You are on page 1of 18

victor poon portfolio

AWARDS
University of Waterloos Presidents Scholarship
University of Toronto Schools Diploma, Honours
Distncton
University of Toronto Schools Helping Hands Award for
500 Community Service Hours
Duke of Edinburghs Gold, Silver and Bronze Level
Awards
WORK EXPERIENCE
Architectural Support Specialist
September December 2011
Avenue Architecture
-Produced CAD drawings on very tght schedules for
clients in the foodservice and retail industries
-Worked very closely with a small team of seven to
produce entre sets of drawings in three weeks or less
-Became involved with all parts of a project, from lay-
ing out light fxtures to detailing exterior elevatons.
Junior Designer
January April 2011
Scotabank Real Estate Department
-Worked with a team of architects and designers to
renovate 200 domestc Scotabank branches
-Created models of prototype branches in SketchUp
and Photoshop
SKILLS & EXPERIENCE
Personal Skills
-Self-motvated and quick learner
-Excellent communicaton skills in individual and
group setngs
-Strong ability to focus and set priorites
Technical and Digital Skills
-Experienced with 2D drafing and 3D modeling
industry-standard sofware (AutoCAD, Rhino,
Sketchup)
-Skilled in physical modeling (with experience work
ing with cardboard, foamcore, plexiglass and wood)
-Strong background in graphic design with experi
ence working in industry-standard sofware (Adobe
InDesign, Illustrator and Photoshop)
EDUCATION
Candidate for Bachelor of Architectural Studies,
Honours Cooperatve Degree
The University of Toronto Schools (Class of 2009)
Marketng Assistant
May August 2010
Morrison Hershfeld
-Worked together with engineers and architects to cre
ate and format dynamic presentatons and proposals.
-Designed page layouts and company-standard formats
for each of the engineering departments.
EXTRA CURRICULARS
Yearbook Editor 2007-2009
University of Toronto Schools
-Co-managed a staf of 45 and coordinated the teams
of photographers, journalists, writers and graphic
designers in their eforts.
-Ran seminars and workshops designed to help teams
focus on the themes of their projects.
-Extensive experience in Adobe InDesign, Illustrator
and Photoshop.
2
QUALIFICATIONS
p.4-5 Avenue Architecture. (Work Term)
p.6-7 Scotiabank Real Estate Department. (Work Term)
p.8-10 A Zoo for Diving Birds. (School Project)
p.11 Terminus Event Pavilion. (Competition)
p.12 Eco House Project. (Competition)
p.13 Desert Oasis. (School Project)
p.14 Cambridge Hotel Project. (School Project)
p.15-17 Personal Works. (Sketches, Photography, Portraiture)
3
TABLE OF CONTENTS
AVENUE ARCHITECTURE


Perspective Proposed exterior



CLIENT: HARVEYS
Avenue Architecture was retained by Harveys Canada to renovate an existing branch into a corporate training centre. The project was to
be a more upscale offering by the Harveys brand as part of a long-term image rebranding. We worked with a design firm, Scalena & As-
sociates and prepared all the tender and construction drawings.

I got to play a large role in this project - from its inception I compared base building / engineering drawings with site visit photos to correct
our base CAD drawings of the restaurant. I prepared exterior elevations, interior elevations, sections as well as plans and worked closely-
with one of our senior architects to create the final drawings.
Render by Scalena & Associates
TOP: Scalena & Associates developed the initial design
concept. We worked closely as a team with Scalena,
CARA staff as well as other subconsultants.
LEFT: Exterior Elevations of the restaurant. The
existing drawings were over thirty years old and did
not document all the renovations the building had gone
through. It was my responsibility to ensure that these
changes were drawn appropriately.
RIGHT: Floor Plan of the restaurant. I helped combine
the existing drawing, site visit measurements as well as
standard Harveys equipment the foor plan which the
rest of the team would work off of.

FAR RIGHT: Refected Ceiling Plan of the restaurant. I
worked closely with Scalena & Associates to accurately
draw out the intended lighting scheme.
4
AVENUE ARCHITECTURE
CLIENT: TIM HORTONS
Avenue Architecture was retained by Tim Hortons to create
a new line of prototype Urban Cafe restaurants to be located
in downtown locations in select cities across Canada.
We were tasked with creating floor plans, equipment plans,
sections, elevations and construction details where needed. I
had an opportunity to help out at all stages of a project (Tim
Hortons was a long-term client).

In this particular project, I tagged the drawing and helped
coordinate the notes with a senior architect. I also helped
dimension the drawing and ensure that all requirements of
the Ontario Building Code were met.
5
ELGIN MILLS BRANCH EXPANSION
Scotiabanks Real Estate department approved a business plan to expand into an adjacent lot in a
busy mall. Although the branchs footprint would only increase slightly, it would be able to expand
its signage by almost three times. Furthermore, the branch would have a corner presence at one
of the busiest intersections of the mall.
Working with one of the resident domestic branch designers, I helped visualize many concepts
and proposals to be presented to both landlords, internal commitees as well as other stakehold-
ers. I used SketchUp to create models which were used in the design development process as
well as in final renders.
6
Concept sketch by Barbara Szewczyk
SketchUp models used in design process
View of facade from central mall corridor
Proposed new branch layout
SCOTIABANK
RECEPTION DESK
44 KING ST. RENOVATION
Scotiabanks International Banking offices at 44
King Street required a custom built reception desk
as part of their reception area reonvation. The site
was relatively tight on space, considering room
for another receptionist needed to be taken into
consideration.
Using SketchUp as both a design tool and pres-
entation device, the desk has been approved for
construction.
OFFICE RELOCATION
800 YATES ST.
Scotiabank Private Client Groups Victoria office
needed to expand into a larger office space. 800
Yates Street was considered as a candidate for
the new office.
My role was to create a suitable floorplan with the
help of my supervisor as well as several project
managers.
7
SCOTIABANK
3
A ZOO FOR DIVING BIRDS
8
9
1:10
1:500
BIRDS WHICH DIVE FOR THEIR PREY
<hffhg Fnkk^ :meZgmb\In__bg Ebmme^ I^g`nbg E^Zlm @k^[^
=hn[e^ <k^lm^]<hkfhkZgm
<hffhg Ehhg
Pabm^&makhZm^]=bii^k
<hffhg Dbg`_bla^k
10m
20m
30m
40m
50m
60m
60m
70m
80m
90m
100m
110m
120m
130m
140m
150m
160m
170m
180m
=^^i^lm ngZllblm^]
anfZg ]bo^
96m
180m
60m
25m
20m 20m
5m
2m 2m
LittlePenguinExhibit Crossing throughLeast Grebeexhibit
A ZOO FOR DIVING BIRDS - PARTI STUDIES
A ZOO FOR DIVING BIRDS - RENDERS
10
1:500SITESECTION
SSEF (Steel Structures Education Foundation) Competition Entry
The Terminus Event Pavilion sits on the edge of a pier on Downtown Toronto and
takes its design cue from the tall ships which pass by every summer. The event
space is divided into two - an upper deck used for holding large gatherings as
well as a lower deck which is designed to be a restaurant. These dining spaces
are seperated by exaggerated hull sections, which are influenced by commercial
vessel hull components.
11
Perspective of dining spaces
Central corridor leading to dining spaces
Massing concept of pavilion
Exploded axo
Wood deck con-
nection detail
Steel tip con-
nection detail
Streel superstructure
COMPETITION PANELS
TERMINUS EVENT PAVILION
heat exchanger
hot water storage
solar storage tank
pump for radiant
heating / cooling panels
heating (winter)
cooling (summer)
pump
at plate thermal collectors
!"#$%&'"($% '*+$,"!
HOME SWEET HOME
!"#$%&'( )$#& *$+ !,-&./,0"1$./&2"3+0%"4/(( 0,%"()&/+ '/5 6)/.%+&,7
Heating and Cooling energy requirements for the building are offset by a fat plate ther-
mal collector system and an underground heat exchange system which dissapates heat
into the nearby lake. The thermal collectors heat up water during the day, which is stored
in a solar storage tank. This heat is transferred to a hot water storage tank, for domestic
use or for operating the radiant heating / cooling panels during the winter months. Cov-
ersely, during the summer months the radiant panels are are connected to the under-
ground heat exchange system.
The building maximizes the effects of southern solar
gain by placing most of the bedrooms in that orientation.
The relatively thin plan also allows for maximal cross
ventilation from prevailing winds from the North-West
as well as a lake breeze from evaporation.
The proposed design for Pitt and Jolie`s house features a variety of green technologies and strategies.
The open public areas and windows allow for effective cross ventilation. Maximum glazing along the
south facade also allows for an abundance of natural light as well as heat. Refectors located inside
the spaces also provide shade during the summer. The house is powered entirely through PV cells in-
stalled on the curved roof. The heat energy from these panels is also collected for hot water or heating
during the winter. Excess heat is expelled to the nearby lake, which also provides natural cooling dur-
ing the summer.
#-./0-1-2)3//2)456789-4: /1 /;5-1
!"!#$%&$'()*+,,-&. /$#)+%$(
01//*+%.%2*%&!"($#%,&
03//*4(56,,2
31//*'$## %&!"($#%,&
03//*4(56,,2
754!"/*8,$+2
9+%4():7($;)2*6%&2,6!*6%#<
/,2)+$#)*#%&#
=$2%$&# <)$#%&. 4$&)( >*(%.<# !<)(?
@,# 6$#)+ ?))2
A,(2*6$#)+ ?))2
03//*6,,2*!%2%&.
03//*4(56,,2
31//*'$## %&!"($#%,&
03//*4(56,,2
31//*+%.%2*%&!"($#%,&*B6+$4!*$+,"&2*$&2*,C)+ D,("/&!E
F%+!4$D)*$&2*6,,2*!%2%&. B+)D($%/)2*4%)D)!E
'<7)45=2678 2-06.-
G,,2*H(,+%&. $&2*I(56,,2
J1//*8$## K&!"($#%,&
011//*D,&D+)#)*?,"&2$#%,&
by SABRINA LEUNG AND VICTOR POON
N
Daylighting in the building is maximized by the use of large,
tinted clerestory windows. However, to control the light dur-
ing the summer months a louvre system can be lowered to
block out the sun. South-facing window shading devices
also protect against excessive solar gain.
The open plan of the kitchen, dining space and living space
allows for maximum cross ventilation, as obstacles and
walls are kept to a minimum.
LMAMN8M= 30 OFN
LMAMN8M= 30 03FN
LMAMN8M= 30 JIN
LMAMN8M= 30 PIN
QRSM 30 OFN
>(!* ?@ @?AB
>(!* ?@ CDB
QRSM 30 PIN
E,*F),!$" G,E!H &)I,!,!H #""B 8ML=TTN UK7@9*V9RLW
@ J @KK !)
SOLAR SHADOW STUDIES ATWINTERAND SUMMER EQUINOXES
E,*F)"L)*A'$)DA$," E,*F)"L)'"($% LA+AI*
(Project done with a partner) The Home Sweet Home competition called for the design of a house with a strong emphasis on sustainability
and carbon neutral design. Our design process focused on minimizing energy costs by maximizing daylighting and minimizing heating / cooling
costs. Daylighting studies were done to check how effective our shading devices were and how their performance could be improved.
12
COMPETITION PANELS - ECO HOUSE PROJECT
NEGEV DESERT OASIS
J F M A M J J A S O N D ISRAEL
Negev Desert Region
Beer Sheva (the Capital of the Negev)
Co-ordinates for the city: 3114 N, 3447 E used for solar
geometry purposes
Located in the hot-humid southern Negev Desert of Israel, the Negev
Desert Oasis offers both shelter and rejuvenation to weary travellers
and offers a resting point for the desert caravans which cross the area.
The Negev Desert is one of fve regions in Israel which is adept at pro-
ducing quality grapes used for the thriving wine industry. The Negev
Desert Oasis seeks to integrate this indigenous building material as
the primary mechanism for providing the oasis with shade.
Beer Sheva is subject to two main seasons - a hot-humid summer season with little
precipitation and a relatively cold winter season with lots of rain. During the summer
months, days are hot and dry (25-32 C, 30% humidity) while nights are cool and
moist (10-17 C, 100% humidity). The microclimate is perfect for grape cultivation -
Israeli wine has now become one of the most sought after in the world, in no part due
to the unique sugar content of the grapes produced in this region.
30
25
20
15
10
C
60
50
40
30
20
precipitation
per month
in mm
10
0
5
0
temperature
rainfall
The Negev Desert Oasis Pavilion is constructed of reinforced concrete. Metal wires span across three of
the four openings; the walls will be grown in as the grape vines mature and embed the structure into
the landscape. The board-form concrete is unfnished, as is the metal wires.
As the wind passes around and through the building, visitors will feel a gentle breeze as well as be
calmed by the gentle sound of leaves rustling against each other. It will take two to fve years for the
building to fully mature, but once it does travellers seeking refuge in the hot summer months will be
treated to a cool, natural shelter which also provides them with some refreshing fruit!
N
S
The Pavilion is oriented on a N-S axis, with the entrance facing north and the facade with the trellis
facing south. The trellis is projected far enough to cover the window opening during the summer months
(until late September) while allowing sunlight in during the cooler months of the year. Furthermore, as
grape vines prefer shade for parts of the day, the trellis provides additional shade to the vines growing
on the south facade. Vines growing on the East and West faces recieve less sunlight: they recieve sun-
light on the morning or the afternoon.
Taking into account the diurnal cycle, the concrete roof stores heat during the day and releases it during
the night. As a result, the roof becomes a warm and comfortable place to stay the cool desert night.
The project promt called for a temporary shelter to be used ty travellers as a resting spot on their journeys.
13
COMPETITION PANELS - DESERT OASIS
Situated on the corner of a city street and pedestrian walkway,
this hotel acknowledges the presence of both and emphasizes the
unique corner condition which arises. The restaurant, bar and gym
can be accessed by the public, while private hotel spaces such as
the garden are enclosed in the back of the building.
The pattern of the plated copper facade pays homage to the stone
buildings which it faces, while also maintaining a sleek, modern
image. The deep, cut-out windows of the hotel are inspired by the
similar window conditions in the stone buildings.
14
Lounge
View facing street
Restaurant Reading room Cafe Views from suites
CAMBRIDGE
HOTEL DESIGN PROJECT
15
PERSONAL SKETCHES
Waterloo School of Architecture Library Waterloo School of Architecture Main Lecture Hall McMaster University Student Centre Atrium
16
PHOTOGRAPY
17
PORTRAITURE
17
Thanks for reading!
Please feel free to contact me:
C: 226 988 1540
E: vkhpoon@uwaterloo.ca