You are on page 1of 19

FIITJEE Ltd.

, FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FIITJEE
MOCK TEST (OLYMPIAD)
for XI
th
& XII
th
NSEC
CHEMISTRY

Time allowed: 2 hrs. Maximum Marks: 240

Instructions:


1. Attempt ALL the questions.
2. The Question Paper contains blank spaces for your rough work. No additional sheets
will be provided for rough work.
3. Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculator, cellular phones, pagers and electronic devices, in any
form, are not allowed.
4. Write your Name and Reg. No. in the space provided at the bottom of this sheet.
5. All the questions have single correct option.
6. Each question carries +3 marks for correct answer and 1 mark for wrong answer.












Name of the Candidate :
Enrolment Number :
Date of Examination : Centre:

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-2
1. Which series of lines, out of the four given below, for the spectrum of H atom has the largest
width on the photographic film?
(A) Lyman (B) Balmer
(C) Pfund (D) Humprey

2. Which of the quantum numbers do not come during the solution of schrodinger equation for H
atom unless relativistic consideration is used
(A) Principal quantum number (B) azimnthal quantum number
(C) magnetic quantum number (D) spin quantum number

3. Which of the following alkali metals on burning in air produces red ash?
(A) Na (B) Li
(C) K (D) Rb

4. On moving along the 3d series, which effect dominates on all others in determining ionization
energy?
(A) Increasing nuclear change (B) Increasing screening
(C) Increasing mass number (D) changing atomic size

5. In which case the lone pair on the central atom has maximum s character
(A) NH
3
(B) AsH
3

(C) BiH
3
(D) PH
3


6. How many atoms are there in the plane having maximum number of atoms in IF
5
?
(A) 5 (B) 4
(C) 3 (D) 2

7. How many different bond length are observed between O and O of different HCO
3

ions in
crystalline solids?
(A) 1 (B) 2
(C) 5 (D) 4

8. As we move down the carbon, nitrogen, oxygen and fluorine groups respectively. Which group
shows the maximum fall in the boiling point of saturated compounds with hydrogen between
second and third periods?
(A) fluorine group (B) oxygen group
(C) nitrogen group (D) carbon group
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-3
9. KMnO
4
reacts with MnF
2
in presence of aqueous HF/KF to form KMnF
4
. How many moles of
KMnF
4
are formed for every mole of KMnO
4
consumed?
(A) 7 (B) 5
(C) 4 (D) 3

10. A single element in various combined forms constitutes almost 50% by weight of earth crust. This
is
(A) oxygen (B) silicon
(C) calcium (D) sulphur

11. The industry which is the largest consumer of O
2
produced and a by product of which is utilized
as phosphate fertilizer?
(A) Nickel (B) copper
(C) Timber (D) Steel

12. What is name of the most important bacteria involved in nitrogen fixation?
(A) netrozium (B) Rhizobium
(C) nitrobium (D) cyanobium
13. What is an important denitrifying bacteria?
(A) Achromobacter (B) Seschromobacter
(C) Nitromobacter (D) Dechromobacter

14. CO
2
is important for plant life and therefore for animal and human life too. It is 0.03% in
atmosphere by volume and weighs about 2.5 10
12
tonnes. How many moles of carbon is
present in earths atmosphere?
(A) 5.7 10
16
(B) 2.5 10
18

(C) 1.7 10
14
(D) 5.7 10
10


15. Which carbonate is least stable to heat?
(A) BaCO
3
(B) SrCO
3

(C) BeCO
3
(D) CaCO
3


16. The molecule (2S, 3S) CH
3
CHClCH(CH
3
)C
2
H
5

(A) is optically active but no chiral carbons are there
(B) is a mesomer with two chiral carbons
(C) is not having any chiral carbons
(D) is optically active with two chiral carbon
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-4
17. Which is most stable to heat?
(A) H
2
O (B) H
2
S
(C) H
2
Se (D) H
2
Te

18. Fe
2+
is present in hemoglobin. When haemoglobin is carrying O
2
, Fe
2+
is inside the hole but when
it is not carrying O
2
, Fe
2+
is out of hole. What is correct reason for this?
(A) change in the pH of blood (B) change in the spin state of Fe
2+

(C) Affinity of Fe
2+
for HCO
3

(D) Affinity of Fe
2+
for CO
2


19. How many carbon atoms should be present in a fatty acid?
(A) even number 10 (B) even number 12
(C) odd number 11 (D) even number 14

20. In a closed vessel the following equilibrium has been established at a given temperature that is
maintained
( ) ( ) ( )
3 2
CaCO s CaO s CO g +
ZZZX
YZZZ

What shall be the effect of adding more CaCO
3
(s) to this system?
(A) more CaCO
3
(s) formed (B) no effect
(C) more CaO formed (D) pressure of CO
2
decreases

21. A buffer solution is prepared by mixing 1 mole of NH
3
(K

= 1.8 10
5
) and 1 mole of NH
4
Br in
200 ml of water and then increasing the volume by adding water first to 1.0 liter and then to 10
10

liters. What are the pH of the two solution respectively
(A) 4.73, 7.0 (B) 4.73, 9.25
(C) 9.25, 9.25 (D) 9.25, 7.0

22. Which of the following titrations can not be performed satisfactory?
(A) 10
5
M CH
3
COOH with 10
5
M KOH with methyl orange as indicator
(B) 10
2
M CH
3
COOH with 1.0 M KOH with phenolphthalein as indicator
(C) 10
2
M CH
3
COOH with 1.0 M NaOH with phenolphthalein an indicator
(D) 1.0 M HCOOH with 10
2
M KOH with phenolphthalein as indicator
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-5
23. If solubility of AgCl(cr) is 10
5
moles/litre and that of AgI is 10
8
moles/litre, what is the difference
0 0
Ag/ AgI / I Ag/ AgCl / Cl
E E


(A) 0.355 V (B) 0.41
(C) 0.71 V (D) 0.335 V

24. Al(OH)
3
is amphoteric and dissolves in water due to the following two reaction the equilibrium
constants of which are mentioned along with:
( ) ( ) ( ) ( )
f
3 4
1. Al OH cr OH aq Al OH ;K

( +

ZZZX
YZZZ

( ) ( ) ( ) ( )
3
sp
3
2. Al OH cr Al aq 3OH aq ;K
+
+
ZZZX
YZZZ

What is the OH

concentration at which the solubility is minimum?


(A)
1/ 3
f
sp
K
K
| |
|
|
\ .
(B)
1/ 4
sp
K
27
| |
|
\ .

(C)
1/ 4
sp
f
3K
K
| |
|
\ .
(D)
sp
K

25.
( ) ( )
3 2 0
aq aq
Co e Co ; E 1.82V
+ +
+ =

( ) ( )
4 3 0
aq aq
Ce e Ce ; E 1.44V
+ +
+ =
1/2 mole of Ce
3+
(aq)
is mixed in 1/2 litre of a solution that is 1 molar in Co
3+
(aq). How much
charge flows within the system before equilibrium is attained
(A) 1 coulomb (B) 96500 coulomb
(C) 48250 coulomb (D) 193000 coulomb

26. 1 mole of a gas A is kept in a balloon suspended in atmosphere at a constant temperature T. The
gas starts undergoing the following first order reaction starting at time t = 0.
( ) ( ) ( ) A g B g C g ; + What may be the ratio of the volume of balloon at time t to its initial
volume?
(A) e
kt
(B) 1 - e
kt

(C) 2 - e
kt
(D) 3 - e
kt

Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-6
27. A reagent R decomposes by parallel reaction into products P
1
and P
2
respectively with first order
rate constants k
1
and k
2
; A scientist thinking that the reaction is
1 2
A P P + ascribes it s first
order rate constant k and activation energy E Joules/mole; what is the correct relation?
(A)
1 2
E E
E
2
+
= (B)
1 1 2 2
1 2
k E k E
E
k k
+
=
+

(C)
1 1 2 2
1
k E k E
E
2k
+
= (D) ( )
1 1 2 2 1 2
E 3 k E k E E E = +

28. At 4C and 1 atmosphere what is the correct relationship between C
p
and C
v
of liquid H
2
O
(A)
p v
12
K C
5
= (B)
p v
4
K C
3
=
(C)
p v
C C = (D)
p v
C 2C =

29. One mole of a gas A and two moles of a gas B are present in equilibrium ( ) ( ) A g 2B g
ZZZX
YZZZ
in a
container at 300K;
0
r
H for this reaction is zero calories. What shall happen to the equilibrium on
increasing the temperature
(A) No effect (B) Forward shift
(C) Backward shift (D) Data in sufficient

30. The molal elevation constant K
b
and the molal depression constant K
f
are A
1
and B
1
units
respectively in New Delhi, India. The values at Mount Everest are A
2
and B
2
respectively; what is
the correct statement?
(A)
1 1
2 2
A B
A B
> (B)
1 1
2 2
A B
A B
=
(C)
1 1
2 2
A B
A B
< (D)
1 1 2 2
A B ; A B = =

31. Sea water from Arabian sea has 1170 ppm of dissolved NaCl as the only impurity. Estimated
minimum pressure to purity this by reverse osmosis
(A) 1 atm (B) 0.5 atm
(C) 5 atm (D) 0.2 atm
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-7
32. Which of the following statements is against the second law of thermodynamics?
(A) Heat can flow from lower temperature to higher temperature
(B) entropy of the universe increases with time
(C) a ship can move using the random energy of water molecules on which it floats
(D) the maximum efficiency of a heat engine operating between the higher temperature T
H
and
lower temperature T
L
is
L
H
T
1
T
=

33. A blue solid hydrocarbon showing unexpected high dipole moment may be
(A)

(B)

(C)

(D) C H
3
CH
3
CH
3
C H
3

34. All the three molecules listed below are aromatic, which (if any) is expected to have the highest
aromatic stabilization energy?

S
(P)
O
(Q)
N
H
(R)

(A) P (B) Q
(C) R (D) all are equally stable

35. What is the common feature in all steroids?
(A) three ring skeleton (B) four ring skeleton
(C) nine ring skeleton (D) seventeen ring skeleton
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-8
36. Various optically active - aminoacids are important. One of these is L-Glutamic acid. The
enzyme responsible for its generation is
(A) Glutamate dehydrogenase (B) glutamate hydrogenase
(C) glutaric hydrogenase (D) Hog-kkidney acylase

37. Carboxypeptidase is an enzyme that is utilized to cleave polypeptides, it cleaves at
(A) carboxyl terminus only (B) amino terminum only
(C) both (A) and (B) (D) none of these

38. The enzyme chymotrpysin cleaves peptides at
(A) carboxy end of lysine
(B) carboxyl end of amino acids having alkyl side chains
(C) carboxy end of trypsin
(D) carboxyl end of amino acids having aromatic side chains

39. What is a reagent of choice for peptide bond making?
(A) PCC (B) tBOC
(C) DCC (D) Cbz

40. What is the diameter of DNA helix?
(A) 20 A
D
(B) 200 A
D

(C) 5 A
D
(D) 120 A
D


41. What is the approximate length of a turn in a DNA molecule?
(A) 17 A
D
(B) 51 A
D

(C) 68 A
D
(D) 34 A
D


42. The specific optical rotation of a compound does not vary linearly with
(A) (B) concentration
(C) length of tube (D) none of these

43. The sugar constituting DNA does not have oxygen atom attached to
(A) C
3
(B) C
2

(C) C
4
(D) C
5

Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-9
44. What is base generally found in RNA?
(A) Uracil (B) Thymine
(C) Cytosine (D) Guamine

45. Prosthetic group in glycoprotein is
(A) vitamins (B) fats
(C) carbohydrate (D) nucleic acid

46. For the following structures, relative contribution to resonance hybrid is in the order

C H
3
O
C
N
( 1 ) ( 2 ) C H
3
O
C
N
C H
3
O
C
N
( 3 ) ( 4 ) C H
3
O
C
N
C H
3
O
C
N
( 5 )

(A) 4 > > 3 > 1 > 2 > 5 (B) 5 < 4 < 2 < 1 < 3
(C) 2 < 4 < 3 < 1 < 5 (D) 5 < 2 < 4 < 3 < 1

47. ADP and ATP exist as 1:1 complexes with which of the following ions in majority?
(A) Mg
2+
(B) Na
+

(C) Ca
2+
(D) K
+


48. Acetone absorbs at 1540, 1900 and 2800 A
D
. Which transitions can not be observed by ordinary
uv spectrometers?
(A) 1540 A
D
(B) 1900 A
D

(C) 2800 A
D
(D)
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-10
49. A molecule of formula C
4
H
8
O has a high intensity peak at
max
= 188 nm and a very low intensity
peak at
max
= 280 nm. Which of the following can not represent the correct structure of the
molecule?
(A)
O
(B)
CHO

(C)
C C C C
O
H

(D)
C C C C
O
H


50. Non linear structure is assumed by
(A) SnCl
2
(B) CS
2

(C) NO
2
(D) NCO



51. Possible oxidation state (s) of the Cr in the complex K
2
[Cr(NO)(NH
3
) (CN)
4
] given magnetic
moment = 1.73 BM
(A) +1 (B) +2
(C) +4 (D) all of the above

52. Which of the following is not characteristics of a tetrahedral complex?
(A) crystal filed splitting is about twice found in octahedral complexes
(B) the
2 2
x y
d

and
2
z
d orbitals are the low energy orbitals
(C) most tetrahedral complex are high spin
(D) the splitting pattern is just opposite of that in octahedral complexes

53.
( )
( )
2 4
2
80%D SO excess
D O
Benzene X
X is
(A) C
6
D
6
(B) C
6
H
5
SO
3
D
(C) C
6
D
5
SO
3
D (D) C
6
H
5
OD

54. Which of the following is correct match with characteristics IR absorptions of functional group C
I?
(A) band position 500 cm
1
intensity of absorption is weak
(B) band position 500 cm
1
intensity of absorption is strong
(C) band position 500-600 cm
1
intensity of absorption is strong
(D) band position 600-800 cm
1
intensity of absorption is strong
Space for Rough Work


FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-11

55.
( )
Sodium
2 4 Nitroprussido
Na SO Carbon A B Purple +
CdCO
3
C(yellow ppt)
Compound B is
(A) ( )
2
5
Na Fe CN NO (

(B) ( )
4
5
Na Fe CN NO (


(C) ( )
4
5
Na Fe CN NOS (

(D) ( )
2
5
Na Fe CN S (



56.
( ) ( )
( )
4 10 3 2
i Ca OH P O H O
ii
X Y Z
+

C
O
NH
2
Compound Z is
(A)
COOH

(B)

(C)
C
Me
O (D)
C
O


Space for Rough Work


FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-12

57.
( )
2
i EtCHO Mg HBr
dry ether H O/ H
X Y Z
+

Br
Compound Z is
(A) Et
Br
Me

(B) Me
Br
Et
(C)
Et
Br

(D) Et
Br
Me


58. The order of reactivity of the following ester towards nucleophilic substitution is

COOMe
O
2
N
(i) (ii)
COOMe
Me
Cl
(iii)
COOMe
CH COOMe
Cl
Cl
(iv)

(A) ii > iii > i > iv (B) i > iv > ii > iii
(C) iv > ii > i > iii (D) iv > ii > iii > i
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-13
59. In which of the cases rate is independent upon concentration of nucleophiles?
(A)
Cl Ph
D H
AgI
products mixture of stereo isomers

(B)
H I
Me
C
5
H
11
NaI 0
Acetone
Specific rotation 0 C

(C) Cl
NO
2
NO
2
NaOH
Pr oduct


(D) None of these

60. Which of the following statement is incorrect about the compound of Xe?
(A) XePtF
6
was first real compound of any of the noble gases
(B) With SbF
5
both XeF
2
and XeF
4
act as Lewis acid
(C) The SbF
5
both XeF
2
and XeF
4
act as Lewis base
(D) Both A and C are in correct

61.
O
2
N
CH
OH
CH
2
C
O
CH
3
OH / D

O
2
N
CH CH C
O
CH
3
Above reaction proceed by
(A) E1CB (B) E2
(C) E1 (D) none of these
Space for Rough Work


FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-14

62. Hence

Me
Me
and
Me
Me
(I) (II)
Which of the following statement is correct?
(A) I and II are geometrical isomers (B) I and II will show geometrical isomers
(C) I and II
nd
both are optically active (D) both (B) and (C)

63.
Me C
O
H
( )
( )
( )
3
i HCN
ii H O
iii
product
+

Which of the following is correct about the product (s)?


(A) product is meso compound (B) product having 2 orbital active isomers
(C) product having 4 optical active isomers (D) 2 optically active and meso compound

64. A blue solution is
(A) Cu(OH)
2
(B) KFe[Fe(CN)
6
]
(C) [Ni(NH
3
)
6
](OH)
2
(D) HgI
2


65. Match the following:
List I List - II
(1) K
2
HgI
4
(P) Yellow colour with NaOH
(2) CrO
2
Cl
2
(Q) Test of NH
4
+

(3) DMG (R) Test for presence Ni
(4) Borax bond (S) Millions base
(A) 1 R, 2 P; 3 S; 4 Q (B) 1 Q, 2 P; 3 R; 4 S
(C) 1 S, 2 P; 3 Q; 4 R (D) 1 P, 2 R; 3 S; 4 S
Space for Rough Work


FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-15

66.
O H OH
OH
C
O
NH C
O
O
The compound shown above is
(A) a bile salt (B) a cholesterol ester
(C) vitamin D
3
(D) a steroid hormone

67. Milk of magnesia used as a medicine for treating indigestion is a substance that
(A) helps in disintegration of food products leading to their facile metabolism
(B) combines with gastric hydrochloric acid thereby enhancing the latters efficiency
(C) improves the enzymatic activities inside the stomach
(D) neutralizes excess, providing a buffered medium inside the stomach

68. Match the following
List I
Compound
List II
IR absorption
(a)
Me C
O
Me

1. 1750 cm


(b)
O

2. 1690 cm
1

(c)
Me CH CH C
O
Me
3. 1715 cm
1

(d)
C OMe
O

4. 1735 cm


(A) a 1; b 3; c 2; d 4 (B) a 3; b 1; c 3; d 2
(C) a 3; b 1; c 2; d 4 (D) a 1; b 4; c 3; d 2
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-16
69. Which of the following statements about atoms are correct?
(i) The atoms which make up an element are usually of the same kind.
(ii) An atom is identified by the number of its protons, which is called the atomic number
(iii) Not all atoms of the same element have the same mass number
(iv) Deuterium and tritium are isotopes of hydrogen; all three have the same atomic number 1
(A) (i) and (ii) (B) (i), (ii), (iii) and (iv)
(C) (i) and (iii) (D) (ii) and (iv)

70. The biochemical component of erythrocyte membrane determining blood group is:
(A) lipoprotein (B) glycoprotein
(C) phosphoprotein (D) hemoprotein

71. Which of the following was not part of Darwins explanation of natural selection?
(A) Organisms commonly produce more offspring than can possibly survive
(B) Variations exist within each species
(C) Members of a species compete with each other for food and space
(D) Genes are passed on from parent to offspring

72. The enzymes of Krebs cycle are localized in the
(A) mitochondrial matrix (B) perimitochondrial chamber
(C) inner mitochondrial membrana (D) outer mitochondrial membrana

73. Cholestrol:
(A) plays an important role in controlling the fluidity of cell membrana
(B) holds membrane bound proteins within the lipid bilayer
(C) often has a role as a hormone receptor on the surface of membrane
(D) is a water soluble molecule found in both prokaryotes and eukaryotes
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-17
74. Hydrogen bonding plays an important structural and functional role in
(A) DNA (B) water
(C) proteins (D) all of these

75. Relative rates of S
N
2 reactions for the following compounds with the iodide ion will be in the order

( 1 )
Cl
( 2 )
O
Me
Cl
( 3 )
Cl
( 4 )
O
CH
3

(A) 2 < 3 < 4 < 1 (B) 1 < 2 < 4 < 3
(C) 3 < 1 < 2 < 4 (D) 2 < 3 < 4 < 1

76. In which of the following option carbocations are in the correct order of their stability?
(A)
3 3 2 3 2 2
F C CF CH CF CH CH < <
(B)
3 2 2 3 3 2
CF CH CH F C CF CH < <
(C)
3 2 2 3 2 3
CF CH CH CF CH F C > <<
(D)
3 3 2 2 3 2
F C CF CH CH CF CH << <

77. In which of the following compounds all carbon carbon bond lengths are equal?

(A) (B)

(A) only A (B) only B
(C) both A & B (D) none of these
Space for Rough Work



FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-18
78. Which of the following compounds have non zero dipole moment?

( 1 ) ( 2 ) F
2
C C C CF
2
( 3 )
OH
( 4 )
Cl
Cl

(A) only 3 (B) only 1, 3
(C) only 2, 3, 4 (D) only 1, 2, 3

79. For the following reaction:
| | ( ) | | ( )
2 3
2
FAD 2 cytC Fe 2H FADH 2 cytC Fe
+ + +
+ + +
The electron donor is __________ ; the reduced product is __________.
[Where [FAD] = flavin adenine dinucleotide, cyt C = cytochrome C.]
(A)
( ) | |
2
2
2cytC Fe ; FADH
+
(B) | | | |
2
FAD ; FADH
(C)
( ) ( )
2 3
2cytC Fe ; 2cytC Fe
+ +
(D) | | ( )
3
FAD ; 2cytC Fe
+


80. What is the major product obtained from the following reaction?

CH
3
FBr


(A)
CH
3
F
H
Br

(B)
F
CH
3
H
Br

(C)
CH
3
Br
H
F

(D)
Br
CH
3
H
F

Space for Rough Work









FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
Mock Test (Olympiad)-2011-XI & XII (NSEC) Chemistry-19
FIITJEE
MOCK TEST (Olympiad)
for XI
th
& XII
th
NSEC
CHEMISTRY
ANSWERS

1. A 2. D 3. B 4. B
5. C 6. B 7. D 8. B
9. B 10. A 11. D 12. B
13. A 14. A 15. C 16. D
17. A 18. B 19. A 20. A
21. D 22. A 23. D 24. C
25. C 26. C 27. B 28. C
29. C 30. A 31. A 32. C
33. A 34. A 35. B 36. A
37. A 38. D 39. C 40. A
41. D 42. A 43. B 44. A
45. C 46. D 47. A 48. A
49. C 50. A 51. A 52. A
53. A 54. B 55. C 56. D
57. A 58. C 59. A 60. B
61. A 62. B 63. C 64. C
65. B 66. A 67. D 68. C
69. B 70. B 71. D 72. A
73. C 74. D 75. D 76. C
77. A 78. B 79. A 80. B