You are on page 1of 4

MCQs

1. Which of the following judgements was not overruled by the judgement in K.S.
Puttuswamy v. UoI?
a. M.P. Sharma v. Satish Chandra (1954) SCR 1077
b. Kharak Singh v. State of U.P. 1 SCR 332
c. ADM Jabalpur v. Shivakant Shukla (1976) 2 SCC 521
d. Govind v. State of M.P. (1975) 2 SCC 148

2. In which of the following was it held that jurisdiction conferred upon the High
Courts under Article 226 & upon Supreme Court under Article 32 of the constitution
is part of the inviolable basic structure of the constitution of India?
a. Common Cause v. Union of India (1999) 6 SCC 667
b. L. Chandra Kumar v. UoI (1977) 3 SCC 26
c. IN RE, Special Courts Bill, (1979) 1 SCC 380
d. S.R. Bommai v. UoI

3. National Judicial commission was declared unconstitutional & void in:


a. Youth Bar Association of India v. UoI (2016) 9 SCC 73
b. Common Cause v. UoI
c. Madras bar Association v. UoI
d. Supreme Court Advocate on Record Association v. UoI

4. in which case, the supreme court struck down that part of the constitution (Forty
Second Ammendment) Act, 1976 by which article 31C was amended?
a. Keshvananda Bharti v. State of Kerala
b. L.C. Golak Nath v. State of Punjab
c. Minerva Mill Ltd. V. UoI
d. S.P. Sampath Kumar v. UoI

5. In which of the following judgement, the scope of writ of Habeas Corpus was
widened?
a. D.K. Basu v. State of West Bengal (1988, SC)
b. Sheela Barse v. Union of India (1983, SC)
c. Sunil Batra v. Delhi Administration (1978, SC)
d. M.C. Mehta v. Union of India (1987, SC)

6. In which case ‘Secularism’ was recognised as basic feature of Constitution of India?


a. Selvi v. State of Karnataka (2010 SC)
b. M. Nagraj v. Union of India (2006 SC)
c. S.R. Bommai v. Union of India (1994 SC)
d. L. Chandra Kumar v. Union of India (1997 SC)

7. In which of the following decision. the Supreme Court of India heard the matter at
midnight?
a. Ramprakash v. State of U.P.
b. Jagdish Bhullar v. State of Punjab
c. State of Maharashtra v. Anwar Ali
d. Yaqub Abdul Razzak Memon v. State of Maharashtra

8. In which case, directions for improvement of conditions of inmates of Homes for


mentally ill persons under the Persons with Disabilities Act, 1995, as well as
Psychiatric hospitals & nursing homes under Mental Health Act, 1987, were issued
by Supreme Court of India?
a. Sheela Barse v. Union of India (1987 SC)
b. Reena Banerjee v. Govt. 9NCT of Delhi, 2017 SC)
c. Neeraja Chaudhari v. State, (2017 SC)
d. PUDR v. Union of India

9. In which case, Supreme Court of India held that there is no justification for
permitting only brahmins to carry out the necessary rites & rituals as priests?
a. Aruna Roy v. Union of India (2002 SC)
b. Ismail Faruqui v. Union of India (1994 SC)
c. Bhuri Nath v. State of J&K (1997, SC)
d. N. Adithayan v. Travancore Devaswom Board,
(2002 SC)

10. In which case the Supreme Court of India held that all
prostitutes & sex workers also have a right to live with
human dignity under Article 21
a. Gian Kaur v. State of Punjab (1996 SC)
b. Budhadev Karmaskar v. State of W.B. (2011 SC)
c. Sabia Khan v. State of U.P. (2010 SC)
d. Lata Singh v. State of U.P. (2006 SC)

11. In which case Section 309 of Indian Penal Code was declared constitutional ?
a. Gian Kaur v. State of Punjab
b. Bachan Singh v. Union of India
c. Ansari v. Union of India
d. P. Rathinam v. Union of india

12. The concept of absolute liability was developed by the Supreme Court of India in
M.C.Mehta v. Union of India, the judgement of which was delivered by
a. Justice Chandrachud
b. Justice Krishna Iyer
c. Justice Kuldeep Singh
d. Justice Bhagwati

13. In which case, the Supreme Court of Indi issued guidelines for preventing custodial
violence?
a. Parmananda Katra v. Union of India (1989 SC)
b. Maneka Gandhi v. Union of India (1978 SC)
c. PUCL v. Union of India (1997 SC)
d. D.K. Basu v. State of Bengal (1997 SC)

ANSWERS

1-d
2-b
3-d
4-c
5-c
6-c
7-d
8-a
9-d
10-b
11-a
12-d
13-d