You are on page 1of 21

GAUTAM BUDDHA

UNIVERSITY

GREATER NOIDA

Location Greater Noida , UP


Campus of Gautama Buddha University is situated
Adjacent to Yamuna Expressway in Greater Noida.

Architect- C P KUKREJA
Site area- 511 acres (20,50,000 sq m)
Constructed area 54000 sq.m (Green cover- 154 acres {4,50,000 sq m})
Completed in- 2008.
Gautama Buddha University was the dream Project of
Ms Mayawati four time Uttar Pradesh chief minister.
August 23, 2008 Ms. Mayawati, inaugurated and
dedicated the university to the people
FeasibilityThe nearest bus and autoricksaw stand to the site is Pari Chowk.

The 5
entrances
to the
university
Approach
road to the
site

UTTAR PRADESH

ORIENTATION

The site is oriented along NE-SW


direction.

MICRO CLIMATE
In summer
temperature ranges from max of 45C
to min. of 23C .
In winters
temperature falls down as low as 3C
to 4C.
In monsoon
Average rainfall is 93.2cm
INFERENCES
The site is planned perpendicular
to the prevailing wind direction.
The circular educational block
receives the sunlight almost
throughout the day.

N
THE SITE

IDEOLOGY : FORM AND


FUNCTION
Designed by : Ar. CP
Kukreja
The project is designed by
interpreting Buddhist
architecture in modern
context.
He believed that function should
follow form
The Principles of Buddhist
Architecture have been
attempted to be observed in the
design concept which respect
the balance between binaries of
open spaces and built forms,
nature and man-made
architecture, symmetry and
asymmetry to create a hierarchy
of spatial and visual sequences
continuing throughout the design
of the campus-like the hierarchy
of activities one observes in daily
life

The site design is dedicated


to lord Buddha as : library
represents the head , central
educational area as torso and
the lower exits as his legs
crossed
The architect is trying to
portray Gautama Buddha
sitting in peace and
seclusion.
Therefore the form merges
with the surroundings as well
as serves its function.

EQUALITY FOR ALL


All academic blocks are G+1 structures representing the intended equality in the
university.

THE SITE PLAN

HOSTEL
MEDITATION CENTRE

Site includes:
Central library to room
2000 students
Administrative building
Eight academic buildings

Quarters for 750 faculties


Hostel complexes for
5000 student
Two international guest house
Meditation center
librar
y

Cricket stadium, swimming poo


football ground

YAMUNA EXPRESSWAY

ER
T
A
RE
G
M
O
R
F
IDA 4
O
N
O.
N
TE
A
G

TE
A
G

.5
O
N

RESIDENTIAL
ZONE
GATE NO. 1

ACADEMIC
ZONE
ADMINISTRATION
PUBLIC

Outer circle
circle
Outer

Department of
Engineering 2

Main entrance
Inner circle

Central library

ENTRANCE

OPEN
COURTYARD

Department of engineering 2
The building runs courses like:
Civil engineering
Architecture
And
Regional planning
ENTRANCE
Department of engineering 2

The entrance from the


Sarovar side

Entrance from
Parking
(for faculty & students)

Entrance connecting
Different blocks
Open courtyard

Skylight provided

Entry from inner


circle

Semi public zones


and private zones are
placed to provide a
better working
environment
Semi public zones act
as appropriate barrier
between public and
private zones

Noisy zone

Private and Semi public

Silent zone

Semi public
Private

Zoning
It has a simple yet efficient courtyard planning.
The beautiful central garden unites the three blocks.

Arch studios

Zoning and Circulation

Garden
The central garden is
provided for
interaction purposes.
Disperses crowd and
avoid traffic in the
corridor and lobby.

Lobby

Opens up to a central
relief area or a lobby
where the crowd can
be dispersed

Lecture rooms and


Workshops

The staff room along with Labs


Are near the studios for better
functionality.

UTILITY &
CONTROL ROOM
CORRIDOR

GROUND FLOOR PLAN

Ground coverage of the open courtyard is 27000 m sq


The width of the corridor is 4m.

CLASSROOMS AND
STUDIO
STAFF ROOMS
TOILETS
VERTICAL

UTILITY &
CONTROL ROOM
CORRIDOR

FIRST FLOOR PLAN

The distance between 2 staircases is 252m


No of Toilets on each floor is 15 (5 male, 5 female & 5 for handicapped people)

CLASSROOMS AND
STUDIO
STAFF ROOMS
TOILETS
VERTICAL
MOVEMENT

Focal point

Symmetry around central


axis

Entrance 1

GROUND FLOOR PLAN


Entrance 2 from inner circle

The corridors with classrooms

Open courtyard in centre

Ramps provided on main entrance

FIRST FLOOR PLAN

ELEVATION A

ARCHITECTURAL ELEMENTS:
-the central sarovar is placed in the
Direction of wind providing cool
Breeze throughout the day
-the courtyard planning enhances
Cooling effect
-skylights are provided in corridors
With pvc sheets to allow natural
Sunlight.
-the tall columns and jaalis between
Them provides sufficient shade
In summers.

Use of translucent pvc


sheets
Use of jaalis to stop
Direct sunlight in
Summers.

INFERENCES:

-Skylights have been


provided over the corridors
on first floor.
There are cut outs on the
first floor to allow natural
light to
Enter on the ground floor as
well.

-Jaalis have been provided


on faade with tall columns
to block direct sunlight in
summers
-Barrier free environment
Proper ramps for disable
on every entrance.

The common lobby is always


chaotic as it lies in the middle
of
two series of classroom.
This may create problems
while teaching.

Common lobby
(Double height)

Thank you
Shubham Basak
Siddhant Tiku
Ashmi Choudhury
Manmeet S. Sagar
Aayush Bansal
Manisha Goyal
Swarnima Madhur

Related Interests