You are on page 1of 19

INDIAN POLITY (PREAMBLE AND FUNDAMENTAL

RIGHTS)
1. Which of the following amendments is also called the ‘mini-constitution’ of India?
(a) 73rd
(b) 43rd
(c) 42nd
(d) 44th
Answer- (c)
2. Which of the following words was added in the 42nd amendment of the Indian
constitution?
i.socialist ii.secular iii.democratic iv. Integrity v.republic

(a) i , ii , iii
(b) i , ii , v
(c) i , ii , iv
(d) i , ii, iii, iv, v
Answer- (c)
3. From where has the Indian Constituent assembly borrowed the concept of Liberty,
Equality and Fraternity?
(a) Sepoy Mutiny
(b) Russian Revolution
(c) French Revolution
(d) American Constitution
Answer- (c)
4. Which of the following articles abolished untouchability in India?
(a) Article 14
(b) Article 15
(c) Article 16
(d) Article 17
Answer- (d)
5. Which of the following is not a device of a direct democracy?
(a) Elections
(b) Referendum
(c) Plebiscite
(d) Initiative
Answer- (a)
6. Which of the following declares India as a secular nation?
(a) Directive Principles of State policy
(b) Fundamental Rights
(c) Ninth schedule
(d) Preamble
Answer- (d)

7. Which of the following emerges clearly from the Preamble of the Indian Constitution?

(i)When the constitution was enacted

(ii)Where the constitution was enacted

(iii)The source of authority

(iv)The objectives of the constitution

(a) i , ii, iii, iv


(b) i , iii, iv
(c) i , ii, iii
(d) i, ii, iv
Answer- (b)

8. Which of the following about the Preamble of the Indian Constitution is true?
(a) It is not enforceable in the court of law
(b) It is called the heart and soul of the Indian Constitution
(c) It has been amended recently
(d) It has been amended twice
Answer- (a)
9. Secularism means: (RRB 1994)
(a) Suppression of all religions
(b) Freedom of worship to minorities
(c) Separation of religion from state
(d) A system of political and social philosophy that does not favour any particular
religious faith
Answer- (d)

10. Which of the following is correct?


(a) Preamble is not a part of the Constitution and cannot be amended
(b) Preamble is a part of the Constitution and can be amended under Article 369 of the
Indian Constitution
(c) Preamble is a part of the Constitution and can be amended under Article 368 of the
Indian Constitution without changing the basic structure of the constitution
(d) Preamble is a part of the Constitution but cannot be amended as the basic structure of
the Constitution cannot be changed
Answer- (c)

11. The correct sequence of words used to describe India in the Preamble of the Indian
Constitution are
(a) Socialist, sovereign, secular, republic, democratic
(b) Secular, sovereign, socialist, democratic, republic
(c) Sovereign, secular, socialist, democratic, republic
(d) Sovereign, socialist, secular, democratic, republic
Answer- (d)
12. Who among the following was the first person to recommend a separate Indian
Constitution?
(a) K.M. Munshi
(b) M.N. Roy
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B.R. Ambedkar
Answer- (b)
13. When did The Indian National Congress officially announce its demand for a separate
constituent assembly?
(a) 1929
(b) 1934
(c) 1935
(d) 1945
Answer- (c)
14. The Indian Constitution has been heavily influenced by
(a) The Canadian constitution
(b) The Russian revolution
(c) The Government of India Act, 1935
(d) The American constitution
Answer- (c)

15. From where did the Indian Constitution makers borrow the idea of a Parliamentary Form
of Government?
(a) Russian constitution
(b) British Constitution
(c) American Constitution
(d) Irish Constitution
Answer- (b)

16. The Indian Constitution has not borrowed which of the following provisions from the
British Constitution?
(a) Single Citizenship
(b) Parliamentary system
(c) Bicameralism
(d) Federal Structure
Answer- (d)
17. The concept of fundamental rights in the Indian constitution is borrowed by which of the
following constitutions?
(a) American constitution
(b) British constitution
(c) Irish constitution
(d) Canadian constitution
Answer- (a)
18. Which of the following is the supreme law of the land in India?
(a) Parliament
(b) President
(c) Constitution
(d) People
Answer- (c)
19. From where has the Indian Constitution borrowed the following provision?
‘The suspension of fundamental rights during Emergency’
(a) Russian constitution
(b) Canadian constitution
(c) South African constitution
(d) Weimar constitution of Germany
Answer- (d)
20. Which of the following rightly describes Indian State?
(a) A union of states
(b) A federation of states
(c) A group of states
(d) A nation of states
Answer- (a)
21. Who among the following is the guardian of Fundamental Rights in India?
(a) The President
(b) The Parliament
(c) The Constitution
(d) The Supreme Court
Answer- (d)

22. Who among the following is a custodian of the Indian Constitution?


(a) The Parliament
(b) The President
(c) The Prime Minister
(d) The Fundamental Rights
Answer- (b)
23. Which of the following cases established that Preamble is a part of the constitution?
(a) Berubari Case
(b) Kesavananda Bharati Case
(c) LIC Of India case
(d) Shayra Bano Case
Answer- (b)
24. When was the Preamble of the Indian Constitution amended?
(a) 1973
(b) 1976
(c) 1991
(d) 1975
Answer- (b)
25. Which model of socialism does India follow?
(a) Gandhian socialism
(b) Marxist socialism
(c) A mix of Gandhian and Marxist Socialism
(d) None of the above
Answer- (c)

26. How many Fundamental Rights does our constitution guarantee us?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Answer- (b)
27. Which part of the Indian Constitution tells us about our Fundamental rights?
(a) Part 1
(b) Part 2
(c) Part 3
(d) Part 4
Answer- (c)

28. India is considered a ‘Republic’ mainly because:


(a) The head of the state is elected
(b) It gained independence on 15th August 1947
(c) It has its own written constitution
(d) It has parliamentary form of Government
Answer- (a)
29. When was right to Property removed from the fundamental rights of the Indian
Constitution?
(a) 1975
(b) 1978
(c) 1980
(d) 1985
Answer- (b)
30. Under which of the following amendments was Right to Property removed?
(a) 42nd
(b) 73rd
(c) 44th
(d) None of the above
Answer – (c)

31. In India, we cannot discriminate or be discriminated on the basis of religion, sex, caste,
class, race and place of birth. Which of the following fundamental rights guarantees this?
(a) Right to freedom
(b) Right against exploitation
(c) Right to equality
(d) Right to freedom of religion
Answer- (c)

32. Which article gives us the right to equal protection by the law?
(a) Article 14
(b) Article 15
(c) Article 16
(d) Article 17
Answer- (a)

33. Which of the following offices have immunity from civil and criminal proceeding while
they are in office?

i.President ii.Prime Minister iii. Governor iv.Lok Sabha speaker

(a) Only i

(b) i and ii

(c) i and iii

(d) all of the above

Answer- (c)

34. Which of the following articles provides that we cannot discriminate or be discriminated
on certain basis?
(a) Article 14
(b) Article 15
(c) Article 16
(d) Article 17
Answer – (b)

35. Among the following, who are not entitled to special provisions under the Article 15 of
the Indian Constitution?
(a) Women and children
(b) Socially and economically backward classes
(c) SCs and STs
(d) Homosexuals

Answer – (d)
36. Who among the following are not included in creamy layer of the Other Backward
Classes (OBC)?
(a) Class C and Class D government workers
(b) Colonel and ranks above Colonel in the Armed forces
(c) Class 1 and Class 2 officers of the Government
(d) Professionals like doctors, engineers, authors etc.

Answer-(a)

37. Which of the following articles provides equality of opportunity in public employment?
(a) Article 13
(b) Article 14
(c) Article 15
(d) Article 16
Answer-(d)

38. The Mandal Commission was appointed under which of the following Prime Minister’s
government?
(a) V.P. Singh
(b) Morarji Desai
(c) P.V. Narsimha Rao
(d) Indira Gandhi
Answer-(b)
39. When was the Mandal Commission appointed by the Morarji Desai government?
(a) 1960
(b) 1969
(c) 1970
(d) 1979
Answer- (d)
40. When did the Mandal Commission submit its report?
(a) 1975
(b) 1979
(c) 1980
(d) 1988
Answer- (c)
41. The Government under which of the following Prime Ministers declared the reservation
for OBCs?
(a) V.P. Singh
(b) Morarji Desai
(c) P.V. Narsimha Rao
(d) Manmohan Singh
Answer- (a)
42. What was the percentage of reservation given for the OBCs under the declaration of V.P.
Singh government?
(a) 33%
(b) 27%
(c) 15%
(d) 22%
Answer- (b)

43. Which of the following Prime Ministers introduced changes in the reservation of OBCs
as suggested by V.P. Singh Government?
(a) Manmohan Singh
(b) Indira Gandhi
(c) P.V. Narsimha Rao
(d) Morarji Desai
Answer- (c)
44. Which of the following suggestions of the P.V. Narsimha Rao government were accepted
by the Supreme Court regarding the reservation of OBCs in government jobs?
(a) Adoption of economic criteria for selection of OBCs
(b) Reservation for additional 10% for the people of higher castes but low economic
background
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Answer- (a)
45. What is the maximum percentage of reserved seats in government jobs for reserved
categories specified by the Supreme Court in 1992?
(a) 50%
(b) 49%
(c) 51%
(d) 75%
Answer- (a)
46. When was the National Commission for Backward classes constituted?
(a) 1991
(b) 1992
(c) 1993
(d) 1994
Answer- (c)
47. What is the revised name of the Untouchability (Offences) Act, 1955?
(a) Civil Rights Act, 1955
(b) Civil Duties Act, 1955
(c) Civilian Rights Act, 1955
(d) Civilian Duties Act, 1955
Answer- (a)
48. Which of the following are included in the punishment for untouchability as mentioned
under Civil Rights Act, 1955?
(a) 6 months’ imprisonment
(b) Fine up to Rs. 500
(c) Disqualification from contesting Parliamentary/Assembly elections
(d) All of the above
Answer-(d)

49. Under which of the following cases did the Supreme court rule that National awards are
valid?
(a) Kesavananda Bharati Case (1973)
(b) Berubari Union Case (1960)
(c) Balaji Raghavan v/s Union of Indian case (1996)
(d) LIC of India case (1995)
Answer- (c)
50. Which of the following Fundamental rights included the Right to hold and dispose off
property before it was removed as a Fundamental Right?
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom
(c) Right against exploitation
(d) Right to Religious Freedom
Answer- (b)

51. Which of the following articles of the Indian Constitution guarantees 6 separate rights
namely right to freedom of speech and expression, right to assembly and so on?
(a) Article 17
(b) Article 14
(c) Article 19
(d) Article 21
Answer- (c)
52. Which of the following sections of the Criminal Procedures act puts a reasonable
restriction on Right to Freedom of Movement?
(a) Section 141
(b) Section 144
(c) Section 145
(d) Section 155
Answer- (b)
53. Which of the following articles protects the citizens and foreigners from arbitrary and
excessive punishment under conviction of offences?
(a) Article 19
(b) Article 21
(c) Article 14
(d) Article 20
Answer- (d)

54. Which of the following provisions are guaranteed under Article 20 of the Indian
Constitution?
(a) No ex-post facto
(b) No double jeopardy
(c) No self-incrimination
(d) All of the above
Answer- (d)
55. Under which of the following Articles of the Indian Constitution is Right to Protection of
life and personal liberties guaranteed?
(a) Article 19
(b) Article 31
(c) Article 21
(d) Article 20
Answer- (c)
56. What does article 21A of the Indian Constitution guarantee?
(a) Freedom of religion
(b) Freedom of movement
(c) Right to education
(d) None of the above
Answer-(c)
57. When was Article 21A added as a fundamental right in the Indian Constitution?
(a) 2005
(b) 2002
(c) 1991
(d) 2000
Answer- (b)
58. Right to free and Compulsory Education was mentioned in the Indian Constitution before
becoming a fundamental right in 2002. Under which Article was it mentioned?
(a) Article 35
(b) Article 45
(c) Article 55
(d) Article 65
Answer- (b)
59. When was the Right to Education Act passed?
(a) 2009
(b) 2010
(c) 2011
(d) 2012
Answer- (a)

60. Which article deals with the rights of accused under arrest and detention?
(a) Article 19
(b) Article 21
(c) Article 22
(d) Article 24
Answer- (c)

61. What is the maximum period of arrest for preventive detention under Article 22?
(a) 2 months
(b) 3 months
(c) 24 hours
(d) 48 hours
Answer- (b)
62. What is the maximum period of arrest for punitive detention under Article 22?
(a) 2 months
(b) 3 months
(c) 24 hours
(d) 48 hours
Answer- (c)
63. Which article of the Indian Constitution prohibits forced labour and human trafficking?
(a) Article 22

(b) Article 15

(c) Article 17

(d) Article 23

Answer - (d)

64. Which of the following practices is banned under Article 23 of the Indian Constitution?
(a) Diwani rights
(b) Begar
(c) Giving National Awards
(d) Right to Property
Answer- (b)
65. When was the minimum wages act passed?
(a) 1976
(b) 1992
(c) 1948
(d) 1990
Answer- (c)
66. Which of the following rights cannot be suspended during an emergency?
(a)Article 20
(b) Article 21
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Answer- (c)
67. Which of the following amendment acts deals with Elementary Education as a
fundamental right?
(a) 42nd amendment
(b) 86th amendment
(c) 96th amendment
(d) 78th amendment
Answer- (b)
68. When was the Child Labour (Amendment and Regulation) act amended?
(a) 2016
(b) 1986
(c) 1990
(d) 1968
Answer- (a)
69. Article 24 of the Indian constitution gives which of the following fundamental rights?
(a) Abolition of untouchability
(b) Protection against arrest and detention
(c) Prohibition of human trafficking and forced labour
(d) Prohibition of employment of children in factories etc.
Answer- (d)
70. When was the Child Labour (Prohibition and Regulation) Act passed?
(a) 1988
(b) 1996
(c) 1986
(d) 2016
Answer- (c)
71. Under which of the following articles are the citizens given a right to freedom of
conscience and right to freely propagate their religion?
(a) Article 24
(b) Article 18
(c) Article 25
(d) Article 19
Answer- (c)

72. Under Article 25 of the Indian constitution, which of the following groups are included in
the over-arching category of Hindus?
(a) Sikhs
(b) Buddhists
(c) Jains
(d) All of the above
Answer- (d)
73. Under which of the following articles do we have the freedom to freely manage religious
affairs?
(a) Article 24
(b) Article 25
(c) Article 26
(d) Article 27
Answer- (c)
74. Which of the following is not a condition for a group to be called a religious
denomination?
(a) It should have a unique name
(b) It should have a distinctive religious head
(c) It should be a collection of individuals who believe in the same doctrine
(d) It should have a common organization
Answer- (b)
75. Which of the following articles gives us the right to not give any tax for the propagation
of a particular religion?
(a) Article 24
(b) Article 25
(c) Article 26
(d) Article 27
Answer- (d)
76. Which article gives us the freedom to attend/not attend religious instruction?
(a) Article 25
(b) Article 26
(c) Article 27
(d) Article 28
Answer- (d)
77. Which of the following Article under the cultural and Educational rights gives protection
to all the sections of society (majority and minority)?
(a) Article 29
(b) Article 30
(c) Article 31
(d) None of the above
Answer- (a)

78. Which of the following cases gave major rulings for minority institutions under Article
30 of the Indian Constitution?
(a) Berubari Union Case (1960)
(b) Secretary of Malankara Syrian Catholic College Case (2007)
(c) Balaji Raghavan v/s Union of India case (1996)
(d) Kesavananda Bharati Case (1973)
Answer- (b)
79. Which article was repealed by the 44th amendment act of the Indian Constitution?
(a) Article 368
(b) Article 31
(c) Article 32
(d) Article 226
Answer- (b)
80. When was Article 31 repealed?
(a) 1998
(b) 1988
(c) 1978
(d) 1968
Answer- (c)
81. Which of the following articles guarantees the fundamental rights to all the citizens of our
country?
(a) Article 31
(b) Article 32
(c) Article 33
(d) Article 34
Answer- (b)
82. Who called Article 32 as the heart and soul of the Indian constitution?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) M.N. Roy
(d) B.R. Ambedkar
Answer- (d)
83. Who has the original and wide powers related to fundamental rights?
(a) Supreme Court
(b) President
(c) Chief Justice of India
(d) Parliament
Answer- (a)

84. Which article of the Indian constitution allows High courts to issue orders and writs?
(a) Article 32
(b) Article 226
(c) Article 31
(d) Article 21
Answer- (b)
85. Which of the following writs under article 32 means ‘to have the body of’
(a) Mandamus
(b) Certiorari
(c) Prohibition
(d) Habeas Corpus
Answer- (d)
86. Which of the following bodies can give the writ-issuing power to courts other than the
Supreme Court and the High Courts?
(a) Parliament
(b) Lok Sabha
(c) State Assembly
(d) Rajya Sabha
Answer- (a)
87. Which of the following writs keeps a check over public officers and their authority?
(a) Mandamus
(b) Certiorari
(c) Quo Warranto
(d) Habeas Corpus
Answer- (c)
88. Which of the following writs orders the public offices to discharge their duties in case of
failure to do so?
(a) Certiorari
(b) Prohibition
(c) Habeas Corpus
(d) Mandamus
Answer- (d)
89. Which of the following writs issues the orders to be informed about the proceeding of a
case when it commences?
(a) Prohibition
(b) Certiorari
(c) Mandamus
(d) Quo warranto
Answer- (a)

90. Which of the following writs issues the orders to be informed about the proceeding of a
case when it is pending/completed?
(a) Prohibition
(b) Certiorari
(c) Mandamus
(d) Quo Warranto

Answer- (b)

91. Which of the following articles deals with the restriction of the fundamental rights of the
Armed forces?
(a) Article 32
(b) Article 35
(c) Article 34
(d) Article 33
Answer- (d)

92. Which of the following Acts of the parliament come under the ambit of the Article 33 of
the Indian Constitution?
(a) Army Act (1950)
(b) Navy Act (1950)
(c) Air Force Act (1950)
(d) All of the above
Answer- (d)
93. Which of the following articles deals with the Martial law and suspension of the
fundamental rights?
(a) Article 34
(b) Article 33
(c) Article 35
(d) Article 32
Answer- (a)
94. Who has the power to suspend fundamental rights of members of the armed forces under
article 33 of the Indian Constitution?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Parliament
(d) Chief Justice of India
Answer- (c)

95. Who has the Right to indemnify any person under article 34 of the Indian constitution?
(a) Parliament
(b) Chief Justice of India
(c) President
(d) Vice-President
Answer- (a)
96. Which of the following writs cannot be suspended under Article 34 of the Indian
constitution?
(a) Prohibition
(b) Quo Warranto
(c) Habeas Corpus
(d) Certiorari
Answer- (c)
97. Which of the following articles gives supremacy to the Indian Parliament to pass
legislations and give punishments with regard to certain fundamental rights?
(a) Article 31
(b) Article 33
(c) Article 35
(d) Article 32
Answer- (c)
98. Which of the following rights come under the exceptions to fundamental rights?
(a) Article 31 (A)
(b) Article 31 (B)
(c) Article 31 (C)
(d) All of the above
Answer- (d)
99. Which of the following is a legal right but not a fundamental right?
(a) Right to maintain and administer religious institutions
(b) Right to acquire, hold and dispose off property
(c) Right to freedom of movement and assembly
(d) Right to equality of opportunity in the matters of public employment
Answer- (b)
100. Which of the following Articles of the Indian Constitution provides Right to
property as a legal right?
(a) Article 226
(b) Article 300
(c) Article 300 (A)
(d) Article 370
Answer- (c)