You are on page 1of 7

1.

The primary roots and its branches constitute the

A). fibrous root system


B). tap root system
C). adventitious root system
D).all of the above

2. Roots develop from parts of the plant other than radicle are called

A). tap roots


B). fibrous roots
C). adventitious roots
D). nodular roots

3. Root hairs develop from


A). region of maturation
B). region of elongation
C). region of meristematic activity
D). root cap

4. The part of the root which is most active in water absorption is called

A). root cap


B). maturation zone
C). meristematic zone
D). zone of elongation

5. Stilt roots occur in


A). groundnut
B). rice
C). sugarcane
D). wheat

6. The root differs from stem in having


A).nodes and internodes
B). axillary buds
C). multicellular hairs
D). unicellular hairs

7. Which of the following groups of plants have underground stems

A). Potato, ginger, turmeric, Euphorbia, zaminkand


B). Potato, ginger, turmeric, zaminkand, Colocasia
C). Potato, Citrus, Opuntia, zaminkand, Colocasia
D). Potato, cucumber, watermelon, zaminkand, Colocasia
View Answer Discuss
8. Stem tendrils are found in

A). cucumber
B). pumpkins
C). grapevines
D). all of these

9. Which of the following is an example of pinnately compound leaf

A). Cucumber
B). Papaya
C). Cucurbita
D). Neem

10. The main purpose of phyllotaxy for the leaves is to provide sufficient
A). soil
B). air
C). water
D). light

11. Which type of function is performed by the fleshy leaves of onion and garlic
A). Storage
B). Reproduction
C). Photosynthesis
D). Protection

12. The curcumin is isolated from


A).Garlic
B). Turmeric
C). Sunflower
D). Rose flower

13. Which of the following subcellular component is likely to be absent in plant root
A). Large vacuoles
B). Chloroplasts
C). Leucoplasts
D). Mitochondria
E). Ribosomes

14. Carrot is orange in colour because

A). It grows in the soil

B). It contains carotene

C). It is not exposed to sunlight


D). The entire plant is orange in colour

15. During photosynthesis green plants absorb

A). Oxygen

B). Nitrogen

C). Carbon monoxide

D). Carbon dioxide

16. From the bark of which plant is quinine extracted

A). Cedar

B). Neem

C). Cinchona

D). Eucalyptus

17. The red, orange and yellow colour of leaf is due to

A). Aldehydes

B). Tannis

C). Lignins

D). Carotenoid

18. The plant from which coca and chocolate are obtained is a

A). Herb

B). Shrub

C). Small tree

D). Very big tree

19. For photosynthesis green plants require


A). Chlorophyll only
B). Light
C). Carbon dioxide and water
D). All of the above

20. Name the pigment which is responsible for absorption of light in plants
A. Chlorophyll
B. Stoma
C. Xylem
D. Phloem
21. National flower of india
A).Jasmine
B). Rose
C). Lotus
D). Daisy
22. Largest seed
A). Double coconut
23. What is the name of the botanical name of paddy
A). Solanum nigrum
B). Eleusine coracana
C). Oryza sativa
D). None of these

24. Clove is obtained from

A). Root

B). Stem

C). Leaves

D). Flower buds

25. Which plant was used by mendel in his early experiment

A). Orange

B). Pea plant

C). Brinjal

D). Banana

26. What is the type of Tomato fruit

A). Pome

B). Berry
C). Drupe

D). None of the above

27. Which one among the following produces seeds but not flowers
A). Pine
B). Coffee
C). Groundnut
D). Cashew nut

28. Azadiracta indica is the botanical name of


A). Rice
B). Neem
C). Sandal
D). Turmeric
29. The major part of solar radiation is harvested by the
A). Plants
B). Animals
C). Human begins
D). None of the above
30. The Indian botanical garden is located at
A). Delhi
B). Allahabad
C). Kolkata
D). Lucknow
31. Coffee is extracted from the
A). Flowers
B). Fruits
C). Seeds

D). Leaves

32. Which of the following is a plant hormone?

A). Andrenaline

B). Auxin

C). Oxytocin

D). Insulin

33. Which among the following is not a true fruit?

A). Date

B). Plum

C). Apple

D). Grape

34. The gas released during the photosynthesis by the green plant is

A). Nitrogen

B). Water vapour

C). Oxygen

D). Carbon dioxide