workplace for


maintenance/repair for Electronically Controlled Domestic appliances. One of
Example is power supply,

Conditions

The participants will have access to:

Tools Equipment Materials/ Supplies

 Step-down  Flashlight  Cleaning brush lead


transformer free solder
 Test light
 Soldering iron/gun  Resistors (different
 Cleaning brush values)
 Screwdriver
 Ball peen  Capacitors (different
(assorted)
hammer values)
 Nut drivers
 Soldering lead  Transformer
(assorted)
 Books and
 Wrenches  Wires, various References
(assorted) sizes  Technical manuals
 Allen wrench/key  Assorted  Documentation
 Multi-testers electronic forms
(analog/digital) components  Report forms
 Utility knife  LCD presention
 Wire stripper
 Pliers (assorted)
 Work bench

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 7
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Methodologies

 Demonstration
 Discussion
 LCD presention

Assessment Method:

 Interview (oral/ questionnaire)


 Observation
 Demonstration of Practical Skills
 Written examination

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 8
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Learning Experiences
Learning Outcome 1.0

Prepare unit, tools, equipment and workplace for maintenance/repair

Learning Activities Special Instructions

Read Information Sheet No. 1.1 on


Identifying and performing different
Prepare unit, tools, equipment and
workplace for maintenance/repair

Answer Self Check 1.1 Compare answer to Answer key no. 1.1

Job Sheet No. 1.1 Selecting and Setting Refer performance to Criteria Checklist
Up Equipment 1 .1

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 9
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Information Sheet NO 1. 0
Power supply and other electronics circuit

Learning Objectives: Identify and perform different Power supply and other
electronics circuit, unit, tools, equipment and workplace for maintenance/repair

After reading this INFORMATION SHEET, YOU MUST be able to:

1. Define power supply.


2. Name the main components in a common linear AC to DC power supply
and explain the purpose and function of each.
3. Define rectifier and name two common types.
4. Name the component that transforms pulsating DC into constant DC.
5. Define ripple and identify its origins.

Definition and terms

A power supply is a device that supplies electric power to an electrical


load. The term is most commonly applied to electric power converters that
convert one form of electrical energy to another, though it may also refer to
devices that convert another form of energy to electrical energy. ...

Accidental - occurring unexpectedly, unintentionally, or by chance.


Alternating current - an electric current that is continually
varying in value and reversing its direction of flow at regular
interval
Anode - a positive electrode of semiconductor device
Capacitance - a property that exists whenever two
conductors are separated by insulating material, permitting
the storage of electricity
Capacitor - a component designed intentionally to
have a definite amount of capacitance
Circuit - an arrangement of one or more complete paths of electron flow.
Conductor - a wire, cable, or other body or medium that is
suitable for carrying electric current
Current - the rate of transfer of electricity from one point to another
De-soldering - a process of unsoldering unwanted parts or
components in the circuit with the support of a soldering tool
Dielectric material - a material that serves as insulator
because it has poor electric conductivity
Direct current - an electric current that
flows in one direction Discrete
components- separated or individual

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 10
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

components
Electronics - a branch of science and technology that deals
with the controlled flow of electrons
Flammable - tending to burn quickly
Hazards - risks; dangers
Malfunction - not in normal operating condition
Ohmmeter - an instrument that measures the amount of
resistance in certain component or circuits
Resistance - the opposition that a component or material offers to the flow
current
Resistor - a component designed intentionally to have a
definite amount of resistance
Soldering - a process of joining two metals caused by heat
Soldering technique - a strategy in which the solder (lead)
is being applied in a connection or in the printed circuit
board
Splicing - connecting two lengths of conductor
Technician - a person skilled in mechanical or industrial
techniques or in a particular technical field
Tool kit - a small bag or box equipped with hand tools
Troubleshooting - identifying and repairing faults in equipment
Voltage - the electrical pressure that exist between two points and capable
of
Producing a flow of current when a close circuit is connected
between the points.
Voltmeter - an instrument that measures the amount of
electromotive force in a component or circuit.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 11
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Acronyms

 A (amp) - Ampere
 AC - Alternating current
 AC/DC - Alternating current or Direct current
 A/D - Analog to digital
 ADC - Analog-to-digital converter
 AF - Audio frequency
 AFT - Automatic fine tuning
 AFC - Automatic frequency control
 AFC - Automatic flow controller, used in controlling the flow of gasses under
pressure into a vacuum system
 AGC - Automatic gain control
 Ah - Ampere hour
 Ai - Current gain
 AM - Amplitude modulation
 AM/FM - Amplitude modulation or Frequency modulation
 AMM - Analog multimeter
 antilog - Antilogarithm
 Ap - Power gain
 apc - Automatic phase control
 Av - Voltage gain
 AVC - Automatic volume control
 AWG - American wire gauge
 PCB - Printed Circuit Board
 PPE - Personal Protective Equipment
 VOM - Volt-Ohm-Milliameter

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 12
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Lesson proper

Power Supply

• All electronic circuits need a power source to work.


• For electronic circuits made up of transistors and/or ICs, this power source
must be a DC voltage of a specific value.
Power Supply Characteristics
• The input is the 120 volt 60 Hz AC power line. Alternately, the input may be
240 volt AC.
• The power supply converts the AC into DC and provides one or more DC
output voltages.

• Main circuits in most power supplies.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 13
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Power Supply
• The AC line is first passed through a low pass filter of the form shown in figure.

Transformer
A transformer is commonly used to step the input AC voltage level down or up.

Rectifier
 The rectifier converts the AC sine wave into a pulsating DC wave.
Regulator
• The regulator is a circuit that helps maintain a fixed or constant output
voltage.
DC-DC Converter
• Most modern power supplies also contain one or more DC-DC converters

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 14
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

How Rectifiers Work


• The simplest form of rectifier is the half wave rectifier shown.
• Only the transformer, rectifier diode, and load (R L) are shown without the
filter and other components.

Bridge Rectifier
• Another widely used rectifier is the bridge rectifier. It uses four diodes.
• This is called a full wave rectifier as it produces an output pulse for each half
cycle of the input sine wave.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 15
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

How the Filter Works


• A large capacitor is connected across the load resistor. This capacitor filters
the pulses into a more constant DC.

Schematic

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 16
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Full-Wave Rectifier

Ripple
• The capacitor does a good job of smoothing the pulses from the rectifier
into a more constant DC.
The Regulator
• Most regulators are ICs .
• These are feedback control circuits that actually monitor the output voltage
to detect variations.
Actual PCB Lay out

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 17
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

JOB SHEET no.1.2.1


Title: Power supply and other electronics circuit and Prepare unit, tools,
equipment and workplace for maintenance/repair

Performance Objective: Given an instruction, you should be able to


Prepare unit, tools, equipment and workplace for
maintenance/repair

Supplies/Materials :basic electronics tools , paper and bullpen

Equipment : power supply. Basic tools and component.

Steps/Procedure:

a. Introduce yourself as a Consumer Electronics Technician


b. Explain the parts of power supply
c. Give information about power supply
d. Evaluate your performance on the topic
e. Answer assignment for next topic.
f. Applying 5 S before leaving in the classroom.

Assessment Method:

Observation
Demonstration of Practical Skills
Written examination

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 18
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Self- Check no.1. 3.1

I. Test TRUE OR FALSE.


TRUE or FALSE. Read the statements carefully. Write True if the sentence is correct
and False if it is incorrect.
1. Power supply is a device that can produce resistance?
2. Its power supply converts A.C to D.C?
3. Example of power supply is cellphone charger?
4. Alternate current is the mean source of power supply?
5. D.C power supply means Direct current?

II. Question and Answer.

1. Ten lamps are connected in series across a power supply. The voltage across each lamp is
6.0 V. What is the voltage of the supply?

2. Ten lamps are connected in parallel across a 12 V supply. What is the voltage across each
lamp?

3. The ammeter below reads 1.0 A. All the resistors have the same value. What is the current
through the black resistor?

4. Look at the circuit below and answer the questions that follow:

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 19
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Ammeter A5 reads 3 A. All the resistors have the same value of 10 Ω. What are the

A8

A1 A7

A2

A6
A3 A4

A5
readings on ammeters A1 to A8 and what is the terminal voltage of the battery?

5.
40V dc supply

A1 10 A3

10 30 Ω

A2
Ω

V
The voltmeter across R reads 24 V

(a) What is the voltage across the upper 10 Ω resistor?


(b) What is the current through the upper 10 Ω resistor?
(c) What is the voltage across the lower part of the parallel circuit?
(d) What is the reading on ammeter A2?
(e) What are the readings on ammeters A1 and A3?
(f) What is the value of R?

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 20
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

ANSWER KEY No1.3.2

1. False
2. True
3. True
4. True
5. True

Answers

1. 60 V
2. 12 V
3. 2A
4. A1 = 11 A, A2=6 A, A3=2 A, A4=2 A, A5=3 A, A6=5 A, A7=11 A, A8=11 A
5(a) 16 V
5(b) 1.6 A
5(c) 16 V
5(d) 0.4 A
5(e) 2.0 A
5(f) 12 Ω

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 21
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

MODULE CONTENT

UNIT OF COMPETENCY: Sensor controller (light and sound)

MODULE TITLE: Sensor controller (light and sound)

MODULE DESCRIPTOR: able to perform maintain/ repair appliances Sensor controller


(light and sound).

EQUIPMENT

After reading this INFORMATION SHEET, YOU MUST be able to:

1. Able to know the maintain/ repair appliances.


2. Application of substitution technique.
3. Soldering/de soldering and wiring/cabling techniques.
4. Schematic diagram reading skills.

LEARNING OUTCOMES: Sensor controller (light and sound)

ASSESSMENT CRITERIA:
3.1 industrial electronic module, products and system

3.1-1 familiarization of all the parts and components, functions of a sensor circuit

3.1-2 study the uses and applications of a sensor

3.1-3 know the positive and negative terminals

3.1-4 testing the voltages current and resistance

3.1-5 know how to trace the current from input to output

3.1-6 knowledge in interpreting the circuit of a sensor

3.1-7 actual PCB design of a Sensor

3.1-8 general check-up, testing and trouble shooting

3.1-9 final exam

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 22
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

LEARNING OUTCOME NO 2. 0.
Sensor controller (light and sound)

Contents:

1. Service manual/schematic diagram/parts list.


2. Operating instructions/User/Owner’s manual.
3. Use and function of tools, equipment and testing instruments.
4. Applying 5 S
5. Define terms of Sensor controller (light and sound).
6. Diagnose faults of Sensor controller (light and sound).

Conditions: This Learning outcome covers the knowledge, skills and attitudes
required to Sensor controller (light and sound). Including diagnosing faults,
reassembling, testing and preparing reports.

Methodologies

 Modular (self-paced)
 Demonstration
 Discussion

Assessment Method:

 Review
 Lecture
 Actual demonstration
 Lecture and demonstration
 Lecture and demonstration
 Demonstration and observation
 Written test

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 23
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Learning Experiences

Learning Outcome 2
Sensor controller (light and sound)

Learning Activities Special Instructions

Read Information Sheet No. 2.0 of


troubleshooting technique

Actual design on PCB on light Sensors Demonstrate the Sensor lay out and
2.1.2 make your own Design. 2.1.3

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 24
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Information Sheet NO 2. 0
Sensor controller (light and sound)
Learning Objectives: able to perform Reassemble and test repaired appliance in
Domestic Home Appliances (Washing machine and TV receiver.

Definition and terms

•Ultrasound

Acceleration
Flow
•Accelerometer
•Ultrasound

Biosignals
Force/pressure/strain/bend
•Electrocardiogram (ECG)
•Air Pressure

•Electroencephalogram (EEG)
•Fibre Optic Sensors

•Electromyography (EMG)
•Flexion

•Electrooculography (EOG)
•Force-sensitive Resistor (FSR)

•Electro palato graphy (EPG)


•Load Cell

•Galvanic Skin Response (GSR)


•LuSense CPS² 155

Distance
•Miniature Pressure Transducer
•Capacitive

•Piezoelectric Ceramic & Film


•Hall Effect

•Strain Gage
•Infrared

Humidity

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 25
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

•Hygrometer •Radio Frequency Identification (RFID)

Linear position Rotary position

•Hall Effect •Rotary Encoder

•Linear Position (Touch) •Rotary Potentiometer

•Linear Potentiometer (Slider) Rotary velocity

•Gyroscope
•Linear Variable Differential Transformer
(LVDT)
Switches

•LuSense CPS² 155 •On-Off Switch

Orientation/inclination Temperature

•Accelerometer •Temperature Vibration

•Piezoelectric Ceramic & Film


•Inclinometer

Visible light intensity


•Magnetometers
•Fibre Optic Sensors

Radio Frequency
•Light-Dependent Resistor (LDR)

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 26
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Lesson proper 2
INTRODUCTION

• A light dependant resistor (LDR) or a photo resistor or photocell is a light


controlled variable resistor. Its resistance changes with the light intensity that
falls on it.

A typical LDR Circuit symbol of LDR

• They are made up of semiconductor materials having high resistance.


WORKING OF LDR
A LDR works on the principle of photoconductivity.
Photo conductivity is an optical phenomenon in which the materials
conductivity reduces when light is absorbed by the material.
CHARACTERISTICS OF LDR

LDRs are light dependent devices whose resistance decreases when light falls
on them and increases in the dark.
When a light dependent resistor is kept in dark, its resistance is very high. This
resistance is called as dark resistance.

CONSTRUCTION OF LDR

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 27
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Modern light dependent resistors are made of lead sulphide, lead selenide, indium
antimonide and most commonly cadmium sulphide (CdS) and cadmium selenide.

ADVANTAGES:

LDRs are cheap and are readily available in many sizes and shapes.

DISADVANTAGES:

Highly inaccurate with a response time of about tens or hundreds of milliseconds.

Light sensor: The LED lights up when the intensity of the light reaching the LDR
resistor is sufficient.

Example is Automatic Emergency Light: It senses darkness/night and turns


ON automatically. Similarly it senses day light and turns OFF automatically. Series
of LEDs are connected.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 28
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

2. Audio Compressor: Audio compressors are devices which reduce the gain of the
audio amplifier when the amplitude of the signal is above a set value. This is done to
amplify soft sounds while preventing the loud sounds from clipping. Some compressors
use an LDR and a small lamp (LED) connected to the signal source to create changes
in signal gain.

3. Fire Alarm: The alarm works by sensing the smoke produced during fire. When there
is no smoke the light from the bulb will be directly falling on the LDR. The LDR resistance
will be low and so the voltage across it (below 0.7 V). The transistor will be OFF and
nothing happens. When there is sufficient smoke to mask the light from falling on LDR,
the LDR resistance increases and so do the voltage across it. The transistor will switch
ON which is connected to a tone player to play music.

4. Automatic Street Light: It automatically switches ON when the night falls and turns
OFF when the sun rises.

WATER LEVEL ALARM INDICATOR

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 29
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

CIRCUIT OPERATION

 is a simple water level alarm circuit that will produce

an audible alarm when the water level reaches a preset level.

 The circuit can be powered of a (3 to 12V) battery and is very handy to use.

 The circuit is based on an astable multivibrator wired around IC1 (NE 555).

 The operating frequency of the astable multivibrator here will depend on


capacitor C1, resistances R1, R2 and the resistance across the probes A&B.

IC NE555

 The 555 can be used to provide time delays, as an oscillator, and as a flip-flop
element.

IC NE555 [PIN DIAGRAM]

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 30
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

 PIN 1 “GROUND” low level (0 V)

 PIN 2 “TRIGGER” Voltage below 1/3 Vcc to trigger the pulse

 PIN 3 “OUT” Pulsating output

 PIN 4 “RESET” interrupts the timing interval at Output.

 PIN 5 “CONTROL VOLTAGE” Provides access to the internal voltage divider;


default 2/3 Vcc.

 PIN 6 “THRESHOLD “The pulse ends when the voltage is greater than Control.

 PIN 7 “DISCHARGE ” Open collector output; to discharge the capacitor.

 PIN 8 “VCC” Positive supply voltage is usually between 3 and 15 V.

RESISTOR

 Resistor is a passive component used to control current in a circuit.


 Its resistance is given by the ratio of voltage applied across its
Terminals to the current passing through it.
Buzzer

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 31
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

 The piezo buzzer produces sound based on reverse of the piezoelectric effect.
 The generation of pressure variation or strain by the application of electric potential
across a piezoelectric material is the underlying principle.

CAPACITOR

 Capacitor is a widely used electronic component. It stores electric charge and


then discharges it into the circuit.
BATTERY[12V]

 It is a collection of one or more electrochemical cells in which stored chemical


energy is converted into electrical energy.

 The principles of operation haven’t changed much since the time of Volta.

Application & advantages

 Water level indicator is used in applications like storage tanks, boilers etc. to
indicate level of water inside.
 Easily indicate when water level is full in tank with beep
Sound.
 Low cost

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 32
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Fill in the blank

Equipment List

Equipment name Quantity used in a circuit Quantity used in


Whole Project
Transistor (npn)

LEDs (White)
Variable Resistor
Resistance (10K)
Resistance (1K)
LDR

Specifications

Equipment Voltage Resistance Power Current


name
Transistor

LED

Variable
resistor
Resistance

Resistance
LDR

Circuit Diagram

Result/ Comments:

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 33
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Key answer

Equipment List

Equipment name Quantity used in a circuit Quantity used in


Whole Project
Transistor (npn) 1 1
LEDs (White) 1 1
Variable Resistor 2 2
Resistance (10K) 1 1
Resistance (1K) 1 1
LDR 1 1
Specifications

Equipment Voltage Resistance Power Current


name
Transistor 9V 9V
LED 2V 2V
Variable 9V 9V
resistor
Resistance 1 10K
Resistance 2 1K
LDR
Circuit Diagram

Result/ Comments:

Base on result student

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 34
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Learning Experiences

Learning Outcome 3
Domestic Home Appliances (Washing machine and TV
receiver

Learning Activities Special Instructions

Read Information Sheet No. 3.2 of


troubleshooting technique

Answer Self Check no. 3.1.2 Compare answer to Answer key no.
3.1.2

Operation Sheet No. 3 Refer performance to Criteria


Checklist no. 3.2
Application of substitution technique
Soldering/de soldering and
wiring/cabling techniques
Schematic diagram reading skills

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 35
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Information Sheet NO 3. 0
Domestic Home Appliances (Washing machine and TV
receiver

Learning Objectives: able to perform Reassemble and test repaired


appliance in Domestic Home Appliances (Washing machine and TV receiver.

Definition and terms

Definition of Washing Machine.

Anti Crease Programme

At the end of the cycle, the drum performs extra turns to gently untangle
clothes. This helps to reduce creasing and makes ironing much easier.

AntiVibration Technology

This feature ensures Bosch washing machines are extremely quiet, with extra
insulation and a spiral wall design.

AquaSpa

The Aqua Spa system is a high-tech feature available on many Bosch


machines. It soaks the load more efficiently, using the perfect amount of water
and less energy.

AquAvoid

This anti-leak technology is available in all Blomberg machines. The water


supply to the machine is cut off in the event of an internal leak.

Audible End of Programme

A sound alerts you to the fact the cycle has finished.

Baby Care Program

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 36
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

This program is designed for the most delicate laundry items, such as baby
clothing and soft toys.

Built-in (BI)

A machine that slots inside your kitchen cupboards so it's hidden from view.
See 'Integrated'.

Child Safety Lock

This ensures children can't open the washing machine door while a cycle is in
progress. The term may also refer to a feature which locks the buttons on a
machine so they can't be used. This stops children from accidentally starting a
wash or changing your preferred settings.

Cycle Time

The average length of time a particular cycle or programme will take.

Delicate Wash Programme

A very gentle cycle which will safely wash delicate items.

Detergent Compartment

A drawer for liquid detergent and fabric softener.

Digital Display

An electronic screen which displays programme options and features such as


timers and settings.

Door Hinge Position

The position of the hinge dictates the direction in which the washing machine
door will open. For example, a door with a left hinge position will open to the
left.

Drum Volume

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 37
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

The amount the washing machine drum can hold in liters.

Eco Programme

An extra cool or energy efficient wash. Different types of machine may have
cool and eco settings under other names.

Eco Tech

Eco Tech is Hotpoint's unique grading system. Machines are awarded the Eco
Tech stamp of approval if they achieve an energy rating of A+.

Eco Time

This function is offered on many Indesit machines. It reduces the cycle time by
30% and uses up to 40% less water and energy. Eco Time provides savings on
your energy bills and is kinder to the environment.

EcoPerfect

The EcoPerfect option is an incredible energy saving solution available on Bosch


VarioPerfect washing machines. Choosing EcoPerfect can be 30% more
economical than even the most energy efficient appliances.

Energy Consumption

The average amount of electricity used by a washing machine during one cycle
or over a whole year.

Energy Rating

This rating indicates the energy efficiency of a washing machine or other


appliance. The highest rating is A+++. Machines with a higher rating are more
environmentally friendly and cost less money to run.

Energy Saver

An Indesit function which can be applied to a number of cycles. This allows you
to make energy savings of up to 70%.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 38
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Extra Rinse

This function provides an extra rinse and is useful for removing stubborn stains
and remaining traces of detergent.

Fifteen Minute Quick Wash

Many modern machines now offer a 15 minute quick wash programme which
performs a cycle in a quarter of an hour. This is a useful feature for cleaning
and freshening clothes in a hurry.

Flexidose

The Zanussi Flexidose drawer is an intelligent Detergent Compartment that


uses your detergent in the most effective way.

Freestanding

These machines stand independently and can be set-up anywhere in the


kitchen, garage or utility room.

Front-loading

Clothes are loaded into the washing machine from a porthole in the front.

Half Load Function

Select this function for smaller loads of washing to reduce the amount of water
and energy used in the cycle.

Hand Wash

A very gentle cycle suitable for items that would ordinarily be hand-washed.

Integrated

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 39
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Integrated machines are built in to the existing kitchen layout and are often
hidden behind a cupboard door. See 'Built-in'.

Intelligent Wash System

Sensors within the drum detect the size of the load and alter the water level
and cycle time to correspond with it. This highly innovative feature saves time,
money and energy.

Jetsystem

The Zanussi Jetsystem automatically adjusts water level, cycle time and energy
consumption to accommodate the size of the load. This allows you to wash
smaller loads with minimal water and energy use.

Maximum Wash Capacity (kg)

The maximum amount of laundry (in weight) a machine can wash in one load.
For example, a family sized machine may have a maximum capacity of 8
kilograms.

Mini Load Setting

Similar to the half load function. The amount of water and energy used by a
cycle is reduced to accommodate a smaller amount of laundry.

Noise Level (db)

The amount of noise in decibels (a unit for measuring sound) a washing


machine makes whilst in use. The lower the number, the quieter the machine.

Number of Programmes

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 40
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

This indicates how many wash programmes available on a machine.


Programmes may include cool wash, half load, delicate, woollen, hand wash
and more.

Porthole

The entrance to the washing machine drum by which you can load clothes.

Pre Wash

This function is used to rinse and lightly wash clothes prior to the main cycle. It
is useful for stained and heavily soiled clothing.

Quick Wash Cycle

This programme completes a full wash in less time; it is energy saving and
time-efficient.

Rinse Hold

A very smart feature that allows you to delay the final rinse until a more
convenient time.

Silent System Plus

A low-noise motor and noise insulation panels ensure AEG washing machines
are extremely quiet.

Silk Wash

A programme designed especially for washing delicate silk clothing.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 41
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

SpeedPerfect

The SpeedPerfect function by Bosch allows you to reduce cycle times without
compromising on the performance and quality of the wash. It is available on
VarioPerfect machines.

Spin Performance

A rating awarded to machines which indicates how efficiently water is extracted


from clothes during the spin cycle.

Spin Speed (RPM)

The speed at which the drum spins during a wash. A higher speed means
clothes will be drier when they come out of the machine.

Start Timer Delay

This function allows you to load the drum, add your detergent and select a time
for the machine to start up to 24 hours in advance.

Unbalanced Load Control System

Modern technology from Beko which ensures laundry is evenly distributed


around the drum during the cycle.

Variable Spin Speed

This feature allows you to choose the spin speed of a cycle. You can select a
faster spin to extract more water and speed up the drying process, or slower
speeds to reduce creasing.

Variable Temperature

The majority of machines now allow you to set the temperature of a cycle
depending on your requirements.

VarioPerfect

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 42
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

A flexible technology by Bosch that allows you to tailor wash cycles to your
requirements. See 'EcoPerfect' and 'SpeedPerfect'.

Wash Performance

This is a rating awarded to indicate the overall cleaning power of a washing


machine.

Water Consumption

This is the average amount of water used by a machine during a cycle.

Wool Programme

A cycle designed to safely wash woollen garments. This cycle has slower spin
speeds to ensure items are not stretched.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 43
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Definition of Television.

 activity = something you do, especially in your free time


 affect = have an effect on
 amount = sum
 attract = catch the attention of
 audience = people who watch TV
 better off = to have a better standard of living than someone else
 broadcast = to send out television programs
 campaign = a series of events that lead to an election
 claim = to say that something is true
 critic = someone who criticizes a person or an idea, or is against it
 encourage = tries to make us think
 engage = take on, do
 enormous = very big
 gain = get
 get exercise = do sports
 glamorous = exciting, fascinating, expensive
 impact = influence
 lack = do not have enough
 perceive = see, observe
 politics = ideas and activities that are connected with the government
 popularity = to be famous, well-known
 present = show
 probably = most likely
 Super Bowl = the final game of the American football season, usually played
at the end of January or the beginning of February

 commercial broadcaster = television station that gets its money through


advertisements and commercials
 giant = very big company
 global reach = you can watch them in many countries around the world
 major = important
 network = group of TV stations that belong together and usually broadcast
the same programs
 notable = important
 public = free, open
 state-owned = controlled by the government
 telenovela = short TV series that is popular in South America

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 44
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Lesson proper 3

What is a Washing Machine?

 A washing machine is an machine that washes clothes, linen


 Was made to help wash clothes easier

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 45
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Inside of a Washing Machine


 Two Steel Tubs
◦ Outer = Seals water. Mounted so that inner can move without banging.
◦ Inner = Holds clothes and with the agitator in the middle with holes around
the side of the tub. Attached to gearbox

 There are 3 pulley


◦ One side of frame moves up
◦ Other side frame goes down
 Has Damping System
◦ Uses friction to absorb force of the dangling pulleys

Plumbing
 Before hose release water into tub, it is send through anti-siphon device
◦ Prevent water from being sucked back into the water line

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 46
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Plumbing
 Water Inlet
◦ Water enters that way
◦ Nozzle to the right: Overflow port
Pump
 Re-circulates water and drains it
 Has 2 separate pump in one
◦ Bottom half: Hooked to drain line
◦ Top half: Re-circulates wash water
Control

 Cycle switch
 Speed and temp. control switch

Some Tips of Washing Machine in Problem & Possible Cause.

Problem Possible Cause


1.Wash Motor Not Working But Spin Motor Are Wash Motor Problem/Switch/Line
Working
2. Spin Motor Not Working But Motor Is Working. Spin Motor Problem/ Switch Line/ Fan Belt
3. Both Spin & Wash Motor Are Not Working. AC Line Cord/Power Cord Problem/ Spin/
Wash Motor Problem.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 47
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Troubleshooting in single motor


The following symptoms are not trouble.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 48
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 49
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 50
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 51
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 52
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 53
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 54
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Trouble Shooting Examples

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 55
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Self- Check no. 2.1.2

Test 1: Television - Multiple Choice Exercises


1. The first television broadcasts started in
a. Great Britain
b. the USA
c. Germany
2. The biggest TV audiences are attracted by
a. social events
b. sports
c. politics
3. In Europe, state-owned television
a. does not exist any more today
b. had a monopoly for a long time
c. gets less money than private companies
4. CNN became popular as a
a. news network
b. documentary channel
c. movie station
5. Cathode-ray tubes
a. shoot electrons to a screen covered with phosphor
b. work with two sheets of glass
c. have pixels that can be turned on and off
6. Digital TV signals
a. carry less data than analog signals
b. have a better picture quality than analog signals
c. cannot transmit images in high definition
7. The first public TV station in America was
a. PBS
b. ABC
c. CBS
8. Every color on television can be achieved by mixing together
a. red, yellow and blue
b. blue, green and white
c. red , blue and green
9. An analog signal in the form of an electromagnetic wave
a. can travel to satellites and back again
b. can travel directly from the TV station to people's homes
c. cannot travel for a long distance
10. The first big event that attracted millions of TV viewers was
a. the TV debate between John F. Kennedy and Richard Nixon
b. Who Wants To Be A Millionaire
c. the Vietnam war

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 56
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

11. Tele-novelas are short popular TV series in


a. South America
b. the United States
c. Europe
12. Commercial TV stations get most of their money
a. from fees from their viewers
b. from the government
c. by selling advertising time

Test II. Fill In the Missing Words Fill In the Correct Words.

advertising - audience - broadcasting - coverage - debate - entertainment - monopoly - networks


- popular - public - source - war

Great Britain and America were the first countries to experiment with television in the 1930s and
40s. The three big American TV ABC, CBS and ABC were founded after World War II.
They brought television to a growing in the 1950s.

Television became the major of information. In 1960 the first TV in history was
broadcast between Richard Nixon and John F. Kennedy. Television also influenced the way people
thought about the in Vietnam.

In the 1980s the of America’s big TV stations was broken. New networks started
news, sports and music around the clock. CNN, an all-news network, became famous
for its of the Gulf War.

In the last decade TV channels focused on programs and reality shows. Among the
most are Who Wants to Be a Millionaire and Survivor.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 57
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

III. Enumeration

1. Classified into two types of Washing machines?


2. What are the basic Parts of Washing Machines?
3. Are the Tools Need when Dis assembles and Assemble of Washing
Machine.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 58
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

ANSWER KEY No.2.1.2

Test 1: Television - Multiple Choice Exercises

1. A
2. B
3. B
4. A
5. A
6. B
7. A
8. C
9. C
10. A
11. A
12. C

Test II. Fill In the Missing Words Fill In the Correct Words.

Great Britain and America were the first countries to experiment with television in the 1930s and
40s. The three big American TV NETWORKS ABC, CBS and ABC were founded after World
War II. They brought television to a growing AUDIENCE in the 1950s.

Television became the major SOURCE of information. In 1960 the first TV DEBATE in history
was broadcast between Richard Nixon and John F. Kennedy. Television also influenced the way
people thought about the WAR in Vietnam.

In the 1980s the MONOPOLY of America’s big TV stations was broken. New networks started
BROADCASTING news, sports and music around the clock. CNN, an all-news network, became
famous for its COVERAGE of the Gulf War.

In the last decade TV channels focused on ENTERTAINMENT programs and reality shows.
Among the most POPULAR are Who Wants to Be a Millionaire and Survivor.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 59
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

III. Enumeration

1. Single tub Machines and twin Tub Machines.


2. The basic parts are the fallowing.
a. Belt Drive Washing
b. Machine Shown
c. Inlet Connections
d. Air Dome Seal
e. Center Post Gasket
f. Outer Tub Seal
g. Pump
h. Hose Connectors

3. Basic Tool Need to assemble and Dis assemble of Washing Machines are
the fallowing.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 60
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

IV. Drawn Schematic diagram. 2 kinds of Washing Machine and block Diagram
Television.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 61
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Block Diagram of Television.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 62
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 63
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

CCTV (closed-circuit television) is a TV system in which signals are not publicly distributed but
are monitored, primarily for surveillance and security purposes. CCTV relies on strategic
placement of cameras, and observation of the camera's input on monitors somewhere

Categories

• How Do CCTV Camera Work?

• CCTV Camera Benefits

• CCTV System Types

• CCTV Camera Types

• Installation

• Configuration

CCTV System Types

CCTV systems are broadly divided into two

Types. These are:

1. Wired CCTV system

2. Wireless CCTV system.

CCTV Camera Benefits

CCTV is commonly used for a variety of purpose,

including:

• Maintaining perimeter security in medium-to high-

secure areas and installations.

• Observing behavior of incarcerated inmates and potentially dangerous patients in


medical facilities.

• Traffic monitoring

• Building and ground security

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 64
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

CCTV Camera Types

CCTV cameras are being installed everywhere for purpose of security and crime
prevention and detection. There are many type if CCTV cameras are available for this
purpose.

These are:

Indoor Camera
Vandal Proof Camera
Outdoor camera
Bullet Camera
IR day/Night Camera Hidden Camera
Dome Camera Pen Tilt Zoom Camera

Indoor Camera

Indoor camera as its name suggests used for indoor security mechanism. These are
suitable for security in homes, schools, offices, hotels etc…

Outdoor camera

Outdoor camera is used for outdoor places.They are mostly used for entry and exist
points with limited night lighting.These cameras have hard Shell vandal-proof casings.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 65
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

IR day/Night Camera

IR day/night cameras are used for high alert security areas were surveillance needs
to happened day and night. These cameras are used by military personal, in parking lots
and high security zones.

Dome Camera

Cameras are installed inside a dark dome and are design in a way that they go
unnoticed by visitors. These cameras can be rotated and tilted

Manually. Dome cameras are used in public place like railway station,
busterminals, and other areas where there is a huge gathering of people.

Bullet Camera Vandal Proof Camera

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 66
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Pan Tilt Zoom Camera Hidden Camera

Dome Camera

• Compact in size.

• Fixed/Vari focal lens.

• Aesthetically good.

• Low cost.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 67
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

• Compact in size.

• Fixed/Vari focal lens.

• Night Vision (IR LEDs)

• Aesthetically good.

• Low cost.

• Fixed/Vari focal lens.

• Aesthetically good.

• Cost Effective.

• PAN/TILT feature

• Fixed/Vari focal lens.

• Aesthetically good.

• Night Vision

• Cost Effective.

• High Speed PAN/TILT feature

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 68
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

• Keypad

• Joystick

• Digital Display

C/CS Mount Camera

• Box type camera

• Separate lens

• Vari-focal lens

• High Resolution Image

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 69
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

• Vari-Focal capabilities

• Zoom feature

• Replaceable

Bullet Camera

• Metal Casing

• Vandal Proof

• Night Vision

• Outdoor application

• Fixed/Vari-focal lens

• Variable Viewing range.

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 70
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

DVRs

A digital video recorder (DVR), sometimes referred to by the merchandising term personal video
recorder (PVR), is a consumer electronics device or application software that records video in a digital
format to a disk drive, USB flash drive, SD memory card, SSD or other local or networked mass storage
device. The term includes set-top boxes (STB) with direct to disk recording facility, portable media players
(PMP) with recording, TV gateways with network and local recordings, recorders (PMR) as camcorders that
record onto Secure Digital memory cards and software for personal computers which enables video
capture and playback to and from a hard disk drive.[1] A television set with built-in digital video-recording
facilities was introduced by LG in 2007,[2] followed by other manufacturers.

• Available in 4 Specification

• 4 channel

• 8 channel

• 16 channel

• Audio IN

• Alarm/Sensor feature

• LAN Connectivity

• Full HD available

• Joystick Connectivity

• Remote access

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 71
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Available in Analogue and IP based system.

Area of Application

 House

 Offices

 Hospitals

 Shops

 Manufacturing units

Installation

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 72
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

1. PTZ cameras are being used within a CCTV zone. What does PTZ stand for?

a) Pan Tilt Zone

b) Point Tilt Zoom

c) Pan Tilt Zoom

d) Point Tilt Zone

2. What does the Data Protection Act deal with?

a) Personal Information

b) All information

c) Covert Surveillance

d) Secret Information

3. What act of parliament is the Information Commissioner Code issued under?

a) Police & Criminal Evidence Act

b) Data Protection Act

c) Human Rights Act

d) Protection of Freedoms Act

4. If confidentiality if breached by a CCTV operator, whereby images are placed on you tube, what is likely
to happen?

a) Nothing, it is not crucial

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 73
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

b) Verbal warning from manager

c) Possible suspension and prosecution

d) Written warning

5. What is the main reason for control room security?

a) To keep the boss out

b) To preserve confidentiality

c) To keep out the Police

d) To copy images for colleagues

6. Under the Human Rights Act 1998, Privacy is covered by an article of which type?

a) Limited

b) Absolute

c) Qualified

d) Mandatory

7. A directed surveillance authority would be authorised by which rank of Police Officer?

a) Sergeant

b) Constable

c) Inspector

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 74
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

d) Superintendent

8. Freedom of Information applies to what type of organisation?

a) All retail premises with over 200 staff

b) Public authorities and those working for them

c) Universities and education establishments

d) Travel companies, airlines and ferry companies

9. What images might be viewed to complete the offence of voyerism?

a) Two men walking hand in hand in the street

b) A man and woman kissing on a park bench

c) A man and woman embracing at a bus stop

d) A man and woman engaged is sexual activity

10. If a CCTV operator attends court, the probably reason is what?

a) To prove you can do the job correctly

b) To identify the victims of a crime

c) To produce the images you recorded

d) To discuss how your system is maintained

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 75
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

11. An IED is what?

a) An improvised electrical device

b) An internal electronic device

c) An improbable economic discussion

d) An improvised explosive device

12. You see a group of well known thieves on cctv in the town centre, what would you do?

a) Ignore them, they are not offending and not of interest

b) Watch them closely all the time they are in town

c) Ignore them until called by the Police

d) Watch them but if no crime is committed move off to other views

13. What type of surveillance is carried out under RIPA

a) Covert

b) Co-ordinated

c) Focused

d) Overt

14. Signs should be placed so that the public are aware that they are entering a CCTV zone. Which of these
best describes the information a sign should contain?

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 76
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

a) Picture of a camera only in black outline

b) Picture of a camera and phone number of owners only

c) Name, phone number of operators and reasons for cameras?

d) The reasons for cameras being installed

15. Which principle in the Data Protection Act 1998 deal with keeping data secure?

a) 6

b) 3

c) 5

d) 7

16. How long should images be kept once recorded?

a) at least 31 days

b) no more than 30 days

c) at least 1 year

d) As long as is necessary

17. Which type of court would deal with an offence of theft?

a) Civil court

b) Magistrates Court

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 77
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

c) Tribunal

d) Public Enquiry Panel

18. When we produce images for evidence, we have to maintain continuity of evidence. This can be done
by creating a what?

a) Evidence trail

b) Evidence queue

c) Audit Trail

d) Audit queue

19. A hazard can best be described as what?

a) A computer left on overnight

b) A camera that is not responding

c) An office with flourescent lighting

d) Anything that has the potential for causing harm

20. What type of fire fighting method would you use for a chip fat fire?

a) Fire Blanket

b) Powder

c) C02

d) Water

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 78
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Key Answers;
1.C
2.A
3.B
4.C
5.B
6.C
7.D
8.B
9.D
10.C
11. D
12. D
13. A
14. C
15.D
16. D
17. B
18. C
19. D
20. A

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 79
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

Program Electronic Products Assembly and Servicing NC-II


Activity Review on EPAS-NCII
Period: 1-4 week in schooling
Trainers Name: Mr. Juanito P. Banzon

Trainee Name: Student ID:


Company assign: End of Period:

JOB learning Guide


The job learning guide serves as the learning focus schedule provided to the trainer (S). This aims to
organize the knowledge and skills acquisition to the trainee in EPAS NCII by outlining specific for each
focused job activity.

This tools further aims trainee for the taking up of EPAS NCII by the time implementation of identified
activities and its effectives thru classroom and actual training.

Rating Scaling

1-3- Extension of training (NYC) for NOT YET COMPETENT

∞ Repeat entire training actual and exam equal to NYC(NOT YET COMPETENT)
4-7- Conditional (NYC) for NOT YET COMPETENT

∞ Review specific weakness if need and extent the training of review equal to NYC(NOT
YET COMPETENT)
8-10-Pass(C) for Competent

∞ Pass for all training give for his trainer also he/she can take the NCII in Tesda.
Learning Focus Learning Duration Rating Remarks
Activities
1. OHS 1. Introduce 1-2 days
personal
safety
2. PPE
3. Electric,
earth wake
and fire
Safety.
4. Final Exam.
2. POWER SUPPLY 1.Familiarization of 1-7 days
all the components
and its terminals
Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 80
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

2.know the positive


and negative
terminals

3. testing the
voltages, resistance
and current

4 knowledge of
how to trace the
current

5. knowledge in
interpretation of
the circuit
6.actual PCB design
7.general checkup
and testing and
trouble shooting
8. final exam

3. SENSOR ( light 1. Familiarization 1-7 days


and sound ) of all the
components and
functions of the
sensor circuits.
2.know the positive
and negative
terminals
3. testing the
voltages, resistance,
and current
4. knowledge of
how to trace the
current
5. knowledge in
interpretation of
the circuit
6. actual PCB
design
7. general checkup
and testing and
trouble shooting
8. final exam

4. DOMESTIC HOME 1.familiarization of 1-7 days


APPLIANCES the parts of the
appliances and
(WASHING functions
MACHINE and TV 2.disassembly and
RECIEVER) assembly
3. reading and

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 81
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02
Plan Training Session

interpreting the
diagram
4. general checkup,
testing and trouble
shooting
5.final exam

5. CLOSED-CIRCUIT 1. brief history 1-7 days


TELEVESION 2.familiarization of
all the parts and
(CCTV) module of CCTV
and functions
3.familiarization of
all the terminals of
the CCTV
4.study the exact
connection of all
the part of CCTV
5.knowledge in
interpretation of
the circuit diagram
6. general checkup,
testing and
troubleshooting
7. final exam

Recommendation :

Student Evaluation remarks: Need to improve:

Final Rating: Operation head Signature/ Date:

Ms. Analy P. Mamburao


Operation head

Acknowledge:

Mr. Jerenato P. Alfante


Administrator/President

Mr. Chastane T. Legaspi


VP –Admin & Finance

Electronic Products
Date Developed: Document
Issued by: No.
March 26,2015
Assembly and Servicing NC-
II SJBFTC.INC Page 82
Developed by:
Bosconian Trainers
Revision # 02