You are on page 1of 17

Part 1

You are going to read a magazine article about a show. Choose the most suitable heading from the list a-i for each part (1-7) of the article. There is one extar heading which you do not need to use. There is an example at the beginning (0). Mark your answers on the separate answer sheet.

A B C D E F G H I

Re-creating the period That's only the start A hard search Working at a distance Trying it all out When things go wrong Stressful but fun Working towards agreement A long-standing team

Part 2
You are going to read a magazine article about an author. For questions 8-15, choose the correct answer A, B, C, D. Mark your answers on the separate answer sheet.

8 What does Mollie Hunter feel about the nature of a good book? A. B. C. D. It should not aim at a narrow audience It should be attractive to young readers It should be based on original ideas It should not include too much conversation

9 In Mollie Hunter's opinion, one sign of a poor writer is

A. B. C. D.

lifeless characters complicated ideas the weakness of the description the absence of a story

10 What do we learn about Mollie Hunter as a very young child? A. B. C. D. She didn't expect to become a writer She didn't enjoy writing stories She didn't have any particular ambitions She didn't respect her teacher's views

11 What does "its" refer to in line 33? A. B. C. D. novel picture ambition struggle

12 How does Mollie feel about what has happened to her birthplace? A. B. C. D. confused ashamed disappointed surprised

13 In comparison with children of earlier years, Mollie feels that modern children are A. B. C. D. more intellilgent better informed less keen to learn less interested in fiction

14 Mollie's adult visitors generally discover that A. B. C. D. she is a very generous person. she is interesting company she talks a lot about her work she pays more attention to their children

15 What is the writer's purpose in this text? A. to describe Mollie Hunter's most successful books B. To share her enjoyment of Mollie Hunter's books C. to provide information for Mollie Hunter's existing readers

D. to introduce Mollie Hunter's work to a wider audience

Part 3
You are going to read a magazine article about a trip to Australia. Seven paragraphs have been removed from the article. Choose from the paragraphs A-H the one which fits each gap (16-21). There is one extra paragraph which you do not need to use. There is an example at the beginning (0). Mark your answers on the separate answer sheet.

It felt good, if strange, to hear her voice again, and I heard myself saying: "You never know, you might see me there one of these days". Sheila answered: "Do you really mean that?" And suddenly, the throwaway remark became a real possibility. It must have been the adrenalin that kept us going when we reached out destination. Sheila, Maureen and I sat up late that night, talking non-stop as we caught up on just some of our news. Mike, my husband, decided not to go, and out son, Michael, was busy at work. But Maureen, was still at school, and we both felt it would be a wonderful adventure for her, as well as moral support for me. The plan had been hatched eleven months earlier. After many years, my sister suddenly decided it was time to reinforce old family ties. I realised afterwards that getting to Australia was a great achievement - as well as the knowledge that if you plan in advance, and save on a regular basis, you can afford to go anywhere. The world really is open to you as Maureen realised. We walked down the steps, and I was surprised to find that although it was early summer, it wasn't particularly warm. It was jumper weather. The long preparation was essential, because it gave me time to get funds together, and shop around for a good deal on flights important, as prices vary so much. I don't know who I was trying to convince, her or me. The fact was,
5

I was feeling incredibly nervous. And the nerves were mixed up with jetlag, tiredness and excitement.

Part 4
You are going to read a magazine article about perople who have run restaurants. For Questions 22-35, choose from the couples A-E. Some of the couples may be used more than once. When more than one answer is required, these may be given in any order. There is one example at the beginning (0) Mark your answers on the separate answer sheet.

A Roger and Sandra Bates B Tony and Gina Wignell C Tina and Tony Bricknell-Webb D David and Jane Blackford E David and Hilary Brown
Which statement refers to which couple? They had children who accepted what their parents did

0 B

When they started, they did not serve the food they would have liked to.

22

They paid to eat good food even as students.

23 24 25 26

They get some private time together every day

People can also stay overnight at their restaurant.

They did not originally plan to do the cooking themselves

People have to make a special effort to reach the restaurant

27 29

28

They consider that contact with the customers is essential.

They found some customers very difficult.

30

The quality of the restaurant has been officially recognised.

31 33

32

They may have another attempt at running a restaurant.

They did not benefit financially from opening the restaurant.

34 35

They allow themselves a break from the restaurant every year.

10

Paper 2 WRITING

Part 1
You must answer this question. You have returned from a Johnson's Activity Holiday, which was very disappointing. You decide to write to the company to complain about your holiday and ask for some money back. Read carefully the advertisement below, on which you have made some notes. Then, using this information, write a letter to the company. You may add other relevant points of your own. Write a letter of between 120 and 180 words in an appropriate style. Do not write any addresses.

11

Part 2
Write an answer to one of the questions 2-4 in this part. Write your answer in 120-180 words in an appropriate style.

2 Your local English-language newspaper is going to publish weekly articles on the care of the elderly in the community. You have been asked to write an article on how people in your area help elderly people.

3 You borrowed a very good camera from an English-speaking friend for a special occasion, but it was stolen from you. Write to your friend, explaining what happened and telling him or her what you intend to do now. 4 Your class has been working on a project on language learning and your teacher has asked you to write a composition, giving your views on the following statement: It is better to concentrate on learning one foreign language very well than to learn a little of several languages.

12

Paper 3 USE OF ENGLISH

PART 1
For questions 1-15, read the text below and decide which answer, A, B, C or D best fits each space. Write your answers on the separate answer sheet.

OUR SHIP SETS SAIL


There was so much to do at the last minute that thre was not time to be nervous. All of us wanted to be on our way (1) ..... to sea, but there was still one more problem to overcome: the anchor became (2) ..... under a rock. We (3) ..... it a mighty pull, but it would not come loose. In the end a fishing boat had to pull us (4) ..... The crowd waved and as we sailed out of the mouth of the river and passed the cliffs (5) .... on each side, I turned back and (6) a sight that will remain in my memory for ever: two hundred or more people were (7) .... their way to the cliff-tops for a final (8) .... . The sight had a dreamlike (9) ..... because the sun was (10) .... in the west and the evening light picked out the shapes of the people climbing the hill. The figures were tiny and black, all hurrying (11) .... one direction and with the same (12) ... towards the farthest tip of the cliff. (13) .... we were well away from the entrance to the river and there was no longer any (14) .... of the tide carrying us back onto the rocks, I (15) .... the crew to raise our sails. We were finally on our way.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

A A A A A A A A A A A A

out stuck took clean mounting realised making scene quality lowering for scheme

B B B B B B B B B B B B

across fixed put free raising looked setting view state drawing to sense

C C C C C C C C C C C C

down attached gave safe rising saw going vision condition setting in meaning

D D D D D D D D D D D D

over held let secure lifting remarked moving outlook capability closing at intention

13

13 14 15

A A A

As soon as alarm suggested

B B B

In case anxiety said

C C C

As long as risk demanded

D D D

If only concern ordered

Part 2
For questions 16-30, read the text below and think of the word which best fits each space. Use only one word in each space. Write your answers on the separate answer sheet.

NICOLAS-FRANCOIS APPERT (1749-1841) Tinned food and drink is big business: ever
day more than 175,000 million tins are sold throughout the world. The process by (16) ..... food products can be preserved in tins was invented in 1810 by a Frenchman (17) ..... Nicolas-Francois Appert. His father ran a small hotel, (18) ..... Appert learned about preserving fruit and vegetables (19) ..... a boy. He then became a cook and sweet-maker and grew fascinated by the idea of (20) able to preserve food for (21) .... than is naturally possible. He experimented with various foods and finally (22) ..... in preserving vegetables, fruit juices and jams. What he did (23) ..... to put the food in glass containers which were then boiled for a long time. In 1810 the French government offered a prize to (24) ..... who invented a means (25) ..... preserving highquality food. The food was needed (26) ..... feed Napoleon's rapidly expanding army and navy. Appert won the prize and with the money he received he set (27) .... a commercial food-preserving factory/ At (28) .... Appert used only glass jars and bottles but in 1822 he changed to metal containers. His achievements (29) ..... widely praised and his method was soon in use throughout France and the (30) .... of the world.

Part 3
For questions 31-40, complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given. You must use between two and five words, including the word given. Write your answers on the separate answer sheet.

31

This is a "no smoking office" allowed You ........................................ in this office.

32

Maria didn't listen carefully to the news broadcast.


14

attention maria didn't .............................. to the news broadcast. 33 Sally decided not to do her homework and went to a nightclub instead Sally went to a nightclub .................... homework 34 I expect you were completely exhausted by the end of the evening! must By the end of the evening ........................ exhausted! 35 Is cleaning this room now really necessary? have Does this room ............................. now? 36 Lisa's grandfather is teaching her Chinese taught Lisa .............................. her grandfather 37 It's too cold for swimming today if We could go swimming ................................... cold today. 38 If you're not travelling more than 10 km from the city centre, you can use this ticket. within If you're travelling ............................ the city centre, you can use this ticket. 39 Did you mean to hit him or did it happen accidentally? purpose Did you hit him .................... an accident? 40 "I'm sorry I forgot your birthday," Harry told Mary. for Harry Apologised ............................... her birthday.

15

PART 4
For questions 41-55, read the text below and look carefully at each line. Some of the lines are correct, and some have a word which should not be there. If a line is correct, put a tick by the number on the separate answer sheet. If a line has a word which should not be there, write the word on the separate answer sheet. There are two examples at the beginning. (0 and 00) Examples:

00

do

0 I finished university six months ago, and I've got a degree in 00 business administration. I enjoyed do the course very much 41 although I realise I should have been studied a lot harder! A few of 42 my friends have already got all full-time jobs but most, like me, are still 43 waiting for something suitable to turn up. Meanwhile, I make sure that 44 I keep myself being busy. I look through the job advertisements in the 45 newspapers every day and I also ask all the people I know to tell 46 me if they will hear of any vacancies where they work. What I'm 47 looking for is something challenging, and I would certainly be happy 48 to move to another city or even work myself abroad for a while. The 49 salary is not so important at this stage, provided I earn enough for to 50 live on, because I don't want to continue having to be depend on my 51 parents, although they are very much generous to me. At the moment, 52 I'm working in a nearby restaurant two evenings a week, washing 53 up and generally helping out, which brings in a little bit money. The 54 other people who working there are very friendly, and many of them 55 are in the same kind situation as me, so we have lots to talk about.

Part 5
For questions 56-65, read the text below. USe the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the space in the same line. There is an example at the beginning (0). Write your answers on the separate answer sheet. Example:

traditional

PUPPET SHOWS
16

Puppets are dolls representing (0) .... or modern characters in stories. They are a popular form of (56) .... for both children and adults. Some puppets seen in Europe today were (57) ................ created in Italy in the 1500s. A puppet show was an (58) ................... way to enjoy yourself so people could go to see the same (59) ................ again and again. So what is the continuing (60) .................... of the puppet show? Used (61) ........... by artists, puppets have a living magic. However beautiful, funny or (62) ........ to look at, they are really simple tools used by artists to express their ideas, (63) ................ and character> Of course they must have great technical (64) ......., but the fun and charm come from the way the artists establish (65) ...... with the audience.

TRADITION ENTERTAIN ORIGIN EXPENSIVE PERFORM ATTRACT CLEVER FASCINATE PERSON ABLE COMMUNICATE

17

Related Interests